Prime Minister's Office
18th ASEAN-India Summit (October 28, 2021) and 16th East Asia Summit (October 27, 2021)
25 OCT 2021 7:26PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will attend 18th ASEAN-India Summit to be held virtually on October 28, 2021 at the invitation of Sultan of Brunei. The Summit will be attended by Heads of State/Government of the ASEAN Countries.
The 18th ASEAN-India Summit will review the status of ASEAN-India Strategic Partnership and take stock of progress made in key areas including Covid-19 & Health, Trade & Commerce, Connectivity, and Education & Culture. Important regional and international developments including post pandemic economic recovery will also be discussed. ASEAN-India Summits are held annually and provide opportunity for India and ASEAN to engage at the highest level. Prime Minister attended the 17th ASEAN-India Summit held virtually in November last year. 18th ASEAN-India Summit will be the ninth ASEAN-India Summit to be attended by him.
ASEAN-India Strategic Partnership stands on a strong foundation of shared geographical, historical and civilizational ties. ASEAN is central to our Act East Policy and our wider vision of the Indo-Pacific. The year 2022 will mark 30 years of ASEAN-India relations. India and ASEAN have several dialogue mechanisms which meet regularly, including a Summit, Ministerial meetings and Senior Officials’ meetings. External Affairs Minister, Dr S. Jaishankar attended the ASEAN-India Foreign Ministers' Meeting and EAS Foreign Ministers' Meeting in August 2021 virtually. Minister of State for Commerce and Industry, Smt. Anupriya Patel attended the ASEAN Economic Ministers + India Consultations held virtually in September 2021 where the Ministers reaffirmed their commitment to strengthen economic cooperation.
Prime Minister will also attend the 16th East Asia Summit to be held on October 27, 2021 virtually. The East Asia Summit is the premier Leaders-led forum in the Indo-Pacific. Since its inception in 2005, it has played a significant role in the strategic and geopolitical evolution of East Asia. Apart from the 10 ASEAN Member states, East Asia Summit includes India, China, Japan, Republic of Korea, Australia, New Zealand, United States and Russia.
India, being a founding member of the East Asia Summit, is committed to strengthening the East Asia Summit and making it more effective for dealing with contemporary challenges. It is also an important platform for furthering practical cooperation in the Indo-Pacific by building upon the convergence between ASEAN Outlook on Indo-Pacific (AOIP) and Indo-Pacific Ocean's Initiative (IPOI). At the 16th East Asia Summit, Leaders will discuss matters of regional and international interest and concern including maritime security, terrorism, Covid-19 cooperation. Leaders are also expected to accept declarations on Mental Health, Economic recovery through Tourism and Green Recovery, which are being co-sponsored by India.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
১৮শুবা এসিয়ন-ইন্দিয়া সম্মিত (ওক্তোবর ২৮, ২০২১) অমসুং ১৬শুবা ইস্ত এসিয়া সম্মিত (ওক্তোবর ২৭, ২০২১)
25 OCT 2021 7:26PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ২০২১গী ওক্তোবর ২৮দা ব্রুনৈগী সুল্তানগী বার্তোন্দা ভর্টুএল ওইনা পাংথোক্কদবা ১৮শুবা এসিয়ন-ইন্দিয়া সম্মিত্তা শরুক য়াগনি। সম্মিত অসিদা এসিয়ন লৈবাকশিংগী রাজ্য/সরকারগী মকোকথোংবশিংনা শরুক য়াগনি।
১৮শুবা এসিয়ন-ইন্দিয়া সম্মিত অসিদা এসিয়ন-ইন্দিয়া স্ত্রাতেজিক পার্তনরশীপকী ফিভম য়েংশিনগনি অমসুং কোবিদ-১৯ অমসুং হকশেল, ত্রেদ অমসুং কম্মর্স, লম্বী ফাওনবা অমসুং এজুকেসন অমসুং কলচর য়াওনা মরুওইবা মফমশিংগী চংশিল্লিবা থবকশিং য়েংশিনগনি। লায়চৎ মতুংগী শেন্মিৎলোনগী ফগৎলকপা য়াওনা মরুওইবা রিজনেল অমসুং মালেমগী ওইবা চাউখৎ থৌরাংগী মতাংদসু খন্নগনি। এসিয়ন-ইন্দিয়া সম্মিত অসিদ চহি খুদিংগী পাংথোক্লি অমসুং ইন্দিয়া অমসুং এসিয়াগী অৱাংবা থাক্কী থবকশিংদা খুদোংচাবা পীরি। প্রধান মন্ত্রীনা মমাং চহিগী নবেম্বরদা ভর্চুএল ওইনা পাংথোকপা ১৭শুবা এসিয়ন-ইন্দিয়া সম্মিত্তা শরুক য়াখি। ১৮শুবা এসিয়ন-ইন্দিয়া সম্মিত অসি মহাক্না শরুক য়াবা মাপল শুবা এসিয়ন-ইন্দিয়া সম্মিতনি।
এসিয়ন-ইন্দিয়া স্ত্রাতেজিক পার্তনরশীপ্না গিওগ্রাফিকেল, হিস্তোরিকেল অমসুং সিবিলাইজেসনগী য়াম্না লিংবা য়ুম্ফম অমা ওইনা লৈরি। এসিয়া অসি ঐখোয়গী এক্ত ইস্ত পোলিসীগী মরুওইবা অমনি অমসুং ঐখোয়গী ইন্দো-পেসিফিক্তা হেন্না চাউবা মিৎয়েং অমনি। ২০২২গী চহি অসি এসিয়ন-ইন্দিয়াগী মরীদা চহি ৩০ শুবনি। এসিয়ন অমসুং ইন্দিয়া সম্মিত অমা, মিনিস্ত্রিয়েল মিতিং অমসুং মকোক থোংবা ওফিসিএল মিতিং য়াওনা তোইনা উন্না দাইলোগ মেকানিজম কয়া অমা লৈরি। এক্সতর্নেল এফিয়র্সকী মিনিস্তর দাঃ এস. জয়শঙ্করনা ২০২১দা ভর্চুএল ওইনা পাংথোকপা এসিয়ন-ইন্দিয়া ফোরেন মিনিস্তরস মিতিং অমসুং ই.এ.এস. ফোরেন মিনিস্তরস মিতিংদা শরুক য়াখি। কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রীগী রাজ্যগী মন্ত্রী শ্রীমতি অনুপ্রিয়া পতেলনা ইকোনোমিক কোওপরেসনবু মপাঙ্গল কনখৎনবা মখোয়গী হায়নখিবশিং ২০২১গী সেপ্তেম্বরদা ভর্চুএল ওইনা পাংথোকখিবা এসিয়ন ইকোনোমিক মিনিস্তরস+ ইন্দিয়া কন্সলতেসন্দা শরুক য়াখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ২০২১গী ওক্তোবরগী ২৭তা ভর্চুএল ওইনা পাংথোক্কদবা ১৬শুবা ইস্ত এসিয়া সম্মিত্তসু শরুক য়াগনি। ইস্ত এসিয়া সম্মিত অসি ইন্দো-পেসিফিক্তা অহানবা লিদরস-লিদ ফোরুম্নি। ২০০৫তগী মসিনা চংলকপদগী, মসিনা ইস্ত এসিয়াগী স্ত্রাতেজিক অমসুং গিওপোলিতিকেল অওনবদা মশক থোক্না থৌদাং কয়া অমা লৌরি। এসিয়ন মেম্বর স্তেত ১০গী মথক্তা, ইস্ত এসিয়া সম্মিত অসিদা ইন্দিয়া, চাইনা, জাপান, রিপব্লিক ওফ কোরিয়া, ওস্ত্রালিয়া, ন্যু জিলেন্দ, য়ুনাইতেদ স্তেত অমসুং রসিয়া য়াওরি।
ইন্দিয়া, ইস্ত এসিয়া সম্মিতকী ফাউন্দিং মেম্বর অমা ওইনা, ইস্ত এসিয়া সম্মিতপু মপাঙ্গল কনখৎনবা ৱাফম থমখি অমসুং মতম-মতমগী ওইনা থেংনবা অৱাবশিং মতিক চানা থেংনরি। মসি মখা তানা ইন্দো-পেসিফিক্তা এসিয়ন আউতলুক ওন ইন্দো-পেসিফিক (এ.ও.আই.পি.) অমসুং ইন্দো-পেসিফিক ওসিন্স ইনিসিএতিব (আই.পি.ও.আই.)গী মরক্তা থেংননবা মরুওইবা প্লেতফোর্ম অমসু ওইরি। ১৬শুবা ইস্ত এসিয়া সম্মিত্তা, মেরিতাইম সেক্যুরিতী, তেরোরিজম, কোবিদ-১৯ কোওপরেসন য়াওনা রিজনেল অমসুং মালেমগী মরী লৈনবশিংদা ৱা খন্নগনি। লুচিংবশিংনা তুরিজম অমসুং গ্রীন রিকবরীগী খুৎথাংদা, হায়রিবা অসি ভারতনা কো-স্পোন্সর তৌবগী মখাদা মেন্তেল হেলথ, ইকনোমিক রিকবরী লাওথোকপা য়ানবসু পারি।