প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
গ্লোবেল ইনোবেসন সমিৎ ২০২১গী হৌদক মীফমদা পি.এম.না পীখিবা ৱারোল
18 NOV 2021 5:53PM by PIB Imphal
ঐগী মন্ত্রী মন্দলগী খোঙলোই, শ্রী মনসুখ ভাই, ইন্দিয়ন ফার্মাস্যুতিকেল এলাইন্সকী প্রসিদেন্ত শ্রী সমীর মেহতা, কেদিল্লা হেল্থকেয়র লিমিতেদকী চিয়রমেন, শ্রী পঙ্কজ পতেল, শরুক য়াবীরিবশিং,
খুরুমজরি!
ইহান হানবদা, ঐনা গ্লোবেল ইনোবেশন সমিৎপু শিনবীরিবা ইন্দিয়ন ফার্মাস্যুতিকেল এসোসিএসনবু থাগৎপা ফোংদোকচরি।
কোবিদ-১৯ লাইচৎনা হকশেলগী লমদা মরুওইনা খনবা য়াম্না হেনগৎহল্লে। হেল্থকেয়রগী লম পুম্নমক্না হৌখিবা চহি অনি অসিদা হিংবগী মওংবু ওইরো, নত্ত্রগা হিদাক-লাংথক, মেদিকেল তেক্নোলোজী, নত্ত্রগা ভেক্সিনবু ওইরো, মালেমগী পুক্নীং চিংশিল্লি। মসিগী মতাংদা, শিংনবা অসিদা ফার্মাস্যুতিকেল ইন্দস্ত্রীনসু চাউনা খুমাং চাউশিল্লি।
ইন্দিয়ন হেল্থকেয়র সেক্তরনা ফংলিবা মালেমগী থাজবা অসিনা হৌখিবা মতম অসিদা ভারতপু “মালেমগী ফার্মসী” হায়না কৌনরে। চাউরাক্না মীওই মিলিয়ন ৩ লোমদা থবক পীবা অমসুং চাউরাক্না দোলর বিলিয়ন ১৩গী ত্রেদ সর্প্লস শেম্বা, ইন্দিয়ন ফার্মা ইন্দস্ত্রী অসি ঐখোয়গী শেনমিৎলোন চাউখৎহনবদা অথোইবা শক্লোন অমা লৌরি।
অহোংবা মমলদা মগুন ৱাংবা অমসুং চাংগী অপুনবনা মেলেম শিন থুংবদা ইন্দিয়ন ফার্মা সেক্তরদা অদুক্কী মতিক অপাম্বা পোকহল্লে। ২০১৪গী মতুংদগী, ইন্দিয়ন হেল্থকেয়র সেক্তরনা ফোরেন দাইরেক্ত ইনভেস্তমেন্ততা দোলর বিলিয়ন ১২দগী হেন্না পুক্নীং চিংশিনখি। অমসুং, মসিদা নত্তনা ওইথোকপা য়াবা কয়া অমসু লৈরি।
মরূপশা,
নুংঙাই-য়াইফবা হায়বসিগী ঐখোয়গী ৱাহন্থোক অসি ঙমখৈনা অকক্নবা লৈহন্দে। ঐখোয়না অপুনবা মীওইবা কাংলুপকী য়াইফবা অদুদা থাজবা থম্মি।
সর্ব ভবন্তু সুখিনঃ সর্বে সন্তু নিরাময়াঃ।
অমসুং, ঐখোয়না কোবিদ-১৯ মালেমগী লাইচৎ মনুংদা মালেম অপুনবা অসিগীদমক ৱাখল্লোন অসি ফোংদোকখি। লাইচৎ অসি হৌরকপা মতমদা ঐখোয়না লৈবাক ১৫০ হেনবদা লাইব সেবিংস হিদাকশিং অমসুং মেদিকেল ইক্বিপমেন্ত থাখি। হন্দক্কী চহি অসিদা ঐখোয়না চাউরাক্না লৈবাক ১০০ রোমদা কোবিদ ভেক্সিন মিলিয়ন ৬৫দগী হেন্না থাখি। লাক্কদৌরিবা থা খরা অসিদা, ঐখোয়না ভেক্সিন পুথোকপা অসুম অসুম হেনগৎলকপগা লোইননা, ঐখোয় অতৈ ময়াম অমসু তৌরক্কনি।
মরূপশা,
পুন্সিগী লম পুম্নমক্তা কোবিদ-১৯গী চহি চা অসিদা ইনোবেসনগী মরুওইবা অসিদা হেন্না মপাঙ্গল হাপখ্রে। অপনবা অথিংবশিংনা ঐখোয়না ঐখোয়গী পুন্সি মহিং, ঐখোয়গী ৱাখল্লোন অমসুং থবক তৌবগী মওংবু অমুক হন্না খনজিনবদা হেন্না শাফু পীরে। ইন্দিয়ন ফার্মা সেক্তরগী মতাংদসু, মসিগী খোঙজেল, চাং অমসুং ইনোবেসনগীদমক্তা ফাওরক্লিবা ইহুল অসি য়াম্না মতিং লৈ। খুদম ওইনা, ইনোবেসনগী ইহুল অসিননি ভারতনা পি.পি.ই.শিংগী মরুওইবা প্রদ্যুসর অমা ওইবা ঙমহল্লিবা। অমসুং, ইনোবেসনগী ইহুল অসিননি ভারতপু কোবিদ-১৯ ভেক্সিন থিদোকপা, পুথোকপা, থৌপাংবা, অমসুং থাদোকপদা মাংজিল থাহল্লিবা।
মরূপশা,
ফার্মা সেক্তরদা ইনোৎ হাপ্নবগীদমক্তা ভারত সরকারনা পায়খৎলিবা খোঙথাংশিংদা ইনোবেসনগা মান্নবা ৱাখল্লোন থোরক্লি। হৌখিবা থাদা, সরকারনা “ভারত্তা ফার্মা-মেদতেক সেক্তরদা রিসর্স অমসুং দিবেলপমেন্ত অমসুং ইনোবেসন্দা ইনোৎ হাপ্পা পোলিসী” হায়বা অসিদা দ্রাফ দোক্যুমেন্ত অমা থোদোক্লে। পোলিসী অসিদা ফার্মস্যুতিকেল্স অমসুং মেদিকেল দিভাইসশিংদা রিসর্স অমসুং দিবেলপমেন্ত হেনগৎহন্নবা থম্লিবা ভারতকী ৱাফম অদু উৎলি।
মরূপশা,
ইন্দস্ত্রী, একাদমিক ৱার্ল্দ অমসুং মরু ওইনা ঐখোয়গী তেলেন্ত লৈরবা নহারোলশিংগী তেংবাং মরুওই। মরম অসিনা ঐখোয় একাদমিয়া অমসুং ইন্দস্ত্রীগী মরক্তা তেংবাং পীনবা হেনগৎহল্লি। ভারত্তা সাইন্তিস্তশিং অমসুং তেক্নোলোজিস্তশিংগী অচৌবা তীম অমা লৈ মদুনা ইন্দস্ত্রীবু অনৌবা মতোন অদুদা পুবা ঙমহল্লি। পাঙ্গল অসি “দিস্কভর এন্দ মেক ইন ইন্দিয়া”গীদমক্তা শিজিন্নবীয়ু।
মরূপশা,
ঐনা অদোমদা খঙহনবা পাম্বা লম অনিখক্কী মতাংদা ফোংদোকচবা পাম্মি। অহানবা অসি রো মেতরিএলশিং মথৌ তাবশিংগা মরী লৈনৈ। ঐখোয়না কোবিদ-১৯গা মায়োক্নরিঙৈ মনুংদা, ঐখোয়না খঙখি মদুদি মসি অদুক্কী মতিক পুক্নীং চংনীংঙাই ওইবা ৱাফম্নি হায়বসে। ঙসি ভারতপু আত্মনির্ভর ওইহন্নবগীদমক মীওই বিলিয়ন ১.৩না ফিরেপ লৌরিবা অসিদা, ঐখোয় ভেক্সিন অমসুং হাদাক-লাংথক্কীদমক্তা মরুওইবা মচলশিংগী ওইবা দোমেস্তিক মেন্যুফেকচরিং হেনগৎহন্নবগী মতাংদা খনবা মথৌ তাই। মসি ভারতনা মায় পাকপা মথৌ তাবা অদুগুম্বা লম অমনি।
ঐনা চেৎনা থাজৈ মদুদি ইনভেস্তর অমসুং ইনোবেসনশিংনা শিংনবা অসিগা মায়োক্ননবা পুন্না থবক তৌমিন্ননবগীদমক লাংতক্নরি। অতোপ্পা শরুক অদু ভারতকী ত্রেদিস্নেল মেদিসিনগা মরী লৈনৈ। মালেমগী কৈথেলদা হৌজিক হায়রিবা পোৎথোকশিং অদু মরুওইবা হেনগৎলক্লি অমসুং য়াম্না পাম্নরক্লি। মসি হন্দক্কী চহি খরা অসিদা হায়রিবা পোৎথোকশিং থাদোকপদা হেনগৎলক্লিবা অসিদা উবা ফংই। ২০২০-২১ খক্তদা ভারতনা দোলর বিলিয়ন মঙাগী হর্বেল মেদিসিনশিং থাদোকখি। দবল্যু.ঐচ.ও.না ভারত্তা ত্রেদিস্নেল মেদিসিনগীদমক্তা গ্লোবেল সেন্তর লিংখৎনবগীদমক্তসু থবক পায়খৎলি। অদোম মালেমগী তঙাইফদবশিং, সাইন্তিফিক স্তেন্দর অমসুং খ্বাইদগী ফবা মেন্যুফেকচরিং প্রাক্তিসশিংগী মনুং চন্না ঐখোয়গী ত্রেদিস্নেলবু মীয়াম্না পাম্নহন্নবা অহেনবা থৌওশিংগী মতাংদা খনবীবা ঙম্বরা?
মরূপশা,
ঐনা ময়াম পুম্নমক্তা ভারত্তা খন্নবা, ভারত্তা থিজিন্নবা অমসুং মালেমগীদমক্তা ভারত্তা পোৎথোক পুথোক্নবগীদমক চে-বাও পীজরি। অদোমগী অশেংবা থৌনা অদু থিদোকপীয়ু অমসুং মালেমগী থৌগল তৌবীয়ু।
ঐখোয়গী ইফমদা ইনোবেসন অমসুং ইন্তর্প্রাইজগীদমক্তা মথৌ তাবা তেলেন্ত, রিসোর্সশিং অমসুং ইকো সিস্তেম লৈরি। ঐখোয়গী খোঙজেল য়াংবা খোঙহৌ, ইনোবেসনগী ৱাখল্লোন অমসুং ফার্মা সেক্তরদা ঐখোয়না ফংলকপশিংগী থাক অদু মালেমনা উরে। মাংদা চখৎনবা অমসুং অনৌবা মতোল অদু ওন্ননবা মসি খ্বাইদগী ফবা মতমনি। ঐনা গ্লোবেল অমসুং দোমেস্তিক ইন্দস্ত্রীগী লুচিংবশিং অমসুং স্তেকহোল্দরশিংদা থাজবা পীজরি মদুদি ভারত ইনোবেসন্দা ইন্দিয়ন ফার্মাস্যুতিকেল ইন্দস্ত্রীগী ফিভম ফগৎহন্নবগীদমক ফিরেপ লৌরি। সমিৎ অসি আর.&দি. অমসুং ইনোবেসন্দা ইন্দিয়ন ফার্মাস্যুতিকেল ইন্দস্ত্রীগী ফিভম চেৎশিলহন্নবগীদমক মরুওইবা থৌরম অমনি।
নুমিৎ নিনিগী ওইবা সমিৎ অসিদা খন্ন-নৈনখিবশিং অদুবু মায় পাকহনবীবগীদমক ঐনা শিল্লি-লাংলিবশিংবু অমুক্কা হন্না থাগৎপা ফোংদোকচরি।
অদোম্বু থাগৎচরি।
অদোম্বু হায়নীংঙাই লৈতনা থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
Text of PM’s address at the Inaugural Session of the Global Innovation Summit 2021
18 NOV 2021 5:53PM by PIB Delhi
My colleague in the cabinet, Shri Mansukh bhai, President of the Indian Pharmaceutical Alliance Shri Samir Mehta, Chairman of Cadilla Healthcare limited Shri Pankaj Patel, Distinguished Participants,
Namaste!
At the outset, I congratulate the Indian Pharmaceutical Association for organizing this Global Innovation Summit.
The Covid-19 pandemic has brought the importance of the healthcare sector into sharp focus. Whether it is lifestyle, or medicines, medical technology, or vaccines, every aspect of healthcare has received global attention over the last two years. In this context, the Indian pharmaceutical industry has also risen to the challenge.
The global trust earned by the Indian healthcare sector has led to India being called the ''pharmacy of the world'' in recent times. Employing nearly 3 million people, and generating a trade surplus of about thirteen billion dollars, the Indian pharma industry has been a key driver of our economic growth.
The combination of high quality and quantity, at affordable prices, has generated immense interest in the Indian pharma sector around the world. Since 2014, the Indian healthcare sector has attracted over 12 billion dollars in Foreign Direct Investment. And, there is still potential for much more.
Friends,
Our definition of wellness is not limited by physical boundaries. We believe in the well-being of the entire humankind.
सर्वे भवन्तु सुखिनः सर्वे सन्तु निरामयाः।
And, we have shown this spirit to the whole world during the Covid-19 global pandemic. We exported life-saving medicines and medical equipment to over 150 countries during the initial phase of the pandemic. We have also exported more than 65 million doses of Covid vaccines to nearly 100 countries this year. Over the coming months, as we ramp up our vaccine production capacities, we will do much more.
Friends,
The importance of innovation has been reinforced in the COVID-19 era in all walks of life. The disruptions forced us to re-imagine our lifestyles, the way we think and work. In the context of the Indian pharma sector too, the speed, scale and willingness to innovate has been truly impressive. For example, it is this spirit of innovation that led to India becoming a major producer and exporter of PPEs. And, it is the same spirit of innovation that led to India being at the forefront of innovating, producing, administering, and exporting Covid-19 vaccines.
Friends,
The same spirit of innovation is reflected in the steps being taken by the Government of India to encourage growth in the pharma sector. Last month, the Government has released a draft document out-lining the ''Policy to Catalyze Research and Development and innovation in the Pharma-Medtech Sector in India''. This Policy reflects India's commitment to encourage R and D in Pharmaceuticals and medical devices.
Our vision is to create an eco-system for innovation that will make India a leader in drug discovery and innovative medical devices. Our policy interventions are being made based on wide consultation with all stakeholders. We are sensitive to the industry demands on regulatory framework and are actively working in this direction. The industry has got a major boost through the Production Linked Incentive schemes worth over Thirty Thousand Crores Rupees for the Pharmaceuticals and medical devices.
Friends,
The support of industry, the academic world and specially our talented youth is important. That is why we are encouraging collaborations between academia and Industry. India has a large pool of scientists and technologists with a potential to take the industry to greater heights. This strength needs to be harnessed to ''Discover and Make in India''.
Friends,
I also wish to highlight two areas which I want you to explore carefully. The first on relates to raw material requirements. While we have been fighting COVID-19, we found that this was one issue that needs much more attention. Today, when 1.3 billion people of India have taken it upon themselves to make India Aatmanirbhar, we must think about ramping up domestic manufacturing of key ingredients for vaccines and medicines. This is one frontier that India has to Conquer.
I am sure that investors and innovators are keen to work together to overcome this challenge as well. The second area relates to India's traditional medicines. There is now significant and growing demand of these products in the international market. This can be seen through the sharp rise in exports of these products in the recent years. In 2020-21 alone, India exported herbal medicines worth over One Point Five Billion Dollars. The WHO is also working to set up its Global Centre for Traditional Medicines in India. Can we think of more ways to popularize our traditional medicines in line with global requirements, scientific standards and best manufacturing practices?
Friends,
I invite you all to Ideate in India, Innovate in India, Make in India and Make for the World. Discover your true strength and Serve the World.
We have the talent, resources and eco-system required for innovation and enterprise. Our rapid strides, our spirit of innovation, and the scale of our achievements in the pharma sector have been noticed by the world. This is the best time to move forward and scale new heights. I assure global and domestic industry leaders and stakeholders that India is committed to enhance the eco-system for innovation. May this summit serve as the flagship event to strengthen the Indian Pharmaceutical industry's position in R&D and Innovation.
I once again congratulate the Organizers and wish that deliberations during this two-day Summit will be fruitful.
Thank you.
Thank you very much.