Prime Minister's Office
PM to visit UP on October 25 and launch PM Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission
PM Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission to be one of the largest pan-India scheme for strengthening healthcare infrastructure across the country
Objective of PM Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission is to fill critical gaps in public health infrastructure in both urban and rural areas
Critical care services will be available in all the districts with more than 5 lakh population
Integrated Public Health Labs to be set up in all districts
National Institution for One Health, 4 New National Institutes for Virology to be set up
IT enabled disease surveillance system to be developed
PM to also inaugurate nine medical colleges in UP
PM to inaugurate development projects worth around Rs 5200 crores for Varanasi
24 OCT 2021 2:06PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will visit Uttar Pradesh on 25th October, 2021. At around 10.30 AM in Siddharthnagar, Prime Minister will inaugurate nine medical colleges in Uttar Pradesh. Subsequently, at around 1.15 PM in Varanasi, Prime Minister will launch PM Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission. He will also inaugurate various development projects worth around Rs 5200 crore for Varanasi.
PM Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission will be one of the largest pan-India scheme for strengthening healthcare infrastructure across the country. It will be in addition to the National Health Mission.
The objective of PM Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission is to fill critical gaps in public health infrastructure, especially in critical care facilities and primary care in both the urban and rural areas. It will provide support for 17,788 rural Health and Wellness Centres in 10 High Focus States. Further, 11,024 urban Health and Wellness Centres will be established in all the States.
Critical care services will be available in all the districts of the country with more than 5 lakh population, through Exclusive Critical Care Hospital Blocks, while the remaining districts will be covered through referral services.
People will have access to a full range of diagnostic services in the Public Healthcare system through Network of laboratories across the country. Integrated Public Health Labs will be set up in all the districts.
Under PM Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission, a National Institution for One Health, 4 New National Institutes for Virology, a Regional Research Platform for WHO South East Asia Region, 9 Biosafety Level III laboratories, 5 New Regional National Centre for Disease Control will be set up.
PM Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission targets to build an IT enabled disease surveillance system by developing a network of surveillance laboratories at block, district, regional and national levels, in Metropolitan areas. Integrated Health Information Portal will be expanded to all States/UTs to connect all public health labs.
PM Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission also aims at Operationalisation of 17 new Public Health Units and strengthening of 33 existing Public Health Units at Points of Entry, for effectively detecting, investigating, preventing, and combating Public Health Emergencies and Disease Outbreaks. It will also work towards building up trained frontline health workforce to respond to any public health emergency.
Nine medical colleges to be inaugurated are situated in the districts of Siddharthnagar, Etah, Hardoi, Pratapgarh, Fatehpur, Deoria, Ghazipur, Mirzapur and Jaunpur. 8 Medical Colleges have been sanctioned under the Centrally Sponsored Scheme for “Establishment of new medical colleges attached with district/ referral hospitals” and 1 Medical College at Jaunpur has been made functional by the State Government through its own resources.
Under the Centrally Sponsored Scheme, preference is given to underserved, backward and aspirational districts. The Scheme aims to increase the availability of health professionals, correct the existing geographical imbalance in the distribution of medical colleges and effectively utilize the existing infrastructure of district hospitals. Under three phases of the Scheme, 157 new medical colleges have been approved across the nation, out of which 63 medical colleges are already functional.
Governor and Chief Minister of UP and Union Health Minister will also be present during the event.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ২৫ অক্টোবৰত উত্তৰ প্ৰদেশ ভ্ৰমণ কৰিব আৰু আয়ুষ্মান ভাৰত স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনি অভিযান আৰম্ভ কৰিব
সমগ্ৰ ভাৰতত স্বাস্থ্য সেৱা আন্তঃগাঁথনি শক্তিশালী কৰাৰ বাবে আয়ুষ্মান ভাৰত স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনি মিছন দেশৰ অন্যতম বৃহৎ আঁচনি হ'ব
আয়ুষ্মান ভাৰত স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনি অভিযানৰ লক্ষ্য হৈছে নগৰ আৰু গ্ৰাম্য দুয়োটা অঞ্চলত জনস্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনিৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ত্ৰুটিবোৰ দূৰ কৰা
৫ লাখতকৈ অধিক জনসংখ্যা থকা সকলো ৰাজ্যতে নিবিড় যত্ন সেৱা উপলব্ধ হ'ব
সকলো জিলাতে একত্ৰিত জনস্বাস্থ্য গৱেষণাগাৰ স্থাপন কৰা হ'ব
নেচনেল ইনষ্টিটিউট অৱ ৱান হেল্থ, ৪ টা নতুন নেচনেল ইনষ্টিটিউট অফ ভাইৰোলজী স্থাপন কৰা হ'ব
আইটিয়ে ৰোগ নিৰীক্ষণ প্ৰণালী বিকশিত কৰিবলৈ সক্ষম কৰিছিল
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উত্তৰ প্ৰদেশত নখন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়ো উদ্বোধন কৰিব
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বাৰাণসীৰ বাবে ৫২০০ কোটি টকাৰ অধিক মূল্যৰ উন্নয়নমূলক প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰিব
24 OCT 2021 2:06PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২০২১ চনৰ ২৫ অক্টোবৰত উত্তৰ প্ৰদেশ ভ্ৰমণ কৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নিশা প্ৰায় ১০.৩০ বজাত সিদ্ধাৰ্থনগৰত উত্তৰ প্ৰদেশৰ নখন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় উদ্বোধন কৰিব। ইয়াৰ পিছতে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দুপৰীয়া প্ৰায় ১.১৫ বজাত বাৰাণসীত আয়ুষ্মান ভাৰত স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনি অভিযানৰ শুভাৰম্ভ কৰিব। তেওঁ বাৰাণসীৰ বাবে ৫২০০ কোটি টকাৰ বিভিন্ন উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পও উদ্বোধন কৰিব।
সমগ্ৰ ভাৰতৰ স্বাস্থ্য সেৱা আন্তঃগাঁথনি শক্তিশালী কৰাৰ বাবে আয়ুষ্মান ভাৰত স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনি অভিযান দেশৰ অন্যতম বৃহৎ আঁচনি হ'ব। আঁচনিখন ৰাষ্ট্ৰীয় স্বাস্থ্য অভিযানৰ উপৰিও হ'ব।
আয়ুষ্মান ভাৰত স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনি অভিযানৰ লক্ষ্য হৈছে জনস্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনিৰ ত্ৰুটিবোৰ দূৰ কৰা, বিশেষকৈ নগৰ আৰু গ্ৰাম্য অঞ্চলত ঘনিষ্ঠ যত্ন আৰু প্ৰাথমিক যত্নৰ ক্ষেত্ৰত। এই আঁচনিখনে বিশেষভাৱে চিনাক্ত কৰা ১০ খন ৰাজ্যৰ ১৭,৭৮৮ টা গ্ৰাম্য স্বাস্থ্য আৰু কল্যাণ কেন্দ্ৰক সমৰ্থন কৰিব। ইয়াৰ উপৰিও, সকলো ৰাজ্যতে ১১,০২৪ টা নগৰ স্বাস্থ্য আৰু কল্যাণ কেন্দ্ৰ স্থাপন কৰা হ'ব।
লাখতকৈ অধিক জনসংখ্যা থকা ৰাজ্যৰ সকলো জিলাতে একচেটিয়া ক্ৰিটিকেল কেয়াৰ হস্পিটেল ব্লকৰ জৰিয়তে নিবিড় যত্ন সেৱা থাকিব, আনহাতে বাকী জিলাবোৰ ৰেফাৰেল সেৱাৰ জৰিয়তে সামৰি লোৱা হ'ব।
সমগ্ৰ দেশৰ পৰীক্ষাগাৰৰ এক নেটৱৰ্কৰ জৰিয়তে, লোকসকলে ৰাজহুৱা স্বাস্থ্য সেৱা প্ৰণালীত এক সম্পূৰ্ণ পৰিসৰৰ নিদানিক সেৱা প্ৰদান কৰিবলৈ সক্ষম হ'ব। সকলো জিলাতে ইণ্টিগ্ৰেটেড পাব্লিক হেল্থ লেবৰেটৰী স্থাপন কৰা হ'ব।
আয়ুষ্মান ভাৰত স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনি অভিযানৰ অধীনত, ৰাষ্ট্ৰীয় এক স্বাস্থ্য প্ৰতিষ্ঠান, ৪ টা নতুন ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিষ্ঠান সংস্কাৰ, বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থা দক্ষিণ পূব এছিয়া অঞ্চলৰ বাবে এক আঞ্চলিক গৱেষণা মঞ্চ, ৯ টা জৈৱ সুৰক্ষা স্তৰৰ তৃতীয় পৰীক্ষাগাৰ আৰু দেশৰ বিভিন্ন অঞ্চলত টা নতুন ৰাষ্ট্ৰীয় ৰোগ নিয়ন্ত্ৰণ কেন্দ্ৰ স্থাপন কৰা হ'ব।
আয়ুষ্মান ভাৰত স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনি অভিযানৰ লক্ষ্য হৈছে খণ্ড, জিলা, আঞ্চলিক আৰু মহানগৰীয় অঞ্চলত ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ৰ নিৰীক্ষণ পৰীক্ষাগাৰৰ নেটৱৰ্ক বিকশিত কৰি এক তথ্য প্ৰযুক্তি সক্ষম ৰোগ নিৰীক্ষণ প্ৰণালী গঢ়ি তোলা। সকলো ৰাজহুৱা স্বাস্থ্য পৰীক্ষাগাৰক সংযোগ কৰিবলৈ সকলো ৰাজ্য/ইউটিলৈ একত্ৰিত স্বাস্থ্য তথ্য পৰ্টেল সম্প্ৰসাৰিত কৰা হ'ব।
আয়ুষ্মান ভাৰত স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনি মিছনৰ লক্ষ্য হৈছে ১৭ টা নতুন ৰাজহুৱা স্বাস্থ্য গোট পৰিচালনা কৰা আৰু জনস্বাস্থ্যৰ জৰুৰীকালীন অৱস্থা আৰু ৰোগৰ প্ৰাদুৰ্ভাৱ কাৰ্যকৰীভাৱে চিনাক্ত, অনুসন্ধান আৰু প্ৰতিৰোধ কৰাৰ বাবে প্ৰৱেশ পইণ্টত ৩৩টা বিদ্যমান ৰাজহুৱা স্বাস্থ্য গোট শক্তিশালী কৰা। যিকোনো ৰাজহুৱা স্বাস্থ্য জৰুৰীকালীন অৱস্থাৰ সৈতে মোকাবিলা কৰিবলৈ প্ৰয়োজনীয় ফ্ৰণ্টলাইন প্ৰশিক্ষিত স্বাস্থ্য কৰ্মীসকলক প্ৰস্তুত কৰাৰ দিশতও কাম কৰিব।
উদ্বোধন কৰিবলগা নখন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় সিদ্ধাৰ্থনগৰ, ইটা, হাৰদোই, প্ৰতাপগড়, ফতেহপুৰ, দেওৰিয়া, গাজীপুৰ, মিৰ্জাপুৰ আৰু জৌনপুৰ জিলাত অৱস্থিত। কেন্দ্ৰীয় পৃষ্ঠপোষকতা কৰা আঁচনি "জিলা/জিলা/ ৰেফাৰেল চিকিৎসালয়ৰ সৈতে সম্পৰ্কিত নতুন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় স্থাপনৰ বাবে ৮খন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় ৰখাৰ বাবে অনুমোদন জনোৱা হৈছে আৰু জৌনপুৰত এখন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় ৰাজ্য চৰকাৰে নিজৰ সম্পদৰ জৰিয়তে স্থাপন কৰিছে আৰু কাম কৰাও আৰম্ভ কৰিছে।
কেন্দ্ৰীয় পৃষ্ঠপোষকতা আঁচনিৰ অধীনত, পিছপৰা আৰু উচ্চাকাংক্ষী জিলাসমূহৰ লগতে যিবোৰ জিলাত সুবিধা উপলব্ধ নহয় সেইবোৰক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হয়। এই আঁচনিৰ উদ্দেশ্য হৈছে স্বাস্থ্য কৰ্মীৰ উপলব্ধতা বৃদ্ধি কৰা, চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়বিতৰণত বিদ্যমান ভৌগোলিক ভাৰসাম্যহীনতা উন্নত কৰা আৰু জিলা চিকিৎসালয়সমূহৰ বিদ্যমান আন্তঃগাঁথনিৰ কাৰ্যকৰী ব্যৱহাৰ। আঁচনিখনৰ তিনিটা পৰ্যায়ৰ অধীনত, সমগ্ৰ দেশত ১৫৭ খন নতুন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় অনুমোদিত হৈছে, যাৰ ভিতৰত ৬৩ খন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় ইতিমধ্যে চলি আছে।
অনুষ্ঠানটোত ৰাজ্যপাল আৰু উত্তৰ প্ৰদেশৰ মুখ্যমন্ত্ৰী আৰু কেন্দ্ৰীয় স্বাস্থ্য মন্ত্ৰীও উপস্থিত থাকিব।