মন্ত্রীমন্দল
কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলনা স্কুল ১০০ সৈনিক স্কুল সোসাইতীগা লোয়ননা সরকারগী অমসুং লনাইগী সেক্তরদা এফিলিএসন তৌনবা অয়াবা পীখ্রে
একাদেমীক চহি ২০২২-২৩গী ওইনা অনৌবা স্কুলশিংদা মহৈরোই ৫,০০০ ক্লাস VIতা মিং চল্লগনি
12 OCT 2021 8:25PM by PIB Imphal
নেস্নেল ইজুকেসন পোলিসী (এন.ই.পি.)গা লোয়ননা মাংজিল থাদুনা, ভারত সরকারনা হৌন-লোনচৎ, লমচৎ-শাজৎ, লৈবাক্কী ওইবা ইথৌদাং অমসুং লৈবাক নিংবগা লোয়ননা মতিক চাবা লুচিংবা অমা ওইবা ঙম্নবা, অঙাংশিংবু জাতি অসিগী সংস্কৃতী অমসুং হেরিতেজতা চাওথোকচবা ঙম্নবা ভেল্যুদা য়ুম্ফম ওইবা এজুকেসন অমা মিয়েং চংনবা ৱারেপ লৌখ্রে। সাইনিক স্কুলগী হান্না লৈরিবা পেতর্ন অসিবু হোংদোক্নবা, ঙসি ইকাই খুম্নজরিবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা চেয়র লৌবা কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলগী ওইবা মীফম অমা পাংথোক্তুনা দিফেন্স মন্ত্রালয়গী সৈনিক স্কুল সোসাইতীগী মখাদা সৈনিক স্কুল এফিলেত তৌবা হৌদোক্নবগী প্রপোজেল অয়াবা পীখ্রে। হায়রিবা স্কুলশিং অসিগী থবকশিং অসিনা হান্না লৈরম্বা এম.ও.দি.গী সৈনিক স্কুলদগী খেন্নবা অমসুং মশক থোকপা অমা ওইরগনি। অহানবা ফেজদা, এফিলিয়েত পার্তনর ১০০ রাজ্যশিং/এন.জি.ও.শিং/লনাইগী পার্তনরশিংদগী হাপনবা প্রপোজ তৌরি।
কান্নবশিং:
• লৈবাক অসিগী মফম পুম্বদা মীশিং অয়াম্বা য়ৌনবা কোস্ত-ইফেক্তিব ওইবা মওংদা পীবা।
• সৈনিক স্কুলশিংগী দিমান্দ হেনগৎলক্লিবা অসি থুংহনবা অমসুং মতিক চাবা ফিজিকেল, সাইকো-সোসিএল, স্পিরিচুএল, ইন্তিলেকচুএল, ইমোসনেল অমসুং কোনিতিব দিবলপমেন্ত পীবা।
• ত্রেনিংগী মতমদা, ত্রেন্নর হাপ্পা, বজেৎ শিল-লাংবা অমসুং শিজিন্নবদা হন্থহনবা, মসিদা নহারোলশিংবু পুন্সিগী খোঙচৎ কয়াদা মগুন লৈবা হেনগৎহনবা।
মরিক চুম্বা:
সৈনিক স্কুলনা আসা লৈরিবা মমা মপা অমসুং অঙাংশিংগী অফবা মখলগী ভেল্যুদা য়ুম্ফম ওইবা এজুকেসন অমা পীবতা নত্তনা মিলিতরীগী লুচিংবা ওইবা, এদমিনিস্ত্রেতিবকী থবকশিং, জুদিসিএলগী থবকশিং অমসুং অতোপ্পা পুন্সিগী লম্বী হায়বদি সাইন্স, তেক্নোলোজী অমলুং এন্ত্রেপ্রিন্যুরশিংদা খ্বায়গী ৱাংবা থাক্তা ফম অমা কন্দুনা মহৈরোইশিংগী ঙান্থোইরবা পুৱারী অমা শেম্লি। হায়রিবা অসিনা মরম ওইদুনা অনৌবা সৈনিক স্কুলশিং হেন্না হাংদোক্নবগী দিমান্দ লাকপা হেনগৎলক্লি।
য়ু.আর.এল. https://sainikschool.ncog.gov.in অসিদা মরুওইবা মচাকশিং অমসুং স্কীম অসিদা চংগদবা; স্তেকহোল্দরগী থৌদাংশিং, হায়বদি দিফেন্স মন্ত্রালয় অমসুং স্কুল মেনেজমেন্ত পীরি।
লৈবাক অসিদা লৈরিবা সৈনিক স্কুল ৩৩গী এদমিনিস্ত্রেসনগী এক্সপরিয়েন্স হেনগৎনবা, সৈনিক স্কুল সোসাইতীদা হান্না লৈরম্লবা অমসুং অনৌবা স্কুলশিং এফিলিএসন তৌনবগী থারক্নবা সরকারগী/লনাই সিকুলশিং/এন.জি.ও.শিংদা প্রপোজেল কৌদুনা অনৌবা এফিলেৎ সৈনিক স্কুল ১০০ লিংখৎনবা ৱারেপ লৌখ্রে।
স্কীম অসিনা এজুকেসন সেক্তরদা পব্লিক/প্রাইবেত পার্তনরশিপ ফগৎহন্দুনা শক্নাইরবা প্রাইবেত অমসুং সরকারগী স্কুলগী হান্না লৈরম্বা ইনফ্রাস্ত্রকচর শম্নবদা মতেং ওইরগনি অমসুং সৈনিক স্কুলগী মহৈ তম্বা পামজবা আসা লৈজবা অঙাংশিংগী অনৌবা কেপাসিতী অমা ফংলগনি।
২০২২-২৩ একাদেমিক চহি অসিদগী হৌদুনা চাওরাক্না মহৈরোই ৫,০০০ রোম অসিগুম্বা এফিলিয়েত তৌরবা স্কুলশিংদা ক্লাস VIতা মিং চনবা ফংবা য়ানা পারি। হৌজিক্কী ওইনা লৈরিবা সৈনিক স্কুলশিং ৩৩ অসিদা ক্লাস VIতা মহৈরোই ৩,০০০গী কেপাসিতী লৈরি।
ইম্পেক্ত:
সৈনিক এজুকেসন সিস্তেম্না বোর্দ প্লস করিকল্লমগা লোয়ননা পুনবা অসিনা য়াম্না লিংবা একাদেমিক, ফিজিকেল্লী ফিত ওইবা, কলচরেল ওইবা নিংথিনা খঙবা, হৈ-শিংবা অমসুং মাইকৈ খুংদিংমক খঙ-হৈবা অমা ওইরক্নবা থাজবা লৈরি। স্কুল অসিদগী মহৈরোইশিংনা তুংদা মখোয়না চংজবা লমদা ঙান্থোইনবা পুন্সিগী চংদ্রবা য়াদবা তঙাইফদবশিংদা মিয়েং থম্লি। অসুম্না, থাজবা অমা, য়াম্না হৈ-শিংবা, মল্তি-দাইমেন্সনেল, জাতিগী ওইবা পান্দমশিংদা খ্বায়গী অহানবা ওইনা থম্দুনা মিয়েং থম্লি।

Cabinet
Union Cabinet approves affiliation of 100 Schools in Government and private sector with Sainik School Society
New Schools to admit 5,000 students in class VI from academic year 2022-23
