କୋଇଲା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କୋଲ ଇଣ୍ଡିଆର ନିର୍ଗମନକୁ କମ୍ କରିବାର ପ୍ରୟାସ-ଡିଜେଲ ଡମ୍ଫରକୁ ଏଲଏନଜିରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବାର ପାଇଲଟ୍ ପରିଯୋଜନା
ଡିଜେଲର ଉପଯୋଗକୁ ୪୦ ପ୍ରତିଶତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କମ୍ କରିବାର ସମ୍ଭାବନା; ଇନ୍ଧନ ଉପରେ ବାର୍ଷିକ ୫ଶହ କୋଟି ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟର ଅନୁମାନ
02 NOV 2021 1:27PM by PIB Bhubaneswar
କାର୍ବନ ଫୁଟ୍ ପ୍ରିଣ୍ଟକୁ ଆହୁରି କମ୍ କରିବା ପାଇଁ, କୋଲଇଣ୍ଡିଆ ଲିମିଟେଡ(ସିଆଇଏଲ) କୋଇଲା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ନିକଟରେ ନିଜସ୍ୱ ଖଣିରେ କୋଇଲା ପରିବହନରେ ଲାଗିଥିବା ବଡ ଟ୍ରକ ଅର୍ଥାତ୍ ଡମ୍ଫରରେ ତରଳୀକୃତ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ (ଏଲଏନଜି) କିଟ୍‌କୁ ପୁଣି ଥରେ ଲଗାଇବାର ପ୍ରକ୍ରିୟା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ବଡ କୋଇଲା ଖନନ କମ୍ପାନୀ ସିଆଇଏଲ୍ ୩ହଜାର ୫ଶହ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଲାଗୁଥିବା ସହିତ ପ୍ରତିବର୍ଷ ୪ଲକ୍ଷ କିଲୋଲିଟର ଡିଜେଲର ଉପଯୋଗ କରିଥାଏ ।
କମ୍ପାନୀ ଗେଲ(ଇଣ୍ଡିଆ) ଲିମିଟେଡ ଏବଂ ବିଇଏମଏଲ ଲିମିଟେଡର ସହଯୋଗରେ ଗେଲ ଏବଂ ବିଇଏମ୍‌ଏଲ ସହିତ ଏକ ବୁଝାମଣାପତ୍ରରେ ନିଜର ସହାୟକ ମହାନଦୀ କୋଲ୍ଡ ଫିଲ୍ଡସ୍ ଲିମିଟେଡ (ଏମସିଏଲ)ରେ ସଂଚାଳିତ ନିଜର ୧୦୦ଟନ୍ ଡମ୍ପରରେ ଏନଏନଜି କିଟ୍ ପୁଣି ଥରେ ଲଗାଇବା ପାଇଁ ଏକ ପାଇଲଟ ପରିଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ଥରେ ଏଲ୍‌ଏନଜି କିଟ୍ ସଫଳତା ପୂର୍ବକ ପୁନଃ: କିଟ୍ ଏବଂ ପରୀକ୍ଷଣ ପରେ, ଏହି ଡମ୍ଫର ଦ୍ୱୈତ ଇନ୍ଧନ ପ୍ରଣାଳୀରେ ଚାଲିବାର ସକ୍ଷମ ହେବ ଏବଂ ଏଲ୍‌ଏନଜିର ଉପଯୋଗ ସହିତ ତାହାର ସଂଚାଳନ ବହୁତ ଶସ୍ତା ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ହେବ । ସିଆଇଏଲ୍ ନିକଟରେ ମୁକ୍ତ କୋଇଲା ଖଣିରେ ସଂଚାରିତ ୨ହଜାର ୫ଶହରୁ ଡମ୍ଫର ଅଛି ଏବଂ ଏଥିରେ ସିଆଇଏଲ ଦ୍ୱାରା ଉପଯୋଗ କରାଯାଉଥିବା ମୋଟ ଡିଜେଲ ପ୍ରାୟ ପାଖାପାଖି ୬୫ରୁ ୭୫ ପ୍ରତିଶତ ଡିଜେଲ ଖର୍ଚ୍ଚ ହୋଇଥାଏ । ଡିଜେଲର ଉପଯୋଗ ସ୍ଥାନରେ ଏଲଏନ୍‌ଜିର ଉପଯୋଗକୁ ୩୦ରୁ ୪୦ପ୍ରତିଶତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବଦଳିବା ଦ୍ୱାରା ଇନ୍ଧନ କିଣିବାରେ ପାଖପାଖି ୧୫ପ୍ରତିଶତ କମ୍ ହେବାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି , ଯଦି ଡମ୍ଫର ସହିତ ସମସ୍ତ ଓଜନିଆ ଆର୍ଥ ମୁଭିଂ ମେସିନକୁ ଏଲ୍‌ଏନଜି କିଟ୍ ସହିତ ରେଟ୍ରୋଫିଟ୍ କରାଯାଏ, ତେବେ ବାର୍ଷିକ ୫୦୦ଶହ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସଂଚୟର ମାର୍ଗ ପ୍ରଶସ୍ତ ହେବ ।
ପରିଯୋଜନାର ଆର୍ଥିକ ଦିଗର ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ପାଇଲଟ୍ ପରିଯୋଜନାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବା ପରେ ଏବଂ ଡମ୍ପରଗୁଡିକର ପ୍ରଦର୍ଶନ ଉପରେ ବୈଷୟିକ ଅଧ୍ୟୟନ ପରେ କରାଯିବ । ଏହିପାଇଲଟ୍ ପ୍ରକଳ୍ପ ବର୍ଷ ଶେଷ ସୁନ୍ଧା ଶେଷହେବାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି । ପରିଣାମ ସ୍ୱରୂପ, ସିଆଇଏଲ ନିଜସ୍ୱ ଏଚଇଏମ୍‌ଏମ୍ ବିଶେଷଭାବେ ଡମ୍ଫରରେ ଏଲଏନଜିର ବୃହତ ଭାବେ ଉପଯୋଗ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରିବ । ଯଦି ପରିଯୋଜନା ସଫଳ ହେବ ତେବେ ସିଆଇଏଲ କେବଳ ଏଲଏନ୍ ଜି ଇଞ୍ଜିନ ସହିତ ଏଚଇଏମ୍‌ଏମ୍ କିଣିବାକୁ ଯୋଜନା କରିବ । ଏବଂ ଏଥିରେ ତାହାକୁ କାର୍ବନ ପଦଚିହ୍ନ ହ୍ରାସ କରିବ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଲକ୍ଷ୍ୟ ପ୍ରାପ୍ୟ କରିବାରେ ସହଯୋଗ ମିଳିବ ।
ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ଉଚ୍ଚ କ୍ଷମତା ଥିବା ଖଣି ଡମ୍ଫର, ଏଲଏନଜି ହାଇବ୍ରିଟ ଅପରେସନ ଆମେରିକା, କାନାଡା, ମାସ୍କିକୋ, ରୁଷ ଏବଂ ଘାନା ଦ୍ୱାର। ଲାଗୁ କରାଯାଇଛି ।

Ministry of Coal
Coal India effort to further reduce emission- pilot project to replace diesel with LNG in dumpers
Move likely to reduce diesel use up to 40 per cent; Rs.500 Crore annual saving on fuel anticipated
02 NOV 2021 1:27PM by PIB Delhi
In order to further reduce carbon footprint, Coal India Ltd (CIL), Ministry of Coal has recently initiated the process of retrofitting Liquefied Natural Gas (LNG) kits in its dumpers - the big trucks engaged in transportation of coal in mines. CIL, the world’s largest coal miner uses over 4 lakh kilolitres of diesel per annum with an expense of over Rs.3500 crores.
The Company in association with GAIL (India) Limited and BEML Limited has taken up a pilot project for retrofitting LNG kits in its two 100 tonne dumpers operating at the subsidiary Mahanadi Coalfields Ltd (MCL)under an MoU with GAIL and BEML. Once the LNG kit is successfully retrofitted and tested, these dumpers will be able to run on dual fuel system and their operations will be significantly cheaper and cleaner with use of LNG.
CIL has over 2500 dumpers operating in opencast coal mines and the fleet consumes about 65 to 75 per cent of the total diesel used by CIL. LNG is likely to replace diesel use by 30 to 40 per cent and reduce fuel cost by about 15 per cent paving the way for Rs.500 crore savings annually if all heavy earth moving machines including dumpers are retrofitted with LNG kits.
The cost economics of the project will be evaluated after completion of the pilot project and technical study on performance of the dumpers. Pilot project is likely to be completed by the year end. Based on the outcome, CIL will decide about bulk use of LNG in its HEMMs, especially dumpers. CIL is planning to buy HEMMs with only LNG engines if the project becomes a success and this will help reduce its carbon footprint drastically and achieve sustainable goals.
Globally, LNG hybrid operation in high capacity mining dump trucks has been implemented by US, Canada, Mexico, Russia and Ghana.