প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না সি.ভি.সি. অমসুং সি.বি.আই.গী জোইন্ত কনফরেন্সতা ভিদিওগী খুত্থাংদা ৱারোল পীখ্রে
“মমাংগী চহি ৬-৭তা সরকারনা শেঞ্জা-থুমজা লাকশিনবদা মাই-পাকপা ঙম্লে হায়বগী থাজবা পীখ্রে”
“ঙসিদি, শেঞ্জা-থুমজাগী মাইয়োক্তা লেপ্নবা রাজনীতিগী ৱাখল্লোন লৈরে অমসুং এদমিনিস্ত্রেতিব থাক্তা ফগৎহন্নবা লেপ্তবা থবক চঙশিল্লি
“অনৌবা ভারতনা ইন্নোভেৎ, ইনিসিএৎ অমসুং ইমপ্লিমেন্ত তৌই। শেঞ্জা-থুমজাসি পথাপকী মনুং চল্লি হায়বা অনৌবা ভারতনা লৌবা ঙম্লরোই। মসিনা পথাপ্পু নুং-পান ফাওনা উবা, নীংথিনা থবক পাংথোকপা অমসুং কাংলোন চুম্না লৈঙাকপা পাম্মি”
“সরকারগী থবকশিংবু হেন্না লায়থোকহন্দুনা সরকারনা লৈবাক মীয়ামগী পুন্সিদা অয়েৎপা পীবা হন্থহনবগী থবকপু ঐখোয়না মিসন অমা ওইনা লৌরি”
“ঐখোয়গী থাজবা অমসুং তেক্নোলোজীগী থৌওংনা নীংথিনা লৈঙাকপা অমসুং নুংঙাইনা কারবার তৌববু মপাঙ্গল হাপ্লে”
“তেক্নোলোজী অমসুং মিৎকুপ-নাহুম শিংনা লৈবগা লোয়ননা থৌওংশিংদা অচম্বা, ময়েক শেংবা, নুং-পান ফাওনা উবগী মওং চেনবনা প্রিভেন্তিব ভিজিলেন্সতা য়াম্না তেংবাংগনি। মসিনা ঐখোয়গী থবক লায়হনবতা নত্তনা লৈবাক্কী রিসোর্স কয়াসু কনবা ঙমগনি”
“লৈবাক অমসুং লৈবাক মীয়ামদা নম্থাক তৌবশিংগী মফম অমত্তদা চঙজফম লৈহল্লোইদবনি”
“সি.ভি.সি. অমসুং সি.বি.আই. অমসুং
20 OCT 2021 10:05AM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি পাংথোকপা সি.ভি.সি. অমসুং সি.বি.আই.গী অপুনবা কনফরেন্সতা ভিদিওগী খুত্থাংদা ৱাফম থমখ্রে। কনফরেন্স অসি গুজরাতকী কেবারিয়াদা পাংথোকপনি।
ভারতকী চাউখৎপা, মীয়ামগী অপাম্বা খঙবা অমসুং মীয়ামগী য়াইফ-য়ুম্বালদা য়ুম্ফম ওইদুনা লৈঙাকপদা খ্বাইদগী অহানবা মিৎয়েং চঙলম্বা সর্দার পতেলনা লৈবা মফম ওইরিবা, কেবারিয়াদা ঙসিগী হীরম কয়াগী মতাংদা ৱারী শাবগী কনফরেন্স অসি পাংথোক্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। “ঐখোয়না ঙসি অমৃত মহোৎসবকী মতমসিদা ভারতনা মহাক্কী নীংথিরবা পান্দম কয়া ফংনবা চঙশিল্লিবা, মীয়ামগীদমক্তা লৈবা লৈঙাক্কী মপাঙ্গল হেনগৎহন্নবা চঙশিল্লিবা অসিদা থবক্তা য়ুম্ফম ওইবা অদোমগী ৱা তান্নবা অসিনা সর্দার সাহেবকী ৱাখল্লোনদা অহেনবা মপাঙ্গল হাপকদৌরে”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা তিল্লিবা মীয়ামগী মফমদা ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা সি.বি.আই. অমসুং সি.ভি.সি.গী ওফিসর্শিংনা লৈবাক্কী হীরম খুদিংদগী শেঞ্জা-থুমজা মুত্থৎনবা মশাবু কত্থোক্নবা খোঙফম চেৎলসি হায়বা ৱাফম থমখি। মহাক্না শেঞ্জা-থুমজানা চাউগেরা পীক্কেরা, কনাগুম্বা খরগী হক্তি অদুমক মাঙহনবগা লোয়ননা লৈবাক্কী মীচম প্রজা অমগী হকপু মৎপী, লৈবাক চাউখৎপদা অয়েৎপা ওইহল্লি অমসুং লৈবাক অমা ওইবগী অপুনবা মপাঙ্গলদসু চৈথেং পী হায়বা ৱাফম থমখি।
হৌখিবা চহি ৬-৭তা লেপ্তনা হোৎনরকপদগী, শেঞ্জা-থুমজা লাকশিনবদা মাই-পাকপা ঙম্লে হায়বগী থাজবা পীবা ঙম্লে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা পাউদমখি। অহেনবা শেনফম পীথোক-পীশিন তৌনদনা অমসুং মরক্কী মীওই য়াওদনা অমসুং শেঞ্জা-থুমজা তৌদনা সরকারগী স্কিমশিংগী কান্নবা ফংহনবা য়াই হায়বসিদা লৈবাক অসিনা থাজরে হায়নসু মহাক্না হায়খি। মপাঙ্গল লৈবা কয়া ওইরবসু, শেঞ্জা-থুমজা তৌবা মীওইশিং অমত্তা লেম্না থাররোই হায়নসু মীয়াম্না খন্নরে। “মমাংগী মতমদা সরকার চলায়বগী থৌওংশিংদা রাজনীতি অমসুং এদমিনিস্ত্রেতিবকী ওইবা তৌদবা য়াদে হায়বা ৱাখল্লোন লৈরমদে” হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। হোংলবা ভারতকী মতাংদা ৱা ঙাংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা অসুম্না হায়খি, “ঙসিগী ২১শুবা চহি-চাগী ভারতনা মতমগা চান্নবা ৱাখল্লোনগা লোয়ননা তেক্নোলোজীবু মীওইবা খুন্নাইগী কান্নবা পুরক্নবা শিজিন্নবদা মিৎয়েং চঙলে। অনৌবা ভারতনা অনৌবা থৌওং পুথোকই, মসিবু হৌদোকই অমসুং থবক ওইনা পাংথোকই। শেঞ্জা-থুমজাসি পথাপকী মনুং চল্লি হায়বা অনৌবা ভারতনা লৌবা ঙম্লরোই। মসিনা পথাপ্পু নুং-পান ফাওনা উবা, নীংথিনা থবক পাংথোকপা অমসুং কাংলোন চুম্না লৈঙাকপা পাম্মি”।
সরকারনা মেক্সিমম গবর্নমেন্ত কন্ত্রোলগী মহুত্তা মিনিমম গবর্নমেন্ত, মেক্সিমম গবর্নেন্সতা মিৎয়েং চঙদুনা লাকখিবা খোঙচৎকী মতাংদা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা সরকারগী থবকশিংবু হেন্না লায়থোকহন্দুনা সরকারনা লৈবাক মীয়ামগী পুন্সিদা অয়েৎপা পীবা হন্থহনবগী থবকপু মিসন অমা ওইনা লৌদুনা মতৌ করম্না থবক পাংথোকখিবগে হায়বগী মতাংদা পাউদমখি। থাজবা অমসুং তেক্নোলোজীগী থৌওংদা মিৎয়েং চঙদুনা মীয়ামদা পাঙ্গল মতৌ করম্না হাপখিবগে হায়বগী মতাংদা মহাক্না মিৎয়েং চঙখি। ঙসি লৈবাক অসিদা লৈরিবা সরকার অসিনা মীয়াম খুদিংদা থাজবা থম্মি, মখোয়না কনা অমত্তদা চিংনবগী মিৎয়েং য়েংদবা মরম্না চে-চাংগী অচুম-অরান থিদোকপগী মরোল অমা লৌথোকখি অমসুং পোকপা, শিবগী সর্তিফিকেৎ, পেন্সন সর্তিফিকেৎকুম্বা খুদোংচাবা কয়াসু মরক্কী মীওইশিং লৌথোক্তুনা তেক্নোলোজীগী খুত্থাংদা পীরি হায়না পাউদমখি। গ্রুপ সি. অমসুং দি.গী থবক লৌবদা ইন্তর্ভিয়ু তৌহন্দবা, গ্যাস বুকিংদগী হৌরগা তেক্স ফাইল তৌবদা ওনলাইন অমসুং ফেসলেস থৌওং কয়া শিজিন্নবা অসি শেঞ্জা-থুমজা তৌবা য়াবা তাঙ্কক লৌথোকপগী খুদম অমনি।
ঐখোয়গী থাজবা অমসুং তেক্নোলোজীগী থৌওংনা নীংথিনা লৈঙাকপা অমসুং নুংঙাইনা কারবার তৌববু মপাঙ্গল হাপ্লে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। অয়াবা লৌবা অমসুং কারবারগী কাংলোন ইনবগী চৎন-কাংলোন কয়া অমা লৌথোকখ্রে অমসুং হৌজিক্কী মতমগী শিংনবশিংগা মরী লৈনবা অহকপা কাংলোন কয়া অমসু শেম্লে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। অয়াবা লৌবগী তঙাই ফদবা লৈবা কয়া অমা লৌথোক্নবা হোৎনরি অমসুং সেল্ফ-এসেসমেন্ত অমসুং সেল্ফ-দিক্লারেসন তৌবগী থৌওং কয়াসু পুক্নিং থৌগৎলি। সরকারগী ই-মার্কেৎ প্লেস ওইরিবা জি.ই.এম.না ই-তেন্দরিংদা নুং-পান ফাওনা উহল্লে। দিজিতেল ফুৎপ্রিন্ত লৈবনা থিজিন হুমজিনবগী থবক কয়া লাইহল্লি। মান্নবা ৱাফম অমা ওইনা, পি.