প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
মধ্য প্রদেশকী ভোপালদা জনজাতীয় গৌরব দিবস মহাসম্মেলন্দা প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল
15 NOV 2021 5:55PM by PIB Imphal
জোহার মধ্যপ্রদেশ ! রাম রাম জোহার! মোর সগা জনজাতী বহিন ভাই লা স্বাগত জোহার করতা হূঁ। হুং তমারো সুৱাগত করুং। তমুম্ সম কিকম ছো? মাল্তন আপ সবান সী মিমিন, বড়ী খুশী হুই রয়লী হ। আপ সবান থন, ফির সী রাম রাম।
পুন্সি চুপ্পা আদিৱাসীগী য়াইফনবগীদমক্তা কত্থোক্তুনা লেল্লিবা মধ্য আদিৱাসীশিংগীদমক্তা প্রদেশকী রাজ্যপাল শ্রী মঙ্গুভাই পতেলজী। অদোম্না পুন্সি চুপ্পা আদিৱাসীশিংগী সোসিএল ওর্গনাইজেসনগী শক্তমদা, সরকারদা মন্ত্রীগী শক্তমদা কত্থোক্লবা আদিৱাসীগী থৌগল্লোয় ওইনা লৈবিখ্রে। অদুগা ঐহাক্না চাউথোকচৈ মদুদি মধ্যপ্রদেশকী অহানবা আদিৱাসী গবর্নর ওইনা, মসিগী ইকাইখুম্নবা অসি শ্রী মঙ্গুভাই পতেলগী একাউন্তা চনখ্রে।
ফম্বাক্তা লেংশিনবিরিবা মধ্যপ্রদেশ মুখ্যমন্ত্রী শ্রী শিবরাজ সিংহ চৌহানজী, কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলদা লৈবিরিবা ঐহাক্কী খোংবুরোই নরেন্দ্র সিংহ তোমারজী, জ্যোতিরাদিত্য সিন্ধিয়াজী, বীরেন্দ্র কুমারজী, প্রহলাদ পতেলজী, ফগ্গন সিংহ কুলস্তেজী, এল মুরুগনজী, এম.পি. সরকারগী মন্ত্রীশিং, সংসদকী ঐহাক্কী খোংবুরোই এম.পি., এম.এল.এ.শিং অমসুং মধ্যপ্রদেশকী কাচিন-কোয়াদগী ঐখোয়পুম্ববু য়াইফ-থৌজাল পীবা লেংবিরক্লিবা জনজাতী খুন্নাইগী ইচিল-ইনাওশিং, অদোম পুম্নমকপু ভগৱান বিরসা মুন্দাগী মপোক কুমওন অসিদা য়াইফ-পাউজেল পীজরি!
ঙসিগী নুমীৎ অসি লৈবাক পুম্বগী ওইনা, জনজাতী খুন্নাই জনজাতী খুন্নাইপুম্বগী য়াম্না অচৌবা নুমীৎনি। ঙসি ভারতনা অহানবা , জনজাতীয় গৌরব দিবস পাংথোক্লি। নিং-খা তম্লবা মতুংদা ইহান-হানবা ওইনা য়াম্না চাউনা লৈবাক পুম্বনা জনজাতী খুন্নাইগী নাৎ-চৎনবী, নিংতম ইহৌ অমসুং লৈবাক শেম্বদা মহাক্কী থৌদাং অদু চাউথোকপগা লোয়ননা নিংশিংনরি। আজাদী কী অমৃত মহোত্সব অসিদা অনৌবা ৱাশক্কীদমক্তা ঐহাক্না লৈবাক পুম্বদা য়াইফ-পাউজেল পীজরি। ঐহাক্না ঙসি মফম অসিদা মধ্যপ্রদেশকী জনজাতী খুন্নাইদা তৌবিমল খংবা উৎচরি। হৌখিবা চহি কয়াদা লেপ্তনা অদোম্না নুংশিবিখিবা, অদোম্না থাজবিরি। মসিগী মীনুংশি অসি মীৎকুপ খুদিং হেনগৎলক্লি। অদোমগী মীনুংশি অসিনা ঐখোয়দা অহিং-নুংথীল খাক্তনা থৌগল তৌনবা পাঙ্গল হাপ্পীরি।
মরূপশা,
মসিগী থৌগলগী ৱাখল্লোন অসিনা ঙসি ত্রাইবেল খুন্নাইগীদমক্তা শিবরাজজীগী সরকারনা অচবা য়োজনা কয়া হৌদোকখি। অদুগা ঙসিগী থৌরম অসি হৌদোকপদা ঐহাক্কী ত্রাইবেল জনজাতী কাংলুপকী মীওই খুদিংমক্না তোঙান-তোঙানবা ফম্বাক্তা ইশৈগা লোয়ননা, ম্যুজিক্কা লোয়ননা মসাগী ৱাখল্লোনশিং অদু ফোংদোকখি। ঐহাক্না ইশৈশিং অদু খংনবা হোৎনখি মরমদি ঐহাক্কী পুন্সিগী মরুওইবা মতমদা ঐহাক ত্রাইবেলগী মফমদা লৈরকখি অমসুং মখোয়গী ৱাহৈ খুদিংদা করিগুম্বা ৱাঙুলোন অমা য়াওবদৌনা তৌই। পুন্সিগী মরম অসিগী ৱাহন্থোক অসি ত্রাইবেলগী ইশৈ, মহাক্কী চৎনবীশিংদা নিংথিনা উহল্লি। অদুনা মরম অসিনা ঙসিগী ইশৈসিদা ঐহাক্না মুন্না তাবা অসি মশানা তাবনি। অদুগা ঐহাক্না ইশৈগী ৱাহৈশিং অদু কুপ্না য়েংবা মতমদা ঐহাক ইশৈ অদু অমুক হন্না শক্লোই অদুবু অদোম্না হায়বিখিবশিং অদু লৈবাক পুম্বগী মীশিংদা অদোমগী পুন্সিনা হিংবগী মরমদা, হিংবগী পান্দম, পু্ন্সি হিংবগী মতাংদা নিংথিনা ফোংদোকপীখ্রে। অদোম্না অদোমগী জগোয়গী থোংদা, ইশৈগী থোংদা ফোংদোকখি-হকচাং অসি নুমীৎ মরিনিখক্তগীনি, অরোইবদা লৈবাক্তা তিনখিগদবনি হায়না। নিংনা চারে-থক্লে, লাইগী মিংখৈ কাওহল্লে। য়েংবীয়ু ত্রাইবেলনা ঐখোয়দা করি হায়রি। তশেংনমক মখোয় লাইরিক-লাইশু তম্লিবসি ঐখোয় তমগদবা ৱাৎলি হায়বসিনি! মথংদা হায়রি- হরাও-মথোই কাবদা পুন্সিগী মতম হৌহনখ্রে, পুন্সিদি মায় পাকহৌদ্রে। পুন্সিদা খরন-চৈনবা কয়া তৌখ্রে, য়ুমদা ওইদ-পাদবা কয়া তৌখ্রে। অদুবু অরোইবা মতমদা থম্মোয়দা নিংঙমদবা তারবদি অরেম্বনি। লম, লৌ-ইংখোল অসি কনাগীসু নত্তে, ইশাগী ৱাখলদা পোংথোক-চাউথোকপা অরেম্বনি। মসিগী লন-থুম অসি করিসু কান্নদবনি, মসি থাদোক্লম্লগা চৎখিগদবা ঙাক্তনি। য়েংবীয়ু-মসিগী ইশৈ অসিদা, জগোয় অসিদা হায়রিবা ৱাহৈশিং অসিদা অথোইবা ৱাঙুলোন কয়া উমংদা হিংলিবা ঐহাক্কী ত্রাইবেল ইচিল-ইনাওশিংনা খংহল্লে। মসিদগী হেনবা লৈবাক অসিগী পাঙ্গল-থৌনা করি ওইগনি।মিদগী হেনবা ইপা-ইপুনা থম্বিরম্বা করি অমুক ওইগনি! মসিদগী হেনবা ইপা-ইপুগী লন করি অমুক লৈগনি!
মরূপশা,
মসিগী থৌগলগী ৱাখল্লোন অসিদগী ঙসি ত্রাইবেল খুন্নাইগীদমক্তা শিবরাজজীগী সরকারনা অচৌবা থৌরাং কয়া পায়খৎলি। অদোমগী বিলেজ স্কীম রাসন ওইরো নত্রগা মধ্যপ্রদেশকী সিকল সেল মিশন ওইরো, হায়রিবা প্রোগ্রাম অনি অসি ত্রাইবেল খুন্নাইগী হকশেল ফনবা অমসুং মচি লৈনবদা অচৌবা থৌদাং লৌগনি। প্রধান মন্ত্রী গরীব কলয়ান অন্ন য়োজনাদগী লেম্না চেং ফংহনবদগী কোরোনাগী মতমদা লাইরবা ত্রাইবেল ইমুংশিংদা মতেং অদুক্কী ফংহনখিবা অসিদা ঐহাক নুংঙাই। হৌজিক খুঙ্গংদা ইনক-নক্না চেং ফংলগদি অদোমগী মতমসু মাংলরোই অদুগা অতৈ শেলসু তিংহল্লরোই।
আয়ুষমান ভারত য়োজনাদগী হান্ননা ত্রাইবেল খুন্নাইনা অনাবা কয়াদা লেম্না লায়েংবা ফংলি। মধ্যপ্রদেশতা জনজাতী ইমুংশিনা থুনা-য়াংনা লেম্বা তীকাসু কাপ্লি হায়বসিদা ঐহাক নুংঙাইবা ফাওই। মালেম অসিগী লাইরিক-লাইশু হৈরবা লৈবাকশিংদফাওবা তীকা কাপ্পগী মতাংদা ক্বেসন মার্ক থম্বগী পাও কয়া থোরক্লি। অদুবু ঐহাক্কী ত্রাইবেল ইচিন-ইনাওনা তীকা কাপথোকপগী মরুওইবা অদু খংসু খংলি, য়াসু য়ারি অমসুং লৈবাক অসিবু কনবদা মশাগী মথৌদাং পাংথোক্লিবা অসিদগী হেন্না গ্যান তাবা করি অমুক লৈখিগনি। চহী ১০০ গী মসিগী অচৌবা লায়চৎ অসি থেংননবা ঐখোয়গী জনজাতী খুন্নাইগী মরূপশিংনা বেক্সিনেসনগীদমক্তা মাং থানা থোরকপা, মশানা অদুম্মক চাউথোকচনিংঙাই ওইবা থৌদোক্নি। লাইরিক লৈরবা সহরশিংদা লৈরিবা ঐহাক্কী ত্রাইবেল ইচিল-ইনাওশিংদগী য়াম্না তমজনিংঙাই লৈরি।
মরূপশা,
ঙসি মফমসিদা ভোপালদা লাক্ত্রিঙৈগী মমাংদা রাঞ্চীদা ভগৱান বিরসা মুন্দা নিংতম লান্মীগী ম্যুজিয়মগী মায়খুম হাংদোকপগী লাইবক অদু ফংজৈ। নিং-খা তম্বগী লালহৌদা জনজাতী হীরো-হীরোইনশিংগী ৱারীশিং অদু মালেম অসিগী মাংদা খংহনবা, অনৌবা মীরোলদা খংহনবা অসি ঐখোয়গী ইথৌনি। মীনাই-নাইথাংগী মতমদা মীরৈবাক্কী লৈঙাক্কী মায়োক্তা খাসী-গারোগী ইহৌ, কোল অন্দোলনগা লোয়ননা লালহৌ কয়া হৌখি গোন্দ মহারানী ওইখিবী অথৌবী দুর্গাবতীগী থৌনা ওইরো নত্রগা রানী কমলাপতীগী কত্থোকপা ওইরো, লৈবাক অসিনা কাওরোই।
অথৌবা মহারানা প্রতাপকী লালগী শাগৎপা ৱাখল্লোন অদু অমগা-অমগা লেঙ্গোন্নদুনা রানা প্রতাপকা লোয়ননা লান্থেংনদুনা লানফমদা মশানা-মশাবু বলি তৌহনখিবা লান্থেংমিন্নখিবা অমদি কত্থোকখিবা অথৌবশিং য়াওদনা শাগৎপা য়ারোই। ঐখোয় খুদিংমক মখোয়গী লমন তোল্লবনি। ঐখোয়না মসিগী লমন অসি কৈদৌনুংদা শিংবা ঙম্লরোই অদুবু ইশাগী পারী-পুরীগী চৎনরকপা অদু মশক থোকহন্দুনা, ফংপম থোকপা মপম ফংহন্দুনা ইথৌদাং পাংথোকপা য়াই।
ইচিল-ইনাওশা,
ঙসি ঐহাক্না অদোমদা ইপানাৎ-ইপুনাৎ অদু মশক থোকহন্দুনা থম্নবগী ৱা হায়বা অসিদা লৈবাক অসিগী ফাওরবা হিস্তরিয়ন শিব শাহীর বাবাসাহেব পুরন্দরেজীবুসু নিংশিংগনি। ঙসি অয়ুকসিমক্তদা মহাক অসি ঐখোয়বু তাদোক্তুনা চৎখ্রে হায়বা খংই। ‘পদ্ম বিভুষণ’ বাবাসাহেব পুরন্দরেজীনা ছত্রপতি শিবাজীগী পুন্সিবু মহাক্কী পুৱারীবু মীয়াম-মীচম য়ৌনা খংহন্নবগীদমক্তা লৌখিবা থৌদাং অদু মমল নাইদবনি। মফমসিগী সরকারনা মহাকপু কালিদাসকী মনাসু পীখি। মহারাজ ছত্রপতি শিবাজীগী পাওতাকশিং অদু বাবাসাহেব পুরন্দরেজীনা লৈবাকসিগী মমাংদা থমখিবা ফীদম অদুনা ঐখোয়দা লেপ্পা লৈতবা ইনোৎ হাপ্তুনা লৈরগনি। ঐহাক্না বাবাসাহেব পুরন্দরেজীদা থম্মোয়নুংদগী শ্রদ্ধাঞ্জলী কৎচরি।
মরূপশা,
ঙসি ঐখোয়না লৈবাক অসিগী ফম্বাক্তা, লৈবাক শেম্বদা জনজাতীগী খু্ন্নাইগী থৌদাং অসিগী মতাংদা পনবা মতমদা মীওই খরদি অঙকপা ফাওরি। অসিগুম্বা মীশিংসিনা জনজাতীগী খু্ন্নাইগী ভারতকী নাৎ অসি চাউখৎহনবা মতমদা কয়াগী মতিক থৌদাং লৈবগে হায়বসি থাজদেমসিগী মরমদি জনজাতীগী খুন্নাইগী থৌদাংগী মতাংদা লৈবাক অসিদা হায়বিরমদবা নত্রগা য়াম্না অকক্নবা হায়বিরম্বগীনি। মসি থোক্লিবগী মরমদি নিং-খা তম্লবা মতুংদা চহী কয়াফাওবা সরকার পায়রম্লিবশিংনা মশাগী ওইজবনা থল্লবা রাজনীতিনা হেন্না লুম্না লৌখিবগীনি। লৈবাক অসিগী মী মশিংগী শরুক ১০ ওইদুনসু চহী কয়াফাওবা জনজাতী খুন্নাই অসি, মসাগী নাৎ-চৎনবী, মশাগী মতিক-ময়াইশিং মৱা লৌবিরমদে। ত্রাইবেলশিংগী অৱাবা, মখোয়গী খুদোংচাদবা, অঙাংশিংগী মহৈ-মশিং, ত্রাইবেলশিংগী হকশেলনচিংবশিং অসি মখোয়গী ওইনদি করিসু মৱা লৌবিরমদে।
মরূপশা,
ভারতকী নাৎ-চৎনবীগী ওইবা খোংচৎ অসিদা জনজাতী খুন্নাইগী থৌদাং অসি তৎন-থানবা লৈতে। হায়বীয়ু অদোম্না জনজাতী খুন্নাই য়াওদনা প্রভু রামগী পুন্সিনা মায় পাকপশিংশিংগী ৱাখল শাগৎপা ওইথোক্লমগদ্রা? শুংওই ওইথোক্লম্লোই। বন্দা লৈবা মীওইশিংগা লোয়ননা লেনখিবা মতম্না রাজকুমারবু মর্য়াদা পুরুষোত্তম ওইহনবদা অথোইবা থৌদাং লৌখি। বন্দা পুন্সি লেনবা মতমদা প্রভু রাম্না বন্দা লৈরিবা মীশিংগী খুন্নাইগী মমাংঙৈদগী চৎনবী, চৎন-পথাপ, য়ুম্লৈ-কৈরৈগী মওং-মতৌ, পুন্সিগী তাঙ্কক খুদিংদা ইনোৎ ফংলি।
মরূপশা,
ত্রাইবেল খুন্নাইবু অথোইবা মফম পীদবা, মরুওইনা লৌবিদবা, হান্নগী অদুগুম্না সরকারশিংনা মরাল লংশিনখিবা, মদুদা লেপ্তনা হায়বগী মথৌ তাই। ফম্বাক খুদিংদা ৱা খন্নবগী মথৌ তাই। চহী কয়াগী মমাংদা গুজরাত্তা ইপুন্সি অসি হৌখিবা মতমদা ঐহাক্না লৈবাক অসিগী রাজনীতি দলশিংনা হরাও-নুংঙাইবা অমসুং চাউখৎপগী পাম্বৈ পুম্নমক্তগী ত্রাইবেল খুন্নাইবু লাপ্না থমখি। অৱাৎপা অদুম্মক লৈহন্দুনা মীখল মতমদা মদুগী অৱাৎপশিং অদু ফংহনগনি হায়না হন্না-হন্না ভোৎ নীখি, পাৱর ফংখি অদুবু জনজাতী কাংলুপকীদমক্তা তৌফম থোকপদু কোন্নদ্রে, তৌবা ঙমদ্রে। তেংবাং ফংদবা ওইনা খুন্নাইদা থাদোক্তুনা থম্লে। গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী ওইরবা মতুংদা ঐহাক্না মফমদুদা জনজাতী খুন্নাইগী ফীভমশিং অদু হোংদোক্নবগীদমক্তা কেম্পেন কয়া চত্থখি। লৈবাক অসিনা ঐহাকপু ২০১৪ দা থৌগল তৌনবগী তাঞ্জা পীনবিবা অসিদা ঐহাক্না জনজাতী খু্ন্নাইগী য়াইজনবা খ্বাইদগী হেনবা মরুওইনা লৌখি।
ইচিল-ইনাওশা,
ঙসি তশেংবা ওইনা ত্রাইবেল খুন্নাইগী মরূপ খুদিংমকপু, লৈবাক অসি চাউখৎপদা শরুক য়ারি অমসুং থৌদাং লৌরি। ঙসি লায়রবগী য়ুমগী ওইরো, অমাংশঙ ওইরো,
লেম্না মৈ অমসুং গ্যাস কনেক্সন ফংহনবা ওইরো, স্কুল ওইরো, লেম্না লায়েংবা ওইরো, মসি পুম্নমক লৈবাক অসিগী অতৈ অৱাৎপা মফমশিংদা য়াংনা চত্থরিবা অসিগুম ত্রাইবেল তাবা মফমশিংদসু চত্থরি। অতৈ লৈবাকশিংগী লৌমীশিংনা বেঙ্ক একাউন্ততা লুপা করোর লিশিং চুমদ্রিংনা চংলিবা অসিদা ত্রাইবেলগী মফমগী লৌমীশিংদসু মদুদা মতমদুদা ফংলি। ঙসি লৈবাক অসিগী ইমুং করোর-করোরদা থক্নবা অরুবা ঈশিংগী পাইপনা য়ুম-য়ুমদা য়ৌহনবা মতমদা মদুগী অনিংবগী পাঙ্গল অদুনা য়াম্না য়াংনা ত্রাইবেল ইমুংশিংদসু য়ৌহনবগী থবক অসি য়াংনা চংশিল্লি। অদু নত্রবদি চহী অসুক য়াম্বফাওবা জনজাতীগী মফমশিংগী ইচা-ইচলশিংনা থক্নবা ঈশিংগী কয়াগী মতিক ৱারম্বগে হায়বা অদোম্না হেন্না খংবীরি। জল জীবন মিশন্দগী মধ্যপ্রদেশকী খুঙ্গংগী মফমশিংদা ইমুং লাখ ৩০ দা হৌজিক তোতী ঈশিং ফংবা হৌরে। অমসুং মসিদা ঐখোয়গী ত্রাইবেলগী মফমশিংগীনা হেন্ননি।
মরূপশা,
জনজাতী চাউখরনবগী মতাংদা ৱা অমা হায়নরম্মী। হায়নরম্মী মদুদি জনজাতীগী মফমদা জিওগ্রাফিকেল ওইবা মওংদা য়াম্না অরুবা ওই। মফমদুদা খুদোংচাবা ফংহনবদা য়াম্না অরুবা ওই হায়না হায়নরম্মী। মসি থবক পাংথোক্তনবগী তাৎ ওইরম্মী। মসিগী তাৎ অসি তৌদুনা জনজাতী খুন্নাইদা খুদোংচাবশিং অসি কৈদৌনুংদা লুনা লৌরমখিদে। মখোয়গী মরাইবক্কীনি হায়না থাদোক্লমখি।
মরূপশা,
অসিগুম্বা রাজনীতি, অসিগুম্বা ৱাখল্লোন অসিনা ত্রাইবেলনা নম্না তাবা জিলাশিং চাউখৎনবগী মরুওইবা খুদোংচাবশিং ফংদনা লৈরে। হৌজিক হায়রগদি মখোয়শিং অসি চাউখৎনবগীদমক্তা হোৎনগদবনি, অদুবু জিলাশিং অসি শোত্থবনা মরম ওইদুনা তেগ হাপ্তুনা থমখি।
ইচিল-ইনাওশা,
কনাগুম্বা রাজ্য, কনাগুম্বা জিলা, কনাগুম্বা মীওই, কনাগুম্বা খুন্নাই অসি চাউখৎপগী লমজেল অসিদা শোত্থবা পামদে। মীওই খুদিংমক, খু্ন্নাই খুদিংমক অনিংবা পাংথোক্নিংবা লৈ, মহাক্কী মং মংজৈ। চহী কয়া ফংহন্দনা লৈরক্লিবা অসিগুম্বা মংলানশিং, অসিগুম্বা পাংথোক্নিংবশিং অসি পাংথোকহন্নবগী থবক অসি ঙসি ঐখোয়গী সরকারগী হেন্না মরুওইবনি। অদোমগী য়াইফ-থৌজালনা ঙসি জিলা ১০০ দগী হেনবদা চাউখৎনিংবগী ৱাখল্লোন অদু মপুং ফারে। ঙসি পায়খরলিবা য়াইফনবগী থৌরাংশিং অসি কেন্দ্র সরকারনা শেম্লি, মদুদা ত্রাইবেল খুন্নাইনা নম্না তাবা, থবক পাংথোক্নিংবা জিলাশিংনা হান্না মরুওইনা লৌরি। থবক পাংথোক্নিংবা জিলা নত্রগা হোসপিতালগী অৱাৎপা লৈবা জিলাশিংদা মেদিকেল কোলেজ তামগা য়াঙ্খৈদগী হেনবগী অয়াবা পীখ্রে।
মরূপশা,
