হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
কোবিদ-১৯: লান্না থাজনবা অমদি অচুম্বশিং
ভারতনা ভেক্সিনেসন তার্গেৎশিং ফংবা ঙমখিদে হায়না মেদিয়া রিপোর্তশিংনা ক্লেম তৌরিবা অসি লান্না পাউ শন্দোকপনি
ভারতকী নেস্নেল কোবিদ-১৯ ভেক্সিনেসন প্রোগ্রাম অসি মালেম অসিদা খ্বাইদগী মাই-পাকপা অমদি খ্বাইদগী চাওবা ভেক্সিনেসন প্রোগ্রামশিংগী মনুংদা অমা ওইখ্রে
02 JAN 2022 3:26PM by PIB Imphal
মমিং লৈরবা মালেমগী ন্যুস এজেন্সী অমনা হন্দক্তা ইকুই কুইদ্রিঙৈদা ফোংখিবা ন্যুস আর্তিকল অমদা, ভারতনা মহাক্কী ভেক্সিনেসন তার্গেৎ ফংবা ঙমখিদ্রে হায়না ক্লেম তৌরকখ্রে৷ মসি অরানবা পাউনি অমদি মসিনা মপুং ওইবা শক্তম অদু উৎতে৷
মালেম শিনবা থুংনা শন্দোরক্লিবা কোবিদ-১৯ লাইচৎ অসি লান্থেংনবদা, ভারতকী নেস্নেল কোবিদ-১৯ ভেক্সিনেসন প্রোগ্রাম অসি ভেক্সিন কাপকদবা মীয়াম মশিং য়াম্না লৈতবা নোংচুপরোমগী লৈবাক কয়া অমগা চাংদম্নখিবা মতমদা খ্বাইদগী মাই-পাকপা অমদি খ্বাইদগী চাওবা ভেক্সিনেসন প্রোগ্রামশিংগী মনুংদা অমা ওইখ্রে৷
২০২১গী জানুৱারি ১৬তা নেস্নেল কোবিদ ভেক্সিনেসন দ্রাইব হেক হৌখিবদগী, ভারতনা ভেক্সিন কাপ্পা য়ারবা মীয়ামদা অহানবা দোজ ৯০% হেন্না অমদি অনিশুবা দোজ ৬৫% হেন্না কাপখ্রে৷ দ্রাইব অদুদা, ভারতনা থা ৯ য়ৌদনা ভেক্সিন দোজ কোতি ১০০গী মথক্তা কাপখিবা, নোংম খক্তদা দোজ কোতি ২.৫১ কাপখিবা অমদি তোঙান তোঙানবা থৌরমশিংদা নোংমদা দোজ কোতি ১ কাপখিবা য়াওনা লৈবাক অসিনা মমাংগী মতমদা অমুক্তা ফংখিদ্রিবা তোঙান তোঙানবা মাইলস্তোনশিং ফংবা ঙমখ্রে৷
অতোপ্পা চাওখৎলবা লৈবাকশিংদা চাংদম্নখিবা মতমদা, ভারতনা মহাক্কী রাজ্য অমসুং য়ু.তি. পুম্নমক্তা লৈরিবা ভেক্সিন কাপ্পা য়ারবা মপুং-মরৈ ফারবা মীওই কোতি ৯৩.৭(আর.জি.আই.গী মতুং ইন্না) কোবিদ ভেক্সিন কাপতুনা হেন্না ফবা থবক অমা তৌখ্রে৷
ভেক্সিন কাপ্পগী মতাংদা চাওখৎলবা লৈবাকশিংগা চাংদম্নখিবা অদু মখাদা পীরি:
লৈবাক
অহানবা দোজ
অনিশুবা দোজ
য়ু.এস.এ.
৭৩.২%
৬১.৫%
য়ু.কে.
৭৫.৯%
৬৯.৫%
ফ্রাঞ্চ
৭৮.৩%
৭৩.২%
স্পেন
৮৪.৭%
৮১%
ভারত
৯০%
৬৫%
ভেক্সিন কাপ্পা য়ারবা মীওইশিংদা অহানবা দোজ কাপখিবগী মতাংদা, য়ু.এস.এ.না মহাক্কী পোপুলেসনগী ৭৩.২% খক্তমক কাপখি, য়ু.কে.না মহাক্কী পোপুলেসনগী ৭৫.৯% কাপখ্রে, ফ্রাঞ্চনা মহাক্কী পোপুলেসনগী ৭৮.৩% কাপখ্রে,অমদি স্পেননা মহাক্কী পোপুলেসনগী ৮৪.৭% কাপখ্রে৷ কোবিদ-১৯গী মাইয়োক্তা লান্থেংননবা ভারতনা ভেক্সিন কাপ্পা য়ারবা মীওইশিংগী ৯০%দা মাংজৌননা ভেক্সিনগী অহানবা দোজ কাপখ্রে৷
মতৌ অসিগুম্না, ভেক্সিনগী অহানিশুবা দোজকী ওইনদি, য়ু.এস.এ.না মহাক্কী পোপুলেসনগী ৬১.৫% খক্তমক কাপখি, য়ু.কে.না মহাক্কী পোপুলেসনগী ৬৯.৫% কাপখ্রে, ফ্রাঞ্চনা মহাক্কী পোপুলেসনগী ৭৩.২% কাপখ্রে, অমদি স্পেননা মহাক্কী পোপুলেসনগী ৮১% কাপখ্রে৷ কোবিদ-১৯গী মাইয়োক্তা লান্থেংনবদা ভারতনা ভেক্সিন কাপ্পা য়ারবা মীয়ামগী ৬৫% হেনবদি ভেক্সিনগী অনিশুবা দোজ কাপখ্রে৷
মখাতানা, ভারতকী রাজ্য/য়ু.তি. ১১ হেনবনা ভেক্সিনগী অহানবা দোজ ১০০% কাপ্পা ঙমখ্রে, অদুগা রাজ্য/য়ু.তি. ৩না মাংজৌননা কোবিদ-১৯ অসিদগী ঙাকথোক্নবা ভেক্সিন(অহানবা অমসুং অনিশুবা দোজ অনিমক) মপুং ফানা ১০০% কাপ্পা ঙমখ্রে৷ রাজ্য/য়ু.তি. কয়া অমনা অথুবা মতমদা ১০০% ভেক্সিন কাপ্পা ফংলগনি হায়না থাজনরি৷
য়ুমথোং-য়ুমথোং চৎতুনা ভেক্সিন কাপ্পা য়ারবা মীওইশিংনা ভেক্সিন কাপ্পা ফংহৌদবা নত্রগা কাপফৌদবা মীওই পুম্নমকপু ভেক্সিন কাপথোকহন্নবগী ভেক্সিনেসন কেম্পেন্দ চৎথবা, মোবিলাইজেসন অমসুং এৱার্নেস য়াওনা ২০২১গী নবেম্বর ৩দগী নেসন-ৱাইদ কোবিদ-১৯ ভেক্সিনেসন কেম্পেন্দ হর ঘর দস্তক কেম্পেন্দ অমা হৌদোকখি৷ কেম্পেন্দ অসি হৌদোরকপদগী হৌদুনা, মসিনা অহানবা দোজ কাপ্পগী চাং অসি ১১.৬% হেনগৎহনখ্রে৷ অদুগা মতম অসিমক্তদা অনিশুবা দোজ কাপ্পগী চাংনা ২৮.৯% হেনগৎলকখ্রে৷
২০২১ দিসেম্বরদা মালেম অসিদা কোবিদ-১৯ কেসশিং হেনগৎলক্লিবা অসি য়েংলগা, ভেরিয়েন্ত ওফ কন্সর্ন(ভি.ও.সি.)নি হায়না খায়দোক্তুনা থমখ্রবা ওমিক্রোন ভেরিয়েন্তবু খঙদোক্নবা হোৎনবা,সাইন্তিফিক ইবিদেন্স, গ্লোবেল বেস্ত প্রেক্তিসশিং অমসুং এন.তি.এ.জি.আই.গী “স্তেন্দিং তেক্নিকেল সাইন্তিফিক কম্মিতী(এস.তি.এস.সি.)”গী অমদি “নেস্নেল তেক্নিকেল এদভাইজরী গ্রুপ ওন ইম্ম্যুনাইজেসন(এন.তি.এ.জি.আই.)”গী “কোবিদ-১৯ ৱার্কিং গ্রুপ”না পীরক্লিবা ইনপ্যুতশিং/সজেসনশিং অদু য়েংলগা, ২০২২ জানুৱারি ৩দগী হৌদুনা চহি ১৫-১৮গী মরক্তা লৈরিবা তীনএজরশিংনা মখাতানা কোবিদ-১৯গী ভেক্সিন কাপথোক্লগনি হায়না ৱারেপ্নখি৷
মখাতানা ভারতনা কোবিদ-১৯গী মাইয়োক্তা লান্থেংনরিবা অসিদা মপাঙ্গল হাপ্লদুনা, হকশেল অমদি য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়গী সেন্ত্রেল দ্রগস স্তেন্দর্দ কন্ত্রোল ওর্গনাইজেন(সি.দি.এস.সি.ও.)না ২০২১গী দিসেম্বরদা অহেনবা ভেক্সিন অনিদা এপ্রুবেলশিং পীখ্রে৷ মসিগী মনুং চল্লিবশিং অদুদি ইমর্জেন্সীগী ফিভম লাকপা খক্তদা শিজিন্নবা য়াবা বাইওলোজিকেল ইগী কোর্বিভেক্স ভেক্সিন অমদি এস.আই.আই.গী কোভোভেক্স ভেক্সিননি৷ মসি থারগা ভারত্তা ইমর্জেন্সীগী ফিভম লাকপা খক্তদা শিজিন্নবা য়াবা ভেক্সিন মশিং অসি ৮ শুরে৷

Ministry of Health and Family Welfare
COVID-19: Myth vs. Facts
Media reports claiming that India has missed Vaccination targets are misleading
India’s National COVID-19 Vaccination programme has been one of the most successful and largest vaccination programmes in the world
02 JAN 2022 3:26PM by PIB Delhi
In a recently published news article by a reputed international news agency, it has been claimed that India has missed its vaccination target. This is misleading and does not represent the complete picture.
In the fight against global pandemic COVID-19, India’s national COVID-19 Vaccination programme has been one of the most successful and largest vaccination programmes compared with the many developed western nations with significantly low population base to vaccinate.
Since the start of the National COVID vaccination drive on 16th January, 2021 India has administered over 90% of 1st dose and 65% of 2nd dose to its eligible citizens. In the drive, India has achieved several milestones unprecedented in the world, including administering over 100 crore doses in less the 9 months, administering 2.51 crore doses in a single day and administering 1 crore doses per day on several occasions.
Compared with other developed nations, India has done a better job in administering COVID vaccination to its eligible adult citizens of 93.7 crore (as per RGI) across all its States and UTs.
A quick comparison with developed nations on their vaccination is as follows:
Country
1st Dose
2nd Dose
USA
73.2%
61.5%
UK
75.9%
69.5%
France
78.3%
73.2%
Spain
84.7%
81%
India
90%
65%
In case of 1st dose coverage to the eligible population, USA has covered only 73.2% of the population, UK has covered 75.9% of its population, France has covered 78.3% of its population, and Spain has covered 84.7% of its population. India has already covered 90% of the eligible population with 1st dose of vaccine against COVID-19.
Similarly, for the 2nd dose of vaccines, the USA has covered only 61.5% of its population, the UK has covered 69.5%of its population, France has covered 73.2% of its population, and Spain has covered 81% of its population. While India has covered over 65% of the eligible population with 2nd dose of vaccine against COVID-19.
Further, over 11 states/UTs in India has already achieved 100% of 1st dose vaccination, while 3 States/UTs have already achieved 100% full vaccination (both 1st and 2nd dose) against COVID-19. Many States/UTs are soon expected to achieve 100% vaccination very quickly.
A nation-wide COVID-19 vaccination campaign Har Ghar Dastak campaign was implemented from 3rd Nov 2021 which includes mobilization, awareness, vaccination campaign through reaching out to all missed out and dropped out eligible beneficiaries through House to House visit. This has also resulted in an increase of 1st dose coverage by 11.6% since introduction of the campaign. While the 2nd dose coverage increased by 28.9% in the same period.
Keeping in view the global surge of COVID-19 cases in December 2021, detection of Omicron variant which has been categorized’ as a Variant of Concern (VOC), scientific evidence, global best practices and the inputs/suggestions of “COVID-19 Working Group” of “National Technical Advisory Group on Immunization (NTAGI)” as well as of “Standing Technical Scientific Committee (STSC)” of NTAGI it was decided to further refine the scientific prioritization & coverage of COVID-19 vaccination of teenagers in the age-group of 15-18 years to be started from 3rd January 2022.
Further strengthening India’s fight against COVID-19, the Central Drugs Standard Control Organisation (CDSCO), Ministry of Health and Family Welfare has given approvals to two additional vaccines in December 2021. These include Biological-E’s CORBEVAX vaccine and SII’s COVOVAX vaccine for restricted use in emergency situation. This takes the number of vaccines given restricted use in emergency situation in India to 8.