Prime Minister's Office
PM delivers video message to Joint Conference of CVC and CBI
“In the last 6-7 years, the government has succeeded in instilling the confidence that it is possible to contain corruption”
“Today there is political will to attack corruption and continuous improvement is also being carried out at the administrative level”
“New India Innovates, Initiates and Implements. New India is no longer ready to accept that corruption is part of the system. It wants its systems transparent, processes efficient and governance smooth.”
“Government undertook the task of reduction of government interference in the lives of the common people in a mission mode by simplifying the government procedures”
“Approach of trust and technology has strengthened efficient governance and ease of doing business”
“Along with technology and alertness- simplicity, clarity, transparency in the processes will go a long way for preventive vigilance. This will simplify our work and save the resources of the nation”
“Ensure that there is no safe haven for anyone anywhere who deceives the country and countrymen”
“CVC and CBI and other anti-corruption institutions should remove such processes that come in the way of new India”
20 OCT 2021 10:05AM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi delivered a video message to the joint conference of CVC and CBI today. The Conference is taking place at Kevadia, Gujarat.
The Prime Minister noted that the deliberations of the conference are taking place in Kevadia, a place marked by the presence of Sardar Patel, who gave the highest priority to making governance the basis of India’s progress, public concerns and public welfare. “Today, when India is moving towards attaining its grand goals during the Amrit Kaal. Today when we are committed to strengthening pro-people and proactive governance, your action-oriented diligence will give strength to the ideals of Sardar Saheb”, the Prime Minister told the gathering.
The Prime Minister called upon the officers of CBI and CVC to rededicate themselves to abolish corruption from all walks of national life. He said corruption takes away the rights of people and hinders the pursuit of justice for all, nation’s progress and affects the collective power of the nation.
The Prime Minister emphasized that in the last 6-7 years, the government has succeeded in instilling the confidence that it is possible to contain corruption. He said that there is trust that people can get the benefit of the government schemes without middlemen and bribes. Now people feel that corrupt, howsoever mighty, will not be spared, wherever they go. “Earlier, the way the governments and systems were run, they lacked both political and administrative will. Today there is the political will to attack corruption and continuous improvement is also being carried out at the administrative level” he said. Talking about changed India, Shri Modi pointed out “Today, India of the 21st century, along with modern thinking, emphasizes the use of technology for the benefit of humanity. New India Innovates, Initiates and Implements. New India is no longer ready to accept that corruption is part of the system. It wants its system transparent, process efficient and governance smooth.”
Charting the government’s journey from maximum control and maximum damage to minimum government and maximum governance, the Prime Minister explained how his government undertook the task of reduction of government interference in the lives of the common people in a mission mode by simplifying the government procedures. The Prime Minister explained how the government stressed trust and technology to empower the citizens. He said that this government does not mistrust the citizens and that is why, many layers of verification of documents have been removed and many facilities like birth certificate, life certificate for pension are being delivered through technology without middlemen. Steps like the abolition of interviews in Group C and Group D recruitment, an online and faceless procedure in services ranging from gas cylinder booking to tax filing are reducing occasions for corruption.
The Prime Minister said this approach of trust and technology has strengthened efficient governance and ease of doing business. He remarked that many outdated rules regarding permissions and compliances for the businesses have been removed and, at the same time many strict laws in accordance with present-day challenges have been brought. He remarked that much more compliance requirements are intended to be removed and said that most of the permissions and compliances have been made faceless and procedures like self-assessment and self-declaration are being encouraged. GeM, the government e-marketplace has brought transparency in e-tendering. Digital footprints are making investigations easy. Similarly, PM Gati Shakti National Master Plan will remove many difficulties related to decision making. He emphasized that in this march of trust and technology country’s trust in the institutions and officers of CVC, CBI is critical. “We should always keep the motto of nation-first foremost and always judge our work on the touchstone of public welfare and public concern”, he said. He added he will always back such a ‘karamyogi’ whose actions meet these criteria.
The Prime Minister shared his views on ‘preventive vigilance’. He said that preventive vigilance can be achieved with alertness and can be strengthened through technology and experience. Along with technology and alertness- simplicity, clarity, transparency in the processes will go a long way for preventive vigilance. This will simplify our work and save the resources of the nation, he said.
The Prime Minister exhorted the officer not to flinch from taking action against the corrupt and ensure that there is no safe haven for anyone who deceives the country and countrymen. He asked them to remove the fear of the system from the minds of the poorest of the poor. He also called for deliberation regarding technological challenges and cyber fraud.
Recalling his Independence Day call for simplification of laws and procedures, the Prime Minister called upon CVC and CBI and other anti-corruption institutions to remove such processes that come in the way of new India. “You need to strengthen New India’s policy of zero tolerance for corruption. You need to implement laws in a way that poor come close to the system and the corrupt moves out of it”, the Prime Minister concluded.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে চিভিচি আৰু চিবিআইৰ যুটীয়া সন্মিলনত ভিডিঅ' বাৰ্তা প্ৰদান কৰে
"যোৱা 6-7 বছৰত, চৰকাৰে দেশত এটা বিশ্বাস গঢ়ি তোলাত সফল হৈছে যে বৰ্ধিত দুৰ্নীতি ৰোধ কৰা সম্ভৱ"।
"আজি দুৰ্নীতিক আক্ৰমণ কৰাৰ এক ৰাজনৈতিক ইচ্ছা আছে আৰু প্ৰশাসনিক পৰ্যায়ত নিৰন্তৰ সংস্কাৰ কৰা হৈছে"।
"নতুন ভাৰতে ইয়াক উদ্ভাৱন, উৎক্ষেপণ আৰু ৰূপায়ণ কৰিছে; নতুন ভাৰতে এতিয়া বিশ্বাস কৰিবলৈ সাজু নহয় যে দুৰ্নীতি ব্যৱস্থাটোৰ অংশ; তেওঁ বিচাৰে যে শৃংখলা প্ৰণালী স্বচ্ছ হওক, প্ৰক্ৰিয়াটো দক্ষ হওক আৰু প্ৰশাসন আৰামদায়ক হওক"
"চৰকাৰে সাধাৰণ লোকৰ জীৱনত চৰকাৰী হস্তক্ষেপ হ্ৰাস কৰাৰ বাবে মিছন মোডত চৰকাৰী প্ৰক্ৰিয়াবোৰ সৰল কৰাৰ বাবে কাম কৰিছে"
"বিশ্বাস আৰু প্ৰযুক্তি-আধাৰিত দৃষ্টিভংগীয়ে দক্ষ শাসন আৰু ব্যৱসায় কৰাৰ সহজতা শক্তিশালী কৰিছে"
"প্ৰযুক্তি আৰু সজাগতাৰ লগতে প্ৰক্ৰিয়াবোৰত সৰলতা, স্পষ্টতা আৰু স্বচ্ছতা; প্ৰতিৰোধমূলক সতৰ্কতা বহুদূৰ আগবাঢ়ে; ই আমাৰ কাম সহজ কৰি তুলিব আৰু দেশৰ সম্পদ ৰক্ষা কৰিব"
"দেশ আৰু দেশবাসীক প্ৰতাৰণা কৰা যিকোনো লোকৰ বাবে যাতে কোনো সুৰক্ষিত আশ্ৰয় নাথাকে সেয়া নিশ্চিত কৰক"
"চিভিচি আৰু চিবিআই
20 OCT 2021 10:05AM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি চিভিচি আৰু চিবিআইৰ যুটীয়া সন্মিলনত এক ভিডিঅ' বাৰ্তা প্ৰদান কৰে। সন্মিলনখন গুজৰাটৰ কেৱাদিয়াত অনুষ্ঠিত হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে কেৱাদিয়াত আলোচনা চলি আছে। কেৱাদিয়া হৈছে এনে এখন ঠাই যিয়ে চৰ্দাৰ পেটেলৰ উপস্থিতি দেখুৱায়। চৰ্দাৰ পেটেলে ভাৰতৰ প্ৰগতি, জনসাধাৰণৰ উদ্বেগ আৰু জনকল্যাণৰ আধাৰ গঢ়ি তুলিবলৈ প্ৰশাসনক সৰ্বাধিক অগ্ৰাধিকাৰ দিছিল। "আজি ভাৰতে অমৃত কালত ইয়াৰ মহান লক্ষ্য প্ৰাপ্ত কৰাৰ দিশত আগবাঢ়িছে। আজি যেতিয়া আমি প্ৰশাসনক সক্ৰিয় কৰি তুলিবলৈ আৰু জনস্বাৰ্থৰ সৈতে সংগতি ৰাখি প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ, আপোনাৰ কাম-আধাৰিত কঠোৰ পৰিশ্ৰমে চৰ্দাৰ চাহেবৰ আদৰ্শশক্তিশালী কৰিব"।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে বিগত ছয়ৰ পৰা সাত বছৰৰ নিৰন্তৰ প্ৰচেষ্টাৰে চৰকাৰে দেশৰ ওপৰত বিশ্বাস গঢ়ি তুলিবলৈ সক্ষম হৈছে যে বৰ্ধিত দুৰ্নীতি ৰোধ কৰা সম্ভৱ। তেওঁ কয় যে আজি দেশখনে বিশ্বাস কৰিছে যে কোনো লেনদেন অবিহনে, মধ্যস্থতাকাৰী অবিহনে চৰকাৰী আঁচনিসমূহ লাভান্বিত হ'ব পাৰে আৰু আজি দেশখনে এইটোও বিশ্বাস কৰিছে যে দেশক প্ৰতাৰণা কৰা উচিত, দৰিদ্ৰলোকক লুণ্ঠন কৰা হ'ব, তেওঁলোক যিমানেই শক্তিশালী নহওঁক, দেশ আৰু বিশ্বত য'তেই নহওঁক কিয়, দেশখনে বিশ্বাস কৰিছে।
এতিয়া, তেওঁলোকৰ সৈতে আচৰণ কৰা নহয়, চৰকাৰে তেওঁলোকক এৰি নিদিয়ে। "চৰকাৰ আৰু ব্যৱস্থাটো আগতে যিধৰণে চলোৱা হৈছিল তাত ৰাজনৈতিক আৰু প্ৰশাসনিক ইচ্ছাশক্তিৰ অভাৱ আছিল। আজি দুৰ্নীতিক আক্ৰমণ কৰাৰ এক ৰাজনৈতিক ইচ্ছা আছে আৰু প্ৰশাসনিক পৰ্যায়তো নিৰন্তৰ সংস্কাৰ কৰা হৈছে। ভাৰতৰ পৰিৱৰ্তনশীল ছবিৰ কথা উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে, "আজি একবিংশ শতিকাৰ ভাৰতে আধুনিক চিন্তাধাৰাৰে মানৱতাৰ হিতৰ বাবে প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। নতুন ভাৰতে ইয়াক উদ্ভাৱন, আৰম্ভ আৰু ৰূপায়ণ কৰিছে। নতুন ভাৰতে এতিয়া বিশ্বাস কৰিবলৈ সাজু নহয় যে দুৰ্নীতি ব্যৱস্থাটোৰ অংশ। তেওঁ বিচাৰে যে শৃংখলা প্ৰণালী স্বচ্ছ হওক, প্ৰক্ৰিয়াটো দক্ষ হওক আৰু প্ৰশাসন আৰামদায়ক হওক। "
সৰ্বাধিক নিয়ন্ত্ৰণ আৰু সৰ্বাধিক লোকচানৰ পৰা নিম্নতম চৰকাৰী হস্তক্ষেপ আৰু সৰ্বাধিক শাসনলৈ চৰকাৰৰ যাত্ৰাৰ বিৱৰণ প্ৰদান কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে কেনেকৈ তেওঁৰ চৰকাৰে চৰকাৰী প্ৰক্ৰিয়াসমূহ সৰল কৰি সাধাৰণ লোকৰ জীৱনত চৰকাৰী হস্তক্ষেপ হ্ৰাস কৰাৰ উদ্যোগ লৈছিল আৰু এক অভিযান হিচাপে কামটো সম্পাদন কৰিছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে তেওঁৰ চৰকাৰে নাগৰিকসকলক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে আত্মবিশ্বাস আৰু প্ৰযুক্তিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। তেওঁ কয় যে আজি দেশত থকা চৰকাৰে তেওঁলোকক সন্দেহৰ দৃষ্টিৰে চোৱা নাই আৰু সেয়েহে মধ্যস্থতাকাৰীৰ প্ৰযুক্তিৰ জৰিয়তে নথিপত্ৰৰ সকলো স্তৰৰ প্ৰমাণপত্ৰ বাতিল কৰা হৈছে আৰু জন্মৰ প্ৰমাণপত্ৰ, পেঞ্চনাৰৰ জীয়াই থকাৰ পেঞ্চন প্ৰমাণপত্ৰ উপলব্ধ কৰা হৈছে। গ্ৰুপ 'চি' আৰু গ্ৰুপ 'ডি' পুনৰুদ্ধাৰত সাক্ষাৎকাৰ সমাপ্ত কৰাৰ দৰে পদক্ষেপ লোৱা হৈছে। গেছ চিলিণ্ডাৰ বুকিংৰ পৰা কৰ দাখিললৈকে সকলো সেৱাত অনলাইন আৰু অনাৱশ্যকীয় প্ৰক্ৰিয়া অনুসৰণ কৰা হৈছে। এইটোৱে দুৰ্নীতিৰ সুযোগো হ্ৰাস কৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বিশ্বাস আৰু প্ৰযুক্তিয়ে দক্ষতাৰে ব্যৱসায় পৰিচালনা আৰু কৰাসহজ কৰি তুলিছে। তেওঁ কৈছিল যে ব্যৱসায়ৰ বাবে অনুমতি আৰু অনুপালনৰ বাবে পুৰণি আইনসমূহ বাতিল কৰা হৈছে। একে সময়তে, আজিৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি কেইবাটাও কঠোৰ আইন প্ৰণয়ন কৰা হৈছে। তেওঁ কৈছিল যে আৰু বহুতো অনুপালনৰ চৰ্ত আঁতৰাবলৈ চেষ্টা কৰা হৈছে। বেছিভাগ অনুমতি আৰু অনুপালন প্ৰক্ৰিয়া মানুহৰ হস্তক্ষেপ অবিহনে কৰা হৈছে, যেনে আত্ম-মূল্যায়ন আৰু আত্ম-ঘোষণা, তেওঁ কয়। জিই-ই-এম (চৰকাৰী ই-মাৰ্কেটপ্লেচ)ৰ বাবে ই-টেণ্ডাৰিং প্ৰক্ৰিয়া স্বচ্ছ হৈছে। ডিজিটেল পদচিহ্নবোৰে পৰীক্ষা কৰাটো সহজ কৰি তুলিছে। একেদৰে, প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ গীতি শক্তি ৰাষ্ট্ৰীয় মাষ্টাৰ প্লেনে সিদ্ধান্ত লোৱাৰ সকলো অসুবিধা দূৰ কৰিব। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে আমি বিশ্বাস আৰু প্ৰযুক্তিৰ যুগত আগবাঢ়ি যাওঁতে দেশৰ বাবে কেন্দ্ৰীয় সতৰ্কতা আয়োগ, কেন্দ্ৰীয় অনুসন্ধান ব্যুৰো আৰু তেওঁলোকৰ বিষয়াসকলৰ দৰে প্ৰতিষ্ঠানসমূহক বিশ্বাস কৰাটো গুৰুত্বপূৰ্ণ। "আমি সদায় ৰাষ্ট্ৰৰ প্ৰথম কথাটো মনত ৰাখিব লাগে আৰু সদায় জনস্বাৰ্থ আৰু জনসাধাৰণৰ উদ্বেগৰ পৰীক্ষাত আমাৰ কামপৰীক্ষা কৰা উচিত। "তেওঁ কৈছিল যে তেওঁ সদায় 'কৰ্মযোগী'ক সমৰ্থন কৰিব যিয়ে এই চৰ্ত পূৰণ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে 'প্ৰতিৰোধমূলক সতৰ্কতা' সন্দৰ্ভত তেওঁৰ মতামত প্ৰকাশ কৰে। তেওঁ কয় যে সজাগতাৰ জৰিয়তে প্ৰতিৰোধমূলক সতৰ্কতা অৰ্জন কৰিব পাৰি আৰু প্ৰযুক্তি আৰু অভিজ্ঞতাৰ জৰিয়তে শক্তিশালী কৰিব পাৰি। প্ৰযুক্তি আৰু সজাগতাৰ লগতে প্ৰক্ৰিয়াবোৰত সৰলতা, স্পষ্টতা আৰু স্বচ্ছতাই প্ৰতিৰোধমূলক সতৰ্কতাত সুদূৰপ্ৰসাৰী অৰিহণা যোগাব। তেওঁ কয় যে ই আমাৰ কাম সৰল কৰিব আৰু ৰাষ্ট্ৰৰ সম্পদ ৰক্ষা কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিষয়াসকলক দুৰ্নীতিগ্ৰস্ত ব্যক্তিসকলৰ বিৰুদ্ধে ব্যৱস্থা ল'বলৈ কুণ্ঠাবোধ নকৰিবলৈ আৰু দেশ আৰু দেশবাসীক প্ৰতাৰণা কৰা সকলে যাতে আশ্ৰয় নাপায় সেয়া নিশ্চিত কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। তেওঁ বিষয়াসকলক দৰিদ্ৰতম লোকসকলৰ মনত ব্যৱস্থাটোৰ ভয় আঁতৰাবলৈ কৈছিল। তেওঁ প্ৰযুক্তিগত প্ৰত্যাহ্বান আৰু চাইবাৰ প্ৰৱঞ্চনাৰ মোকাবিলা কৰিবলৈ আলোচনাৰ আহ্বান জনায়।
আইন আৰু প্ৰক্ৰিয়াৰ সৰলীকৰণৰ বাবে স্বাধীনতা দিৱস উপলক্ষে আহ্বান জনোৱাৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কেন্দ্ৰীয় সতৰ্কতা আয়োগ, চিবিআই আৰু অন্যান্য দুৰ্নীতি বিৰোধী প্ৰতিষ্ঠানসমূহক নতুন ভাৰতৰ পথত বাধা হৈ থকা সকলো প্ৰক্ৰিয়া আঁতৰাবলৈ কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তেওঁৰ ভাষণ সম্পূৰ্ণ কৰি কয়: "আপুনি দুৰ্নীতিৰ বিৰুদ্ধে নতুন ভাৰতৰ শূণ্য সহনশীলতা নীতি শক্তিশালী কৰিব লাগিব। আপুনি আইনবোৰ এনেদৰে বলবৎ কৰিব লাগিব যাতে দৰিদ্ৰ সকলে ব্যৱস্থাটোৰ ওচৰলৈ আহিদুৰ্নীতি ব্যৱস্থাৰ পৰা বাহিৰ হ'ব পাৰে। "