ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଓ ଉଦ୍‌ଘାଟନ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ବିଭିନ୍ନ ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ଓ ସଡକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଓ ଦେଶ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଶ୍ରମ ସନ୍ଥ ଦ୍ୟାନେଶ୍ୱର ମହାରାଜ ପାଲକୀ ମାର୍ଗ ଓ ଶ୍ରୀସନ୍ଥ ତୁକାରାମ ମହାରାଜ ପାଲକୀ ମାର୍ଗ ଚାରିଲେନ ରାସ୍ତାର ଶିଳାନ୍ୟାସ
ପାନ୍ଧରପୁର ସହ ସଂଯୋଗୀକରଣ ଉନ୍ନତି ଲାଗି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ବହୁମୁଖୀ ସଡକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ
“ଏହି ଯାତ୍ରା ବିଶ୍ୱର ପ୍ରାଚୀନତମ ଗଣଯାତ୍ରା ଓ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଆନ୍ଦୋଳନ । ଏହା ଭାରତୀୟ ଚିରନ୍ତନ ଜ୍ଞାନର ପ୍ରତୀକ । ଏହା କେବଳ ବିଶ୍ୱାସରେ ବାନ୍ଧି ନ ରଖି ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସ୍ୱାଧୀନ କରିଥାଏ”
“ଭଗବାନ ଭିତ୍ତଲଙ୍କ ଦରବାର ସମସ୍ତଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ଉନ୍ମୁକ୍ତ । ସବ୍‌କା ସାଥ୍‌, ସବକା ବିକାଶ ଓ ସବ୍‌କା ବିଶ୍ୱାସରେ ମଧ୍ୟ ସେହି ଚିନ୍ତାଧାରା ନିହତ”
“କାଳକ୍ରମେ ବିଭିନ୍ନ ଅଞ୍ଚଳରେ ଏପରି ମହାନ୍ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱଙ୍କ ଆର୍ବିଭାବ ଘଟେ ଓ ସେମାନେ ଦେଶକୁ ଦିଗ୍‌ଦର୍ଶନ ଦେଇଥାନ୍ତି”
“ପାନ୍ଧାରୀ କୀ ୱାରୀ” ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସମାନ ସୁଯୋଗର ପ୍ରତୀକ । ୱାରକରୀ ଆନ୍ଦୋଳନ ବାଛବିଚାରକୁ ଅଶୁଭ ବିବେଚନା କରେ ଓ ଏହାହିଁ ତାହାର ମହାନ ନୀତିବାକ୍ୟ”
ଭକ୍ତମାନଙ୍କୁ ତିନିଟି ପ୍ରତିଜ୍ଞା କରାଏ ଯଥା-ବୃକ୍ଷରୋପଣ, ପାନୀୟ ଜଳ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଓ ପାନ୍ଧରପୁରକୁ ନିର୍ମଳତମ ତୀର୍ଥସ୍ଥଳୀର ମାନ୍ୟତା
“ ‘ଧରତୀ ପୁତ୍ରଗଣ’ ଭାରତୀୟ ପରମ୍ପରା ଓ ସଂସ୍କୃତିକୁ ଜୀବିତ ର
08 NOV 2021 4:43PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ବିଭିନ୍ନ ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ଓ ସଡକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଓ ଉଦ୍‌ଘାଟନ ଭିଡିଓ କନ୍‌ଫରେନ୍ସିଂ ଜରିଆରେ ଆଜି ସମ୍ପନ୍ନ କରିଛନ୍ତି । କେନ୍ଦ୍ର ସଡକ ପରିବହନ ଓ ରାଜପଥ ମନ୍ତ୍ରୀ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ରାଜ୍ୟପାଳ ଓ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ଏହି ଅବସରରେ ଉଦ୍‌ବୋଧନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଶ୍ରୀ ସନ୍ଥ ଦ୍ୟାନେଶ୍ୱର ମହାରାଜ ପାଲକୀ ମାର୍ଗ ଓ ସନ୍ଥ ତୁକାରାମ ମହାରାଜ ପାଲକୀ ମାର୍ଗର ଆଜି (ତା୦୮.୧୧.