Prime Minister's Office
Prime Minister's address at G20 Summit session II: Climate Change and Environment
31 OCT 2021 11:50PM by PIB Delhi
Excellencies,
Today, when I am amid the G-20 countries on the issue of climate action, I want to present my point with full sensitivity towards my two major responsibilities. The first responsibility is of Climate Mitigation, which is inspired by thousands of years old Indian tradition. We are moving ahead with ambitious goals on this issue. When we announced our goals in Paris, many asked whether India would be able to achieve something like 175 GW of renewable energy. But India is not only achieving these goals rapidly but is also working to set higher targets. Going beyond its Paris commitments, India has set a target of rehabilitation of 26 million hectares wastelands. Indian Railways, the world's largest passenger carrier serving an average of 8 billion passengers every year, has resolved to 'Net Zero by 2030'. With this decision, Indian Railways will mitigate carbon emission by 60 million tons per annum. We are working on the target of 20% ethanol blending in petrol by 2025. By increasing the count of Asiatic Lions, Tigers, Rhinos, and Dolphins, India has proved that our commitment to protect the environment is not limited only to the energy debate. India has never retreated from the responsibility of Mitigation, nor will it ever go back. Due to the efforts made over the years, today India is one of the top 5 countries in the world, in terms of renewable energy capacity. The world also recognizes this success of India. Countries like USA, France, UK, and Sweden are also our partners in many of our initiatives like ISA and CDRI.
Excellencies,
When I think of my second responsibility- Climate Justice, there is also a pain in my heart. By forgetting Climate Justice, we are not only doing injustice to the developing countries, but we are betraying the entire humanity. As a vocal voice of developing countries, India cannot ignore the neglect of climate finance by the developed countries. Without concrete progress on climate finance, pressuring the developing countries for climate action is unjust. I suggest that the developed countries must aim to make at least 1 per cent of their GDP available to finance green projects in developing countries.
Excellencies,
I would like to present three actionable points in front of G-20 partners. First, G-20 countries must create a 'clean energy projects fund', which can be used in countries where peaking has not happened yet. This fund can also support other institutions like ISA. Secondly, we must create a network of research institutions working on clean-energy in G20 countries which will work on new technologies as well as their deployment related best practices. Thirdly, G20 countries must create an institution to create global standards in the field of green hydrogen to encourage its production and use. India will also contribute fully to all these efforts.
Thank you.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of Prime Minister’s remarks. Original remarks were delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
জি২০ সম্মিত, সেসন II: ক্লাইমেত চেঞ্জ অমসুং এনবাইরোনমেন্ততা প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল
31 OCT 2021 11:50PM by PIB Imphal
এক্সিলেন্সীস,
ঙসি, ক্লাইমেত এক্সনগী ইসুদা জি-২০ লৈবাকশিংগী মনুংদা ঐসু য়াওরি৷, ঐগী অচৌবা থৌদাং অনি অসিদা ঐনা ফুল সেন্সিতিবিতীগা লোইননা ঐগী পোইন্ত ফোংদোকপা পাম্মী৷ অহানবা রেস্পোন্সিবিলিতী অদুদি চহি লিশিং কয়া শুরবা অরিবা ভারতকী চৎনবিনা থৌনা হাপ্লিবা ক্লাইমেত মিতিগেসননি৷ ইসু অসিদা ঐখোয়না পান্দমশিং চেৎনা থমদুনা চংশিল্লক্লি৷ পেরিস্তা ঐখোয়না ঐখোয়গী পান্দমশিং লাওথোকখিবা মতমদা, ভারতনা রেনিৱেবল ইনর্জীগী জি.দবল্যু.১৭৫গুম্বা করিগুম্বা খরা ফংবা ঙমগদ্রা হায়না কয়া অমনা হংলকখি৷ অদুবু ভারতনা মসিগী পান্দমশিং অসি অথুবা মতমদা ফংবদা নত্তনা হেন্না ৱাংবা তার্গেৎশিং ফংবা ঙম্নবসু হোৎনরি৷ পেরিস কম্মিতমেন্তশিং অসিদগী হেন্দোক্তুনা, ভারতনা ৱেতলেন্দ হেক্তর মিলিয়ন ২৬কী রিহেবিলিতেসনগী তার্গেৎ অমা থমখ্রে৷ চাংচৎতা চহি খুদিংগী পেসেঞ্জর বিলিয়ন ৮ পুদুনা মালেমগী খ্বাইদগী চাওনা পেসেঞ্জর পুরিবা ইন্দিয়ন রেলৱেজনা '২০৩০ ফাওবগী মনুংদা নেত জিরো' ওইহন্নবা লেপখ্রে৷ ৱারেপ অসিগা লোইননা, ইন্দিয়ন রেলৱেজনা কার্বোন থাদোকপগী চাং চহি অমদা মিলিয়ন তন ৬০ হন্থহল্লগনি৷ ২০২৫ ফাওবগী মনুংদা ঐখোয়না ২০% ইথানোল ব্লেন্দিংগী পান্দম থমদুনা হোৎনরি৷ এসিয়াগী নোংশাশিং, কৈশিং, রাইনোশিং অমদি দোলফিনশিংগী মশিং হেনগৎহন্দুনা, অকোইবগী ফিভম ঙাক শেন্নবা ঐখোয়না হোৎনরিবা অসি ইনর্জী দিবেৎ খক্তদা নত্তে হায়বদু ভারতনা উৎখ্রে৷ হৌখিবা চহিশিংদা হোৎনখিবশিং অদুনা মরম ওইদুনা, ঙসিদি ভারতনা রেনিৱেবল ইনর্জী কেপাসিতীগী তর্মশিংদা মালেমগী মকোক থোংবা লৈবাক ৫গী মনুং তনবা ঙম্লিবনি৷ মসিগী ভারতকী মাই পাকপা অসি মালেম অসিনসু মশক খঙলি৷ আই.এস.এ. অমসুং সি.দি.আর.আই.গুম্বা ঐখোয়গী ইনিসিয়েতিব কয়া অমদা য়ু.এস.এ., ফ্রাঞ্চ, য়ু.কে. অমসুং স্বিদেনগুম্বা লৈবাকশিংনা ঐখোয়গী পার্তনরশিং ওইরি৷
এক্সিলেন্সীস,
ঐগী অনিশুবা থৌদাং-ক্লাইমেত জস্তিস অদু ঐনা খল্লুবা মতমদা, ঐগী থমোইদা অৱাবা অমসু ফাওরি৷ ক্লাইমেত জস্তিস অসি কাওথোক্তুনা, ঐখোয়না চাওখৎলক্লিবা লৈবাকশিংদা ইনজস্তিস ওইবা থবক তৌবতা নত্তনা, ঐখোয়না মীওইবা চাজি পুম্ববু মীরাইনি৷ চাওখৎলক্লিবা লৈবকশিংগী খোল্লাউ অমা ওইনা, চাওখৎলবা লৈবাকশিংনা ক্লাইমেত ফাইনান্স মীরাইবিবা অদু ভারত্তি ঙম্লোই৷ ক্লাইমেত ফাইনান্সতা চাওখৎপা পুরক্তনা, ক্লাইমেত এক্সনগীদমক চাওখৎলক্লিবা লৈবাকশিংদা প্রেসর পীশিনবা অসি তৌরোইদবনি৷ চাওখৎলবা লৈবাকশিংনা মখোয়গী জি.দি.পি.গী য়ামদ্রবদা চাদা ১দি চাওখৎলক্লিবা লৈবাকশিংগী গ্রীন প্রোজেক্তশিংদা শেল থাদনবা পান্দম থম্নবা হোৎনগদবনি হায়না ঐনা হায়জরি৷
এক্সিলেন্সীস,
জি-১০ পার্তনরশিংগী মমাংদা এক্সনেবল পোইন্ত অহুম ঐনা পুথোকপা পাম্মী৷ অহানবদা, হৌজিক ফাওবদা পিকিং থোক্ত্রিবা লৈবাকশিংদা শিজিন্নবা য়াবা ‘ক্লিন ইনর্জী প্রোজেক্তস ফন্দ’ অমা জি-২০ লৈবাকশিংনা শেমগদবনি৷ মসিগী ফন্দ অসিনা আই.এস.এ.গুম্বা অতোপ্পা ইন্সতিত্যুসনশিং অসিদসু সপোর্ত পীবা ঙমগনি৷ অনিশুবা ওইনা, অনৌবা তেক্নোলোজীশিং অমদি মখোয়গী দিপ্লোইমেন্তগা মরী লৈনবা খ্বাইদগী ফবা প্রেক্তিসশিংদা মথৌ তৌননবা জি২০ লৈবাকশিংদা ক্লিন ইনর্জীদা মথৌ তৌবা রিসর্স ইন্সতিত্যুসনশিংগী নেতৱের্ক অমা ঐখোয়না শেমগদবনি৷ অহুমশুবদা, জি২০ লৈবাকশিংনা গ্রীন হাইদ্রোজেনগী ফিল্দদা গ্লোবেল স্তেন্দর্দশিং লৈহন্নবা ইন্সতিত্যুসন অমা শেমগদবনি, মসিনা মহাক্কী প্রদক্সন অমদি শিজিন্নবগী চাং হেনগৎহল্লগনি৷ হায়রিবা থৌরম পুম্নমক অসিদা ভারতনসু মপুং ফানা থৌদাং লৌগনি৷
অদোম্বু থাগৎচরি৷