Ministry of Power
Power Ministry mandates energy accounting of DISCOMs with a view to reduce electricity losses
11 OCT 2021 3:31PM by PIB Delhi
As an important step under the ongoing power sector reforms, Ministry of Power today mandated electricity distribution companies to undertake energy accounting on periodic basis. The regulation in this regard was issued by Bureau of Energy Efficiency (BEE) with the approval of Ministry of Power, under the provisions of Energy Conservation (EC) Act, 2001. The notification stipulates quarterly energy accounting by DISCOMs, through a certified Energy Manager, within 60 days. There will also be Annual energy audit by an independent Accredited Energy Auditor. Both these reports will be published in the public domain. Energy accounting reports will provide detailed information about electricity consumption by different categories of consumers & the transmission and distribution losses in various areas. It will identify areas of high loses and theft and enable corrective action. This measure will also enable fixation of responsibility on officers for losses and theft. The data will enable the DISCOMS to take appropriate measure for reducing their electricity losses. The DISCOMs will be able to plan for suitable infrastructure up-gradation as well as demand side management (DSM) efforts in an effective manner. This initiative will further contribute towards India’s climate actions in meeting our Paris Agreement Goals.
These regulations have been issued under the ambit of Energy Conservation Act, 2001, with an overall objective to reduce distribution sector in-efficiency and losses thereby moving towards economic viability of DISCOMs. BEE has certified a pool of National Accredited Energy Auditors and Energy Managers who possess expertise in preparing energy accounting and audit reports, duly providing recommendations for loss reduction and other technical measures. The aforesaid regulations were pre-published in April 2021 for seeking public comments and thereafter Ministry of Power held detailed discussions with various stakeholders before finally issuing these regulations.
In September 2020, through a separate notification, all the Electricity Distribution Companies were notified as Designated Consumers (DCs) under the EC Act. Owing to the potential benefits of energy auditing on the entire distribution system and retail supply business, it was imperative to develop a set of comprehensive guidelines and framework such that all Distribution utilities across India can adhere to and formulate actions.
Energy Accounting prescribes accounting of all energy inflows at various voltage levels in the distribution periphery of the network, including renewable energy generation and open access consumers, as well as energy consumption by the end consumers. Energy accounting on periodic basic and subsequent annual energy audit, would help to identify areas of high loss and pilferage, and thereafter focussed efforts to take corrective action. The Regulations issued today provides much awaited broad framework for Electricity Distribution Companies to carry out Annual Energy Audit and Quarterly Periodic Energy Accounting with necessary Pre-requisites and reporting requirements to be fulfilled.
Objectives to be achieved through periodic energy accounting are:
• Development of a comprehensive energy accounting system to quantify and determine actual losses in the power distribution system, segregated across technical and commercial losses.
