Ministry of Home Affairs
Union Minister of Home Affairs and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah performed Bhoomi Pujan of Rani Gaidinliu Tribal Freedom Fighters Museum in Manipur through Video Conferencing today
Our Freedom Fighters Spirit and patriotism will be passed on to generations to come through this museum named after Rani Gaidinliu
Recently Prime Minister Narendra Modi decided to observe the birth anniversary of Birsa Munda on 15th November every year as Janjatiya Gaurav Diwas, to celebrate contribution of tribal community in the Freedom Struggle
15th to 22nd November will be celebrated as Janjaitya Gaurav Diwas on occasion of 75 years of Independence,
Prime Minister Narendra Modi's government is committed to development of tribal community
Be it Eklavya schools or buying forest products at MSP, number of development works for tribal community have been taken up by Modi Government
The three objectives of the vision of the Prime Minister's Amrit Mahotsav have been placed before the people
This is an occasion to remember Freedom Fighters who made the supreme sacrifice and fought for freedom, as under the leadership of Shri Modi the nation stands proudly in the world community
We are working for national development, in bringing glory to the country and in taking the nation forward, and there is therefore a need to celebrate the 75th year of Independence
Prime Minister has said that the period between 75 years to 100 years of our Independence will be our best years, the people of the nation have to make a resolve that India will take its rightful place amongst the global community on the completion of 100 years of its Independence
Many Freedom Fighters in Manipur raised the national flag by fighting against the British
Maharaja of Manipur, Shri Kulchandra Singh courageously fought the British and began the struggle for freedom against them in the North East and was punished with imprisonment in the Andamans
It is a tribute to Maharaja Kulchandra Singh and other Freedom Fighters from Manipur that Mount Harriet has been renamed as Mount Manipur
If anyone has sacrificed the most in the Freedom Struggle, then it is the tribal Freedom Fighters
Museums across the country will help in uniting society, as where there is no tribal population, not much is known about tribal society, about how they fought for freedom and made the highest sacrifice
The Prime Minister had announced on August 15, 2016 that the government will build museums displaying the contribution of the tribal community to the Freedom Struggle in different states
The government has allocated Rs. 195 crore out of which Rs. 110 crore has been released
Museums are about to come up in Gujarat, Jharkhand, Andhra Pradesh, Chhattisgarh, Kerala, Madhya Pradesh, Telangana and Manipur
The Museum in Manipur is to be built at a cost of Rs. 15 crore and will once again awaken the consciousness of patriotism in the tribal areas of the North-East
In the last 5 years, under the leadership of Shri Narendra Modi and Chief Minister Biren Singh, there is now peace in Manipur after a long time and today Manipur is progressing in every field
22 NOV 2021 6:52PM by PIB Delhi
There was a time when armed groups spread terror in Manipur and in many cases the then governments were also involved, but there has been a very big improvement in the law and order situation under Shri Biren Singh
Development work which Shri Narendra Modi and Shri Biren Singh have undertaken in the last five years will surely have an impact on the development of Manipur over 70 years
A great amount of work on infrastructure has taken place in Manipur and hill villages for the first time feel that the Central and State governments are taking care of them
The Union Minister of Home Affairs and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah performed Bhoomi Pujan of Rani Gaidinliu Tribal Freedom Fighters Museum in Manipur through video conferencing today. The Chief Minister of Manipur, Shri N. Biren Singh, Union Minister of Tribal Affairs, Shri Arjun Munda, and several other dignitaries were present on the occasion.
In his address on the occasion, the Union Minister of Home Affairs and Minister of Cooperation said that I have got the opportunity of Bhoomi Pujan of Rani Maa Gaidinliu Tribal Freedom Fighters Museum and through this sacred work the spirit, patriotism and efforts of our freedom fighters will be passed on to the generations to come. He paid tributes to all the freedom fighters of Manipur on the occasion. Shri Amit Shah said that many freedom fighters of Manipur fought against the British in the state and made the country proud. Shri Shah said that Maharaja Kulchandra Singh of Manipur and his companions were imprisoned for years on Mount Harriot in the Andaman and Nicobar Islands after being sentenced. He said that during the Freedom Movement, the Maharaja of Manipur, Shri Kulchandra Singh, with his courage and valour, began the fight against the British in the Northeast. We have renamed Mount Harriet as Mount Manipur in his memory to pay tribute to Maharaja Kulchandra Singh and all the freedom fighters of Manipur. The Union Home Minister said that this museum will become a center of attraction not only for Manipur but for the entire North-Eastern states because our freedom struggle is incomplete without our tribal brothers. If anyone has sacrificed in the freedom struggle, then they are the Freedom Fighters of our tribal society.
The Union Minister of Home Affairs and Minister of Cooperation said that this is the year of Azadi Ka Amrit Mahotsav and recently Prime Minister Shri Narendra Modi decided to celebrate the birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda on 15th of November every year as Janjaatiya Gaurav Diwas, to glorify the contribution of tribal society for protecting the culture and the Independence of the country. On occasion of 75 years of Independence, we are celebrating the entire week from 15th to 22nd November as Aadivasi Gaurav Week.
Remembering Rani Gaidinliu, Shri Amit Shah paid tribute to her and said that we all take inspiration from you and so will the generations to come. You were not a queen by birth and no one gave you the title of queen, but the way you took part in the freedom struggle, today the whole country respects you. When governments give titles, they are forgotten in a few years, but when people give titles, people remember them for ages. He said that many freedom fighters like Baba Tilka Manjhi, Siddho Kanu, Chand Bhairav, Telanga Khadia, Shankar Shah and Raghunath Shah of Madhya Pradesh, Seth Bhikhari, Ganpat Rai, Umrao Singh Tikait, Vishwanath Sahdev, Nilambar Pitambar, Narayan Singh, Jatra Oraon, Jadonang and Raj Mohan Devi fought the British tooth and nail on different occasions. How can one forget Bhagwan Birsa Munda on this occasion because our tribal leader, whom the whole country knows by the name of Bhagwan Birsa Munda, was the first person to raise voice for freedom in the country.
The Union Minister of Home Affairs and Minister of Cooperation said that we are celebrating this year as Amrit Mahotsav year. But, the Prime Minister’s idea behind the ​​​​Amrit Mahotsav had three objectives before the people of the country. First, this is an opportunity to remember all such freedom fighters who made the supreme sacrifice and fought for freedom, because today under the leadership of Shri Modi, where the country stands with pride in the world, their sacrifice lies at its foundation. If they had not made sacrifices at that time, then today the country would not have seen this day. In order to remind the younger generation about the many martyrs and freedom fighters of the country, known or unknown, it has been decided to celebrate the Azadi Ka Amrit Mahotsav at various places. The second goal is to inculcate the spirit of patriotism in the younger generation. We were born after Independence and this generation and the next generation will not have a chance to die for freedom, but we definitely have a chance to live for the country. Our life is engaged in the development of the country, bringing glory to the country and taking the country forward, so there is a need to celebrate Azadi Ka Amrit Mahotsav. The third vision is that Prime Minister has said that the period between 75 years to 100 years of our Independence will be our best years, the people of the nation have to make a resolve that India will take its rightful place amongst the global community on the completion of 100 years of its Independence.
The Union Home Minister said that Rani Gaidinliu was born in a village in Manipur and joined Jadonang's Independence movement at the age of 13 and her two-year association prepared her to become a Freedom Fighter against the British. She took over the leadership of the movement and after the martyrdom of Jadonang, a fierce freedom struggle took place under her charismatic leadership. Living in the remote hills of the Northeast, a little girl challenged the world's largest empire. Today the country remembers her with respect. The Prime Minister also released Rs. 5 and Rs. 100 coins on the occasion of her birth centenary celebrations. She was also given the Padma Bhushan. The Indian Coast Guard has honored her by naming a patrol boat in her name on October 19, 2016. Shri Amit Shah said that setting up of museums for freedom fighter across the country will help in uniting society, as where there is no tribal population, people do not know how much struggle tribal society went through and how many sacrifices were made by them for the country's Independence. That is why on August 15, 2016, the Prime Minister had announced that our government would build Tribal Freedom Fighters Museums in various states so that younger generations could know that our tribal brothers were ahead of us in making sacrifices. The government has allocated an amount of Rs 1.95 crore for this, out of which an amount of Rs. 110 crore has already been released. Such museums are about to come up in Gujarat, Jharkhand, Andhra Pradesh, Chhattisgarh, Kerala, Madhya Pradesh, Telangana and Manipur. The museum in Manipur is about to come up at a huge cost of Rs. 15 crore and it will once again awaken the spirit of patriotism in the tribal areas of the North-East.
The government of Prime Minister Shri Narendra Modi is committed for the development of the tribals. Be it Eklavya schools or buying forest products at MSP much tribal development work has been done by the Narendra Modi government. The Union Minister of Home Affairs and Minister of Cooperation said that in the last 5 years, under the leadership of Shri Narendra Modi and Chief Minister Shri Biren Singh, peace has returned to Manipur after a long time and today Manipur is progressing in every field. He said that the State Government has fulfilled promises made in Manipur that there will be no strikes, bandhs and blockades. At one time many armed groups were spreading terror in Manipur and in many cases the then governments were also involved with them. But under the rule of Shri Biren Singh, there has been a great improvement in the law and order situation. The development that Shri Narendra Modi and Shri Biren Singh have brought in five years will surely weigh more as compared to development of Manipur in 70 years. Many works have been done in Manipur, a sports university is being built, a new Assembly building is ready. A lot of infrastructure work has been done in Manipur and hill villages have felt for the first time that the Central and State Governments are taking care of them.
Shri Shah said that everyone wanted the votes of the electorate of Manipur, but did not worry about the development of the State and now electrification of hill villages has been done. The Narendra Modi government is bearing the cost of health expenditure up to Rs. 5 lakh for every Manipuri resident. Gas has been supplied to every house, toilets have been built, schools have been built on the hills and there have been efforts to ensure connectivity.

য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী হোম এফিয়র্স মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসনগী মন্ত্রী অমিত শাহনা মনিপুরদা রানী গাইদিংলু ত্রাইবেল ফ্রীদম ফাইত্তরস ম্যুজিয়মগী ভুমী পুজন ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাংদা পাংথোকখ্রে
রানী গাইদিংলুগী মমিং পীরিবা ম্যুজিয়ম অসিনা ঐখোয়গী নিংতম লান্মীশিংগী ইথিল অমসুং লৈবাক নিংবা অসি লাক্কদৌরিবা মীরোলদা লৈহৌরগনি
হন্দক্তা প্রধান মন্ত্রীনা নিংতম লান্দা ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীনা লৌখিবা থৌদাংশিং নিংশিংনবা বির্সা মুন্দাগী মপোক কুমওনবু চহি খুদিংগী নবেন্বরগী ১৫বু জনজাতিয়া গৌরব দিবস হায়না পাংথোক্নবা ৱারেপ লৌখ্রে
নিংখা তম্বগী ৭৫শুবা চহিগী থৌরমদা নবেন্বর ১৫দগীনা ২২ ফাওবা জনজাতিয়া গৌরব দিবস হায়না পাংথোক্কনি,
প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগী সরকারনা ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতী চাউখৎনবা লেঙদবা ফিরেপ লৌরি
এক্লাবিয়া স্কুল ওইগেরা নত্ত্রগা উমংগী পোত্থোক এম.এস.পি.দা লৈগেরা,ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীগী চাউখৎ থৌরাংগী থবক কয়া মোদী সরকারনা লৌখৎলি
প্রধান মন্ত্রীগী অমৃত মহোৎসবকী মিৎয়েংগীদমক থম্বা পান্দম অহুম মীয়ামগী মমাংদা পুথোকখ্রে
শ্রী মোদীগী লুচিং মখাদা লৈবাক্না মালেম কম্ম্যুনিতীদা চাউথোক্না লেপলিঙৈ মতমদা, মসি নিংখা তম্বগীদমক নিংতম লান্মীশিংনা থৱায় থাখিবা অমসুং লান্থেংনখিবা নিংশিংবগী থৌরম অমনি
ঐখোয়না লৈবাক অসিগী চাউখৎ থৌরাং, লৈবাক অসিগী মিংচৎ পুরক্নবা অমসুং লৈবাক অসিবু মাংজিল থানবা থবক
22 NOV 2021 6:52PM by PIB Imphal
খুলাই পায়বশিংনা অকি-অখং থোকহল্লম্বা মতম অমা মনিপুরদা লৈরম্মী অমসুং থৌদোক কয়া অমদা মতম অদুদা লৈরম্বা সরকারশিংসু চেন্নখি, অদুবু শ্রী বিরেন সিংহগী মতমদা লো অমসুং ওর্দরগী ফিভম য়াম্না শাথিনা ফগৎলে
শ্রী নরেন্দ্র মোদী অমসুং শ্রী বিরেন সিংহনা হৌখিবা চহি মঙা অসিদা লৌখৎখিবা চাউখৎ থৌরাংগী থবকশিং অসিনা মনিপুরদা চহি ৭০গী মথক্তা চাউখৎ থৌরাংদা শোইদনা শাফু অমা পীরগনি
মনিপুরদা ইনফ্রাস্ত্রকচরগী থবকশিং য়াম্না চাউনা লৌখৎলে অমসুং চীংদা লৈবা খুঙ্গংশিংনা অহানবা ওইনা কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারনা মখোয়গীদমক্তা খনবিরি হায়না লৌরি
কেন্দ্রগী হোম এফিয়র্স মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসনগী মন্ত্রী, অমিত শাহনা ঙসি মনিপুরদা রানী গাইদিংলু ত্রাইবেল ফ্রীদম ফাইত্তরস ম্যুজিয়মগী ভুমী পুজন ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাংদা পাংথোকখ্রে। মনিপুরগী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী এন. বিরেন সিংহ, ত্রাইবেল এফিয়র্সকী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী অর্জুন মুন্দা অমসুং অতোপ্পা দিগ্নতরী কয়া অমসু থৌরম অসিদা শরুক য়াখি।
কেন্দ্রগী হোম এফিয়র্স মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসনগী মন্ত্রীনা থৌরম অসিদা মহাক্না ৱা ঙাংবদা হায়খি মদুদি ঐহাক্না রানী গাইদিংলু ত্রাইবেল ফ্রীদম ফাইত্তরস ম্যুজিয়মগী ভুমী পুজন তৌবগী খুদোংচাবা ফংজরি অমসুং মসিগী শেংলবা থবক অসিনা ঐখোয়গী নিংতম লান্মীশিংগী থৌনা, লৈবাক নিংবা অমসুং মখোয়না হোৎনখিবশিং লাক্কদৌরিবা মীরোলদা লৈহৌরগনি। থৌরম অসিদা মহাক্না মনিপুরগী নিংতম লান্মীশিংদা ইকাই খুম্নবা উৎখি। শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি রাজ্য অসিদা মনিপুরগী নিংতম লান্মী কয়ানা ব্রিতিশকী মায়োক্তা লান্থেংনখি অমসুং লৈবাক অসিবু চাউথোকচনিংঙাই ওইহলি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি মনিপুরগী মহারাজ কুলাচন্দ্র সিংহ অমসুং মহাক্কী লোয়নবশিং চহি কয়া অমা ফাদোক ওইনা অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎকী মাউন্ত হেরিত্তা চৈরাক পীরবা মতুংদা থমখি। মহাক্না হায়খি মদুদি নিংতম লান খোঙজং মনুংদা, মনিপুরগী মহারাজা, শ্রী কুলাচন্দ্র সিংহনা মহাক্কী মথৌনাগা লোয়ননা অৱাং নোংপোক লমদমদা ব্রিতিশকী মায়োক্তা লান্থেংনখি। ঐখোয়না মহারাজা কুলাচন্দ্র সিংহনা অমসুং মনিপুরগী নিংতম লান্মীশিংগী নিংশিংবা ওইনা ইকাই খুম্নবা উৎপা ওইনা মাউন্ত হেরিতপু মাউন্ত মনিপুর হায়না মমিং থোল্লি। কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ম্যুজিয়ম অসি মনিপুর খক্তগী নত্তনা অৱাং নোংপোক লম পুম্বগী পুক্নিং চিংশিনবা মফম অমা ওইরগনি মরমদি ঐখোয়গী ত্রাইবেল ইচিল ইনাওশিং অসি য়াওদনা নিংতম লান অসি মপুং ফারোইদরিবনি হায়না হায়খি। নিংতম লান্দা খ্বায়দগী থৱায় কৎথোকখিবা কনাগুম্বা অমা হায়রগদি, মসি ত্রাইবেলগী নিংতম লান্মীশিংনি।
কেন্দ্রগী হোম এফিয়র্স মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসনগী মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হন্দক্কী চহি অসি অজাদী কা অমৃত মহোৎসবকী চহিনি অমসুং হন্দক্তা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ভগবান বির্সা মুন্দাগী মপোক কুমওন পাংথোকপা ওইনা চহি খুদিংগী নবেন্বর ১৫ অসি জনজাতিয়া গৌরব দিবস হায়না লৈবাক অসিগী সংস্কৃতী অমসুং নিং-খা তম্বদা ত্রাইবেল সমাজনা লৌখিবা থৌদাং নিংশিংনবা পাংথোক্কনি। নিং-খা তম্বগী ৭৫শুবা চহিগী থৌরম পাংথোকপা অসিদা, ঐখোয়না নবেন্বরগী ১৫দগী ২২ফাওবা অসি আদিবাসি গৌরব চয়োল হায়না চয়োল পুম্বা পাংথোক্কনি।
রানী গাইদিংলুবু নিংশিংদুনা, শ্রী অমিত শাহনা মহাক্কী মফমদা ইকাই খুম্নবা উৎখি অমসুং হায়খি মদুদি ঐখোয় পুম্বনা অদোমগী মফমদগী থৌনা ফংলি অমসুং লাক্কদৌরিবা মীরোলশিংনসু থৌনা লৈহৌরনি। অদোম পোক্লকপদা রানী ওইরকপা নত্তে অমসুং কনাগুম্বা অমত্তনা রানীগী মিংথোল পীখিবা নত্তে অদুবু অদোম্না নিংতম লান্দা লৌখিবা থৌদাংশিংনা ঙসিদি লৈবক পুম্বনা ইকাই খুম্নবা পীরি। সরকারনা মিংথোল অমা পীবা মতমদা, মখোয়বু চহি খরগী মতুংদা কাওথোকখি অদুবু মীয়াম্না মিংথোল পীবা মতমদা মখোয়বু চহি কয়া অমা নিংশিংখি। মহাক্না হায়খি নিংতম লান্মী কয়া অমা মখোয় অদুদি মধ্য প্রদেশকী বাবা তিলকা মন্ঝি, সিদ্ধো কানু, চান্দ ভৈরপ, তেলঙ্গা খাদিয়া, শঙ্কর শাহ অমসুং রাঘুনাথ শাহ, সেথ ভিকারি, গনপৎ রাই, উমরাও সিংহ তিকেত, বিস্বানাথ সহদেব, নিলম্বর পিতম্বর, নরায়ন সিংহ, জত্রা ওরাওন, জদোনাং অমসুং রাজ মোহন দেবীনা ব্রিতিশকী মায়োক্তা মফম কয়াদা কন্না লান্থেংনখি। অসিগুম্লবা মিকুপ অসিদা ভগবান বির্সা মুন্দাবু মতৌ করম্না কাওগদৌরিবনো।
কেন্দ্রগী হোম এফিয়র্স মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসনগী মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হন্দক্কী চহি অসি ঐখোয়না অমৃত মহোৎসবকী চহি হায়না পাংথোক্লি। অদুবু, প্রধান মন্ত্রীগী অমৃত মহোৎসবকী পান্দম অহুম মীয়ামগী মমাংদা পুথোক্লি। অহানবদা, মসি অসিগুম্বা নিংতম লান্মীশিংনা থৱায় কৎথোকখিবা অমসুং মখোয়না নিংতম লান্দা লান্থেংনখিবা অসি নিংশিংনবগী খুদোংচাবা অমনি, মরমদি ঙসি শ্রী মোদীগী লুচিং মখাদা, লৈবাক অসিনা মালেমগী মমাংদা চাউথোক্না লেপ্পা ঙম্লি। মতম অদুদা মখোয়না কৎথোকপা অমা লৈরমদ্রবা, লৈবাক অসি ঙসি ওইরিবা অসুম্না উবা ফংলম্লোই। নহা ওইরিবা মীরোলদা লৈবাক নিংবা নিংতম লান্মীশিং, মশক খঙবা অমসুং খঙহৌদবশিং পুম্বা অসিবু নিংশিংনবা, মফম কয়া অমদা অজাদী কা অমৃত মহোৎসব পাংথোক্নবা ৱারেপ লৌরি। অনিশুবা পান্দম্না লাক্কদৌরিবা মীরোলদা মরৈবাক নিংবশিং অসি লৈহৌনবনি। ঐখোয় নিং-খা তম্লবা মতুংদা পোকপনি অমসুং লাক্কদৌরিবা মীরোল কয়াদা নিং-তম্বা অসি মাংহল্লোইদবনি, অদুবু ঐখোয়না লৈবাক অসিদা লৈনবগী খুদোংচাবা অমা ফংলি। ঐখোয়গী পুন্সি অসি লৈবাক অসিগী চাউখৎ থৌরাংদা ইথৌ তৌবা, লৈবাক অসিগী মিংচৎ পুরক্নবা হোৎনবা অমসুং লৈবাক অসিবু মাংজিল থানবা হোৎনবা মথৌ তাই, মরম অসিনা ঐখোয়না অজাদী কা অমৃত মহোৎসব পাংথোকপা মথৌ তাই। অহুমশুবদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি চহি ৭৫দগীনা চহি ১০০ ফাওবগী মনুং অসি ঐখোয়গী নিং খা তম্বগী খ্বায়দগী ফবা চহি ওইগদৌরিবনি, লৈবাক অসিগী মীয়াম্না মফম অসি মালেমগী খ্বায়দগী ফবা মফম অমা ওইনবা ৱারেপ লৌগদবনি।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি রানী গাইদিংলু মনিপুরগী খুঙ্গং অমদা পোকখি অমসুং মহাক্না চহি ১৩শুবা মতমদা জাদোনাংগী নিংতম খোঙজংদা শরুক য়াখি অমসুং মহাক্না চহি অনি পুনখিবা অসিনা ব্রিতিশকী মায়োক্তা লান্থেংনবগী শেম শাবা লোইশিনখি। মহাক্না জাদোনাং লৈখিদ্রবা মতুংদা খোঙজং অসিগী লুচিংবা অমা ওইখি। অৱাং-নোংপোক্কী চীংগী লম অমদা লৈদুনা নুপীমচা অমা ওইনা মালেমগী খ্বায়দগী চাউবা নিংথৌরেলগা লান্থেংনখি। ঙসিদি লৈবাক অসিনা মহাকপু নিংশিংলি। প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী চহি চা শুবা থৌরম পাংথোকপদা লুপা ৫ অমসুং লুপা ১০০গী কোইন পুথোকখি। মহাকপু পদ্মা ভুশনসু পীখি। ইন্দিয়ন কোস্ত গার্দ অমনা ২০১৬গী ওক্তোবর ১৯দা মহাক্কী মমিংদা পেত্রোল বোত অমা মিথোল পীদুনা ইকাই খুম্নবা পীখি। শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি লৈবাক শিনবা থুংনা নিংতম লান্মীগী ম্যুজিয়ম লিংখৎপা অসিনা সমাজ অসিদা অপুনবা অমা ওইহল্লগনি, করিগুম্বা ত্রাইবেলগী মীশিং লৈরমদ্রবা, মীয়ামন্না ত্রাইবেল সমাজগী লান্থেংগী মরমদা কয়া খঙলম্লোই মদুদি মতৌ করম্না মখোয়না লৈবক অসিগী নিংতম্বদা মতৌ করম্না থৌদাং লৌখিবগে হায়বা খঙলম্লোই। মরম অসিনা ২০১৬গী ওগস্তকী ১৫দা, প্রধান মন্ত্রীনা লাওথোকখি মদুদি ঐখোয়গী সরকার অসিনা লাক্কদৌরিবা মীরোল অসিদা ত্রাইবেল ইচিল ইনাওশিংনা কৎথোকখিবা অসি নিংশিংনবা ত্রাইবেল ফ্রীদম ফাই্ত্তর ম্যজিয়ম রাজ্যশিংগী মফম কয়া অমদা লিংখৎলগনি। অসিগুম্বা ম্যুজিয়ম অসি গুজরাত, ঝর্খন্দ, অন্ধ্র প্রদেশ, ছত্তিসগর, কেরলা, মধ্য প্রদেশ, তেলঙ্গনা অমসুং মনিপুরদা লৈরগনি। মনিপুরগী ম্যুজিয়ম অসি লুপা কোতি ১৫ চংনা শাগদৌরি অমসুং অৱাং-নোংপোক লমগী ত্রাইবেল মফমশিংদা অমুক হন্না লৈবাক নিংবগী ৱাখল্লোন লাক্লগনি।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী সরকারনা ত্রাইবেলগী চাউখৎ থৌরাংদা লেঙদবা ফীরেপ অমা লৈরি। এক্লাবিয়া স্কুল ওইগেরা নত্ত্রগা উমংগী পোত্থোক এম.এস.পি.দা লৈগেরা,ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীগী চাউখৎ থৌরাংগী থবক কয়া মোদী সরকারনা লৌখৎলি।কেন্দ্রগী হোম এফিয়র্স মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসনগী মন্ত্রী, অমিত শাহনা হায়খি মদুদি শ্রী নরেন্দ্র মোদী অমসুং শ্রী বিরেন সিংহগী লুচিং মখাদা হৌখিবা চহি মঙা অসিদা মতম কুইরবগী মতুংদা শান্তি লাক্লি অমসুং মনিপুর হিরম খুদিংদা চাউখৎলক্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি রাজ্য সরকারনা ৱাশকখিবা মনিপুরদা স্ত্রাইক, বন্ধ অমসুং ব্লোকেদশিং লৈহল্লোই হায়বা থুংহল্লি। খুলাই পায়বশিংনা অকি-অখং থোকহল্লম্বা মতম অমা মনিপুরদা লৈরম্মী অমসুং থৌদোক কয়া অমদা মতম অদুদা লৈরম্বা সরকারশিংসু চেন্নখি, অদুবু শ্রী বিরেন সিংহগী মতমদা লো অমসুং ওর্দরগী ফিভম য়াম্না শাথিনা ফগৎলে। শ্রী নরেন্দ্র মোদী অমসুং শ্রী বিরেন সিংহনা হৌখিবা চহি মঙা অসিদা লৌখৎখিবা চাউখৎ থৌরাংগী থবকশিং অসিনা মনিপুরদা চহি ৭০গী মথক্তা চাউখৎ থৌরাংদা শোইদনা শাফু অমা পীরগনি। মনিপুরদা থবক কয়া অমা পায়খৎখ্রে, স্পোর্তস য়ুনিভর্সিতী অমা শাখ্রে, অনৌবা এসেমব্লী বিল্দিং অমা শেম-শাদুনা লৈরে। মনিপুরদা ইনফ্রাস্ত্রকরগী থবক কয়া অমা পায়খৎখ্রে অমসুং চীংগী খুঙ্গংশিংনা অহানবা ওইনা কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারনা মখোয়গীদমক খনবিরি হায়না ফাওরি।
শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি মীপুম খুদিংনা মনিপুরগী ইলেক্তোরেৎতা ভোত পীবা পাম্মী, অদুবু রাজ্য অসিগী চাউখৎ থৌরাংদি করি অমত্তা খনবিদে। নরেন্দ্র মোদী সরকারনা মনিপুরী লৈরিবা পুম্বা লুপা লাখ ৫গী হেলথ এক্সপেন্দিচর পুরি। য়ুম্থোং খুদিংদা গ্যাস পীরি, তোইলেত শারি, চীংদা স্কুলশিং শাগৎলি অমসুং লম্বী ফাওননবগী থাজবসু থম্লি।