Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the function marking Goa Liberation Day celebrations in Goa
19 DEC 2021 7:01PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
My greetings to all the brothers and sisters of Goa! Present in this historic program are Goa Governor Shri P.S. Sridharan Pillai ji, energetic Chief Minister of Goa Pramod Sawant ji, Deputy Chief Ministers Chandrakant Kavlekar ji and Manohar Ajgaonkar ji, my colleague in the Union Cabinet Shripad Naik ji, Speaker of Goa Legislative Assembly Rajesh Patnekar ji, all ministers of the Government of Goa, public representatives, officials and my brothers and sisters of Goa!
“म्हज्या मोगाळ गोंयकारांनो, गोंय मुक्तीच्या, हिरक महोत्सवी वर्सा निमतान, तुमका सगळ्यांक,मना काळजासावन परबीं ! सैमान नटलेल्या, मोगाळ मनशांच्या, ह्या, भांगराळ्या गोंयांत,येवन म्हाका खूप खोस भोगता”! The land, air and the sea of Goa have been blessed with a wonderful gift of nature. Today this enthusiasm of the people of Goa is adding to the pride of liberation of Goa. I am as happy as you are to see the pride of Goa's glorious history on your faces today. I am told that due to the shortage of space here, two huge pandals have been erected nearby and all the people are sitting there.
Friends,
Today Goa is not only celebrating the Diamond Jubilee of its liberation, but the memories of this journey of 60 years are in front of us. The saga of struggle and sacrifices is also before us. It is the outcome of the hard work and dedication of lakhs of people of Goa that we have been able to cover a long distance in a short span of time. And when there is so much to be proud of, new resolutions for the future come about automatically. New dreams begin to take shape. It is also another happy coincidence that this Diamond Jubilee of Liberation of Goa is being celebrated with the Amrit Mahotsav of Independence. Therefore, the dreams and resolutions of Goa are giving energy to the nation today.
Friends,
Before coming here, I also had the privilege of paying homage to the martyrs at the Shaheed Memorial at Azad Maidan. After paying homage to the martyrs, I also witnessed the sail parade and fly past in Miramar. Here also, I got the opportunity to honor the heroes of ‘Operation Vijay’ and the veterans on behalf of the country. Goa has given so many opportunities and amazing experiences today. That is the nature of lively and vibrant Goa. I express my gratitude to the people of Goa for this affection and belongingness.
Friends,
One the one hand, we are celebrating Goa Liberation Day today, and on the other hand, we are also taking new steps for the development of Goa. Different departments and agencies of the Government of Goa were rewarded for the successful implementation of AatmaNirbhar Bharat and SwayamPurna Goa. Awards were also given to the panchayats and municipalities of Goa for their excellent work. Today the renovated Fort Aguada Jail Museum, Super Specialty Block of Goa Medical College, South Goa District Hospital, and gas insulated sub-station at Dabolim-Navelim were also inaugurated. Goa Medical College and Aviation Skill Development Center at Mopa Airport have also been inaugurated. I congratulate all of you for these achievements and development projects.
Friends,
The nation has appealed to every countryman for 'Sabka Prayas' (collective efforts) during this Amrit Mahotsav. The liberation struggle of Goa is a great example of this mantra. While I was looking at the Shaheed Memorial at Azad Maidan, I found that it is shaped with the figures of four hands. It is a symbol of how the people from four corners of India stood together for the liberation of Goa. Goa came under Portuguese domination around the time when most of the rest of India was under Mughals. Since then, this country has seen so many political upheavals and changes of governments. But even after centuries of interval and the upheaval of power, neither Goa forgot its Indianness, nor did the rest of India forget Goa. This is a relationship that has only grown stronger with time. The struggle for the liberation of Goa is such an immortal flame that has remained ignited and unwavering despite thousands of storms of history. From the Cuncolim rebellion to the Maratha conflict led by Chhatrapati Shivaji Maharaj and Sambhaji, there were several efforts to free Goa.
Friends,
India became independent before Goa. Most of the people of the country had got their rights. Now they had time to live their dreams. They had the option that they could fight for power and assume the position. But there were many fighters who gave up all these and chose the path of struggle and sacrifice for the liberation of Goa. The people of Goa also did not let the movements for liberation and Swaraj to slacken. They kept the flame of freedom burning for the longest time in the history of India. This is because India is not just a political power. India is an idea and a family to protect the interests of humanity. India is a spirit where the nation is above the 'self' and is paramount and where there is only one mantra -- Nation First – and where there is only one resolve – ‘Ek Bharat, Shreshtha Bharat’ (One India, Supreme India). Luís de Menezes Bragança, Tristao Braganza da Cunha, Juliao Menezes, fighters like Purushottam Kakodkar and Laxmikant Bhembre, or the sacrifices of youth like Bala Raya Mapari continued with agitations even independence, suffered hardships and sacrificed, but did not let this movement to cease. From Ram Manohar Lohia ji before independence to many Jan Sangh leaders after independence, this liberation movement went on continuously. Remember, Mohan Ranade ji, who was imprisoned for launching a movement for the liberation of Goa. He had to endure years of torture in prison. He had to remain in jail for many years even after the liberation of Goa. At that time, Atal ji raised his voice in Parliament for a revolutionary like Ranade ji. Many leaders associated with the Azad Gomantak Dal had also dedicated their lives for the Goa movement. There were many fighters like Prabhakar Trivikram Vaidya, Vishwanath Lavande, Jagannathrao Joshi, Nana Kajrekar and Sudhir Phadke who fought for the liberation of Goa, Daman, Diu, Dadra and Nagar Haveli and gave direction and energy to this movement.
Friends,
Thirty-one Satyagrahis had to lose their lives in the Satyagraha of Goa Mukti Vimochan Samiti.
Imagine about these sacrifices, about heroes like the brave Karnail Singh Benipal of Punjab. There was turmoil within them because a part of the country was still not free; some countrymen had not got freedom. And today I would take this opportunity to say that if Sardar Vallabhbhai Patel had lived for a few more years, Goa would not have had to wait so long for its liberation.
Friends,
History of Goa is not merely a symbol of India's resolve for Swaraj, it is also a living document of India's unity and integrity. Goa gave space for every thought to flourish. Goa has demonstrated how every religion and sect adds color to 'Ek Bharat, Shreshth Bharat'. Goa is the place that preserved the holy relic of St. Queen Katevan of Georgia for centuries. Just a few months ago, India handed over the holy relic of St. Queen Ketevan to the Georgia government. These sacred relics of St. Queen Ketevan were found in the St. Augustine Church here in 2005.
Friends,
Everyone fought together for the liberation struggle of Goa. The Pinto Revolt against the foreign rule was led by the native Christians. This is the identity of India. Here everybody believes in service to mankind. The entire world appreciates this unity and diverse identity of India. Sometime ago, I went to Italy and Vatican City. There I also had the opportunity to meet Pope Francis. His attitude towards India was very overwhelming. I also invited him to visit India. And I must tell you what he said after my invitation. Pope Francis said: "This is the greatest gift you have given me". This is his affection for India's diversity and our vibrant democracy.
Friends,
The natural beauty of Goa has always been its hallmark. But the present government here is empowering another identity of Goa which is on top of everything. While the work either begins or makes some progress elsewhere, Goa completes it by then. Goa has always been the choice of people as a tourist destination, but now Goa is on the top when it comes to good governance. Be it the per capita income, open defecation-free state, separate toilet facilities for girls in schools, door-to-door garbage collection, tap connection for every household under the 'Har Ghar Jal' scheme, Aadhaar enrollment, food security, all-weather road connectivity under the Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana, birth registration, Goa's record is 100%. This list is so long that the time may fall short while I count. My congratulations to Pramod ji and your entire team! What Goa has achieved is unprecedented. What the people of Goa have done is really commendable. I want to congratulate the Government of Goa and all the people of Goa in particular, for your one new achievement and this is 100% vaccination! All the eligible people in Goa have been vaccinated. The campaign for the second dose is also going on in full swing. You are among the first states of the country to do this marvel. I congratulate the people of Goa for this.
Brothers and sisters,
When I look at these achievements of Goa, strengthening this new identity, I also remember my close friend Manohar Parrikar ji. He not only took Goa to new heights of development, but also expanded Goa's potential. The country used to see the character of Goa, the honesty, talent and hardworking people in Manohar ji. In his life, we have seen how one can remain devoted to his state and his people till his last breath. I also take this opportunity to bow to my best friend and great son of Goa, Manohar ji.
Friends,
The campaign, which was started by Parrikar ji for the development and for increasing the immense potential of tourism in Goa, continues with the same zeal even today. The speed with which Goa is recovering from such a huge global pandemic of Corona is clearly visible. Continuous efforts are also being made by the Central Government to give a new impetus to the tourism industry, whether it is simplification of visa rules, increasing the number of countries with e-visa and supporting the tourism industry from all sides. The success of the recently held film festival also shows how tourism is growing in Goa.
Friends,
The Goa government built good roads, strengthened infrastructure and services, which led to an increase in the convenience of tourists here. Similarly, highways, expressways and hi-tech infrastructure are being modernized across the country. The railways are being rejuvenated, airports are being built in all the cities of the country, and as a result, travel of people is becoming easier. The people planning to visit Goa now do not have to drop their plans worrying about the connectivity. Work has also been started on the PM GatiShakti National Master Plan to give strength to this mission now. This GatiShakti mission will usher in a new era of infra and tourism in the country in the near future.
Friends,
If on the one hand it is the infinite ocean in Goa, on the other hand, the youth here have ocean-like dreams. A broad vision is also needed to fulfill these dreams. I can say that Pramod Sawant ji is working today with such a vision. Coding and robotics are being promoted in schools in Goa for future ready education, technical education is being subsidized and the government is also waiving 50 percent fee for higher education. The Aviation Skill Development Center, which has been inaugurated today, will also create new employment opportunities for the youth. Similarly, if the country is standing on its feet with the resolve of the ‘AatmaNirbhar Bharat’ campaign, then Goa is giving strength to the country with the 'SwayamPurna Goa' mission. I also had a chance to have a virtual talk with the 'SwayamPurna’ friends of this mission. The way all of you are moving towards making Goa self-reliant, the way the present government is going door to door and ensuring online government services for citizens, the rapid way with which corruption is being reined in Goa, this is the resolve of 'Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas, and Sabka Prayas' which is being realized in Goa.
Friends,
As the country is making new resolutions for 100 years of independence in the Amrit Mahotsav of freedom, I call upon you to take new resolutions and set new goals for Goa when it completes 75 years of its liberation. The same continuity should continue in Goa. We don't have to stop and don't let our speed slow down. “गोंय आनी गोंयकारांची, तोखणाय करीत, तितकी थोडीच! तुमकां सगळ्यांक, परत एक फावट, गोंय मुक्तीदिसाचीं, परबीं दिवन, सगळ्यांखातीर, बरी भलायकी आनी यश मागतां”! Thank you very much! Bharat Mata Ki Jai! Bharat Mata Ki Jai! Bharat Mata Ki Jai! Thank you.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗୋଆଠାରେ ଗୋଆ ମୁକ୍ତି ଦିବସ ପାଳନ ଅବସରରେ ଆୟୋଜିତ ଉତ୍ସବରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସମ୍ବୋଧନ
19 DEC 2021 7:01PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ, ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ, ଗୋଆର ସମସ୍ତ ଭାଇ ଭଉଣୀଙ୍କୁ ମୋର ନମସ୍କାର । ଏହି ଐତିହାସିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉପସ୍ଥିତ ଗୋଆର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ପି. ଏସ୍‌. ଶ୍ରୀଧରନ୍ ପିଲ୍ଲଇ ମହୋଦୟ, ଗୋଆର ଉର୍ଜାବାନ୍ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରମୋଦ ସାୱନ୍ତ ମହୋଦୟ, ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଚନ୍ଦ୍ରକାନ୍ତ କାୱଲେକର ମହୋଦୟ, ମନୋହର ଅଜଗାଓଁକର ମହୋଦୟ, କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟରେ ମୋର ସହଯୋଗୀ ଶ୍ରୀପଦ ନାୟକ ମହୋଦୟ, ଗୋଆ ବିଧାନସଭାର ବାଚସ୍ପତି ରାଜେଶ ପଟନେକର ମହୋଦୟ, ଗୋଆ ସରକାରର ସମସ୍ତ ମନ୍ତ୍ରୀଗଣ, ଜନ ପ୍ରତିନିଧିଗଣ, ସମସ୍ତ ଅଧିକାରୀଗଣ ଏବଂ ଗୋଆର ମୋର ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ ।
ମହଜ୍ୟା ମୋଗାଛ ଗୋୟକାରାଁପୋ ଗୋଁୟ ମୁକ୍ତିଚ୍ୟା, ହୀରକ ମହୋତ୍ସବୀ ବର୍ଷା ନିମତାନ, ତୁମକା ସଗଛ୍ୟାଙ୍କ, ମନା କାଝଜାସାୱ ପରବିଁ । ସୈମାନ ନଟଲେଲ୍ୟା ମୋଗାଝ ମନଶାଂଚ୍ୟା, ହୟା, ଭାଙ୍ଗରଝ୍ୟା ଗୋୟାଁତ, ୟେବନ ହ୍ମାକା ଖୁପ ଖୋସ ଭୋଗତା! ଗୋଆର ମାଟିକୁ, ଗୋଆର ପବନକୁ, ଗୋଆର ସମୁଦ୍ରକୁ ପ୍ରକୃତିର ଅପୂର୍ବ ବରଦାନ ମିଳିଛି । ଏବଂ ଆଜି ସମଗ୍ର ଗୋଆବାସୀଙ୍କ ଏହି ଉତ୍ସାହ, ଗୋଆର ପବନରେ ମୁକ୍ତିର ଗୌରବକୁ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି କରୁଛି । ଆଜି ଆପଣମାନଙ୍କ ମୁଖରେ ଗୋଆର ଗୌରବଶାଳୀ ଇତିହାସର ଗର୍ବ ଦେଖି ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଆପଣମାନଙ୍କ ଭଳି ଖୁସି ଏବଂ ଆନନ୍ଦିତ । ମତେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଏହି ସ୍ଥାନ ଖୁବ୍ ଛୋଟ ହୋଇଗଲା । ତେଣୁ ପାଖରେ ଏହିଭଳି ଦୁଇଟି ବଡ ମଂଚ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ସବୁ ଲୋକ ସେଠାରେ ବସିଛନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଗୋଆ କେବଳ ନିଜ ମୁକ୍ତିର ହୀରକ ଜୟନ୍ତୀ ପାଳନ କରୁନାହିଁ, ବରଂ ୬୦ ବର୍ଷର ଏହି ଯାତ୍ରାର ସ୍ମୃତି ଆମ ସମ୍ମୁଖରେ ରହିଛି । ଆଜି ଆମ ସମ୍ମୁଖରେ ଆମର ସଂଘର୍ଷ ଏବଂ ବଳିଦାନର ଗାଥା ମଧ୍ୟ ରହିଛି । ଆମ ସମ୍ମୁଖରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଗୋଆବାସୀଙ୍କ ପରିଶ୍ରମ ଏବଂ ନିଷ୍ଠାର ସେହି ସୁଫଳ ରହିଛି ଯାହା କାରଣରୁ ଆମେ ଅଳ୍ପ ସମୟରେ ଏକ ଦୀର୍ଘ ଦୂରତା ଅତିକ୍ରମ କରିଛୁ । ଏବଂ ସାମ୍ନାରେ ଯେତେବେଳେ ଗର୍ବ କରିବା ପାଇଁ ଏତେ କିଛି ରହିଛି, ସେତେବେଳେ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ନୂଆ ସଙ୍କଳ୍ପ ଆପଣା ଛାଏଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଯାଇଥାଏ । ନୂଆ ସ୍ୱପ୍ନ ଆପଣା ଛାଏଁ ଆକାର ନେବା ଆରମ୍ଭ କରିଥାଏ । ଏହା ମଧ୍ୟ ଆଉ ଏକ ସୁଖଦ ସଂଯୋଗ ଯେ ଗୋଆ ମୁକ୍ତିର ଏହି ହୀରକ ଜୟନ୍ତୀ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ସହ ପାଳନ କରାଯାଉଛି । ଏଥିପାଇଁ ଗୋଆର ସ୍ୱପ୍ନ ଏବଂ ଗୋଆର ସଙ୍କଳ୍ପ ଆଜି ଦେଶକୁ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରୁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏବେ ଏଠାକୁ ଆସିବା ପୂର୍ବରୁ ମତେ ଆଜାଦ ମୈଦାନରେ ଶହୀଦ ସ୍ମାରକୀଠାରେ ଶହୀଦମାନଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଦେବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମଧ୍ୟ ମିଳିଲା । ଶହୀଦମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଣାମ କରିବା ପରେ ମୁଁ ମୀରାମରରେ ସେଲ ପରେଡ ଏବଂ ଫ୍ଲାଇ ପାଷ୍ଟର ସାକ୍ଷୀ ମଧ୍ୟ ପାଲଟିଗଲି । ଏଠାକୁ ଆସି ମଧ୍ୟ ଅପରେସନ ବିଜୟର ବୀରମାନଙ୍କୁ, ଅବସରପ୍ରାପ୍ତ ସୈନିକମାନଙ୍କୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ପକ୍ଷରୁ ସମ୍ମାନିତ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଲା । ଏତେ ସୁଯୋଗ, ଅଭିଭୂତ କଲା ଭଳି ଏତେ ଅନୁଭବ, ଆଜି ଗୋଆ ଏକ ସଙ୍ଗରେ ଦେଇଛି । ଏହା ହିଁ ତ ହେଉଛି ସହୃଦୟ, ଚଳଚଂଚଳ ଗୋଆର ସ୍ୱଭାବ । ଏହି ସ୍ନେହ ପାଇଁ, ଏହି ଆତ୍ମୀୟତା ପାଇଁ, ମୁଁ ଗୋଆବାସୀଙ୍କୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଆମେ ଗୋଟିଏ ପଟେ ଗୋଆ ମୁକ୍ତି ଦିବସ ପାଳନ କରୁଛୁ ତ ଅନ୍ୟ ପଟେ ଗୋଆର ବିକାଶ ପାଇଁ ନୂତନ ପଦକ୍ଷେପମାନ ମଧ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରୁଛୁ । ଏବେ ଏଠାରେ ଗୋଆ ସରକାରଙ୍କ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ବିଭାଗକୁ, ଏଜେନ୍ସେିକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଏବଂ ସ୍ୱୟଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଗୋଆର ସଫଳ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ପାଇଁ ପୁରସ୍କୃତ କରାଗଲା । ଉତ୍କୃଷ୍ଟ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ଗୋଆର ପଂଚାୟତଗୁଡିକୁ, ମ୍ୟୁନିପାଲିଟିଗୁଡିକୁ ମଧ୍ୟ ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ କରାଗଲା । ଏଥିସହ, ଆଜି ପୁନଃନିର୍ମିତ କିଲ୍ଲା - ଅଗୁଆଡା ଜେଲ ସଂଗ୍ରହାଳୟ, ମେଡିକାଲ କଲେଜର ସୁପର ସ୍ପେଶିଆଲିଟି ବ୍ଲକ୍‌, ଦକ୍ଷିଣ ଗୋଆ ଜିଲ୍ଲା ହସ୍ପିଟାଲ ଏବଂ ଡାଭୋରଲିମର ଗ୍ୟାସ ଇନସ୍ୟୁଲେଟେଡ ସବ-ଷ୍ଟେସନର ମଧ୍ୟ ଲୋକାର୍ପଣ କରାଗଲା । ଗୋଆ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ଏବଂ ମୋପା ବିମାନ ବନ୍ଦରରେ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କୌଶଳ ବିକାଶ କେନ୍ଦ୍ରର ମଧ୍ୟ ଆଜି ଶୁଭାରମ୍ଭ ହୋଇଯାଇଛି । ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏହି ସବୁ ସଫଳତା ପାଇଁ, ଏହିସବୁ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଅନେକ ଅନେକ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ କାଳରେ ଦେଶ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ‘ସବକା ପ୍ରୟାସ’ ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ କରିଛି । ଗୋଆର ମୁକ୍ତି ସଂଗ୍ରାମ ଏହି ମନ୍ତ୍ରର ଏକ ବଡ ଉଦାହରଣ ଅଟେ । ଏବେ ମୁଁ ଆଜାଦ ମୈଦାନରେ ଶହୀଦ ସ୍ମାରକୀକୁ ନିରୀକ୍ଷଣ କରୁଥିଲି । ଏହାକୁ ଚାରିଟି ହାତର ଆକୃତି ଭଳି ରୂପ ଦିଆଯାଇଛି । ଏହା ଏହି କଥାର ପ୍ରତୀକ ଯେ ଗୋଆର ମୁକ୍ତି ପାଇଁ କିଭଳି ଦେଶର ଚାରି କୋଣରୁ ଏକ ସଙ୍ଗେ ହାତ ଉଠିଥିଲା । ଆପଣମାନେ ଦେଖନ୍ତୁ, ଗୋଆ ଏକ ଏଭଳି ସମୟରେ ପର୍ତୁଗାଲ ଅଧୀନକୁ ଯାଇଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଦେଶର ଅନ୍ୟ ବଡ ବଡ ଭୂଖଣ୍ଡରେ ମୋଗଲମାନଙ୍କ ସାମ୍ରାଜ୍ୟ ଥିଲା । ଏହା ପରେ ଦେଶ କେତେ ଯେ ରାଜନୈତିକ ଝଡ ଦେଖିଛି, କ୍ଷମତାର କେତେ ଯେ ଉତ୍ଥାନ ପତନ ଘଟିଛି । କିନ୍ତୁ ସମୟ ଓ କ୍ଷମତାର ଅଦଳ ବଦଳ ମଧ୍ୟରେ ଶତାଦ୍ଦୀ ଶତାଦ୍ଦୀର ବ୍ୟବଧାନ ପରେ ମଧ୍ୟ ନାଁ ଗୋଆ ନିଜର ଭାରତୀୟତାକୁ ଭୁଲିଲା, ନାଁ ଭାରତ କେବେ ମଧ୍ୟ ନିଜର ଗୋଆକୁ ଭୁଲିଲା । ଏହା ଏକ ଏଭଳି ସମ୍ପର୍କ; ଯାହା ସମୟ ସହିତ ଆହୁରି ସଶକ୍ତ ହୋଇଛି । ଗୋଆର ମୁକ୍ତି ସଂଗ୍ରାମ, ଏକ ଏଭଳି ଅମର ଜ୍ୟୋତି ଯାହା ଇତିହାସର ହଜାର ହଜାର ଝଡ ଝଞ୍ଜାକୁ ସହ୍ୟ କରି ମଧ୍ୟ ପ୍ରଜ୍ଜ୍ୱଳିତ ରହିଛି, ଅଟଳ ରହିଛି । କୁଂକଲଲୀ ସଂଗ୍ରାମଠାରୁ ନେଇ ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜ ଏବଂ ସଂଭାଜୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ବୀର ମରାଠାମାନଙ୍କ ସଂଘର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଗୋଆ ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଛି, ସମସ୍ତଙ୍କ ତରଫରୁ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଦେଶ ତ ଗୋଆ ପୂର୍ବରୁ ସ୍ୱାଧୀନ ହୋଇଥିଲା । ଦେଶର ଅଧିକାଂଶ ଲୋକଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଅଧିକାର ମିଳି ସାରିଥିଲା । ଏବେ ସେମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ନିଜର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବାର ସମୟ ଥିଲା । ସେମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ବିକଳ୍ପ ଥିଲା ଯେ, ସେମାନେ ଶାସନ କ୍ଷମତା ପାଇଁ ସଂଘର୍ଷ କରିପାରିଥାଆନ୍ତେ, ପଦ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହାସଲ କରି ପାରିଥାଆନ୍ତେ । କିନ୍ତୁ କେତେ ଯେ ଯୋଦ୍ଧା ସେସବୁ ତ୍ୟାଗ କରି ଗୋଆର ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇଁ ସଂଘର୍ଷ ଓ ବଳିଦାନର ମାର୍ଗ ବାଛି ନେଲେ । ଗୋଆବାସୀ ମଧ୍ୟ ମୁକ୍ତି ଏବଂ ସ୍ୱରାଜ ପାଇଁ ଆନ୍ଦୋଳନକୁ କେବେ ବି ମନ୍ଥର ହେବାକୁ ଦେଇ ନଥିଲେ । ସେମାନେ ଭାରତର ଇତିହାସରେ ସବୁଠାରୁ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସ୍ୱାଧୀନତାର ବହ୍ନିକୁ ପ୍ରଜ୍ଜଳିତ ରଖିଥିଲେ । ଏହାର କାରଣ ଏହି ଯେ ଭାରତ କେବଳ ଏକ ରାଜନୈତିକ କ୍ଷମତା ନୁହେଁ । ଭାରତ ମାନବତାର ସ୍ୱାର୍ଥରକ୍ଷା କରୁଥିବା ଏକ ବିଚାରଧାରା ଅଟେ, ଏକ ପରିବାର ଅଟ । ଭାରତ ଏକ ଏଭଳି ଭାବନା ଅଟେ ଯେଉଁଠାରେ ରାଷ୍ଟ୍ର ‘ସ୍ୱୟଂ’ ଠାରୁ ଉର୍ଦ୍ଧ୍ୱରେ ହୋଇଥାଏ, ସର୍ବୋପରି ହୋଇଥାଏ । ଯେଉଁଠାରେ ଗୋଟିଏ ହିଁ ମନ୍ତ୍ର ହୋଇଥାଏ- ରାଷ୍ଟ୍ର ପ୍ରଥମ । ନେସନ୍ ଫାଷ୍ଟ । ଯେଉଁଠାରେ ଗୋଟିଏ ହିଁ ସଙ୍କଳ୍ପ ହୋଇଥାଏ – ଏକ ଭାରତ, ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ । ଆପଣମାନେ ଦେଖନ୍ତୁ, ଲୁଇଦ ଦି ମିନେଝିସ ବ୍ରାଗାନଝା,ତ୍ରିସ୍ତାବ ବ୍ରାଗାନଝା ଦ କୁହ୍ନା, ଜ୍ୟୁଲିଓ ବିନେଝିସଙ୍କ ଭଳି ନାଁ ହେଉ, ପୁରୁଷୋତମ କାକୋଡକର, ଲକ୍ଷ୍ମୀକାନ୍ତ ଭେଁବରେଙ୍କ ଭଳି ସେନାନୀ ହୁଅନ୍ତୁ ଅବା ପୁଣି ବାଲା ରାୟା ମାପାରିଙ୍କ ଭଳି ଯୁବକମାନଙ୍କ ବଳୀଦାନ, ଆମର କେତେ ଯେ ଯୋଦ୍ଧା ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ମଧ୍ୟ ଆନ୍ଦୋଳନ ଜାରି ରଖିଲେ, ଯନ୍ତ୍ରଣା ସହିଲେ, ବଳିଦାନ ଦେଲେ, କିନ୍ତୁ ଏହି ଆନ୍ଦୋଳନକୁ ବନ୍ଦ ହେବାକୁ ଦେଲେ ନାହିଁ । ସ୍ୱାଧୀନତାର ଠିକ୍ ପୂର୍ବରୁ ରାମ ମନୋହର ଲୋହିଆ ଜୀଙ୍କଠାରୁ ନେଇ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ଜନସଂଘର କେତେ ଯେ ନେତାଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି ମୁକ୍ତି ଆନ୍ଦୋଳନ ନିରନ୍ତର ଭାବେ ଚାଲିଥିଲା । ମନେପକାନ୍ତୁ, ମୋହନ ରାଣାଡେ ଜୀଙ୍କୁ ଯିଏ ଗୋଆର ମୁକ୍ତି ପାଇଁ ଆନ୍ଦୋଳନ କରିବା ସକାଶେ ଜେଲ ଯାଇଥିଲେ । ତାଙ୍କୁ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଜେଲରେ ଯାତନା ଭୋଗିବାକୁ ପଡିଲା । ଗୋଆର ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ମଧ୍ୟ ତାଙ୍କୁ ଅନେକ ବର୍ଷ ଜେଲରେ ରହିବାକୁ ପଡିଲା । ସେତେବେଳେ ରାଣା ଜୀଙ୍କ ଭଳି ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀଙ୍କ ପାଇଁ ଅଟଳ ଜୀ ଦେଶର ସଂସଦରେ ସ୍ୱର ଉତୋଳନ କରିଥିଲେ । ଆଜାଦ ଗୋମାନ୍ତକ ଦଳ ସହ ଯୋଡି ହୋଇଥିବା କେତେ ଯେ ନେତାଗଣ ମଧ୍ୟ ଗୋଆ ଆନ୍ଦୋଳନ ପାଇଁ ନିଜର ସର୍ବସ୍ୱ ଅର୍ପଣ କରି ଦେଇଥିଲେ । ପ୍ରଭାକର ତ୍ରିବିକ୍ରମ ବୈଦ୍ୟ, ବିଶ୍ୱନାଥ ଲୱାଣ୍ଡେ, ଜଗନ୍ନାଥ ରାଓ ଯୋଶୀ, ନାନା କାଜରେକର, ସୁଧୀର ଫଡକେ, ଏଭଳି କେତେ ଯେ ବୀର ଥିଲେ ଯେଉଁମାନେ ଗୋଆ, ଦାମନ, ଡିଉ, ଦାଦରା ଓ ନଗର ହାବେଳୀର ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇଁ ସଂଘର୍ଷ କରିଥିଲେ, ଏହି ଆନ୍ଦୋଳନକୁ ଦିଗଦର୍ଶନ ଦେଇଥିଲେ, ଶକ୍ତି ଦେଇଥିଲେ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗୋଆ ମୁକ୍ତି ବିମୋଚନ ସମିତିର ସତ୍ୟାଗ୍ରହରେ ୩୧ ସତ୍ୟାଗ୍ରହଙ୍କୁ ନିଜର ପ୍ରାଣବଳୀ ଦେବାକୁ ପଡିଥିଲା ।
ଆପଣମାନେ ଚିନ୍ତା କରନ୍ତୁ, ଏହି ଶହୀଦମାନଙ୍କ ବିଷୟରେ ପଞ୍ଜାବର ବୀର କର୍ଣ୍ଣେଲ ସିଂହ ବେଣୀପାଲଙ୍କ ଭଳି ବୀରମାନଙ୍କ ବିଷୟରେ ଏମାନଙ୍କ ଭିତରେ ଏକ ବ୍ୟତିବ୍ୟସ୍ତତା ଥିଲା କାରଣ ସେହି ସମୟରେ ଦେଶର ଗୋଟିଏ ଭାଗ ସେତେବେଳେ ମଧ୍ୟ ପରାଧୀନ ଥିଲା, କିଛି ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ସେତେବେଳେ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱାଧୀନତା ମିଳି ନଥିଲା । ଏବଂ ଆଜି ମୁଁ ଏହି ଅବସରରେ ଏକଥା ମଧ୍ୟ କହିବି ଯେ, ଯଦି ସର୍ଦ୍ଦାର ବଲ୍ଲଭ ଭାଇ ପଟେଲ ଆଉ କିଛି ବର୍ଷ ଜିବୀତ ରହିଥାଆନ୍ତେ, ତାହାହେଲେ ଗୋଆକୁ ନିଜର ମୁକ୍ତି ପାଇଁ ଏତେ ଅପେକ୍ଷା କରିବାକୁ ପଡି ନଥାନ୍ତା ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗୋଆର ଇତିହାସ ସ୍ୱରାଜ ପାଇଁ ଭାରତ କେବଳର ସଙ୍କଳ୍ପର ହିଁ ପ୍ରତୀକ ନୁହେଁ । ଏହା ଭାରତର ଏକତା ଏବଂ ଅଖଣ୍ଡତାର ମଧ୍ୟ ଜୀବନ୍ତ ପ୍ରମାଣ ଅଟେ । ଗୋଆ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିଚାରଧାରାକୁ ଶାନ୍ତିର ସହ ବିକଶିତ ହେବା ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ଦେଇଛି । କିଭଳି ଏକସଙ୍ଗରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ମତ ଧର୍ମ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ‘ଏକ ଭାରତ, ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ’ରେ ରଙ୍ଗ ଭରନ୍ତି, ଗୋଆ ଏହା କରି ଦେଖାଇଛି । ଗୋଆ ସେହି ସ୍ଥାନ ଅଟେ, ଯାହା ଜର୍ଜିଆର ସେଂଟ କୁଇନ୍ କେଟେୱାନ୍ଙ୍କ ପବିତ୍ର ଅବଶେଷକୁ ଯୁଗ ଯୁଗ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସାଇତି ରଖିଥିଲା । ଏବେ କିଛି ମାସ ପୂର୍ବରୁ ହିଁ ଭାରତ ସେଂଟ କୁଇନ୍ କେଟେୱାନଙ୍କ ପବିତ୍ର ଅବଶେଷକୁ ଜର୍ଜିଆ ସରକାରଙ୍କୁ ଅର୍ପଣ କରିଛି । ସେଂଟ କୁଇନ୍ କେଟେୱାନଙ୍କ ଏହି ପବିତ୍ର ଅବଶେଷ ୨୦୦୫ରେ ଏଠାକାର ସେଂଟ ଅଗଷ୍ଟିନ୍ ଚର୍ଚ୍ଚରୁ ହିଁ ମିଳିଥିଲା ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେତେବେଳେ ଗୋଆର ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇଁ ସଂଘର୍ଷ ଚାଲିଲା, ସେତେବେଳେ ସମସ୍ତେ ଏକଜୁଟ ହୋଇ ଲଢିଥିଲେ, ଏକାଠି ସଂଘର୍ଷ କରିଥିଲେ । ବିଦେଶୀ ଶାସନ ବିରୁଦ୍ଧରେ ପିନଟୋସ କ୍ରାନ୍ତିର ତ ଏଠାକାର ସ୍ଥାନୀୟ ଖ୍ରୀଷ୍ଟିଆନମାନେ ହିଁ ନେତୃତ୍ୱ ନେଇଥିଲେ । ଏହା ହିଁ ଭାରତର ପରିଚୟ ଅଟେ । ଏଠାରେ ମତ ମତାନ୍ତର ସବୁର ଗୋଟିଏ ହିଁ ଅର୍ଥ ଅଟେ – ମାନବତାର ସେବା । ମାନବ ମାତ୍ରର ସେବା । ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଭାରତର ଏହି ଏକତା, ଏହି ବିବିଧତାଭରା ପରିଚୟର ପ୍ରଶଂସା କରେ । ଏବେ ମୁଁ କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ଇଟାଲି ଏବଂ ଭାଟିକାନ୍ ସିଟି ଯାଇଥିଲି । ସେଠାରେ ମତେ ପୋପ ଫ୍ରାନସିସ ଜୀଙ୍କୁ ଭେଟିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଥିଲା । ଭାରତ ପ୍ରତି ତାଙ୍କର ଭାବନା ମଧ୍ୟ ସେହିପରି ଅଭିଭୂତ କରିଦେବା ଭଳି ଥିଲା । ମୁଁ ତାଙ୍କୁ ଭାରତ ଆସିବା ପାଇଁ ଆମନ୍ତ୍ରଣ ମଧ୍ୟ କଲି । ଏବଂ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଜଣାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ଯାହା ସେ ମୋର ନିମନ୍ତ୍ରଣ ପରେ କହିଥିଲେ – ପୋପ ଫ୍ରାନସିସ୍ କହିଥିଲେ – “ଦିସ ଇଜ୍ ଦ ଗ୍ରେଟେଷ୍ଟ ଗିଫ୍ଟ ୟୁ ହାଭ ଗିଭେନ ମି” “ଏହା ଆପଣ ମତେ ଦେଇଥିବା ସବୁଠାରୁ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଉପହାର” । ଏହା ଭାରତର ବିବିଧତା, ଆମର ଚଳଚଂଚଳ ଗଣତନ୍ତ୍ର ପ୍ରତି ତାଙ୍କର ସ୍ନେହ ଅଟେ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗୋଆର ପ୍ରାକୃତିକ ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟ, ଯୁଗ ଯୁଗ ଧରି ଏହାର ପରିଚୟ ହୋଇ ରହିଆସିଛି । କିନ୍ତୁ ଏବେ ଏଠାରେ ଯେଉଁ ସରକାର ଅଛନ୍ତି, ସେ ଗୋଆର ଆଉ ଏକ ପରିଚୟକୁ ସଶକ୍ତ କରୁଛନ୍ତି । ଏହି ନୂତନ ପରିଚୟ ହେଉଛି – ପ୍ରତ୍ୟେକ କାର୍ଯ୍ୟରେ ପ୍ରଥମ ରହିବାର, ଶ୍ରେଷ୍ଠତ୍ୱ ହାସଲ କରୁଥିବା ରାଜ୍ୟର ପରିଚୟ । ଅବଶିଷ୍ଟ ସ୍ଥାନରେ ଯେତେବେଳେ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥାଏ, କିମ୍ବା କାମ ଅଗ୍ରଗତୀ କରୁଥିବା ବେଳେ, ଗୋଆ ସେତେବେଳେ ସେହି କାର୍ଯ୍ୟକୁ ସମ୍ପୁର୍ଣ୍ଣ ମଧ୍ୟ କରି ଦେଇଥାଏ । ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସ୍ଥଳୀ ଭାବେ ଗୋଆ ଲୋକଙ୍କର ପସନ୍ଦର ସ୍ଥାନ ରହିଆସିଛି, କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ସୁଶାସନର ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠେ, ସେତେବେଳେ ଗୋଆ ଶୀର୍ଷରେ ଥାଏ । ମୁଣ୍ଡ ପିଛା ଆୟ ହେଉ, ତେବେ ବି ଗୋଆ ଶୀର୍ଷରେ! ଖୋଲାରେ ଶୌଚ ମୁକ୍ତ ରାଜ୍ୟ ଭାବେ ଗୋଆ ଶତ ପ୍ରତିଶତ ସଫଳତା ହାସଲ କରିଛି! ବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡିକରେ ବାଳିକାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପୃଥକ୍ ଶୌଚାଳୟର ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ ହେଉ, ଗୋଆ ଶତ ପ୍ରତିଶତ ସଫଳ! ଫୁଲ୍ ମାର୍କ! ଘରକୁ ଘର ଯାଇ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ସଂଗ୍ରହ ହେଉ, ଏଥିରେ ମଧ୍ୟ ଗୋଆ ଶତ ପ୍ରତିଶତ ସଫଳ! ‘ହର ଘର ଜଲ’, ପ୍ରତି ଘରକୁ ଜଳ ଯୋଗାଣ ପାଇଁ ନଳ ସଂଯୋଗ ହେଉ – ଏଥିରେ ମଧ୍ୟ ଗୋଆ ଶତ ପ୍ରତିଶତ ସଫଳ! ଆଧାର ପଞ୍ଜିକରଣରେ ମଧ୍ୟ ଗୋଆ ଶତ ପ୍ରତିଶତ କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପୁର୍ଣ୍ଣ କରିଛି । ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଗୋଆ ପ୍ରଥମ ସ୍ଥାନରେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗ୍ରାମ ସଡକ ଯୋଜନା ଅଧିନରେ ସବୁଦିନିଆ ସଡକ ସଂଯୋଗ ହେଉ, ଗୋଆର କାମ ଶତ ପ୍ରତିଶତ । ଜନ୍ମ ପଞ୍ଜିକରଣ ହେଉ, ସେଥିରେ ମଧ୍ୟ ଗୋଆର ରେକର୍ଡ ଶତ ପ୍ରତିଶତ । ଏହି ତାଲିକା ଏତେ ଲମ୍ବା ଯେ ଗଣୁ ଗଣୁ ବୋଧେ ସମୟ କମ୍ ପଡିଯିବ । ପ୍ରମୋଦ ଜୀ, ଆପଣଙ୍କୁ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ପୁରା ଟିମକୁ ମୋ ତରଫରୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା । ଗୋଆ ଯାହା କିଛି ହାସଲ କରିଛି ତାହା ଅଦ୍ଭୁତପୂର୍ବ ଅଟେ । ଗୋଆର ଲୋକମାନେ ଯାହା କରି ଦେଖାଇଛନ୍ତି, ତାହା ବାସ୍ତବରେ ପ୍ରଶଂସାଯୋଗ୍ୟ ଅଟେ । ଏବେ ଆପଣମାନଙ୍କର ଏକ ନୂଆ ଉପଲବ୍ଧି ପାଇଁ ମୁଁ ଗୋଆ ସରକାରଙ୍କୁ ଏବଂ ସମସ୍ତ ଗୋଆବାସୀଙ୍କୁ ବିଶେଷ ଭାବରେ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ଏହି ଉପଲବଧି ହେଉଛି - ଶତ ପ୍ରତିଶତ ଟିକାକରଣର । ଗୋଆରେ ସମସ୍ତ ଯୋଗ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଟିକା ନେଇଛନ୍ତି । ଦ୍ୱିତୀୟ ଡୋଜର ଅଭିଯାନ ମଧ୍ୟ ଦୃତ ଗତିରେ ଆଗେଇ ଚାଲିଛି । ଏହି କୃତୀତ୍ୱ ହାସଲ କରିବାରେ ଆପଣମାନେ ଦେଶର ପ୍ରଥମ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଅନ୍ୟତମ । ମୁଁ ଏଥିପାଇଁ ଗୋଆବାସୀଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଗୋଆର ଏହି ଉପଲବ୍ଧିଗୁଡିକୁ, ଏହି ନୂତନ ପରିଚୟକୁ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ମଜବୁତ ହେବାର ଦେଖୁଛି ସେତେବେଳେ ମତେ ମୋର ଘନିଷ୍ଠ ସାଥୀ ମନୋହର ପାରିକର ଜୀଙ୍କ କଥା ମଧ୍ୟ ମନେ ପଡୁଛି । ସେ କେବଳ ଗୋଆର ବିକାଶକୁ ନୂତନ ଶିଖର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଂଚାଇ ନଥିଲେ, ବରଂ ଗୋଆର ସାମର୍ଥ୍ୟର ମଧ୍ୟ ବିସ୍ତାର କରିଥିଲେ । ଗୋଆର ଲୋକ କେତେ ଯେ ସଚ୍ଚୋଟ ହୋଇଥାଆନ୍ତି, କେତେ ଯେ ପ୍ରତିଭାବାନ୍ ଏବଂ ପରିଶ୍ରମୀ, ଦେଶ ଗୋଆର ଚରିତ୍ରକୁ ମନୋହର ଜୀଙ୍କ ଭିତରେ ଦେଖୁଥିଲା । ଶେଷ ନିଃଶ୍ୱାସ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଜଣେ କିପରି ନିଜ ରାଜ୍ୟ, ନିଜ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିପାରେ, ତାଙ୍କ ଜୀବନରେ ଆମେ ଏହା ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଭାବେ ଦେଖିଛୁ । ମୁଁ ଏହି ଅବସରରେ ମୋର ପରମ ମିତ୍ର ଏବଂ ଗୋଆର ମହାନ୍ ସୁପୁତ୍ର ମନୋହର ପାରିକର ଜୀଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗୋଆର ବିକାଶ ପାଇଁ, ଗୋଆରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ଅପାର ସମ୍ଭାବନାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଯେଉଁ ଅଭିଯାନ ପାରିକର ଜୀ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ, ତାହା ଆଜି ମଧ୍ୟ ସେତିକି ଉତ୍ସାହର ସହ ଜାରି ରହିଛି । କରୋନାର ଏତେ ବଡ ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀରୁ ମଧ୍ୟ ଗୋଆ ଯେଉଁ ତୀବ୍ର ଗତିରେ ମୁକ୍ତ ହେବାରେ ଲାଗିଛି, ସେଥିରେ ଏହାର ଦର୍ଶନ ମିଳୁଛି । କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ମଧ୍ୟ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡିକୁ ଏକ ନୂତନ ଶିଖରରେ ପହଂଚାଇବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି । ଭିସା ନିୟମକୁ ସରଳ କରିବା ହେଉ, ଇ- ଭିସା ସୁବିଧା ଥିବା ଦେଶଗୁଡିକର ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ହେଉ, ସବୁ ଦିଗରୁ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଶିଳ୍ପକୁ ସମର୍ଥନ ଦେବାର କାମ ହୋଇଛି । ଏବେ ନିକଟରେ ଯେଉଁ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଉତ୍ସବ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା ତାହାର ସଫଳତା ମଧ୍ୟ ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ଗୋଆରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଶିଳ୍ପ କିଭଳି ଭାବେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାରେ ଲାଗିଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେଉଁଭଳି ଗୋଆ ସରକାର ଏଠାରେ ସୁନ୍ଦର ସଡକ ନିର୍ମାଣ କରିଛନ୍ତି, ଭିତିଭୂମୀ ଏବଂ ସେବାକୁ ସୁଦୃଢ କରିଛନ୍ତି, ତାହା ଦ୍ୱାରା ଏଠାରେ ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସୁବିଧା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ସେହିଭଳି ଆଜି ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ରାଜପଥ, ଏକ୍ସପ୍ରେସ ସଡକ ଏବଂ ହାଇଟେକ ଭିତିଭୂମୀକୁ ଆଧୁନିକ କରାଯାଉଛି, ଆଜି ରେଳବାଇର କାୟାକଳ୍ପ ହେଉଛି, ଦେଶର ସମସ୍ତ ସହରରେ ବିମାନ ବନ୍ଦର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଉଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା ଲୋକମାନଙ୍କ ଯାତ୍ରା ସହଜ ହେଉଛି । ସେମାନେ ଯଦି ଗୋଆ ଆସିବା ପାଇଁ ଭାବୁଛନ୍ତି, ତାହାହେଲେ ରାସ୍ତାର ଚିନ୍ତା କରି ସେମାନଙ୍କୁ ଏହି ଯୋଜନାକୁ ବାତିଲ କରିବାକୁ ପଡୁ ନାହିଁ । ଏହି ମିଶନକୁ ଏବେ ଆହୁରି ଗତି ପ୍ରଦାନ ପାଇଁ, ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ ପାଇଁ, ପିଏମ୍ ଗତି ଶକ୍ତି ଜାତୀୟ ମାଷ୍ଟର ପ୍ଲାନ୍ ଉପରେ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି । ଆଗାମୀ ବର୍ଷ ଗୁଡିକରେ ଏହି ମିଶନ୍ ଗତି ଶକ୍ତି ଦେଶରେ ଭିତିଭୂମୀ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ଏକ ନୂଆ ଯୁଗର ସୂତ୍ରପାତ କରିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗୋଆରେ ଯଦି ଗୋଟିଏ ପଟେ ଏହି ସିମାହୀନ ଦରିଆ ରହିଛି, ତ ଅନ୍ୟ ପଟରେ ଏଠାକାର ଯୁବକମାନଙ୍କର ସମୁଦ୍ର ଭଳି ଅସୁମାରୀ ସ୍ୱପ୍ନ ରହିଛି । ଏହି ସ୍ୱପ୍ନକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ସେହିଭଳି ବ୍ୟାପକ ଲକ୍ଷ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଆବଶକ । ମୁଁ ଏହା କହିପାରିବି ଯେ ପ୍ରମୋଦ ସାୱନ୍ତ ଜୀ ଏହିଭଳି ଭାବରେ ବିଶାଳ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସହ ଆଜି କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ଆଜି ଗୋଆରେ, ସ୍କୁଲରେ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଶିକ୍ଷା ନିମନ୍ତେ କୋଡିଙ୍ଗ ଏବଂ ରୋବୋଟିକ୍ସକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି, ବୈଷୟିକ ଶିକ୍ଷାକୁ ରିହାତିଯୁକ୍ତ କରାଯାଉଛି, ଉଚ୍ଚତର ଶିକ୍ଷା ପାଇଁ ସରକାର ୫୦ ପ୍ରତିଶତ ଫି ଛାଡ ମଧ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ଆଜି ଏଠାରେ ଯେଉଁ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କୌଶଳ ବିକାଶ କେନ୍ଦ୍ରର ଲୋକାର୍ପଣ କରାଯାଇଛି, ତାହା ମଧ୍ୟ ଏବେ ଯୁବକ ଯୁବତୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ରୋଜଗାରର ନୂଆ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ । ଏହିଭଳି ଆଜି ଯଦି ଦେଶ ‘ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଅଭିଯାନ’ ର ସଙ୍କଳ୍ପ ସହିତ ନିଜ ଗୋଡରେ ଛିଡା ହେବାରେ ଲାଗିଛି, ତାହାହେଲେ ଗୋଆ ‘ସ୍ୱୟଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଗୋଆ’ ମିଶନ୍ ଜରିଆରେ ଦେଶକୁ ଶକ୍ତି ଯୋଗାଉଛି । ମତେ ଏହି ମିଶନର ସ୍ୱୟଂ ପୂର୍ଣ୍ଣ ମିତ୍ର ମାନଙ୍କ ସହ ମଧ୍ୟ କଥା ହେବାର, ଭର୍ଚୁଆଲ ମାଧ୍ୟମରେ କଥା ହେବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଥିଲା । ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଏକଜୁଟ ହୋଇ ଯେଉଁଭଳି ଗୋଆକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭର କରାଇବା ଦିଗରେ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛନ୍ତି, ଯେଉଁଭଳି ବର୍ତମାନ ସରକାର ନିଜେ ଘରକୁ ଘର ପହଂଚୁଛନ୍ତି, ସରକାରୀ ସେବାଗୁଡିକୁ ଯେଉଁଭଳି ଅନ୍ଲାଇନ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ନାଗରିକମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଂଚୁଛି, ଯେଉଁଭଳି ଦୃତ ଗତିରେ ଭ୍ରଷ୍ଟାଚାର ପାଇଁ ସବୁ ଦୁଆର ଗୋଆରେ ବନ୍ଦ ହେବାରେ ଲାଗିଛି, ଏହା ହିଁ ତ ‘ସବ୍କା ସାଥ, ସବ୍କା ବିକାଶ, ସବ୍କା ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ସବ୍କା ପ୍ରୟାସ’ ର ତାହା ସଙ୍କଳ୍ପ ଅଟେ । ଯାହାକୁ ଗୋଆ ଆଜି ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେଉଥିବାର ଦେଖୁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଯେଭଳି ଆଜାଦୀ କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବରେ ଦେଶ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଶହେ ବର୍ଷ ନିମନ୍ତେ ନୂଆ ସଙ୍କଳ୍ପ ନେଉଛି, ସେହିପରି ମୁଁ ଆହ୍ୱାନ କରୁଛି, ଯେ ଗୋଆ ନିଜର ମୁକ୍ତିର ୭୫ ବର୍ଷ ପୂରଣ ହେବା ବେଳେ କେଉଁଠି ପହଂଚିବ, ଏଥିପାଇଁ ନୂତନ ସଙ୍କଳ୍ପ ନେଉ, ନୂଆ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସ୍ଥିର କରୁ । ଏଥିପାଇଁ ଯେଉଁ ନିରନ୍ତରତା ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଗୋଆରେ ଦେଖାଦେଇଛି ତାହା ଆଗକୁ ମଧ୍ୟ ଜାରି ରହିବା ଉଚିତ୍ । ଆମକୁ ଅଟକିବାର ନାହିଁ, ନିଜର ବେଗକୁ ହ୍ରାସ କରିବାକୁ ଦେବାର ନାହିଁ । ଗୋଁୟ ଆନି ଗାଁୟକାରାଂଚି, ତୋଖଣାୟ କରିତ, ତିତକି ଥୋଡିଚ! ତୁମଙ୍କା ସଗଝ୍ୟାଙ୍କ, ପରତ ଏକ ଫାୱଟ, ଗୋୟଁ ମୁକ୍ତିଦିସାର୍ଚି, ପରବିଁ ଦିବନ, ସଗଝ୍ୟାଖାତିର, ବରି ଭଲାୟକି ଆନି ୟଶ ମାଗତାଂ! ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ । ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ! ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ! ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ! ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ!