প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না সিদনী দাইলোগতা মরু ওইবা ৱারোল পীখ্রে, ভারতকী তেক্নোলোজী ইভোল্যুসন অমসুং রিভোল্যুসনগী মতাংদা ৱা ঙাংখ্রে
ভারত্তা থোক্লিবা মরু ওইবা ত্রঞ্জিসন মঙাগী মতাংদা পনখ্রে
“দেমোক্রেসীগী খ্বাইদগী অথোইবা মপাঙ্গল অসি অথিংবা লৈতবা অসিনি। মসিগা ইরোইননা ঐখোয়না অথিংবা লৈতবা অসিবু মশাগী কান্নবা খরগীদমক লান্না শীজিন্নবা য়াহল্লোইদবনি”
“ভারতকী দিজিতেল রিভোল্যুসন অসি ঐখোয়গী দেমোক্রেসী, ঐখোয়গী দেমোগ্রাফী, অমসুং ঐখোয়গী শেন্মীৎলোনগী ইরোলনুংদা য়াওদুনা লাক্লি”
“ঐখোয়না মীয়ামবু এম্পাৱর তৌনবা দেতাবু পাম্বৈ অমা ওইনা শীজিন্নরি। ভারতনা মীওই অমমমগী হকশিংগী মপাঙ্গল লৈবা গরেন্তীশিং পীবগা লোয়ননা দেমোক্রেতিক ফ্রেমৱার্ক অসি পাইখৎপদা লম্বা লৈত্রবা এক্সপরিয়েন্স ফংখি”
“ভারতকী দেমোক্রেতিক ত্রেদিসন অসি চহি য়াম্লে; মসিগী মতমগা চুন্নবা ইন্সতিত্যুসনশিং অসি মপাঙ্গল কল্লি। অমসুং, ঐখোয়না মতম চুপ্পদা মালেমবু ইমুং অমনি হায়না খন্দুনা লাকখি”
নেস্নেল রাইৎশিং মশক খঙনবা দেমোক্রেসীশিং পুন্না থবক তৌমিন্ননবা রোদমেপ অমা পুথোকখি অমসুং, মসিগা ইরোইননা ললোন-ইতিক, ইনভেস্তমেন্ত থৌগৎকনি অমসুং মীয়ামগী অপুনবগী য়াইফনবা হোৎনগনি
“দেমোক্রেতিক ওইবা লৈবাক পুম্নমক্না মসিদা পুন্না হোৎনমিন্নবা অমসুং মসি ঐখোয়গী নহারোলশিংবু লান্না লমজিংগদবা অরানবা লম্বীদা চৎখিদনবা হোৎনবা মরু ওই”
18 NOV 2021 9:29AM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ভিদিও কনফরেন্সকী থোংদা সিদনী দাইলোগ হৌদোকপদা মরু ওইবা ৱারোল পীখ্রে। শ্রী মোদীনা ভারতকী তেক্নোলোজী ইভোল্যুসন অমসুং রিভোল্যুসন হায়বা হীরম অসিদা ৱা ঙাংখি। ৱারোল অসি পীদ্রিঙৈ মমাংদা ওস্ত্রেলিয়াগী প্রধান মন্ত্রী, মিস্তর স্কোত মোরিসন্না থৌরম থৌদোকপগী ৱারোল পীখি।
মন্ত্রী, শ্রী মোদীনা ইন্দো পেসিফিক রিজন অমসুং চাউখৎলক্লিবা দিজিতেল ৱর্ল্দদা ভারতনা লৌরিবা মরু ওইবা থৌদাং অসি মশক খঙবীবা অসিগী মতাংদা ফোঙদোকখি। দিজিতেলগী চহিচা অসিগী কান্নবশিংগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মালেমনা সমুদ্র ইরোলনুংদগী সাইবর, সাইবরদগী শুন্দ্রং ফাওবদা তোঙান-তোঙানবা অকিবশিংগী ওইবা অনৌবা খুদোংথিবা অমসুং নুংঙাইনদবগী অনৌবা শক্লোনশিং মায়োক্নরি। “দেমোক্রেসীগী খ্বাইদগী অথোইবা মপাঙ্গল অসি অথিংবা লৈতবা অসিনি। মসিগা ইরোইননা ঐখোয়না অথিংবা লৈতবা অসিবু মশাগী কান্নবা খরগীদমক লান্না শীজিন্নবা য়াহল্লোইদবনি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, দেমোক্রেসী অমসুং দিজিতেল লীদর অমা ওইনা ভারতনা অপুনবগী চাউখৎ-থৌরাং অমসুং ঙাকশেলগীদমক পার্তনর ওইনা থবক পাইখৎমিন্ননবা শেম-শাদুনা লৈ। “ভারতকী দিজিতেল রিভোল্যুসন অসি ঐখোয়গী দেমোক্রেসী, ঐখোয়গী দেমোগ্রাফী, অমসুং ঐখোয়গী শেন্মীৎলোনগী ইরোলনুংদা য়াওদুনা লাক্লি। মসি ঐখোয়গী নহারোলগী এন্তর্প্রাইস অমসুং ইন্নোভেসন অসিনা শক্তি পীখি। ঐখোয়না হৌখিবা মতমগী শীংনবশিংবু তুংলমচৎকী মাইকৈদা পুনবা খুদোংচাবা অমা ওন্থোক্লি”।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারত্তা মরু ওইবা ত্রাঞ্জিসন ৫ থোক্লি। অহানবা, ঐখোয়না মালেমগী খ্বাইদগী পাকচাউবা পব্লিক ইনফোর্মেসন ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎলি। ভারত মচা বিলিয়ন ১.৩ হেনবগী য়ুনিক দিজিতেল আইদেন্তিতী অমা লৈজরি। ঐখোয়না খুঙ্গং ১৬০০তা ব্রোন্দবেন্দ ফংহন্নবা থবক পাইখৎলি অমসুং মালেমগী খ্বাইদগী কান্নবা পেমেন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর, য়ু.পি.আই. লৈরি। অনিশুবা, ঐখোয়না গভর্নান্স, ইনক্লুজন, এম্পাৱরমেন্ত, কন্নেক্তিবিতী অমসুং কান্নবশিং অমসুং য়াইফ-থৌরাং ফংহনবদা দিজিতেল তেক্নোলোজী শীজিন্নদুনা মীয়ামগী পুন্সিশিংদা অওনবা পুরক্লি। অহুমশুবা, ভারত্তা মালেমগী ওইনা খ্বাইদগী চাউবা অমসুং খ্বাইদগী খোঙজেল য়াংবদা অহুমশুবা স্তার্তঅপ ইকো-সিস্তেম লৈ। মরিশুবা, ভারতকী ইন্দস্ত্রী অমসুং সর্ভিসেস সেক্তরশিংদা, লৌউ-শিংউ ফাওবদা চাউনা দিজিতেলগী অওনবা লাক্লি। মঙাশুবা, তুংলমচৎকীদমক ভারতপু শেম-শাবদা অচৌবা থৌদাং অমা লৈ। “ঐখোয়না ৫জি অমসুং ৬জি অসিগুম্বা তেলিকোম তেক্নোলোজীদা ইন্দিজিনস কেপাবিলিতীশিং হেনগৎহন্নবা ইনভেস্ত তৌরি। ভারত অসি আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স অমসুং মেছিন লর্নিং মরু ওইনা হ্যুমেন –সেন্তর্দ অমসুং আর্তিফিসিএল ইন্তেলিকেন্স শীজিন্নবদা মাংজিল থারিবা লৈবাকশিংগী মনুংদা অমা ওইরি। ঐখোয়না ক্লাউদ প্লেতফোর্মশিং অমসুং ক্লাউদ কম্প্যুতিংদা মপাঙ্গল লৈবা কেপাবিলিতীশিং দিবেলপ তৌর”, হায়না মহাক্না মখা তাখি।
ভারতকী রেজিলেন্স অমসুং দিজিতেল সোভরেন্তীগী মতাংদা ৱা ঙাংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “ঐখোয়না হর্দৱেয়রদা মীৎয়েং থম্লি। ঐখোয়না সেমি-কন্দক্তরশিংগী মরু ওইবা মেন্যুফেকচর্র অমা ওইনবা ইন্সেন্তিব কয়াগী পেকেজ অমা শেম-শারি। ঐখোয়গী ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং তেলিকোমগী প্রদক্সন লিঙ্ক ইন্সেন্তিব স্কীমশিং অসিনা হান্নদগী হৌনা ভারত্তা বেজ শেমগৎনবা লোকেল অমসুং গ্লোবেল প্লেয়রশিংগী মীৎয়েং