Cabinet
Union Cabinet approves affiliation of 100 Schools in Government and private sector with Sainik School Society
New Schools to admit 5,000 students in class VI from academic year 2022-23
12 OCT 2021 8:25PM by PIB Delhi
Marching ahead in tune with National Education Policy (NEP), the Government of India has decided to provide increasing focus on value based education enabling children to develop pride in rich culture and heritage of this nation, effective leadership with character, discipline, sense of national duty and patriotism. In a paradigm shift to the existing pattern of SainikSchools, the Union Cabinet chaired by Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi in its meeting held today has approved the proposal for launching of affiliatedSainik Schools under SainikSchools Society, Ministry of Defence. These Schools function as an exclusive vertical which will be distinct and different from existing SainikSchools of MoD. In the first phase, 100 affiliate partners are proposed to be drawn from States/NGOs/Private partners.
Benefits:
• Provide cost-effective ways in reaching out to larger populations across all regions in the country.
• Meeting growing demand for Sainik Schools and providing effective physical, psycho-social, spiritual, intellectual, emotional and cognitive development.
• Savings in training duration, deployment of trainers, maintenance and operations budgets, while substantially improving the quality to youth entering the various walks of life.
Details:
Sainik Schools have not only brought good quality value basededucation within reach of the aspiring parents and children but also have created glorious history of students from humble background reaching highest echelons in the Military Leadership, Administrative Services, Judicial Services and other walks of life such as science, technology and entrepreneurs. Because of these factors there has been ever growing demand for opening of more newSainik Schools.
To leverage the experience of administering 33 Sainik Schools across the country, it has been decided to set up 100 new affiliated Sainik Schools by inviting proposals from Government/ Private Schools /NGOs to apply for affiliation of existing or new Schools to the Sainik Schools Society. The interested parties can submit their proposals online at URL https://sainikschool.ncog.gov.in where salient features and qualifying criteria of the scheme; responsibilities of stake holders, i.e. Ministry of Defence and School Management are listed.
The scheme will leverage Public/private partnership in education sector, help tap into existing infrastructure available with reputed private and Govt. Schools and open-up new capacities to meet the growing aspirations of children desirous of receiving education in a Sainik School environment.
Beginning from the academic year 2022-23 approximately 5,000 students are expected to receive admission in class VI in such 100 affiliated Schools. At present the existing 33 SainikSchools have admission capacity of approximately 3,000 students in class VI.
Impact:
It is believed that integration of the Sainik Schools education system with regular board plus curriculum is expected to create academically strong, physically fit, culturally aware, intellectually adept, skillful youth and well-rounded citizens. The students from these Schools are envisioned to be equipped with necessary life skills which will make them shine in their chosen fields. Thus, the proposal aims to create a confident, highly skilled, multi-dimensional, patriotic youth community with leadership qualities focused on providing top most priority to the nationalistic objectives

କ୍ୟାବିନେଟ
ସୈନିକ ସ୍କୁଲ ସୋସାଇଟି ଦ୍ୱାରା 100ଟି ସରକାରୀ ଏବଂ ଘରୋଇ ବିଦ୍ୟାଳୟର ମାନ୍ୟତା ପ୍ରଦାନ ପ୍ରସ୍ତାବକୁ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟର ମଞ୍ଜୁରି
୨୦୨୨-୨୩ ଶିକ୍ଷାବର୍ଷ ଠାରୁ ନୂଆ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ଷଷ୍ଠ ଶ୍ରେଣୀରେ ନାମ ଲେଖାଇବେ ୫ ହଜାର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ
12 OCT 2021 8:25PM by PIB Bhubaneswar
ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି (ଏନଇପି) ଅନୁରୂପ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରି ଭାରତ ସରକାର ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଆଧାରିତ ଶିକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିବା ଲାଗି ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି। ଦେଶର ସମୃଦ୍ଧ ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ଐତିହ୍ୟକୁ ନେଇ ଗର୍ବ କରିବା, ଚରିତ୍ର ସହିତ ପ୍ରଭାବୀ ନେତୃତ୍ୱ, ଅନୁଶାସନ, ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଏବଂ ଦେଶଭକ୍ତି ଭାବନା ବିକଶିତ କରିବା ଲାଗି ପିଲାମାନଙ୍କୁ ସକ୍ଷମ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସେମାନଙ୍କୁ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଆଧାରିତ ଶିକ୍ଷାଦାନ କରାଯିବ। ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ୧୨ ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୨୧ରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ ବୈଠକରେ ସୈନିକ ସ୍କୁଲର ବର୍ତ୍ତମାନର ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଏକ ଯୁଗାନ୍ତକାରୀ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବା ଲାଗି ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି। ନିଷ୍ପତ୍ତି ଅନୁଯାୟୀ, ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନ ସୈନିକ ସ୍କୁଲ ସୋସାଇଟି ଦ୍ୱାରା ସରକାରୀ ଏବଂ ଘରୋଇ ବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକୁ ମାନ୍ୟତା ବା ଆଫିଲିଏସନ୍ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ। କ୍ୟାବିନେଟ ଏହି ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ଆଜି ମଞ୍ଜୁର କରିଛନ୍ତି। ଏସବୁ ବିଦ୍ୟାଳୟ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସ୍ତମ୍ଭ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବେ ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନ ବର୍ତ୍ତମାନର ସୈନିକ ସ୍କୁଲ ଠାରୁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଏବଂ ଭିନ୍ନ ହେବେ। ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ୧୦୦ଟି ଏପରି ବିଦ୍ୟାଳୟକୁ ମାନ୍ୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ। ରାଜ୍ୟ, ଏନଜିଓ, ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରର ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ଠାରୁ ଏ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ପ୍ରସ୍ତାବ ଗ୍ରହଣ କରାଯିବ।
ଲାଭ :
• ଦେଶର ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଥିବା ଜନସଂଖ୍ୟାର ବୃହତ ଭାଗ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚିବା ଲାଗି ଏହା ଏକ କମ ଖର୍ଚ୍ଚ ସାପେକ୍ଷ ମାର୍ଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ।
• ସୈନିକ ସ୍କୁଲର ବର୍ଦ୍ଧିତ ଚାହିଦା ପୂରଣ କରିବା ଏବଂ ପ୍ରଭାବୀ ଶାରୀରିକ, ମନସ୍ତାତ୍ତ୍ୱିକ, ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ, ବୌଦ୍ଧିକ, ଭାବନାତ୍ମକ ଏବଂ ଜ୍ଞାନଗତ ବିକାଶ ଯୋଗାଇ ଦେବା ସମ୍ଭବ ହେବ।
• ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଅବଧି, ପ୍ରଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କ ନିୟୋଜନ, ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ଏବଂ ପରିଚାଳନା ଖର୍ଚ୍ଚର ସଞ୍ଚୟ ସହିତ ଜୀବନର ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯୋଗ ଦେଉଥିବା ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ଗୁଣବତ୍ତାରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସୁଧାର ଅଣାଯାଇପାରିବ।
ବିବରଣୀ :
ଆକାଂକ୍ଷୀ ମାତାପିତା ଏବଂ ପିଲାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସୈନିକ ସ୍କୁଲ ସୁଲଭ ହେବା ସହିତ ସେମାନଙ୍କୁ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଆଧାରିତ ଉତ୍ତମ ଗୁଣବତ୍ତାପୂର୍ଣ୍ଣ ଶିକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରିଛି। ଏଥିସହିତ ସୈନ୍ୟ ନେତୃତ୍ୱ, ପ୍ରଶାସନିକ ସେବା, ନ୍ୟାୟିକ ସେବା, ବିଜ୍ଞାନ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଏବଂ ଉଦ୍ୟମିତା ଭଳି ଜୀବନର ଅନ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ଅସାଧାରଣ ପୃଷ୍ଠଭୂମିରୁ ଉଚ୍ଚତମ ସୋପାନରେ ପହଞ୍ଚାଇବାରେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ସକ୍ଷମ କରିଛି। ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏହି ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ଏକ ଗୌରବମୟ ଇତିହାସ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ଏସବୁ କାରଣ ପାଇଁ ଦେଶରେ ସବୁବେଳେ ସୈନିକ ସ୍କୁଲ ଖୋଲିବା ଲାଗି ଚାହିଦା ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ଆସୁଛି।
ସାରା ଦେଶରେ ରହିଥିବା ୩୩ଟି ସୈନିକ ସ୍କୁଲର ପ୍ରଶାସନିକ ଅଭିଜ୍ଞତାର ଲାଭ ଉଠାଇବା ନିମନ୍ତେ ୧୦୦ଟି ନୂଆ ମାନ୍ୟତାପ୍ରାପ୍ତ ସୈନିକ ସ୍କୁଲ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ନିମନ୍ତେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି। ଏଥିରେ ସୈନିକ ସ୍କୁଲ ସୋସାଇଟି ଠାରୁ ମାନ୍ୟତା ପାଇବା ଲାଗି ସରକାରୀ, ଘରୋଇ ବିଦ୍ୟାଳୟ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ ଏବଂ ଏନଜିଓ ମାନଙ୍କ ଠାରୁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଆମନ୍ତ୍ରିତ କରାଯିବ। ଇଚ୍ଛୁକ ପକ୍ଷ https://sainikschool.ncog.gov.in ର ୟୁଆରଏଲରେ ନିଜର ପ୍ରସ୍ତାବ ଉପସ୍ଥାପନ କରିପାରିବେ। ଏଥିରେ ଯୋଜନାର ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ଏବଂ ଯୋଗ୍ୟତା ସର୍ତ୍ତାବଳୀ, ଅଂଶୀଦାର ଅର୍ଥାତ୍ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ବିଦ୍ୟାଳୟ ପରିଚାଳନାର ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱ ସୂଚୀବଦ୍ଧ ହୋଇ ରହିଛି।
ଏହି ଯୋଜନା ଫଳରେ ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସରକାରୀ/ଘରୋଇ ଭାଗୀଦାରୀକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିବ। ଫଳରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ସରକାରୀ ଏବଂ ଘରୋଇ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ଉପଲବ୍ଧ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଲାଭ ଉଠାଇବାରେ ସହାୟତା ମିଳିବ। ସୈନିକ ସ୍କୁଲର ପରିବେଶରେ ଶିକ୍ଷା ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଥିବା ପିଲାମାନଙ୍କର ବର୍ଦ୍ଧିତ ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ପୂରଣ କରିବା ଲାଗି ନୂତନ କ୍ଷମତା ବିକଶିତ ହୋଇପାରିବ।
୧୦୦ଟି ମାନ୍ୟତାପ୍ରାପ୍ତ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ୨୦୨୨-୨୩ ଶିକ୍ଷାବର୍ଷରେ ପ୍ରାୟ ୫ ହଜାର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଷଷ୍ଠ ଶ୍ରେଣୀରେ ନାମ ଲେଖାଇବାର ପ୍ରସ୍ତାବ ରହିଛି। ବର୍ତ୍ତମାନର ୩୩ଟି ସୈନିକ ସ୍କୁଲରେ ଷଷ୍ଠ ଶ୍ରେଣୀରେ ପାଖାପାଖି ୩ ହଜାର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ନାମ ଲେଖାଇବାର କ୍ଷମତା ରହିଛି।
ପ୍ରଭାବ:
ଆଶା କରାଯାଉଛି ଯେ, ନିୟମିତ ବୋର୍ଡ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ସହିତ ସୈନିକ ସ୍କୁଲର ଶିକ୍ଷାପ୍ରଣାଳୀର ଏକୀକରଣ ଫଳରେ ଶିକ୍ଷାଗତ ଭାବେ ଦୃଢ଼, ଶାରୀରିକ ଭାବେ ଫିଟ୍, ସାଂସ୍କୃତିକ ଭାବେ ସଚେତନ, ବୌଦ୍ଧିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ନିପୁଣ, କୁଶଳୀ ଯୁବପିଢ଼ି ଏବଂ ଯୋଗ୍ୟ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇପାରିବ। ଏହିସବୁ ବିଦ୍ୟାଳୟର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଆବଶ୍ୟକ ଜୀବନ କୌଶଳରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବେ ଏବଂ ନିଜେ ବାଛିଥିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବେ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି। ଏହିପରି ଭାବେ ଏ ପ୍ରସ୍ତାବର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି, ଜାତୀୟ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟକୁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ମାନ୍ୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରି ନେତୃତ୍ୱ ଗୁଣ ସହିତ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ, ଉଚ୍ଚକୌଶଳଯୁକ୍ତ, ବହୁମୁଖି ପ୍ରତିଭାର ଅଧିକାରୀ, ଦେଶଭକ୍ତ ଯୁବ ସମୁଦାୟଙ୍କୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା।