ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସୁଖୋଇ 30 ଏମକେ-I ରୁ ବ୍ରହ୍ମୋସ ସୁପରସୋନିକ୍ କ୍ରୁଜ୍ ମିଶାଇଲ୍ ବାୟୁ ସଂସ୍କରଣର ସଫଳ ପରୀକ୍ଷଣ
ଡିଆରଡିଓ, ବ୍ରହ୍ମୋସ, ଭାରତୀୟ ବାୟୁ ସେନା ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗକୁ ପ୍ରଶଂସା କଲେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂ
08 DEC 2021 12:13PM by PIB Bhubaneswar
ବ୍ରହ୍ମୋସ ସୁପରସୋନିକ୍ କ୍ରୁଜ୍ ମିଶାଇଲ୍ ର ବାୟୁ ସଂସ୍କରଣକୁ ଆଜି ଓଡ଼ିଶା ଉପକୂଳ ଠାରୁ ଦୂରରେ ଇଣ୍ଟିଗ୍ରେଟେଡ୍‌ ଟେଷ୍ଟ ରେଞ୍ଜ , ଚାନ୍ଦିପୁରରେ ସକାଳ 10.30 ଘ.ରେ ସୁପରସୋନିକ୍ ଲଢ଼େଇ ବିମାନ ସୁଖୋଇ 30 ଏମକେ-I ରୁ ସଫଳତା ପୂର୍ବକ ପରୀକ୍ଷଣ କରାଯାଇଛି। ଏହି ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଉଡ଼ାଣରେ ବିମାନରୁ ଲଞ୍ଚ କରାଯାଇଥିବା ମିଶାଇଲ୍‌ ସମସ୍ତ ମିଶନ୍ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ପୂର୍ବ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ଗତି ପ୍ରକ୍ଷେପଣ ପଥ (ଟ୍ରାଜେକ୍ଟୋରି) ର ଅନୁପାଳନ କରିଛି।
ଏହି ଲଞ୍ଚ ବ୍ରହ୍ମୋସର ବିକାଶରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଉପଲବ୍ଧି ଅଟେ। ଏହା ଦେଶରେ ବାୟୁ ସଂସ୍କରଣ ବ୍ରହ୍ମୋସ ମିଶାଇଲର କ୍ରମାଗତ ଉତ୍ପାଦନ ପ୍ରଣାଳୀକୁ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଛି। ରାମଜେଟ୍ ଇଞ୍ଜିନର ମୁଖ୍ୟ ଭାଗ ସ୍ଥାପିତ କରୁଥିବା ପ୍ରମୁଖ ଏୟାରଫ୍ରେମ୍ ଆସେମ୍ବଲି ଭାରତୀୟ ଉଦ୍ୟୋଗ ଦ୍ବାରା ସ୍ବଦେଶୀ ଭାବରେ ବିକଶିତ କରାଯାଇଛି। ଏହି ଆସେମ୍ବଲିରେ ରାମଜେଟ୍ ଇନ୍ଧନ ଟ୍ୟାଙ୍କ ଏବଂ ନ୍ୟୁମାଟିକ୍ ଇନ୍ଧନ ଯୋଗାଣ ପ୍ରଣାଳୀ ସହିତ ଅଣ-ଧାତବ ବାୟୁ ଫ୍ରେମ୍ ସେକ୍ସନ ସାମିଲ୍ ରହିଛି। ପରୀକ୍ଷଣ ସମୟରେ, ଗଠନାତ୍ମକ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀତା ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତା ପ୍ରମାଣିତ ହୋଇଛି। ବ୍ରହ୍ମୋସର ବାୟୁ ସଂସ୍କରଣର ଗତ ପରୀକ୍ଷଣ ଜୁଲାଇ 2021 ରେ କରାଯାଇଥିଲା।
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂ ସଫଳ ପରୀକ୍ଷଣ ଫାୟାରିଂ ପାଇଁ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଅନୁସନ୍ଧାନ ଏବଂ ବିକାଶ ସଙ୍ଗଠନ (ଡିଆରଡିଓ), ବ୍ରହ୍ମୋସ, ବାୟୁ ସେନା ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗର ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି। ଉଡ଼ାଣ ପରୀକ୍ଷଣରେ ସାମିଲ୍ ଟିମକୁ ମଧ୍ୟ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଅନୁସନ୍ଧାନ ଏବଂ ବିକାଶ ବିଭାଗର ର ସେକ୍ରେଟାରୀ ଏବଂ ଡିଆରଡିଓ ର ଚେୟାରମ୍ୟାନ ଡା. ଜି. ସତିଶ୍ ରେଡ୍ଡୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଡିଆରଡିଓ ର ବିଭିନ୍ନ ଲାବୋରାଟୋରି, ଶିକ୍ଷଣ ସଂସ୍ଥା, ଗୁଣବତ୍ତା ଆଶ୍ବାସନ ଏବଂ ପ୍ରମାଣୀକରଣ ଏଜେନ୍ସି, ସାର୍ବଜନିକ କ୍ଷେତ୍ରର ଉପକ୍ରମ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ବାୟୁ ସେନା ଏହି ଜଟିଳ ମିସାଇଲ୍ ପ୍ରଣାଳୀର ବିକାଶ, ପରୀକ୍ଷଣ, ଉତ୍ପାଦନ ଓ ସମନ୍ବିତ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ସାମିଲ୍ ହୋଇଛନ୍ତି।
ବ୍ରହ୍ମୋସ ସୁପରସୋନିକ୍ କ୍ରୁଜ୍ ମିଶାଇଲର ବିକାଶ, ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ବିପଣନ ପାଇଁ ଭାରତ (ଡିଆରଡିଓ) ଓ ରୁଷିଆ (ଏନପିଓଏମ୍‌) ମଧ୍ୟରେ ଏକ ସଂଯୁକ୍ତ ଉଦ୍ୟମ ଅଟେ। ବ୍ରହ୍ମୋସ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଆକ୍ରମଣାତ୍ମକ ମିଶାଇଲ୍ ଅସ୍ତ୍ର ପ୍ରଣାଳୀ ଅଟେ ଯାହାକୁ ପୂର୍ବରୁ ସଶସ୍ତ୍ର ଫୋର୍ସରେ ସାମିଲ୍ କରାଯାଇ ସାରିଛି।

Ministry of Defence
Air version of BrahMos supersonic cruise missile successfully test-fired from Sukhoi 30 MK-I off Odisha coast
Raksha Mantri Shri Rajnath Singh lauds DRDO, BrahMos, Indian Air Force &Industry on successful test firing
08 DEC 2021 12:13PM by PIB Delhi
Air version of BrahMos supersonic cruise missile was successfully test fired from the supersonic fighter aircraft Sukhoi 30 MK-I at 1030 hrs from Integrated Test Range, Chandipur off the coast of Odisha on December 08, 2021. In this copy book flight, the missile launched from the aircraft followed the pre-planned trajectory meeting all mission objectives.
The launch is a major milestone in the BrahMos development. It clears the system for the serial production of air-version BrahMos missiles within the country. Major airframe assemblies which form the integral part of the Ramjet Engine are indigenously developed by Indian Industry. These include metallic and non-metallic air frame sections comprising Ramjet fuel tank and pneumatic fuel supply system. During the test,the structural integrity and functional performance have been proven. The air version of BrahMos was last flight tested in July 2021.
Raksha Mantri Shri Rajnath Singh has praised Defence Research and Development Organisation (DRDO), BrahMos, Indian Air Force and the industry on the successful test firing.Congratulating the teams involved in the flight test, Secretary Department of Defence R&D and Chairman DRDO Dr G Satheesh Reddy said various laboratories of DRDO, academic institutions, quality assurance & certification agencies, Public Sector undertakings and Indian Air Force participated in the development, testing, production and induction of this complex missile system.
BrahMos is a Joint Venture between India (DRDO) and Russia (NPOM) for the development, production and marketing of the supersonic cruise missile. BrahMos is the potent offensive missile weapon system already inducted into the Armed Forces.