ମାନବ ସମ୍ବଳ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପିଏମ ଯୁବା ମେଣ୍ଟରଶିପ୍‌ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ 75 ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଯୁବ ଲେଖକଙ୍କ ନାମ ଘୋଷଣା କଲା ଏନବିଟି
ଓଡ଼ିଆ ଭାଷାରେ ୩ ଜଣ ମନୋନୀତ
25 DEC 2021 6:14PM by PIB Bhubaneswar
ଆଜାଦୀ କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଅଂଶବିଶେଷ ଭାବେ ପିଏମ ଯୁବା ମେଣ୍ଟରଶିପ୍‌ ବା ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ସାରା ଦେଶରୁ ଚୟନ କରାଯାଇଥିବା ୭୫ ଜଣ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଯୁବ ଲେଖକଙ୍କ ନାମ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି। ଏହି ଲେଖକମାନଙ୍କୁ ଚୟନ କରିବା ଲାଗି କେନ୍ଦ୍ର ଶିକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ପୁସ୍ତକ ନ୍ୟାସ (ଏନବିଟି) ପକ୍ଷରୁ ‘ଭାରତର ଜାତୀୟ ଆନ୍ଦୋଳନ’ ଶୀର୍ଷକ ଏକ ସର୍ବଭାରତୀୟ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହି ପ୍ରତିଯୋଗିତା ମାଧ୍ୟମରେ ଏକ ବୃତ୍ତି ତଥା ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ (ସ୍କଲାରଶିପ କମ୍‌ ମେଣ୍ଟରଶିପ) ଯୋଜନା ପାଇଁ ଲେଖକମାନଙ୍କୁ ଚୟନ କରାଯାଇଛି।
ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ବିଷୟ ହେଉଛି, ଏହି ୭୫ ଜଣ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଯୁବ ଲେଖକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ୩ ଜଣ ଓଡ଼ିଆ ଲେଖକ ଅଛନ୍ତି। ସେମାନେ ହେଲେ- ଅନିନ୍ଦ୍ୟ ନାରାୟଣ ସିଂ, ଦିଲେଶ୍ବର ରଣା, ଓମ ପ୍ରିୟଦର୍ଶୀ ଛୋଟରାୟ।
ମାଇଁ ଗଭ ଓ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ପୁସ୍ତକ ନ୍ୟାସ, ଭାରତ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଜରିଆରେ ଜୁନ ପହିଲାରୁ ଜୁଲାଇ ୩୧ ତାରିଖ ମଧ୍ୟରେ ସର୍ବଭାରତୀୟ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା। ସାରା ଦେଶରୁ ତଥା ବିଦେଶରେ ଥିବା ଭାରତୀୟ ସମୁଦାୟଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ୨୨ଟି ସାମ୍ବିଧାନିକ ଭାଷା ଓ ଇଂରାଜୀରେ ପାଖାପାଖି ୧୬ ହଜାର ଆବେଦନ ପ୍ରାପ୍ତ ହୋଇଥିଲା। ବିଶେଷଜ୍ଞମାନଙ୍କ ଏକାଧିକ ପ୍ୟାନେଲ ସମସ୍ତ ପୁସ୍ତକ ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ପଢ଼ିଥିଲେ ଏବଂ ଏସବୁର ତ୍ରିସ୍ତରୀୟ ଯାଞ୍ଚ କରାଯାଇଥିଲା।
ଏଠାରେ ଉଲ୍ଲେଖ ଯୋଗ୍ୟ ଯେ, ୩୧ ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୧ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ନିଜର ମାସିକ ରେଡିଓ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମନ କୀ ବାତରେ କହିଥିଲେ : ‘‘ଆମର ସ୍ବାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀ, ସେମାନଙ୍କ ସହ ଜଡ଼ିତ ଘଟଣାବଳୀ ଏବଂ ନିଜ ନିଜ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସ୍ବାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମର ବୀରତ୍ବ ଗାଥା ସମ୍ପର୍କରେ ଲେଖିବା ଲାଗି ମୁଁ ମୋ ଯୁବ ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ ଆହ୍ବାନ କରୁଛି।’’ ଏହାପରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ସଂସ୍ଥା ଭାବେ ଭାରତୀୟ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ପୁସ୍ତକ ନ୍ୟାସକୁ ସାଥୀରେ ନେଇ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଶିକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଯୁବ ଲେଖକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପିଏମ-ଯୁବା ମେଣ୍ଟରଶିପ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା।
ଚୟନ କରାଯାଇଥିବା ୭୫ ଜଣ ଲେଖକଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ୩୮ ଜଣ ପୁରୁଷ ଏବଂ ୩୭ ଜଣ ମହିଳା ଲେଖକ ଥିଲେ। ଆହୁରି ଦୁଇ ଜଣ ଲେଖକଙ୍କ ବୟସ ୧୫ ବର୍ଷରୁ କମ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ୧୬ ଜଣ ଲେଖକଙ୍କ ବୟସ ୧୫-୨୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏବଂ ୩୨ ଜଣ ଲେଖକଙ୍କ ବୟସ ୨୧-୨୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ୨୫ ଜଣ ଲେଖକଙ୍କ ବୟସ ୨୬-୩୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି।
ଚୟନ କରାଯାଇଥିବା ଲେଖକମାନଙ୍କୁ ଛଅ ମାସ ବ୍ୟାପୀ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସାମିଲ କରାଯିବ। ଏଥିରେ ସେମାନଙ୍କୁ ଆଜାଦୀ କା ଅମୃତ ମହାତ୍ସବ ଯୋଜନାର ଅଂଶବିଶେଷ ଭାବେ ନିଜର ପୁସ୍ତକ ପ୍ରସ୍ତାବଗୁଡ଼ିକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପୁସ୍ତକ ଆକାରରେ ପ୍ରକାଶ କରିବା ଲାଗି ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ପୁସ୍ତକ ନ୍ୟାସ, ଭାରତ ପକ୍ଷରୁ ବିଶିଷ୍ଟ ଲେଖକ ଏବଂ ସମ୍ପାଦକୀୟ ଦଳ ଦ୍ବାରା ଗବେଷଣା ଓ ସମ୍ପାଦକୀୟ ସମର୍ଥନ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ। ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରକାଶିତ ପୁସ୍ତକ ପରବର୍ତ୍ତୀ ଅବସ୍ଥାରେ ଅନ୍ୟ ଭାରତୀୟ ଭାଷାରେ ପ୍ରକାଶ କରାଯିବ।
ଏହି ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମୟରେ, ବଛା ହୋଇଥିବା ଲେଖକମାନଙ୍କୁ ଛଅ ମାସ ପାଇଁ ମାସିକ ୫୦,୦୦୦ ଟଙ୍କା ଲେଖାଏଁ ବୃତ୍ତି ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ। ଆହୁରି, ଲେଖକମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ପୁସ୍ତକ ପ୍ରକାଶିତ ହେବା ପରେ ୧୦ ପ୍ରତିଶତ ରୟାଲିଟୀ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ।

Ministry of Education
National Book Trust announces of 75 Selected Authors under the PM- YUVA Mentorship Scheme
25 DEC 2021 6:14PM by PIB Delhi
National Book Trust, India, under Ministry of Education, today announced the results of the All-India Contest organized on the Theme ‘National Movement of India’ under the PM-YUVA Mentorship Scheme as part of Azadi Ka Amrit Mahotsav programmes. As per the Scheme, 75 Authors were to be selected through this contest for a Scholarship-cum-Mentorship Scheme for the young authors below the age of 30 years.
The All-India Contest was organized from 1st June-31st July 2021 through MyGov and National Book Trust, India platforms. Nearly 16000 entries in 22 Official languages and English were received from all across the country including some from Indian Diaspora Community. All the book proposals were read by multiple panels of experts and went through three layers of scrutiny.
It may be recalled that during his Mann Ki Baat address dated 31st January 2021, the Prime Minister Shri Narendra Modi had stated: “I call upon our young friends to write about our freedom fighters, events associated with them & tales of valour during freedom struggle from their areas.” Thereafter the PM-YUVA Mentorship Scheme for young authors was launched by the Ministry of Education, Government of India with National Book Trust, India as the Implementing Agency.
Out of the 75 selected authors, 38 are males and 37 are females. Further, two are below 15 years, whereas there are 16 authors in the age-group of 15-20 years, 32 fall in the age group of 21-25 years and 25 authors are in the age group of 26-30 years.
The selected authors will undergo six-months of Mentorship in which they would be provided research and editorial support under the guidance of eminent authors and the Editorial Team of National Book Trust, India to develop their book proposals as full-fledged books to be published by the Trust as part of Azadi Ka Amrit Mahotsav initiatives. Their published books will be later translated into other Indian languages as well.
During mentorship, the selected authors will receive a scholarship of ₹50,000 per month for a period of six months. Further, a royalty of 10% will be payable to the authors on successful publications of their books.