ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଝାନସିରେ " ରାଷ୍ଟ୍ର ରକ୍ଷା ସମର୍ପଣ ପର୍ବ” ରେ ଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି
ରାଣୀ ଲକ୍ଷ୍ମୀବାଇ ଏବଂ ୧୮୫୭ ମସିହା ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମର ନାୟକ ନାୟିକା ମାନଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ ସହିତ ମେଜର ଧ୍ୟାନଚାନ୍ଦଙ୍କୁ ମନେ ପକାଇଛନ୍ତି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏନସିସି ପୁରାତନ ଛାତ୍ର ସଂଘର ପ୍ରଥମ ସଦସ୍ୟ ଭାବରେ ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି
“ଗୋଟିଏ ପଟେ ଆମର ସୈନ୍ୟବାହିନୀର ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି, ଏକା ସମୟରେ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଦେଶକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ପାଇଁ ଦକ୍ଷ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ର ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଛି”
“ସରକାର ସୈନିକ ସ୍କୁଲରେ ଝିଅମାନଙ୍କ ନାମଲେଖା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ଚଳିତ ଶିକ୍ଷାବର୍ଷରୁ ୩୩ଟି ସୈନିକ ସ୍କୁଲରେ ବାଳିକାମାନଙ୍କ ନାମଲେଖା ଆରମ୍ଭ ହୋଇସାରିଛି “
“ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ବୃହତ୍ତମ ଅସ୍ତ୍ର ଖରିଦ କରୁଥିବା ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ରହିଆସିଛି କିନ୍ତୁ ଆଜି ଦେଶର ମନ୍ତ୍ର ହେଉଛି - ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ, ମେକ୍ ଫର ଦ ୱାର୍ଲ୍ଡ”
19 NOV 2021 7:16PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ଝାନସିରେ ଚାଲିଥିବା "ରାଷ୍ଟ୍ର ରକ୍ଷା ସମର୍ପଣ ପର୍ବ” ରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଝାନସି ଦୁର୍ଗ ପରିସରରେ ଆୟୋଜିତ "ରାଷ୍ଟ୍ର ରକ୍ଷା ସମର୍ପଣ ପର୍ବ” କୁ ପାଳନ କରୁଥିବା ଏକ ବିଶାଳ ସମାରୋହରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଅନେକ ନୂତନ ପଦକ୍ଷେପକୁ ରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକରେ ଏନସିସି ପୁରାତନ ଛାତ୍ର ସଂଘର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅର୍ନ୍ତଭୁକ୍ତ ଥିବାବେଳେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସଂଘର ପ୍ରଥମ ସଦସ୍ୟ ଭାବରେ ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୋଇଥିଲେ; ଏନସିସି କ୍ୟାଡେଟ୍ ପାଇଁ ମହାକାଶ ତାଲିମ ଜାତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଶୁଭାରମ୍ଭ; ଜାତୀୟ ଯୁଦ୍ଧ ସ୍ମାରକୀରେ ଥିବା ହିରୋମାନଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଦେବା ପାଇଁ କିଓସ୍କ; ଜାତୀୟ ଯୁଦ୍ଧ ସ୍ମାରକୀର ମୋବାଇଲ୍ ଆପ୍‌; ଭାରତୀୟ ନୌଜାହାଜ ପାଇଁ ଡିଆରଡିଓ ଦ୍ୱାରା ବିକଶିତ ଉନ୍ନତ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ୱାରଫେୟାର ସୁଟ୍ ‘ଶକ୍ତି’; ହାଲୁକା ଯୁଦ୍ଧ ହେଲିକପ୍ଟର ଏବଂ ଡ୍ରୋନ୍ ଆଦି ରହିଛି । ସେ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ଡିଫେନ୍ସ ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରିଆଲ କରିଡରର ଝାନସି ନୋଡରେ ଭାରତ ଡାଇନାମିକ୍ସ ଲିମିଟେଡର ୪୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଝାନସିର ଗାରାଉଥା ଠାରେ ୬୦୦ ମେଗାୱାଟ ବୃହତ୍ ସୌର ଶକ୍ତି ପାର୍କର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି । ୩୦୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟରେ ଏହା ର୍ନିମାଣ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ଏହା ଦୁଇ ପ୍ରକାର ଲାଭ ଯଥା ଶସ୍ତା ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଏବଂ ଗ୍ରୀଡ୍ ସ୍ଥିରତାର ସୁବିଧା ଯୋଗାଇବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଝାନସିରେ ଅଟଳ ଏକତା ପାର୍କର ଉଦଘାଟନ ମଧ୍ୟ କରିଛନ୍ତି । ପୂର୍ବତନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଟଳ ବିହାରୀ ବାଜପେୟୀଙ୍କ ନାମରେ ନାମିତ ଏହି ପାର୍କ ୧୧ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ର୍ନିମିତ ହୋଇଛି ଏବଂ ଏହା ପ୍ରାୟ ୪୦,୦୦୦ ବର୍ଗ ମିଟର ଅଞ୍ଚଳରେ ରହିଛି । ଏଥିରେ ଏକ ପାଠାଗାର, ଶ୍ରୀ ଅଟଳ ବିହାରୀ ବାଜପେୟୀଙ୍କ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ମଧ୍ୟ ରହିବ । ଏହି ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତିକୁ ପ୍ରଖ୍ୟାତ ସ୍ଥପତି ଶ୍ରୀ ରାମ ସୂତାର ର୍ନିମାଣ କରିଛନ୍ତି ଯିଏ କି ଷ୍ଟାଚ୍ୟୁ ଅଫ୍ ୟୁନିଟ୍ ପଛରେ ଥିଲେ ।
ଏହି ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଣୀ ଲକ୍ଷ୍ମୀବାଇଙ୍କ ଜନ୍ମ ବାର୍ଷିକୀକୁ ବୀରତ୍ୱର ତଥା ଶକ୍ତିର ନିୟମ ଶିଖାଇଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଝାନସିର ଏହି ମାଟି ସ୍ୱାଧୀନତାର ମହାନ ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବର ସାକ୍ଷୀ! ଏବଂ ଆଜି ଏହି ଭୂମିରେ ଏକ ନୂତନ ଦୃଢ ଏବଂ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଭାରତ ରୂପ ନେଉଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ରାଣୀ ଲକ୍ଷ୍ମୀବାଇଙ୍କ ଜନ୍ମ ସ୍ଥାନକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରି ସେ ଗର୍ବିତ ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି ଯାହାକି କାଶୀ ଅଟେ । ଗୁରୁ ନାନକ ଦେବ ଜୀଙ୍କ ପ୍ରକାଶ ପୂରବ, କାର୍ତ୍ତିକ ପୂର୍ଣ୍ଣିମା ଏବଂ ଦେବ-ଦୀପାବଳୀ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଛନ୍ତି । ବୀରତ୍ୱ ଏବଂ ବଳିଦାନ ଇତିହାସରେ ଅବଦାନ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅନେକ ନାୟକ ଏବଂ ନାୟିକାଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିଥିଲେ । ଏହି ଭୂମି ବୀରାଙ୍ଗନା ଝଲକରୀ ବାଇଙ୍କ ସାହସିକତା ଏବଂ ସାମରିକ ଶକ୍ତିର ସାକ୍ଷୀ ହୋଇଛି, ଯିଏକି ରାଣୀ ଲକ୍ଷ୍ମବାଇଙ୍କ ଘନିଷ୍ଠ ସହଯୋଗୀ ଥିଲେ । ମୁଁ ୧୮୫୭ ର ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମର ସେହି ଅମର ନାୟିକାଙ୍କ ପାଦତଳେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଣାମ କରେ । ମୁଁ ଚନ୍ଦେଲାସ-ବୁନ୍ଦେଲାସଙ୍କୁ ପ୍ରଣାମ କରେ, ଯିଏ ଏହି ଭୂମିରେ ଭାରତୀୟ ବୀରତା ଓ ସଂସ୍କୃତିର ଅମର ଗାଥା ଲେଖିଛନ୍ତି । ମୁଁ ବୁନ୍ଦେଲଖଣ୍ଡର ଗର୍ବକୁ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି, ସେହି ସାହସୀ ଆଲହା-ଉଦଲ, ଯେଉଁମାନେ ମାତୃଭୂମିର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ବଳିଦାନ ଦେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ବଳିଦାନର ପ୍ରତୀକ ଅଟନ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଝାନସିର ସୂପୂତ ମେଜର ଧ୍ୟାନ ଚାନ୍ଦଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ ହକି କିମ୍ବଦନ୍ତୀଙ୍କ ସର୍ବୋଚ୍ଚ କ୍ରୀଡା ପୁରସ୍କାରର ନାମ ପରିବର୍ତ୍ତନ ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ଗୋଟିଏ ପଟେ ଆମର ସୈନ୍ୟବାହିନୀର ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି, ଏଥି ସହିତ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଦେଶକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ପାଇଁ ଦକ୍ଷ ଯୁବକମାନଙ୍କ ପ୍ରସ୍ତୁତି ପାଇଁ ମଧ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ର ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଛି । ଆରମ୍ଭ ହେବାକୁ ଥିବା ୧୦୦ ଟି ସୈନିକ ସ୍କୁଲ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଦେଶର ଭବିଷ୍ୟତକୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହାତରେ ଦେବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସରକାର ସୈନିକ ସ୍କୁଲରେ ଝିଅଙ୍କ ନାମଲେଖା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ଚଳିତ ଶିକ୍ଷାବର୍ଷରୁ ୩୩ ସୈନିକ ସ୍କୁଲରେ ବାଳିକାମାନଙ୍କ ନାମଲେଖା ଆରମ୍ଭ ହୋଇସାରିଛି । ରାଣୀ ଲକ୍ଷ୍ମୀବାଇଙ୍କ ପରି ଝିଅମାନେ ମଧ୍ୟ ସୈନିକ ସ୍କୁଲରୁ ବାହାରିବେ, ଯେଉଁମାନେ ଦେଶର ପ୍ରତିରକ୍ଷା, ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ବିକାଶର ଦାୟିତ୍ୱ ନିଜ କାନ୍ଧକୁ ନେବେ ।
ଏନସିସି ପୁରାତନ ଛାତ୍ର ସଂଘର ପ୍ରଥମ ସଦସ୍ୟ ଭାବରେ ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୋଇଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସାଥୀ ପୁରାତନ ଛାତ୍ର ମାନଙ୍କୁ ଦେଶର ସେବାରେ ଆଗକୁ ବଢିବାକୁ ଏବଂ ଯଥାସମ୍ଭବ ସହଯୋଗ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଛନ୍ତି ।
ଐତିହାସିକ ଝାନସି ଦୁର୍ଗରେ ଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତରେ ବୀରତ୍ୱର ଅଭାବ ନାହିଁ ଓ ଏହା ଯୋଗୁଁ ଭାରତ କୌଣସି ଯୁଦ୍ଧରେ ହାରି ନାହିଁ । ଯଦି ବ୍ରିଟିଶଙ୍କ ପରି ରାଣୀ ଲକ୍ଷ୍ମୀବାଇଙ୍କ ପାଖରେ ସମ୍ବଳ ଏବଂ ଆଧୁନିକ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ଥାଆନ୍ତା, ତେବେ ଦେଶର ସ୍ୱାଧୀନତାର ଇତିହାସ ଭିନ୍ନ ହୋଇଥାନ୍ତା ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦୀର୍ଘଦିନ ଧରି ବିଶ୍ୱର ବୃହତ୍ତମ ଅସ୍ତ୍ର ଖରିଦଦାର ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ରହିଆସିଛି । କିନ୍ତୁ ଆଜି ଦେଶର ମନ୍ତ୍ର ହେଉଛି - ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ, ମେକ୍ ଫର ଦ ୱାର୍ଲ୍ଡ । ଆଜି ଭାରତ ନିଜର ସୈନ୍ୟ ଶକ୍ତିକୁ ଆତ୍ମର୍ନିଭରଶୀଳ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ଝାନସି ଏହି ଉଦ୍ୟୋଗରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଖେଳାଳି ହେବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରତାର ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ "ରାଷ୍ଟ୍ର ରକ୍ଷା ସମର୍ପଣ ପର୍ବ’ ଭଳି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ବହୁ ସହାୟକ ହେବ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆମର ଜାତୀୟ ନାୟକ ଏବଂ ନାୟିକାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସମାନ ଢଙ୍ଗରେ ଉତ୍ସବ ପାଳନ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ ।

Prime Minister's Office
PM attends ‘Rashtra Raksha Samparpan Parv’ in Jhansi, Uttar Pradesh
Paid tributes to Rani Laxmibai and hero heroines of 1857 war of Independence; remembered Major DhyanChand
The Prime Minister registers as the first member of the NCC Alumni Association
“On the one hand, the strength of our forces is increasing, at the same time, the ground is also being prepared for the capable youth to protect the country in future”
“The government has started admission of daughters in Sainik Schools. In 33 Sainik Schools, the admission of female students has already started from this session”
“For a long time, India has been among the largest arms buyer countries in the world. But today the mantra of the country is - Make in India, Make for the world”
19 NOV 2021 7:16PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi attended ‘Rashtra Raksha Samparpan Parv’ in Jhansi, Uttar Pradesh. Prime Minister Shri Narendra Modi dedicated several new initiatives of the Ministry of Defence to the Nation in a grand ceremony celebrating ‘Rashtra Raksha Samarpan Parv’ organised in the precincts of Jhansi Fort. These projects include Launch of NCC Alumni Association, the Prime Minister was registered as the first member of the association; Launch of National Programme of Simulation Training for NCC Cadets; Kiosk to pay tribute to the fallen heroes at National War Memorial; Mobile app of National War Memorial; DRDO Designed and Developed Advanced Electronic Warfare Suite ‘Shakti’ for Indian Naval Ships;Light Combat Helicopter and drones. He also laid the foundation stone of the Rs 400 crore project of Bharat Dynamics Ltd at Jhansi Node of the UP Defence Industrial Corridor.
The Prime Minister also laid the foundation stone of the 600 MW Ultramega Solar Power Park at Garautha in Jhansi. It is being constructed at a cost of over Rs 3000 crore, and will help provide the dual benefits of cheaper electricity and grid stability. The Prime Minister also inaugurated Atal Ekta Park in Jhansi. Named after Former Prime Minister Shri Atal Bihari Vajpayee, the park has been built at a cost of over Rs 11 crore, and is spread across an area of about 40,000 square metre. It will also house a library, as well as a statue of Shri Atal Bihari Vajpayee. The statue has been built by the renowned sculptor Shri Ram Sutar, the man behind the Statue of Unity.
Addressing the gathering, the Prime Minister noted the birth anniversary of Rani Laxmibai, the pinnacle of valor and might and said today this land of Jhansi is witnessing the grand Amrit Mahotsav of freedom! And today a new strong and powerful India is taking shape on this land. Prime Minister said he feels pride in representing the birthplace of Rani Laxmibai i.e. Kashi. The Prime Minister also extended warm wishes for the Prakash Purab of Guru Nanak Dev Ji, Kartik Purnima and Dev-Deepawali. The Prime Minister paid tribute to many heroes and heroins for their contribution to the history of valor and sacrifice. “This land has also been a witness to the bravery and military prowess of Veerangana Jhalkari Bai, who was an inseparable ally of Rani Laxmibai. I also bow at the feet of that immortal heroine of the freedom struggle of 1857. I bow to the Chandelas-Bundelas, who wrote immortal tales of Indian valor and culture from this land, who made India proud! I bow to the pride of Bundelkhand, those brave Alha-Udals, who are still a symbol of sacrifice and sacrifice for the protection of mother-land” the Prime Minister narrated.
The Prime Minister also remembered Major Dhyan Chand, son of Jhansi and talked about the renaming of the highest award in sports excellence after the Hockey legend.
The Prime Minister remarked that today, on the one hand, the strength of our forces is increasing, but at the same time, the ground is also being prepared for the capable youth to protect the country in future. The 100 Sainik Schools, which are starting, will work in the coming times to give the future of the country in powerful hands. He said that the government has started admission of daughters in Sainik Schools. In 33 Sainik Schools, the admission of female students has already started from this session. Daughters like Rani Laxmibai will also emerge from Sainik Schools, who will take the responsibility of defense, security and development of the country on their shoulders.
The Prime Minister, who was registered as the first member of NCC Alumni Association, called upon the fellow alumni to come forward in service to the nation and contribute in whatever manner possible.
With the historical Jhansi fort behind him, the Prime Minister said that India never lost any battle due to lack of valor. If Rani Laxmibai had resources and modern weapons at par with the British, then the history of the country's independence might have been different, he said. The Prime Minister said for a long time, India has been among the largest arms buyer countries in the world. But today the mantra of the country is - Make in India, Make for the world. Today India is working to make its forces self-reliant. Jhansi will be a major player in this enterprise, he added.
The Prime minister said events like ‘Rashtra Raksha Samparpan Parv’ will go a long way in creating an environment of Aatmnirbharta in the defence sector. He said we need to celebrate our national heroes and heroines in the similarly grand manner.