এম. গতি শক্তি নেস্নেল মাস্তর প্লান্না ৱারেপ লৌবদা থেংনবা খুদোংচাদবা কয়া লৌথোক্লগনি। থাজবা অমসুং তেক্নোলোজীগী খোঙজং অসিদা লৈবাক্না সি.ভি.সি., সি.বি.আই. গুম্বা ইন্সতিত্যুসনশিং অমসুং মসিগী ওফিসর্শিংদা থাজবা থম্বগী মরু ওইবদসু মহাক্না মিৎয়েং চঙখি। “ঐখোয়না লৈবাক্না খ্বাইদগী হাল্লি হায়বা মোত্তো অসি মতম পুম্বদা নিংশিংগদবনি অমসুং ঐখোয়গী থবক-থৌরম খুদিংসু মীয়ামগী অপাম্বা অমসুং য়াইফ-য়ুম্বালগীদমক্তা য়েংদুনা পায়খৎকদবনি”, হায়না মহাক্না মখা তানা পাউদমখি। হীরমশিং অসি ইন্দুনা চৎপা “করময়োগী” খুদিংগী ৱারেপ্তা মহাক্না শৌগৎকনি হায়নসু প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ‘প্রিভেন্তিব ভিজিলেন্স’তা লৈবা মহাক্কী ৱাখল্লোন্সু মীয়ামদা পাউদমখি। ‘প্রিভেন্তিব ভিজিলেন্স’ অসি মিৎকুপ-নাহুম শিংনা লৈরগা ফংবা ঙমগনি অমসুং তেক্নোলোজী অমসুং এক্সপরিএন্সকী খুত্থাংদা মপাঙ্গল কনখৎহনগনি। তেক্নোলোজী অমসুং মিৎকুপ-নাহুম শিংনা লৈবগা লোয়ননা থৌওংশিংদা অচম্বা, ময়েক শেংবা, নুং-পান ফাওনা উবগী মওং চেনবনা প্রিভেন্তিব ভিজিলেন্সতা য়াম্না তেংবাংগনি। মসিনা ঐখোয়গী থবক লায়হনবতা নত্তনা লৈবাক্কী রিসোর্স কয়াসু কনবা ঙমগনি হায়না মহাক্না হায়খি।
শেঞ্জা-থুমজা তৌবা মীওইগী মাইয়োক্তা অকিবা লৈতনা থবক পায়খৎকদবনি অমসুং লৈবাক অমসুং লৈবাক মীয়ামদা নম্থাক তৌবশিংগী মফম অমত্তদা চঙজফম লৈহল্লোইদবনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। খ্বাইদগী লাইরবা মীওইশিংদা পথাপকী অকিবা লৈহল্লোইদবনি হায়বগা লোয়ননা তেক্নোলোজীগী শিংনবা অমসুং সাইবর ফ্রোদকী মতাংদা ৱা তান্নবগী থবক পাংথোকসি হায়নসু ফোংদোকখি।
নীংতম্বা নুমিত্তা আইন অমসুং থবক থৌরম কয়া লাইথোকহনবগী মতাংদা মহাক্না থমখিবা ৱাফম নীংশিংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা সি.ভি.সি., সি.বি.আই. অমসুং শেঞ্জা-থুমজাগী মাইয়োক্তা লৈবা অতোপ্পা ইন্সতিত্যুসনশিংনা অনৌবা ভারতকী লম্বীদা য়েৎলক্কদবা মরী লৈনবা থবকশিং লৈহন্দনবা হোৎনসি হায়না ফোংদোকখি। “শেঞ্জা-থুমজা য়াদবগা মরী লৈনবা অনৌবা ভারতকী পোলিসীবু অদোম্না মপাঙ্গল কনখৎহনফম থোকই। লাইরবশিংনা পথাপকা নকশিন্না লাক্নবা অমসুং শেঞ্জা-থুমজানা মসিদগী থোকখিনবা মওংদা অদোম্না আইন কয়া শেম্বগী মথৌ তারে”, হায়রদুনা প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী ৱারোল লোইশিনখি।

Prime Minister's Office
PM delivers video message to Joint Conference of CVC and CBI
“In the last 6-7 years, the government has succeeded in instilling the confidence that it is possible to contain corruption”
“Today there is political will to attack corruption and continuous improvement is also being carried out at the administrative level”
“New India Innovates, Initiates and Implements. New India is no longer ready to accept that corruption is part of the system. It wants its systems transparent, processes efficient and governance smooth.”
“Government undertook the task of reduction of government interference in the lives of the common people in a mission mode by simplifying the government procedures”
“Approach of trust and technology has strengthened efficient governance and ease of doing business”
“Along with technology and alertness- simplicity, clarity, transparency in the processes will go a long way for preventive vigilance. This will simplify our work and save the resources of the nation”
“Ensure that there is no safe haven for anyone anywhere who deceives the country and countrymen”
“CVC and CBI and other anti-corruption institutions should remove such processes that come in the way of new India”
20 OCT 2021 10:05AM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi delivered a video message to the joint conference of CVC and CBI today. The Conference is taking place at Kevadia, Gujarat.
The Prime Minister noted that the deliberations of the conference are taking place in Kevadia, a place marked by the presence of Sardar Patel, who gave the highest priority to making governance the basis of India’s progress, public concerns and public welfare. “Today, when India is moving towards attaining its grand goals during the Amrit Kaal. Today when we are committed to strengthening pro-people and proactive governance, your action-oriented diligence will give strength to the ideals of Sardar Saheb”, the Prime Minister told the gathering.
The Prime Minister called upon the officers of CBI and CVC to rededicate themselves to abolish corruption from all walks of national life. He said corruption takes away the rights of people and hinders the pursuit of justice for all, nation’s progress and affects the collective power of the nation.
The Prime Minister emphasized that in the last 6-7 years, the government has succeeded in instilling the confidence that it is possible to contain corruption. He said that there is trust that people can get the benefit of the government schemes without middlemen and bribes. Now people feel that corrupt, howsoever mighty, will not be spared, wherever they go. “Earlier, the way the governments and systems were run, they lacked both political and administrative will. Today there is the political will to attack corruption and continuous improvement is also being carried out at the administrative level” he said. Talking about changed India, Shri Modi pointed out “Today, India of the 21st century, along with modern thinking, emphasizes the use of technology for the benefit of humanity. New India Innovates, Initiates and Implements. New India is no longer ready to accept that corruption is part of the system. It wants its system transparent, process efficient and governance smooth.”
Charting the government’s journey from maximum control and maximum damage to minimum government and maximum governance, the Prime Minister explained how his government undertook the task of reduction of government interference in the lives of the common people in a mission mode by simplifying the government procedures. The Prime Minister explained how the government stressed trust and technology to empower the citizens. He said that this government does not mistrust the citizens and that is why, many layers of verification of documents have been removed and many facilities like birth certificate, life certificate for pension are being delivered through technology without middlemen. Steps like the abolition of interviews in Group C and Group D recruitment, an online and faceless procedure in services ranging from gas cylinder booking to tax filing are reducing occasions for corruption.
The Prime Minister said this approach of trust and technology has strengthened efficient governance and ease of doing business. He remarked that many outdated rules regarding permissions and compliances for the businesses have been removed and, at the same time many strict laws in accordance with present-day challenges have been brought. He remarked that much more compliance requirements are intended to be removed and said that most of the permissions and compliances have been made faceless and procedures like self-assessment and self-declaration are being encouraged. GeM, the government e-marketplace has brought transparency in e-tendering. Digital footprints are making investigations easy. Similarly, PM Gati Shakti National Master Plan will remove many difficulties related to decision making. He emphasized that in this march of trust and technology country’s trust in the institutions and officers of CVC, CBI is critical. “We should always keep the motto of nation-first foremost and always judge our work on the touchstone of public welfare and public concern”, he said. He added he will always back such a ‘karamyogi’ whose actions meet these criteria.
The Prime Minister shared his views on ‘preventive vigilance’. He said that preventive vigilance can be achieved with alertness and can be strengthened through technology and experience. Along with technology and alertness- simplicity, clarity, transparency in the processes will go a long way for preventive vigilance. This will simplify our work and save the resources of the nation, he said.
The Prime Minister exhorted the officer not to flinch from taking action against the corrupt and ensure that there is no safe haven for anyone who deceives the country and countrymen. He asked them to remove the fear of the system from the minds of the poorest of the poor. He also called for deliberation regarding technological challenges and cyber fraud.
Recalling his Independence Day call for simplification of laws and procedures, the Prime Minister called upon CVC and CBI and other anti-corruption institutions to remove such processes that come in the way of new India. “You need to strengthen New India’s policy of zero tolerance for corruption. You need to implement laws in a way that poor come close to the system and the corrupt moves out of it”, the Prime Minister concluded.