• Identify areas of leakage, theft, wastage or inefficient use, thereby paving the way for tackling the present challenges of high Transmission and Distribution (T&D) losses.
• Enable and ensure an independent 3rd party energy audit of the distribution system to arrive at a true and fair picture of T&D losses.
• To enable the Distribution utilities to undertake targeted efficiency improvement activities to reduce T&D losses in priority areas / customer segments.
• Providing a basis for prioritizing energy capital investments and help budget more accurately to achieve maximum results.
• Identification of overloaded segments of the network for necessary capacity additions.

ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ବିଦ୍ୟୁତ କ୍ଷତି ହ୍ରାସ କରିବା ଲାଗି ବିତରଣ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଊର୍ଜା ହିସାବକୁ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ କଲା ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
11 OCT 2021 3:31PM by PIB Bhubaneswar
ବିଦ୍ୟୁତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସଂସ୍କାର ପାଇଁ ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଆଉ ଏକ ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଛି । ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ବିଦ୍ୟୁତ ବିତରଣ କମ୍ପାନୀ (ଡିସକମ)ଗୁଡ଼ିକ ଲାଗି ଊର୍ଜା ହିସାବ ବା ଏନର୍ଜି ଆକାଉଣ୍ଟିଂକୁ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ କରାଯାଇଛି । ଏ ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ଇନ୍ଧନ ସଂରକ୍ଷଣ (ଇସି) ଆଇନ, ୨୦୦୧ର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନ୍ତର୍ଗତ ଆବଶ୍ୟକ ଆଦେଶ ଜାରି କରାଯାଇଛି । ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଅନୁମୋଦନ ପରେ ଊର୍ଜା ଦକ୍ଷତା ବ୍ୟୁରୋ (ବିଇଇ) ଦ୍ୱାରା ଏହାକୁ ଜାରି କରାଯାଇଛି । ଜାରି କରାଯାଇଥିବା ଅଧିସୂଚନା ଅନୁଯାୟୀ, ୬୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ବିଦ୍ୟୁତ ବିତରଣ କମ୍ପାନୀ (ଡିସକମ)ଗୁଡ଼ିକ ସେମାନଙ୍କର ତ୍ରୈମାସିକ ଊର୍ଜା ହିସାବ କରାଇବେ । ମାନ୍ୟତା ପ୍ରାପ୍ତ ଊର୍ଜା ପରିଚାଳକ ବା ଏନର୍ଜି ମ୍ୟାନେଜରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଏହି ହିସାବ କରାଇବାକୁ ହେବ । ଏଥିସହିତ ଜଣେ ନିରପେକ୍ଷ ମାନ୍ୟତାପ୍ରାପ୍ତ ଊର୍ଜା ଲେଖା ପରୀକ୍ଷକ (ଅଡିଟର)ଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ବାର୍ଷିକ ଊର୍ଜା ଲେଖା ପରୀକ୍ଷା ବା ଏନର୍ଜି ଅଡିଟ୍ କରିବାକୁ ହେବ । ଏହି ଦୁଇଟି ରିପୋର୍ଟକୁ ସାର୍ବଜନୀନ ଭାବେ ପ୍ରକାଶିତ କରାଯିବ । ଊର୍ଜା ହିସାବ ରିପୋର୍ଟ ବିଭିନ୍ନ ଶ୍ରେଣୀରେ ବିଦ୍ୟୁତ ଉପଯୋଗ ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସଞ୍ଚରଣ (ଟ୍ରାନ୍ସମିଶନ) ଏବଂ ବିତରଣ (ଡିଷ୍ଟ୍ରିବ୍ୟୁସନ) ବାବଦରେ ହେଉଥିବା କ୍ଷତି ସମ୍ପର୍କରେ ଉପଭୋକ୍ତାମାନଙ୍କୁ ବିସ୍ତୃତ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିବ । ଏହାଫଳରେ ଉଚ୍ଚ କ୍ଷତି ଏବଂ ଚୋରି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇପାରିବ । ଏଥିରେ ସୁଧାର ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରାଯିବ। ଏହି ଉପାୟ କ୍ଷତି ଏବଂ ଚୋରି ପାଇଁ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କ ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ସକ୍ଷମ ହେବ । ଏଥିରୁ ପ୍ରାପ୍ତ ତଥ୍ୟ ଆଧାରରେ ବିତରଣ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ବିଦ୍ୟୁତ ଅପଚୟ ହ୍ରାସ ପାଇଁ ଉଚିତ୍ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଲାଗି ସକ୍ଷମ ହୋଇପାରିବେ । ଏଥିସହିତ ବିଦ୍ୟୁତ ବିତରଣ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ଉପଯୁକ୍ତ ମୌଳିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ଲାଗି ଅତିରିକ୍ତ ଚାହିଦା ପକ୍ଷର ପରିଚାଳନା ପ୍ରୟାସଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ସଠିକ୍ ଭାବେ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିପାରିବେ । ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଫଳରେ ପ୍ୟାରିସ ଚୁକ୍ତି ଲକ୍ଷ୍ୟ ପୂରଣ ପାଇଁ ଭାରତର ଜଳବାୟୁ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନରେ ଆହୁରି ଅଧିକ ଯୋଗଦାନ ଦିଆଯାଇପାରିବ ।
