ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଡିସେମ୍ବର ୧୨ରେ ବ୍ୟାଙ୍କ ଜମାରାଶି ବୀମା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅବସରରେ ଜମାକାରୀଙ୍କୁ ଉଦବୋଧନ ଦେବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
11 DEC 2021 9:28AM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଡିସେମ୍ବର ୧୨, ୨୦୨୧ ମଧ୍ୟାହ୍ନ ୧୨ଟା ବେଳେ ବିଜ୍ଞାନ ଭବନ ଠାରେ “ଡିପୋଜିଟର୍ସ ଫାଷ୍ଟ: ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟେଡ ଟାଇମ-ବାଉଣ୍ଡ ଡିପୋଜିଟ ଇନସ୍ୟୁରାନ୍ସ ପେମେଣ୍ଟ ଅପ ଟୁ ଫାଇଭ ଲାଖ ରୁପିଜ (ପ୍ରଥମେ ଜମାକାରୀ: ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମୟବଦ୍ଧ ଜମାରାଶି ବୀମା ନିଶ୍ଚୟତା)” କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉଦବୋଧନ ଦେବେ ।
ଜମାରାଶି ବୀମା ପରିସରରେ ଭାରତରେ କାର୍ଯ୍ୟରତ ସମସ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟିକ ବ୍ୟାଙ୍କର ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ଜମା- ଯେପରିକି ସଞ୍ଚୟ, ଫିକ୍ସଡ, ଚାଲୁ, ପୁନଃ ଜମା ଆଦି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ କାର୍ଯ୍ୟରତ ରାଜ୍ୟ, କେନ୍ଦ୍ର ଓ ପ୍ରାଥମିକ ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡିକର ଜମାରାଶିକୁ ମଧ୍ୟ ଏହାର ପରିସର ମଧ୍ୟରେ ରଖାଯାଇଛି । ଏକ ଯୁଗାନ୍ତକାରୀ ସଂସ୍କାରମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପ ସ୍ୱରୂପ ବ୍ୟାଙ୍କ ଜମାରାଶି ବୀମା କଭରକୁ ୧ ଲକ୍ଷରୁ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି ।
ପ୍ରତି ବ୍ୟାଙ୍କ ପିଛା ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ଜମାରାଶି ବୀମା କଭରେଜକୁ ଭିତ୍ତି କରି ଗତ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ଶେଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସୁରକ୍ଷିତ ଜମା ଖାତା ସଂଖ୍ୟା ସମୁଦାୟ ଜମା ଖାତା ସଂଖ୍ୟାର ୯୮.୧ ପ୍ରତିଶତ ଥିଲା । ସେହି ସମୟରେ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ମାନକ ୮୦ ପ୍ରତିଶତ ଥିଲା ।
ନିକଟରେ ଡିପୋଜିଟ ଇନସ୍ୟୁରାନ୍ସ ଆଣ୍ଡ କ୍ରେଡିଟ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି କର୍ପୋରେସନ ମଧ୍ୟବର୍ତ୍ତୀ ଦେୟର ପ୍ରଥମ ଭାଗ ଜାରି କରିଛନ୍ତି । ଭାରତୀୟ ରିଜର୍ଭ ବ୍ୟାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିଷିଦ୍ଧ ହୋଇଥିବା ୧୬ଟି ସହରାଞ୍ଚଳ ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କର ଜମାକାରୀଙ୍କ ଦାବି ଆଧାରରେ ଏହି ଦେୟ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ୧ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଜମାକାରୀଙ୍କ ଦାବି ଆଧାରରେ ୧୩ ଶହ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ସେମାନଙ୍କ ବିକଳ୍ପ ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତାରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ।
ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରୀ, ଅର୍ଥ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଓ ଭାରତୀୟ ରିଜର୍ଭ ବ୍ୟାଙ୍କର ଗଭର୍ଣ୍ଣର ମଧ୍ୟ ଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ରହିବେ ।

Prime Minister's Office
PM to address depositors in a bank deposit insurance programme on 12th December
11 DEC 2021 9:28AM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will address the function on “Depositors First: Guaranteed Time-bound Deposit Insurance Payment up to Rs. 5 Lakh” on 12th December, 2021 at 12 noon in Vigyan Bhawan.
Deposit insurance covers all deposits such as savings, fixed, current, recurring deposits, etc. in all commercial banks, functioning in India. Deposits in State, Central and Primary cooperative banks, functioning in States/Union Territories are also covered. In a path breaking reform, Bank deposit insurance cover was enhanced from Rs. 1 lakh to Rs. 5 lakh.
With deposit insurance coverage of Rs. 5 lakh per depositor per bank, the number of fully protected accounts at end of previous financial year constituted 98.1% of the total number of accounts, as against the international benchmark of 80%.
The first tranche of interim payments has been released by the Deposit Insurance and Credit Guarantee Corporation recently, against claims received from depositors of 16 Urban Cooperative Banks which are under restrictions by RBI. Payout of over Rs 1300 crore has been made to alternate bank accounts of over 1 lakh depositors against their claims.
Union Finance Minister, MoS Finance and RBI Governor will also be present on the occasion.