ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ସୁରଟରେ ସୌରାଷ୍ଟ୍ର ପଟେଲ ସେବା ସମାଜ ଦ୍ୱାରା ନିର୍ମିତ ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଛାତ୍ରାବାସର ଭୂମି ପୂଜନ ସମାରୋହରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦ୍‌ବୋଧନ
15 OCT 2021 2:04PM by PIB Bhubaneshwar
ନମସ୍କାର!
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉପସ୍ଥିତ ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ଭାଇ ପଟେଲ, କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରରେ ମୋର ସହଯୋଗୀ ଶ୍ରୀ ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡବ୍ୟ, ଶ୍ରୀ ପୁରୁଷୋତମ ଭାଇ ରୁପାଲା, ଦର୍ଶନା ବେନ୍‌, ଲୋକସଭାରେ ମୋର ସାଂସଦ ସାଥୀ ଏବଂ ଗୁଜରାଟ ଭାରତୀୟ ଜନତା ପାର୍ଟିର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀ ସି. ଆର୍‌. ପାଟିଲ ମହୋଦୟ, ସୌରାଷ୍ଟ୍ର ପଟେଲ ସେବା ସମାଜର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀ କାନ୍‌ଜୀ ଭାଇ, ସେବା ସମାଜର ସମସ୍ତ ସମ୍ମାନିତ ସଦସ୍ୟଗଣ ଏବଂ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ଉପସ୍ଥିତ ମୋର ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ! \'ସୌରାଷ୍ଟ୍ର ପଟେଲ ସେବା ସମାଜ\' ଦ୍ୱାରା ଆଜି ବିଜୟା ଦଶମୀ ଅବସରରେ ଏକ ପବିତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଉଛି । ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏବଂ ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ବିଜୟା ଦଶମୀର ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜ୍ଞାପନ କରୁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ରାମଚରିତ ମାନସରେ ପ୍ରଭୁ ଶ୍ରୀରାମଙ୍କ ଭକ୍ତମାନଙ୍କ ବିଷୟରେ, ତାଙ୍କ ଅନୁଗାମୀମାନଙ୍କ ବିଷୟରେ ଖୁବ ସଠିକ କଥା କୁହାଯାଇଛି । ରାମଚରିତ ମାନସରେ କୁହାଯାଇଛି -
\"ପ୍ରବଳ ଅବିଦ୍ୟା ତମ ମିଟି ଯାଇ ।
ହାର ହିଁ ସକଲ ସଲଭ ସମୁଦାୟୀ । ।
ଅର୍ଥାତ୍‌, ଭଗବାନ ରାମଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରୁ, ତାଙ୍କର ଅନୁସରଣ ଦ୍ୱାରା ବିଦ୍ୟାହୀନତା, ଅଜ୍ଞାନ ଏବଂ ଅନ୍ଧକାର ଦୂର ହୋଇଥାଏ । ସମସ୍ତ ନକରାତ୍ମକ ଶକ୍ତି ପରାଜିତ ହୋଇଥାଆନ୍ତି । ଏବଂ ଭଗବାନ ରାମଙ୍କୁ ଅନୁସରଣ କରିବାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି - ମାନବିକତାର ଅନୁସରଣ, ଜ୍ଞାନର ଅନୁସରଣ! ଏଥିପାଇଁ ବାପୁ ଗୁଜରାଟ ମାଟିରୁ ରାମରାଜ୍ୟର ଆଦର୍ଶରେ ଚାଲିବାକୁ ଥିବା ସମାଜର ପରିକଳ୍ପନା କରିଥିଲେ । ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଗୁଜରାଟବାସୀ ସେହି ମୂଲ୍ୟବୋଧକୁ ଖୁବ୍ ମଜବୁତ ଭାବେ ଆଗେଇ ନେଉଛନ୍ତି, ସେଗୁଡିକୁ ସୁଦୃଢ କରୁଛନ୍ତି । \'ସୌରାଷ୍ଟ୍ର ପଟେଲ ସେବା ସମାଜ\' ଦ୍ୱାରା ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଜି ଆରମ୍ଭ ହେଉଥିବା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମଧ୍ୟ ଏହି ପର୍ଯ୍ୟାୟର ଏକ ଅଂଶ ।
ମତେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ୨୦୨୪ ମସିହା ସୁଦ୍ଧା ଉଭୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟର କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପୁର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଯିବ । ଅନେକ ଯୁବକ, ବାଳକ ଓ ବାଳିକାମାନଙ୍କୁ ଆପଣଙ୍କର ଏହି ଉଦ୍ୟମରୁ ନୂତନ ଦିଗ୍‌ଦର୍ଶନ ମିଳିବ, ସେମାନଙ୍କୁ ନିଜ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବାର ଅବସର ମିଳିବ । ମୁଁ ଏହିସବୁ ପ୍ରୟାସଗୁଡିକ ପାଇଁ ସୌରାଷ୍ଟ୍ର ପଟେଲ ସେବା ସମାଜକୁ ଏବଂ ବିଶେଷକରି ଏହାର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀ କାନ୍‌ଜୀ ଭାଇ ପଟେଲଙ୍କୁ ଏବଂ ତାଙ୍କର ପୁରା ଟିମକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ମୁଁ ଏଥିପାଇଁ ଆନନ୍ଦିତ ଯେ ସେବାର ଏହି କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡିକରେ ସମାଜର ସବୁ ବର୍ଗର ଲୋକଙ୍କୁ ସାଙ୍ଗରେ ନେଇ ଚାଲିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରାଯାଇଛି, ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସେବାର ଏଭଳି କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଦେଖେ, ସେତେବେଳେ ମୁଁ ନିଜକୁ ଗର୍ବିତ ଅନୁଭବ କରେ ଯେ ଗୁଜରାଟ କିପରି ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଉଥିବା କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଆଗକୁ ବଢାଉଛି । ସର୍ଦ୍ଦାର ସାହେବ କହିଥିଲେ ଏବଂ ସର୍ଦ୍ଦାର ସାହେବଙ୍କ ବାକ୍ୟକୁ ଆମକୁ ଆମ ଜୀବନ ସହିତ ବାନ୍ଧି ରଖିବାକୁ ହେବ । ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲ କହିଥିଲେ - ଆମକୁ ଜାତି ଓ ଧର୍ମକୁ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ହେବାକୁ ଦେବାର ନାହିଁ । ଆମେ ସମସ୍ତେ ଭାରତର ସନ୍ତାନ ସନ୍ତତି । ଆମ ସମସ୍ତେ ଆମ ଦେଶକୁ ପ୍ରେମ କରିବା ଉଚିତ୍‌, ପାରସ୍ପରିକ ସ୍ନେହ ଏବଂ ସହଯୋଗ ସହ ନିଜର ଭାଗ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ । ସର୍ଦ୍ଦାର ସାହେବଙ୍କର ଏହି ଭାବନାସବୁକୁ ଗୁଜରାଟ କିଭଳି ସର୍ବଦା ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଆସିଛି ମୁଁ ନିଜେ ଏହାର ସାକ୍ଷୀ । ରାଷ୍ଟ୍ର ପ୍ରଥମ, ଏହା ହେଉଛି ସର୍ଦ୍ଦାର ସାହେବଙ୍କ ସନ୍ତାନମାନଙ୍କର ଜୀବନର ମନ୍ତ୍ର । ଆପଣ ଦେଶ ଦୁନିଆରେ ଯେକୌଣସି ସ୍ଥାନକୁ ଯାଆନ୍ତୁ, ଗୁଜରାଟର ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ଜୀବନ ମନ୍ତ୍ର ଆପଣଙ୍କୁ ସବୁ ସ୍ଥାନରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିବ ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଭାରତ ଏବେ ନିଜର ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ବର୍ଷରେ ପଦାର୍ପଣ କରିଛି । ଏହି ଅମୃତକାଳ ଆମମାନଙ୍କୁ ନୂତନ ସଂକଳ୍ପ ସହିତ ସେହି ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱମାନଙ୍କୁ ସ୍ମରଣ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା ମଧ୍ୟ ଦେଇଥାଏ, ଯେଉଁମାନେ ଜନ ସଚେତନତା ଜାଗୃତ କରିବାରେ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ । ଆଜିର ପିଢୀ ସେମାନଙ୍କ ବିଷୟରେ ଜାଣିବା ଅତି ଆବଶ୍ୟକତା ଅଟେ । ଆଜି ଗୁଜରାଟ ଯେଉଁ ଶିଖରରେ ପହଂଚିଛି, ତାହା ପଛରେ ଏପରି ଅନେକ ଲୋକଙ୍କ ତପ-ତ୍ୟାଗ ଏବଂ ତପସ୍ୟା ରହିଛି । ବିଶେଷକରି ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏମିତିସବୁ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ ଅବତୀର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଥିଲେ, ଯେଉଁମାନେ ଗୁଜରାଟର ଶିକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ମଜବୁତ କରିବାରେ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରିଥିଲେ ।
ଆମେ ସମସ୍ତେ ବୋଧହୁଏ ଜାଣିଥିବା, ଉତର ଗୁଜରାଟରେ ସେ ଜନ୍ମଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଆଜି ଗୁଜରାଟର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ତାଙ୍କୁ ସ୍ମରଣ କରାଯାଏ । ଏଭଳି ଏକ ମହାପୁରୁଶ ଥିଲେ ଶ୍ରୀ ଛଗନଭା । ତାଙ୍କର ଦୃଢ ବିଶ୍ୱାସ ଥିଲା ଯେ ଶିକ୍ଷା ହିଁ ସମାଜର ସଶକ୍ତିକରଣର ସବୁଠାରୁ ବଡ ମାଧ୍ୟମ ଅଟେ । ଆପଣ ଚିନ୍ତା କରନ୍ତୁ, ଆଜିଠାରୁ ୧୦୨ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ୧୯୧୯ ମସିହାରେ ସେ କଡିଠାରେ ସର୍ବ ବିଦ୍ୟାଳୟ କେଲୱାନୀ ମଣ୍ଡଳର ସ୍ଥାପନା କରିଥିଲେ । ଏହା ଛଗନ ଭ୍ରାତାଙ୍କର ଦୂରଦୃଷ୍ଟିସମ୍ପନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟ ଥିଲା । ଏହା ତାଙ୍କର ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ଥିଲା, ତାଙ୍କର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଥିଲା । ତାଙ୍କର ଜୀବନ ମନ୍ତ୍ର ଥିଲା - ଭଲ କାର୍ଯ୍ୟ କଲେ, ଭଲ ଫଳ ମିଳିବ ଏବଂ ଏହି ପ୍ରେରଣା ଦ୍ୱାରା ସେ ଆଗାମୀ ପିଢୀର ଭବିଷ୍ୟତକୁ ସଜାଡି ଚାଲିଥିଲେ । ୧୯୧୯ରେ ଯେତେବେଳେ ଗାନ୍ଧିଜୀ ଛଗନଭା ଜୀଙ୍କ ମଣ୍ଡଳକୁ ଯାଇଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ସେ କହିଥିଲେ ଯେ - ଛଗନଭା ଖୁବ୍ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସେବା କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ନିଜର ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଅଧିକ ସଂଖ୍ୟାରେ ଛଗନଭାଙ୍କ ଟ୍ରଷ୍ଟକୁ ପଢିବା ପାଇଁ ପଠାଇବାକୁ ସେ ଲୋକମାନଙ୍କୁ କହିଥିଲେ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଦେଶର ଆଗାମୀ ପିଢୀର ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ନିଜର ବର୍ତମାନକୁ ଜଳାଞ୍ଜଳି ଦେଇଥିବା ଏଭଳି ଆଉ ଏକ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱଙ୍କ ବିଷୟରେ ମୁଁ ଉଲ୍ଲେଖ କରିବାକୁ ଚାହିଁବି - ସେ ଥିଲେ ଭାଇ କାକା । ଭାଇ କାକା ଆନନ୍ଦ୍ ଏବଂ ଖେଡାର ଆଖପାଖ ଅଂଚଳରେ ଶିକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ମଜବୁତ୍ କରିବା ପାଇଁ ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ । ଭାଇ କାକା ନିଜେ ତ ଇଞ୍ଜିନିୟର ଥିଲେ, ବୃତିଗତ ଜୀବନ ମଧ୍ୟ ଠିକ୍ ଠାକ୍ ଚାଲିଥିଲା କିନ୍ତୁ ସର୍ଦ୍ଦାର ସାହେବ ଥରେ ମାତ୍ର କହିବା ପରେ ସେ ଚାକିରୀ ଛାଡି ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ଅହମଦାବାଦ ପୌରପାଳିକାରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ଚାଲି ଆସିଥିଲେ । କିଛି ସମୟ ପରେ ସେ ଚରୋତର ଚାଲିଯାଇଥିଲେ, ଯେଉଁଠାରେ ସେ ଆନନ୍ଦରେ ଚରୋତର ଏଜୁକେସନ୍ ସୋସାଇଟିର ଦାୟିତ୍ୱ ସମ୍ଭାଳିଥିଲେ । ପରେ ସେ ଚରୋତର ବିଦ୍ୟା ମଣ୍ଡଳ ସହ ମଧ୍ୟ ଯୋଡି ହୋଇ ଯାଇଥିଲେ । ଭାଇକାକା ସେସମୟରେ ଏକ ଗ୍ରାମୀଣ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ସ୍ୱପ୍ନ ମଧ୍ୟ ଦେଖିଥିଲେ । ଏକ ଏଭଳି ବିଶ୍ୱବଦ୍ୟାଳୟ ଯାହା ଗାଁରେ ହୋଇଥିବ ଏବଂ ଯାହାର କେନ୍ଦ୍ରରେ ଗ୍ରାମୀଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ବିଷୟବସ୍ତୁ ହୋଇଥିବ । ଏହି ପ୍ରେରଣା ଦ୍ୱାରା ସେ ସର୍ଦ୍ଦାର ବଲ୍ଲଭଭାଇ ବିଦ୍ୟାପୀଠର ନିର୍ମାଣରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରିଥିଲେ । ସେହିପରି ଭିଖାଭାଇ ପଟେଲ ମଧ୍ୟ ଥିଲେ ଯିଏ ଭାଇକାକା ଏବଂ ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲଙ୍କ ସହ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେଉଁମାନେ ଗୁଜରାଟ ବିଷୟରେ କମ୍ ଜାଣନ୍ତି, ମୁଁ ଆଜି ସେମାନଙ୍କୁ ବଲ୍ଲଭ ବିଦ୍ୟାନଗର ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଜଣାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ ଜାଣିଥିଲେ, ଏହି ସ୍ଥାନ, କରମସାଦ-ବାକରୋଲ ଏବଂ ଆନନ୍ଦ୍ ମଧ୍ୟରେ ପଡେ । ଏହି ସ୍ଥାନକୁ ଏଥିପାଇଁ ବିକଶିତ କରାଯାଇଥିଲା, କାରଣ ଏଠାରେ ଶିକ୍ଷାର ପ୍ରସାର କରାଯାଇପାରିବ, ଗାଁର ବିକାଶ ସହ ଜଡିତ କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରାଯାଇପାରିବ । ବଲ୍ଲଭ ବିଦ୍ୟାନଗର ସହ ପ୍ରଶାସନିକ ସେବାର ବିଶିଷ୍ଟ ଅଧିକାରୀ ଏଚ୍‌. ଏମ୍‌, ପଟେଲ ଜୀ ମଧ୍ୟ ସାମିଲ ଥିଲେ । ସର୍ଦ୍ଦାର ସାହେବ ଯେତେବେଳେ ଦେଶର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ଏଚ୍‌. ଏମ୍‌. ପଟେଲ ଜୀଙ୍କୁ ତାଙ୍କର ଅତି ଘନିଷ୍ଠ ବ୍ୟକ୍ତି ଭାବେ ବିବେଚନା କରାଯାଉଥିଲା । ପରେ ଜନତା ପାର୍ଟି ସରକାରରେ ସେ ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରୀ ହୋଇଥିଲେ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏଭଳି ଅନେକ ନାମ ଅଛି ଯାହା ମୋର ଆଜି ମନେପଡୁଛି । ଯଦି ଆମେ ସୌରାଷ୍ଟ୍ର କଥା କହିବା ତେବେ ଆମର ମୋହନଲାଲ ଲାଲ୍‌ଜୀ ଭାଇ ପଟେଲ ଯାହାଙ୍କୁ ଆମେ ମୋଲା ପଟେଲ ନାମରେ ଜାଣିଥିଲୁ । ମୋଲା ପଟେଲ ଏକ ବିଶାଳ ଶୈକ୍ଷିକ ପରିସର ନିର୍ମାଣ କରାଇଥିଲେ । ଆଉ ଜଣେ ମୋହନ ଭାଇ ବିରଜୀଭାଇ ପଟେଲ ଯିଏ ଶହେ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ପଟେଲ ଆଶ୍ରମ ନାମରେ ଏକ ଛାତ୍ରାବାସ ସ୍ଥାପନ କରି ଅମରେଲିରେ ଶିକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ମଜବୁତ କରିବାର କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ । ଜାମନଗରରେ କେଶାବାଜୀ ଭାଇ ଅରଜୀଭାଇ ବିରାଣୀ ଏବଂ କରସନଭାଇ ବେଚରଭାଇ ବିରାଣୀ, ବହୁ ଦଶନ୍ଧି ପୂର୍ବରୁ ବାଳିକାମାନଙ୍କୁ ଶିକ୍ଷିତ କରିବା ପାଇଁ ସ୍କୁଲ ଏବଂ ଛାତ୍ରୀନିବାସ ନିର୍ମାଣ କରିଥିଲେ । ନଗୀନ ଭାଇ ପାଟେଲ, ସାକଲଚନ୍ଦ ପଟେଲ, ଗଣପତଭାଇ ପଟେଲଙ୍କ ଭଳି ଲୋକଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥିବା ପ୍ରୟାସର ଫଳ ଆଜି ଆମକୁ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ରୂପରେ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଛି । ଆଜିର ଏହି ସୁଅବସର ସେମାନଙ୍କୁ ସ୍ମରଣ କରିବାର ଏକ ଉତମ ଦିବସ ଅଟେ । ଆମେ ଏଭଳି ସବୁ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱଙ୍କ ଜୀବନ ଗାଥାକୁ ଦେଖିବା ତାହାହେଲେ ଜାଣିବା ଯେ କିଭଳି ଛୋଟ ଛୋଟ ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ସେମାନେ ବଡ ବଡ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରି ଦେଖାଇଥିଲେ । ପ୍ରୟାସର ଏହି ସାମୁହିକତା, ବଡ ବଡ ପରିଣାମ ସମ୍ଭବ କରି ଦେଖାଇଥାଏ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆପଣମାନଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରୁ ମୋ ଭଳି ଅତ୍ୟନ୍ତ ସାମାନ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିକୁ, ଯାହାର କୌଣସି ପାରିବାରିକ କିମ୍ବା ରାଜନୈତିକ ପୃଷ୍ଠଭୂମୀ ନଥିଲା, ଯାହା ନିକଟରେ ଜାତିବାଦ ଆଧାରିତ ରାଜନୀତିର କୌଣସି ଆଧାର ନଥିଲା, ଏପରି ମୋ ଭଳି ସାଧାରଣ ବ୍ୟକ୍ତିକୁ ଆପଣମାନେ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେଇ ୨୦୦୧ ମସିହାରେ ଗୁଜରାଟର ସେବା କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ । ଆପଣମାନଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦର ଶକ୍ତି ଏତେ ଅଧିକ ଯେ ଆଜି ୨୦ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ସମୟ ହୋଇଗଲାଣି, ତଥାପି ନିରବଛିନ୍ନ ଭାବରେ ପ୍ରଥମେ ଗୁଜରାଟର ଏବଂ ଆଜି ସମଗ୍ର ଦେଶର ସେବା କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମିଳୁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
\"ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ\" ର ସାମର୍ଥ୍ୟ କ\'ଣ, ଏହା ମଧ୍ୟ ମୁଁ ଗୁଜରାଟରୁ ହିଁ ଶିଖିଛି । ଏକଦା ଗୁଜରାଟରେ ଭଲ ସ୍କୁଲର ଅଭାବ ଥିଲା, ଉତମ ଶିକ୍ଷା ପାଇଁ ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କର ମଧ୍ୟ ଅଭାବ ଥିଲା । ଉମିୟା ମାତାଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ନେଇ, ଖୋଡଲ ଧାମର ଦର୍ଶନ କରି, ମୁଁ ଏହି ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଲୋକମାନଙ୍କ ସମର୍ଥନ ଲୋଡିଥିଲି, ଲୋକମାନଙ୍କୁ ମୋ ସହ ଯୋଡିଥିଲି । ଆପଣଙ୍କର ମନେ ଥିବ, ଗୁଜରାଟ ଏହି ପରିସ୍ଥିତିରେ ପରିବର୍ତନ ଆଣିବା ପାଇଁ ପ୍ରବେଶୋତ୍ସବର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲି । ସ୍କୁଲରେ ଶିକ୍ଷାର ଗୁଣବତା ବଢୁ, ଏଥିପାଇଁ ସାକ୍ଷରଦୀପ ଏବଂ ଗୁଣୋତ୍ସବ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା ।