ଏସବୁ ନିୟମଗୁଡ଼ିକୁ ଊର୍ଜା ସଂରକ୍ଷଣ ଆଇନ, ୨୦୦୧ ପରିଧିରେ ଜାରି କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଏହାର ସାମଗ୍ରିକ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ବିତରଣ ଅକ୍ଷମତା ଏବଂ କ୍ଷତି ହ୍ରାସ କରିବା । ଯାହାଫଳରେ ବିତରଣ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ଆର୍ଥିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମତା ଦିଗରେ ଅଗ୍ରସର ହୋଇପାରିବେ । ଊର୍ଜା ଦକ୍ଷତା ବ୍ୟୁରୋ (ବିଇଇ) ଜାତୀୟ ମାନ୍ୟତା ପ୍ରାପ୍ତ ଊର୍ଜା ଲେଖା ପରୀକ୍ଷକ ଏବଂ ଊର୍ଜା ପରିଚାଳକମାନଙ୍କ ଏକ ସମୂହକୁ ମାନ୍ୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଚି । ଏମାନଙ୍କର ଊର୍ଜା ହିସାବ ଏବଂ ଲେଖାପରୀକ୍ଷା ରିପୋର୍ଟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାରେ ବିଶେଷଜ୍ଞତା ରହିଛି । ଏମାନେ କ୍ଷତି ହ୍ରାସ କରିବା ଏବଂ ଅନ୍ୟ ବୈଷୟିକ ଉପାୟ ନିମନ୍ତେ ବିଧିବଦ୍ଧ ସୁପାରିସ କରିପାରିବେ । ଉପରୋକ୍ତ ନିୟମଗୁଡ଼ିକୁ ସାର୍ବଜନୀନ ମତସଂଗ୍ରହ ପାଇଁ ଚଳିତ ବର୍ଷ ଏପ୍ରିଲ ୨୦୨୧ ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରକାଶିତ କରାଯାଇଥିଲା । ଏହା ପରେ ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ବିଭିନ୍ନ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ସହିତ ଆଲୋଚନା କରି ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ରୂପରେ ଏହି ନିୟମାବଳୀ ଜାରି କରିଛି ।
ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୦୨୦ରେ ଏକ ଭିନ୍ନ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ମାଧ୍ୟମରେ, ସମସ୍ତ ବିଦ୍ୟୁତ ବିତରଣ କମ୍ପାନୀମାନଙ୍କୁ ଊର୍ଜା ସଂରକ୍ଷଣ ଆଇନ ଅନ୍ତର୍ଗତ ନାମିତ ଉପଭୋକ୍ତା ଭାବେ ବିଜ୍ଞପିତ କରାଯାଇଛି । ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିତରଣ ପ୍ରଣାଳୀ ଏବଂ ଖୁଚୁରା ଯୋଗାଣ ବ୍ୟବସାୟ ଉପରେ ଊର୍ଜା ଲେଖାପରୀକ୍ଷା (ଅଡିଟିଂ)ର ସମ୍ଭାବ୍ୟ ଲାଭକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ବ୍ୟାପକ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ଏବଂ ଢାଞ୍ଚାର ଏକ ସେଟ୍ ବିକଶିତ କରିବା ମଧ୍ୟ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ଥିଲା । ଯାହାଫଳରେ ସାରା ଭାରତରେ ସମସ୍ତ ବିତରଣ ଉପଯୋଗିତାର ପାଳନ କରାଯାଇପାରିବ ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇପାରିବ ।
ଊର୍ଜା ହିସାବ ନେଟୱର୍କ ବିତରଣ ପରିଧି ମଧ୍ୟରେ ବିଭିନ୍ନ ଭୋଲଟେଜ୍ ସ୍ତରରେ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ଊର୍ଜା ପ୍ରବାହର ହିସାବ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିଥାଏ । ଏଥିରେ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ଓପନ ଆକ୍ସେସ୍ ଉପଭୋକ୍ତାମାନଙ୍କ ସହିତ ଅନ୍ତିମ ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଶକ୍ତି ଖର୍ଚ୍ଚ ମଧ୍ୟ ସାମିଲ ରହିଛି ।
ଅବଧି ଆଧାରିତ ଊର୍ଜା ହିସାବ ମାଧ୍ୟମରେ ନିମ୍ନ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସାଧିତ ହୋଇପାରିବ:
• ବିଦ୍ୟୁତ ବିତରଣ ପ୍ରଣାଳୀରେ ବାସ୍ତବ କ୍ଷତି ମାପିବା ଏବଂ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବା ଲାଗି ଏକ ବ୍ୟାପକ ଊର୍ଜା ହିସାବ ପ୍ରଣାଳୀ ବିକାଶ କରାଯିବା ସହିତ ଏହାଠାରୁ ବୈଷୟିକ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟିକ କ୍ଷତିକୁ ପୃଥକ ରଖାଯାଇପାରିବ ।
• ବାଟମାରଣା, ଚୋରି, ଅପଚୟ କିମ୍ବା ଅଣକୁଶଳୀ ଉପଯୋଗ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବା, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଉଚ୍ଚ ସଞ୍ଚରଣ (ଟ୍ରାନ୍ସମିଶନ) ଏବଂ ବିତରଣ (ଡିଷ୍ଟ୍ରିବ୍ୟୁସନ) କ୍ଷତିଜନିତ ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା ନିମନ୍ତେ ମାର୍ଗ ପ୍ରଶସ୍ତ ହୋଇପାରିବ ।
• ସଞ୍ଚରଣ ଏବଂ ବିତରଣ ହାନିକୁ ସଠିକ ଏବଂ ନିରପେକ୍ଷ ସ୍ଥିତିରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ଲାଗି ବିତରଣ ପ୍ରଣାଳୀ ଅନ୍ୟ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର (ତୃତୀୟ) ପକ୍ଷଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଊର୍ଜା ଲେଖା ପରୀକ୍ଷା ବା ଅଡିଟକୁ ସକ୍ଷମ ଏବଂ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଇବ ।
• ପ୍ରାଥମିକତା କ୍ଷେତ୍ର/ଗ୍ରାହକ ବର୍ଗଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସଞ୍ଚରଣ ଏବଂ ବିତରଣ ଜନିତ କ୍ଷତିକୁ କମ କରିବା ଲାଗି ଧାର୍ଯ୍ୟ ଲକ୍ଷ ଅନୁଯାୟୀ ଦକ୍ଷତା ସୁଧାର ଗତିବିଧି ଆରମ୍ଭ କରିବା ଲାଗି ବିତରଣ ଉପଯୋଗିତାକୁ ସକ୍ଷମ କରିବା ।
• ଊର୍ଜା ପୁଞ୍ଜିନିବେଶକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା ଲାଗି ଏକ ଆଧାର ପ୍ରଦାନ କରିବା ଏବଂ ସର୍ବାଧିକ ପରିଣାମ ହାସଲ କରିବା ନିମନ୍ତେ ସଠିକ୍ ଭାବେ ବଜେଟରେ ସହାୟତା କରିବା।
• ଆବଶ୍ୟକ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ନିମନ୍ତେ ନେଟୱର୍କର ଅଧିକ ଚାପଯୁକ୍ତ ଖଣ୍ଡଗୁଡ଼ିକୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବା।