ରସାୟନ ଓ ସାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
୨୦୨୧-୨୨ ବର୍ଷ (୧ ଅକ୍ଟୋବର, ୨୦୨୧ ରୁ ୩୧ ମାର୍ଚ୍ଚ, ୨୦୨୨) ପାଇଁ ଫସଫେଟିକ୍ ଏବଂ ପୋଟାସିକ୍ (ପିଆଣ୍ଡକେ) ସାର ପାଇଁ ପୁଷ୍ଟିକର ଆଧାରିତ ସବସିଡି (ଏନ୍‍ବିଏସ୍‍) ଦରକୁ କ୍ୟାବିନେଟ୍ ଅନୁମୋଦନ କରିଛି
ରବି ୨୦୨୧-୨୨ ପାଇଁ ନିଟ୍ ସବସିଡି ୨୮,୬୫୫ କୋଟି ଟଙ୍କା
12 OCT 2021 8:34PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଅର୍ଥନୈତିକ ବ୍ୟାପାର ସଂକ୍ରାନ୍ତୀୟ କ୍ୟାବିନେଟ କମିଟି ୨୦୨୧-୨୨ ବର୍ଷ (୧ ଅକ୍ଟୋବର, ୨୦୨୧ ରୁ ୩୧ ମାର୍ଚ୍ଚ, ୨୦୨୨) ପାଇଁ ପିଆଣ୍ଡକେ ସାର ଲାଗି ପୁଷ୍ଟିକର ଆଧାର ସବସିଡି ଦର ସ୍ଥିର କରିବା ପାଇଁ ସାର ବିଭାଗର ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଛି । ପୁଷ୍ଟିକର ଆଧାରିତ ସବସିଡି (ଏନ୍‍ବିଏସ୍‍) ପାଇଁ ଅନୁମୋଦିତ ଦରଗୁଡିକ ଏହିପରି ହେବ:
କିଲୋ ପ୍ରତି ସବସିଡ୍ ଦର (ଟଙ୍କାରେ)
ଏନ୍‍ (ନାଇଟ୍ରୋଜେନ୍‍)
ପି(ଫସଫରସ)
କେ (ପଟାସ)
ଏସ୍‍ (ସଲଫର)
୧୮.୭୮୯
୪୫.୩୨୩
୧୦.୧୧୬
୨.୩୭୪
ମୋଟ ପରିମାଣ ୨୮,୬୦୨ କୋଟି ଟଙ୍କା
୫୭୧୬ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଅତିରିକ୍ତ ମୂଲ୍ୟରେ ଡିଏପି ଉପରେ ଅତିରିକ୍ତ ସବସିଡି ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଭାବେ ଏକକାଳୀନ ପ୍ୟାକେଜ୍ ।
ତିନୋଟି ସର୍ବାଧିକ ବ୍ୟବହାର ହୋଇଥିବା ଏନପିକେ ଗ୍ରେଡ୍ ଉପରେ ଅତିରିକ୍ତ ସବସିଡି ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଏକକାଳୀନ ପ୍ୟାକେଜ୍ । ଏନ୍ପିକେ ୧୦-୨୬-୨୬, ଏନ୍ପିକେ ୨୦-୨୦-୦-୧୩ ଏବଂ ଏନ୍ପିକେ ୧୨-୩୨-୧୬ ପାଇଁ ହାରାହାରି ୮୩୭ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସବସିଡ ଆବଶ୍ୟକ । ମୋଟ ୩୫,୧୧୫ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସବସିଡ୍ ଆବଶ୍ୟକ ହେବ ।
ସିସିଇଏ ମଧ୍ୟ ଏନ୍ବିଏସ୍ଏସ୍ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ମୋଲାସେସ (୦: ୦: ୧୪.୫: ୦) ରୁ ପ୍ରାପ୍ତ ପଟାସ ଅନ୍ତର୍ଭୂକ୍ତିକୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଛି ।
ଆର୍ଥିକ ପ୍ରଭାବ:
ସଞ୍ଚୟ କାଟିବା ପରେ ରବି ୨୦୨୧-୨୨ ପାଇଁ ମୋଟ୍ ଆବଶ୍ୟକ ସବସିଡି ୨୮,୬୫୫ କୋଟି ଟଙ୍କା ହେବ
ଉପକାରିତା:
ଏହା ରବି ଋତୁ ୨୦୨୧-୨୨ ସମୟରେ କୃଷକଙ୍କ ପାଇଁ ସବସିଡି / ସୁଲଭ ମୂଲ୍ୟରେ ସମସ୍ତ ପିଆଣ୍ଡକେ ସାରର ସୁଗମ ଉପଲବ୍ଧତାକୁ ସକ୍ଷମ କରିବ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନର ସବସିଡି ସ୍ତର ଜାରି କରି ଡିଏପି ଏବଂ ତିନିଟି ମୁଖ୍ୟ ବ୍ୟବହାର ହେଉଥିବା ଏନ୍ପିକେ ଗ୍ରେଡ୍ ପାଇଁ ଅତିରିକ୍ତ ସବସିଡିର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପ୍ୟାକେଜ୍ ପ୍ରଦାନ କରି କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସହାୟତା କରିବ ।
ଡାଇ-ଆମୋନିୟମ୍ ଫସଫେଟ୍ (ଡିଏପି) ଉପରେ ବ୍ୟାଗ୍ ପିଛା ୪୩୮ ଟଙ୍କା ଏବଂ ଏନ୍ପିକେ ୧୦-୨୬-୨୬, ଏନ୍ପିକେ ୨୦-୨୦-୦-୧୩ ଏବଂ ଏନ୍ପିକେ ୧୨-୩୨-୧୬ ରେ ବ୍ୟାଗ ପ୍ରତି ୧୦୦ ଟଙ୍କା ଲାଭ ହୋଇଥାଏ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଚାଷୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଲଭ ଦରରେ ଏହି ସାରଗୁଡ଼ିକର ମୂଲ୍ୟ ବଜାୟ ରହିବ ।
କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ରଣନୀତି ଏବଂ ଲକ୍ଷ୍ୟ:
କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସୁଲଭ ମୂଲ୍ୟରେ ଏହି ସାରଗୁଡ଼ିକର ସୁଗମ ଉପଲବ୍ଧତା ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ସିସିଇଏ ଦ୍ୱାରା ଅନୁମୋଦିତ ଏନ୍‍ବିଏସ୍‍ ଦରକୁ ଆଧାର କରି ପିଆଣ୍ଡକେ ସାର ଉପରେ ସବସିଡି ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି:
ସରକାର ସାର ଉତ୍ପାଦନକାରୀ / ଆମଦାନୀକାରୀଙ୍କ ଜରିଆରେ ସବସିଡି ମୂଲ୍ୟରେ ୟୁରିଆ ଏବଂ ୨୪ ଗ୍ରେଡ୍ ପି ଆଣ୍ଡ କେ ସାର ଉପଲବ୍ଧ ଉପଲବ୍ଧ କରୁଛନ୍ତି । ପି ଆଣ୍ଡ କେ ସାର ଉପରେ ସବସିଡି ଏନ୍‍ବିଏସ୍‍ ଯୋଜନା ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହେଉଛି ଯାହା ୦୧.୦୪.୨୦୧୦ରୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଛି । ଏହାର ଚାଷୀ ଅନୁକୂଳ ଅନୁରୋଧ ଅନୁଯାୟୀ, ସରକାର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସୁଲଭ ମୂଲ୍ୟରେ ପି ଆଣ୍ଡ କେ ସାରର ଉପଲବ୍ଧତା ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ । ଉପରୋକ୍ତ ଦର ଅନୁଯାୟୀ ସାର କମ୍ପାନୀଗୁଡିକୁ ସବସିଡି ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସେମାନେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସୁଲଭ ମୂଲ୍ୟରେ ସାର ଉପଲବ୍ଧ କରିପାରିବେ ।