୨୦୨୧) ଶିଳାନ୍ୟାସ ହୋଇଛି । ଶ୍ରୀ ସନ୍ଥ ଜ୍ୟାନେଶ୍ୱର ମହାରାଜା ପାଲ୍‌କୀ ମାର୍ଗର ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଞ୍ଚଟି ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଓ ସନ୍ଥ ତୁକାରାମ ମହାରାଜ ପାଲ୍‌କୀ ମାର୍ଗ ତିନିଟି ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକ ସେ ଅଞ୍ଚଳର ସଂଯୋଗୀକରଣକୁ ଉନ୍ନତ କରିବ ବୋଲି କହିବା ସହ ଭକ୍ତ, ସନ୍ଥ ଓ ଭଗବାନ ଭିଟେଲଙ୍କୁ ପ୍ରକଳ୍ପର ସୂଚାରୁ ସମ୍ପନ୍ନ ଲାଗି ଆଶୀର୍ବାଦ ଭିକ୍ଷା କରିଥିଲେ ।
ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଭଗବାନ ଭିତ୍ତଲଙ୍କ ପ୍ରତି ବିଶ୍ୱାସ ଇତିହାସର ଅନେକ ଘନଘଟା ସତ୍ତ୍ୱେ ଅତୁଟ ରହିଛି ଓ ଆଜି ମଧ୍ୟ ସେଠାକୁ ଯାତ୍ରା ବିଶ୍ୱର ପ୍ରାଚୀନତମ ଗଣଯାତ୍ରା ଭାବେ ବିଦିତ ଓ ଏହାକୁ ଏକ ଜନ ଆନ୍ଦୋଳନ ଭାବେ ଦେଖାଯାଇଥାଏ । ଏହା ଆମକୁ ବିଭିନ୍ନ ପଥ, ବିଭିନ୍ନ ପଦ୍ଧତି ଓ ଧାରଣା ସତ୍ତ୍ୱେ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଆମର ଏକ ବୋଲି ଶିକ୍ଷା ଦେଇଥାଏ । ପରିଶେଷରେ ସବୁ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ହେଉଛନ୍ତି ଭଗବତ ପନ୍ଥୀ । ଏହା ଭାରତର ଚିରନ୍ତନ ଜ୍ଞାନର ପ୍ରତୀକ ଓ କେବଳ ଏକ ବିଶ୍ୱାସରେ ବାନ୍ଧି ନ ରଖି ମୁକ୍ତି ଦେଇଥାଏ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭଗବାନ ଭିତ୍ତଲଙ୍କ ଦରବାର ସମସ୍ତଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ସବୁବେଳେ ଉନ୍ମୁକ୍ତ । ମୁଁ ଯେତେବେଳେ ସବ୍‌କା ସାଥ, ସବ୍‌କା ବିକାଶ, ସବ୍‌କା ବିଶ୍ୱାସ କଥା କହେ ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରା ମଧ୍ୟ ସେଥିରେ ନିହିତ ରହିଛି । ଏହି ଉତ୍ସାହ ଦେଶର ବିକାଶ ପାଇଁ ଆମକୁ ଅନୁପ୍ରାଣୀତ କରେ ଓ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସାଥୀରେ ନେଇ ସମସ୍ତଙ୍କ ବିକାଶ ପାଇଁ ଆମକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥାଏ ।
ଭାରତର ସମୃଦ୍ଧ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ତାଙ୍କ ପାଇଁ ପାନ୍ଧରପୁରର ସେବା ଶ୍ରୀ ନାରାୟଣ ହରିଙ୍କ ସେବା ସଦୃଶ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଇଏ ହେଉଛି ସେହି ମାଟି ଯେଉଁଠି ପ୍ରଭୁ ଆଜି ଭକ୍ତମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବାସ କରୁଛନ୍ତି । ସନ୍ଥ ନାମ ଦେବଜୀ ମହାରାଜ ପୃଥିବୀ ସୃଷ୍ଟି ନ ହେବା ଆଗରୁ ପାନ୍ଧରପୁର ଥିଲା ବୋଲି କହିଥିବା ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସମୟକ୍ରମେ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରାନ୍ତରେ ମହାନ୍ ବ୍ୟକ୍ତିଗଣ ଜନ୍ମଗ୍ରହଣ କରି ଦେଶକୁ ଦିଗ୍‌‌ଦର୍ଶନ ଦେଉଛନ୍ତି । ଦକ୍ଷିଣରେ ମାଧବାଚାର୍ଯ୍ୟ, ନିମ୍ବାର୍କାଚାର୍ଯ୍ୟ, ବଲ୍ଲଭଚାର୍ଯ୍ୟ, ରାମାନୁଜାଚାର୍ଯ୍ୟ ଥିବାବେଳେ, ପଶ୍ଚିମରେ ନାର୍ସୀ ମେହେଟ୍ଟା, ମୀରା ବାଈ, ଧୀରୋ ଭଗତ, ଭୋଜ ଭଗତ, ପ୍ରୀତମ ଜନ୍ମଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ । ଉତରରେ ରାମାନନ୍ଦ, କବୀର ଦାସ, ଗୌସ୍ୱାମୀ ତୁଳସୀ ଦାସ, ସୁର ଦାସ, ଗୁରୁନାନକ ଦେବ ସନ୍ଥ ରବି ଦାସ ଜନ୍ମଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ । ପୂର୍ବରେ ମହାପ୍ରଭୁ ଶ୍ରୀ ଚୈତନ୍ୟ ଓ ଶଙ୍କର ଦେବଙ୍କ ଭଳି ସନ୍ଥଗଣ ଦେଶକୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିଛନ୍ତି ।
ୱାରକରୀ ଆନ୍ଦୋଳନର ସାମାଜିକ ମହତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପୁରୁଷ ଭଳି ଅଦମ୍ୟ ଉତ୍ସାହ ସହ ଯାତ୍ରାରେ ମହିଳାମାନଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ପରମ୍ପରାରେ ଏକ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ । ଏହା ହେଉଛି ଦେଶରେ ନାରୀ ଶକ୍ତିର ଏକ ପ୍ରତିଫଳନ । ପାନ୍ଧାରୀ କୀ ୱାରୀ ହେଉଛି ସମାନ ସୁଯୋଗର ଏକ ପ୍ରତୀକ । ୱାରକରୀ ଆନ୍ଦୋଳନରେ ବାଛବିଚାରର କୌଣସି ସ୍ଥାନ ନାହିଁ ଓ ତାହାହିଁ ଏହାର ଆଦର୍ଶ ।
ୱାରକାରୀ ଭାଇ-ଉଭଣୀମାନଙ୍କଠାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତିନିଟି ଆଶୀର୍ବାଦ କାମନା କରିଥିଲେ । ସେମାନଙ୍କର ତାଙ୍କ ପ୍ରତି ଅସାମାନ୍ୟ ସ୍ନେହର ନଜିର ଦେଇ ସେ ଭକ୍ତମାନଙ୍କୁ ପାଲକୀ ରାସ୍ତାରେ ଗଛ ଲଗାଇବାକୁ ଅନୁରୋ କରିଥିଲେ । ଏହି ରାସ୍ତାକଡରେ ପାନୀୟ ଜଳ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସ୍ୱରୂପ ସ୍ଥାନେ ସ୍ଥାନେ ଅଧିକ ପାଣି ଭର୍ତ୍ତି ପାଟିପାତ୍ର ରଖିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ । ଭବିଷ୍ୟତରେ ସେ ପାନ୍ଧରପୁରକୁ ଏକ ନିର୍ମଳତମ ତୀର୍ଥସ୍ଥଳୀ ଭାବେ ଦେଖିବାର କାମନା କରିଥିଲେ । ଲୋକମାନେ ଯେତେବେଳେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଆନ୍ଦୋଳନର ନେତୃତ୍ୱ ନେବେ, ସେତେବେଳେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସହଯୋଗରେ ସମ୍ପାଦିତ ହେବା ସହ ଆମର ସ୍ୱପ୍ନ ମଧ୍ୟ ସାର୍ଥକ ହେବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଅଧିକାଂଶ ୱାରକରୀ ଚାଷୀ ପରିବାରରୁ ଆସିଛନ୍ତି ଓ ଏହି ଭୂମିପୁତ୍ର ମାନେ ଭାରତୀୟ ସଂସ୍କୃତି ଓ ପରମ୍ପରାକୁ ବଞ୍ଚାଇ ରଖିଛନ୍ତି । ଜଣେ ପ୍ରକୃତ ଅନ୍ନଦାତା ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏକାଠି କରେ ଓ ସମାଜରେ ବଞ୍ଚେ ଓ ସମାଜ ପାଇଁ ବଞ୍ଚେଆପଣମାନେ ସମାଜର ପ୍ରଗତିର ପ୍ରତିଫଳନ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।
ଦିବେଘାଟରୁ ମାହୋଲ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରାୟ ୨୨୧କିଲୋମିଟର ସନ୍ଥ ଦ୍ୟାନେଶ୍ୱର ମହାରାଜ ପାଲକୀମାର୍ଗ ଓ ପଟାସରୁ ତୋଣ୍ଡାଲେ ପ୍ରାୟ ୧୩୦ କିଲୋମିଟର ଦୀର୍ଘ ସନ୍ଥ ତୁକାରାମ ମହାରାଜ ପାଲକୀମାର୍ଗ ଚାରିଲେନ ବିଶିଷ୍ଟ ହେବା ସହ ପାଲକୀର ଉଭୟ ପାଶ୍ୱର୍ରେ ଚଲାପଥ ମଧ୍ୟ ରହିବ ଓ ଯଥାକ୍ରମେ ୬୬୯୦ ଓ ୪୪୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚରେ ନିର୍ମିତ ହେବ ।
ପାନ୍ଧରପୁରକୁ ଉତ୍ତମ ସଂଯୋଗୀକରଣ ନିମନ୍ତେ ପ୍ରାୟ ୧୧୮୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ୨୨୩ କିଲୋମିଟର ଦୀର୍ଘ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସଡକ ପ୍ରକଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଶ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରେ ମସ୍‌ୱତ-ପିଲଭି-ପାନ୍ଧରପୁର(ଏନଏଚ୍‌-୫୪୮ଇ) କୁର୍ଦ୍ଦୱାଡି-ପାନ୍ଧରପୁର(ଏନଏଚ୍‌-୯୬୫ସି) ପାନ୍ଧରପୁର-ସାଙ୍ଗୋଲା (ଏନଏଚ୍‌-୯୬୫ସି) ତେମ୍ଭୁରଣୀ-ପାନ୍ଧରପୁର ସେକ୍ସନ (ଏନଏଚ୫୬୧ଏ) ଏବଂ ପାନ୍ଧରପୁର-ମଙ୍ଗଳୱେଡା-ଉମାଡି ସେକ୍ସନ, (ଏନଏଚ୫୬୧) ଏ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ।

Prime Minister's Office
PM lays foundation stone and dedicates various National Highway and Road projects to the Nation
​​PM lays foundation stone of four laning of key sections of Shri Sant Dnyaneshawar Maharaj Palkhi Marg and Shri Sant Tukaram Maharaj Palkhi Marg
PM also dedicates to the nation multiple road projects for boosting connectivity to Pandharpur
“This Yatra is one of the world’s oldest mass yatras and is seen as a people’s movement, It is a symbol of India's eternal knowledge that does not bind our faith, but liberates”
“The court of Bhagavan Vitthal is equally open to everyone. The same sentiment is behind Sabka Saath-Sabka Vikas-Sabka Vishwas”
“From time to time, in different regions, such great personalities kept emerging and showing the direction to the country”
“‘Pandhari ki Wari’ symbolizes equality of opportunity. Warkari movement considers discrimination inauspiscious and this is its great motto”
Takes three promises from the devotees - tree plantation, drinking water arrangements and to make Pandharpur the cleanest place of pilgrimage
“’Dharti Putras’ have kept Indian tradition and culture alive. A true ‘annadata’ unites the society and lives for the society. You are the cause as well as a reflection of society’s progress”
08 NOV 2021 4:43PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi laid the foundation stone and dedicated various National Highway and Road projects to the nation through video conference. Union Road Transport & Highways Minister, Governor and Chief Minister Maharashtra were among those present on the occasion.
Speaking on the occasion, the Prime Minister said, today the foundation stone of Sreesanth Dnyaneshwar Maharaj Palkhi Marg and Sant Tukaram Maharaj Palkhi Marg has been laid here. The construction of Sreesanth Dnyaneshwar Maharaj Palkhi Marg will be done in five phases and the construction of Sant Tukaram Maharaj Palkhi Marg will be completed in three phases. He said that these projects will lead to better connectivity with the region and paid his respect to the devotees, saints and Bhagvan Vitthal for their blessings for the projects. He said that faith in Bhagavan Vitthal remained unwavered throughout the turmoils of history and “even today, this Yatra is one of the world’s oldest mass yatras and is seen as a people’s movement, Which teaches us that there may be different paths, different methods and ideas, but we have the same goal. In the end all sects are 'Bhagwat Panth, It is a symbol of India's eternal knowledge that does not bind our faith, but liberates”, said the Prime Minister.
The Prime Minister said the court of Bhagavan Vitthal is equally open to everyone. And when I say Sabka Saath-Sabka Vikas-Sabka Vishwas, the same sentiment is behind it. This spirit inspires us for the development of the country, takes everyone along, inspires us for the development of all.
Reflecting on the spiritual richness of India, the Prime Minister said service to Pandharpur is the service to Shri Narayan Hari for him. He said this is the land where the Lord resides even today for the sake of the devotees. This is the land about which Sant Namdev Ji Maharaj has said that Pandharpur is there since the world was not even created, he said.
The Prime Minister noted that the specialty of India is that from time to time, in different regions, such great personalities kept emerging and showing the direction to the country. In the south there were Madhvacharya, Nimbarkacharya, Vallabhacharya, Ramanujacharya and in the west Narsi Mehta, Mirabai, Dhiro Bhagat, Bhoja Bhagat, Pritam were born. In the north there were Ramananda, Kabirdas, Goswami Tulsidas, Surdas, Guru Nanak Dev, Sant Raidas. In the east, the thoughts of saints like Chaitanya Mahaprabhu, and Shankar Dev enriched the country.
Commenting on the social significance of the Warkari movement, the Prime Minister singled out participation of women in the yatra with the same zeal as men as the key feature of the tradition. This is a reflection of the power of women in the country. ‘Pandhari ki wari’ symbolizes equality of opportunity. Warkari movement considers discrimination inauspiscious and this is it great motto, said the Prime Minister.
The Prime Minister wished for three blessings from the Warkari brothers and sisters. He talked about their unabated affectionation towards him. He requested the devotees to plant trees on the Palkhi Margs. Also requested for making arrangements for drinking water along this walkway and many pots should be made available on these routes. He also desired to see Pandharpur among the cleanest pilgrimage sites in India in future. He said this work will also be done through public participation, when the local people take the leadership of the cleanliness movement under their command, then only we will be able to realize this dream.
The Prime Minister said that most Warkaris come from the farmers community and said that these sons of the soil -’Dharti Putras’ have kept Indian tradition and culture alive. “A true ‘annadata’ unites the society and lives the society and lives for the society. You are the cause as well as a reflection of society’s progress”, the Prime Minister concluded.
About 221 km of Sant Dnyaneshwar Maharaj Palkhi Marg from Diveghat to Mohol and about 130 Km of Sant Tukaram Maharaj Palkhi Marg from Patas to Tondale – Bondale, will be four laned with dedicated walkways for ‘Palkhi’ on either side, at estimated costs of more than Rs. 6690 crore and about Rs. 4400 crore respectively.
During the event, the Prime Minister also dedicated to the nation more than 223 Km of completed and upgraded road projects, constructed with an estimated cost of over Rs. 1180 crore at different National Highways for boosting connectivity to Pandharpur. These projects include Mhaswad - Piliv - Pandharpur (NH 548E), Kurduwadi - Pandharpur (NH 965C), Pandharpur - Sangola (NH 965C), Tembhurni-Pandharpur section of NH 561A and Pandharpur - Mangalwedha - Umadi section of NH 561A.