ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୈତିକ ଫୋରମର ଡାଭୋସ ସମ୍ମିଳନୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ‘ଷ୍ଟେଟ ଅଫ ୱାର୍ଲ୍ଡ’ ଅଭିଭାଷଣର ମୂଳ ପାଠ
17 JAN 2022 10:12PM by PIB Bhubaneshwar
ନମସ୍କାର
୧୩ଠ କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କ ତରଫରୁ ମୁଁ ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୈତିକ ଫୋରମରେ ଏକତ୍ରିତ ହୋଇଥିବା ବିଶ୍ୱର ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ଆଜି ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ସହ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରୁଛି, ଭାରତ ସତର୍କତାର ସହିତ କରୋନାର ଆଉ ଏକ ତରଙ୍ଗର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛି । ଏଥିସହିତ ଭାରତ ମଧ୍ୟ ଅନେକ ଆଶାବାଦୀ ଫଳାଫଳ ସହିତ ଅର୍ଥନୈତିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଗକୁ ବଢୁଛି । ଆଜି ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ବର୍ଷରେ ଭାରତ ମଧ୍ୟ ଉତ୍ସାହିତ ଏବଂ କେବଳ ଗୋଟିଏ ବର୍ଷରେ ୧୬ଠ କୋଟି କରୋନା ଟିକା ନେଇ ଭାରତ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଭାରତ ପରି ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଗଣତନ୍ତ୍ର ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ଏକ ସୁନ୍ଦର ଉପହାର, ଆଶାର ଏକ ପୁଷ୍ପଗୁଚ୍ଛ ଦେଇଛି । ଏହି ପୁଷ୍ପଗୁଚ୍ଛରେ ରହିଛି ଭାରତୀୟମାନଙ୍କ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଉପରେ ଏକ ଅଦମ୍ୟ ବିଶ୍ୱାସ, ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ସଶକ୍ତିକରଣ କରୁଥିବା ଟେକ୍ନୋଲୋଜୀ, ଆମ ଭାରତୀୟଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରା ଓ ଆମ ଭାରତୀୟଙ୍କ ପ୍ରତିଭା । ଭାରତର ବହୁଭାଷୀ, ବହୁ-ସାଂସ୍କୃତିକ ପରିବେଶ ଯେଉଁଠାରେ ଆମେ ଭାରତୀୟମାନେ ବାସ କରୁଛୁ ତାହା କେବଳ ଭାରତର ନୁହେଁ, ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ଏକ ମହାନ ଶକ୍ତି । ଏହି ଶକ୍ତି କେବଳ ସଂକଟ ସମୟରେ ନିଜ ପାଇଁ ଚିନ୍ତା କରିବା ନୁହେଁ, ମାନବିକତାର ସ୍ୱାର୍ଥରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ଶିକ୍ଷା ଦିଏ । କରୋନାର ଏହି ସମୟରେ, ଆମେ ଦେଖିଛୁ ଯେ ‘ଏକ ପୃଥିବୀ, ଗୋଟିଏ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ’ର ଦର୍ଶନକୁ ଅନୁସରଣ କରି ଭାରତ ଅନେକ ଦେଶକୁ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ଔଷଧ, ଟିକା ଦେଇ କୋଟି କୋଟି ଜୀବନ ରକ୍ଷା କରୁଛି । ଆଜି ଭାରତ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଫାର୍ମା ଉତ୍ପାଦକ, ଫାର୍ମାସୀ । ଆଜି ଭାରତର ହେଉଛି ବିଶ୍ୱର ସେହି ଦେଶମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ, ଯେଉଁଠାରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବିଶେଷଜ୍ଞ, ଯେଉଁଠାରେ ଡାକ୍ତରମାନେ ସେମାନଙ୍କର ସମ୍ବେଦନଶୀଳତା ଏବଂ ଅଭିଜ୍ଞତା ସହିତ ସମସ୍ତଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସ ଜିତୁଛନ୍ତି ।
ସାଥୀମାନେ,
ସଂକଟ ସମୟରେ ସମ୍ବେଦନଶୀଳତା ପରୀକ୍ଷା କରାଯାଏ । କିନ୍ତୁ ଏହି ସମୟରେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଭାରତର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଏକ ଉଦାହରଣ । ଏହି ସଂକଟ ସମୟରେ, ଭାରତର ଆଇଟି କ୍ଷେତ୍ର ଦିନକୁ ୨୪ ଘଣ୍ଟା କାମ କରି ବିଶ୍ୱର ସମସ୍ତ ଦେଶକୁ ବହୁ ଅସୁବିଧାରୁ ରକ୍ଷା କରିଛି । ଆଜି ଭାରତ ରେକର୍ଡ ସଂଖ୍ୟକ ସଫ୍ଟୱେର ଇଞ୍ଜିନିୟରମାନଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱକୁ ପଠାଉଛି । ଭାରତରେ ୫ଠ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ସଫ୍ଟୱେର ଡେଭଲପର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ଆଜି ଭାରତରେ ୟୁନିକର୍ଣ୍ଣର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ସଂଖ୍ୟା ରହିଛି । ଗତ ୬ ମାସ ମଧ୍ୟରେ ୧ଠ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି । ଆଜି ଭାରତରେ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ, ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ସଫଳ ଡିଜିଟାଲ ପେମେଣ୍ଟ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଅଛି । ଗତ ମାସରେ କେବଳ ଭାରତରେ ୟୁନିଫାଏଡ ପେମେଣ୍ଟ ଇଣ୍ଟରଫେସ ବିଷୟରେ କହିବାକୁ ଗଲେ ୪.୪ ବିଲିଅନ କାରବାର ଏହି ମାଧ୍ୟମରେ କରାଯାଇଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଭାରତ ଯେଉଁ ଡିଜିଟାଲ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକଶିତ କରିଛି ଓ ଆପଣାଇଛି ତାହା ଆଜି ଭାରତର ଏକ ବିରାଟ ଶକ୍ତି ପାଲଟିଛି । କରୋନା ସଂକ୍ରମଣର ଟ୍ରାକିଂ ପାଇଁ ଆରୋଗ୍ୟ-ସେତୁ ଆପ୍ ଏବଂ ଟିକାକରଣ ପାଇଁ କୋ-ୱିନ ପୋଟାର୍ଲ ପରି ବୈଷୟିକ ସମାଧାନ ବାହାର କରିବା ଭାରତ ପାଇଁ ଗର୍ବର ବିଷୟ । ସ୍ଲଟ ବୁକିଂ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଭାରତର କୋ-ୱିନ ପୋଟାର୍ଲରେ ସାର୍ଟିଫିକେଟ ପ୍ରଦାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଅନଲାଇନ ସିଷ୍ଟମ ମଧ୍ୟ ବଡ଼ ବଡ଼ ଦେଶର ଲୋକଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟି ଆକର୍ଷଣ କରିଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଏକ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଲାଇସେନ୍ସରାଜ ଭାରତର ପରିଚୟ ଥିଲା, ଅଧିକାଂଶ ଜିନିଷ ସରକାର ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରୁଥିଲେ । ମୁଁ ବୁଝିପାରୁଛି ଭାରତରେ ବ୍ୟବସାୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯେଉଁସବୁ ଆହ୍ୱାନ ରହିଛି । ଆମେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆହ୍ୱାନକୁ ଦୂର କରିବାକୁ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛୁ । ସରକାରୀ ହସ୍ତକ୍ଷେପ ହ୍ରାସ କରି ଆଜି ଭାରତ ସହଜଗମ୍ୟ ବ୍ୟବସାୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛି । କର୍ପୋରେଟ ଟିକସ ହାରକୁ ସରଳୀକରଣ କରି ଭାରତ ଏହାକୁ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ପ୍ରତିଯୋଗୀକ୍ଷମ କରିପାରିଛି । ଗତବର୍ଷ କେବଳ, ଆମେ ୨୫ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ନିୟମ ହ୍ରାସ କରିଛୁ । ରିଟ୍ରୋସ୍ପେକ୍ଟିଭ ଟାକ୍ସ ପରି ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରି ବ୍ୟବସାୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସକୁ ଭାରତ ଫେରାଇ ଦେଇଛି । ଡ୍ରୋନସ, ସ୍ପେଟ, ଜିଓ-ସ୍ପାଟିଆଲ ମ୍ୟାପିଂ ଭଳି ଭାରତ ମଧ୍ୟ ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣମୁକ୍ତ କରିଛି । ଆଇଟି କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ବିପିଓ ସହ ଜଡ଼ିତ ପୁରୁଣା ଟେଲିକମ ନିୟମରେ ଭାରତ ପ୍ରମୁଖ ସଂସ୍କାର ଆଣିଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ବିଶ୍ୱ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାରେ ବିଶ୍ୱର ବିଶ୍ୱସ୍ତ ଅଂଶୀଦାର ହେବାକୁ ଭାରତ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ । ଆମେ ଅନେକ ଦେଶ ସହିତ ମୁକ୍ତ-ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତି ପାଇଁ ରାସ୍ତା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଛୁ । ଭାରତୀୟମାନଙ୍କର ଅଭିନବତା ଓ ନୂତନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଗ୍ରହଣ କରିବାର ଯେଉଁ କ୍ଷମତା ଅଛି, ଉଦ୍ୟମିତାର ଯେଉଁ ଉତ୍ସାହ ଅଛି, ତାହା ଆମର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିଶ୍ୱ ଭାଗୀଦାରଙ୍କୁ ନୂତନ ଶକ୍ତି ଦେଇପାରିବ । ତେଣୁ ଭାରତରେ ବିନିଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ଏହା ହେଉଛି ସର୍ବୋତ୍ତମ ସମୟ । ଭାରତୀୟ ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀ ମଧ୍ୟରେ ଉଦ୍ୟମିତ ଆଜି ଏକ ନୂତନ ଶିଖରରେ ଅଛି । ୨ଠ୧୪ରେ ଭାରତରେ ପ୍ରାୟ କେତେ ଶହ ପଞ୍ଜୀକୃତ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ ଥିଲା । ଆଜି ସେଗୁଡ଼ିକର ସଂଖ୍ୟା ୬ଠ ହଜାର ଅତିକ୍ରମ କରିଛି । ଏଥିରେ ୮ଠରୁ ଅଧିକ ୟୁନିକର୍ଣ୍ଣ ମଧ୍ୟ ଅଛି, ଯେଉଁଥିରୁ ୨ଠ୨୧ରେ ହିଁ ୪ଠରୁ ଅଧିକ ୟୁନିକର୍ଣ୍ଣ ବାହାରିଛନ୍ତି । ପ୍ରବାସୀ ଭାରତୀୟମାନେ ଯେପରି ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ନିଜର କୌଶଳ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଛନ୍ତି, ସେହିଭଳି ଭାରତୀୟ ଯୁବପିଢ଼ି ମଧ୍ୟ ଭାରତରେ ଆପଣମାନଙ୍କର ବ୍ୟବସାୟକୁ ନୂତନ ଶିଖରକୁ ପହଂଚାଇବା ପାଇଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଓ ତତ୍ପର ଅଛନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁମାନେ,
ସଘନ ଆର୍ଥିକ ସଂସ୍କାର ପାଇଁ ଭାରତର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ହେଉଛି ଅନ୍ୟ ଏକ ପ୍ରମୁଖ କାରଣ, ଯାହା ଆଜି ଭାରତକୁ ପୁଞ୍ଜି ବିନିଯୋଗ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସବୁଠାରୁ ଆକର୍ଷଣୀୟ ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳରେ ପରିଣତ କରିଛି । କରୋନା ଅବଧି ସମୟରେ, ଯେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱ କ୍ୱାଣ୍ଟିଟେଟିଭ ଏଜିଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଭାରତ ସଂସ୍କାରର ପଥକୁ ସଶକ୍ତ କରୁଥିଲା । ଡିଜିଟାଲ ଏବଂ ଭୌତିକ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଆଧୁନିକୀକରଣର ବଡ଼ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ କରୋନା କାଳରେ ଅଦ୍ଭୁତପୂର୍ବ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା । ଦେଶର ୬ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଗାଁକୁ ଅପ୍ଟିକାଲ ଫାଇବର ସହିତ ସଂଯୋଗ କରାଯାଉଛି । ବିଶେଷ ଭାବରେ, ସଂଯୋଗ ସହ ଜଡ଼ିତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ୧.୩ ଟି୍ରଲିଅନ ଡଲାରର ବିନିଯୋଗ କରାଯାଉଛି । ସମ୍ପତ୍ତି ମୁଦ୍ରୀକରଣ ପରି ଅଭିନବ ଆର୍ଥିକ ସାଧନରୁ ୮ଠ ବିଲିଅନ ଡଲାର ଆୟ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି । ବିକାଶ ପାଇଁ ଷ୍ଟେକ ହୋଲ୍ଡର ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କୁ ଗୋଟିଏ ପ୍ଲାଟଫର୍ମକୁ ଆଣିବା ପାଇଁ ଭାରତ ମଧ୍ୟ ଗତିଶକ୍ତି ନ୍ୟାସନାଲ ମାଷ୍ଟର ପ୍ଲାନ ଆରମ୍ଭ କରିଛି । ଏହି ଜାତୀୟ ମାଷ୍ଟର ପ୍ଲାନ ଅଧିନରେ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଯୋଜନା ବିକାଶ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ଉପରେ ସମନ୍ୱିତ ଢଙ୍ଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯିବ । ଏହା ସାମଗ୍ରୀ, ଲୋକ ଏବଂ ସେବାଗୁଡ଼ିକର ନିରନ୍ତର ସଂଯୋଗୀକରଣ ଏବଂ ଗତିବିଧି ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ପ୍ରେରଣା ଆଣିବ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତାର ପଥ ଅନୁସରଣ କରୁଥିବା ବେଳେ ଭାରତର ଧ୍ୟାନ କେବଳ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସହଜ କରିବା ଉପରେ ନୁହେଁ, ବରଂ ପୁଞ୍ଜି ବିନିଯୋଗ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ରହିଛି । ଏହି ଦୃଷ୍ଟିଭଙ୍ଗୀ ସହିତ ଆଜି ୧୪ଟି ସେକ୍ଟରରେ ୨୬ ବିଲିଅନ ଡଲାର ମୂଲ୍ୟର ପ୍ରଡକ୍ସନ ଲିଙ୍କଡ୍ ଇନସେନଟିଭ୍ ସ୍କିମ୍ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଇଛି । ଫ୍ୟାବ, ଚିପ ଏବଂ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଶିଳ୍ପ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ୧ଠ ବିଲିଅନ ଡଲାର ମୂଲ୍ୟର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଯୋଜନା ହେଉଛି ବିଶ୍ୱର ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳକୁ ସୁଗମ କରିବା ପାଇଁ ଆମ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ପ୍ରମାଣ । ମେକ ଇନ ଇଣ୍ଡିଆ, ମେକ ଫର ଦ ୱାର୍ଲ୍ଡର ଚିନ୍ତାଧାରା ସହିତ ଆମେ ଆଗକୁ ବଢୁଛୁ । ଟେଲିକମ, ବୀମା, ପ୍ରତିରକ୍ଷା, ଏରୋସ୍ପେଶ ସହିତ ବର୍ତ୍ତମାନ ସେମି-କଣ୍ଡକ୍ଟର କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତରେ ଅସୀମ ସମ୍ଭାବନା ଅଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆଜି ଭାରତ ବର୍ତ୍ତମାନ ସମେତ ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷର ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ନେଇ ନୀତି ପ୍ରଣୟନ କରୁଛି, ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଉଛି । ଏହି ଅବଧିରେ, ଭାରତ ଉଚ୍ଚ ଅଭିବୃଦ୍ଧି, କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ସୁସ୍ଥତାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ସ୍ଥିର କରିଛି । ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ଏହି ଅବଧି ମଧ୍ୟ ସବୁଜ ହେବ, ଏହା ମଧ୍ୟ ସ୍ୱଚ୍ଛ ରହିବ, ଏହା ମଧ୍ୟ ଧାରଣକ୍ଷମ ରହିବ, ଏହା ମଧ୍ୟ ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ହେବ । ବିଶ୍ୱ ମଙ୍ଗଳ ପାଇଁ ବଡ଼ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଏବଂ ତାହା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ କରିବାର ପରମ୍ପରାକୁ ଅବ୍ୟାହତ ରଖି ଆମେ ୨ଠ୭ଠ ମସିହା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନେଟ ଜିରୋର ଲକ୍ଷ୍ୟ ମଧ୍ୟ ରଖିଛୁ । ବିଶ୍ୱର ୧୭ ପ୍ରତିଶତ ଜନସଂଖ୍ୟା ଥିବା ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଅଙ୍ଗାରକାମ୍ଳ ନିର୍ଗମନରେ ମାତ୍ର ୫ ପ୍ରତିଶତ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଥାଏ, କିନ୍ତୁ ଜଳବାୟୁ ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଶତପ୍ରତିଶତ ଅଟେ । ଇଣ୍ଟରନ୍ୟାସନାଲ ସୋଲାର ଆଲାଏନ୍ସ ଏବଂ କୋଆଲିସନ ଫର ଡିଜାଷ୍ଟର- ରେସିଲିଏଣ୍ଟ ଇନଫ୍ରାଷ୍ଟ୍ରକଚର ଫଳ କ୍ଲାଇମେଟ ଆଡପ୍ସନ ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ଏହାର ପ୍ରମାଣ ଅଟେ । ବିଗତ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଆମେ କରିଥିବା ପ୍ରୟାସର ଫଳସ୍ୱରୂପ ଆଜି ଆମ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନର ଶତକଡ଼ା ୪ଠ ଭାଗ ହେଉଛି ଅଣଜୀବାଶ୍ମ ସ୍ରୋତଗୁଡ଼ିକର । ଭାରତ ପ୍ୟାରିସରେ ଯାହା ଘୋଷଣା କରିଥିଲା ତାହା ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସମୟର ୯ ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ହିଁ ପ୍ରାପ୍ତ କରିସାରିଛୁ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଏହି ପ୍ରୟାସଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ, ଆମକୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱୀକାର କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ଯେ ଜଳବାୟୁ ପାଇଁ ଆମର ଜୀବନଶୈଳୀ ମଧ୍ୟ ଏକ ବଡ଼ ଆହ୍ୱାନ । ‘ଫିଙ୍ଗିଦିଅ’ ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ଉପଭୋକ୍ତାବାଦ ଜଳବାୟୁ ଆହ୍ୱାନକୁ ଅଧିକ ବିଷମ କରିଦେଇଛି । ଆଜିର ‘ଟେକ୍ - ମେକ୍ - ୟୁଜ୍ - ଡିସପୋଜ’ର ଯେଉଁ ଅର୍ଥନୀତି ଅଛି ତାକୁ ଶୀଘ୍ରତାର ସହତ ବୃତ୍ତାକାର ଅର୍ଥନୀତିରେ ପରିଣତ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଅଛି । ମିଶନ ଏଲଆଇଏଫଇର ଯେଉଁ ଚିନ୍ତାଧାରା ସମ୍ପର୍କରେ ମୁଁ ସିଓପି-୨୬ରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲି ତାହାର ମୂଳରେ ମଧ୍ୟ ଏହି ଭାବନା ରହିଛି । ଏଲଆଇଏଫଇ- ଅର୍ଥାତ ଲାଇଫ ଷ୍ଟାଇଲ ଫର ଏନଭାରମେଣ୍ଟ, ଏଭଳି ନମନୀୟ ଏବଂ ଧାରଣକ୍ଷମ ଜୀବନଚର୍ଯ୍ୟାର ଦୃଷ୍ଟିଭଙ୍ଗୀ ଯାହା ଜଳବାୟୁ ସଂକଟ ସହିତ ଅଦୃଶ୍ୟ ଆହ୍ୱାନଗୁଡ଼ିକୁ ମୁକାବିଲା କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ । ତେଣୁ ମିଶନ ଲାଇଫକୁ ଏକ ବୈଶ୍ୱିକ ଜନ ଆନେ୍ଦାଳନରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବା ଜରୁରୀ ଅଟେ । ଆମେ ଲାଇଫ ଭଳି ଜନଭାଗିଦାରୀ ଅଭିଯାନକୁ ଆମେ ପି-ଥ୍ରୀ, ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ପି-ଥ୍ରୀର କଥା କହୁଛି ‘ପ୍ରୋ ପ୍ଲାନେଟ ପିପୁଲ’ର ଏକ ଆଧାର ମଧ୍ୟ ହୋଇପାରିବ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆଜି ୨ଠ୨୨ର ଆରମ୍ଭରେ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଡାଭୋସରେ ଯେଉଁ ବିଚାରବିମର୍ଶ କରୁଛୁ, ସେତେବେଳେ ଅନ୍ୟକିଛି ଆହ୍ୱାନଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରତି ସଚେତନ କରାଇବାକୁ ମଧ୍ୟ ଭାରତ ନିଜର ଦାୟିତ୍ୱ ବୋଲି ବିବେଚନା କରେ । ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ଏକ ପରିବାର ସମ୍ପର୍କିତ ଭାବନା ଆଧାରିତ ଗ୍ଲୋବାଲ ଅର୍ଡରରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ସହିତ ବିଭିନ୍ନ ଆହ୍ୱାନ ମଧ୍ୟ ଆମକୁ ସାମ୍ନା କରିବାକୁ ପଡୁଛି, ସେଗୁଡ଼ିକ ବଢୁଛି ମଧ୍ୟ । ଏଗୁଡ଼ିକର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଏଜେନ୍ସି ଦ୍ୱାରା ସାମୁହିକ ଏବଂ ସମନ୍ୱିତ ପଦକ୍ଷେପର ଆବଶ୍ୟକତା ଅଛି । ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳରେ ବ୍ୟାହତ ହେବା, ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏଗୁଡ଼ିକର ଉଦାହରଣ । ଅନ୍ୟ ଏକ ଉଦାହରଣ ହେଉଛି- କ୍ରିପ୍ଟୋକରେନ୍ସି । ଏହା ସହିତ ଯେଉଁ ପ୍ରକାରର ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଜଡ଼ିତ ରହିଛି ତାହା କୌଣସି ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଦେଶ ଦ୍ୱାରା ନିଆଯାଇଥିବା ନିଷ୍ପତ୍ତି, ତତସମ୍ପର୍କିତ ଆହ୍ୱାନଗୁଡ଼ିକର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ହେବ ନାହିଁ । ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସମାନ ବିଚାରଧାରା ରଖିବାକୁ ହେବ । କିନ୍ତୁ ଆଜି ବୈଶ୍ୱିକ ପରିଦୃଶ୍ୟ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ପ୍ରଶ୍ନ ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଠେ ଯେ, ନୂତନ ୱାର୍ଲ୍ଡ ଅର୍ଡର ଏବଂ ନୂତନ ଆହ୍ୱାନଗୁଡ଼ିକର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ବହୁ ପାକ୍ଷିକ ସଂଗଠନଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଅଛନ୍ତି କି, ସେମାନଙ୍କ ପାଖରେ ସାମର୍ଥ୍ୟ ରହିଛି କି? ଯେତେବେଳେ ଏହି ସଂଗଠନଗୁଡ଼ିକ ନିର୍ମାଣ ହୋଇଥିଲା ସେତେବେଳେ ପରିସ୍ଥିତି ଭିନ୍ନ ଥିଲା, ଆଜି ଭିନ୍ନ ଅଛି । ତେଣୁ ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକରେ ସଂସ୍କାର ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଦେଶର ଦାୟିତ୍ୱ ଅଟେ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ସେମାନେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତର ଆହ୍ୱାନଗୁଡ଼ିକୁ ମୁକାବିଲା କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହେବେ । ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଡାଭୋସରେ ହେଉଥିବା ଆଲୋଚନାରେ ଏହି ବିଷୟରେ ଏକ ସକାରାତ୍ମକ ସଂଳାପ ହେବ।
ସାଥୀମାନେ,
ନୂତନ ଆହ୍ୱା ମଧ୍ୟରେ ଆଜି ବିଶ୍ୱକୁ ନୂତନ ପଥ ଦରକାର, ନୂତନ ସଂକଳ୍ପ ଆବଶ୍ୟକ । ଆଜି ଦୁନିଆର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶ ପରସ୍ପର ଠାରୁ ଅଧିକ ସହଯୋଗ ଆବଶ୍ୟକ କରନ୍ତି । ଏହା ଏକ ଉତ୍ତମ ଭବିଷ୍ୟତର ପଥ ଅଟେ । ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଡାଭୋସରେ ହେଉଥିବା ଏହି ଆଲୋଚନା ଏହି ଭାବନାକୁ ବିସ୍ତାର କରିବ । ପୁନର୍ବାର, ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଭେଟିବାର ଏକ ସୁଯୋଗ ପାଇଲି, ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!

Prime Minister's Office
English translation of PM's 'State of the World' address at World Economic Forum's Davos Summit
17 JAN 2022 10:12PM by PIB Delhi
Namsakar!
On behalf of 130 crore Indians, I convey my greetings to the dignitaries from all over the world gathered at the World Economic Forum. Today when I am talking to you, India is tackling another Corona wave with caution and alertness. Parallelly, India is also moving ahead in the economic field with many promising results. Today, India is filled with the excitement of the celebrations of 75 years of its independence and also with the confidence of having administered 160 crore corona vaccine doses in just one year.
Friends,
A strong democracy like India has gifted the whole world a beautiful gift, a bouquet of hope. In this bouquet, we Indians have an unwavering trust on democracy; this bouquet has the technology that will empower the 21st century; and it also has temperament and the talent of us Indians. The Multi-Lingual, Multi-Cultural environment in which we Indians live is a great power not only of India but of the whole world.This strength teaches not only to think for oneself in times of crisis, but also to work for the humanity. During the Corona time, we have seen how India, following the vision of 'One Earth, One Health', is saving crores of lives by providing necessary medicines and vaccines to many countries. Today India is the world's third largest pharma producer; it’s a pharmacy to the world. Today, India is among those countries of the world whose health professionals and doctors are winning everyone's trust through their sensitivity and expertise.
Friends,
Sensitivity is tested in times of crisis, but India's strength is an example for the whole world at the moment. During this crisis, India's IT sector has saved all the countries of the world by working round the clock.Today India is sending record software engineers to the world. More than 50 lakh software developers are working in India. Today India has the third largest number of Unicorns in the world. More than 10 thousand start-ups have been registered in the last 6 months. Today India has a huge, secure and successful digital payments platform. Last month alone, 4.4 billion transactions have been done through Unified Payments Interface in India.
Friends,
The digital infrastructure that India has developed and adopted over the years has become a huge strength of India today. Technological solutions like Arogya-Setu App for tracking Corona Infections and CoWin Portal for Vaccination are a matter of pride for India. The online facilities offered by India's CoWin portal - from slot booking to certificate generation, has caught the attention of people from bigger countries as well.
Friends,
There was a time when India was identified with the license raj and majority of the things were controlled by the government. I understand the challenges that have been there for doing business in India in those days. We are constantly trying to overcome all the challenges. Today India is promoting Ease of Doing Business, minimizing government interference. India has made its corporate tax the most competitive in the world by simplifying and reducing it. Last year alone, we have eliminated more than 25 thousand compliances. India has regained the confidence of the business community by reforming measures like retrospective taxes. India has also deregulated many sectors like Drones, Space, Geo-spatial mapping. India has made major reforms in the outdated telecom regulations related to IT sector and BPO.
Friends,
India is committed to becoming a trusted partner in the world in global supply-chains. We are making way for free-trade agreement with many countries. The ability of Indians to adopt Innovation, new technology; the spirit of entrepreneurship of Indians; can give new energy to every global partner of ours. So this is the best time to invest in India. Entrepreneurship among Indian youth is at a new height today. In 2014 where there were few hundred registered startups in India, their numbers have crossed 60 thousand today. It also has more than 80 unicorns, of which more than 40 formed in 2021 itself. Just as expat Indians are showing their skills on the global stage, in the same way Indian youth are fully ready, geared up to give new heights to the all your businesses in India.
Friends,
India's commitment to deep economic reforms is another major reason that is making India the most attractive destination for investment today. During the Corona period, when the world was focusing on interventions like Quantitative Easing Program, India paved the way for reforms. The biggest projects to modernize digital and physical infrastructure got unprecedented momentum in the Corona times itself. More than 6 lakh villages in the country are being connected with optical fibre. An investment of $1.3 trillion is being made, especially on connectivity infrastructure. Through Innovative financing tools like Asset monetization a target to generate $80 billion has been set. India has also launched the Gati Shakti National Master Plan to bring every stakeholder on the same platform for promoting development. Under this National Master Plan, work will be done on infrastructure planning, development and implementation in an integrated manner. This will give a new impetus to seamless connectivity and movement of Goods, People and Services.
Friends,
While following the path of self-reliance, India's focus is not only on easing the processes, but also on incentivizing investment and production. With this approach, today, Production Linked Incentive schemes worth $26 billion have been implemented in 14 sectors.The $10 billion incentive plan to roll out the fab, chip and display industry is a testament to our commitment to making the global supply chain smooth. We are moving ahead with the spirit of Make in India, Make for the world. Along with telecom, insurance, defence, aerospace, now there are limitless possibilities offered by India in the field of semiconductors as well.
Friends,
Today India is drafting policies, taking decisions with regard to the present as well as the goals of the next 25 years. For this period, India has set the targets of high growth and saturation of welfare and wellness. This period of growth will also be green, it will also be clean, it will also be sustainable, it will also be reliable. Continuing the tradition of making big commitments and living up to them for the global good, we have also set a target of net zero by 2070. India, with 17 per cent of the world's population, may contribute 5 per cent, only 5 percent in Global Carbon Emission, but our commitment to tackle Climate Challenge is 100 percent. Initiatives like International Solar Alliance and Coalition for Disaster-Resilient Infrastructure for Climate Adaptation are proof of this. As a result of the efforts of the past years, today 40% of our Energy Mix is coming from non-fossil fuel sources. We have already achieved the commitments made by India in Paris, 9 years before their target.
Friends,
In the midst of these efforts, we also have to recognize that our lifestyle is also a big challenge for the climate. 'Throw away' culture and consumerism have made the climate challenge more serious. It is very important to rapidly shift today's 'take-make-use-dispose', economy towards circular economy.The same spirit is at the core of the idea of Mission LIFE that I discussed at COP-26. LIFE - means Lifestyle for Environment, a vision of such a Resilient and Sustainable Lifestyle which will be useful in not only dealing with Climate Crisis but also with futuristic unpredictable challenges. Therefore, it is important to transform Mission LIFE into a global mass movement. A public participation campaign like LIFE can be made into a big base for, P-3 'Pro Planet People'.
Friends,
Today, at the beginning of 2022, when we are brainstorming over these issues in Davos, India also considers its responsibility to make everybody aware of few more challenges. Today, with the change in the global order, the challenges we have been facing as a global family are also increasing. To combat these, there is a need for collective and synchronized action by every country, every global agency. Supply chain disruptions, inflation and climate change are few examples of these challenges. Another example is cryptocurrency. The kind of technology that is associated with it, the decisions taken by a single country will be inadequate to deal with its challenges. We have to have a common mindset. But looking at the global scenario today, the question is whether multilateral organizations are ready to deal with the new world order and new challenges; is that strength left in them? When these institutions were formed, the situation was different. Today the circumstances are different. Therefore, it is the responsibility of every democratic country to emphasize reforms in these institutions so that they can come up to the task of tackling the challenges of present and future. I am sure there will be a positive dialogue in this direction during the discussions in Davos.
Friends,
In the midst of new challenges, the world today needs new avenues, new resolutions. Today, every country in the world needs cooperation with each other more than ever before. This is the way to a better future. I am sure this discussion in Davos will expand this spirit. Once again, I got a chance to meet you all virtually. Many thanks to you all.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of Prime Minister’s remarks. Original remarks were delivered in Hindi.