প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
লৈবাক মীয়ামদা পি.এম.না থমখিবা ৱারোল
25 DEC 2021 11:01PM by PIB Imphal
ঐহাক্কী নুংশিরবা লৈবাক মচাশিং, অদোম খুদিংগী মফমদা খৃস্তমাসকী য়াইফা পেউজেল পীজরি। ঐখোয়না চহিসগী অরোয়বা চয়োলদা লৈরে। ইং ২০২২ অসি লাক্লবগুম্বনি। অদোম খুদিংনা ইং ২০২২গীদমক্তা শেম-শাদুনা লৈনরম্লগনি।
অদুবু, ঐখোয়না হরাও নুংঙাইবগা লোয়ননা চেকশিন্না লৈবগী মতম অমসু ওইরি। ঙসিদি, মালেমগী লৈবাক কয়াদা, কোরোনাগী অনৌবা ভেরিএন্ত ওমিক্রোন্না মরম ওইরগা খুদোংচাদবা কয়া থেংনরি। ভারত্তসু মীওই কয়া অমা ওমিক্রোন পোজিতিব ওইবা থেংনরে। ঐহাক্না অদোমগী মফমদা পাখৎপীদনবা হায়জরি। চেকশিন্না অমসুং মিৎকুপ নাহুম শিংনা লৈবীয়ু। মতম পুম্বদা মাস্ক উপ্পীয়ু অমসুং মতম খরা-খরা কান্নরগা খুৎ হাম্বসু কাওবীগনু।
ভাইরস অসিনা ঙসি ম্যুতেত তৌরকপগা লোয়ননা ঐখোয়না শিংনবশিংগা থেংননবা থৌনা অমসুং ইশাদা থাজবগী চাংসু অদুমক হেনগৎলক্লি। ঐখোয়গী অনৌবা থৌওং পাংথোকপগী ইথিলসু হেনগৎলক্লি। লৈবাক অসিদা ঙসিদি আইসোলেসন বেদ লাখ ১৮ লৈরি। ওক্সীজেনগী তেংবাং য়াওবা বেদ লাখ ৫ লৈরি। আই.সি.য়ু. বেদ লাখ ১গা লিশিং ৪০ লৈরি। আই.সি.য়ু. অমসুং নন-আই.সি.য়ু. বেদ পুন্সিন্নরবদি, বেদ লিশিং ৯০ লৈরি, মরু ওইনা অঙাংশিংগীদমক্তা। লৈবাক অসিদা পি.এস.এ. ওক্সীজেন প্লান্ত লিশিং ৩ হেনবনা ঙসি মথৌ পাংথোক্লি। ওক্সীজেন সিলিন্দর লাখ ৪বু লৈবাক শিনবা থুংনা য়ৌহনখ্রবনি। রাজ্যশিংগী তঙাই ফদবা হিদাকশিংগী বফর দোজ শেম-শাবদা তেংবাংলি। মতিক চানা কোন্নগদবা তেস্তিং কিৎশিংসু মখোয়দা ফংহল্লি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না শাথীরবা কোরোনাগা লান্থেংনরকপদা হৌজিক ফাওবদা খঙলক্লিবা লৌশিংনা ইশানা মরী লৈনবা হীরম খুদিংদা চেকশিং-থৌরাং লৌখৎপনা লাইচৎ অসিগা লান্থেংনবদা খ্বাইদগী মতিক চাবা খুৎলায় ওই হায়বা খঙবা ঙম্লে। অদুগা অতোপ্পা খুৎলায় অমনা তীকা থাদোকপনি। কোরোনানা ওইহনবা অরুবা ফিভমশিং য়েংদুনা, ঐখোয়না ভেক্সিন পুথোকপগী থৌওংসু মতম কয়াগী মমাংদগী মিসন মোদতা পাংথোকপা হৌখ্রবনি। ভেক্সিনগী মতাংদা রিসর্চ তৌবগা লোয়ননা, অয়াবা পীবা, সপ্লাই চেন, য়েন্থোকপা, ত্রেনিং তৌবা, আই.তি.না ঙাক্লৌ পীনবা পথাপ অমসুং সর্তিফিকেসনগী থৌওংশিং লেপ্তনা চত্থদুনা লাকখি।
অসিগুম্বা হোৎনবশিং অসিনা মরম ওইরগা, ভারতনা হন্দক্কী চহিগী জনুৱারী ১৬তগী ঐখোয়গী মীয়ামদা ভেক্সিন কাপ্পগী থবক হৌখি। ঐখোয়গী লৈবাক মীয়াম পুনবনা অমত্তা ওইনা হোৎনমিন্নবা অমসুং ৱাখল লেপ্পগী মহৈ ওইনা ঙসি ভারতনা ভেক্সিন দোজ করোর ১৪১ কাপ্পগী মমাংদা অমুক্তা পাংথোকখিদ্রিবা অমসুং লুরবা পান্দম ফংবা ঙম্লিবনি। ঙসিদি, ভারতকী ভেক্সিন কাপ্পা য়ারবা মতিক চাবা অপুনবা মীশিংগী চাউরাকপা ৬১%না ভেক্সিনগী দোজ অনিমক কাপ্নখ্রে। অমসুং ৯০%না অহানবা দোজ কাপ্নখ্রে। মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা, পাক-শনবা অমসুং খুদোংচাদবা লম্মিৎ-তুম্মিৎকী মরক্তা তেক্ত-কায়দবা ভেক্সিনেসন কেম্পেন পাংথোকপা ঙমখি হায়বদা ঙসিদি ভারত মচা খুদিংনা চাউথোকচরিবনি।
রাজ্য কয়া, মরু ওইনা তুরিজমগী হীরমদা মরু ওইবা গোৱাগুম্বা রাজ্যশিং, উত্তরাখন্দ, হিমাচলগুম্বা রাজ্যশিংনা ১০০%কী চাংদা সিঙ্গল দোজ কাপ্পগী পান্দম ফংবা ঙমখি। লৈবাক্কী মনুং-হঞ্জিনবা খুঙ্গশিংদা ১০০%কী চাংদা ভেক্সিন কাপ্লে হায়বগী পাউ তাবা মতমদা ইমোন্দা য়াম্না নুংঙাইজবা অমা ফাওই। মসি ঐখোয়গী হকশেল পথাপকী মপাঙ্গল কনবা, ঐখোয়গী তীমশিংনা মথৌ নীংথিনা পাংথোকপা অমসুং হকশেলগী থৌমীশিংগী মপুকচেল শেংবা অমসুং খোঙফম চেৎপা, লৈবাক্কী মীচম মীয়ামগী নীংথিরবা লিচৎ অমসুং সাইন্সতা থাজবগী খুদম্নি। ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা নাতোন্দা পীবা তীকা অমসুং মালেমগী খ্বাইদগী অহানবা দি.এন.এ. ভেক্সিন কাপ্পসু হৌগদৌরে।
মরুপশিং,
ভারতনা কোরোনাগা লান্থেংনবগী থৌওং অসি হৌরকপদগী হৌনা সাইন্সকী ৱাখল্লোন, পাউতাক অমসুং থৌওংদা য়ুম্ফম ওইরগা লাকখি। মমাংগী থা ১১দগী ভেক্সিন কাপ্পগী খোঙথাং চত্থদুনা লাক্লি। লৈবাক মীয়ামশিংনা মসিগী কান্নবসু ফজনা খঙলে। মখোয়গী নুংতিগী পুন্সি মহিংসু হান্নগুম্না হঞ্জিল্লক্লে। শেন্মিৎলোনগী থবক-থৌরমশিংসু অতোপ্পা লৈবাকশিংগা চাংদম্নবদা য়াম্না পুক্নিং থৌগৎনীংঙাই ওইরি।
অদুবু মরুপশিং,
কোরোনা অসি হৌজিক লোইদ্রি হায়বা ঐখোয়না পুম্নমক্না খঙলি। অদুনা, মতাং অসিদা চেকশিনবা হায়বসি য়াম্না মরু ওই। লৈবাক অমসুং লৈবাক মীয়াম্বু তেক্ত-কায়দনা থম্নবগীদমক্তা ঐখোয়না লেপ্তনা হোৎনরি। ভেক্সিন কাপ্পা হৌখিবা মতমদসু, ঐখোয়না থবক অসি সাইন্তিস্তশিংনা পীবা পাউতাকশিংদা য়ুম্ফম ওইরগা হৌখি। অহানবা দোজ অসি কনাদা হান্না কাপ্পা হৌগনি, অহানবা অমসুং অনিশুবা দোজকী মরক্তা নুমিৎ কয়া কান্নগনি, মশা-মউ ফবশিংদা করম্বা মতমদগী কাপ্পা হৌগনি, কোরোনা নাখ্রবা মীওইশিংদা করম্বা মতমদা কাপকনি, মতম কুইনদগী লাইনা লৈদুনা নারগা লাক্লবা মীওইশিংদা মরম্বা মতমদা কাপ্পা য়াগনি হায়বা ৱারেপশিং তত্তনা লৌদুনা লাকখি অমসুং হায়রিবশিং অসিনা নুংশা থিনীংঙাই ওইরবা ফিভমশিং লাকশিনবদা মতেং য়াম্না ওইখি। ভারতনা তোঙান-তোঙানবা ফিভম অমসুং তাঞ্জা কয়াদা সাইন্তিস্তশিংনা পীবা পাউতাকশিংগী মতুং ইন্না মরু ওইবা অমসুং অরুবা ৱারেপশিং লৌখি।
