Prime Minister's Office
PM inaugurates ‘Azadi@75 – New Urban India: Transforming Urban Landscape’ Conference-cum-Expo in Lucknow
PM handed over keys of Pradhan Mantri Awas Yojana - Urban (PMAY-U) houses to 75,000 beneficiaries in 75 districts of Uttar Pradesh
Inaugurated/ laid foundation stone of 75 Urban Development Projects of Uttar Pradesh under Smart Cities Mission and AMRUT
Flagged off 75 buses under FAME-II for Lucknow, Kanpur, Varanasi, Prayagraj, Gorakhpur, Jhansi and Ghaziabad
Announced the setting up of Shri Atal Bihari Vajpayee Chair in Babasaheb Bhimrao Ambedkar University (BBAU), Lucknow.
Conducted informal, spontaneous interaction with three beneficiaries from Agra, Kanpur and Lalitpur
“Under PMAY more than 1.13 crore housing units have been constructed in the cities and, out of this, more than 50 lakh houses have been already built and handed over to the poor”
“Under PMAY about 3 crore houses have been built in the country, you can guess the cost of them. These people have become ‘lakhpati’”
“Today, we will have to say ‘Pahle Aap’ - Technology First”
“Urban bodies are also saving about Rs 1000 crore every year by installing LED street lights”
05 OCT 2021 1:32PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated ‘Azadi@75 – New Urban India: Transforming Urban Landscape’ Conference-cum-Expo in Lucknow today. Union Ministers Shri Rajnath Singh, Shri Hardeep Puri, Shri Mahendra Nath Pandey, Shri Kaushal Kishore Governor of Uttar Pradesh Smt Anandiben Patel and Chief Minister of Uttar Pradesh Yogi Adityanath were present on the occasion.
The Prime Minister digitally handed over keys of Pradhan Mantri Awas Yojana - Urban (PMAY-U) houses to 75,000 beneficiaries in 75 districts of Uttar Pradesh and also interacted virtually with beneficiaries of the scheme in Uttar Pradesh. He inaugurated/laid the foundation stone of 75 Urban Development Projects of Uttar Pradesh under Smart Cities Mission and AMRUT; flagged off 75 buses under FAME-II for seven cities including Lucknow, Kanpur, Varanasi, Prayagraj, Gorakhpur, Jhansi and Ghaziabad; and released a Coffee Table Book encompassing 75 projects implemented under various Flagship Missions of Ministry of Housing and Urban Affairs, Government of India. The Prime Minister also announced the setting up of Shri Atal Bihari Vajpayee Chair in Babasaheb Bhimrao Ambedkar University (BBAU), Lucknow.
While interacting with Smt Vimlesh of Agra, the Prime Minister was informed by the beneficiary that she benefitted from PM Awas as well as other schemes for gas cylinder, toilet, electricity, water connection and ration card etc. The Prime Minister asked her to take advantage of government schemes and educate her children, especially her daughters.
Interacting with Ram Janki ji of Kanpur, the Prime Minister asked the milk vendor whether she got benefits from Svamitva yojana. The beneficiary informed that she availed a loan of 10 thousand rupees and invested that in her business. The Prime Minister asked to increase digital transactions in her business.
The Prime Minister enquired the beneficiary of PM Awas Yojana Smt Babita of Lalitpur about her livelihood and her experience with the scheme. He said the Jan Dhan account helped in transferring the money directly to the beneficiaries. Technology helps the poor the most, he said. The Prime Minister asked her to avail benefits of Svamitv Yojana. The Prime Minister struck a very relaxed and jovial chord with the beneficiaries. The interaction took place in a very informal and spontaneous manner.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that the situation where all the properties are in the name of the men of the house needs some correction and as a concrete step, more than 80 per cent of the houses under PM Awas Yojna are being registered in the name of the women or they are the joint owners.
The Prime Minister complimented Lucknow for giving a national visionary like Atal Bihari Vajpayee who was totally dedicated to Mother Bharati. “Today, in his memory, Atal Bihari Vajpayee Chair is being established in Babasaheb Bhimrao Ambedkar University”, he announced.