12 OCT 2021 8:25PM by PIB Delhi
Marching ahead in tune with National Education Policy (NEP), the Government of India has decided to provide increasing focus on value based education enabling children to develop pride in rich culture and heritage of this nation, effective leadership with character, discipline, sense of national duty and patriotism. In a paradigm shift to the existing pattern of SainikSchools, the Union Cabinet chaired by Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi in its meeting held today has approved the proposal for launching of affiliatedSainik Schools under SainikSchools Society, Ministry of Defence. These Schools function as an exclusive vertical which will be distinct and different from existing SainikSchools of MoD. In the first phase, 100 affiliate partners are proposed to be drawn from States/NGOs/Private partners.
Benefits:
• Provide cost-effective ways in reaching out to larger populations across all regions in the country.
• Meeting growing demand for Sainik Schools and providing effective physical, psycho-social, spiritual, intellectual, emotional and cognitive development.
• Savings in training duration, deployment of trainers, maintenance and operations budgets, while substantially improving the quality to youth entering the various walks of life.
Details:
Sainik Schools have not only brought good quality value basededucation within reach of the aspiring parents and children but also have created glorious history of students from humble background reaching highest echelons in the Military Leadership, Administrative Services, Judicial Services and other walks of life such as science, technology and entrepreneurs. Because of these factors there has been ever growing demand for opening of more newSainik Schools.
To leverage the experience of administering 33 Sainik Schools across the country, it has been decided to set up 100 new affiliated Sainik Schools by inviting proposals from Government/ Private Schools /NGOs to apply for affiliation of existing or new Schools to the Sainik Schools Society. The interested parties can submit their proposals online at URL https://sainikschool.ncog.gov.in where salient features and qualifying criteria of the scheme; responsibilities of stake holders, i.e. Ministry of Defence and School Management are listed.
The scheme will leverage Public/private partnership in education sector, help tap into existing infrastructure available with reputed private and Govt. Schools and open-up new capacities to meet the growing aspirations of children desirous of receiving education in a Sainik School environment.
Beginning from the academic year 2022-23 approximately 5,000 students are expected to receive admission in class VI in such 100 affiliated Schools. At present the existing 33 SainikSchools have admission capacity of approximately 3,000 students in class VI.
Impact:
It is believed that integration of the Sainik Schools education system with regular board plus curriculum is expected to create academically strong, physically fit, culturally aware, intellectually adept, skillful youth and well-rounded citizens. The students from these Schools are envisioned to be equipped with necessary life skills which will make them shine in their chosen fields. Thus, the proposal aims to create a confident, highly skilled, multi-dimensional, patriotic youth community with leadership qualities focused on providing top most priority to the nationalistic objectives