ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଲକ୍ଷ୍ନୌଠାରେ ଆୟୋଜିତ ୫୬ତମ ପୁଲିସ ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ/ ମହାନିରୀକ୍ଷକ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଯୋଗଦାନ
21 NOV 2021 6:28PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ନଭେମ୍ବର ୨୦- ୨୧ ତାରିଖରେ ଲକ୍ଷ୍ନୌଠାରେ ଆୟୋଜିତ ୫୬ତମ ପୁଲିସ ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ/ ମହାନିରୀକ୍ଷକ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଯୋଗଦାନ କରିଥିଲେ । ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ/ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶ ତଥା ସିଏପିଏଫ/ ସିପିଠର ୬୨ଜଣ ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ/ ମହାନିରୀକ୍ଷକ ସାମିଏ ହୋଇଥିଲେ । ଏହା ବ୍ୟତୀତ ସାରା ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟର ପ୍ରାୟ ୪୦୦ରୁ ଅଧିକ ବିିଭିନ୍ନ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀ ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଆସୂଚନା ବ୍ୟୁରୋ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟଠାରେ ଭର୍ଚୁଆଲ ମୋଡ଼ରେ ସଂଶ୍ଳିଷ୍ଟ ହୋଇଥିଲେ ।
ଏହି ସମ୍ମିଳନୀ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ଆଲୋଚନାରେ ଅଂଶ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ତଥା ନିଜର ମୂଲ୍ୟବାନ ପରାମର୍ଶ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ । ସମ୍ମିଳନୀ ପୂର୍ବରୁ ଜେଲା ସଂସ୍କାର, ଆତଙ୍କବାଦ, ବାମପନ୍ଥୀ ଉଗ୍ରବାଦ, ସାଇବର ଅପରାଧ, ମାଦକଦ୍ରବ୍ୟର ଚୋରା ଚାଲାଣ ଓ କାରବାର, ଏନଜିଓମାନଙ୍କ ବିଦେଶୀ ପାଣ୍ଠି, ଡ୍ରୋନ୍‍ ସମ୍ପର୍କୀତ ପ୍ରସଙ୍‍ଗ, ସୀମାବର୍ତ୍ତୀ ଗ୍ରାମମାନଭ୍‍କରେ ବିକ୍ୟା ଆଦି ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ସୁରକ୍ଷା ସମ୍ପର୍କୀତ ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଭାବେ ଆଲୋଚନା ନିମନ୍ତେ ପୁଲିସ ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକମାନଙ୍କର ଅନେକ କୋର ଗ୍ରୁପ୍‍ ଗଠନ କରାଯାଇଥିଲା ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ଆଲୋଚନାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରି ନିଜର ବହୁମୂଲ୍ୟ ମତ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ । ସମ୍ମିଳନୀର ଉଦ୍‍ଯାପନୀ ସମାରୋହରେ ନିଜର ଅଭିଭାଷଣ ପ୍ରଦାନ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପୁଲିସ ବାହିନୀ ସଂପର୍କୀତ ବିଭିନ୍ନ ଗୁରୁତ୍ୱୂପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ନିଜର ମତ ଓ ପରାମର୍ଶ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ । ପୁଲିସ ସଂପର୍କୀତ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରସଙ୍ଗକୁ ବିଶ୍ଳେଷଣ କରି ସେଥିରୁ ଶିକ୍ଷାଲାଭ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସଂସ୍ଥାଗତ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବା ଉଚିତ । ଏହି ସମ୍ମିଳନୀକୁ ହାଇବ୍ରିଡ଼୍‍ ଢଙ୍ଗରେ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଲେ ଯେ ଏହା ଫଳରେ ବିଭିନ୍ନ ସ୍ତରର ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସୂଚନା ଆଦାନପ୍ରଦାନ ପ୍ରକ୍ରିୟା ସୁଗମ ହୋଇପାରିବ । ସାରା ଦେଶର ପୁଲିସ ବଳଙ୍କ ପାଇଁ ଲାଭପ୍ରଦ ହେବା ନିମନ୍ତେ ଆନ୍ତଃ- କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ବିକାଶ ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରିଥିଲେ । ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଏକ ଉଚ୍ଚ ସ୍ତରୀୟ ପୁଲିସ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମିଶନ ଗଠନ କରିବା ନିମନ୍ତେ ମତ ପୋଷଣ କରାଯିବା ନିମନ୍ତେ ସେ ମତ ପ୍ରଦାନ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଦ୍ୱାରା ଭବିଷ୍ୟତରେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିକୁ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ସ୍ତରର ପୁଲିସ ବଳର ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁରୂପ ଢାଂଚାରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରାଯାଇପାରିବ । ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଜୀବନରେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ମହତ୍ତ୍ୱର ଉଦାହରଣ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେ ଯେ କୋୱିନ୍‍, ଜିଇଏମ ଏବଂ ୟୁପିଆଇ ଏହାର ଜ୍ୱଳନ୍ତ ନମୁନା । କୋଭିଡ଼ ମହାମାରୀ ପରେ ଲୋକମାନଙ୍କ ମନରେ ପୁଲିସର ବ୍ୟବହାର ପ୍ରତି ଏକ ସକାରାତ୍ମକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଘଟିଥିବାରୁ ଏହାକୁ ଭୂୟସୀ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ସେ କହିଲେ ଯେ ଡ୍ରୋନ୍‍ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ଉପଯୋଗ ଲୋକମାନଙ୍କ ହିତସାଧନ ନିମନ୍ତେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯିବା ଉଚିତ । ୨୦୧୪ ମସିହାରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଇଥିବା ସ୍ମାର୍ଟ ପୁଲିସିଂର ନିୟମିତ ସମୀକ୍ଷା କରାଯିବା ନିମନ୍ତେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇ ସେ କହିଲେ ଯେ ଏଥିରେ ନିୟମିତ ଭାବେ ସଂସ୍କାର ଅଣାଯିବା ଉଚିତ ଏବଂ ଏହାକୁ ସଂସ୍ଥାଗତ କରାଯିବା ମଧ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକ । ପୁଲିସ୍‍ ବଳଙ୍କ ଦୈନନ୍ଦିନ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ନିମନ୍ତେ ସେ ଉଚ୍ଚ ପ୍ରଯୁକ୍ତିଗତ ଶିକ୍ଷା ପ୍ରାପ୍ତ କରିଥିବା ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କୁ ଏଥିସହିତ ଯୋଡ଼ିବା ନିମନ୍ତେ ମତ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ ଯଦ୍ୱାରା ହାକାଥନ ମାଧ୍ୟମରେ ସେସବୁର ପ୍ରଯୁକ୍ତିଗତ ସମାଧାନ ସୂତ୍ର ଖୋଜାଯାଇପାରିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ଅବସରରେ ଆସୂଚନା ବ୍ୟୁରୋର କର୍ମୀମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସେବା ନିମନ୍ତେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ପଦକ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନିର୍ଦ୍ଦେଶରେ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟର ଆଇପିଏସ ଅଧିକାରୀମାନେ ସମସାମୟିକ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ନିଜର ନିବନ୍ଧ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଥିଲେ ଯାହାକି ଏହି ସମ୍ମିଳନୀର ମହତ୍ତ୍ୱ ବୃଦ୍ଧି କରିଥିଲା ।
ଇତି ପୂର୍ବରୁ ୧୯ ନଭେମ୍ବର ଦିନ ସ୍ୱରାଷ୍ଠ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ସମ୍ମିଳନୀକୁ ଉଦ୍ଘାଟନ କରିଥିଲେ ଯେଉଁଥିରେ ଓ ଦେଶର ତିନି ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଟ ପୁଲିସ ଥାନାକୁ ଟ୍ରଫି ପ୍ରଦାନ କରି ସମ୍ମାନିତ କରିଥିଲେ । ସମ୍ମିଳନୀର ସମସ୍ତ ବୈଠକ ଅବସରରେ ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ଏବଂ ନିଜର ବହୁମୂଲ୍ୟ ପରାମର୍ଶ ଓ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ।

Prime Minister's Office
Prime Minister attends DGsP/IGsP Conference- 2021
21 NOV 2021 6:28PM by PIB Delhi
The Hon’ble Prime Minister attended the 56th DGsP/IGsP Conference at Lucknow on November 20-21, 2021. The Conference was attended by 62 DGsP/IGsP of States/UTs and DGs of CAPFs/CPOs in Lucknow. More than 400 officers of various ranks attended the Conference virtually from IB offices across the country.
The Prime Minister participated in the discussions and gave valuable suggestions during the Conference. In the run-up to the Conference, various core groups of DGsP were formed for holding discussions on key aspects of national security such as, prison reforms, terrorism, Left Wing Extremism, cyber-crimes, narcotics trafficking, foreign funding of NGOs, drone-related matters, development of border villages, etc.
Addressing the valedictory session of the Conference this afternoon, the Prime Minister called for analysis of all Police related incidents and developing case studies, to make it an institutionalised learning mechanism. He hailed hybrid format of the Conference as it allowed free flow information between various ranks. He suggested development of inter-operable technologies which would benefit Police forces across the country. He called for constituting a High-Power Police Technology Mission, under the leadership of Union Home Minister to adopt future technologies for grass root policing requirements. Citing the importance of technology in the lives of general public, the Prime Minister gave examples of CoWIN, GeM and UPI. He appreciated the positive change in Police attitude towards general public, particularly post-COVID. He also suggested positive use of drone technology for the benefit of the people. He stressed on review of SMART Policing concept introduced in 2014 and suggested development of a roadmap for its continuous transformation and institutionalisation of the same in Police forces. To tackle some of the routine challenges faced by Police, he urged to involve highly qualified youth to look for technological solutions through hackathon.
The Prime Minister also awarded the President’s Police Medal for Distinguished Service to IB personnel. For the first time, as per the directives of the Prime Minister, IPS officers from various States had submitted articles on contemporary security issues, which added more value to the conference.
Earlier, the Conference was inaugurated by the Union Home Minister on November 19, 2021, wherein he had awarded trophies to the three-best Police Stations of the country. Home Minister participated in all the discussions and offered his valuable suggestions and guidance.