ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଗ
ଇଣ୍ଟରନାସନାଲ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ ଫର ଡେମୋକ୍ରେସି ଏବଂ ଇଲୋକ୍ଟୋରାଲ ଆସିଷ୍ଟସ୍ (ଆଇଡିଇଏ)ର ପରାମର୍ଶଦାତା ବୋର୍ଡରେ ସାମିଲ ହେଲେ ପୂର୍ବ ମୁଖ୍ୟ ନିର୍ବାଚନ ଆୟୁକ୍ତ (ସିଇସି) ଶ୍ରୀ ସୁନିଲ ଆରୋରା se
07 DEC 2021 2:37PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତର ପୂର୍ବ ମୁଖ୍ୟ ନିର୍ବାଚନ ଆୟୁକ୍ତ ଶ୍ରୀ ସୁନିଲ ଆରୋରାଙ୍କୁ ଅନ୍ତରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଲୋକତନ୍ତ୍ର ଏବଂ ନିର୍ବାଚନ ସହାୟତା ସଂସ୍ଥାନ (ଆଇଡିଇଏ)ର ପରାମର୍ଶଦାତା ବୋର୍ଡରେ ଯୋଗଦେବାକୁ ଆମନ୍ତ୍ରିତ କରାଯାଇଛି । ଶ୍ରୀ ସୁନିଲ ଆରୋରାଙ୍କର ଅନ୍ତରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ସଂସ୍ଥାନ କାର୍ଯ୍ୟରେ ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ ଦେବାରେ ସମୃଦ୍ଧ ନେତୃତ୍ୱ ଅନୁଭବ, ଜ୍ଞାନ ଏବଂ କୌଶଳ ରହିଛି । ସଂସ୍ଥାନକୁ ୧୫ ସଦସ୍ୟ ବିଶିଷ୍ଟ ପରାମର୍ଶଦାତା ବୋର୍ଡ ଦ୍ୱାରା ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥାଏ ଯେଉଁଥିରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ପୃଷ୍ଠଭୂମିରୁ ଆସିଥିବା ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ବ୍ୟକ୍ତି ତଥା ବିଶେଷଜ୍ଞ ସାମିଲ ରହିଥାନ୍ତି ।
ଇଣ୍ଟରନାସନାଲ ଇନଷ୍ଟିଚିଟୁ ଫର ଡେମୋକ୍ରେସି ଏବଂ ଇଲେକ୍ଟୋରାଲ ଆସିଷ୍ଟସ୍ (ଇଣ୍ଟରନାସନାଲ ଆଇଡିଇଏ) ୧୯୯୫ରେ ସ୍ୱିଡେନର ଷ୍ଟକହୋମ ଠାରେ ସ୍ଥାପିତ ଏକ ଅନ୍ତ ସରକାରୀ ସଂଗଠନ ଅଟେ, ଯାହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ସ୍ଥାୟୀ ଲୋକତନ୍ତ୍ରର ସମର୍ଥନ କରିବା । ଇଣ୍ଟରନାସନାଲ ଆଇଡିଇଏରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ୩୪ ସଦସ୍ୟ ଦେଶ ରହିଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ସମସ୍ତ ମହାଦ୍ୱୀପ ଗୁଡ଼ିକର ବଡ଼ ଏବଂ ଛୋଟ, ପୁରୁଣା ଏବଂ ନୂଆ ଲୋକତନ୍ତ୍ର ସାମିଲ ରହିଛି। ଭାରତ ଆଇଡିଇଏର ସଂସ୍ଥାପକ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଅନ୍ୟତ । ଶ୍ରୀ ସୁନିଲ ଅରୋଡା ୨ ଡିସେମ୍ବର ୨ଠ୧୮ରୁ ୧୨ ଅପ୍ରେଲ ୨ଠ୨୧ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭାରତର ୨୩ତମ ମୁଖ୍ୟ ନିର୍ବାଚନ ଆୟୁକ୍ତ ଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ଅରୋଡା ଭାରତର ନିର୍ବାଚନ ଆୟୁକ୍ତ ଭାବରେ ୧ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨ଠ୧୭ରେ ଭାରତ ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଗରେ ଦାୟିତ୍ୱ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ । ଆୟୋଗରେ ତାଙ୍କର ୪୨ ମାସରୁ ଉଦ୍ଧ୍ୱର୍ କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ମଧ୍ୟରେ, ଆୟୋଗ ୨ଠ୧୯ରେ ୧୭ତମ ଲୋକସଭାର ସାଧାରଣ ନିର୍ବାଚନ ଏବଂ ୨୪ ରାଜ୍ୟ ବିଧାନସଭାଗୁଡ଼ିକର ନିର୍ବାଚନ ସହିତ ଉପ-ନିର୍ବାଚନ ଏବଂ ଦ୍ୱିବାର୍ଷିକ ନିର୍ବାଚନ ସଫଳତାପୂର୍ବକ କରାଇଥିଲେ । ୧୯୮ଠ ବ୍ୟାଚର ଭାରତୀୟ ପ୍ରଶାସନିକ ସେବାର ଅଧିକାରୀ ଶ୍ରୀ ଅରୋଡା ଏହା ପୂର୍ବରୁ ଭାରତ ସରକାର ଏବଂ ରାଜସ୍ଥାନ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରମୁଖ ବିଭାଗଗୁଡ଼ିକରେ ନେତୃତ୍ୱ ନେଇଥିଲେ ।
ଶ୍ରୀ ସୁନିଲ ଅରୋଡାଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ, ଭାରତର ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଗ ୯୩ଠ ମିଲିଅନରୁ ଉଦ୍ଧ୍ୱର୍ ମତଦାତାମାନଙ୍କର ଏକୀକୃତ ଡାଟାବେସ ଏବଂ ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପୀ ହେଲ୍ପଲାଇନ ୧୯୫ଠ ତିଆରି କରି ଆମର ଡିଜିଟାଲ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିଥିଲେ । ସିଟିଜେନ ଭିଜିନ ସହାୟତା ପାଇଁ ସେ ଏକ ନବନ୍ମେଷୀ ଉପକରଣ- ସିଭିଜିନ ଆପର ପ୍ରଚଳନ କରିଥିଲେ । ଏହା ଏପରି ଏକ ଉପକରଣ ଅଟେ ଯେ ନିର୍ବାଚନ ହେଉଥିବା ସ୍ଥାନରେ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଆଦର୍ଶ ଆଚରଣ ସଂହିତା ଉଲ୍ଲଂଘନ ମାମଲାର ରିପୋର୍ଟ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇଥାଏ । ବରିଷ୍ଠ ନାଗରିକ ଏବଂ ଭିନ୍ନକ୍ଷମ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କର ନିଜ ଘରୁ ଭୋଟ ଦେବାରେ ସକ୍ଷମ କରିବାକୁ ଡାକ ମତ ପତ୍ର ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବାରେ ଶ୍ରୀ ଅରୋଡାଙ୍କର ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ପଦକ୍ଷେପକୁ ବହୁତ ପ୍ରଶଂସା କରାଯାଇଛି । ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥିଲେ ଯେ ନିର୍ବାଚନକୁ ସୁଗମ ଏବଂ ସମାବେଶୀ କରିବା ପାଇଁ ମତଦାନ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ସର୍ବନିମ୍ନ ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ମତଦାନ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ତଳ ମହଲାକୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତରିତ କରାଯାଉ । ଇଲେଟ୍ରୋନିକ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରେସିତ ଡାକ ମତ ପତ୍ର ମଧ୍ୟ ସଶସ୍ତ୍ର ସୈନିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନିଜର ପୋଷ୍ଟିଂ ସ୍ଥାନରୁ ଭୋଟ ଦେବା ପାଇଁ ଏକ ଉପଯୋଗୀ ସୁବିଧା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଥିଲେ ।
ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଥିବା ନିର୍ବାଚନ ପରିଚାଳନା ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ପାରସ୍ପରିକ ଜ୍ଞାନ ବଣ୍ଟନ ଦ୍ୱାରା ଏକ ସଘନ ଏବଂ ସଶକ୍ତ ଗଣତନ୍ତ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ବିଶ୍ୱାସ କରିବା ଉପରେ ଭାରତୀୟ ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଗ ବିଶ୍ୱାସ କରେ । ଶ୍ରୀ ଅରୋଡାଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ମଧ୍ୟରେ ଆସୋସିଏସନ ଅଫ ୱାର୍ଲ୍ଡ ଇଲେକ୍ସନ ବଡିଜ (ଏଡବ୍ଲୁ୍ୟଇବି) ଏବଂ ଫୋରମ ଅଫ ଦ ଇଲେକ୍ସନ ମ୍ୟାନେଜମେଣ୍ଟ ବଡିଜ ଅଫ ସାଉଥ ଏସିଆ (ଏଫଇଏମବିଓଏସଏ)ର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ ଭାରତୀୟ ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଗର ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥିଲେ । ଇଣ୍ଡିଆ ଇଣ୍ଟରନାସନାଲ ଇନଷ୍ଟିଚିଟୁ ଅଫ ଡେମେକ୍ରେସି ଆଣ୍ଡ ଇଲେକ୍ସନ ମ୍ୟାନେଜମେଣ୍ଟ, ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଇଏମଭିର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସର୍ବୋତ୍ତବ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଓ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ ବାଣ୍ଟିବା ପାଇଁ ଏକ ଇ-ୱେବ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି ।

Election Commission
Former CEC Shri Sunil Arora joins Board of Advisers for International Institute for Democracy and Electoral Assistance (IDEA)
07 DEC 2021 2:37PM by PIB Delhi
Shri Sunil Arora, former Chief Election Commissioner of India has been invited to join the Board of Advisers for International Institute for Democracy and Electoral Assistance (IDEA). Shri Sunil Arora brings rich leadership experience, knowledge and skills to contribute significantly to the working of the International Institute. The Institute is assisted by a 15-member Board of Advisers who are eminent personalities or experts from a wide variety of backgrounds.
The International Institute for Democracy and Electoral Assistance (International IDEA), established in 1995, is an intergovernmental organization based in Stockholm, Sweden with a mission to support sustainable democracy worldwide. International IDEA currently has 34 member countries which include large and small, older and newer democracies from all continents. India has been one of the founding members of IDEA.
Shri Sunil Arora had been the 23rd Chief Election Commissioner of India from 2nd December 2018 to 12th April, 2021. Shri Arora had joined ECI as Election Commissioner of India on 1st September 2017. During his tenure of more than 42 months at ECI, the Commission successfully conducted the General Election to the 17th Lok Sabha in 2019 and 24 State Assembly Elections as also bye-elections and biennial elections. Shri Arora, a 1980 batch Indian Administrative Service officer, has earlier headed various key departments in the Government of India & State Government of Rajasthan.
Under the leadership of Shri Sunil Arora, ECI provided a big push to its digital program, by creating a unified database of more than 930 million electors & a nationwide helpline 1950. Another tech innovation for aiding Citizens Vigil – a CVigil App has become a great tool which enables citizens in poll bound areas to report cases of Model Code of Conduct violation. Shri Arora’s personal initiative of providing postal ballot facility to senior citizens and Persons with Disabilities to be able to cast their vote from their homes was much appreciated. He also ensured that polling stations were shifted to ground floor with Assured Minimum Facilities to make elections accessible and inclusive. Electronically Transmitted Postal Ballot also emerged as a useful facility for service voters to cast their vote from their place of posting.
ECI firmly believes in deepening and strengthening Democracies worldwide through knowledge sharing among Election Management Bodies. While serving as the Chairman of the Association of World Election Bodies (AWEB) and Forum of the Election Management Bodies of South Asia (FEMBoSA) under Shri Arora’s tenure, ECI ensured further enhancement of capacity building. An A-WEB Centre has been set up at the India International Institute of Democracy and Election Management, New Delhi for documentation, research and training; for sharing best practices and capacity building among the member EMBs.