প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
কাইলৈ প্রধানমন্ত্রী ডিজিটেল স্বাস্থ্য মিচনৰ শুভাৰম্ভ কৰিব প্রধানমন্ত্রীয়ে
আয়ুষ্মান ভাৰত ডিজিটেল স্বাস্থ্য মিচন এনে এক অনলাইন প্লেটফৰ্মৰ গঢ় দিব, যি ডিজিটেল স্বাস্থ্য ব্যৱস্থাক আৰু অধিক কার্যকৰী কৰি তুলিব
26 SEP 2021 2:28PM by PIB Guwahati
এক ঐতিহাসিক পদক্ষেপ হিচাপে প্রধানমন্ত্রী শ্রী নৰেন্দ্র মোদীয়ে কাইলৈ (২৭ ছেপ্টেম্বৰ) পুৱা ১১বজাত ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সযোগে প্রধানমন্ত্রী ডিজিটেল স্বাস্থ্য মিচনৰ শুভাৰম্ভ কৰিব৷ তেওঁ এই উপলক্ষে ভাষণো প্ৰদান কৰিব৷
উল্লেখ্য যে প্রধানমন্ত্রী মোদীয়ে ২০২০ চনৰ ১৫ আগষ্টত লালকিল্লাৰ প্রাচীৰৰ পৰা পৰীক্ষামূলক ভাবে ৰাষ্ট্ৰীয় ডিজিটেল স্বাস্থ্য মিচনৰ কথা ঘোষণা কৰিছিল৷ বর্তমান এই স্বাস্থ্য মিচন পৰীক্ষামূলকভাবে ৬খন কেন্দ্রশাসিত অঞ্চলত ৰূপায়ণ কৰা হৈছে৷
ৰাষ্ট্ৰীয় স্বাস্থ্য মিচনৰ অধীনত আয়ূষ্মান ভাৰত প্রধানমন্ত্রী জন আৰোগ্য যোজনাৰ তৃতীয় বর্ষপূর্তি উদযাপনৰ সৈতে দেশজুৰি প্রধানমন্ত্রী ডিজিটেল স্বাস্থ্য মিচনৰ শুভাৰম্ভ কৰা হৈছে৷ এই উপলক্ষে কেন্দ্রীয় স্বাস্থ্যমন্ত্রী উপস্থিত থাকিব৷
প্রধানমন্ত্রী ডিজিটেল স্বাস্থ্য মিচন (পিএম-ডিএইচএম) সম্পর্কে
জনধন, আধাৰ আৰু মোবাইল (জাম)এই ত্রিপাক্ষিক প্ৰচেষ্টা চৰকাৰৰ অন্যান্য ডিজিটেল কর্মসূচীৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি হাতত লোৱা প্রধানমন্ত্রী ডিজিটেল স্বাস্থ্য মিচনে এনে এক অনলাইন প্লেটফৰ্ম গঢ়ি তুলিব, যাৰ সহায়ত বিভিন্ন ডাটা, তথ্য, আন্তঃগাঁথনি সম্পৰ্কীয় সেৱাকে ধৰি স্বাস্থ্য সম্পৰ্কীয় ব্যক্তিগত তথ্যৰ গোপনীয়তা বজাই ৰখা সম্ভৱ হ’ব৷ তদুপৰি, ডিজিটেল স্বাস্থ্য মিচনৰ জৰিয়তে নাগৰিকসকলৰ সন্মতিৰ ভিত্তিত স্বাস্থ্য সম্পৰ্কীয় তথ্য জনা আৰু সেইবোৰ বিনিময় কৰিব পৰা যাব৷
প্রধানমন্ত্রী ডিজিটেল স্বাস্থ্য মিচনত প্রতিগৰাকী নাগৰিকৰ বাবে এক স্বাস্থ্য পৰিচয় পত্ৰ কার্ড প্ৰস্তুত কৰা হ’ব৷ প্রকৃতাৰ্থত এই কাৰ্ডে প্রত্যেক নাগৰিকৰ স্বাস্থ্য একাউণ্ট হিচাপে কাম কৰিব৷ তদুপৰি ব্যক্তিগত স্বাস্থ্য সম্পৰ্কীয় তথ্য মোবাইল এপ্লিকেশ্যনৰ সহায়ত লিংক কৰাৰ লগতে সেইটো চাব পাৰিব৷ এই মিচনত স্বাস্থ্য সেৱা বৃত্তিৰ পঞ্জীয়ন আৰু স্বাস্থ্য সুবিধা পঞ্জীয়ন থাকিব, যি আধুনিক আৰু পৰম্পৰাগত চিকিৎসা পদ্ধতিৰ সৈতে জড়িত সকলো স্বাস্থ্য সেৱাদাতাৰ তথ্য ভাণ্ডাৰ হিচাপে কাম কৰিব৷ এই নতুন ব্যৱস্থাৰ ফলত হাস্পতাল আৰু স্বাস্থ্য সেৱাদাতাসকলে সহজে সেৱা প্ৰদান কৰিব পাৰিব৷
ডিজিটেল স্বাস্থ্য মিচনৰ আন এক অংগ হৈছে চেণ্ড বক্স। এই পদ্ধতিৰ সহায়ত প্রযুক্তি আৰু সেৱাৰ গুণমান পৰীক্ষা কৰা সম্ভৱ হ’ব৷
ডিজিটেল স্বাস্থ্য মিচনে ডিজিটেল স্বাস্থ্য ব্যৱস্থাত পাৰস্পৰিক তথ্য লেনদেনৰ কাম কৰিব৷ ইউনিফাইড পেমেণ্ট ইণ্টাৰফেছ(ইউপিআই) যেনেকৈ মাছুল প্রদান ব্যৱস্থাত বিপ্লৱ আনিছে, ডিজিটেল স্বাস্থ্য মিচনেও তেনেদৰে স্বাস্থ্য সেৱা ব্যৱস্থাত আমূল পৰিৱর্তন আনিব৷ ইয়াৰ ফলত সাধাৰণ জনতাই সহজে স্বাস্থ্য সেৱাৰ সুবিধা ল’ব পাৰিব৷

Prime Minister's Office
PM to launch Ayushman Bharat Digital Mission on 27th September
Ayushman Bharat Digital Mission will create a seamless online platform that will enable interoperability within the digital health ecosystem
26 SEP 2021 2:28PM by PIB Delhi
In a historic initiative, Prime Minister Shri Narendra Modi will launch the Ayushman Bharat Digital Missionon 27th September 2021 at 11 AM via video conferencing, which will be followed by his address on the occasion.
The pilot project of Ayushman Bharat Digital Mission had been announced by the Prime Minister from the ramparts of Red Fort on 15th August, 2020. Currently, Ayushman Bharat Digital Mission is being implemented in pilot phase in six Union Territories.
The nation-wide rollout of Ayushman Bharat Digital Mission coincides with NHA celebrating the third anniversary of Ayushman Bharat Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (AB PM-JAY). Union Health Minister will be present on the occasion.
About Ayushman Bharat Digital Mission
Based on the foundations laid down in the form of Jan Dhan, Aadhaar and Mobile (JAM) trinity and other digital initiatives of the government, Ayushman Bharat Digital Mission will create a seamless online platform through the provision of a wide-range of data, information and infrastructure services, duly leveraging open, interoperable, standards-based digital systems while ensuring the security, confidentiality and privacy of health-related personal information. The Mission will enable access and exchange of longitudinal health records of citizens with their consent.
The key components of Ayushman Bharat Digital Mission include a health ID for every citizen that will also work as their health account, to which personal health records can be linked and viewed with the help of a mobile application; a Healthcare Professionals Registry (HPR) and Healthcare Facilities Registries (HFR) that will act as a repository of all healthcare providers across both modern and traditional systems of medicine. This will ensure ease of doing business for doctors/hospitals and healthcare service providers.
Ayushman Bharat Digital Mission Sandbox, created as a part of the Mission, will act as a framework for technology and product testing that will help organizations, including private players, intending to be a part of National Digital Health Ecosystem become a Health Information Provider or Health Information User or efficiently link with building blocks of Ayushman Bharat Digital Mission.
This Mission will create interoperability within the digital health ecosystem, similar to the role played by the Unified Payments Interface in revolutionizing payments. Citizens will only be a click-away from accessing healthcare facilities.