শেনমিৎলোন্দা মন্ত্রীমন্দলগী মীফম (সি.সি.ই.এ.)
২০২১-২৬গী ওইনা প্রধান মন্ত্রী কৃশি সিঞ্চায়ী য়োজনা চৎননবা মন্ত্রী-মন্দলনা অয়াবা পীখ্রে
কেন্দ্রনা রাজ্যশিংদা মতেং পাংবা ওইনা লুপা কোতি ৩৭,৪৫৪ থাদরিবা য়াওনা লুপা কোতি ৯৩,০৬৮গী শেনফম কাইথখ্রে
এস.সি. লৌমী লাখ ২.৫ অমদি এস.তি. লৌমী লাখ ২ য়াওনা লৌমী লাখ ২২রোমদা কান্নবা পীরি
নেস্নেল প্রোজেক্ত অনি-রেনুকাজি(হিমাচল প্রদেশ) অমসুং লখৱার(উত্তরখন্দ)দা ৯০% পীরি-দিল্লী অমদি অতোপ্পা শরুক য়ারিবা রাজ্যশিং(হিমাচল প্রদেশ, উত্তরখন্দ, য়ু.পি., হরিয়ানা অমসুং রাজস্থান) ইশিং সপ্লাই পীনবা অমদি য়ামুনা তুরেল হিংগৎহন্নবগীদমক য়াম্না মরু ওইরি
এসিলিরেতেদ ইরিগেসন বেনিফিৎ প্রোগ্রাম(এ.আই.বি.পি.)গী মখাদা হেক্তর লাখ ১৩.৮৮গী অহেনবা ইরিগেসন পোতেন্সিয়েল
হৌজিক হৌজিক চত্থরিবা প্রোজেক্ত ৬০ অসি মপুং-ফানা লোইশিনহনবদা মীৎয়েং থমদুনা এ.আই.বি.পি.গী মখাদা অনৌবা প্রোজেক্তশিং হাপচিনখ্রে
কম্মান্দ এরিয়া দিবেলপমেন্ত ৱার্কশিংগী হেক্তর লাখ ৩০.২৩
‘হর খেৎ কো পানি’গী মখাদা, সর্ফেস মাইনর ইরিগেসনগী খুৎথাংদা অমদি ইশিং-ইপাকশিং অমুক হন্না হিংগৎহন্দুনা হেক্তর লাখ ৪.৫ ইরিগেসন তৌখ্রে, অমদি চুনবা ব্লোকশিংদা হেক্তর লাখ ১.৫২গী গ্রাউন্দ ৱাতর ইরিগেসন তৌখ্রে
অহেনবা হেক্তর লাখ ২.৫গা হাপচিল্লক্নবা নোংদা তাংজবা/মাংলুরবা লম হেক
15 DEC 2021 3:54PM by PIB Imphal
লুপা কোতি ৯৩,০৬৮গী শেনফম থাদদুনা ২০২১-২৬কীদমক প্রধান মন্ত্রী কৃশি সিঞ্চায়ী য়োজনা(পি.এম.কে.এস.ৱাই.) চৎননবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা সভাপতি ওইদুনা ইকোনোমিক এফিয়র্সকী মতাংদা ফমখিবা মন্ত্রী-মন্দল মীফমনা অয়াবা পীখ্রে৷
পি.এম.কে.এস.ৱাই. ২০১৬-২১গী মতমদা ইরিগেসন দিবেলপমেন্তগীদমক ভারত সরকারনা লোনগী দেবত সর্বিসিং ওইনা লুপা কোতি ২০,৪৩৪.৫৬ ফংহনখিবা অমদি রাজ্যশিংদা লুপা কোতি ৩৭,৪৫৪গী কেন্দ্রগী সপোর্ত পীরিবা অদু সি.সি.ই.এ.না এপ্রুব তৌখ্রে৷
২০২১-২৬কী মতমদা এসিলিরেতেদ ইরিগেসন বেনিফিৎ প্রোগ্রাম(এ.আই.বি.পি.), হর খেৎ কো পানি(ঐচ.কে.কে.পি.) অমসুং ৱাতরশেদ দিবেলপমেন্ত কম্পোনেন্তশিং মখাদা চৎথনবা অয়াবা পীখ্রে৷
ভারত সরকারগী ফ্লেগশিপ প্রোগ্রাম অমা-এসিলিরেতেদ ইরিগেসন বেনিফিৎ প্রোগ্রামনা ইরিগেসন প্রোজেক্তশিংদা শেল-থুমগী মতেং পীনবা মীৎয়েং থম্লি৷ এ.আই.বি.পি.গী মখাদা ২০২১-২৬কী মতমদা পান্দম থমকিবা অপুনবা এদিস্নেল ইরিগেসন পোতেন্সিয়েল ক্রেসন অদু হেক্তর লাখ ১৩.৮৮নি৷ হেক্তর লাখ ৩০.২৩গী কম্মান্দ এরিয়া দিবেলপমেন্ত য়াওনা হৌজিক হৌজিক পাইখৎলিবা প্রোজেক্ত ৬০ মপুং-ফানা লোইশিনবদা মীৎয়েং থম্লিবা অসিদগী হেন্দোক্তুনা, অহেনবা প্রোজেক্তশিং পাইখৎপসু য়াই৷ ত্রাইবেল অমসুং ইকং তোইনা থোকপা মফমশিংদা প্রোজেক্তশিংগী অসিগী মনুং চল্লিবা ক্রাইতরিয়া খরা কোমথোকখ্রে৷
নেস্নেল প্রোজেক্ত অনি মমিং ওইনা, রেনুকাজি দাম প্রোজেক্ত(হিমাচল প্রদেশ) অমসুং লখৱার মল্তিপর্পোস প্রোজেক্ত(উত্তরখন্দ)গীদমক ৱাতর কম্পোনেন্তগী ৯০%দি কেন্দ্রনা শেল থাদখ্রে৷ প্রোজেক্ত অনি অসিনা য়ামুনা বেসিনদা স্তোরেজ হৌহন্দুনা মথক থংবা য়ামুনা বেসিনগী রাজ্য তরুক্তা কান্নবা পীরগনি, দিল্লী অমদি হিমাচল প্রদেশ, উত্তরখন্দ, য়ু.পি., হরিয়ানা অমসুং রাজস্থানদা ইশিং সপ্লাই তৌবগী চাং হেনগৎহল্লগনি অমদি য়ামুনা তুরেল হিংগৎহন্নবগী অচৌবা খোংথাং অমসু ওইরগনি৷
হর খেৎ কো পানি(ঐচ.কে.কে.পি.)না ফার্মদা ফিজিকেল এসেস তৌবা হেনগৎহন্নবা অমদি ইরিগেসন নিংথিনা তৌদুনা লৌ-উবগী লম হেন্না পাকথোক-চাওথোকহন্নবা মীৎয়েং থম্লি৷ ঐচ.কে.কে.পি.গী মখাদা, অহেনবা হেক্তর লাখ ৪.৫দা ইরৈ-লৌখোং নিংথিনা পীনবা পি.এম.কে.এস.ৱাই.গী ইশিংগী ইপাক্কী কম্পোনেন্ত শেমজিন্নবা-রিনোবেসন লাক্নবা-হান্নগী ফিভমদা হঞ্জিনহন্নবা অমদি সর্ফেস মাইনর ইরিগেসন পাংথোক্নবা মীৎয়েং থম্লি৷ ইশিং-ইপাকশিং হান্নগী ফিভমদা অমুক হঞ্জিনহনবগী মরু ওইবা অদু য়েংলগা, ইনক্লুজন ক্রাইতরিয়া চাওথোকহনবদা অমদি জেনেরেল এরিয়াদা কেন্দ্রনা মতেং পাংলিবা অদু ২৫দগী ৬০%দা হেনগৎহন্দুনা আর্বান অমদি রুরেল এরিয়াশিংদা রেজুবিনেত তৌনবা ফন্দ থাদবদা মন্ত্রী-মন্দলনা পেরাদিজম শিফত অমা অয়াবা পীখ্রে৷ মখাতানা, ঐচ.কে.কে.পি.গী গ্রাউন্দ ৱাতর কম্পোনেন্ত ২০২১-২২গী ওইনা এপ্রুব তৌখি, হেক্তর লাখ ১.৫২গী ইরিগেসন পোতেন্সিয়েল শেমগৎনবা মীৎয়েং থম্লি৷
লৈহাউ অমদি ইশিং কন্নবগীদমক নোংদা তাংজবা মফমশিংদা শেমগৎনবা, লৈনুংগী ইশিং হান্নগী মতৌগুম লৈহন্নবা, রনওফ ফাজিন্নবা অমদি ইশিং য়োকশিনবা অমদি মেনেজমেন্তগা মরী লৈনবা থবক-থৌরমশিং হেন্না পাকথোক-চাওথোকহন্নবা ৱাতরশেদ দিবেলপমেন্ত কম্পোনেন্তনা মীৎয়েং থম্লি৷ ২০২১-২৬কী মতমদা প্রোতেক্তিব ইরিগেসনগী মখাদা অহেনবা হেক্তর লাখ ২.৫ হাপচিন্নবা নোংদা তাংজবা/মাংলুরবা লম হেক্তর লাখ ৪৯.৫ মনুং-চলহন্দুনা সেঙ্কসন তৌখ্রবা প্রোজেক্তশিং মপুং-ফানা লোইশিনহন্নবা লেন্দ রিসোর্সেস দিপার্তমেন্তগী এপ্রুব তৌখ্রবা ৱাতরশেদ দিবেলপমেন্ত কম্পোনেন্তনা মীৎয়েং থম্লি৷ স্প্রিং শেদশিং শেমগৎ-শাগৎপগী অখন্নবা প্রোভিজন অমা প্রোগ্রাম অসিদা হাপখ্রে৷
কান্নবা:
২০১৫দা লোঞ্জ তৌখিবা, পি.এম.কে.এস.ৱাই. অসি অমব্রেল্লা স্কিম অমনি, মসিনা মখাদা কুপথনা পীরিবা অখন্নবা থবক-থৌরমশিং অসিগীদমক রাজ্য সরকারশিংদা কেন্দ্রনা গ্রান্তশিং ফংহল্লি৷ মসিদা দিপার্তমেন্ত ওফ ৱাতর রিসোর্সেস, রিভর দিবেলপমেন্ত অমদি গঙ্গা রেজুবিনেসনগী মরু ওইবা কম্পোনেন্ত অনি মমিং ওইনা- এসিলিরেতেদ ইরিগেসন বেনিফিৎ প্রোগ্রেম(এ.আই.বি.পি.) অমসুং হর খেৎ কো পানি(ঐচ.কে.কে.পি.) য়াওরি৷ ঐচ.কে.কে.পি.দা সব-কম্পোনেন্ত মরি কম্মান্দ এরিয়া দিবেলপমেন্ত (সি.এ.দি.), সর্ফেস মাইনর ইরিগেসন(এস.এম.আই.), ইশিং ইপাকশিং রিপেয়র, রিনোবেসন অমসুং রেস্তোরেসন তৌবা(আর.আর.আর.) অমদি গ্রাউন্দ ৱাতর দিবেলপমেন্তনি৷ মসিগীসু মথক্তা, ৱাতরশেদ দিবেলপমেন্ত পার্ত অসি লেন্দ রিসোর্সেস দিপার্তমেন্তনা চৎনরি৷
পি.এম.কে.এস.ৱাই.গী অতোপ্পা কম্পোনেন্ত, পর দ্রোপ মোর ক্রোপ অসি লৌউ-শিংউ অমদি লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাং দিপার্তমেন্তনা চৎনরি৷

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves implementation of Pradhan Mantri Krishi Sinchayee Yojana for 2021-26
Outlay of Rs. 93,068 crore, including Rs.37,454 crore central assistance to States
Benefit to about 22 lakh farmers, including 2.5 lakh SC and 2 lakh ST farmers
90% grant to two National Projects- Renukaji (Himachal Pradesh) and
Lakhwar (Uttarakhand) -critical for water supply to Delhi and also to other participating States (Himachal Pradesh, Uttarakhand, UP, Haryana and Rajasthan) and for rejuvenation of river Yamuna
Additional irrigation potential of 13.88 lakh hectare under Accelerated Irrigation Benefit Programme (AIBP)
New projects included under AIBP Focused completion of 60 ongoing projects
30.23 lakh hectare of command area development works
Under ‘Har Khet Ko Pani’, 4.5 lakh hectare irrigation through surface minor irrigation and rejuvenation of water bodies, and 1.52 lakh hectare ground water irrigation in suitable blocks
Completion of watershed projects covering 49.5 lakh hectare rainfed/
degraded lands to bring additional 2.5 lakh hectar
15 DEC 2021 3:54PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, has today approved implementation of Pradhan Mantri Krishi Sinchayee Yojana (PMKSY) for 2021-26 with an outlay of Rs.93,068 crore.
The CCEA has approved central support of Rs.37,454 crore to States and Rs.20,434.56 crore of debt servicing for loan availed by Government of India for irrigation development during PMKSY 2016-21.
Accelerated Irrigation Benefit Programme (AIBP), Har Khet ko Paani (HKKP) and Watershed Development components have been approved for continuation during 2021-26.
Accelerated Irrigation Benefit Programme - a flagship programme of Government of India aims for financial support to irrigation projects. Total additional irrigation potential creation targeted during 2021-26 under AIBP is 13.88 lakh hectare. Apart from focused completion of 60 ongoing projects including their 30.23 lakh hectare command area development, additional projects can also be taken up. The inclusion criteria have been relaxed for projects under tribal and drought prone areas.
Central funding of 90% of water component for two national projects, namely Renukaji Dam Project (Himachal Pradesh) and Lakhwar Multipurpose Project (Uttarakhand) has been provisioned. The two projects would provide beginning of storage in Yamuna basin benefitting six states of upper Yamuna basin, augmenting water supply to Delhi as well Himachal Pradesh, Uttarakhand, UP, Haryana, and Rajasthan and a major step towards rejuvenation of Yamuna.
Har Khet Ko Pani (HKKP) aims for enhancement of physical access on the farm and expansion of cultivable area under assured irrigation. Under HKKP, surface minor irrigation and repair-renovation-restoration of water bodies component of PMKSY is targeted to provide additional 4.5 lakh hectare irrigation. In view of importance of rejuvenation of water bodies, the Cabinet has approved a paradigm shift in funding of their rejuvenation in both urban and rural areas, with significant expansion of their inclusion criteria, and enhancement of central assistance from 25% to 60% in general area. Further, Ground Water component of HKKP, approved provisionally for 2021-22, targets creation of irrigation potential of 1.52 lakh hectare.
Watershed Development component focuses on development of rainfed areas towards soil and water conservation, regeneration of ground water, arresting runoff and promoting extension activities related to water harvesting and management. The approved Watershed Development component of Department of Land Resources envisages completion of sanctioned projects covering 49.5 lakh hectare rainfed/ degraded lands to bring additional 2.5 lakh hectare under protective irrigation, during 2021-26. A specific provision for development of springsheds has been included in the program.
Background:
Launched in 2015, PMKSY is an umbrella scheme, providing central grants to the State Governments for specific activities detailed below. It consists of two major components by Department of Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation, namely, Accelerated Irrigation Benefits Programme (AIBP), and Har Khet Ko Pani (HKKP). HKKP, in turn, consists of four sub - components, being Command Area Development (CAD), Surface Minor Irrigation (SMI), Repair, Renovation and Restoration (RRR) of Water Bodies, and Ground Water Development. In addition, Watershed Development part is being implemented by Department of Land Resources.
Another component of PMKSY, Per Drop More Crop is being implemented by Department of Agriculture and Farmers Welfare.