প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না উত্তর প্রদেশকী ঝান্সিদা ‘রাস্ত্র রক্ষা সমর্পন পর্ব’দা শরুক য়াখ্রে
রানী লক্সমীবাই অমসুং ১৮৫৭গী নিংতম লানগী হোরো হেরোইনশিংদা ইকাই খুম্নবা উৎখ্রে; মজোর ধ্যান চান্দবু নিংশিংখ্রে
প্রধান মন্ত্রীনা এন.সি.সি. এলুম্নাই এসোসিএসনগী অহানবা মেম্বর অমা ওইনা রেজিস্তর তৌখ্রে
“নাকন অমদনা, ঐখোয়গী ফোর্সেসকী মপাঙ্গল হেনগৎলক্লি, অমদনা গ্রাউন্দসু নহা ওইরিবশিংনা তুংদা লৈবা অসি ঙাক-শেন্নবা শেম শাদুনা লৈরি”
“সরকার অসিনা সৈনিক স্কুলশিংদা নুপীমচাশিং মিং চনবা হৌখ্রে। সৈনিক স্কুল ৩৩দা নুপী মহৈরোইশিং সেসন অসিগী ওইনা হান্ননা মিং চনবা হৌখ্রে”
“মতম কুইনা, ভারত অসি মালেম অসিদা খুলায় খ্বায়দগী লৈবা লৈবাকশিংগী মনুংদা অমা ওইরম্মী। অদুবু ঙসিদি লৈবাক অসিগী মন্ত্র অসি -মেক ইন ইন্দিয়া, মেক ফোর দ ৱার্লদ ওইরি”
19 NOV 2021 7:16PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা উত্তর প্রদেশকী ঝান্সিদা ‘রাস্ত্র রক্ষা সমর্পন পর্ব’দা শরুক য়াখ্রে। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঝান্সি ফোর্তকী চেকপলদা শিনবা ‘রাস্ত্র রক্ষা সমর্পন পর্ব’গী চাউরবা থৌরমদা দিফেন্স মিনিস্ত্রীনা লৌখৎপা অনৌবা খোঙথাং কয়া অমা লৈবাক মীয়ামদা খুৎশিন্নখ্রে। প্রোজেক্ত অসিদা এন.সি.সি. এসোসিএসন হৌদোকপা, প্রধান মন্ত্রীনা এসোসিএসন অসিগী অহানবা মেম্বরঅমা ওইনা রেজিস্তর তৌখি; এন.সি.সি. কেদেতশিংগী সিমুলেসন ত্রেনিংগী নেস্নেল প্রোগ্রাম হৌদোকপা; নেস্নেল ৱার মেমোরিএলদা হেরোশিংগী ইকাই খুম্নবা উৎনবা কিওক্স; নেস্নেল ৱার মেমোরিএলগী মোবাইল এপ; ইন্দিয়ন নাভেল শিপকী দি.আর.দি.ও.না দিজাইন তৌবা অমসুং শেমগৎপা খুমাং চাউশিনবা ইলেক্ত্রোনিক ৱারফিয়র সুত ‘শক্তি’; লাইত কোম্বেৎ হেলিকোপ্তর অমসুং দ্রোনশিং য়াওরি। মহাক্না য়ু.পি. দিফেন্স ইন্দস্ত্রীএল কোরিদুরগী ঝান্সি নোদতা ভারত দাইনামিক লিমিতেদকী লুপা কোতি ৪০০গী প্রোজেক্তসু উরেপ উয়ুং তমগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা ঝান্সিগী গারৌথাগী মেগাৱাত অলত্রামেগা ৬০০কী সোলর পাৱর পার্ক্কী উরেপ উয়ুংসু তমগনি। মসি লুপা কোতি ৩০০০গী মথক্তা ওইবা শেনফম চংদুনা শাগৎপনি অমসুং অহোংবা ইলেক্ত্রিসিতী অমসুং গ্রীদ স্তেবিলিতী অনিথোক্না কান্নবা ওইনা মতেং পীগনি। প্রধান মন্ত্রীনা ঝান্সিদা অতল এক্তা পার্কসু শঙ্গাখি। হান্না প্রধান মন্ত্রী ওইবিরম্বা শ্রী অতল বিহারী বাজপায়ীদা মমিং থোনবা পার্ক অসি লুপা কোতি ১১ চংনা শাবনি, অমসুং মফম অসি স্ক্ব্যর মীতর ৪০,০০০ পাক চাউই। মসিদা লাইব্রেরী অমা, লোয়ননা শ্রী অতল বিহারী বাজপায়ীগী মুর্তী অমা লৈগনি। মুর্তী অসি স্তেচু ওফ য়ুনিতী শাখিবা শক্নাইরবা স্কপচর শ্রী রাম সুতরনা শাবনি।
মীতিন অসিদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা থৌনা লৈবী অথৌবা রানী লক্সমী বাই পনখি অমসুং হায়খি ঙসি অসি ঝান্সিদা নিং তম্বগী অমৃত মহোৎসব উবা ফংলি! অমসুং ঙসি লম অসিদা ভারতকী অনৌবা অরিংবা অমসুং শক্তি লৈবা অমা ওইরি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি রানী লক্সমীবাইগী পোক্নফম লমদম কাশিদা পোকচবা অসি য়াম্না চাউথোকচৈ হায়না হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা গুরু নানক দেবগী প্রকাশ পুরব, কার্তিক পুর্নিমা অমসুং দেব-দীপাৱালীগী য়াইফ পাউজেলসু পীখি। প্রধান মন্ত্রীনা মথৌনা লৈনা থৱায় থাখিবা হেরো অমসুং হেরোইনশিংদা ইকাই খুম্নবা উৎখি। “লম অসি রানী লক্সমীবাইগুম্বা থৌনা লৈবী ভীরঙ্গানা ঝলকারীসু লৈরি। ঐহাক্না ১৮৫৭গী নিংতম লানগী মুৎনাইদ্রবা হেরোইনগী খুয়াখাদা খুরুমজরি। ঐহাক্না লমদম অসিগী মুৎনাইদ্রবা ৱারীশিং ইরিবা, হায়রিবা মহাক্না ভারত অসিবু চাউথোকচনিংঙাই ওইরিবা চন্দেলাস-বুন্দেলাসপু খুরুমজরি। ঐহাক্না বুন্দেলখান, হায়রিবা মহাক্না থৌনা লৈবা অলা-উদাল কৎথোকখিবগী খুদম অমা ওইরিবা ইমা লৈবাকপু ঙাক-শেনবদা মথৱায় থাখিববু খুরুমজরি, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা ঝান্সিগী মপারী মেজোর ধ্যান চান্দবুসু নিংশিংখি অমসুং হোকী লিজেন্দ অসিদা শান্ন-খোৎনবদা খ্বায়দগী ৱাংবা এৱার্দকী মমিং থোনখিবগী মতাংদা ৱা ঙাংখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি, নাকন অমদনা, ঐখোয়গী ফোর্সেসকী মপাঙ্গল হেনগৎলক্লি, অমদনা গ্রাউন্দসু নহা ওইরিবশিংনা তুংদা লৈবা অসি ঙাক-শেন্নবা শেম শাদুনা লৈরি। সৈনিক স্কুল ১০০ হৌরিবা, অসিনা লৈবাক অসিগী তুংদা য়াম্না শক্তি লৈবা অমা ওইরগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি সরকার অসিনা সৈনিক স্কুলশিংদা নুপীমচাশিং মিং চনবা হৌখ্রে। সৈনিক স্কুল ৩৩দা নুপী মহৈরোইশিং সেসন অসিগী ওইনা হান্ননা মিং চনবা হৌখ্রে।
এন.সি.সি. এলুম্নাই এসোসিএসনগী অহানবা মেম্বর ওইনা মিং চনখিবা প্রধান মন্ত্রীনা, লৈরিবা এলুম্নাইশিংদা মখোয়না চোংথোরক্তুনা লৈবাক অসিদা সেবা তৌবা অমসুং মখোয়না অঙম্বা থৌদাং লৌনবা হায়খি।
পুৱারী ওইরবা ঝান্সি অসিদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারতনা থৌনা লৈনা লান্থেংনবনা কৈদৌনুংদা লানফমদা মাইথিখিদে। করিগুম্বা রানী লক্সমীবাাইনা রিসোর্স অমসুং মতমগা চুনরবা খুলাই ব্রিতিশকা থেংনবদা পায়রম্লবা, লৈবাক অসিগী নিং-খা তম্বগী পুৱারী অসি তোঙানবা অমা ওইরম্বা য়াই, হায়না মহাক্না হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারত অসি মতম অমদা মালেমদা খ্বায়দগী খুলাই লৈবা লৈবাক অমা ওইরম্মী। অদুবু ঙসি লৈবাক অসিগী মন্ত্র অসি – মেক ইন্দিয়া, মেক ফোর দ ৱার্লদ ওইরি। ঙসিদি ভারত অসি ফোর্সেস্তা মরোমদোম লেপচরি। ঝান্সি অসি এন্তর্প্রাইসেসকী মপুং ওইবা প্লেয়র ওইরগনি, হায়না মহাক্না মখা তাখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ‘রাস্ত্র রক্ষা সমপর্ন পর্ব’ না দিফেন্স সেক্তরদা আত্মাভারতা ওইনা শাংনা চৎলগনি। মহাক্না হায়খি ঐখোয়না লৈবাক অসিগী হেরো অমসুং হেরোইনশিং মসিগা মান্ননা থৌরমশিং পাংথোকপা অমা মথৌ তাই।

Prime Minister's Office
PM attends ‘Rashtra Raksha Samparpan Parv’ in Jhansi, Uttar Pradesh
Paid tributes to Rani Laxmibai and hero heroines of 1857 war of Independence; remembered Major DhyanChand
The Prime Minister registers as the first member of the NCC Alumni Association
“On the one hand, the strength of our forces is increasing, at the same time, the ground is also being prepared for the capable youth to protect the country in future”
“The government has started admission of daughters in Sainik Schools. In 33 Sainik Schools, the admission of female students has already started from this session”
“For a long time, India has been among the largest arms buyer countries in the world. But today the mantra of the country is - Make in India, Make for the world”
19 NOV 2021 7:16PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi attended ‘Rashtra Raksha Samparpan Parv’ in Jhansi, Uttar Pradesh. Prime Minister Shri Narendra Modi dedicated several new initiatives of the Ministry of Defence to the Nation in a grand ceremony celebrating ‘Rashtra Raksha Samarpan Parv’ organised in the precincts of Jhansi Fort. These projects include Launch of NCC Alumni Association, the Prime Minister was registered as the first member of the association; Launch of National Programme of Simulation Training for NCC Cadets; Kiosk to pay tribute to the fallen heroes at National War Memorial; Mobile app of National War Memorial; DRDO Designed and Developed Advanced Electronic Warfare Suite ‘Shakti’ for Indian Naval Ships;Light Combat Helicopter and drones. He also laid the foundation stone of the Rs 400 crore project of Bharat Dynamics Ltd at Jhansi Node of the UP Defence Industrial Corridor.
The Prime Minister also laid the foundation stone of the 600 MW Ultramega Solar Power Park at Garautha in Jhansi. It is being constructed at a cost of over Rs 3000 crore, and will help provide the dual benefits of cheaper electricity and grid stability. The Prime Minister also inaugurated Atal Ekta Park in Jhansi. Named after Former Prime Minister Shri Atal Bihari Vajpayee, the park has been built at a cost of over Rs 11 crore, and is spread across an area of about 40,000 square metre. It will also house a library, as well as a statue of Shri Atal Bihari Vajpayee. The statue has been built by the renowned sculptor Shri Ram Sutar, the man behind the Statue of Unity.
Addressing the gathering, the Prime Minister noted the birth anniversary of Rani Laxmibai, the pinnacle of valor and might and said today this land of Jhansi is witnessing the grand Amrit Mahotsav of freedom! And today a new strong and powerful India is taking shape on this land. Prime Minister said he feels pride in representing the birthplace of Rani Laxmibai i.e. Kashi. The Prime Minister also extended warm wishes for the Prakash Purab of Guru Nanak Dev Ji, Kartik Purnima and Dev-Deepawali. The Prime Minister paid tribute to many heroes and heroins for their contribution to the history of valor and sacrifice. “This land has also been a witness to the bravery and military prowess of Veerangana Jhalkari Bai, who was an inseparable ally of Rani Laxmibai. I also bow at the feet of that immortal heroine of the freedom struggle of 1857. I bow to the Chandelas-Bundelas, who wrote immortal tales of Indian valor and culture from this land, who made India proud! I bow to the pride of Bundelkhand, those brave Alha-Udals, who are still a symbol of sacrifice and sacrifice for the protection of mother-land” the Prime Minister narrated.
The Prime Minister also remembered Major Dhyan Chand, son of Jhansi and talked about the renaming of the highest award in sports excellence after the Hockey legend.
The Prime Minister remarked that today, on the one hand, the strength of our forces is increasing, but at the same time, the ground is also being prepared for the capable youth to protect the country in future. The 100 Sainik Schools, which are starting, will work in the coming times to give the future of the country in powerful hands. He said that the government has started admission of daughters in Sainik Schools. In 33 Sainik Schools, the admission of female students has already started from this session. Daughters like Rani Laxmibai will also emerge from Sainik Schools, who will take the responsibility of defense, security and development of the country on their shoulders.
The Prime Minister, who was registered as the first member of NCC Alumni Association, called upon the fellow alumni to come forward in service to the nation and contribute in whatever manner possible.
With the historical Jhansi fort behind him, the Prime Minister said that India never lost any battle due to lack of valor. If Rani Laxmibai had resources and modern weapons at par with the British, then the history of the country's independence might have been different, he said. The Prime Minister said for a long time, India has been among the largest arms buyer countries in the world. But today the mantra of the country is - Make in India, Make for the world. Today India is working to make its forces self-reliant. Jhansi will be a major player in this enterprise, he added.
The Prime minister said events like ‘Rashtra Raksha Samparpan Parv’ will go a long way in creating an environment of Aatmnirbharta in the defence sector. He said we need to celebrate our national heroes and heroines in the similarly grand manner.