প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
সুরত্তা সৌরাস্ত্র পতেল সেবা সমাজনা শাখিবা হোস্তেল ফেজ-১গী ভুমি পূজন থৌরমদা পীখিবা প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল
15 OCT 2021 2:04PM by PIB Imphal
খুরুমজরি!
প্রোগ্রাম অসিদা শরুক য়ারিবা মীওইশিং অসি গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী ভুপেন্দ্র ভাই পতেল জী, কেন্দ্র সরকারদা লৈরিবা ঐগী কলিগশিং, শ্রী মন্সুখ মন্দাবিয়া, শ্রী পার্শোত্তম ভাই রুপালা, দর্শনা বেন, ঐগী লোগ সভাগী কলিগ অমসুং গুজরাত ভারতিয়া জনাতা পার্তীগী প্রসিদেন্ত, শ্রী সি.আর. পতিলজী,সৌরাস্ত্র পতেল, সেবা সমাজ প্রসিদেন্ত শ্রী কাঞ্জি ভাই, সেবা সমাজকী ইকাই খুম্নরবা মেম্বরশিং, অমসুং মশিং য়াম্লবা ইয়াম্বা-ইনাউশিং অমসুং ইচল-ইচেশিংনি! ঙসি বিজয়া দশমী থৌরমদা সৌরাস্ত্র পতেল সেবা সমাজনা য়াম্না চিং-লেম্লবা প্রোজেক্ত অমা হৌরি৷ নুংঙাই-য়াইফরবা বিজয়া দশমী অমা ওইরসনু হায়না ঐনা ময়ামদা অমদি লৈবাক পুম্বদা য়াইফ-মঙ্গোল পীজরি৷
মরুপশিং,
মপু-ইবুংঙো শ্রী রামদা লুপচবশিংবু রামচরিতমানসনা মতিক-চানা ফোংদোক্লি৷ মসি রামচরিতমানসতা ফোংদোক্লি৷:
''प्रबल अबिद्या तम मिटि जाई
हारहिं सकल सलभ समुदाई''॥
মসিনা হায়নিংলিবা অদুদি মপু-ইবুংঙো রামগী থৌজালশিংগা লোইননা অমসুং মহাকপু মতুং ইন্দুনা অনএৱার্নেস ওইবা, খঙবা-হৈবা ৱাৎপা অমদি অমম্বনা কুপশিন্দুনা লৈরিবা অসি লৌথোকই৷ নেগেতিব ফোর্স পুম্নমমক মাইথিবা পীরি৷ অমসুং মপু-ইবুংঙো রাম্বু মতুং ইনবা হায়বসি মীওইবা জাতিগী মতুং ইনবা, নোলেজ মতুং ইনবা হায়বনি! মরম অদুনা, বাপুনা গুজরাতকী লৈহাওদগী রাম রাজ্যগী আইদিলশিংদা মতুং ইন্দুনা সমাজ অমা শাগৎখ্রে৷ হায়রিবা ভেল্যুশিং অদু ফংনবা অমদি হেন্না মপাঙ্গল লৈহন্নবা গুজরাতকী প্রজানা কন্না হোৎনরি হায়বসিদা ঐ নুংঙাইবা ফাওজৈ৷ এজুকেসনগী ফিল্দদা সৌরাস্ত্রা পতেল সেবা সমাজনা লৌখৎখিবা ইনিসিতিয়েতিব অসিসু মসিগী শরুক অমনি৷ ঙসি হোস্তেল ফেজ-১গী ভুমি পূজন থৌরম পাংথোকখ্রে৷
ফেজ অনিমক্কী থবক অসি ২০২৪ ফাওবগী মনুংদা লোইশিল্লগনি হায়না ঐঙোন্দা হায়রকখ্রে৷ নখোয়না হোৎনরিবা অসিদগী মশিং য়াম্লবা নহাশিং, ইচানুপাশিং অমদি ইচানুপীশিংনা অনৌবা দাইরেক্সন অমা ফংলগনি অমদি মখোয়না মখোয়গী মংলানশিং অসি মংফাওননবগী খুদোংচাবা অমা ফংলগনি৷ হায়রিবা ইফর্তশিংগীদমক ঐনা সৌরাস্ত্র পতেল সেবা সমাজ মরু ওইনা মসিগী প্রসিদেন্ত শ্রী কাঞ্জি ভাই অমদি মহাক্কী তীম পুম্নমকপু থাগৎলি৷
মরুপশিং,
ঐনা অসিগুম্লবা সর্ভিসশিং অসি তোঙান তোঙানবা ফিল্দশিংদা উরুবা মতমদা, গুজরাতনা সরদার পতেলগী লিগেসীসি অসি লমজিংদুনা পুরক্লিবা অসিদা ঐ চাওথোকচবা ফাওজৈ৷ সরদার সাহেবনা হায়বিরম্বা, ঐখোয়না কাংলুপ অমদি লাই থাজনবা অসিনা অথিংবা অমা ওইহল্লোইদবনি হায়বিরম্বা অদু ঐখোয়না মতম পুম্নমক্তা নিংশিংগদবনি৷ ঐখোয় পুম্নমক ভারতকী মচানুপাশিং অমদি মচানুপীশিং ঙাক্তনি৷ ঐখোয় পুম্নমক্না ঐখোয়গী লৈবাক অসিবু নুংশিগদবনি,থমোই-শেংননা অমসুং কোওপরেসন পীনদুনা ঐখোয়গী পন্থুংফম শেমগদবনি৷ হায়রিবা সরদার সাহেবগী সেন্তিমেন্তশিং অসি গুজরাতনা মতৌ করম্না মতম পুম্নমক্কী ওইনা মপাঙ্গল লৈহনখিবগে হায়বদু ঐখোয় পুম্নমক্না উরি৷ লৈবাক্কী হান্না হায়বা অসিনা সরদার সাহেবকী ফোল্লোৱরশিংগী পুন্সিগী ওইবা মন্ত্রনি৷ নখোয়না লৈবাক অসিদা নত্রগা মপান লৈবাকশিংদা চৎপা মতমদা মসিগী পুন্সিগী ওইবা মন্ত্র অসি গুজরাতকী প্রজাদা চেনবা নখোয়না মফম খুদিংমক্তা থেংনগনি৷
ইয়াম্বা-ইনাউশিং অমসুং ইচল-ইচেশিং,
হৌজিক হৌজিক ভারতনা মনিং-মখা তম্বা চহি ৭৫ শুরি৷ অনৌবৈ রিজোলুসনশিংগা লোইননা, মসিগী য়াইফরবা মতম অসিনা প্রজাবু মীকপ থোকহনবদা অচৌবা থৌদাং অমা লৌখিবা মীওইশিংবু নিংশিংনবা ঐখোয়বু পুক্নিং থৌগৎলি৷ মখোয়গী মরমদা খঙবা হায়বসি ঙসিগী মীরোনশিংগী ওইনদি য়াম্না মরু ওই৷ গুজরাতকী এজুকেসন সিস্তেম ফগৎহনবদা অচৌবা থৌদাং অমা লৌখিবা অসিগুম্লবা মীওই কয়া অমা এজুকেসনগী ফিল্দদসু লৈখি৷
অৱাং থংবা গুজরাত্তা পোকখিবা মমিং লৈরবা শ্রী ছগনভাগী মরমদা ঐখোয় পুম্নমক্না খঙলম্বা য়াই, অমদি মহাক অসি রাজ্য অসি শিনবা থুংনা নিংশিংনরি৷ মহৈ-মশিং তম্বিবা অসিনা সমাজপু হেন্না শক্তি লৈহনবগী খ্বাইদগী চাওরবা উপাইনি হায়না মহাক্না থাজখি৷ ১৯১৯দা ঙসিদগী চহি ১০২গী মমাংদা কাদিদা মহাক্না সর্ব বিদ্যলয় কেলাবানি মন্দল শাখিবা অদু নখোয় নিংশিংবা থোক্লিব্রা? মসি ছগনভাগী মংলান ওইরমখি৷ মহাক্কী পুন্সিগী ওইবা মন্ত্র অদুদি – ‘কর ভালা, হোগা ভালা’ (অফবা থবক অমা তৌবনা মতম পুম্নমক্তা অফবা ওইহল্লি) হায়বনি অমদি মসিগী ৱাখল্লোন অসিগা লোইননা লাক্কদৌরিবা মীরোনশিংগী তুংগী ফিভম অসি মহাক্না লেপখি৷ গান্ধীজীনা ছগনভাজীবু থাগৎখি অমদি মহাক্না ১৯২৯দা মহাকপু উনবা লাকখিবা মতমদা মহাকতি য়াম্না অফবা থবক অমা তৌরমখি হায়না ফোংদোকখি৷ মীয়াম্না মখোয়গী মচা-মশুশিংবু ছগনভাগী ত্রস্ততা মহৈ-মশিং তম্নবা থাবিরক্নবা মহাক্না হায়জখি৷
মরুপশিং,
লৈবাক অসিগী তুংদা লাক্কদৌরিবা মীরোনশিংগী তুংগী ফিভমগীদমক হৌজিক হৌজিক ওইরিবা মীওই অমগী পুন্সিবু কৎথোকখিবা অতোপ্পা মীশক অমসু ঐনা পনবা পাম্মী অমদি মহাক অদু ভাই কাকানি৷ অনন্দ অমসুং খেদাগী অকোইবদা লৈরিবা মফমশিংদা এজুকেসন সিস্তেম হেন্না ফগৎহন্নবা ভাই কাকানা অফবা থবক কয়া অমা তৌরমখি৷ ভাই কাকা মশামক ইঞ্জিনিয়র অমা ওইরমখি, মহাক্কী কেরিয়র অদুক্কী মতিক ফনা লাক্লম্মী, অদুবু সরদার সাহেবগী পাউতাক ইন্দুনা, মহাক্না মহাক্কী থবক তোকলম্মী অমদি অহমেদবাদ মুনিসিপালিতীদা থবক তৌনবা লাক্লম্মী৷ মতুং তারকপদা, মহাক্না তারোতারদা চৎতুনা অনন্দদা লৈরিবা চরোতার এজুকেসন সোসাইতীবু য়েংশিল্লমখি৷ মতুং তারকপদা, মহাক্না চরোতর বিদ্য মন্দলগা খুৎথম্নদুনা চৎমিন্নখি৷ মতম অদুদা ভাই কাকাসু রুরেল য়ুনিভর্সিতী অমগী মং মংলমখি-খুঙ্গংদা লৈগদবা য়ুনিভর্সিতী অমা অমসুং মদুদা তমগদৌরিবা সবজেক্তশিং অদুনা মরু ওইনা রুরেল সিস্তেমগী মরমদা ওইগদবনি৷ মসিগী থৌনা অসিগা লোইননা, সরদার বল্লভভাই বিদ্য পীথ শেমগৎপদা মহাক্না য়াম্না মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌরমখি৷ ভিখাভাই পতেলসু মহাক্কুম্না ভাই কাকা অমদি সরদার পতেলগা থবক তৌমিন্নরমখি৷
মরুপশিং,
গুজরাতকী মরমদা খরা খজিক্তমক খংলিবা মীওইশিংদা, ঐনা ভল্লভ বিদ্যনগর খঙহনবা পাম্মী৷ করমসদ-মাক্রোল অমদি অনন্দগী মরক্তা লৈরিবা মফম অসি নখোয় অয়াম্বনা খঙলম্লগনি৷ মহৈ-মশিং তম্বা অসি শন্দোকপা য়ানবা অমদি খুঙ্গং অসিগী চাওখৎ-থৌরাংশিং খোঙজেল য়াংনা পাংথোকপা য়ানবা মসিগী মফম অসি শেমগৎখিবনি৷ বেতরান সিবিল সর্ভিস ওফিসর ঐচ.এম. পতেলসু বল্লভভাই বিদ্যনগরগসু চৎমিন্নরি৷ সরদার সাহেবনা লৈবাক অসিগী গৃহ মন্ত্রী ওইরমখিবা মতমদা, ঐচ.এম. পতেলসু মহাক্কা য়াম্না নক্নবা মীওইশিংগী মনুংদা অমা ওইরমখি৷ মতুং তারকপদা, মহাক্না জনাতা পার্তী গভর্মেন্তদা শেল-থুমগী মন্ত্রী ওইরকখি৷
মরুপশিং,
ঐগী ৱাখলদা মীওই কয়া অমগী মমিংশিং থোক্লক্লি৷ ঐখোয়না সৌরাস্ত্রগী মতাংদা ৱারি শানরবদি, ঐখোয়না মোলা পতেল হায়না খঙনরিবা ঐখোয়গী মোহনলাল লালজী ভাই পতেলনা অচৌবা এজুকেস্নেল কমপ্লেক্স অমা শাখ্রে৷ অতোপ্পা মোহনভাই বির্জী ভাই পতেল জীনা চহি-চা অমগী মমাংদা ‘পতেল আশ্রম’ হায়না খঙনবা হোস্তেল অমা শেমগৎতুনা অমরেলিদা এজুকেসন সিস্তেমগী ফিভম হেন্না ফগৎহন্নবা হোৎনখ্রে৷ চহি খুজিং কয়াগী মমাংদা মচানুপীশিং মহৈ-মশিং তমহন্নবা জমনগরদা কেশৱাজী ভাই, আর্জিভাই বিরানি অমদি কর্শনভাই বেচারভাই বিরানিনা স্কুলশিং অমদি হোস্তেলশিং শাখি৷ গুজরাতকী তোঙান তোঙানবা য়ুনিভর্সিতীশিংগী মওংদা নগিনভাই পতেল, সকলচান্দ পতেল অমসুং গনপৎভাই পতেলগুম্বা মীওইশিংনা অসিগুম্না হোৎনখিবা অদুসু উবা ফংগনি৷ ঙসিগী থৌরম অসিসু মখোয়বু নিংশিংনবগী য়াইফরবা নুমিৎ অমনি৷ অসিগুম্লবা মীওই পুম্নমক্কী পুন্সি ৱারি অসি ঐখোয়না নৈনরুবা তারবদি, মখোয়না মতৌ করম্না খজিক্তমক হোৎনদুনা হেন্না চাওবা গোলশিং ফংবা ঙমখিবনো হায়বজু ঐখোয়না খঙলক্কনি৷ মসিগী খুৎশম্নদুনা হোৎনরিবা অসিনা হেন্না চাওবা ফলশিং ফংবা ঙমগনি৷
মরুপশিং,
পোলিতিকেলগী ওইবা ফেমিলী নত্রগা বেক্তগ্রাউন্দ অমতা লৈতবা নত্রগা পোলিতিক্সকী রুত অমা লৈতবা ঐগুম্বা য়াম্না ইচম-চম্বা মীওই অমদা নখোয়গী থৌজালশিংগা লোইননা, ২০০১দা গুজরাতকী সেবা তৌননবা নখোয়না ঐঙোন্দা খুদোংচাবা অমা পীখিরম্মী৷ নখোয়না পীবিরিবা মঙ্গোলশিংগী শক্তি অসি অদুক্কী মতিক চাওই মদুদি ঐনা চহি ২০ হেন্না অহানবদা গুজরাত অমদি হৌজিক্না লৈবাক অসিগী লেপ্প-লৈতনা শেবা তৌনবগী খুদোংচাবা অমা লেপ্তনা ফংহল্লি৷
মরুপশিং,
গুজরাত মশামক্তদগদী ‘সবকা সাথ, সবকা বিকাস’কী শক্তি অদু ঐনা তম্লে৷ মতম অমদা গুজরাত্তা অফবা স্কুলশিং লৈরমদে অমদি অফবা মহৈ-মশিং তম্বিনবা ওজাশিংগী অৱাৎপা লৈরম্মী৷ খোদাল ধম চৎলুরবা মতুংদা উমিয়া মাতাগী মঙ্গোলশিং ফংলদুনা, মসিগী প্রোব্লেম অসি সোল্ব তৌবা ঙম্নবা ঐনা মীয়ামগী মতেং নিখি অমদি ঐগা লোইননা মখোয়সু চৎমিন্নখি৷ মসিগী ফিভম অসি হোংহন্নবা গুজরাতনা ‘প্রবেসহোতসব’ প্রোজেক্ত হৌখিবনি হায়বসি নখোয়না নিংশিংলমগনি৷ স্কুলশিংদা মহৈ-মশিং তম্বগী ক্বালিতকী অসি ফগৎহন্নবা ‘সকশর্দ্বীপ’ অমদি ‘গুনোতসব’কুম্বা প্রোজেক্তশিং অসি হৌদোকখিবনি৷
মদুদগীদি গুজরাত্তা ইচানুপীশিংনা স্কুলশিং তম্বা তোকপগী অচৌবা চেলেঞ্জ অমা লাকখি৷ ঐখোয়গী মুখ্য মন্ত্রী ভুপেন্দ্র ভাইনসু মদু হৌজিক্তা পনখিবা অদুনি৷ সোসিএল রিজনশিং অমদি প্রেক্তিকেল রিজন কয়া অমা লৈখি৷ ইচানুপীশিংনা স্কুল তম্বা চৎপা পাম্লবসু মখোয়গীদমক তোইলেতশিং লৈরমদবনা ইচানুপী কয়া অমনা স্কুলশিংদা চৎপা ঙম্লমদে৷ মসিগী প্রোব্লেমশিং অসি থেংননবা, গুজরাতনা পাঞ্চশক্তিশিং(শক্তি মঙা) হায়বদি নোলেজ পৱার, মেনপৱার, ৱাতর পৱার, ইনর্জী পৱার অমসুং দিফেন্স পৱারদগী থৌনা ফংখি! স্কুলশিংদা নুপীমচাশিংগীদমক তোইলেতশিং শাখিরম্মী৷ বিদ্য লক্সমী বোন্দ, সরস্বতী সধানা য়োজনা, কস্তুর্বা গান্ধী বলিকা বিদ্যলয়গুম্বা ইফর্তশিংগী রিজল্ত অসিনা গুজরাত্তা মহৈ-মশিং তম্বগী ফিভম ফগৎহনবদা নত্তনা স্কুল তম্বা তোকখিবগী চাংসু অদুক্কী মতিক হন্থহনখ্রে৷
ইচানুপীশিংগী মহৈ-মশিং অমদি তুংগী ফিভমগীদমক হৌজিক্তি হেন্না চাওনা হোৎনরি হায়বসিদা ঐ নুংঙাইবা ফাওজৈ৷ নখোয়না সুরাত্তগী ‘বেতি বচাউ অভিয়ন’ হৌদোকখ্রগা মতুং তারকপদা গুজরাত শিনবা থুংনা শন্দোকখিবা অদু ঐনা নিংশিংলি৷ নখোয়না সুরাত্তগী খোঙচৎ অমা চৎপা হৌরক্তুনা গুজরাত শিনবা থুংনা চৎখিবা অমদি ইচানুপীশিং অসি কনগনি হায়না মীয়ামদা ৱাশকহনখিবা মতমদা ঐ ইশামকশু নখোয়না চাওনা হোৎনরিবা অদুদা শরুক য়াজবা ফংখিবা অসি ঐগী ওইনা লাইবক ফবা ওইখি৷ অসিগুম্না তেল্লবা মতমগী মনুংদা, গুজরাতনা মালেমগী অহানবা ফোরেন্সিক য়ুনিভর্সিতী, রক্সা শক্তি য়ুনিভর্সিতী, লো য়ুনিভর্সিতী অমসুং দীন দয়াল ইনর্জী য়ুনিভর্সিতী অমদি মালেমগী অহানবা অঙাংশিংগী য়ুনিভর্সিতী, ওজাশিংগী ত্রেনিং য়ুনিভর্সিতী, স্পোর্তস য়ুনিভর্সিতী, কামধেনু য়ুনিভর্সিতীগুম্বা ইন্নোবেতিব ইনিসিয়েতিবশিংগী খুৎথাংদা গুজরাতনা অনৌবা লম্বী অমা উৎখ্রে৷ মসিগী ইফর্ত পুম্নমক অসিদগী ঙসিদি গুজরাতকী নৌরিবা মীরোন অসিনা কান্নবা ফংলি৷ হায়রিবা ইনিসিয়েতিবশিং অসিগী মতাংদা নখোয় অযাম্বনা খঙলম্লগনি হায়বসি ঐনা খঙই অমদি ভুপেন্দ্র ভাইনসু মখোয় অয়াম্বা পনখ্রে, অদুবু নখোয়না ঐবু পুকচেল-শেংনা সপোর্ত পীবিখিবা অসিনা মরম ওইদুনা নখোয় ময়ামগী মাংদা ঐনা ৱাফম অসি অমুক্কা হন্না পল্লিবনি অমদি হায়রিবা ইফর্তশিং অসিদগী ফংলিবা এক্সপরিয়েন্স অদুনা ঙসিদি লৈবাক অসিদা অচৌবা অহোংবশিং পুরক্লি৷
মরুপশিং,
ঙসিদি লৈবাক অসিগী এজুকেসন সিস্তেম অসিসু অনৌবা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীগী মতেংদগী মোদর্নাইজ তৌরক্লি৷অনৌবা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী অসিদা, মমা-মরোনদসু প্রোফেস্নেল কোর্সশিং তাকপি-তম্বিবগী ওপ্সন লৈ৷ হৌজিক্তি, মহৈ-মশিং তম্বা অসি দীগ্রীশিং ফংবা খক্তদা লোইবা নত্তে, মখোয় অসি স্কিলশিংদা লিঙ্ক তৌরি৷ লৈবাক অসিনা মহাক্কী ত্রেদিস্নেল স্কিলশিং অসি মোদর্ন পোজিবিলিতীশিংগসু কন্নেক্ত তৌরি৷
মরুপশিং,
স্কিলগী মরু ওইবা অসি নখোয় নত্তনা অতপ্পা মীওই কনানা খঙবা ঙমগদগে? দাইমন্দশিং কক্ননবা নখোয় অয়াম্বনা সৌরাস্ত্রদা লৈরিবা নখোয়গী য়ুমশিং, ফার্মশিং, মরী-মতাশিং অমদি মরুপ-মপাংশিং থাদোক্তুনা সুরাত্তা লাক্লম্বগী মতম অমা লৈরমখি৷ অপিকপা কা অমদা মীওই নিপানদগী তরা ফাওবা লৈনরম্মী৷ অদুবু নখোয়গী স্কিল অদুনা মরম ওইরগা ঙসি চাওখৎনা লৈবা ঙম্লিবনি৷ মরম অদুনা, পান্দুরঙ্গ শাস্ত্রিজীনা নখোয়বু মঙাল নাইরবা আর্তিস্তশিংনি হায়না ফোংদোকখিবনি৷ ঐখোয়গী কাঞ্জি ব্রদর মশামকসু মসিগী ময়েক লারবা খুদম অমনি৷ মহাক্কী চহি য়েংদনা, মহাক্না লেপ্প-লৈতনা মহৈ-মশিং তম্লম্মী অমদি অনৌবা স্কিলশিং হৈবা হেনগৎহনখি৷ ঙসি ফাওবদা, নখোয়না কাঞ্জি ভাই শক্ন-শোন্নরি
মরুপশিং,
ঙসিদি, স্কিল অমসুং ইকোসিস্তেম অনিমক অসি অনৌবা ভারতকী ফাউন্দেসন ওইরি৷ স্তার্ত-অপ ইন্দিয়া মাই পাকপগী ৱারি ঐখোয়গী ইমাংদা তাদুনা লৈরি৷ ঙসিদি, ভারতকী স্তার্ত-অপশিং অসিনা মালেম পুম্বদা মার্ক অমা থম্লি অমদি ঐখোয়গী য়ুনিকোর্নশিংনা রিকোর্দ অমা থম্লি৷ কোরোনাগী লুরুবা মতমশিংগী মতুংদা ঐখোয়গী শেল-থুমগী ফিভম অমুক হন্না ফগৎলকপগী খোঙজেল অসিগা লোইননা ভারতকীদমক মালেম পুম্বনা অশা চাওনা থম্লি৷ হন্দক্তা ইকুই কুইদ্রিঙৈদা, ভারতনা অমুক হন্না মালেম অসিদা খ্বাইদগী য়াংনা শেল-থুমগী ফিভম ফগৎলকপা ঙম্বা লৈবাক ওইরক্লি হায়না গ্লোবেল ওর্গনাইজেসন অমনসু ফোংদোকখিবা লৈরে৷ লৈবাক অসি শেমগৎপদা গুজরাতনা মতম পুম্নমক্কী ওইনা খ্বাইদগী ফবা ওইগনি অমদি খ্বাইদগী ফবা থবক তৌবা ঙমগনি হায়বসি ঐগী থাজবনি৷ হৌজিক্তি, অনৌবা ইনর্জী অমগা লোইননা গুজরাত চাওখৎহন্নবগী মিসন অসিদা ভুপেন্দ্র ভাই পতেল জী অমদি মহাক্কী তীম পুম্নমক্না হোৎনরি৷
মরুপশিং,
অমবু-অমবু ওইরে, ভুপেন্দ্র ভাইগী লুচিং মখাদা অনৌবা সরকার শেম্লবা মতুংদা ইহান হানবা ওইনা ঙসি গুজরাতকী মীয়ামদা অসিগুম্না কুপথনা ফোংদোকপগী খুদোংচাবা অমা ফংখ্রে৷ ফেল্লো ৱার্কর অমা ওইনা ভুপেন্দ্র ভাইগা ঐগা চৎমিন্নরকপা অসি চহি ২৫ হেল্লে৷ তেক্নোলোজীগী মরমদা নিংথিনা খঙ-হৈরবা অমদি ইক্বেল্লী গ্রাউন্দেদ ওইরবা ভুপেন্দ্র ভাইনা মুখ্য মন্ত্রী ওইরকপা অসি ঐখোয় পুম্নমক্কী ওইনা য়াম্না চাওথোকচনিংঙাই অমনি৷ তোঙান তোঙানবা লেবেলশিংদা থবক তৌরম্বগী মহাক্কী এক্সপরিয়েন্স অসি গুজরাত চাওখৎহনবা মতমদা য়াম্না মরু ওইরগনি৷ চহি ২৫রোমগী চাংদা, মহাক্না অহানবদা অপিকপা মুনিসিপালিতীগী মেম্বর অমা ওইনা, মতুং তারকপদা মুনিসিপালিতীগী চিয়রমেন ওইনা, মতুং তারকপদা অহমেদবাদ মেত্রোপোলিতান মুনিসিপালিতীগী কোর্পোরেতর ওইনা, অমদি মদুদগী এ.য়ু.দি.আই.গুম্বা মমিং লৈরবা ইন্সতিত্যুসন অমগী চিয়রমেন অমা ওইনা থৌ পুরক্তুনা গ্রস রুত লেবেলদগী হোৎনরকখিবা, শথবক তৌরকখিবা ঐখোয়না উরে৷ ঙসিদি, অসিগুম্লবা য়াম্না এক্সপরিয়েন্স লৈরবা মীওই অমনা গুজরাতকী চাওখৎ-থৌরাংগী খোঙচৎতা য়াম্না খোঙজেল য়াংনা লমজিংলিবা অসিদা ঐ ঙকপা ফাওই৷
মরুপশিং,
ঙসিদি, ভুপেন্দ্র ভাইনা মতম কুইনা মীয়ামগী থবক তৌরক্লিবা, অসিগুম্লবা অৱাংবা মফমশিং কল্লিবা অমদি চহি ২৫ থবক তৌরক্লবা মতুং ঙসি ফাওবদা রেকোর্দ মার্ক তৌখিবা অসিদা গুজরাত্তি মচা খুদিংমক্না চাওথোকচবা ফাওই৷ ভুপেন্দ্র ভাইনা ৱা খজিক্তমক ঙাংই অদুবু কৈদৌনুংদা মহাক্না মহাক্কী থবক্তা লান্না লমজিংখিবা লৈতে৷সাইলেন্ত ৱার্কর অমগুম্না, সাইলেন্ত সর্বেন্ত অমগুম্না থবক তৌবা অসি মহাক্না থবক তৌবগী মওংনি৷ অসিগুম্বা অফবা ভেল্যুশিং লৈরিবা ভুপেন্দ্র ভাইগী লুচিং মখাদা গুজরাতনা হিরম খুদিংমক্তা চাওখৎলক্লগনি হায়বসি ঐগী থাজবনি৷
মপুরশিং,
মনিং-মখা তম্বগী অমিৃত মহোতসবগী মতাংদা ঐনসু ময়ামদা হায়জনিংবা অমসু লৈ৷ মসিগী অমিৃত মহোতসবকী মতম অসিদা নখোয় পুম্নমক্না লৈবাক অসিদা করিগুম্বা খরা পীননবা অনৌবা রিজোলুসন অমা লৌদুনা অমদি মিসন অমা হৌদোক্নবা হোৎনগদবনি৷ মিসন অসিগী ইম্পেক্ত অসি গুজরাতকী মফম খুদিং শিনবা থুংনা য়ৌহনগদবনি৷ নখোয়গী তৌবা ঙম্বা অমদি নখোয় ময়াম্না পুনশিন্দুনা তৌবা ঙমগনি হায়বসি ঐনা খঙই৷ লৈবাক অসিগীদমক অমদি সমাজ অসিগীদমক হিংহন্নবা ঐখোয়গী নৌরিবা মীরোনবু পুক্নিং থৌগৎপিবা অসি নখোয়না হোৎনরিবশিং অদুগী য়াম্না মরু ওইবা শরুক অমা ওই৷ 'সেবা সে সিধি' মতুং ইন্দুনা, ঐখোয়না গুজরাত অমদি লৈবাক অসিবু অনৌবা থাক অমদা পুখৎলগনি৷ মতম কুইনগী মতুংদা নখোয় ময়ামগী মরক্তা শরুক য়াবা ফংজবা অসি ঐ য়াম্না লাইবক ফৈ অমদি ঐনা মীপুম খুদিংমক তশেং-তশেংনা উরি অমসুং অরিবা শকফম পুম্নমক ঐগী মাংদা লৈরি৷
অসিগুম্লবা খ্বাইদগী ফরবা য়াইফ-মঙ্গোলশিং অসিগা লোইননা, ময়াম পুম্নমকপু হন্না-হন্না থাগৎচরি!

Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at BhoomiPoojan ceremony of Hostel Phase-1 built by Saurashtra Patel SevaSamaj in Surat
15 OCT 2021 2:04PM by PIB Delhi
Namaskar!
Present in the program Gujarat Chief Minister Shri Bhupendra Bhai Patel ji, my colleagues in the Central Government, Shri Mansukh Mandaviya, Shri Parshottam Bhai Rupala, Darshana Ben, my Lok Sabha colleague and the President of Gujarat Bharatiya Janata Party, Shri C.R.Patilji, Saurashtra Patel SevaSamaj president Shri Kanji Bhai, all the respected members of the SevaSamaj, and a large number of brothers and sisters! Saurashtra Patel SevaSamajis starting a very noble project today on the occasion ofVijaya Dashami. I wish you all and the entire nation a very Happy Vijaya Dashami.
Friends,
Ramcharitmanas aptly describes the devotees of Lord Shri Ram. It is said in Ramcharitmanas:
''प्रबल अबिद्या तम मिटि जाई।
हारहिं सकल सलभ समुदाई''॥
That is, unawareness, ignorance and darkness are eliminated with the blessings of Lord Rama and by following him. All the negative forces are defeated. And following Lord Rama means following humanity, following knowledge! Therefore, Bapu had imagined a society based on the ideals of Ram Rajya from the soil of Gujarat. I am happy that the people of Gujarat are strongly pursuing as well as strengthening those values. This initiative taken by the Saurashtra Patel SevaSamaj in the field of education is also a part of this. Today the BhoomiPoojanceremony of Hostel Phase-1 has been performed.
I have been told that the work of both the phases will be completed by 2024. A large number of youths, sons and daughters will get a new direction from your efforts and they will get an opportunity to make their dreams come true. I congratulate the Saurashtra Patel SevaSamaj for these efforts, and especially its president Shri Kanji Bhai and his entire team. I am also very satisfied that there is an effort to take every section of the society along while undertaking these works of service.
Friends,
When I see such acts of service in different fields, I feel proud of the way Gujarat is carrying forward the legacy of Sardar Patel. We have to always remember what SardarSaheb had said. SardarSaheb had said that we should not let caste and creed become a hindrance. We are all sons and daughters of India. We all should love our country, make our destiny with mutual affection and cooperation. We all are witness to how Gujarat has always strengthened these sentiments of SardarSaheb. Nation First is the life mantra of the followers of SardarSaheb. You will find this life mantra everywhere in the people of Gujarat wherever you go in the country or abroad.
Brothers and sisters,
India is currently in its 75th year of independence. Along with new resolutions, this virtuous era inspires us to remember those personalities who played a major role in awakening public consciousness. It is very important for today's generation to know about them. It is the austerity and penance of many such people behind Gujarat’s unprecedented progress. There were many such personalities, especially in the field of education, who played a major role in strengthening the education system of Gujarat.
We all probably know about the great man Shri Chhaganbha, who was born in North Gujarat, and today he is remembered across the state. He firmly believed that education is the biggest means of empowerment of the society. Can you imagine that he established the SarvaVidyalayaKelavani Mandal in Kadi 102 years ago in 1919? This was the vision of Chhaganbha. His life mantra was – ‘KarBhala, HogaBhala’ (a good deed always comes around) and with this inspiration he kept shaping the future of the generations to come. Gandhiji appreciated Chhaganbhaji and said that he was doing a great service when he came to meet him in 1929. He asked people to send their children to study in Chhaganbha's Trust.
Friends,
I would also like to mention another individual who spent his present for the future of the coming generations of the country and he was Bhai Kaka. Bhai Kaka did a lot of work to strengthen the education system in the areas around Anand and Kheda. Bhai Kaka himself was an engineer, his career was going well, but on the advice of SardarSahab, he left his job and came to work in Ahmedabad Municipality. Later he moved to Charotar where he managed the Charotar Education Society in Anand. Later he also got associated with the CharotarVidya Mandal. Bhai Kaka had also dreamed of a rural university at that time --a university whichshould be in the village and the subjects of the rural system should be at its core. With this inspiration, he played an important role in setting up the SardarVallabhbhaiVidyapeeth. Bhikhabhai Patel was also like him who worked with Bhai Kaka and Sardar Patel.
Friends,
Those who know little about Gujarat, I want to introduce VallabhVidyanagar. As many of you would know this place lies between Karamsad-Bakrol and Anand. This place was developed so that education could be spread and the development work of the village could be accelerated. Veteran civil service officer H.M. Patel was also associated with VallabhVidyanagar. When SardarSaheb was the Home Minister of the country, H.M. Patel was counted among the people very close to him. Later he also became the Finance Minister in the Janata Party government.
Friends,
There are so many names that are coming to my mind. If we talk about Swarashtra, our MohanlalLaljibhai Patel, whom we knew as Mola Patel, had built a huge educational complex. Another MohanbhaiVirjibhai Patel ji had worked to strengthen the education system in Amreli by establishing a hostel called 'Patel Ashram' more than a hundred years ago. Keshawaji Bhai,Arjibhai Virani and KarshanbhaiBecharbhai Viranibuilt schools and hostels in Jamnagar decades ago to educate daughters. Similar efforts by people like Naginbhai Patel, Sakalchand Patel andGanpatbhai Patel can be seenin the form of different universities of Gujarat. Today's occasion is also a great day to remember them. If we go through the life story of all such people, we will find how they achieved bigger goals with small efforts. This collectivity of efforts leads to the biggest results.
Friends,
With your blessings to a very ordinary person like me, who had no family or political background or who had no roots in casteist politics, you gave a chance to me to serve Gujarat in 2001. The power of your blessings is so huge that I continue to be privileged to serve the country uninterrupted for more than 20 years, first in Gujarat and now the country.
Friends,
I have learnt the power of 'SabkaSaath, SabkaVikas' from Gujarat itself. There was a time when there was a dearth of good schools in Gujarat and there was a shortage of teachers for good education. With the blessings of Umiya Mata after visiting KhodalDham, I sought people's support to solve this problem and associated them with me. You would recall that Gujarat started the ‘Praveshotsav’project to change this situation. Projects like ‘Sakshardeep’ and ‘Gunotsav’were launchedto improve the quality of education in schools.
Then there was also a huge challenge of dropout of daughters in Gujarat. Our Chief Minister Bhupendra Bhai also mentioned it just now. There were many social reasons as well as practical reasons. Many daughters could not go to schools even if they wanted to because there were no toilets for them. To solve these problems, Gujarat got inspiration from the Panchshaktis (five powers), i.e., knowledge power, manpower, water power, energy power and defence power! Toilets were built for girls in schools. The result of efforts like VidyaLaxmi Bond, SaraswatiSadhanaYojna, Kasturba Gandhi BalikaVidyalaya was such that not only did the standard of education improve in Gujarat, but the school dropout rate also declined sharply.
I am happy that there are greater efforts now for the education and the future of daughters. I remember you had started ‘BetiBachaoAbhiyan’ from Surat and later spread it to all over Gujarat. I remember whenever I used to visit you I would not miss an opportunity to tell you about this bitter truth. I did not care whether you agreed with me or got angry, but I always insisted on this bitter reality about saving daughters. And I am happy that all of you welcomed it. I was fortunate to associate myself with your great effort when you took out a march from Surat to the entire Gujarat and administered oaths to people to save daughters. It was a great effort by you. As Bhupendra Bhai was referring to Raksha Shakti University in Gujarat and I also want to reiterate it because those who are watching the program should also know about it. In such a short span of time, Gujarat has shown a new path through innovative initiatives like Raksha Shakti University, the world's first Forensic Science University, Law University and DeenDayal Energy University, as well as the world's first Children's University, Teachers’ Training University, Sports University, Kamdhenu University, etc. Today the young generation of Gujarat is getting the benefit of all these efforts. I know most of you are aware of these initiatives and BhupendraBhai has also mentioned them, but I am repeating these things in front of you because you gave me whole-hearted support and the experiences gained from those efforts are resulting in big changes in the country today.
Friends,
Today the education system of the country is also being modernized through the new National Education Policy. In the new National Education Policy, there is the option of teaching professional courses in the mother tongue also. Very few people understand how huge an impact it is going to have. The child of the village and even the poor can now make his dreams come true. Language will not be an obstacle in his life. Now studies are not limited to degrees, but they are being linked with skills. The country is also connecting its traditional skills with modern possibilities.
Friends,
Who else other than you can understand the importance of skill? Once upon a time most of you left your homes, farms, relatives and friends in Saurashtra and came to Surat to chisel diamonds. Eight to ten people used to live in a small room. But it was your skill that led to your growth today. Therefore, PandurangShastriji referred to you as gem artists. Our Kanji brother is an example in himself. Irrespective of his age, he kept on studying and went on adding new skills. And even today you ask Kanji Bhai, perhaps he must be learning something new. This in itself is very inspiring.
Friends,
Skill and ecosystem together are laying the foundation of New India today. The success of Start-up India is in front of us. Today India's start-ups are making a mark across the world and our unicorns are making a record. The entire world has high hopes about India with the speed with which our economy has made a comeback after the difficult times of Corona. Recently, a global organization has also said that India is again going to become the fastest growing economy in the world. I am sure Gujarat will, as always, will be best and do its best in its efforts to build the nation. Now Bhupendra Bhai Patel ji and his entire team are committed to this mission of Gujarat’s progress with a new energy.
Friends,
By the way, I have got an opportunity to address the people of Gujarat in such detail today for the first time after the formation of the new government under the leadership of Bhupendra Bhai. My association with Bhupendra Bhai, as a fellow worker, is more than 25 years old. It is a matter of great pride for all of us that Bhupendra Bhai is a Chief Minister who is also knowledgeable in technology and is equally grounded. His experience of working at different levels is going to be very useful in the development of Gujarat. For almost 25 years he has closely seen, worked and led the administration at the grassroot level first as a member of a small municipality, then as the chairman of the municipality, followed by corporator of the Ahmedabad Metropolitan Municipality, the chairman of the standing committee of the Ahmedabad Municipal Corporation, and then as the chairman of a reputed institution like AUDA.I am glad that today such an experienced person is leading Gujarat's development journey forward at a rapid pace.
Friends,
Today every Gujarati is also proud of the fact that Bhupendra Bhai has an unblemished record despite being in public life for so long, holding such high positions and even after working for 25 years. BhupendraBhai speaks very little but never compromises in his work. Working like a silent worker, like a silent servant, is his style of working. Very few people know that Bhupendra Bhai's family has always been devoted to spirituality. His father has been associated with the spiritual field. I am sure that Gujarat will develop all-round under the leadership of Bhupendra Bhai, who has such good values.
Friends,
I also have a request for all of you regarding the AmritMahotsav of Independence. All of you should also take some resolution and start a mission to give something to the country during this AmritMahotsav. This mission should be such that its impact should be visible in every nook and corner of Gujarat. I know of your potential and you can do this together. An important part of your efforts should be to inspire our new generation to live for the country and the society.Following the mantra of 'Seva Se Siddhi' (service to success), we will take Gujarat and the country to new heights. I am fortunate to be amongst you after a long time and I am literally watching everybody and all the old faces are in front of me.
With these best wishes, many thanks to all of you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.