লৈবাকসিগী জনজাতীগী মফম অসি রিসোর্সশিংগী মওংদা, লৌরী-ইংখোলগী মতাংদা য়াম্না চাউখৎপা ওইরি। অদুবু হান্নগী সরকারগীদা ওইরম্বা অদুদদি হায়রিবা মফমশিং অসিদা মাংহন-তাকহনবগী থৌশীলদা তৌরমখি। ঐখোয়না হায়রিবা মফমশিং অসি মপুং ফানা চাউখৎনবগী মওংদা শিজিন্ননবগী থৌশিল্লোমদা তৌরি। ঐখোয়না মসিগী মফমশিং অসিগী রিসোর্সশিং অসি নিংথিনা শিজিন্ননবা পোলিসীদা তৌরি। ঙসি চাউখৎনবগীদমক্তা মহৌশাগী রিসোর্সশিং অসি লৈবাক অসি চাউখৎনবগীদমক্তা নিংথিনা শিজিন্নরিবা জিলাশিং অসিগী শরুক অমা জিলা চাউখরনবদা থাদরি। দিস্ত্রিক্ত মিনরেল ফন্দদগী রাজ্যশিংদা চাউরাক্না লুপা করোর লিশিং ৫০ ফংই। ঙসি অদোমগী রিসোর্সশিং অসি অদোমগী থবক্তা কান্নরক্লি, অদোমগী অঙাংশিংগী কান্নরক্লি। হৌজিক্তি খনিগা মরি লৈনবা থৌশিলশিংদসু ঐখোয়না অসিগুম্বা অহোংবা পুরকখ্রে, মসিদা জনজাতীগী মফমশিংদুমক্তদা থবক য়াম্না লৈহল্লকপগী ওইথোকপা লৈহনসি।
ইচিল-ইনাওশা,
নিং তম্বগী অমৃতগী মশক ওইরবা মতম অসিদা মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা ভারত শেম্বগী মতম্নি। ভারতকী মরোমদোমদোম লেপচবসিদা জনজাতীগী শরুক য়াওদনা ওইথোকপা য়ারোই। হৌজিক অদোম্না উবিরম্লগনি, হন্দক্তা পদ্ম মনা পীখ্রে। জনজাতী খুন্নাইদগী থোরকপা মরূপ্না প্রসিদেন্তকী হোল য়ৌরকএ, খোংদা খোংউপসু তোংলমদে, মালেম পুম্বনা উবদা খংপ্রেক খংখি, ঙক্নখি। ত্রাইবেল অমসুং খুঙ্গংগী খুন্নাইদা থবক তৌরিবা অসি লৈবাক অসিগী অশেংবা হীরোনি। মসিনি ঐখোয়গী অশেংবা দাইমন্দনি, মসিনি ঐখোয়গী হীরানি।
ইচিল-ইনাওশা,
জনজাতী খুন্নাইদা হৈথোই-শিংথোইবগী অৱাৎপা লৈতে। অদুবু লাইবক থিবদগী হান্নগী সরকারশিংদা ত্রাইবেল খুন্নাইদা খুদোংচাবা পীনবগীদমক্তা রাজনীতিগী ওইবা ৱাখল্লোন লৈগদবা অদু করিসু লৈরমদে, য়াম্না ৱাৎলম্মি। ক্রিএতিব অসি ত্রাইবেল পারী-পুরীগী শরুক্নি, ঐহাক্না হৌজিক মসিদা লাক্ত্রিঙৈগী মমাংদা ত্রাইবেল খুন্নাইগী ইচলশিংনা শেম-শাবা থবকশিং অদু উরুবদা তশেংনা ঐহাক্কী থম্মোয়দা নুংঙাইবা ফাওই। মসিগী খুৎশাশিংসিদা, করি শক্তি কয়াদা লৈখ্রবা। ক্রিএতিব অসি ত্রাইবেলগী ইপানাৎ-ইপুনাৎকী শরুক্নি, অদুবু ত্রাইবেল ক্রিএসন অসি কৈথেলগা শম্নহন্দে। অদোম্না খন্দুনা য়েংবীয়ু ৱা থাবা অমসুং য়াম্না ইচম চম্বা অমদি ইচম-চম্বা পোৎ অসি ৱায়েল-পথাপকী লাংদা থুহন্দুনা থমখি। ঐখোয়গী জনজাতী ইচিল-ইনাওশিং অসিগীদা ৱা থাদুনা য়োল্লগা শেল খরা তানবগী হক লৈত্রবরা? ঐখোয়না উমংগী ৱায়েল-পথাপশিংদা অহোংবা পুরক্তুনা মসিগী ৱাখল্লোন অসি হোংহনখ্রে।
মরূপশা,
চহী কয়াদগী খুন্নাইসিনা তঙাই ফদনা চংবা মচা-মচাশিং অদু ফংনবগীদমক্তা মতম শাংনা ঙাইহনখি, মদুগী তায়োন্নবদা হৌজিক আত্মনির্ভর ওইহন্নবগীদমক্তা লেপ্তনা হোৎনরি। উ অমসুং নুঙগী আর্তশিং অসিদি ত্রাইবেল খুন্নাইগী চহী কয়াদগী তৌনদুনা লাক্লি অদুবু হৌজিক মখোয়না শাবা পোৎলমশিং অদু মার্কেত্তা ফংহল্লে। ত্রাইফেদ পোর্তেলগী থোংদা জনজাতী আর্তকী পোত্থোক অসি লৈবাক অমদি মালেমগী মার্কেত্তা ওনলাইন্দসু লৈনরি। অনিশুবদা মীৎয়েং থম্নরম্বা অচৌবা মরু অসি ঙসিদি ভারতকী ব্রেন্দ ওইরক্লি।
মরূপশা,
বনধন য়োজনা ওইরো, বনগী পোত্থোক অসি এম.এস.পি.গীদা পুনশিল্লকপা ওইরো, নত্রগা ইচলশিংদা অপুনবগী শক্তিদা অনৌবা পাঙ্গল-থৌনা পীবা ওইরো, মসি জনজাতীগী লমশিংদা হান্না অমুক্তা ওইখিদ্রিবা খুদোংচাবা থোকহল্লি। হান্নগী সরকারশিংনা শুপ্নতগী বনগী পোত্থোক 8-10 দা এম.এস.পি. পীরম্মী। ঙসি ঐখোয়গী সরকারনা চাউরাক্না বনগী পোত্থোক ৮০ দা এম.এস.পি. পীরি। কদায়দগী ৯-১০ দগী অদুগা কদায়দগী ৯০? ঐখোয়না বনধন 2500 দগী হেনবদা বনধন বিকাস কেন্দ্রশিংদা বনধন সেল্ফ হেল্প গ্রুপ লিশিং ৩৭ হাপচিনখ্রে। মসিদগী ঙসি চাউরাক্না মরূপ লাখ ৭ হাপচিনখ্রে, মখোয়বু থবক নত্রগা মশানা পীজবা থবক ফংহল্লি। ঐখোয়গী সরকারনা উমংগী লমশিংসিগী মতাংদা য়াম্না মীনুংশি লৈনা থৌরাং লৌখৎলি। রাজ্যশিংদা চাউরাক্না লম লাখ ২০ দা পতা পীদুনা ঐখোয়না জনজাতী মরূপ লাখ কয়াগী অৱাবা পোৎলুম কোকহল্লে।
ইচিল-ইনাওশা,
ঐখোয়গী সরকারনা ত্রাইবেল নহারোলশিংগী মহৈ-মশিং অমসুং হৈথোই-শিংথোইবদসু অথোইবা থৌনা হাপ্পিরি। এক্লব্য মোদেল রেসিদেন্সিএল স্কুল অসি ঙসি জনজাতীগী মফমশিংদা মহৈ-মশিংগী অনৌবা মঙাল থোরক্লি। ঙসি ঐহাক্না মফমসিদা এক্লব্য মোদেল রেসিদেন্সিএল স্কুল ৫০ গী উরেপ-উয়ুং তম্বগী খুদোংচাবা ফংজখি। ঐখোয়গী পান্দমদি লৈবাকপুম্বদা অসিগুম্বা স্কুল চাতরেৎ য়াঙ্খৈ হাংদোক্কনি। মসিদা এক্লব্য স্কুল কয়ামরুম হান্ননা হৌদোকখ্রে। চহী ৭ কী মমাংদা মহৈরোয় খুদিংমক্তা সরকারনা লুপা লিশিং ৪০ রোম চাদিং তৌরম্বা অদু হেনগত্তুনা ঙসি লুপা লাখ ১ দগী হেনখ্রে। মসিদগী জনজাতীগী মহৈরোয়শিংদা খুদোংচাবা হেন্না ফংহল্লি। কেন্দ্র সরকারনা চহী খুদিংগী চাউরাক্না জানজাতী নহা লাখ ৩০ দা স্কোলরশিপসু পীরি। জনজাতী নহাশিংদা হায়র এজুকেসন অমসুং রিসর্চকা শম্নহন্নবগীদমক্তা হান্না অমুক্তা তৌখিদ্রিবা মওংদা থবক পাংথোকখ্রে। নিং-খা তম্লবা মতুংদা শুপ্নতগী ত্রাইবেল রিসর্চ ইন্সতিত্যুৎ ১৮ দং শাখিবা অদু চহি ৭ অসিদা ইন্সতিত্যুৎ ৯ লিংখৎখ্রে।
মরূপশা,
জনজাতী খুন্নাইগী অঙাংশিংদা য়াম্না লুরিবা অসি মহৈ তম্বা মতমদা লোলগী ওইরম্মি। হৌজিক অনৌবা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীদা লম-লমগী লোলদা মহৈ তম্বদা হেন্না লুম্না লৌখ্রে। মসিগী কান্নবা অসি জনজাতী খুন্নাইগী অঙাংশিংনা ফংবা শোয়দ্রবনি।
ইচিল-ইনাওশা,
জনজাতী খুন্নাইগী হোৎনজমন, ময়ামগী হোৎনবা অসিনা নিং-খা তম্বগী মতমদা অমৃতগী মতমদা মপাঙ্গল লৈবা ভারত শেম্নবগী থৌনা-পাঙ্গলনি। জনজাতী খুন্নাইবু ইকাইখুম্নজনবীদমক্তা, মশানা থাজনবগীদমক্তা, হক্কীদমক্তা অহিং-নুংথীল খংদনা হোৎনগনি, ঙসি জনজাতীয় গৌরব দিবস অসিদা ঐখোয়না মসিগী ৱাশক অসি অমুক হন্না নিংশিংলি। অদুগা জনজাতীয় গৌরব দিবস অসি গান্ধী জয়েন্তী পাংথোকপগুম, সরদার পতেলগী মপোক নুমীৎ পাংথোকপগুম, বাবা সাহেব অম্বেদকরগী জয়ন্তি পাংথোকপগুম, ভগৱান বিরসা মুন্দাগী মপোক নুমীৎ অসি চহী খুদিংগী নবেম্বর ১৫ দা জনজাতীয় গৌরব দিবস ওইনা লৈবাক পুম্বনা পাংথোক্কনি।
অমুক হন্না অদোম পুম্নমক্তা য়াইফ-পাউজেল পীজরি! খুৎ অনী থাঙ্গৎপীদুনা ঐহাক্কা লোয়ননা লাউবীয়ু-
ভারত ইমানা জয় ওইরে!
ভারত ইমানা জয় ওইরে!
ভারত ইমানা জয় ওইরে!
হন্না-হন্না থাগৎচরি!

Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at Janjatiya Gaurav Diwas Mahasammelan in Bhopal, Madhya Pradesh
15 NOV 2021 5:55PM by PIB Delhi
Johar (greetings) Madhya Pradesh! Ram Ram Seva Johar! My greetings to all the tribal brothers and sisters! How are you? I am feeling very happy to meet you. Ram Ram to all of you again.
I am proud that the honour of the first tribal governor of Madhya Pradesh goes to Shri Mangubhai Patel ji who spent his entire life for the welfare of the tribal community. Throughout his life, he remained a dedicated tribal ‘sevak’ first through a social organization and later as a minister in the government.
Sitting on the dais Madhya Pradesh Chief Minister Shivraj Singh Chouhan ji, my colleagues in the Union Cabinet Narendra Singh Tomar ji, Jyotiraditya Scindia ji, Virendra Kumar ji, Prahlad Patel ji, Faggan Singh Kulaste ji, L. Murugan ji, Ministers of MP Government, my parliamentary colleagues, MLAs and my brothers and sisters of the tribal society who came from every nook and corner of Madhya Pradesh to bless us. I wish you all on the birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda.
Today is an important day for the entire country and for the entire tribal society. Today, India is celebrating its first Janjatiya Gaurav Diwas. For the first time in the country after independence, the art and culture of the tribal society and their contribution in the freedom movement and nation building are being remembered with pride and they are being honored on such a grand scale. I congratulate the entire nation for this new resolution in the Amrit Mahotsav of Independence. I also express my gratitude to the tribal society of Madhya Pradesh. We have continuously received your affection and trust over the years. This affection is getting stronger every moment. Your love gives us the energy to work for you relentlessly.
Friends,
It is with the spirit of this service that today the government of Shivraj ji has launched many big schemes for the tribal society. I tried to understand the meaning of the songs which the people of tribal groups were performing on stage with gusto. Since I have spent a significant period of my life among the tribal communities, I have experienced that there is some philosophy in everything they say. They present a purpose of life in their dances, songs and traditions. And it was quite natural for me to turn my attention to this song today. And when I followed the lyrics of the song closely and I am not repeating the song, but every word that you said gives the reason to the people of the country to live their life well. Through your dances and songs, you conveyed that ‘a human body is only for a few days and will ultimately mingle with the soil. Made merriment, but forgot God.’ Look at these tribal people, what they are telling us. They are educated in a true sense and we have yet to learn. They further say: ‘Spent life in merriment, did not make life meaningful. Had a lot of fights in life and mischief at home, but was pointless to repent when the end came. The land, the fields and the barns do not belong to anyone. It is futile to boast about them. The material wealth is of no use. It will remain here when we depart.’ Look at the words spoken through songs and dances. My tribal brothers and sisters, who live in the forests, have assimilated the best philosophy of life. What can be a greater strength of a country than this! What can be a greater legacy of a country than this! What can be a bigger asset of the country than this!
Friends,
It is because of the spirit of this service that today the government of Shivraj ji has launched many big schemes for the tribal society. Be it the ‘Ration Aapke Gram Yojana’ or ‘Madhya Pradesh Sickle Cell Mission’, both these programs will play an important role in improving health and nutrition in tribal society. I am also satisfied that the free ration under the Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana helped the poor tribal families in a big way during the Corona period. Now when low-cost ration will reach near your house in the village, your time and extra expenses will also be saved.
Even before the launch of the Ayushman Bharat scheme, the tribal society and the poor of the country have been getting free treatment for many diseases. I am happy that tribal families are also getting free vaccinations at a rapid pace in Madhya Pradesh. There are also reports of question marks being raised about vaccination in the educated countries of the world. But my tribal brothers and sisters understand the importance of vaccination, acknowledge it and are playing their part in saving the country. What can be a bigger sagacity than this? The entire world is battling this biggest pandemic of 100 years. All the members of the tribal society coming forward for vaccination to deal with the biggest pandemic is indeed a proud event in itself. The educated people living in the cities have a lot to learn from these tribal brothers.
Friends,
Before coming to Bhopal, I have had the privilege of inaugurating the Bhagwan Birsa Munda Freedom Fighter Museum in Ranchi. It is our duty to bring the heroic stories of tribal heroes and heroines of the freedom struggle in front of the country and to introduce them to the new generation. During the period of servitude, there were many struggles against foreign rule including Khasi-Garo movement, Mizo movement, Kol movement. Be it the bravery of Gond Maharani Veer Durgavati or the sacrifice of Queen Kamalapati, the country cannot forget them. The struggle of the brave Maharana Pratap cannot be imagined without the brave Bheels who sacrificed themselves while fighting with Rana Pratap in the battle field. We are all indebted to them. We can never repay this debt, but we can definitely fulfill our responsibility by cherishing this heritage and according it its proper place.
Brothers and sisters,
Today, when I am talking about preserving our heritage, I would also recall the famous historian of the country, Shiv Shaheer Babasaheb Purandare ji. In the morning itself, I came to know that he passed away. The contribution made by 'Padma Vibhushan' Babasaheb Purandare ji in taking the life and history of Chhatrapati Shivaji Maharaj to the masses is priceless. The government here also honored him with the Kalidas Award. The ideals of Chhatrapati Shivaji Maharaj, which Babasaheb Purandare ji put forth before the country, will continue to inspire us. I offer my heartfelt tributes to Babasaheb Purandare ji.
Friends,
Some people are a bit surprised when we discuss the contribution of tribal society in nation building from national forums. Such people find it hard to believe that the tribal society has contributed so much in strengthening the culture of India. It is because the contribution of the tribal society was either not shared with the country, or done in a very patchy manner. Efforts were made to keep it in the dark. This happened because those who ran the government in the country for decades after independence gave priority to their selfish politics. Despite being about 10 percent of the country's population, the culture and the potential of the tribal society were completely ignored for decades. Their suffering, health and the education of the children did not matter to them.
Friends,
The contribution of tribal society in the cultural journey of India has been inexhaustible. You tell me, can the successes in the life of Lord Ram be imagined without the contribution of the tribal society? Of course, not! The time spent with the forest dwellers contributed significantly in making a prince Maryada Purushottam. During the period of exile, Lord Rama had got inspiration from the tradition, customs, way of living, every aspect of life of the Vanvasi society.
Friends,
It is necessary to speak regularly on the crimes committed by the earlier governments which did not give due importance and priority to the tribal society. It is necessary to discuss this on every forum. Ever since I began my public life in Gujarat decades ago, I have seen how some political parties in the country have deprived the tribal society of every comfort and resources of development. They were deprived of all amenities and prosperity, and votes were sought from them election after election in the name of providing these amenities. But what should have been done for the tribal community, as much as it should have been done, it fell short. They did not. They were left helpless. After becoming the Chief Minister of Gujarat, I started many campaigns to change the conditions in the tribal society there. When the country gave an opportunity to serve you in 2014, I accorded top priority to the interests of the tribal community.
Brothers and sisters,
Today every colleague of the tribal society is being given a fair share and participation in the development of the country in true sense. Whether it is houses for the poor, toilets, free electricity and gas connections, schools, roads, free treatment, all this is happening in the tribal areas at the same pace as it is happening in the rest of the country. If thousands of crores of rupees are directly reaching the bank accounts of the farmers of the rest of the country, then the farmers of tribal areas are also getting it at the same time. Today, if crores of families of the country are being supplied with pure drinking water through pipes, then the same willpower is there to take it to the tribal families with the same speed. You know this better than me how much the sisters and daughters of the tribal areas had to suffer for water for so many years. I am happy that 30 lakh families in rural areas of Madhya Pradesh have now started getting tap water under the Jal Jeevan Mission. And most of them are in our tribal areas.
Friends,
Whenever there was mention of tribal development, there was a common refrain that tribal areas are inaccessible geographically and it is difficult to provide facilities there. These explanations were nothing but excuses for not doing anything. Such excuses were made not to give priority to the facilities to the tribal society. They were left to their own fate.
Friends,
Due to such politics and thinking, the tribal dominated districts were deprived of even the basic facilities of development. Rather than making efforts for their development, these districts were tagged as backward.
Brothers and sisters,
No state, district, individual or society wants to be left behind in the race of development. Every individual, every society has aspirations and dreams. Today, the priority of our government is to try to give flight to these dreams and aspirations that have been kept deprived for years. With your blessings, development aspirations are being fulfilled in more than such 100 districts. Today priority is being given to tribal dominated aspirational districts in all the welfare schemes being made by the Central Government. More than 150 medical colleges have been sanctioned in aspirational districts or districts where there is no hospital.
Friends,
The tribal region of the country has always been rich in terms of resources. But those who were in the government earlier, they followed the policy of exploiting these areas. We are following the policy of utilizing the potential of these regions properly. Today, whatever natural wealth emerges from the district for the development of the nation, a part of it is being used for the development of that district. Under the District Mineral Fund, about 50,000 crore rupees have been received by the states. Today your resources are being used only for you and your children. Now we have made many changes in the mining policies so that employment opportunities are also created in the tribal areas.
Brothers and sisters,
This virtuous period of independence is the time to build a self-reliant India. India's self-reliance is not possible without tribal participation. You must have seen that Padma Awards have been given recently. The entire world was stunned when the tribal society colleagues reached Rashtrapati Bhavan with no shoes on their feet. The people working in tribal and rural society are the real heroes of the country. They are our diamonds.
Brothers and sisters,
There has never been any dearth of talent in tribal society. But unfortunately, there was very little political will in the earlier governments to give opportunities to the tribal society. Creation is a part of tribal tradition. It really made me happy to see the works of the sisters of the tribal society before I came here. What magic do they have in these fingers? Creation is part of the tribal tradition, but tribal creation was not linked to the market. Can you imagine that something as simple as bamboo cultivation was entangled in a web of laws? Didn't our tribal brothers and sisters have the right to earn some money by cultivating bamboo and selling it? We changed this thinking by amending the forest laws.
Friends,
Now efforts are underway to make the society self-reliant which was made to wait for decades for the fulfillment of its small needs and which was neglected. Tribal society has been engaged in wood carving and stone art for centuries, but now a new market is being made available for their products. The products of tribal artists are also being sold online through the TRIFED portal in the domestic as well as foreign markets. The coarse grain, which was once being frowned upon, is also becoming the brand of India today.
Friends,
The Van Dhan Yojana, bringing forest produce under the purview of MSP, or giving new energy to the organized power of sisters are creating unprecedented opportunities in tribal areas. Earlier governments used to give MSP only on 8-10 forest produce. Today our government is giving MSP on about 90 forest products. See the difference between 9-10 and 90? We have linked more than 2500 Van Dhan Vikas Kendras with more than 37,000 Van Dhan Self Help Groups. Today about 7.5 lakh friends are associated with them and they are getting employment and self-employment. Our government has also taken sincere steps regarding the forest land. By handing over about 20 lakh land leases in the states, we have removed the huge concern of lakhs of tribal companions.
Brothers and sisters,
Our government is also giving special emphasis on education and skills of tribal youth. Eklavya Model Residential Schools are igniting a new light of education in the tribal areas. Today I got the opportunity to lay the foundation stone of 50 Eklavya Model Residential Schools here. Our target is to open about 750 such schools across the country. Many of these Eklavya schools have already started functioning. Seven years ago, the government was spending about 40,000 rupees on every student, today it is more than one lakh rupees. As a result, tribal students are getting more facilities. The central government is also giving scholarships to about 30 lakh tribal youth every year. Unprecedented work is also being done to connect tribal youth with higher education and research. Whereas only 18 Tribal Research Institutes were formed after independence, nine new institutes have been established in just seven years.
Friends,
Language was a big problem for the children of tribal society in studies. Now there is a lot of emphasis on teaching in the local language in the new National Education Policy. The children of our tribal society are certainly going to be benefited.
Brothers and sisters,
The effort of tribal society and Sabka Prayas (everyone's effort) is the energy for building an exalted India in the virtuous period of independence. We will work day and night for the self-respect, self-confidence and rights of the tribal society. We are reiterating this resolution on Janjatiya Gaurav Diwas. As we celebrate Gandhi Jayanti, Sardar Patel's birth anniversary, Babasaheb Ambedkar's birth anniversary, the birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda on 15th November will be celebrated every year across the country as Janjatiya Gaurav Diwas.
Once again wishing you all the very best! Raise both hands with me and say with full force-
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Many thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.