Ministry of Civil Aviation
Ministry of Civil Aviation mandates Air Suvidha Portal for Ease of Travelling
Air Suvidha intends to provide hassle-free, queue free, and convenient air travel to all international passengers
Air Suvidha portal assisted 2,51,210 passengers from 1st to 05th Dec 2021
Over 1 crore passengers have been benefitted from the Air Suvidha portal since August 2020
07 DEC 2021 12:21PM by PIB Delhi
To ensure the smooth passage of international travellers arriving in India, the Ministry of Civil Aviation and Ministry of Health & Family Welfare has mandated contactless self-declaration at Air Suvidha Portal. The Air Suvidha portal was launched in August 2020 and now has been strengthened to accommodate travel guidelines issued on 30 November 2021. Air Suvidha is first of its kind digital portal for easing international passenger arrival in India. This portal developed by MOCA aids passengers in providing their details of travel and final stay along with RTPCR, Vaccination status etc. In today’s time, this helps state officials in contact tracing. The implementation of the Air Suvidha intends to provide hassle-free, queue free, and convenient air travel to all international passengers arriving in India. Air Suvidha portal has already assisted2,51,210 passengers from 1st Dec 2021 to 05th Dec 2021 since the updating of the new travel guidelines on 30th November 2021. Furthermore, over1 crore passengershave been benefitted from the Air Suvidha portal since its launch in August 2020.
To ensure the necessary prevention of the Omicron variant of the COVID-19 virus, the exemption forms from the Air Suvidha portal have been discontinued, and filling of the details have been made compulsory for all international passengers arriving in India.All international passengers arriving in India are mandated to declare their current health status prior to boarding on the Air Suvidha Portal along with the required documents: Copy of Passport, PCR Negative Certificate from a Test conducted within 72 hours of departure and the Vaccination Certificate. For immigration, the copy received in e-mail is essential on arrival in India and has to be verified at the APHO counter.
Updates made to make Air Suvidha friendlier for passengers and health/State officials
• All applications from ‘at risk’ countries are marked with H and red band and others are green. This helps in smooth on arrival segregation and processing. This list is dynamically updated to keep up with MOHFW updates.
• Application also takes into account countries visited in the last 14 days to highlight ‘at risk’ applications. This field is also made into multi-select drop-down option for standardization.
• Standardization of fields by providing drop-down list E.g. district and state for address.
• Updated FAQ list and customer care link along with the latest advisory at the start of the portal.
• For ‘At Risk’ countries passengers are advised to pre-book their test on arrival test and the link to respective testing facility is provided to the passengers on SDF submission.
All international passengers are mandated to follow the below measures arriving/transiting from Countries at-risk
• Submit self-declaration form on Air Suvidha portal
• Upload negative RT-PCR report (conducted within 72 hrs. before the journey)
• Post-arrival COVID-19 test at arriving Airport (self-paid)
• Home quarantine for 7 days,
• Re-test on the 8th day and if negative, self-health monitoring for next 7 days
List of Countries from where travellers would need to follow additional measures on arrival in India,including post-arrival testing (Countries at-risk)(Updated as on 6th December 2021)
1. Countries in Europe including The United Kingdom
2. South Africa
3. Brazil
4. Botswana
5. China
6. Ghana
7. Mauritius
8. New Zealand
9. Zimbabwe
10. Singapore
11. Tanzania
12. Hong Kong
13. Israel
Air Suvidha Portal Link: https://www.newdelhiairport.in/airsuvidha/apho-registration
For more details, visit: https://bit.ly/NewTravelGuidelinesOct2021

ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ବିମାନଯାତ୍ରା ସୁଗମ କରିବାକୁ ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କଲା ‘ଏୟାର ସୁବିଧା ପୋର୍ଟାଲ’
‘ଏୟାର ସୁବିଧା’ ସବୁ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ବିମାନଯାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଜଞ୍ଜାଳମୁକ୍ତ, ଧାଡି ମୁକ୍ତ ଓ ସହଜ ଯାତ୍ରା ସୁବିଧା ଯୋଗାଇବାକୁ ଅଭିପ୍ରେତ
ଚଳିତ ଡିସେମ୍ବର ୧ରୁ ୫ତାରିଖ ମଧ୍ୟରେ ‘ଏୟାର ସୁବିଧା’ ପୋର୍ଟାଲ ୨, ୫୧, ୨୧୦ ଯାତ୍ରୀଙ୍କୁ ସହାୟତା ଯୋଗାଇଛି
୨୦୨୦ ଅଗଷ୍ଟଠାରୁ ଏକ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଯାତ୍ରୀ ‘ଏୟାର ସୁବିଧା’ ପୋର୍ଟାଲ ଦ୍ୱାରା ଉପକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି
07 DEC 2021 12:21PM by PIB Bhubaneswar
ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଯାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଜଞ୍ଜାଳ ମୁକ୍ତ ସୁଗମ ଯାତ୍ରା ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦେବା ପାଇଁ ବେସାମରିକ ବିମାନଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ‘ଏୟାର ସୁବିଧା’ ପୋର୍ଟାଲକୁ ଆନୁଷ୍ଟାନିକ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରି ଏହାର ସୁବିଧା ସମସ୍ତ ଯାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଯୋଗାଇ ଦେବାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛି । ଯେଉଁ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଯାତ୍ରୀ ଏବେ ଭାରତରେ ଆଜି ପହଞ୍ଚୁଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବେସାମରିକ ବିମାନ ଓ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ‘ଏୟାର ସୁବିଧା’ ପୋର୍ଟାଲରେ କଣ୍ଟାକ୍ଟଲେସ୍ ସେଲ୍ଫ -ଡିକ୍ଲାରେସନ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଏୟାରପୋର୍ଟାଲ ୨୦୨୦ରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲେ ହେଁ ଏହାକୁ ଅଧିକ ସୁଦୃଢ କରାଯାଇ ୨୦୨୧ ନଭେମ୍ବର ୩୦ରେ ଯେଉଁ ଭ୍ରମଣ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିଲା ତାହାକୁ ଏଥିରେ ସ୍ଥାନିତ କରାଯାଇଛି ।
‘ଏୟାର ସୁବିଧା’ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ବିମାନଯାତ୍ରୀଙ୍କ ଯାତ୍ରା ସୁଗମ କରିବାପାଇଁ ଦେଶର ପ୍ରଥମ ଡିଜିଟାଲ ପୋର୍ଟାଲ । ଏହି ପୋର୍ଟାଲ ଏମ୍‌ଓସିଏ(ମୋକା) ଦ୍ୱାରା ବିକଶିତ ହୋଇଛି । ଏଥିରେ ଯାତ୍ରୀଙ୍କର ଯାତ୍ରାର ସବିଶେଷ ବିବରଣୀ, ଅନ୍ତିମ ରହଣୀ, ଆରଟପିସିଆର ଓ ଭ୍ୟାକ୍ସିନେସନ ସ୍ଥିତି ଆଦି ଉପଲବ୍ଧ ହୋଇପାରିବ । ସାମ୍ପ୍ରତିକ ସମୟରେ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଅଧିକାରୀମାନେ ଏହା ଦ୍ୱାରା ସହଜରେ କଣ୍ଟାକ୍ଟ ଟ୍ରେସିଂ କରିପାରିବେ।
‘ଏୟାର ସୁବିଧା’ ପୋର୍ଟାଲକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଲା ଭାରତରେ ପହଞ୍ଚିଥିବା ସବୁ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ବିମାନଯାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଜଞ୍ଜାଳମୁକ୍ତ, ଧାଡି(କ୍ୟୁ) ମୁକ୍ତ ଓ ସହଜରେ ଯାତ୍ରା ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦେବା । ୨୦୨୧ ନଭେମ୍ବର ୩୦ରେ ନୂଆ ଭ୍ରମଣ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବା ପରେ ‘ଏୟାର ସୁବିଧା’ ପୋର୍ଟାଲ ଡିସେମ୍ବର ୧ରୁ ୫ ତାରିଖ ମଧ୍ୟରେ ୨, ୫୧, ୨୧୦ ଯାତ୍ରୀଙ୍କୁ ସହାୟତ ସେବା ଯୋଗାଇ ଦେଇସାରିଲାଣି । ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ୨୦୨୦ ଅଗଷ୍ଟରେ ଏହି ପୋର୍ଟାଲ ଆରମ୍ଭ ହେବା ପରଠାରୁ ଏକ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ବିମାନଯାତ୍ରୀ ଉପକୃତ ହେଲେଣି ।
ନୂଆପ୍ରକାରର କୋଭିଡ ଭୂତାଣୁ ଓମିକ୍ରନର ସଂକ୍ରମଣ ରୋକିବା ପାଇଁ ଯେଉଁ ପଦକ୍ଷେପମାନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଇଛି, ତଦନୁସାରେ ‘ଏୟାର ସୁବିଧା ପୋର୍ଟାଲ’ରେ ଥିବା ‘ଏକ୍‌ଜେମ୍‌ସନ୍‌’ ଫର୍ମକୁ ବନ୍ଦ କରା ଯାଇଥିଲା। ଫଳରେ ଭାରତରେ ପହଚୁଂଥିବା ସମସ୍ତ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଯାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଯାତ୍ରା ଓ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ସମସ୍ତ ତଥ୍ୟ ଦାଖଲ କରିବାକୁ ପଡୁଛି । ଭାରତରେ ଅବତରଣକରୁଥିବା ସବୁ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଯାତ୍ରୀ ପରବର୍ତୀ ବିମାନରେ ଚଢିବା ପୂର୍ବରୁ ନିଜ ନିଜର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ତଥ୍ୟାବଳୀ ଓ କାଗଜପତ୍ର “ଏୟାର ସୁବିଧା” ପୋର୍ଟାଲରେ ଦେବାକୁ ବାଧ୍ୟ । ଏହି କାଗଜପତ୍ର ମଧ୍ୟରେ ପାସପୋର୍ଟର ନକଲ, ଯାତ୍ରାର ୭୨ଘଣ୍ଟା ପୂର୍ବରୁ ହୋଇଥିବା ଆରଟିପିଆର୍ ଟେଷ୍ଟର ନେଗେଟିଭ ରିପୋର୍ଟ କପି ଓ ଟିକା ନେଇଥିବା ସାର୍ଟିଫିକେଟ ନକଲ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ।
ଇମିଗ୍ରେସନ ପାଇଁ ଇ-ମେଲରେ ପ୍ରାପ୍ତ କପି ଭାରତରେ ପହଞ୍ଚିଥିବା ସମୟରେ ଆବଶ୍ୟକ । ଏହାକୁ ବିମାନବନ୍ଦର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଦପ୍ତର (ଏପିଏଚଓ) କାଉଣ୍ଟରରେ ଯାଞ୍ଚ ପାଇଁ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ହେବ ।
ଯାତ୍ରୀ ଓ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ତଥା ରାଜ୍ୟ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ‘ଏୟାର ସୁବିଧା’କୁ ଅଧିକ ସହଜ ଓ ଅନୁକୂଳ କରିବାକୁ ଯେଉଁସବୁ ଅପଟେଡ ହୋଇଛି ତାହ ନିମ୍ନରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି :-
ଓମିକ୍ରନ ବିପଦ ଥିବା ରାଷ୍ଟ୍ରସମୂହରୁ ଆସୁଥିବା ସବୁ ଆବେଦନପତ୍ରକୁ ଏଚ ଓ ରେଡବ୍ୟାଣ୍ଡ ଚିହ୍ନତ କରାଯାଉଛି । ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଦେଶର ଆବେଦନପତ୍ରକୁ ସବୁଜ ଚିହ୍ନ ଦିଆଯାଇଛି । ଏହାଫଳରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଯାତ୍ରୀ ବିମାନରୁ ଓହ୍ଲାଇବା ମାତ୍ରକେ ସେମାନଙ୍କ ଚିହ୍ନ ଓ ବ୍ୟାଣ୍ଡ ଅନୁସାରେ ସେମାନଙ୍କୁ ଅଲଗା କରିବା ସହଜ ହେଉଛି ।
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସହଯୋଗରେ ଏହି ତାଲିକା ନିରନ୍ତର ଅପଡେଟ ହେଉଛି ଏବଂ ସଂକ୍ରମିତ ହୋଇ ନ ଥିବା ଯାତ୍ରୀଙ୍କର ଯାତ୍ରା ପ୍ରକ୍ରିୟା ସଜହରେ ସମ୍ପନ୍ନ କରାଯାଇପାରୁଛି ।
ଆବେଦନପତ୍ରରେ ଯାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଓମିକ୍ରନ ସଂକ୍ରମଣ ବିପଦ ଥିବା ଦେଶକୁ ଗତ ୧୪ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଯାଇଛନ୍ତି କି ନାହିଁ ସେ ତଥ୍ୟ ଦେବାକୁ ପଡୁଛି । ଏହାଫଳରେ ସେମାନଙ୍କୁ ଚିହ୍ନଟ କରି ଅନ୍ୟଯାତ୍ରୀଙ୍କୁ ସୁବିଧାରେ ଯାତ୍ରା ଅନୁମତି ଦିଆଯାଉଛି । ଏଥିପାଇଁ ପୋର୍ଟାଲରେ ଏକ ଡ୍ରପ୍‌ଡାଉନ ଅପ୍‌ସନ୍ ରହିଛି । ଏହା ଫଳରେ ଷ୍ଟାଣ୍ଡାର୍ଡାଇଜେନ ପ୍ରକ୍ରିୟା ସହଜ ହେଉଛି ।
ଡ୍ରପଡାଉନ ଲିଷ୍ଟ ଷ୍ଟାଣ୍ଡାର୍ଡଇଜେନସ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସହଜ କରି ରାଜ୍ୟ ଓ ଜିଲ୍ଲାର ଠିକଣା ଅନୁସାରେ ତଥ୍ୟ ପ୍ରଦାନରେ ସହାୟକ ହେଉଛି ।
ବାରମ୍ବାର ପଚରା ଯାଉଥିବା ପ୍ରଶ୍ନର ଅପଡେଟ କଷ୍ଟୋମର କେୟାର ଲିଙ୍କ୍ ଓ ସର୍ବଶେଷ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ପୋର୍ଟାଲର ଆରମ୍ଭରେ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ସୁବିଧା ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ କରାଯାଇଛି ।
ବିପଦ ଥିବା ଦେଶଗୁଡିକର ଯାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଭାରତରେ ପହଚିବା ମାତ୍ରକେ ଟେଷ୍ଟିଂ ପାଇଁ ଆଗୁଆ ବୁକ୍ କରିବାକୁ ପଡିବ । ସେଥିପାଇଁ ଏସ୍‌ଡିଏଫ ସବ୍‌ମିଶନ ମାଧ୍ୟମରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଯାତ୍ରୀଙ୍କୁ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ଟେଷ୍ଟିଂ କେନ୍ଦ୍ରରେ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ ।
ବିପଦ ଥିବା ଦେଶରୁ ଆସୁଥିବା ଓ ଯାତ୍ରା କରୁଥିବା ସବୁ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ନିମ୍ନଲିଖିତ ନିୟମ ପାଳନ କରିବା ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ କରାଯାଇଛି ।
ସେମାନଙ୍କୁ ‘ଏୟାର ସୁବିଧା’ ପୋର୍ଟାଲରେ ସେଲ୍ଫ ଡିକ୍ଲାରେସନ ଫର୍ମ ଦାଖଲ କରିବାକୁ ପଡିବ ।
୭୨ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ହୋଇଥିବା ଆର୍‌ଟିପିସିଆର୍ ନେଗେଟିଭ୍ ରିପୋର୍ଟ ଅପଲୋଡ କରିବାକୁ ହେବ ।
ବିମାନବନ୍ଦରରେ ପହଞ୍ଚିବା ପରେ ନିଜ ଖର୍ଚ୍ଚରେ କୋଭିଡ ଟେଷ୍ଟ କରିବାକୁ ପଡିବ ।
ସାତଦିନ ପାଇଁ ହୋମ କ୍ୱାରେଣ୍ଟାଇନରେ ରହିବାକୁ ହେବ ।
ଅଷ୍ଟମ ଦିନରେ ଆଉ ଥରେ ପରୀକ୍ଷା କରିବାକୁ ପଡିବ ଏବଂ ରିପୋର୍ଟ ଯଦି ନେଗେଟିଭ ଆସେ ତା’ହେଲେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଯାତ୍ରୀଙ୍କୁ ପରବର୍ତ୍ତୀ ସାତ ଦିନ ପାଇଁ ନିଜ ନିଜର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟବସ୍ଥା ଅନୁଧ୍ୟାନ କରିବାକୁ ପଡିବ ।
ଯେଉଁସବୁ ଦେଶରୁ ଆସୁଥିବା ଯାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଭାରତରେ ପହଞ୍ଚିବା ପରେ ଅତିରିକ୍ତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ପଡିବ ସେ ସବୁ ଦେଶର ତାଲିକା(୨୦୨୧ ଡିସେମ୍ବର ୬ ତାରିଖ ସୁଦ୍ଧା ଅପଡେଟ ହୋଇଥିବା) ନିମ୍ନରେ ପ୍ରଦାନ କରାଗଲା ।
୧) ୟୁରୋପର ସବୁ ଦେଶ ସହିତ ବ୍ରିଟେନ
୨)ଦକ୍ଷିଣ ଆଫ୍ରିକା
୩ )ବ୍ରାଜିଲ
୪) ବୋତସ୍ୱାନା
୫) ଚୀନ
୬)ଘାନା
୭) ମରିସ୍‌ସ
୮)ନ୍ୟୁଜିଲାଣ୍ଡ
୯) ଜିମ୍ବାୱେ
୧୦) ସିଙ୍ଗାପୁର
୧୧)ତାଞ୍ଜାନିଆ
୧୨)ହଂକଂ
୧୩)ଇସ୍ରାଏଲ
“ଏହାର ସୁବିଧା ପୋର୍ଟାଲ ଲିଙ୍କ୍‌: -: https://www.newdelhiairport.in/airsuvidha/apho-registration
ଅଧିକ ତଥ୍ୟ ପାଇଁ ଭିଜିଟ୍ : https://bit.ly/NewTravelGuidelinesOct2021