চিংশিল্লি”। মহাক্না হায়খি ভারতনা দেতা প্রোতেক্সন, প্রাইভেসী অমসুং সেক্যুরিতীদা মীৎয়েং থম্লি। “মসিগা ইরোইননা ঐখোয়না দেতা অসি মীয়ামবু এম্পাৱর তৌনবা পাম্বৈ অমা ওইনা শীজিন্নরি। ভারতনা মীওই অমমমগী হকশিংগী মপাঙ্গল লৈবা গরেন্তীশিং পীবগা লোয়ননা দেমোক্রেতিক ফ্রেমৱার্ক অসি পাইখৎপদা লম্বা লৈত্রবা এক্সপরিয়েন্স ফংখি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতনা ৱাই২কেগী সমস্যা অদু লাকশিনবদা লৌখিবা থৌদাং অমসুং মালেমদা কোৱিন প্লেতফোর্মব ওপন সোর্স সোফৱেয়র অমা ওইনা ফংহনখিবা অদু ভারতকী ভেল্যুশিং অমসুং ভিজনগী খুদমশিংনি হায়না থমখি। “ভারতকী দেমোক্রেতিক ত্রেদিসন অসি চহি য়াম্লে; মসিগী মতমগা চুন্নবা ইন্সতিত্যুসনশিং অসি মপাঙ্গল কল্লি। অমসুং, ঐখোয়না মতম চুপ্পদা মালেমবু ইমুং অমনি হায়না খন্দুনা লাকখি”, হায়না মহাক্না মখা তাখি।
শ্রী মোদীনা হায়খি, ভারতকী তেক্নোলোজী শীজিন্নবগী অমসুং মীয়ামগী য়াইফনবা পাইখৎপা পোলিসী, ইনক্লুসিব দিবেলপমেন্ত অমসুং সোসিএল এম্পাৱরমেন্ত অসিদা লৈরিবা থোইদোক হেন্দোকপা এক্সপরিয়েন্স অসিনা মালেমবু চাউখৎহনবদা চাউনা মতেং ওইগনি। “ঐখোয়না লৈবাকশিং অমসুং মখোয়গী মীয়ামবু এম্পাৱর তৌনবা অমদি মখোয়দা চহিচা অসিগী খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা মখোয়বু শেম্বী-শাবীনবা পুন্না থবক তৌমিন্নবা য়াগনি”, হায়না মহাক্না অপাম্বা ফোঙদোকখি।
দেমোক্রেসীশিং পুন্না থবক তৌমিন্ননবা রোদমেপ অমা পীরদুনা, শ্রী মোদীনা “তুংলমচৎকী তেক্নোলোজীগী রিসর্চ অমসুং দিবেলপমেন্তদা পুন্না ইনভেস্ত তৌনবা; থাজবা য়াবা মেন্যুফেকচরিং বেজ অমসুং থাজবা য়াবা সপ্লাই চেনশিং দিবেলপ তৌনবা; সাইবর সেক্যুরিতীদা ইন্তেলিজেন্স অমসুং ওপরেস্নেল কোওপরেসন হেনগৎহন্নবা, ক্রিতিকেল ইনফোর্মেসন ইনফ্রাস্ত্রকচর ঙাকশেন্নবা; মীয়ামগী ৱাখল্লোন মেনিপ্যুলেত তৌবদগী ঙাকথোক্নবা; ঐখোয়গী দেমোক্রেতিক ভেল্যুশিংগা চান্নবা তেক্নিকেল অমসুং গভর্নান্স স্তেন্দর্দশিং অমসুং কাংলোনশিং দিবেলপ তৌনবা; অমসুং দেতা ঙাকশেল্লিবা অমসুং সেক্যুর ওইনা থম্লিবা দেতা গভর্নান্স অমসুং ক্রোস-বোর্দর ফ্লোগী স্তেন্দর্দশিং অমসুং কাংলোনশিং শেম্নবা” চুংশিন্নবা ফ্রেমৱার্ক অমা শেম্নবা ফোঙদোকখ্রে। মহাক্না হায়খি থোরক্লিবা ফ্রেমৱার্ক অসিনা “নেস্নেল রাইৎশিং শকখঙবা মথৌ তাই অমসুং, মসিগা ইরোইননা ললোন-ইতিক, ইনভেস্তমেন্ত থৌগৎকনি অমসুং মীয়ামগী অপুনবগী য়াইফনবা হোৎনগদবনি”।
হীরম অসিদা মহাক্না ক্রিপতো-করেন্সী অসি খুদম ওইনা পীখি অমসুং মহাক্না হায়খি, “দেমোক্রেতিক ওইবা লৈবাক পুম্নমক্না মসিদা পুন্না হোৎনমিন্নবা অমসুং মসি ঐখোয়গী নহারোলশিংবু লান্না লমজিংগদবা অরানবা লম্বীদা চৎখিদনবা হোৎনবা মরু ওই”
Watch LIVE https://t.co/m8mq5rfIOQ
— PMO India (@PMOIndia) November 18, 2021
It is a great honour for the people of India that you have invited me to deliver the keynote at the inaugural Sydney Dialogue.
I see this as a recognition of India's central role in the Indo Pacific region and in the emerging digital world: PM @narendramodi
— PMO India (@PMOIndia) November 18, 2021
The digital age is changing everything around us.
It has redefined politics, economy and society.
It is raising new questions on sovereignty, governance, ethics, law, rights and security.
It is reshaping international competition, power and leadership: PM @narendramodi
— PMO India (@PMOIndia) November 18, 2021
There are 5 important transitions taking place in India.
One, we are building the world's most extensive public information infrastructure.
Over 1.3 billion Indians have a unique digital identity.
We are on our way to connect six hundred thousand villages with broadband: PM
— PMO India (@PMOIndia) November 18, 2021
Two, we are transforming the lives of the people by using digital technology for governance, inclusion, empowerment, connectivity, delivery of benefits and welfare: PM @narendramodi
— PMO India (@PMOIndia) November 18, 2021
Five, there is a large effort to prepare India for the future.
We are investing in developing indigenous capabilities in telecom technology such as 5G and 6G: PM @narendramodi
— PMO India (@PMOIndia) November 18, 2021
The greatest product of technology today is data.
In India, we have created a robust framework of data protection, privacy and security.
And, at the same time, we use data as a source of empowerment of people: PM @narendramodi
— PMO India (@PMOIndia) November 18, 2021
India's IT talent helped to create the global digital economy.
It helped cope with the Y2K problem.
It has contributed to the evolution of technologies and services we use in our daily lives: PM @narendramodi
— PMO India (@PMOIndia) November 18, 2021
Take crypto-currency or bitcoin for example.
It is important that all democratic nations work together on this and ensure it does not end up in wrong hands, which can spoil our youth: PM @narendramodi
— PMO India (@PMOIndia) November 18, 2021

Prime Minister's Office
PM delivers keynote address at The Sydney Dialogue, speaks on India’s technology evolution and revolution
Lists five important transitions taking place in India
“The biggest strength of democracy is openness. At the same time, we should not allow a few vested interests to misuse this openness”
““India's digital revolution is rooted in our democracy, our demography, and the scale of our economy”
“We use data as a source of empowerment of people. India has unmatched experience in doing this in a democratic framework with strong guarantees of individual rights”
“India's democratic traditions are old; its modern institutions are strong. And, we have always believed in the world as one family”
Gives a roadmap for democracies to work together that recognizes national rights and, at the same time, promote trade, investment and larger public good
“It is important that all democratic nations work together on crypto-currency and ensure it does not end up in wrong hands, which can spoil our youth”
18 NOV 2021 9:29AM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi delivered the keynote at the inaugural Sydney Dialogue via video conferencing today. Shri Modi spoke on the theme of India’s technology evolution and revolution. The address was preceded by introductory remarks by the Australian Prime Minister, Mr. Scott Morrison.
The Prime Minister, Shri Modi noted recognition for India's central role in the Indo Pacific region and in the emerging digital world. Noting the benefits of digital age, the Prime Minister also said that the world also faces new risks and new forms of conflicts across diverse threats from sea-bed to cyber to space. “The biggest strength of democracy is openness. At the same time, we should not allow a few vested interests to misuse this openness”, the Prime Minister said.
The Prime Minister said, as a democracy and a digital leader, India is ready to work with partners for shared prosperity and security. “India's digital revolution is rooted in our democracy, our demography, and the scale of our economy. It is powered by enterprise and innovation of our youth. We are turning the challenges of the past into an opportunity to take a leap into the future”
The Prime Minister listed five important transitions taking place in India. One, the world's most extensive public information infrastructure being built in India. Over 1.3 billion Indians have a unique digital identity, six hundred thousand villages will soon be connected with broadband and the world's most efficient payment infrastructure, the UPI. Two, use of digital technology for governance, inclusion, empowerment, connectivity, delivery of benefits and welfare. Three, India has the world's third largest and fastest growing Startup Eco-system. Four, India's industry and services sectors, even agriculture, are undergoing massive digital transformation. Five, there is a large effort to prepare India for the future. “We are investing in developing indigenous capabilities in telecom technology such as 5G and 6G. India is one of the leading nations in artificial intelligence and machine learning, especially in human-centred and ethical use of artificial intelligence. We are developing strong capabilities in Cloud platforms and cloud computing”, he added.
Talking about the resilience and digital sovereignty of India, the Prime Minister said “we are focusing on hardware. We are preparing a package of incentives to become a key manufacturer of semi-conductors. Our production linked incentive schemes in electronics and telecom are already attracting local and global players to set up base in India”. He also asserted India’s commitment to data protection, privacy and security. “At the same time, we use data as a source of empowerment of people. India has unmatched experience in doing this in a democratic framework with strong guarantees of individual rights”, said the Prime Minister.
The Prime Minister said India’s contribution in coping with the Y2K problem and it offering CoWin platform to the world as open source software are examples of India’s values and vision. “India's democratic traditions are old; its modern institutions are strong. And, we have always believed in the world as one family”, he said.
Shri Modi said, India's extensive experience with use of technology and policy for public good, inclusive development and social empowerment can be of great help to the developing world. “We can work together to empower nations and their people, and prepare them for the opportunities of this century”, he remarked.
Giving a roadmap for democracies to work together, Shri Modi called for a collaborative framework “to invest together in research and development in future technology; To develop trusted manufacturing base and trusted supply chains; To deepen intelligence and operational cooperation on cyber security, protect critical information infrastructure; To prevent manipulation of public opinions; To develop technical and governance standards and norms consistent with our democratic values; and, To create standards and norms for data governance and for cross-border flow that protect and secure data.” He said emerging framework “should also recognise national rights and, at the same time, promote trade, investment and larger public good”.
In this context he cited the example of crypto-currency and said “It is important that all democratic nations work together on this and ensure it does not end up in wrong hands, which can spoil our youth”.