ସେତେବେଳେ ଗୁଜରାଟରେ ଝିଅମାନେ ସ୍କୁଲରୁ ଅଧାରୁ ପାଠ ଛାଡିବା ମଧ୍ୟ ଏକ ଆହ୍ୱାନ ଥିଲା । ଏବେ ଆମ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ଭାଇ ମଧ୍ୟ ଏ ବିଷୟରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କଲେ । ଏହାର ଅନେକ ସାମାଜିକ କାରଣ ତ ଥିଲା, କେତେକ ବ୍ୟାବହାରିକ କାରଣ ମଧ୍ୟ ରହିଥିଲା ଯେପରି ଅନେକ ଝିଅ ସ୍କୁଲ ଆସିବାକୁ ଚାହୁଁଥିଲେ ମଧ୍ୟ ଏଥିପାଇଁ ଆସିପାରୁ ନଥିଲେ କାରଣ ସ୍କୁଲରେ ସେମାନଙ୍କ ଶୌଚାଳୟ ନ ଥିଲା । ଏସବୁ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଗୁଜରାଟ ପଂଚଶକ୍ତିଙ୍କଠାରୁ ପ୍ରେରଣା ପାଇଲା । ପଂଚାମୃତ, ପଂଚଶକ୍ତି ଅର୍ଥାତ୍ - ଜ୍ଞାନଶକ୍ତି, ଜନଶକ୍ତି, ଜଳଶକ୍ତି, ଉର୍ଜାଶକ୍ତି ଏବଂ ରକ୍ଷାଶକ୍ତି । ସ୍କୁଲଗୁଡିକରେ ବାଳିକାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ କରାଗଲା । ବିଦ୍ୟା ଲକ୍ଷ୍ମୀ ବଣ୍ଡ୍‌, ସରସ୍ୱତୀ ସାଧନା ଯୋଜନା, କସ୍ତୁରବା ଗାନ୍ଧୀ ବାଳିକା ବିଦ୍ୟାଳୟ ଏଭଳି ଅନେକ ଉଦ୍ୟମର ପରିଣାମ ସ୍ୱରୂପ ଗୁଜରାଟରେ କେବଳ ପାଠପଢାର ମାନରେ ଉନ୍ନତି ଘଟିଲା ନାହିଁ ବରଂ ସ୍କୁଲରେ ଅଧାରୁ ପାଠପଢା ଛାଡିବା ହାର ମଧ୍ୟ ଦୃତ ଗତିରେ ହ୍ରାସ ପାଇଲା ।
ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଆଜି ଝିଅମାନଙ୍କ ପାଠପଢା ପାଇଁ, ସେମାନଙ୍କ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ପ୍ରୟାସ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି । ମୋର ମନେ ଅଛି, ଆପଣମାନେ ହିଁ ଥିଲେ ଯେଉଁମାନେ ସୁରଟରୁ ସମଗ୍ର ଗୁଜରାଟରେ ବେଟି ବଚାଓ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ ଚଳାଇଥିଲେ, ଏବଂ ମୋର ମନେ ଅଛି ସେତେବେଳେ ଆପଣମାନଙ୍କ ସମାଜର ଲୋକମାନଙ୍କ ଗହଣକୁ ମୁଁ ଆସୁଥିଲି ଏବଂ ସେତେବେଳେ ଏହି କଠୋର କଥା ଜଣାଇବାକୁ କେବେ ମଧ୍ୟ ପଛଘୁଂଚା ଦେଇନଥିଲି । ଆପଣମାନେ ରାଜି ହୁଅନ୍ତୁ ବା ଅରାଜି ହୁଅନ୍ତୁ, ଏହାର ଚିନ୍ତା ନକରି ମୁଁ ସବୁବେଳେ ଝିଅମାନଙ୍କୁ ବଂଚାଇବାର କଠୋର କଥା କହୁଥିଲି । ଏବଂ ଆଜି ମୁଁ ଅତି ଆନନ୍ଦର ସହ କହିପାରୁଛି ଯେ ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ମୋ କଥାକୁ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି । ଏବଂ ଆପଣମାନେ ସୁରଟରୁ ଯେଉଁ ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ, ସମଗ୍ର ଗୁଜରାଟକୁ ଯାଇ, ସମାଜର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ଯାଇ, ଗୁଜରାଟର ପ୍ରତି କୋଣକୁ ଯାଇ ଝିଅମାନଙ୍କୁ ବଂଚାଇବା ପାଇଁ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଶପଥ ଦିଆଇଥିଲେ । ଏବଂ ମତେ ମଧ୍ୟ ଆପଣମାନଙ୍କ ଏହି ମହାପ୍ରୟାସ ସହ ଯୋଡି ହେବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଥିଲା । ଆପଣମାନେ ବହୁତ ବଡ ପ୍ରୟାସ କରିଥିଲେ । ଗୁଜରାଟରେ ରକ୍ଷାଶକ୍ତି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ, ଏବେ ଆମର ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ଭାଇ ଖୁବ୍ ବିସ୍ତୃତ ଭାବେ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ବିଷୟରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରୁଥିଲେ କିନ୍ତୁ ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଏକଥାର ପୁନରାବୃତି କରିବାକୁ ଚାହିଁବି, କାରଣ ଆଜି ଆମ ଦେଶବାସୀ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ଦେଖୁଛନ୍ତି ତ ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହା ଜାଣନ୍ତୁ । ଗୁଜରାଟ ଏତେ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ରକ୍ଷାଶକ୍ତି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ, ବିଶ୍ୱର ସର୍ବପ୍ରଥମ ଫରେନସିକ୍ ସାଇନସ୍ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ, ଆଇନ୍ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ,ଏବଂ ଦୀନ ଦୟାଲ ଉର୍ଜା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ, ଏଥିସହ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରଥମ ଶିଶୁ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ, ଶିକ୍ଷକ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ, କ୍ରୀଡା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ, କାମଧେନୁ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଭଳି ଅନେକ ଅଭିନବ ଶୁଭାରମ୍ଭ ଦ୍ୱାରା ଦେଶକୁ ନୂତନ ମାର୍ଗ ଦେଖାଇଛି । ଆଜି ଗୁଜରାଟର ଯୁବପିଢୀକୁ ଏହି ସବୁ ପ୍ରୟାସର ଲାଭ ମିଳୁଛି । ମୁଁ ଜାଣିଛି ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ ଲୋକ ଏ ବିଷୟରେ ଅବଗତ ଏବଂ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ଭାଇ ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଆଜି ଏସବୁ କଥା ମୁଁ ଏଥିପାଇଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ଆଗରେ ପୁଣିଥରେ କହୁଛି କାରଣ ଯେଉଁସବୁ ପ୍ରୟାସରେ ଆପଣମାନେ ମୋତେ ସହଯୋଗ କରିଛନ୍ତି, ମୋ କାନ୍ଧ ସହ କାନ୍ଧ ମିଶାଇ ଚାଲିଛନ୍ତି, ଆପଣମାନେ କେବେ ମଧ୍ୟ ପଛକୁ ବୁଲି ଦେଖିନାହାନ୍ତି, ସେଥିରୁ ମିଳିଥିବା ଅନୁଭବ ଆଜି ଦେଶରେ ବଡ ପରିବର୍ତନ ଆଣୁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ନୂତନ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶର ଶିକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥାର ମଧ୍ୟ ଆଧୁନିକୀକରଣ କରାଯାଉଛି । ନୂତନ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତିରେ ବୃତିଗତ ପାଠ୍ୟକ୍ରମଗୁଡିକୁ ସ୍ଥାନୀୟ ଭାଷାରେ, ମାତୃଭାଷାରେ ଶିକ୍ଷାଦାନ ପାଇଁ ବିକଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ଦିଆଯାଇଛି । ଏହାର ପ୍ରଭାବ କେତେ ବିଶାଳ ହେବ ସେ ବିଷୟରେ ଖୁବ୍ କମ୍ ଲୋକ ହୃଦୟଙ୍ଗମ କରିପାରୁଛନ୍ତି । ଗାଁର, ଗରିବର ପିଲା ମଧ୍ୟ ଏବେ ନିଜର ସ୍ୱପ୍ନ ସାକାର କରିପାରିବ । ଭାଷା ପାଇଁ ଏବେ ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ ବାଧା ଆସିବ ନାହିଁ । ଏବେ ପାଠପଢାର ଅର୍ଥ କେବଳ ଡିଗ୍ରୀ ହାସଲ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସିମୀତ ନୁହେଁ, ବରଂ ଏବେ ପାଠପଢାକୁ ଦକ୍ଷତା ସହ ସଂଯୋଗ କରାଯାଉଛି । ଦେଶ ଏବେ ଏହାର ପାରମ୍ପରିକ ଦକ୍ଷତାକୁ ଆଧୁନିକ ସମ୍ଭାବନାଗୁଡିକ ସହ ଯୋଡୁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଦକ୍ଷତାର ମହତ୍ୱ କ\'ଣ, ଏହା ଆପଣମାନଙ୍କ ଛଡା କିଏ ବା ଅଧିକ ବୁଝିପାରିବ । ଗୋଟେ ସମୟରେ ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ ଲୋକ, ସୌରାଷ୍ଟ୍ରରେ ନିଜର ଘର ଛାଡି, ଜମି-ବାଡି, ବନ୍ଧୁ-ପରିଜନ ଛାଡି ହୀରା ସଫା କରିବା ପାଇଁ ସୁରତ ଆସିଥିଲେ । ଏକ ଛୋଟିଆ ଘରେ ୮-୮ଜଣ ୧୦-୧୦ ଜଣ ଲୋକ ରହୁଥିଲେ । କିନ୍ତୁ ଏହା ଆପଣମାନଙ୍କର ଦକ୍ଷତା ହିଁ ଥିଲା, ଆପଣମାନଙ୍କର କୌଶଳ ଥିଲା ଯେଉଁଥିପାଇଁ ଆଜି ଆପଣମାନେ ଏତେ ଉପରେ ପହଂଚି ପାରିଛନ୍ତି । ଏବଂ ପାଣ୍ଡୁରଙ୍ଗ ଶାସ୍ତ୍ରୀ ଜୀ ସେଇଥିପାଇଁ ତ ଆପଣମାନଙ୍କୁ କହିଥିଲେ - ରତ୍ନ କଳାକାର । ଆମ କାନ୍‌ଜୀଭାଇ ତ ସ୍ୱୟଂ ଏହାର ଏକ ଉଦାହରଣ । ନିଜର ବୟସ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା ନକରି, ସେ ପଢି ଚାଲିଲେ, ନିଜ ସହ ନୂଆ ନୂଆ କୌଶଳ ଯୋଡି ଚାଲିଲେ ଏବଂ ଆଜି ମଧ୍ୟ ଯଦି ଆପଣ ପଚାରିବେ କାନ୍‌ଜୀ ଭାଇ କିଛି ପଢାପଢି ଚାଲିଛି କି, ତେବେ ହୋଇପାରେ ସେ କିଛି ନା କିଛି ନ ନିଶ୍ଚୟ ପଢୁଥିବେ । ଏହା ଖୁବ ବଡ କଥା ଆଜ୍ଞା ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କୌଶଳ ଏବଂ ଇକୋ ସିଷ୍ଟମ ଏହା ଏକାଠି ହୋଇ ଆଜି ନବ ଭାରତର ମୂଳଦୁଆ ପକାଉଛନ୍ତି । ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ସଫଳତା ଆମ ସମ୍ମୁଖରେ ରହିଛି । ଆଜି ଭାରତର ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ନିଜର ପରିଚୟ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି, ଆମ ୟୁନିକର୍ଣ୍ଣ ସଂଖ୍ୟା ରେକର୍ଡ ତିଆରି କରୁଛି । କରୋନାର କଠିନ ସମୟ ପରେ ଆମ ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଯେତେ ଦୃତଗତିରେ ପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତନ କରିଛି, ଏହାଦ୍ୱାରା ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଭାରତକୁ ନେଇ ଖୁବ ଆଶାବାଦୀ ହୋଇଉଠିଛି । ଏଇ ନିକଟରେ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସଂସ୍ଥା ମଧ୍ୟ କହିଛି ଯେ ଭାରତ ପୁଣିଥରେ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଦୃତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିଶୀଳ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ, ଗୁଜରାଟ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣରେ ନିଜର ପ୍ରୟାସରେ ସବୁଥର ପରି ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ ହେବ, ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବ । ଏବେ ତ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ଭାଇ ପଟେଲ ଜୀ ଏବଂ ତାଙ୍କର ପୁରା ଟିମ ଏକ ନୂତନ ଶକ୍ତି ସହ ଗୁଜରାଟର ପ୍ରଗତୀର ଏହି ମିଶନରେ ଲାଗି ପଡିଛନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏମିତି ତ, ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ଭାଇଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ନୂତନ ସରକାର ଗଠନ ହେବା ପରେ ଆଜି ପ୍ରଥମଥର ମତେ ଏତେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବେ ଗୁଜରାଟର ଲୋକଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧନ କରିବା ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି । ଜଣେ ସହକର୍ମୀ ଭାବରେ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ଭାଇଙ୍କ ସହ ମୋର ୨୫ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ସମୟର ପରିଚୟ । ଏହା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଗୌରବର ବିଷୟ ଯେ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ଭାଇ, ଜଣେ ଏଭଳି ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଯାହାଙ୍କର ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଜ୍ଞାନ ରହିଛି ଏବଂ ସେ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମଧ୍ୟ ସେତିକି ଜଡିତ । ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ କାମ କରିବାର ତାଙ୍କର ଅନୁଭବ, ଗୁଜରାଟର ବିକାଶରେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଉପଯୋଗୀ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହେବ । କେତକେବେଳ ଏକ ଛୋଟ ନଗରପାଳିକାର ସଦସ୍ୟ, ପୁଣି ନଗରପାଳିକା ଅଧ୍ୟକ୍ଷ, ପୁଣି ଅହମଦାବାଦ ମହାନଗରର କର୍ପୋରେଟର, ତା ପରେ ଅହମଦାବାଦ ମହାନଗର ପାଳିକାର ସ୍ଥାୟୀ କମିଟିର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ, ପୁଣି ଏୟୁଡିଏ- ଔଡା ଭଳି ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ଅନୁଷ୍ଠାନର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ, ପାଖାପାଖି ୨୫ ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନିରବଛିନ୍ନ ଭାବେ ସେ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରର ଶାସନ-ପ୍ରଶାସନକୁ ଦେଖିଛନ୍ତି, ପରଖିଛନ୍ତି, ଏବଂ ନେତୃତ୍ୱ ଦେଇଛନ୍ତି । ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଆଜି ଏଭଳି ଅନୁଭବି ବ୍ୟକ୍ତି ଗୁଜରାଟର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାକୁ, ଦୃତ ଗତିରେ ଆଗେଇ ନେବାକୁ ଗୁଜରାଟର ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଛନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗୁଜରାଟି ମଧ୍ୟ ଏହି ବିଷୟକୁ ନେଇ ଗର୍ବ କରୁଛି ଯେ ଏତେ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ସାର୍ବଜନିକ ଜୀବନରେ ରହିବା ସତ୍ୱେ ମଧ୍ୟ, ଏତେ ବଡ ବଡ ପଦବୀରେ ରହିବା ପରେ ମଧ୍ୟ, ୨୫ ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କାମ କରିବା ପରେ ମଧ୍ୟ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ଭାଇଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପରେ କୌଣସି ବିବାଦ ନାହିଁ । ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ଭାଇ ଖୁବ୍ କମ୍ କଥା କୁହନ୍ତି କିନ୍ତୁ କାମରେ କୌଣସି ଅଭାବ ଆଣିବାକୁ ଦିଅନ୍ତି ନାହିଁ । ଜଣେ ନୀରବ କର୍ମୀଙ୍କ ଭଳି, ଜଣେ ମୁକସେବକଙ୍କ ଭଳି କାମ କରିବା, ତାଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟଶୈଳୀର ଏକ ଅଂଶ । ଖୁବ୍ କମ୍ ଲୋକଙ୍କୁ ଏକଥା ଜଣାଥିବ ଯେ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ଭାଇଙ୍କ ପରିବାର, ସର୍ବଦା ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା ପ୍ରତି ସମର୍ପିତ ରହିଆସିଛି । ତାଙ୍କ ପିତା, ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ କ୍ଷେତ୍ର ସହ ଜଡିତ ରହିଆସିଛନ୍ତି । ମୋର ବିଶ୍ୱାସ, ଏତେ ଉତମ ସଂସ୍କାରସମ୍ପନ୍ନ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ଭାଇଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଗୁଜରାଟ ସାମଗ୍ରିକ ବିକାଶ କରିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜାଦୀର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବକୁ ନେଇ ମୋର ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏକ ଅନୁରୋଧ ରହିଛି । ଏହି ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ କିଛି ସଙ୍କଳ୍ପ ନେବା ଆବଶ୍ୟକ, ଦେଶକୁ କିଛି ଦେବା ଭଳି ମିଶନ୍ ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ପଡିବ । ଏହି ମିଶନ୍ ଏଭଳି ହେବା ଉଚିତ୍ ଯେ ଯାହାର ପ୍ରଭାବ ଗୁଜରାଟର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ଦୃଶ୍ୟଗୋଚର ହେବ । ଆପଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଯେତେ ସାମର୍ଥ୍ୟ ରହିଛି, ମୁଁ ଜାଣିଛି ଆପଣ ସମସ୍ତେ ମିଶି ଏହା କରିପାରିବେ । ଆମର ନୂତନ ପିଢୀ, ଦେଶ ପାଇଁ ସମାଜ ପାଇଁ ବଂଚିବା ଶିଖୁ, ଏହାର ପ୍ରେରଣା ମଧ୍ୟ ଆପଣମାନଙ୍କ ପ୍ରୟାସର ମୁଖ୍ୟ ଅଂଶ ହେବ ଆବଶ୍ୟକ । \'ସେବା ରୁ ସିଦ୍ଧି\' ର ମନ୍ତ୍ର ଅନୁସରଣ କରି ଆମେ ଗୁଜରାଟକୁ ଦେଶର ନୂତନ ଶିଖରରେ ପହଂଚାଇବା । ବହୁତ ବର୍ଷ ପରେ ଆପଣମାନଙ୍କ ସହ କଥା ହେବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମିଳିଲା । ଏଠି ଭର୍ଚୁଆଲ ମାଧ୍ୟମରେ ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଦେଖୁଛି । ସବୁ ପୁରୁଣା ମୁହଁ ମୋ ସମ୍ମୁଖରେ ଦୃଶ୍ୟମାନ ।
ଏହି ଶୁଭେଚ୍ଛା ସହିତ, ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ଧନ୍ୟବାଦ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at BhoomiPoojan ceremony of Hostel Phase-1 built by Saurashtra Patel SevaSamaj in Surat
15 OCT 2021 2:04PM by PIB Delhi
Namaskar!
Present in the program Gujarat Chief Minister Shri Bhupendra Bhai Patel ji, my colleagues in the Central Government, Shri Mansukh Mandaviya, Shri Parshottam Bhai Rupala, Darshana Ben, my Lok Sabha colleague and the President of Gujarat Bharatiya Janata Party, Shri C.R.Patilji, Saurashtra Patel SevaSamaj president Shri Kanji Bhai, all the respected members of the SevaSamaj, and a large number of brothers and sisters! Saurashtra Patel SevaSamajis starting a very noble project today on the occasion ofVijaya Dashami. I wish you all and the entire nation a very Happy Vijaya Dashami.
Friends,
Ramcharitmanas aptly describes the devotees of Lord Shri Ram. It is said in Ramcharitmanas:
''प्रबल अबिद्या तम मिटि जाई।
हारहिं सकल सलभ समुदाई''॥
That is, unawareness, ignorance and darkness are eliminated with the blessings of Lord Rama and by following him. All the negative forces are defeated. And following Lord Rama means following humanity, following knowledge! Therefore, Bapu had imagined a society based on the ideals of Ram Rajya from the soil of Gujarat. I am happy that the people of Gujarat are strongly pursuing as well as strengthening those values. This initiative taken by the Saurashtra Patel SevaSamaj in the field of education is also a part of this. Today the BhoomiPoojanceremony of Hostel Phase-1 has been performed.
I have been told that the work of both the phases will be completed by 2024. A large number of youths, sons and daughters will get a new direction from your efforts and they will get an opportunity to make their dreams come true. I congratulate the Saurashtra Patel SevaSamaj for these efforts, and especially its president Shri Kanji Bhai and his entire team. I am also very satisfied that there is an effort to take every section of the society along while undertaking these works of service.
Friends,
When I see such acts of service in different fields, I feel proud of the way Gujarat is carrying forward the legacy of Sardar Patel. We have to always remember what SardarSaheb had said. SardarSaheb had said that we should not let caste and creed become a hindrance. We are all sons and daughters of India. We all should love our country, make our destiny with mutual affection and cooperation. We all are witness to how Gujarat has always strengthened these sentiments of SardarSaheb. Nation First is the life mantra of the followers of SardarSaheb. You will find this life mantra everywhere in the people of Gujarat wherever you go in the country or abroad.
Brothers and sisters,
India is currently in its 75th year of independence. Along with new resolutions, this virtuous era inspires us to remember those personalities who played a major role in awakening public consciousness. It is very important for today's generation to know about them. It is the austerity and penance of many such people behind Gujarat’s unprecedented progress. There were many such personalities, especially in the field of education, who played a major role in strengthening the education system of Gujarat.
We all probably know about the great man Shri Chhaganbha, who was born in North Gujarat, and today he is remembered across the state. He firmly believed that education is the biggest means of empowerment of the society. Can you imagine that he established the SarvaVidyalayaKelavani Mandal in Kadi 102 years ago in 1919? This was the vision of Chhaganbha. His life mantra was – ‘KarBhala, HogaBhala’ (a good deed always comes around) and with this inspiration he kept shaping the future of the generations to come. Gandhiji appreciated Chhaganbhaji and said that he was doing a great service when he came to meet him in 1929. He asked people to send their children to study in Chhaganbha's Trust.
Friends,
I would also like to mention another individual who spent his present for the future of the coming generations of the country and he was Bhai Kaka. Bhai Kaka did a lot of work to strengthen the education system in the areas around Anand and Kheda. Bhai Kaka himself was an engineer, his career was going well, but on the advice of SardarSahab, he left his job and came to work in Ahmedabad Municipality. Later he moved to Charotar where he managed the Charotar Education Society in Anand. Later he also got associated with the CharotarVidya Mandal. Bhai Kaka had also dreamed of a rural university at that time --a university whichshould be in the village and the subjects of the rural system should be at its core. With this inspiration, he played an important role in setting up the SardarVallabhbhaiVidyapeeth. Bhikhabhai Patel was also like him who worked with Bhai Kaka and Sardar Patel.
Friends,
Those who know little about Gujarat, I want to introduce VallabhVidyanagar. As many of you would know this place lies between Karamsad-Bakrol and Anand. This place was developed so that education could be spread and the development work of the village could be accelerated. Veteran civil service officer H.M. Patel was also associated with VallabhVidyanagar. When SardarSaheb was the Home Minister of the country, H.M. Patel was counted among the people very close to him. Later he also became the Finance Minister in the Janata Party government.
Friends,
There are so many names that are coming to my mind. If we talk about Swarashtra, our MohanlalLaljibhai Patel, whom we knew as Mola Patel, had built a huge educational complex. Another MohanbhaiVirjibhai Patel ji had worked to strengthen the education system in Amreli by establishing a hostel called 'Patel Ashram' more than a hundred years ago. Keshawaji Bhai,Arjibhai Virani and KarshanbhaiBecharbhai Viranibuilt schools and hostels in Jamnagar decades ago to educate daughters. Similar efforts by people like Naginbhai Patel, Sakalchand Patel andGanpatbhai Patel can be seenin the form of different universities of Gujarat. Today's occasion is also a great day to remember them. If we go through the life story of all such people, we will find how they achieved bigger goals with small efforts. This collectivity of efforts leads to the biggest results.
Friends,
With your blessings to a very ordinary person like me, who had no family or political background or who had no roots in casteist politics, you gave a chance to me to serve Gujarat in 2001. The power of your blessings is so huge that I continue to be privileged to serve the country uninterrupted for more than 20 years, first in Gujarat and now the country.
Friends,
I have learnt the power of 'SabkaSaath, SabkaVikas' from Gujarat itself. There was a time when there was a dearth of good schools in Gujarat and there was a shortage of teachers for good education. With the blessings of Umiya Mata after visiting KhodalDham, I sought people's support to solve this problem and associated them with me. You would recall that Gujarat started the ‘Praveshotsav’project to change this situation. Projects like ‘Sakshardeep’ and ‘Gunotsav’were launchedto improve the quality of education in schools.
Then there was also a huge challenge of dropout of daughters in Gujarat. Our Chief Minister Bhupendra Bhai also mentioned it just now. There were many social reasons as well as practical reasons. Many daughters could not go to schools even if they wanted to because there were no toilets for them. To solve these problems, Gujarat got inspiration from the Panchshaktis (five powers), i.e., knowledge power, manpower, water power, energy power and defence power! Toilets were built for girls in schools. The result of efforts like VidyaLaxmi Bond, SaraswatiSadhanaYojna, Kasturba Gandhi BalikaVidyalaya was such that not only did the standard of education improve in Gujarat, but the school dropout rate also declined sharply.
I am happy that there are greater efforts now for the education and the future of daughters. I remember you had started ‘BetiBachaoAbhiyan’ from Surat and later spread it to all over Gujarat. I remember whenever I used to visit you I would not miss an opportunity to tell you about this bitter truth. I did not care whether you agreed with me or got angry, but I always insisted on this bitter reality about saving daughters. And I am happy that all of you welcomed it. I was fortunate to associate myself with your great effort when you took out a march from Surat to the entire Gujarat and administered oaths to people to save daughters. It was a great effort by you. As Bhupendra Bhai was referring to Raksha Shakti University in Gujarat and I also want to reiterate it because those who are watching the program should also know about it. In such a short span of time, Gujarat has shown a new path through innovative initiatives like Raksha Shakti University, the world's first Forensic Science University, Law University and DeenDayal Energy University, as well as the world's first Children's University, Teachers’ Training University, Sports University, Kamdhenu University, etc. Today the young generation of Gujarat is getting the benefit of all these efforts. I know most of you are aware of these initiatives and BhupendraBhai has also mentioned them, but I am repeating these things in front of you because you gave me whole-hearted support and the experiences gained from those efforts are resulting in big changes in the country today.
Friends,
Today the education system of the country is also being modernized through the new National Education Policy. In the new National Education Policy, there is the option of teaching professional courses in the mother tongue also. Very few people understand how huge an impact it is going to have. The child of the village and even the poor can now make his dreams come true. Language will not be an obstacle in his life. Now studies are not limited to degrees, but they are being linked with skills. The country is also connecting its traditional skills with modern possibilities.
Friends,
Who else other than you can understand the importance of skill? Once upon a time most of you left your homes, farms, relatives and friends in Saurashtra and came to Surat to chisel diamonds. Eight to ten people used to live in a small room. But it was your skill that led to your growth today. Therefore, PandurangShastriji referred to you as gem artists. Our Kanji brother is an example in himself. Irrespective of his age, he kept on studying and went on adding new skills. And even today you ask Kanji Bhai, perhaps he must be learning something new. This in itself is very inspiring.
Friends,
Skill and ecosystem together are laying the foundation of New India today. The success of Start-up India is in front of us. Today India's start-ups are making a mark across the world and our unicorns are making a record. The entire world has high hopes about India with the speed with which our economy has made a comeback after the difficult times of Corona. Recently, a global organization has also said that India is again going to become the fastest growing economy in the world. I am sure Gujarat will, as always, will be best and do its best in its efforts to build the nation. Now Bhupendra Bhai Patel ji and his entire team are committed to this mission of Gujarat’s progress with a new energy.
Friends,
By the way, I have got an opportunity to address the people of Gujarat in such detail today for the first time after the formation of the new government under the leadership of Bhupendra Bhai. My association with Bhupendra Bhai, as a fellow worker, is more than 25 years old. It is a matter of great pride for all of us that Bhupendra Bhai is a Chief Minister who is also knowledgeable in technology and is equally grounded. His experience of working at different levels is going to be very useful in the development of Gujarat. For almost 25 years he has closely seen, worked and led the administration at the grassroot level first as a member of a small municipality, then as the chairman of the municipality, followed by corporator of the Ahmedabad Metropolitan Municipality, the chairman of the standing committee of the Ahmedabad Municipal Corporation, and then as the chairman of a reputed institution like AUDA.I am glad that today such an experienced person is leading Gujarat's development journey forward at a rapid pace.
Friends,
Today every Gujarati is also proud of the fact that Bhupendra Bhai has an unblemished record despite being in public life for so long, holding such high positions and even after working for 25 years. BhupendraBhai speaks very little but never compromises in his work. Working like a silent worker, like a silent servant, is his style of working. Very few people know that Bhupendra Bhai's family has always been devoted to spirituality. His father has been associated with the spiritual field. I am sure that Gujarat will develop all-round under the leadership of Bhupendra Bhai, who has such good values.
Friends,
I also have a request for all of you regarding the AmritMahotsav of Independence. All of you should also take some resolution and start a mission to give something to the country during this AmritMahotsav. This mission should be such that its impact should be visible in every nook and corner of Gujarat. I know of your potential and you can do this together. An important part of your efforts should be to inspire our new generation to live for the country and the society.Following the mantra of 'Seva Se Siddhi' (service to success), we will take Gujarat and the country to new heights. I am fortunate to be amongst you after a long time and I am literally watching everybody and all the old faces are in front of me.
With these best wishes, many thanks to all of you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.