ওমিক্রোনগী মতাংদা ৱাফম কয়া হৌজিক-হৌজিক ঙাংনরি। মালেমগী মফম খুদিংগী ফিভমসু তোঙাল্লি, তোঙানবা ৱাখল্লোন্সু লৈনৈ। ভারতকী সাইন্তিস্তশিংসু মসিগী মতাংদা কুপ্না নৈনরি, থবক তৌরি। ঙসি, ঐখোয়না ভেক্সিন কাপ্পগী থা ১১ মপুং ফারক্লবা অসিদা, সাইন্তিস্তশিংগী পাউতাক অমসুং মালেম্না থেংনখিবা থৌদোক কয়াদা য়ুম্ফম ওইরগা, ঐখোয়না ৱারেপ খরা লৌরে। ঙসি, অজলজী মপোক নুমিৎনি, খৃস্তমাসকী কুমহৈসু ওই, অদুনা ঐহাক্না অদোমগী মফমদা ৱারেপশিং অসি খঙহনফম থোকি হায়না খল্লি।
মরুপশিং,
চহি ১৫দগী ১৮ ফাওবগী অঙাংশিংগীদমক্তা লৈবাক অসিদা ভেক্সিন কাপ্পা হৌরগনি। ইং ২০২২গী জনুৱারী ৩, নিংথৌকাবা নুমিত্তগী হৌরগনি। মসিগী ৱারেপ অসিনা কোরোনাগা লান্থেংনবদা লৈবাক্কী মপাঙ্গল হাপকনি, অদুগা স্কুল-কোলেজতা কারিবা ঐখোয়গী অঙাংশিংগী মমা-মপাশিংগী অৱাবসু হন্থহল্লগনি।
মরুপশিং,
কোরোনা ৱারিয়র, হেল্থকেয়র অমসুং ফ্রন্তলাইন ৱর্করশিংনা মসিগী লান্থেংনরিবসিগী মাইয়োক্তা লৈবাকপু তেক্ত-কায়দনা থম্বদা অচৌবা থৌদাং য়াই হায়বা ঐখোয়না থেংনদুনা খঙলে। মখোয়না ঙসিসু, কোরোনা নাবা অনাবশিংগী মরক্তা মখোয়গী মতম কাইথোক্লি। মরম অদুনা, সরকারনা চেকশিন থৌরাং ওইনা ভেক্সিনগী প্রীকোসন দোজ অসিদি হেল্থকেয়র অমসুং ফ্রন্তলাইন ৱর্করশিংদা হান্না কাপ্পা হৌরগনি হায়না ৱারেপ লৌরে। মসিগী থৌওং অসিনা ইং ২০২২গী জনুৱারী ১০, নিংথৌকাবা নুমিত্তগী হৌগনি।
মরুপশিং,
চহি য়াম্লবশিং অমসুং অরুবা লাইনানা মমাংদগী নারক্লবা মীওইশিংদা প্রীকোসন দোজ অসি কাপ্পগী মথৌ তাই হায়বা ঐখোয়না কোরোনাগী ভেক্সিন কাপ্পা হৌরকপগী খঙলকপা লৌশিংগী মতুং ইন্না খঙলে। ৱাফম অসিবু খন্নরবা তুংদা, চহি ৬০গী মথক্তা লৈবা মত্ম কুইনদগী লাইনা অমা নাদুনা লাক্লবশিংদা দাক্তরগী পাউতাক মতুং ইন্না মখোয়গী অপাম্বগী মতুং ইন্না প্রীকোসন দোজ ফংহনবসু হৌরগনি। মসিসু জনুৱারী ১০দগী হৌগনি।
মরুপশিং,
তোকঙা, অরানবা থাজবা অমসুং অকীবা শন্দোকপগী চৎনবী অমা লৈরিবসিদগী লাপ্না লৈনবা ঐহাক্না মীয়ামদা হায়জনীংই। ঐখোয় লৈবাক মীয়াম পুন্দুনা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা তীকা থাবগী খোঙজং পাংথোক্লিবনি। লাক্কদৌরিবা মতমদসু, মসিগী খোঙজেল য়াঙখৎহনগদবনি অমসুং হেন্না পাকথোক চাউথোকহনগদবনি। অসিগুম্বা হোৎনবগী মতেংদগী ঐখোয়না কোরোনাগী মাইয়োক্তা থেংনরিবা লান অসিদা লৈবাকপু মপাঙ্গল কনখৎহনবা ঙমগনি।
অদোম খুদিংবু অমুক্কা হন্না থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM's address to the Nation
25 DEC 2021 11:01PM by PIB Delhi
My dear countrymen, Merry Christmas to all of you! We are into the last week of this year. 2022 is just around the corner. All of you are busy preparing to welcome 2022. But along with enthusiasm and jubilation, this is also the time to be careful.
Today the infection is spreading in many countries of the world due to the new Corona variant Omicron. In India too, many people have been found to be infected with Omicron. I would urge all of you not to panic, but be careful and vigilant. We should not forget to wear masks and sanitize our hands regularly.
When the virus is mutating, our strength and confidence to face the challenge is also multiplying. Our innovative spirit is also growing. Today the country has 18 lakh isolation beds, five lakh oxygen- supported beds and 1.40 lakh ICU beds. If ICU and non-ICU beds are combined, then 90,000 beds are exclusively for children. Today more than 3,000 PSA Oxygen plants are operational in the country. About four lakh oxygen cylinders have been delivered across the country. States are being assisted in preparing buffer doses of essential medicines. They are also being provided adequate testing kits.
Friends,
The experience in the fight against the global pandemic so far shows that following all the guidelines on an individual level is a great weapon to combat Corona. And the second weapon is vaccination. Realizing the seriousness of this disease, our country had long ago started working on manufacturing vaccines in mission mode. Along with research on vaccines, we also worked on the approval process, supply chain, distribution, training, IT support system and certification simultaneously.
As a result of these preparations, India started vaccinating its citizens from January 16 this year. It is the collective effort and willpower of all the citizens of the country that today India has surpassed the unprecedented and very difficult target of 141 million vaccine doses.
Today, more than 61 percent of India's adult population has received both doses of the vaccines. Similarly, one dose has been administered to about 90 percent of the adult population. Today, every Indian should be proud that we launched such a safe vaccination campaign in the midst of the largest, most expansive and difficult geographical conditions in the world.
Many states and especially important states like Goa, Uttarakhand and Himachal in view of tourism have achieved the target of 100% single dose vaccination. It gives a sense of satisfaction when news of 100% vaccination comes from far away villages of the country.
This is proof of the strength of our health system and team delivery, of the dedication and commitment of our healthcare workers, and of the trust of the common man of the country in the discipline and science. The nasal vaccine and the world's first DNA vaccine will be launched in our country soon.
Friends,
India's fight against Corona has been based on scientific principles, scientific opinions and scientific methods from the very beginning. Vaccination campaign has been going on in the country for the last 11 months. The countrymen are also realizing its benefits. Their daily life is becoming normal. Economic activities are also encouraging compared to many countries of the world.
But friends,
We all know that Corona is not over yet. Therefore, vigilance is very important. We have worked tirelessly to keep the country and the countrymen safe. When the vaccination campaign was launched, it was decided on the basis of scientific suggestions who should be given the first dose, what should be the interval between the first and second doses, when the healthy people should get vaccinated, when the Corona infected people should get vaccines and when those suffering from co-morbidities should be vaccinated. Such decisions were made consistently and they have also proved to be very helpful in handling the situation. India has taken its decisions on the advice of Indian scientists and according to its situation.
Currently, Omicron is hogging the news. There have been differing experiences and assessments in the world. Indian scientists are also keeping a close eye on it and working on it. Eleven months have passed since the launch of our vaccination drive. Today, some decisions have been made after scientists reviewed the situation in the wake of the experiences in the world. Today is Atal ji's birthday, it is the Christmas festival, so I felt that this decision should be shared with all of you.
Friends,
Children aged between 15 and 18 will now be vaccinated in the country. It will be launched on Monday, January 3, in 2022. This decision will not only strengthen the country's fight against Corona, but will also reduce the anxiety of our children going to schools and colleges and their parents.
Friends,
We all have experience that Corona warriors, healthcare and frontline workers have a huge contribution in keeping the country safe in this fight. They still spend most of their time serving Corona patients. Therefore, from the point of precaution, the government has decided that a ‘precaution dose’ of vaccine will also be started for healthcare and frontline workers. It will be launched on Monday, January 10, 2022.
Friends,
The experience of Corona vaccination so far is that those who are older and are already suffering from some serious diseases, it is advisable to take ‘precaution dose’. Keeping this in mind, citizens above 60 years of age and with co-morbidities will have the option of ‘precaution dose’ of the vaccine on the advice of their doctors. This will also start from January 10.
Friends,
I would like to request you to avoid the ongoing efforts to create rumors, confusion and fear. Together we have launched the world's largest vaccination campaign so far. In the time to come, we have to speed it up and expand it. The efforts of all of us will strengthen the country in this fight against Corona.
Many thanks to all of you!