Prime Minister's Office
PM launches Indian Space Association
Pays tribute to Bharat Ratna Jayaprakash Narayan and Bharat Ratna Nanaji Deshmukh
“There has never been such a decisive government in India, major reforms in the Space Sector and Space Tech are an example of this”
“Government's approach to space reforms is based on 4 pillars”
“The space sector is a major medium for the progress of 130 crore countrymen. For India, the space sector means better mapping, imaging and connectivity facilities for the common people”
“Aatmnirbhar Bharat campaign is not just a vision but also a well-thought, well-planned, integrated economic strategy”
“The government is moving ahead with a clear policy regarding public sector enterprises and is opening most of these sectors to private enterprises where the government is not required. The decision regarding Air India shows our commitment and seriousness”
“During the last 7 years, space technology has been converted into a tool of last-mile delivery and leakage-free, transparent governance”
“To develop a strong startup ecosystem, a platform approach is very important. A platform system is an approach where the government creates open-access public controlled platforms and makes them available to the industry and enterprises. Entrepreneurs prepare new solutions on this basic platform”
11 OCT 2021 1:00PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi launched Indian Space Association (ISpA) today via video conferencing. He also interacted with representatives of the Space Industry on the occasion.
Addressing the gathering, the Prime Minister noted the birth anniversary of two great sons of the country, Bharat Ratna Jayaprakash Narayan and Bharat Ratna Nanaji Deshmukh today. These two great personalities have played a huge role in giving direction to post-independence India. They showed how, by taking everyone along, with everyone's efforts, major changes become reality for the nation. Their philosophy of life inspires us even today, the Prime Minister said paying tribute to the two personalities.
The Prime Minister stressed that there has never been such a decisive government in India as it is today. The major reforms that are happening in India today in the Space Sector and Space Tech are an example of this. He congratulated all of those present for the formation of the Indian Space Association - (ISpA).
The Prime Minister remarked that the Government's approach to space reforms is based on 4 pillars. First, the freedom of innovation to the private sector. Second, the role of the government as an enabler. Third, preparing youth for the future. And fourth, to see the space sector as a resource for the progress of the common man. The Prime Minister said that the space sector is a major medium for the progress of 130 crore countrymen. He remarked that for India, the space sector means better mapping, imaging and connectivity facilities for the common people. Also, the space sector means better speed from shipment to delivery for entrepreneurs, this also means better security and income for fishermen and better forecast of the natural calamity, he added.
The Prime Minister remarked that a self-reliant India campaign is not just a vision but also a well-thought, well-planned, integrated economic strategy. A strategy that will make India a global manufacturing powerhouse by enhancing the skills capabilities of India's entrepreneurs and India's youth. A strategy that will make India a global centre of innovations, based on India's technological expertise. He added that it is a strategy, which will play a big role in global development, enhancing the prestige of India's human resources and talent, globally.
The Prime Minister said the government is moving ahead with a clear policy regarding public sector enterprises and is opening most of these sectors to private enterprises where the government is not required. The decision regarding Air India shows our commitment and seriousness, he said.
The Prime Minister said that, during the last 7 years, space technology has been converted into a tool of last-mile delivery and leakage-free, transparent governance. He gave examples of the use of geotagging in housing units for the poor, roads and infrastructure projects. Development projects are being monitored by satellite imaging. The space technology is being used in settlement of Fasal Bima Yojna claims, NAVIC system is helping fishermen, disaster management planning is also being carried out through this technology, the Prime Minister informed. The Prime Minister emphasized the importance of making technology accessible to everyone. Giving an example of digital technology, he said that India is among the top digital economies today because we could make the power of data accessible to the poorest of the poor.
Talking about the young entrepreneurs and startups, the Prime Minister said that the government encourages industry, young innovators and startups at every level. He elaborated that to develop a strong startup ecosystem, a platform approach is very important. He defined the platform system as “an approach where the government creates open-access public controlled platforms and makes that available to the industry and enterprises. Entrepreneurs prepare new solutions on this basic platform”. The Prime Minister illustrated this with the example of the platform of UPI which became the basis of a strong fintech network. He said similar platforms are being encouraged in space, geospatial fields and for use of drones in various areas.
The Prime Minister expressed the hope that through the suggestions of the gathering today and active engagement of the stakeholders very soon a better Spacecom policy and Remote Sensing Policy will emerge.
The Prime Minister noted how the 20th-century tendency of trying to rule the space and the space sector, divided the countries of the world. Now in the 21st century, India will have to ensure that space plays an important role in uniting and connecting the world, he concluded.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না ইন্দিয়ন স্পেস এসোসিএসন হৌদোকখ্রে
ভারত রত্ন জয়াপ্রকাশ নরায়ন অমসুং ভারত রত্ন নানাজি দেশমুখতা প্রধান মন্ত্রীনা ইকাই খুম্নবা উৎখ্রে
“ভারত্তা অসিগুম্বা ৱারেপ চেৎপা সরকার অমা ফাওবা লৈরকখিদে, স্পেস সেক্তর অমসুং স্পেস তেকতা অচৌবা রিফোর্মশিং লাকপা অসিনা মসিগী খুদম অমনি”
“স্পেস রিফোর্মশিংদা ভারতকী খোঙথাং অসি য়ুম্বী ৪দা য়ুমফম ওই”
“লৈবাক অসিদা লৈরিবা মীওই কোতি ১৩০ চাওখৎহন্নবগীদমক স্পেস সেক্তর অসি অচৌবা মেদিয়ম অমনি৷ ভারতকী ওইনদি, স্পেস সেক্তর হায়বদি প্রজা মীয়ামগীদমক হেন্না ফবা মেপ্পিং, ইমেজিং অমসুং কন্নেক্তিবিতী ফেসিলিতীশিং ফংহনবা হায়বনি”
“আত্মনির্ভর ভারত কেম্পেন্দ অসি বিজন অমা খক্ত নত্তে, মসি নিংথিংনা ৱাখল খল্লবা, নিংথিনা প্লান তৌরবা অমদি ইন্তিগ্রেতেদ ইকোনোমী স্ত্রাতিজী অমসু ওইরি”
“পব্লিক সেক্তর এন্তরপ্রাইজেসকী মতাংদা ময়েক শেংবা পোলিসী অমগা লোইননা সরকার অসিনা চংশিল্লক্লি অমসুং সরকার দরকার ওইদবা সেক্তর অয়াম্বা প্রাইভেৎ এন্তরপ্রাইজেসতা হাংদোরক্লি৷ এয়র ইন্দিয়াগী মতাংদা লৌখিবা ৱারেপ অসিনা ঐখোয়গী কম্মিতমেন্ত অমদি হকচিংননা লৌবা অদু উৎখ্রে”
“হৌখিবা চহি ৭ অসিদা, স্পেস তেক্নোলোজী অসি লাস্ত-মাইল দেলিভরী অমসুং লিকেজ-ফ্রী, ত্রান্সপরেন্ত গভর্নেন্সকী তুল অমদা ওন্থোকখ্রে”
“মপাঙ্গল লৈবা স্তার্তঅপ ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎনবা, প্লেতফোর্ম এপ্রোচ অমা য়াম্না মরু ওই৷ প্লেতফোর্ম সিস্তেম অমা হায়বসি সরকারনা ওপন-এসেস পব্লিক কন্ত্রোল প্লেতফোর্মশিং শেম্লিবা অমসুং মখোয়বু ইন্দস্ত্রী অমদি এন্তরপ্রাইজেসতা ফংহল্লিবা খোঙথাং অমনি৷ মসিগী বেসিক প্লেতফোর্ম অসিদা ওল্তরপ্রিনরশিংনা অনৌবা সোলুসনশিং শেম্মী”
11 OCT 2021 1:00PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুৎথাংদা ইন্দিয়ন স্পেস এসোসিয়েসন লোঞ্চ তৌখি৷ থৌরম অসিদা মহাক্না স্পেস ইন্দস্ত্রীগী মীহুৎশিংগসু ৱারি-ৱাতায় শানখি৷
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা, ঙসি অসি লৈবাক অসিগী মথৌনা লৈরবা মতা অনি, ভারত নত্ন জয়াপ্রকাশ নরায়ন অমসুং ভারত রত্ন নানাজি দেশমুখকী মপোক- নুমিৎনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা পনখি৷ ভারতনা মনিং-মখা তম্লবা মতুংদা মমিং লৈরবা মীওই অনি অসিনা মাইকৈ তাকপদা অচৌবা থৌদাং অমা লৌখি৷ মীপুম খুদিংমক্না হোৎনমিন্নদুনা মীপুম খুদিংমক্না লৈবাক অসিগীদমক অচৌবা চেঞ্জশিং অসি তশেং-তশেংবা মতৌ করম্না ওইহনখিবনো হায়বদু মখোয়না উৎখি৷ পুন্সিগী মতাংদা মখোয়গী ফিলোসোফী অদুনা ঙসি ফাওবদা ঐখোয়বু শুমহৎপিরি হায়না অথোইবা মীওই অনি অসিদা ইকাই খুম্নবা উৎলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি৷
ভারত্তা ঙসি লৈরিবা ৱারেপ চেৎপা সরকার অসিগুম্বা অমতা লৈরক্ত্রি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি৷ স্পেস সেক্তর অমদি স্পেস তেক্তা ঙসি ভারত্তা থোক্লিবা অচৌবা রিফোর্মশিং অসি মসিগী খুদম অমনি৷ ইন্দিয়ন স্পেস এসোসিয়েসন-(আই.এস.পি.এ.)শেম্বদা শরুক য়ারিবা পুম্নমকপু মহাক্না থাগৎপা ফোংদোকখি৷
স্পেস রিফোর্মশিংদা ভারতকী খোঙথাং অসি পিল্লর ৪দা বেজ তৌই হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি৷ অহানবা ওইনা, প্রাইভেৎ সেক্তরদা পীরিবা ইন্নোবেসনগী মনিং-মখা তম্বা৷ অনিশুবা ওইনা, ইনেব্লর অমা ওইনা সরকারগী থৌদাং৷ অহুমশুবা ওইনা, তুংগীদমক নহাশিং শেম-শাদুনা থম্বা৷ অমসুং মরিশউবা ওইনা, প্রজা মীয়াম চাওখৎননবগীদমক স্পেস সেক্তর অসি রিসোর্স অমা ওইনা উবা অসিনি৷ লৈবাক অসিদা লৈরিবা মীওই কোতি ১৩০ চাওখৎহন্নবগীদমক স্পেস সেক্তর অসি অচৌবা মেদিয়ম অমনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি৷ ভারতকী ওইনদি, স্পেস সেক্তর হায়বদি প্রজা মীয়ামগীদমক হেন্না ফবা মেপ্পিং, ইমেজিং অমসুং কন্নেক্তিবিতী ফেসিলিতীশিং ফংহনবা হায়বনি হায়না মহাক্না পনখি৷ আত্মনির্ভর ভারত কেম্পেন্দ অসি বিজন অমা খক্ত নত্তে, মসি নিংথিংনা ৱাখল খল্লবা, নিংথিনা প্লান তৌরবা অমদি ইন্তিগ্রেতেদ ইকোনোমী স্ত্রাতিজী অমসু ওইরি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি৷ স্ত্রাতিজী অমনা ভারতকী ওল্তরপ্রিনরশিং অমদি ভারতকী নহাশিংগী স্কিল কেপাবিলিতীশিং ফগৎহন্দুনা ভারতপু গ্লোবেল মেনুফেকচরিং পৱারহাউস অমা ওইহল্লগনি৷ স্ত্রাতিজী অমনা ভারতকী তেক্নোলোজীকেল এক্সপর্তাইস অসিদা বেজ তৌদুনা ভারতপু ইন্নোবেসনশিংগী গ্লোবেল সেন্তর অমদা ওন্থোক্লগনি৷
পব্লিক সেক্তর এন্তরপ্রাইজেসকী মতাংদা ময়েক শেংবা পোলিসী অমগা লোইননা সরকার অসিনা চংশিল্লক্লি অমসুং সরকার দরকার ওইদবা সেক্তর অয়াম্বা প্রাইভেৎ এন্তরপ্রাইজেসতা হাংদোরক্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি৷ এয়র ইন্দিয়াগী মতাংদা লৌখিবা ৱারেপ অসিনা ঐখোয়গী কম্মিতমেন্ত অমদি হকচিংননা লৌবা অদু উৎখ্রে, হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷
হৌখিবা চহি ৭ অসিদা, স্পেস তেক্নোলোজী অসি লাস্ত-মাইল দেলিভরী অমসুং লিকেজ-ফ্রী, ত্রান্সপরেন্ত গভর্নেন্সকী তুল অমদা ওন্থোকখ্রে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি৷ লাইরবশিংগী য়ুমশিং শাবা, লম্বীশিং শেম্বা অমদি ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিংদা জিওতেগ্গিং শিজিন্নরিবা অদু মহাক্না খুদমশিং ওইনা পনখি৷ দিবেলপমেন্ত প্রোজেক্তশিং অসি সেতলাইত ইমেজিংনা য়েংশিল্লি৷ ফসল বিমা য়োজনা ক্লেমশিং অসি ৱারোইশিন পুরকপদা স্পেস তেক্নোলোজী শিজিন্নরি, নেবিক সিস্তেমনা ঙামীশিং মতেং পাংলি, মসিগী তেক্নোলোজী অসি শিজিন্নদুনা দিজাস্তর মেনেজমেন্ত প্লানিংসু চত্থরি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি৷ মীপুম খুদিংমক্না তেক্নোলোজী শিজিন্নবগী তঙাই ফদবা লৈ হায়নসু প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি৷ দিজিতেল তেক্নোলোজীগী খুদম অমা পীরদুনা, ঐখোয়না দাতাগী শক্তি অসি লাইরবশিংগী মরক্তা খ্বাইদগী লাইরবশিংদা য়ৌহনবা ঙম্বা অসিনা মরম ওইদুনা ঙসিদি ভারত অসি মকোক থোংবা দিজিতেল ইকোনোমীশিংগী মনুং চল্লি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷
নহা ওইরিবা ওল্তরপ্রিনরশিং অমদি স্তার্তঅপশিংগী মতাংদা ৱারি শানরদুনা, সরকার অসিনা তাক খুদিংমক্তা ইন্দস্ত্রী, নহা ওইরিবা ইন্নোবেতরশিং অমদি স্তার্তঅপশিং থৌনা হাপ্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি৷ অফবা স্তার্তঅপ ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎনবা, প্লেতফোর্ম এপ্রোচ অমা য়াম্না মরু ওই হায়না মহাক্না শন্দোক্না তাকখি৷ প্লেতফোর্ম সিস্তেম অমবু মহাক্না অসুম্না ফোংদোকখি, “প্লেতফোর্ম সিস্তেম অমা হায়বসি সরকারনা ওপন-এসেস পব্লিক কন্ত্রোল প্লেতফোর্মশিং শেম্লিবা অমসুং মখোয়বু ইন্দস্ত্রী অমদি এন্তরপ্রাইজেসতা ফংহল্লিবা খোঙথাং অমনি৷ মসিগী বেসিক প্লেতফোর্ম অসিদা ওল্তরপ্রিনরশিংনা অনৌবা সোলুসনশিং শেম্মী”৷ মসিবু স্ত্রোঙ্গ ফিনতেক নেতৱার্ক অমগী মরু ওইবা ওইখিবা য়ু.পি.আই. প্লেতফোর্মবু খুদম ওইনা পুথোক্তুনা প্রধান মন্ত্রীনা উৎখি৷ অসিগুম্বা প্লেতফোর্মশিং অসি স্পেস, জিওস্পাসিএল ফিল্দশিং অমদি তোঙান তোঙানবা এরিয়াশিংদা দ্রোনশিং শিজিন্নবদা পুক্নিং থৌগৎলি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷
ঙসি পুল্লিবা অসিদা সজেসনশিং পুথোরক্লিবা অমদি স্তেকহোল্দরশিং এক্তিব ওইনা শরুক য়ারকপা অসিনা অথুবা মতমদা হেন্না ফবা স্পেসকোম পোলিসী অমসুং রিমোত সেন্সিং পোলিসী অমা থোক্লক্লগনি হায়বগী অশা অদু প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি৷
স্পেস অমসুং স্পেস সেক্তর রুল তৌনবা ২০শুবা চহি-চানা হোৎনখিবগী তেন্দেন্সী অসিনা মালেমগী লৈবাকশিং অসি মতৌ করম্না খায়দোকখি হায়বদু প্রধান মন্ত্রীনা পনখি৷ হৌজিক ২১শুবা চহি চাদা, মালেম অসি অমতা ওইনা পুনশিনবদা অমদি মরী লৈনহনবদা স্পেস্না য়াম্না মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌননবা ভারতনা হোৎনগনি হায়না মহাক্না ৱারোইশিন পীখি৷
आज देश के दो महान सपूतों, भारत रत्न जय प्रकाश नारायण जी और भारत रत्न नानाजी देशमुख की जन्म जयंती भी है।
आजादी के बाद के भारत को दिशा देने में इन दोनों महान व्यक्तित्वों की बहुत बड़ी भूमिका रही है: PM @narendramodi
— PMO India (@PMOIndia) October 11, 2021
आज देश के दो महान सपूतों, भारत रत्न जय प्रकाश नारायण जी और भारत रत्न नानाजी देशमुख की जन्म जयंती भी है।
आजादी के बाद के भारत को दिशा देने में इन दोनों महान व्यक्तित्वों की बहुत बड़ी भूमिका रही है: PM @narendramodi
— PMO India (@PMOIndia) October 11, 2021
आज जितनी निर्णायक सरकार भारत में है, उतनी पहले कभी नहीं रही।
Space Sector और Space Tech को लेकर आज भारत में जो बड़े Reforms हो रहे हैं, वो इसी की एक कड़ी है।
मैं इंडियन स्पेस एसोसिएशन – इस्पा के गठन के लिए आप सभी को एक बार फिर बधाई देता हूं, अपनी शुभकामनाएं देता हूं: PM
— PMO India (@PMOIndia) October 11, 2021
जब हम स्पेस रिफ़ॉर्म्स की बात करते हैं, तो हमारी अप्रोच 4 pillars पर आधारित है।
पहला, प्राइवेट सेक्टर को innovation की आज़ादी
दूसरा, सरकार की enabler के रूप में भूमिका: PM @narendramodi
— PMO India (@PMOIndia) October 11, 2021
जब हम स्पेस रिफ़ॉर्म्स की बात करते हैं, तो हमारी अप्रोच 4 pillars पर आधारित है।
पहला, प्राइवेट सेक्टर को innovation की आज़ादी
दूसरा, सरकार की enabler के रूप में भूमिका: PM @narendramodi
— PMO India (@PMOIndia) October 11, 2021
हमारा स्पेस सेक्टर, 130 करोड़ देशवासियों की प्रगति का एक बड़ा माध्यम है।
हमारे लिए स्पेस सेक्टर यानी, सामान्य मानवी के लिए बेहतर मैपिंग, इमेजिंग और connectivity की सुविधा!
हमारे लिए स्पेस सेक्टर यानी, entrepreneurs के लिए शिपमेंट से लेकर डिलीवरी तक बेहतर स्पीड: PM @narendramodi
— PMO India (@PMOIndia) October 11, 2021
आत्मनिर्भर भारत अभियान सिर्फ एक विजन नहीं है बल्कि एक well-thought, well-planned, Integrated Economic Strategy भी है।
एक ऐसी strategy जो भारत के उद्यमियों, भारत के युवाओं के Skill की क्षमताओं को बढ़ाकर, भारत को Global manufacturing powerhouse बनाए: PM @narendramodi
— PMO India (@PMOIndia) October 11, 2021
आत्मनिर्भर भारत अभियान सिर्फ एक विजन नहीं है बल्कि एक well-thought, well-planned, Integrated Economic Strategy भी है।
एक ऐसी strategy जो भारत के उद्यमियों, भारत के युवाओं के Skill की क्षमताओं को बढ़ाकर, भारत को Global manufacturing powerhouse बनाए: PM @narendramodi
— PMO India (@PMOIndia) October 11, 2021
Public Sector Enterprises को लेकर सरकार एक स्पष्ट नीति के साथ आगे बढ़ रही है और जहां सरकार की आवश्यकता नहीं है, ऐसे ज्यादातर सेक्टर्स को private enterprises के लिए Open कर रही है।
अभी एयर इंडिया से जुड़ा जो फैसला लिया गया है वो हमारी प्रतिबद्धता और गंभीरता को दिखाता है: PM
— PMO India (@PMOIndia) October 11, 2021
हमने देखा है कि 20वीं सदी में Space और Space पर राज करने की प्रवृत्ति ने दुनिया के देशों को किस तरह विभाजित किया।
अब 21वीं सदी में Space, दुनिया को जोड़ने में, Unite करने में अहम भूमिका निभाए, ये भारत को सुनिश्चित करना होगा: PM @narendramodi
— PMO India (@PMOIndia) October 11, 2021