The Prime Minister stressed the massive increase in the number of houses constructed under PM Awas Yojana as compared to previous numbers. He informed that more than 1.13 crore housing units have been constructed in the cities and, out of this, more than 50 lakh houses have already been built and handed over to the poor. The Prime Minister said that three crore families of urban poor people who lived in slums and did not have a pucca roof have got the opportunity to become millionaires. “Under the Pradhan Mantri Awas Yojana, about 3 crore houses have been built in the country, you can guess the cost of them. These people have become lakhpatis”, Shri Modi said. The Prime Minister pointed out that before the current dispensation in UP, earlier governments dragged their feet on implementing the schemes as more than 18000 houses were approved but not even 18 houses were constructed at that time, the Prime Minister said. He also informed that after the current Government under Yogi Adityanath came to power, more than 9 lakh housing units were handed over to the urban poor and 14 lakh units are under various stages of construction. These houses are equipped with modern amenities.
The Prime Minister emphasized that the government has made a very serious effort to overcome the problems and challenges of the urban middle class. The Real Estate Regulatory Authority (RERA) Act has been such a major step. This law has helped in getting the entire housing sector out of mistrust and fraud and has helped and empowered all stakeholders.
The Prime Minister said Urban bodies are also saving about Rs 1000 crore every year by installing LED street lights. Now this amount, he informed, is being used for other development works. He added that LED has also greatly reduced the electricity bill of the people living in the city.
The Prime Minister said in India in the last 6-7 years there has been a huge transformation in the urban sector due to technology. Technology is the basis of the Integrated Command and Control Centers that are running in more than 70 cities of the country today. “Today, we will have to say ‘Pahle Aap’ - Technology First '', the Prime Minister quipped, in a city famous for its culture.
The Prime Minister said under PM Svanidhi Yojana, street vendors are linked with banks. Through this scheme, the aid of more than Rs 2500 crore has been given to more than 25 lakh beneficiaries. In this, more than 7 lakh beneficiaries of UP have taken advantage of Svanidhi Yojana. He complimented the vendors for promoting digital transactions.
The Prime Minister said today, India Metro service is rapidly expanding to major cities across the country. In 2014, the Metro service used to run on less than 250 km route length, today the metro is running in about 750 km route length. He added that work is going on in the country on more than 1000 kilometres of metro tracks now.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଲକ୍ଷ୍ନୌରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କଲେ @୭୫-ନୂତନ ସହରାଞ୍ଚଳ ଭାରତବର୍ଷ-ସହରୀ ଦୃଶ୍ୟପଟ ପରିବର୍ତ୍ତନ ସମ୍ମିଳନୀ ଓ ଏକ୍ସପୋ
ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ୭୫ଟି ଜିଲ୍ଲାର ୭୫,୦୦୦ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହସ୍ତାନ୍ତର କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନାର ପିଏମଏୟୁ ଘର ଚାବି
ସ୍ମାର୍ଟସିଟି ମିଶନ ଓ ଅମୃତ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଦ୍‌ଘାଟନ ଓ ଶିଳାନ୍ୟାସ କଲେ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ୭୫ଟି ସହରୀ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପ
ଲକ୍ଷ୍ନୌର କାନପୁର, ବାରାଣାସୀ, ପ୍ରୟାଗରାଜ, ଗୋରଖପୁର, ଝାନ୍‌ସୀ ଏବଂ ଗାଜିଆବାଦକୁ FAME-II ଅଧୀନରେ ୭୫ଟି ବସ୍‌ର ଯାତ୍ରାରମ୍ଭ
ଲକ୍ଷ୍ନୌର ବାବା ସାହେବ ଭୀମରାଓ ଆମ୍ବେଦକର ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ (ବିବିଏୟୁ)ରେ ଅଟଳ ବିହାରୀ ବାଜପେୟୀ ଚେୟାର ସ୍ଥାପନ ଘୋଷଣା
ଆଗ୍ରା, କାନପୁର ଓ ଲଳିତପୁରର ତିନିଜଣ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ସହ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଣଆନୁଷ୍ଠାନିକ ମତ ବିନିମୟ
“ପିଏମଏୱାଇ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ୧.୧୩କୋଟି ଆବାସ ସହରରେ ନିର୍ମିତ ହେଉଥିବାବେଳେ, ସେଥିରୁ ୫୦ଲକ୍ଷ ନିର୍ମିତ ଗୃହ ଗରିବଙ୍କୁ ହସ୍ତାନ୍ତର ହୋଇଛି”
ପିଏମଏୱାଇ ଅଧୀନରେ ତିନିକୋଟି ଘର ନିର୍ମିତ ହୋଇଛି। ଆପଣ ତା’ ବାବଦ ଖର୍ଚ୍ଚ ଅନୁମାନ କରିପାରୁଥିବେ, ତା’ର ହିତାଧିକାରୀମାନେ ଲକ୍ଷପତି ହୋଇପାରିଛନ୍ତି”
“ଏଲଇଡି ବିଜୁଳିବତୀ ଲଗାଇ ସହରାଞ୍ଚଳ ସ୍ୱାୟତ୍ତ ଶାସନ ସଂସ୍ଥାମାନେ ପ୍ରାୟ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ବଞ୍ଚାଇ ପାରିଛନ୍ତି”
05 OCT 2021 1:32PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି (ତା୦୫-୧୦-୨୦୨୧) ଲକ୍ଷ୍ନୌଠାରେ ଆଜାଦୀ@୭୫- ନୂତନ ସହରାଞ୍ଚଳ ଭାରତବର୍ଷ-ସହରୀ ଦୃଶ୍ୟପଟ ପରିବର୍ତ୍ତନ ସମ୍ମିଳନୀ ଓ ଏକ୍ସପୋ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ସର୍ବଶ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂ, ହରଦୀପ ସିଂ ପୁରୀ, ମହେନ୍ଦ୍ର ନାଥ ପାଣ୍ଡେ, କୌଶଳ କିଶୋର, ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀମତୀ ଆନନ୍ଦିବେନ୍ ପଟେଲ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଯୋଗୀ ଆଦିତ୍ୟନାଥ ଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଡିଜିଟାଲ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା ଅର୍ବାନ (ପିଏମଏୱାଇୟୁ) ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ୭୫ଟି ଜିଲ୍ଲାର ୭୫ହଜାର ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ଘର ଚାବି ଦେବା ସହ ସେମାନଙ୍କ ସହ କଥାବାର୍ତ୍ତା ହୋଇଥିଲେ । ସ୍ମାର୍ଟ ସିଟି ମିଶନ ଓ ଅମୃତ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ସେ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶରେ ୭୫ଟି ସହରୀ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦ୍‌ଘାଟନ ଓ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବା ସହ FAME-II ଅଧୀନରେ ସାତଟି ସହର ଲକ୍ଷ୍ନୌ, କାନପୁର, ବାରଣାସୀ, ପ୍ରୟାଗରାଜ, ଗୋରଖପୁର, ଝାନ୍‌ସୀ ଓ ଗାଦିଆବାଦକୁ ୭୫ଟି ବସ୍ ଚଳାଚଳର ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଗୃହ ଓ ସହରାଞ୍ଚଳ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନସ୍ଥ ବିଭିନ୍ନ ଫ୍ଲାଗସିପ ଅଭିଯାନ ଜରିଆରେ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ହେଉଥିବା ୭୫ଟି ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ନେଇ ଏକ କଫି ଟେବୁଲ ବୁକ୍ ମଧ୍ୟ ଉନ୍ମୋଚନ କରିଥିଲେ । ଲକ୍ଷ୍ନୌର ବାବା ସାହେବ ଭୀମରାଓ ଆମ୍ବେଦକର ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ (BBU)ରେ ଅଟଳ ବିହାରୀ ବାଜପେୟୀ ଚେୟାର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ନେଇ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ।
ଆଗ୍ରାର ଶ୍ରୀମତୀ ବିମଳେଶଙ୍କ ସହ କଥାବାର୍ତ୍ତା କାଳରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜାଣିବାକୁ ପାଇଲେ ଯେ ହିତାଧିକାରୀ ବିମଳେଶ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା ସମେତ ଗ୍ୟାସ ସିଲିଣ୍ଡର, ଶୌଚାଳୟ, ବିଜୁଳି, ପାଣି ସଂଯୋଗ ଓ ରାସନକାର୍ଡ ଇତ୍ୟାଦି ବିଭିନ୍ନ ଯୋଜନା ବଳରେ ପାଇପାରିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କୁ ସରକାରଙ୍କ ବିଭିନ୍ନ ଯୋଜନାର ସୁବିଧା ସୁଯୋଗ ନେବା ସହ ବିଶେଷକରି ତାଙ୍କ ଝିଅମାନଙ୍କୁ ଶିକ୍ଷିତ କରିବା ପାଇଁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ ।
କାନପୁର ରାମଜାନକୀ ଜୀଙ୍କ ସହ କଥାବାର୍ତ୍ତା ବେଳେ ଦୁଗ୍ଧ ବିକ୍ରେତାଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱାମୀତ୍ୱ ଯୋଜନାରେ କିଛି ସୁବିଧା ପାଇଛନ୍ତି କି ନାହିଁ ପଚାରିଥିଲେ । ହିତାଧିକାରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଦଶହଜାର ଟଙ୍କା ଋଣ ନେଇ ତାଙ୍କ ବ୍ୟବସାୟରେ ଲଗାଇଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବ୍ୟବସାୟରେ ଡିଜିଟାଲ ଦେଣନେଣ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନାର ଜନୈକା ହିତାଧିକାରୀ ଲଳିତପୁରର ଶ୍ରୀମତୀ ବବିତାଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ଜୀବନଜୀବିକା ଓ ବିଭିନ୍ନ ଯୋଜନାର ଅଭିଜ୍ଞତା ନେଇ ପଚାରିଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଜନଧନ ଯୋଜନାରେ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ଖାତାକୁ ସିଧାସଳଖ ପଇସା ପହଞ୍ଚଥିବା ନେଇ କହିଥିଲେ । ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଗରିବଙ୍କୁ ବେଶୀ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି ଓ ସେ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ସ୍ୱାମୀତ୍ୱ ଯୋଜନାର ସୁବିଧା ସୁଯୋଗ ନେବାକୁ କହିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ସହ ଖୁବ୍ ସୌହାର୍ଦ୍ଧ୍ୟପୂର୍ଣ୍ଣ ବାତାବରଣ ମଧ୍ୟରେ ମତବିନିମୟ କରିଥିଲେ । ଏହା ଅଣଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଓ ସ୍ୱତଃସ୍ପୃତ ଢଙ୍ଗରେ ଚାଲିଥିଲା ।
ସମବେତ ଜନତାଙ୍କୁ ଉଦ୍‌ବୋଧନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେଉଁଠି ପରିବାରର ସମସ୍ତ ସମ୍ପତ୍ତି ପୁରୁଷଙ୍କ ନାମରେ ଅଛି, ସେଥିରେ ସଂଶୋଧନର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ଏହି ସଂଶୋଧନ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନାର ଶତକଡା ୮୦ଭାଗ ଘର ମହିଳା ବା ଯୁଗ୍ମ ସତ୍ୱାଧିକାରୀ ଭାବେ ପଞ୍ଜୀକରଣ କରାଯାଉଛି ବୋଲି କହିଥିଲେ ।
ଅଟଳ ବିହାରୀ ବାଜପେୟୀଙ୍କ ଭଳି ଜାତୀୟ ଦିବ୍ୟଦ୍ରଷ୍ଟା ଓ ଭାରତ ମାତା ପ୍ରତି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମର୍ପିତ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ପ୍ରତିନିଧିଭାବେ ପଠାଇ ଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଲକ୍ଷ୍ନୌବାସୀଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜ୍ଞାପନ କରିଥିଲେ । ତାଙ୍କ ସ୍ମୃତିରେ ଆଜି ଲକ୍ଷ୍ନୌର ବାବାସାହେବ ଭୀମରାଓ ଆମ୍ବେଦକର ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟରେ ଅଟଳ ବିହାରୀ ବାଜପେୟୀ ଚେୟାର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଉଥିବା ସେ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ।
ଆଗ ଅପେକ୍ଷା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନାରେ ପ୍ରବଳ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିବା ସଂଖ୍ୟା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ସହରରେ ୧.୧୩କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଆବାସ ତିଆରି ହୋଇଥିବାବେଳେ, ସେଥିରୁ ୫୦ଲକ୍ଷ ଗରିବ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଦିଆଯାଇଛି । ତିନିକୋଟି ସହରଞ୍ଚଳର ସହର ତଳି ଅଞ୍ଚଳରେ ପକ୍‌କା ଛାତ ନ ଥିବା ପରିବାର ଲକ୍ଷପତି ବନିଯିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଛନ୍ତି । “ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ତିନିକୋଟି ଘର ଦେଶରେ ନିର୍ମିତ ହୋଇଛି, ସେଥିରୁ ତା’ର ଖର୍ଚ୍ଚ ପରିମାଣ ଆପଣ ଅନୁମାନ କରିପାରୁଥିବେ ।” ସେହି ଲୋକମାନେ ଏବେ ଲକ୍ଷପ୍ରତି ବନିଯାଉଛନ୍ତି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦି କହିଛନ୍ତି । ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶରେ ପୂର୍ବ ସରକାରମାନେ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ୧୮ହଜାର ଘର ତିଆରି ହୋଇଥିବା କହି ବାହାବା ନେଉଥିଲେ, ହେଲେ ୧୮ଟି ଘର ମଧ୍ୟ ସେତେବେଳେ ନିର୍ମିତ ହୋଇ ନ ଥିଲା ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ବର୍ତ୍ତମାନର ଯୋଗୀ ଆଦିତ୍ୟନାଥଙ୍କ ସରକାର କ୍ଷମତାସୀନ ହେବାପରେ ନଅ ଲକ୍ଷ ଘର ସହରାଞ୍ଚଳଚଳ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ଦିଆଯାଇଛି ଓ ୧୪ଲକ୍ଷ ଆବାସ ଆଧୁନିକ ସୁବିଧା ସହ ନିର୍ମାଣଧୀନ ରହିଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସରକାର ସହରାଞ୍ଚଳ ମଧ୍ୟବିତ୍ତଙ୍କ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ନିମନ୍ତେ ଖୁବ୍ ଯତ୍ନଶୀଳ । ଏ ଦିଗରେ ରିୟେଲ ଇଷ୍ଟେଟ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ପ୍ରାଧିକରଣ (RERA) ଏକ ପ୍ରଧାନ ପଦକ୍ଷେପ । ଏହି ଆଇନ ସମୁଦାୟ ଗୃହ ନିର୍ମାଣ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଜାଲିଆତି ଓ ଧୋକାବାଦିରୁ ବଞ୍ଚାଇବା ସହ ଘର କ୍ରେତାଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ ସହରାଞ୍ଚଳଳ ସ୍ୱାୟତ୍ତଶାସନ ସଂସ୍ଥାଗୁଡିକ ରାସ୍ତାରେ ଏଲ୍‌ଇଡି ବତୀ ବ୍ୟବହାର କରି ବାର୍ଷିକ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ବଞ୍ଚାଉଛନ୍ତି । ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହି ବଳକା ଅର୍ଥ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବିକାଶମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟରେ ବ୍ୟୟ ହେଉଛି । ସହରରେ ଏଲଇଡି ବିଦ୍ୟୁତବିଲ୍ କମ୍ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ସହାୟକ ହୋଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ଯୋଗୁଁ ଗତ ୬-୭ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସହରୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବ୍ୟାପକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଘଟିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସମନ୍ୱିତ କମାଣ୍ଡ ଓ ନିରନ୍ତ୍ରଣ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବେ ଆଜି ଦେଶର ୭୦ଟିରୁ ଅଧିକ ସହରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ଆଜି ଆମକୁ ‘ପହଲେ ଆପ୍‌-ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଫାଷ୍ଟ’ କହିବାକୁ ପଡିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ରାସ୍ତାକଡ ବିକାଳିମାନେ ସ୍ୱନିଧି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ବ୍ୟାଙ୍କ ସହ ଯୋଡି ହୋଇଛନ୍ତି। ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ୨୫ଲକ୍ଷ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ୨୫୦୦କୋଟି ଟଙ୍କା ଦିଆଯାଇଛି । କେବଳ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ସାତଲକ୍ଷ ହିତାଧିକାରୀ ସ୍ୱନିଧି ଯୋଜନା ଯୋଗୁଁ ଉପକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି । ଡିଜିଟାଲ ନେଣଦେଣ ଲାଗି ସେ ବିକ୍ରେତାମାନଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଅର୍ପଣ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜିକାଲି ମେଟ୍ରୋ ସେବା ଦେଶର ପ୍ରମୁଖ ନଗରୀଗୁଡିକରେ ଦୃତଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ୨୦୧୪ମସିହାରେ ମେଟ୍ରୋସେବା ୨୫୦କିଲୋମିଟରରୁ କମ୍ ରାସ୍ତାରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେଉଥିବାବେଳେ, ଏହା ଆଜି ୭୫୦କିଲୋମିଟରକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ଦେଶରେ ଏକହଜାର କିଲୋମିଟରରୁ ଅଧିକ ମେଟ୍ରୋ ଟ୍ରାକ୍ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲିଛି ।