প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা ১৮শুবা ইন্দিয়া-এসিয়ন সম্মিত্তা কো-চেয়র ওইনা শরুক য়াখ্রে
28 OCT 2021 7:09PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি হৌজিক এসিয়নগী চেয়র ওইরিবা ব্রুনৈগী হিজ মেজেস্তী সুল্তান হাজি হাসানাল বোলকানা বার্তোন তৌরক্তুনা ১৮শুবা ইন্দিয়া-এসিয়ন সম্মিত্তা শরুক য়াখ্রে। সম্মিত অসি ভর্চুএল ওইনা পাংথোকপনি অমসুং এসিয়ন মেম্বর স্তেতশিংদগী লুচিংবশিং শরুক য়াবা উবা ফংলি.
ইন্দিয়া-এসিয়নগী পার্তনরশীপ্তা ৩০শুবা কুমওনগী মাইলস্তোন উৎলদুনা, লুচিংবশিংনা ২০২০গী চহি অসিবু ইন্দিয়া-এসিয়ন ফ্রেন্দশীপ ওইবা চহি হায় লাওথোকখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা ইন্দিয়াগী এক্ত ইস্ত পোলিসী অমসুং ইন্দো-পেসিফিক মিৎয়েংদা হেন্না চাওবা পান্দম অমদা এসিয়নগী মরুওইবশিং পন্দুনা হায়খি। এসিয়ন আউতলুক ফোর দ ইন্দো-পেসিফিক (এ.ও.আই.পি.) অমসুং ইন্দিয়াজ ইন্দো-পেসিফিক ওসিন ইনিসিএতিব (আই.পি.ও.আই.) অনিগী মরক্তা সাইনর্জী শাগৎলদুনা, পি.এম. অমসুং এসিয়নগী লুচিংবশিংনা ইন্দিয়া-এসিয়নবু রিজন অসিদা পিস, স্তাবিলিতী অমসুং প্রোসপরিতীগী মতেং পীনবা অসিগী জোইন্ত স্তেতমেন্ত লৌবা অসিবু তরাম্না ওকখি।
কোবিদ-১৯গী মথক্তা, প্রধান মন্ত্রীনা রিজন অসিদা ইন্দিয়ানা লায়চৎ অসিবু লান্থেংননবা হোৎনখিবা অদুবু উৎখি অমসুং হিরম অসিদা এসিয়ন্না মতেং পাংনবা লৌখিবা খোঙথাংশিংবু হন্না পনখি। ইন্দিয়ানা ম্যানমারগীদক্তা এসিয়ন হ্যুমেনিতরিয়ন ইনিসিএতিবতা য়ু.এস.দি. ২০০,০০০গী শেনফম ওইগদবা মেদিকেলগী পোৎলমশিং মতেং পাংখি অমসুং এসিয়ন কোবিদ-১৯ রেস্পোনজ ফন্দগীদমক মিল্লিয়ন ১ মতেং তৌখি।
লুচিংবশিংনা ফিজিকেল, দিজিতেল অমসুং মী অমদগী অমদা য়াওনা পাক চাউনা ইন্দিয়া-এসিয়ন শমন্নবা মিয়েংশিং থমখি। ইন্দিয়া-এসিয়নগী কলচরেল কন্নেক্তিবিতী হেন্না মপাঙ্গল কনখৎনবা, প্রদান মন্ত্রীনা এসিয়ন কলচরেল হেরিতেজ লিস্ত লিংখৎপদা মতেং পীনবা লাওথোকখ্রে। ত্রেদ অমসুং ইনভেস্তমেন্তদা, মহাক্না দাইবরসিফিকেসন অমসুং কোবিদ মতুংগী রিকভরীগীদমক সপ্লাই চেন হেন্না পীনবা অমসুং হিরম অসিদা ইন্দিয়া-এসিয়ন এফ.তি.এ. হেন্না ফবা অনৌবা অমা শেমগৎনবগী মরুওইবা পীখি।
এসিয়নগী লুচিংবশিনা ভারতপু কোবিদ-১৯ মনুংদা ভেক্সিন ফংহনদুনা মফম অসিদা থাজবা পার্নর অমা ওইনা থৌদাং কয়া অমা লৌখিববু থাগৎপা ফোংদোকখি। মখোয়না ইন্দো-পেসিফিক্তা মরুওইবা পীদুনা এসিয়ন্দা ইন্দিয়ানা মতেং তৌরিবা অসিবু তরাম্না ওকখি অমসুং জোইন্ত স্তেতমেন্তগী খুৎথাংদা রিজন অসিদা হেন্না চাউবা মতেং অমা পীরক্নবা ঙাইদুনা লৈরি।
খন্নবা অসিদা খা-চাইনা সমুদ্র অমসুং তেরোরিজম য়াওনা রিজন অমসুং মালেমগী ওইবা মান্নবা হিরমশিং য়াওরি। নাকন অনিনা অখন্ননা য়ু.এন.সি.এল.ও.এস.দা ইন্তর্নেস্নেল লোদা লৌনবা রুলসতা য়ুমফম ওইবগী মরুওইবশিংসু পীখি। লুচিংবশিনা খা চাইনাগী শমুদ্রদা পিস, স্তাবিলিতী, সেফতী অমসুং সেক্যুরিতী পীনবা নেবিগেসন অমসুং ওভরফ্লাইত্তা অপনবা পীদবদা মরুওইবা পীখি।
ইন্দিয়া অমসুং এসিয়ন্না হেন্না চেৎশিনবা, হেন্না কনশিনবা অমসুং মখল কয়াগী মরী থম্নবা হায়নখি অমসুং ১৮শুবা ইন্দিয়া-এসিয়ন সম্মিতনা মসিগী মরী অসিদা য়েংশিন্নবগী খুদোংচাবা অমা পীবা অমসুং তুংদা ইন্দিয়া-এসিয়াগী স্ত্রাতেজিক পার্তনরশিপপু অৱাংবা থাক্তা পুখৎনবগী লম্বী অমা পীনবা খন্নখি।

Prime Minister's Office
Prime Minister co-chairs the 18th India-ASEAN Summit
28 OCT 2021 7:09PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi today participated in the 18th India-ASEAN Summit at the invitation of His Majesty Sultan Haji Hassanal Bolkiah of Brunei, the current Chair of ASEAN. The Summit was held virtually and saw participation from the Leaders of ASEAN Member States.
Highlighting the milestone of 30th anniversary of India-ASEAN Partnership, the leaders announced the Year 2022 as India-ASEAN Friendship Year. Prime Minister underlined the centrality of ASEAN in India's Act East Policy and in India's Vision for the wider Indo-Pacific Vision. Building upon the synergies between the ASEAN Outlook for the Indo-Pacific (AOIP) and India’s Indo-Pacific Oceans Initiative (IPOI), PM and ASEAN leaders welcomed the adoption of the India-ASEAN Joint Statement on cooperation for peace, stability and prosperity in the region.
On COVID-19, the Prime Minister highlighted India’s efforts in the fight against the pandemic in the region and also reiterated support for ASEAN’s initiatives in this regard. India has contributed medical supplies worth USD 200,000 to ASEAN’s humanitarian initiative for Myanmar and USD 1 million for ASEAN’s Covid-19 Response Fund.
The leaders exchanged views on enhancing India-ASEAN connectivity in broadest terms including physical, digital and people to people. To further strengthen India-ASEAN cultural connectivity, Prime Minister announced India’s support for establishing the ASEAN Cultural Heritage List. On trade and investment, he underlined the importance of diversification and resilience of supply chains for post-COVID economic recovery and in this regard, the need to revamp the India-ASEAN FTA.
The ASEAN leaders appreciated India’s role as a trusted partner in the region especially during the current Covid-19 Pandemic with its supply of vaccine. They also welcomed India’s support to ASEAN centrality in the Indo-Pacific and looked forward to greater India-ASEAN cooperation in the region through the Joint Statement.
The discussions also covered regional and international issues of common interest and concern, including South China Sea and terrorism. Both sides noted the importance of promoting a rules-based order in the region including through upholding adherence to international law, especially the UNCLOS. The leaders affirmed the importance of maintaining and promoting peace, stability, safety and security in the South China Sea, and ensuring freedom of navigation and overflight.
India and ASEAN share a deep, robust and multifaceted relationship and the 18th India-ASEAN Summit provided an opportunity to review the various facets of this relationship and give a direction to the future of the India-ASEAN Strategic Partnership at the highest level.