Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of Swachh Bharat Mission-Urban 2.0 and AMRUT 2.0
01 OCT 2021 3:28PM by PIB Delhi
Namaskar! Present with me in this programme my cabinet colleagues Shri Hardeep Singh Puri ji, Shri Gajendra Singh Shekhawat ji, Shri Prahlad Singh Patel ji, Shri Kaushal Kishore ji, Shri Bishweswar ji, ministers from all the states, mayors and chairpersons of urban local bodies, municipal commissioners, all the colleagues of Swachh Bharat Mission and AMRUT scheme, ladies and gentlemen!
I congratulate the country for the next phase of Swachh Bharat Abhiyan and AMRUT Mission. In 2014, the people of the country took a pledge to make India open defecation free - ODF. They fulfilled this pledge with the construction of more than 10 crore toilets. Now the goal of the 'Swachh Bharat Mission-Urban 2.0' is to make a garbage-free city, a city completely free of garbage. AMRUT Mission is going to help the countrymen more in this regard. We are moving forward in the direction to ensure 100% access to clean water and better management of sewage in cities. In the next phase of AMRUT Mission, the country aims to increase sewage and septic management, make water-secure cities and ensure that no sewage drains anywhere in our rivers.
Friends,
The journey of Swachh Bharat Abhiyan and AMRUT Mission to date is really going to make every countryman proud. It also has the mission, respect, dignity and ambition of a country and love for the motherland. The achievement of Swachh Bharat Mission reassures us about the sensitivity and alertness of every Indian towards his duties. Behind its success is the contribution, hard work and sweat of every citizen. Our sanitation workers and our brothers and sisters who broom the roads every day while tolerating the stench of the garbage are the heroes of this campaign in the true sense. The country has closely watched and experienced their contribution in the difficult times of Corona.
While congratulating every Indian on these achievements, I also extend my best wishes for 'Swachh Bharat Mission-Urban 2.0' and AMRUT 2.0. What is more pleasing is that a new beginning is happening today, a day before Gandhi Jayanti. This campaign, which is the result of the inspiration and ideals of revered Bapu, is moving towards its accomplishment. Imagine the convenience to our mothers and sisters due to cleanliness. Earlier, many women could not leave the house and go to work in the absence of toilet facilities. Many daughters had to drop out because of the lack of toilets in the schools. Now things are changing. In the 75th year of independence, I offer these successes of the country, today's new resolutions, at the feet of revered Bapu.
Friends,
We are fortunate that this program is being organized in this international center dedicated to Babasaheb. Babasaheb believed in urban development as a great means of removing inequality. Many people from villages migrate to cities in the aspiration of a better life. Though they get employment, their standard of living is left much to be desired compared to their life in villages. This is like a double whammy for them as they are far away from home and they have to live in such a difficult situation. Babasaheb laid great emphasis on changing this situation and ending this inequality. The next phase of the Swachh Bharat Mission and the AMRUT Mission is also an important step towards fulfilling the dreams of Babasaheb.
Friends,
In this 75th year of independence, the country has also given a call for 'Sabka Prayas' along with 'Sabka Saath, Sabka Vikas and Sabka Vishwas'. This spirit of ‘Sabka Prayas’ (everyone's effort) is equally important for cleanliness. Many of you must have visited remote rural areas and seen the traditional houses of the tribal communities. The cleanliness and decorations in their homes despite scant resources is very attractive. You go to the North East, to the mountains of Himachal or Uttarakhand and you will find a different positive energy emanating from their houses because of cleanliness. We can learn about a deep relationship between cleanliness and happiness by staying with them.
When I became the Chief Minister of Gujarat and started exploring the tourism potential for development, the biggest focus was on cleanliness and connecting everyone in this effort. When the Nirmal Gujarat campaign became a mass movement, it yielded very good results. This not only gave a new identity to Gujarat, but tourism also got a boost in the state.
Brothers and sisters,
This spirit of mass movement is the essence of the success of the Swachh Bharat Mission. Earlier garbage was spilled on the streets of the cities, now emphasis is being laid on not only waste collection from homes, but also on waste segregation. In many homes now we see that people are keeping separate dustbins for wet and dry garbage. Leave aside houses, if people find any garbage outside, they report it through the cleanliness app and also make other people aware about the cleanliness. I am very happy that our present generation has taken the initiative to strengthen the cleanliness campaign. Toffee wrappers are no longer thrown on the ground, but kept in pockets. Now little children interrupt the elders not to litter and urge their grandparents against it. Youth in cities are helping in the cleanliness campaign in various ways. Some are making wealth from waste while some others are busy raising awareness.
Now there is a competition among the people that their city should top the Swachh Bharat ranking. And if it lags behind, questions are raised how come that city is ahead of us and where did we lack. The media also discusses the city doing well in the ranking. Pressure is building up. Such is the environment that people want their city ahead in the cleanliness ranking and do not want their city to be recognized as a city of filth. Friends who are from Indore or watching on TV will agree with me even more. Today everyone knows that Indore is the top city in cleanliness! This is a shared achievement of the people of Indore. Now we have to connect every city with such achievement.
I urge every state government, local administration and mayors of cities to once again get involved in this great campaign of cleanliness. There may have been some slackness during Corona, but now we have to move ahead with new energy. We have to remember that cleanliness is not only for a day, a fortnight, a year or the responsibility of a few people. Cleanliness is a great campaign for everyone, every day, every fortnight, every year, generation after generation. Cleanliness is lifestyle and cleanliness is the mantra of life.
As we have the habit of cleaning our teeth as soon as we wake up in the morning, we have to make cleanliness a part of our life. I am not just talking about personal hygiene, but social hygiene as well. Imagine cleanliness in railway coaches and railway platforms was not that difficult. Some effort was made by the government, some cooperation was lent by the people and now the image of railways has changed.
Friends,
Our government is making a record investment to improve the ease of living for the urban poor and the middle class people living in the cities. If we talk about the seven years prior to 2014, then the budget of around 1.25 lakh crore was allocated for the Ministry of Urban Development, whereas in the seven years of our government, a budget of about Rs 4 lakh crore has been allocated for the Ministry of Urban Development. This amount has been invested on cleanliness of cities, waste management and new sewage treatment plants. With this investment, projects related to houses, new metro routes and smart cities are being completed for the urban poor. I am confident that we can achieve our goals. Both the speed and scale of the Swachh Bharat Mission and AMRUT Mission add to this trust.
Today India is processing about one lakh tonnes of waste every day. When the country launched the cleanliness campaign in 2014, less than 20 percent of the waste generated in the country every day was processed. Today we are processing about 70 percent waste daily. From 20 percent to 70 percent! But now we have to take it to 100%. This will not be possible only through waste disposal, but through waste to wealth creation. In order to ensure this, the country has set a target of creating 100 percent waste segregation as well as modern material recovery facilities in every city. Waste will be sorted; recycled items will be processed and segregated through these modern facilities. Along with this, the mounds of garbage in the cities will be processed and eliminated completely. Hardeep ji, when I am talking about clearing these huge piles of garbage, there has also been a similar mountain in Delhi for years and this mountain is also waiting to be removed.
Friends,
Nowadays, the world is debating about the prospects of Green Jobs. This campaign will also create many Green Jobs in India. The use of modern technology is also increasing continuously for the development of cities. The country has launched the National Automobile Scrappage Policy recently in August. This new scrapping policy gives further impetus to the circular economy and to the Waste to Wealth campaign. This policy will also play a major role in reducing pollution of the cities. Its principle is - Reuse, Recycle and Recovery. The government has also laid greater emphasis on the use of waste in the construction of roads. Recycling is also being encouraged in the construction of the government buildings and the houses under government housing schemes.
Friends,
States have played a huge role in giving a new direction to clean India and balanced urbanization. Just now we have also heard the messages of many fellow Chief Ministers. I express special gratitude to every state government of the country. All the states have addressed the basic needs of their cities, from water supply to sanitation. Under the AMRUT Mission, projects worth more than 80,000 crore rupees are underway. Along with a better future for the cities, youth are also getting new opportunities. Now we have to extend the benefits of water connection and sewer line facilities to 100 percent urban households. With the increase in the sewage water treatment, the water resources of the cities will be clean and so will our rivers. We have to move forward with a resolve that no dirty water should drain in any river of the country.
Friends,
In this programme, I would like to talk about one of the most important companions of the cities. They are our street vendors and hawkers. The PM SVANidhi Yojana has come as a new ray of hope for these people. They were not taken care of even decades after independence. They had to pay a very high interest for a small amount of money borrowed from somebody. They were always under the burden of debt. A large portion of the amount earned by them by working hard throughout the day would go to the money lender than the family. It was also impossible to get help from banks in the absence of transaction history or any document.
What looked impossible has been made possible by the PM SVANidhi Yojana. Today, more than 46 lakh street vendors and hawkers have come forward to take advantage of this scheme. Out of these, about 2500 crore rupees have been given to 25 lakh people. It is not a small matter that 2500 crore rupees reached the pockets of street vendors. They are now doing digital transactions and they are also repaying the loans they have taken from banks. Street vendors who repay the loan on time also get a rebate in interest. In a very short time, these people have done more than seven crore transactions. Sometimes brilliant people in our country claim how these poor people will learn about digital transactions. These are the people who have accomplished it and have done digital transactions 70 million times.
These people have started paying digitally through their mobile phones for the goods bought from wholesalers and in the same way receiving money from people for selling their goods. One of the big advantages of this has been that there is now the digital history of their transactions. And because of this digital history, banks come to know about the worth of their businesses and it becomes easier for the banks to give them the next loan.
Friends,
Under the PM SVANidhi Yojana, the street vendors get the second loan of 20,000 rupees after they repay their first loan of 10,000 rupees. Similarly, they get a loan of Rs. 50,000 after they repay their second loan. Today there are hundreds of street vendors who are preparing to take a third loan from banks. I want to liberate every such fellow from the vicious cycle of going somewhere else other than the banks to take loans at higher interest. I would like to tell the mayors of the cities in this programme that this is the true sense of serving the poor and empowering the poorest of the poor. This is in true sense the work of liberating the poor from the vicious circle of interest. There is no mayor, corporator, or counselor in the country who does not have this sentiment in his heart and he does not try anything to make this PM SVANidhi successful.
If all of you come together, then (the destiny of) these poor persons of our country (can change). We have seen during Corona the problems we face if the vegetable seller or a milkman does not turn up. We have realized the value of every individual in our life during the Corona period. When we have realized this, can’t it be our responsibility to train them for digital transactions. Such a wonderful scheme is there, he is getting incentives in interest and he is getting money to expand his business. Don’t we have friends in the cities who can take steps to change their lives?
I say for sure friends, even if this project is of the Government of India, it is PM's SVANidhi scheme, but if you do it, you will secure your place in his heart. He will applaud the mayor of the city, the corporator, and whosoever has extended his help. I want you, all the mayors, corporators and counsellors of the cities of the country to be applauded so that these street vendors can lead their lives with dignity and can decide for better education for their children.
It can be done very easily, friends, but we all need to contribute. I want to tell all the commissioners that this is the work of humanity; this is also the cleaning of the economy at the grass root level. It is an act of lifting up self-respect. The country has put you in such a prestigious position, embrace this PM SVANidi scheme wholeheartedly and commit yourself for this. In no time, you will see every family in the villages making digital payments for buying vegetables, milk or goods in bulk. It will lead to a big revolution. Their numbers are very small, but still they did seven crore digital transactions. If you extend your help, our progress is unimaginable.
I personally request all the units associated with urban development present in this program today that you do not lag behind in this work. And when I am speaking from the building named after Babasaheb Ambedkar, it becomes our responsibility to do something for the poor.
Friends,
I am happy that the two big states of the country, Uttar Pradesh and Madhya Pradesh, have the largest number of street vendors who have got loans from banks. But I would urge all the states to compete in maximizing digital transactions and make available the third loan of Rs. 50,000 to the street vendors. I want that there should be a competition in this regard and the states and the cities should be awarded every three or six months. There should be a healthy competition for the welfare and empowerment of the poor. Let’s all, mayors, corporators and counsellors join this competition.
Friends,
There is a saying in our scriptures:
आस्ते भग आसीनः यः ऊर्ध्वः तिष्ठति तिष्ठतः।
शेते निपद्य मानस्य चराति चरतो भगः चरैवेति॥
It means if you pause in your journey of Karma, your success will also cease. If you sleep, success will also sleep. If you stand up then you will be successful. If you move forward, so will success. Therefore, we have to keep moving forward. चरैवेति चरैवेति। चरैवेति चरैवेति। With this mantra, you take the initiative to rid your city of all these problems. We have to build an India that is clean, prosperous, and guides the world towards sustainable life.
I have full faith that with the efforts of all of us, the country will definitely realize its resolve. With these best wishes, thank you all so much! Many congratulations!

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
স্বচ্ছ ভাৰত মিছন-চহৰী ২.০ আৰু অমৃত ২.০ মুকলি কৰাৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ পাঠ
01 OCT 2021 3:28PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ! শ্ৰী হৰদীপ সিং পুৰীজী, শ্ৰী গজেন্দ্ৰ সিং শ্বেখাৱতজী, শ্ৰী প্ৰহ্লাদ সিং পেটেলজী, শ্ৰী কৌশল কিশোৰজী, শ্ৰী বিনশ্বেশ্বৰজী, সকলো ৰাজ্যৰ মন্ত্ৰী, নগৰস্থানীয় সংস্থাৰ মেয়ৰ আৰু অধ্যক্ষ, পৌৰ আয়ুক্ত, স্বচ্ছ ভাৰত মিছন, আপোনালোক সকলো ৰথী, মহিলা আৰু অম্ৰুত যোজনাৰ ভদ্ৰলোক!
স্বচ্ছ ভাৰত অভিযান আৰু অমৃত মিছনৰ পৰৱৰ্তী পৰ্যায়ত প্ৰৱেশ কৰাৰ বাবে মই দেশক অভিনন্দন জনাইছো। ২০১৪ চনত, দেশবাসীয়ে ভাৰতক মুকলিশৌচ মুক্ত অৰ্থাৎ 'ডিএফ কৰাৰ সংকল্প লৈছিল। ১০ কোটিতকৈও অধিক শৌচালয় নিৰ্মাণৰ লগে লগে দেশবাসীয়ে এই প্ৰস্তাৱ পূৰণ কৰে। এতিয়া 'স্বচ্ছ ভাৰত মিছন-নগৰ ২.'ৰ লক্ষ্য হৈছে আৱৰ্জনা-মুক্ত চহৰ, আৱৰ্জনাৰ স্তূপৰ পৰা সম্পূৰ্ণমুক্ত এখন চহৰ সৃষ্টি কৰা। অম্ৰুত মিছনে দেশবাসীক ইয়াত আৰু সহায় কৰিবলৈ গৈ আছে। আমি চহৰসমূহত ১০০ শতাংশ লোকৰ পৰিষ্কাৰ পানী, চহৰসমূহত নৰ্দমাৰ উন্নত ব্যৱস্থাপনা ৰ দিশত আগবাঢ়িছো। মিছন অমৃতৰ পৰৱৰ্তী পৰ্যায়ত, দেশখনৰ লক্ষ্য হৈছে "নৰ্দমা আৰু চেপ্টিক ব্যৱস্থাপনা বৃদ্ধি কৰা, পানী আমাৰ চহৰবোৰ সুৰক্ষিত কৰা" আৰু আমাৰ নদীবোৰৰ কোনো ঠাইত কোনো লেতেৰা নলা নপৰাটো নিশ্চিত কৰা।
বন্ধুসকল,
স্বচ্ছ ভাৰত অভিযান আৰু অমৃত মিছনৰ পৰৱৰ্তী পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰাৰ বাবে মই দেশবাসীক অভিনন্দন জনাইছো। ২০১৪ চনত, ৰাষ্ট্ৰই ভাৰতক মুকলিশৌচ মুক্ত এনডিএফ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ সংকল্প লৈছিল। ১০ কোটিতকৈও অধিক শৌচালয় নিৰ্মাণৰ সৈতে, দেশবাসীয়ে এই প্ৰস্তাৱ পূৰণ কৰে। এতিয়া 'স্বচ্ছ ভাৰত মিছন-নগৰ ২.'ৰ লক্ষ্য হৈছে আৱৰ্জনামুক্ত চহৰ এখন সৃষ্টি কৰা, আৱৰ্জনাৰ স্তূপৰ পৰা সম্পূৰ্ণৰূপে মুক্ত এখন চহৰ। অমৃত মিশানে ইয়াত দেশবাসীক অধিক সহায় কৰিবলৈ গৈ আছে। আমি চহৰখনৰ ১০০ শতাংশ জনসংখ্যাৰ পৰিষ্কাৰ পানীৰ দিশত আগবাঢ়িছো, চহৰখনত বালিৰ উন্নত ব্যৱস্থাপনা। মিছন অমৃতৰ পৰৱৰ্তী পৰ্যায়ত, দেশখনৰ লক্ষ্য হৈছে বৰফ আৰু চেপ্টিক ব্যৱস্থাপনা বৃদ্ধি কৰা, আমাৰ পানীৰ চহৰখন সুৰক্ষিত কৰা আৰু আমাৰ নদীবোৰত কোনো ঠাইত যাতে কোনো নলা নাথাকে সেয়া নিশ্চিত কৰা।
মই দেশৰ এই সাফল্যৰ বাবে প্ৰতিজন ভাৰতীয়ক অভিনন্দন জনাইছো আৰু স্বচ্ছ ভাৰত মিছন-আৰ্বান টু পইণ্ট অ' আৰু 'অমৃত টু পইণ্ট অ'ৰ বাবে শুভকামনা জনাইছো। আৰু অধিক আনন্দদায়ক হ'ব যে গান্ধী জয়ন্তীৰ এদিন আগতে আজি নতুন আৰম্ভণি হৈছে। এই অভিযান শ্ৰদ্ধেয় বাপুৰ অনুপ্ৰেৰণাৰ ফলাফল, আৰু বাপুৰ আদৰ্শৰ জৰিয়তে তেওঁ প্ৰাপ্তিৰ দিশে আগবাঢ়িছে। কল্পনা কৰক যে ই আমাৰ মাতৃ আৰু ভগ্নীসকলৰ বাবে পৰিষ্কাৰ পৰিচ্ছন্নতাৰ সৈতে কিমান সুবিধা প্ৰদান কৰিছে! আগতে, বহুতো মহিলাই ঘৰৰ পৰা ওলাই কামলৈ যাব নোৱাৰিলে কিয়নো বাহিৰত শৌচাগাৰৰ সুবিধা নাছিল। বিদ্যালয়ত শৌচালয় নোহোৱাৰ বাবে বহুতো ছোৱালীয়ে এৰিব লগা হৈছিল। এতিয়া, এই সকলোবোৰ সলনি হৈ আছে। স্বাধীনতাৰ ৭৫ তম বৰ্ষত মই দেশৰ এই সফলতাসমূহ, আজিৰ নতুন সংকল্পসমূহক শ্ৰদ্ধাৰ বাপুৰ ভৰিত আগবঢ়াইছো আৰু অভিবাদন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
এইটোও আমাৰ সকলোৰে সৌভাগ্য যে আজি বাবাচাহেবৰ প্ৰতি সমৰ্পিত এই আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় কেন্দ্ৰত এই অনুষ্ঠানটো আয়োজন কৰা হৈছে। বাবা চাহেবে নগৰ উন্নয়নক বৈষম্য দূৰ কৰাৰ এক মহান মাধ্যম হিচাপে বিশ্বাস কৰিছিল। উন্নত জীৱনৰ আশাত গাওঁৰ বহুতো লোক চহৰলৈ আহে। আমি জানো যে তেওঁলোকে নিযুক্তি লাভ কৰে, কিন্তু তেওঁলোকৰ জীৱনধাৰণৰ মানদণ্ড গাওঁবোৰতকৈও অধিক কঠিন। এইটো তেওঁলোকৰ ওপৰত দুগুণ আঘাতৰ দৰে। এটা হ'ল ঘৰৰ পৰা আঁতৰত থকা, আৰু ওপৰৰ পৰা এনে কঠিন পৰিস্থিতিত থকা। যেতিয়া এই পৰিস্থিতি সলনি হৈছিল, বাবাচাহেবে এই বৈষম্য দূৰ কৰাৰ ওপৰত যথেষ্ট গুৰুত্ব দিছিল। স্বচ্ছ ভাৰত মিছন আৰু মিছন অমৃতৰ পৰৱৰ্তী পৰ্যায়টোও বাবাচাহেবৰ সপোন পূৰণৰ দিশত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ।
বন্ধুসকল,
স্বাধীনতাৰ এই ৭৫ তম বৰ্ষত দেশখনে 'সবকা সাথ, সবকা বিকাশ আৰু সবকা বিশ্বাস'ৰ বাবে 'সবকা প্ৰয়াস'ৰ আহ্বান জনাইছে। পৰিষ্কাৰ পৰিচ্ছন্নতাৰ বাবে সকলোৰে প্ৰচেষ্টাৰ এই মনোভাৱও সমানে গুৰুত্বপূৰ্ণ। আপোনালোকৰ বহুতে দূৰৱৰ্তী গ্ৰাম্য অঞ্চল ভ্ৰমণ কৰিব লাগিব, জনজাতীয় সম্প্ৰদায়ৰ পৰম্পৰাগত ঘৰবোৰ দেখিছে। কম সম্পদ থকা স্বত্বেও, সকলোৱে তেওঁলোকৰ ঘৰৰ পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতা আৰু সৌন্দৰ্যৰ দ্বাৰা আকৰ্ষিত হয়। একেদৰে, আপুনি উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চললৈ যায়, হিমাচল বা উত্তৰাখণ্ডৰ পৰ্বতলৈ যায়, আনকি পৰ্বতৰ সৰু ঘৰবোৰো পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাৰ বাবে এক পৃথক ইতিবাচক শক্তিৰে ভৰি পৰে। এই বন্ধুসকল সৈতে জীয়াই থাকি আমি শিকিব পাৰোঁ যে পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতা আৰু সুখ কিমান নিবিড়ভাৱে সম্পৰ্কিত।
সেয়েহে, যেতিয়া মই গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী হৈছিলোঁ আৰু প্ৰগতিৰ বাবে পৰ্যটনৰ সম্ভাৱনা কঢ়িয়াই আনিবলৈ আৰম্ভ কৰিছিলো, আটাইতকৈ ডাঙৰ গুৰুত্ব আছিল পৰিষ্কাৰ পৰিচ্ছন্নতা আৰু এই প্ৰচেষ্টাত সকলোকে সংযোগ কৰা। নিৰ্মল গুজৰাট অভিযান, যেতিয়া গণ আন্দোলন গঠন হৈছিল, সেইটোৱেও যথেষ্ট ভাল ফলাফল লাভ কৰিছিল। এইটোৱে কেৱল গুজৰাটক এক নতুন পৰিচয় প্ৰদান কৰাই নহয় কিন্তু ৰাজ্যখনত পৰ্যটনবৃদ্ধিও কৰিছিল।
মোৰ ভাই-ভনীসকল,
জনআন্দোলনৰ এই মনোভাৱ স্বচ্ছ ভাৰত অভিযানৰ সফলতাৰ আধাৰ। আগতে, আৱৰ্জনা বোৰ ৰাস্তাত, চহৰৰ ৰাস্তাত আছিল, কিন্তু এতিয়া কেৱল ঘৰৰ পৰা আৱৰ্জনা সংগ্ৰহৰ ওপৰতেই নহয়, আৱৰ্জনা পৃথকীকৰণৰ ওপৰতো গুৰুত্ব দিয়া হৈছে। বহুতো ঘৰত এতিয়া আমি দেখিছোঁ যে মানুহে তিতা আৰু শুকান আৱৰ্জনাৰ বাবে বিভিন্ন ডাষ্টবিন ৰাখিছে। কেৱল ঘৰত নহয়, ঘৰৰ বাহিৰতো, যদি লেতেৰা থাকে, মানুহে ইয়াক স্বচ্ছতা এপৰ সৈতে প্ৰতিবেদন কৰে আৰু আন লোককো সজাগ কৰে। মই অত্যন্ত সুখী যে আজিৰ প্ৰজন্মই পৰিচ্ছন্নতা অভিযানশক্তিশালী কৰাৰ বাবে উদ্যোগ গ্ৰহণ কৰিছে। টফী ৰেপাৰবোৰ এতিয়া মাটিত পেলাই দিয়া নহয়, কিন্তু পকেটত ৰখা হয়। সৰু ল'ৰা ছোৱালীয়ে এতিয়া ডাঙৰসকলক খেলিমেলি নকৰিবলৈ বাধা দিয়ে। ককা-আইতাসকলকো এইটো নকৰিবলৈ কওঁক। চহৰসমূহত, যুৱক-যুৱতীসকলে বিভিন্ন ধৰণে পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতা অভিযানত সহায় কৰি আছে। কিছুমানে আৱৰ্জনাৰ বাবে সম্পদ সৃষ্টি কৰি আছে আৰু কিছুমানে সজাগতা বৃদ্ধিৰ বাবে কাম কৰি আছে।
এতিয়া জনসাধাৰণৰ মাজত এক প্ৰতিযোগিতা চলি আছে যে তেওঁলোকৰ চহৰখন স্বচ্ছ ভাৰত ৰেংকিঙত আগবাঢ়ি আহিব লাগে আৰু যদি তেওঁলোক পিছ পৰি থাকে, গাওঁখনত চাপ আছে। আমাৰ অভাৱ কি? সংবাদ মাধ্যমৰ লোকসকলেও সেই চহৰখনৰ বিষয়ে কয়, চাওক, তেওঁলোকে আগবাঢ়ি গৈছে। এটা চাপ আছে। এতিয়া এনে এক পৰিৱেশ আছে য'ত তেওঁলোকৰ চহৰখন পৰিষ্কাৰ পৰিচ্ছন্নতাৰ ৰেংকিঙত আগবাঢ়ি থাকিব লাগে, তেওঁলোকৰ চহৰখনক লেতেৰা ৰেংকিঙত আগবাঢ়ি থকা চহৰ হিচাপে চিনাক্ত কৰিব নালাগে! যিসকল সহকৰ্মী ইন্দোৰৰ সৈতে জড়িত বা টিভিত চাই আছে তেওঁলোকে মোৰ সৈতে আৰু অধিক সন্মত হ'ব। আজি সকলোৱে জানে যে ইন্দোৰ হৈছে পৰিষ্কাৰ পৰিচ্ছন্নতাৰ ক্ষেত্ৰত চহৰৰ শীৰ্ষস্থান! ইন্দোৰৰ জনসাধাৰণৰ এইটো এটা সাধাৰণ সাফল্য। এতিয়া, এনে এক সাফল্যৰ সৈতে, আমি দেশৰ প্ৰতিখন চহৰক সংযোগ কৰিব লাগিব।
মই দেশৰ প্ৰতিখন ৰাজ্য চৰকাৰ, স্থানীয় প্ৰশাসন, চহৰসমূহৰ মেয়ৰসকলক পুনৰ এবাৰ পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাৰ এই বৃহৎ অভিযানত যোগদান কৰিবলৈ অনুৰোধ জনাইছো। কৰোনাৰ সময়ত কিছু অলসতা থাকিব পাৰে, কিন্তু এতিয়া আমি নতুন শক্তিৰে আগবাঢ়িব লাগিব। আমি মনত ৰাখিব লাগিব যে পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতা এদিন, এক পষেক, এবছৰ বা কিছুমান লোকৰ কাম নহয়। পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতা হৈছে প্ৰজন্মৰ পৰা প্ৰজন্মলৈ প্ৰতিদিনে, প্ৰতি পষেকত, প্ৰতি বছৰে সকলোৰে এক বৃহৎ অভিযান। পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতা হৈছে এক জীৱনশৈলী, পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতা হৈছে এক জীৱন মন্ত্ৰ।
আমি ৰাতিপুৱা উঠাৰ দৰে, আমি পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাক আমাৰ জীৱনৰ এক অংশ কৰি তুলিব লাগিব। আৰু মই কেৱল ব্যক্তিগত পৰিচ্ছন্নতাৰ কথা নকওঁ। মই সামাজিক পৰিচ্ছন্নতাৰ কথা কৈছো। আপুনি ভাবে, ৰে'লৰ ডবাবোৰত পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতা, ৰে'লৱে প্লেটফৰ্মত পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতা কঠিন নাছিল। চৰকাৰৰ দ্বাৰা কিছু প্ৰচেষ্টা কৰা হৈছিল, জনসাধাৰণে কিছু সহযোগিতা কৰিছিল আৰু এতিয়া ৰে'লৱেৰ ছবি সলনি হৈছে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ চৰকাৰে চহৰখনত বাস কৰা মধ্যবিত্ত, চহৰীয়া দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ জীৱনত জীৱনধাৰণৰ সহজতা বৃদ্ধি কৰিবলৈ ৰেকৰ্ড বিনিয়োগ কৰিছে। ২০১৪ চনৰ আগৰ ৭ বছৰলৈ, নগৰ উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়ক প্ৰায় ১.২৫ লাখ কোটি বাজেট আৱণ্টন কৰা হৈছিল। আমাৰ চৰকাৰৰ ৭ বছৰত নগৰ উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়ক ৪ লাখ কোটি টকা আৱণ্টন কৰা হৈছে। এই বিনিয়োগ, চহৰপৰিষ্কাৰ কৰা, আৱৰ্জনা ব্যৱস্থাপনা, নতুন নৰ্দমা শোধন প্ৰকল্প নিৰ্মাণ। এই বিনিয়োগৰ সৈতে, নগৰীয়া দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ বাবে ঘৰ, নতুন মেট্ৰ' পথ আৰু স্মাৰ্ট চিটি সম্পৰ্কীয় প্ৰকল্পসমূহ সম্পূৰ্ণ কৰা হৈছে। মই নিশ্চিত যে আমি ভাৰতীয়সকলে আমাৰ লক্ষ্য প্ৰাপ্ত কৰিব পাৰোঁ। স্বচ্ছ ভাৰত মিছন আৰু মিছন অমৃতৰ গতি আৰু স্কেল দুয়োটাই এই আত্মবিশ্বাস বৃদ্ধি কৰে।
আজি ভাৰতহৈছে প্ৰতিদিনে প্ৰায় এক লাখ টন আৱৰ্জনা প্ৰক্ৰিয়া। যেতিয়া দেশখনে ২০১৪ চনত অভিযান আৰম্ভ কৰিছিল, দেশত প্ৰতিদিনে উৎপাদিত আৱৰ্জনাৰ ২০ শতাংশতকৈও কম প্ৰক্ৰিয়া আছিল। আজি, আমি দৈনিক আৱৰ্জনাৰ প্ৰায় ৭০ শতাংশ প্ৰক্ৰিয়া কৰি আছোঁ। তেওঁলোকে ২০ ৰ পৰা ৭০ ত উপনীত হৈছে। কিন্তু এতিয়া আমি ইয়াক ১০০ শতাংশলৈ লৈ যাব লাগিব। আৰু এইটো কেৱল আৱৰ্জনা নিষ্কাশনৰ জৰিয়তে নহয়, কিন্তু আৱৰ্জনাৰ জৰিয়তে সম্পদ সৃষ্টিৰ জৰিয়তে কৰা হ'ব। ইয়াৰ বাবে, দেশখনে প্ৰতিখন চহৰত ১০০% আৱৰ্জনা পৃথকীকৰণৰ লগতে আধুনিক সামগ্ৰী পুনৰুদ্ধাৰ সুবিধাৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছে। এই আধুনিক সুবিধাবোৰত, আৱৰ্জনা বোৰ সমাধান কৰা হ', পুনৰ্ব্যৱহাৰ কৰা সামগ্ৰীবোৰ সংসাধিত কৰা হ', পৃথক কৰা হ'ব। একে সময়তে, চহৰবোৰত নিৰ্মিত আৱৰ্জনাৰ পৰ্বতবোৰ সংসাধিত কৰা হ'ব আৰু সম্পূৰ্ণৰূপে আঁতৰ কৰা হ'ব। হৰদীপজী, যেতিয়া মই এই বিশাল আৱৰ্জনাৰ স্তূপবোৰ পৰিষ্কাৰ কৰাৰ কথা কওঁ, একেধৰণৰ পৰ্বতে ইয়াত দিল্লীত বহু বছৰ ধৰি শিবিৰ পাতি আছে। এই পৰ্বতটোও চলাচলৰ বাবে অপেক্ষা কৰি আছে।
বন্ধুসকল,
আজিকালি, ভাৰতত আৰম্ভ কৰা বিশ্বত সেউজ চাকৰিৰ সম্ভাৱনাই বহুতো সেউজীয়া চাকৰিসৃষ্টি কৰিব। দেশৰ চহৰসমূহৰ বিকাশৰ বাবে আধুনিক প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰো নিৰন্তৰ ভাৱে বৃদ্ধি পাই আহিছে। দেশখনে আগষ্ট মাহত এইমাত্ৰ ৰাষ্ট্ৰীয় অটোমোবাইল স্ক্ৰেপেজ নীতি আৰম্ভ কৰিছে। এই নতুন স্ক্ৰেপিং নীতিয়ে আৱৰ্জনাৰ পৰা সম্পদ অভিযান, বৃত্তাকাৰ অৰ্থনীতিক অধিক শক্তিশালী কৰে। এই নীতিয়ে দেশৰ চহৰসমূহৰ পৰা প্ৰদূষণ হ্ৰাস কৰাত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব। ইয়াৰ তত্ত্ব হৈছে - পুনৰ ব্যৱহাৰ, পুনৰ্ব্যৱহাৰ আৰু পুনৰুদ্ধাৰ। চৰকাৰে পথ নিৰ্মাণত আৱৰ্জনা ব্যৱহাৰৰ ওপৰতো যথেষ্ট গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। চৰকাৰী আৱাস আঁচনিৰ অধীনত নিৰ্মাণ কৰা চৰকাৰী ভৱন, ঘৰ নিৰ্মাণত পুনৰ্ব্যৱহাৰক উৎসাহিত কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
স্বচ্ছ ভাৰতআৰু সন্তুলিত নগৰায়নক এক নতুন দিশ দিয়াত ৰাজ্যসমূহ যথেষ্ট জড়িত হৈ আছে। এতিয়া, আমি বহুতো সহযোগী মুখ্যমন্ত্ৰীৰ বাৰ্তাও শুনিছো। মই আজি দেশৰ প্ৰতিখন ৰাজ্য চৰকাৰৰ প্ৰতি বিশেষ কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছো। সকলো ৰাজ্যই তেওঁলোকৰ চহৰসমূহৰ মৌলিক প্ৰয়োজনীয়তা চিনাক্ত কৰিছে, পানী যোগানৰ পৰা অনাময়লৈকে। ৮০,০০০ কোটিতকৈও অধিক প্ৰকল্প অম্ৰুত অভিযানৰ অধীনত চলি আছে। এইটোৱে চহৰসমূহক এক উন্নত ভৱিষ্যতৰ লগতে যুৱসকলৰ বাবে নতুন সুযোগ প্ৰদান কৰিছে। এতিয়া, আমি এই সুবিধাবোৰৰ লাভালাভ ১০০ শতাংশ চহৰীয়া পৰিয়াললৈ সম্প্ৰসাৰিত কৰিব লাগিব। যদি আমাৰ চহৰবোৰত নৰ্দমা পানীৰ চিকিৎসা বৃদ্ধি হয়, চহৰবোৰৰ জলসম্পদ পৰিষ্কাৰ হ', আমাৰ নদীবোৰ পৰিষ্কাৰ হ'ব। আমি এই সংকল্পলৈ আগবাঢ়িব লাগিব যে দেশৰ যিকোনো নদীত, চিকিৎসা অবিহনে অলপ পানী পৰিব নালাগে, কোনো লেতেৰা নলা নদীত পৰিব নালাগে।
বন্ধুসকল,
আজি এই নগৰ উন্নয়ন কাৰ্যসূচীত মই যিকোনো চহৰৰ আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ বন্ধুসকল বিষয়ে আলোচনা কৰিব লাগিব। এই সঙ্গীসকল হৈছে আমাৰ পথৰ বিক্ৰেতা, পথৰ বিক্ৰেতা। এই লোকসকলৰ বাবে, প্ৰধানমন্ত্ৰী স্বনীধি যোজনা এক নতুন আশাৰ ৰশ্মি হৈ পৰিছে। স্বাধীনতাৰ কেইবা দশক পিছলৈকে আমাৰ এই বন্ধুসকল যত্ন লোৱা হোৱা নাছিল। তেওঁলোকে অলপ টকাত কাৰোবাৰ পৰা বহুত সূত ধাৰ লৈব লগা হৈছিল। তেওঁ ঋণৰ বোজাত ভাৰাক্ৰান্ত হৈছিল। তেওঁ গোটেই দিনটো কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰিছিল আৰু পৰিয়ালৰ বাবে পৰিশোধ কৰাতকৈ অধিক সূত পৰিশোধ কৰিব লগা হৈছিল। যেতিয়া লেনদেনৰ কোনো ইতিহাস নাছিল, কোনো নথি পত্ৰ নাছিল, তেওঁলোকৰ বাবে বেংকৰ পৰা সহায় প্ৰাপ্ত কৰা টো অসম্ভৱ আছিল।
এই অসম্ভৱটো প্ৰধানমন্ত্ৰী স্বানীধি যোজনাৰ দ্বাৰা সম্ভৱ হৈছে। আজি দেশৰ ৪৬ লাখতকৈও অধিক পথ বিক্ৰেতা আৰু পথ বিক্ৰেতা সকলে আঁচনিখন লাভ কৰিবলৈ আগবাঢ়ি আহিছে। ইয়াৰ ভিতৰত প্ৰায় ২৫ লাখ লোকক প্ৰায় ২,৫০০ কোটি টকা ও দিয়া হৈছে। এইটো এটা সৰু কথা নহয় যে ২,৫০০ কোটি টকা পথৰ বিক্ৰেতাসকলৰ পকেটত উপনীত হৈছে। তেওঁলোকে এতিয়া ডিজিটেল লেনদেন কৰি আছে আৰু তেওঁলোকে বেংকৰ পৰা লোৱা ঋণও পৰিশোধ কৰি আছে। পথৰ বিক্ৰেতা যিসকলে সময়মতে ঋণ পৰিশোধ কৰে তেওঁলোককো সূত ৰেহাই দিয়া হয়। অতি কম সময়ৰ ভিতৰতে, এই লোকসকলে ৭ কোটিতকৈও অধিক লেনদেন কৰিছে। কেতিয়াবা আমাৰ দেশত বুদ্ধিমান লোকে কয়, "এই দৰিদ্ৰ মানুহজন ক'ৰ পৰা আহিব, এইসকল লোক যিয়ে এইটো দেখুৱাইছে, অৰ্থাৎ ৭০ নিযুত বাৰ টকা দিবলৈ বা ল'বলৈ কিছুমান ডিজিটেল পদ্ধতি গ্ৰহণ কৰা হৈছে।"
এই লোকসকলে কি কৰে, পাইকাৰী বিক্ৰেতাৰ পৰা তেওঁলোকে ক্ৰয় কৰা সামগ্ৰীবোৰেও তেওঁলোকৰ মোবাইল ফোনৰ পৰা ডিজিটেল পৰিশোধ কৰা আৰম্ভ কৰিছে আৰু তেওঁলোকে বিক্ৰী কৰি থকা খুচুৰা সামগ্ৰীৰ বাবে নাগৰিকৰ পৰা ডিজিটেল ভাৱে ধন লোৱা আৰম্ভ কৰিছে। ইয়াৰ এটা মুখ্য সুবিধা হ'ল যে সেইবোৰ লেনদেনৰ ডিজিটেল ইতিহাসও হৈ পৰিছিল। আৰু এই ডিজিটেল ইতিহাসৰ বাবে, বেঙ্কবোৰে জানে যে হয়, তেওঁলোকৰ ব্যৱসায় এনেকুৱা আৰু ই ইমান চলি আছে, সেয়েহে বেঙ্কে তেওঁলোকক পৰৱৰ্তী ঋণ দিয়াটো সহজ হৈ পৰিছে।
বন্ধুসকল,
প্ৰধানমন্ত্ৰী স্বানীধি যোজনাৰ অধীনত, ১০,০০০ টকাৰ প্ৰথম ঋণ পৰিশোধৰ বাবে ২০,০০০ টকাৰ দ্বিতীয় ঋণ আৰু দ্বিতীয় ঋণ পৰিশোধৰ বাবে পথৰ বিক্ৰেতাসকলক ৫০,০০০ টকাৰ তৃতীয় ঋণ প্ৰদান কৰা হয়। আজি, শ শ পথ বিক্ৰেতাই বেংকৰ পৰা তৃতীয় ঋণ লোৱাৰ প্ৰস্তুতি চলাইআছে। মই এনে প্ৰতিজন সহকৰ্মীক বেংকৰ বাহিৰলৈ গৈ উচ্চ স্বাৰ্থত ধাৰ লোৱাৰ দুষ্ট চক্ৰৰ পৰা মুক্তি দিব বিচাৰো। আৰু আজি সমগ্ৰ দেশৰ মেয়ৰসকল মোৰ সৈতে জড়িত, চহৰসমূহৰ ৰাষ্ট্ৰপতিসকল জড়িত হৈ আছে। এইটো সঁচাকৈয়ে দৰিদ্ৰলোকৰ সেৱা কৰাৰ কাম, ই সঁচাকৈয়ে দৰিদ্ৰতম লোকসকলক শক্তিশালী কৰাৰ কাম। এইটো সঁচাকৈয়ে দৰিদ্ৰসকলক স্বাৰ্থৰ দুষ্ট চক্ৰৰ পৰা মুক্ত কৰাৰ কাম। মোৰ দেশৰ কোনো মেয়ৰ এনেকুৱা হ'ব নালাগে, কোনো সংযোজিত কৰ্পোৰেটৰ, পৰামৰ্শদাতা এনেকুৱা হ'ব লাগে যাতে তেওঁৰ হৃদয়ত এই সংবেদন নাথাকে আৰু এই প্ৰধানমন্ত্ৰী স্বানীধিক সফল কৰিবলৈ একো চেষ্টা নকৰে।
যদি আপোনালোক সকলো সহকৰ্মীয়ে যোগদান কৰে, এই দেশৰ এই দৰিদ্ৰ ব্যক্তিজন... আৰু আমি কৰোনাত দেখিছোঁ, যদি আমাৰ সমাজ, চালত, পাচলি দাতা ৰাস্তাত উপস্থিত নহয় তেন্তে আমি কিমান সমস্যাৰ মাজেৰে পাৰ হওঁ। যদি গাখীৰৰ মানুহজন নাহে, আমাৰ কিমান সমস্যা হৈছিল। কৰোনা যুগত, আমি দেখিছোঁ যে সমাজৰ প্ৰতিজন ব্যক্তিৰ আমাৰ জীৱনত কিমান মূল্য আছিল। যেতিয়া আমি এইটো অনুভৱ কৰিছিলোঁ, আপোনাৰ ইমান ডাঙৰ আঁচনি থকাটো আমাৰ দায়িত্ব নহয় নেকি? তেওঁ সূত লাভ কৰিছে, তেওঁ নিজৰ ব্যৱসায় বৃদ্ধি কৰিবলৈ নিৰন্তৰ ধন লাভ কৰি আছে। আপুনি তেওঁক ডিজিটেল লেনদেনত প্ৰশিক্ষণ দিব নোৱাৰে নেকি? আপুনি আপোনাৰ চহৰত আমাৰ সঙ্গী হ'বনে, হাজাৰ, দুই হাজাৰ, ২০ হাজাৰ, ২৫ হাজাৰ, আপুনি তেওঁলোকৰ জীৱন সলনি কৰিবলৈ পদক্ষেপ ল'ব নোৱাৰেনে?
মই নিশ্চিত, বন্ধুসকল, এই প্ৰকল্পটো ভাৰত চৰকাৰৰ হ'লেও, আনকি প্ৰধানমন্ত্ৰী স্বনীধি হ'লেও, যদি আপুনি এইটো কৰে, আপোনাৰ বাবে সেই দৰিদ্ৰ ব্যক্তিজনৰ হৃদয়ত স্থান থাকিব। তেওঁ সেই চহৰৰ মেয়ৰক উৎসাহিত কৰিব, তেওঁ সেই চহৰখনৰ কৰ্পোৰেটৰৰ বাবে উৎসাহিত কৰিব। তেওঁ সেইজনৰ বাবে আনন্দিত হ'ব যিয়ে তেওঁক সহায় কৰিবলৈ হাত আগবঢ়াইছে। মই বিচাৰো আনন্দটো আপোনাৰ হওক। মোৰ দেশৰ প্ৰতিখন চহৰৰ মেয়ৰ হওঁক, মোৰ দেশৰ প্ৰতিজন কৰ্পোৰেটৰ হওঁক, মোৰ দেশৰ প্ৰতিজন পৰামৰ্শদাতা হওঁক। এই আনন্দ আপোনাৰ হওঁক যাতে ঠেলাগাড়ী আৰু ৰাস্তাৰ সৈতে বহি থকা দৰিদ্ৰ সকলে আমাৰ দৰে সুন্দৰভাৱে জীয়াই থাকিব লাগে। তেওঁলোকেও তেওঁলোকৰ সন্তানক ভাল শিক্ষা পাবলৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ সিদ্ধান্ত ল'ব পাৰে।
বন্ধুবৰ্গঅতি সহজে কৰিব পাৰি, কিন্তু আমি সকলোৱে এই কামত অৰিহণা যোগাওঁ। মই সকলো আয়ুক্তক ক'ব বিচাৰো যে এয়া মানৱতাৰ কাম, ই তৃণমূল স্তৰত অৰ্থনৈতিক পৰিচ্ছন্নতাৰ কাম। এয়া হৈছে আত্মসন্মান জাগ্ৰত কৰাৰ এক কাৰ্য। দেশখনে আপোনাক এনে এক সন্মানীয় স্থানত ৰাখিছে। আপুনি আন্তৰিকতাৰে এই প্ৰধানমন্ত্ৰী স্বনীধি কাৰ্যসূচীটো আপোনাৰ নিজৰ কৰা উচিত। আপোনাৰ হৃদয়েৰে তেওঁৰ সৈতে যোগ দিয়ক। আপোনাৰ গাঁৱৰ প্ৰতিটো পৰিয়ালে ডিজিটেল পৰিশোধৰ সৈতে পাচলি ক্ৰয় কৰে, ডিজিটেল পৰিশোধৰ জৰিয়তে গাখীৰ ক্ৰয় কৰে, যেতিয়া তেওঁলোকে বৃহৎ পৰিমাণলৈ যায়, তেওঁলোকে ডিজিটেল পৰিশোধ কৰে। এটা ডাঙৰ সংকল্প আহি আছে। এই কম সংখ্যক লোকে ৭ কোটি লেনদেন কৰিছিল। যদি আপোনালোক সকলোৱে তেওঁলোকৰ সহায়ৰ বাবে আহে, আমি ক'ৰ পৰা পাব পাৰোঁ?
মই ব্যক্তিগতভাৱে আজি এই অনুষ্ঠানত উপস্থিত নগৰ উন্নয়নৰ সৈতে জড়িত সকলো গোটক এই কামত পিছ পৰি নাথাকিবলৈ অনুৰোধ জনাইছো। আৰু যেতিয়া মই বাবাচাহেব আম্বেদকাৰৰ নামেৰে নামাকৰণ কৰা ভৱনটোৰ পৰা কথা পাতিআছো, দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ বাবে কিবা কৰাটো আমাৰ দায়িত্ব হৈ পৰে।
বন্ধুসকল,
মই সুখী যে দেশৰ দুখন প্ৰধান ৰাজ্য উত্তৰ প্ৰদেশ আৰু মধ্য প্ৰদেশত সৰ্বাধিক সংখ্যক পথ বিক্ৰেতাক বেংকৰ পৰা ঋণ দিয়া হৈছে। কিন্তু মই সকলো ৰাজ্যক কোনখন ৰাজ্যত আগবাঢ়ি যায়, কোনখন ৰাজ্যই আটাইতকৈ ডিজিটেল লেনদেন কৰে, কোনখন ৰাজ্যই তৃতীয় সৰ্বাধিক ঋণ পথ বিক্ৰেতাসকলক তৃতীয় ঋণলৈ লৈ গৈছে, প্ৰতিযোগিতা কৰিবলৈ অনুৰোধ কৰিম। তেওঁৰ হাতত ৫০,০০০ টকা আহিছে, কোনে এনে কৰিছে, কোনে ৰাজ্যখন আটাইতকৈ বেছি কৰে। মই বিচাৰো যে সেইটোও প্ৰতিযোগিতাত অংশগ্ৰহণ কৰা হ'ব আৰু সেই ৰাজ্যসমূহক প্ৰতি ছয় মাহত, তিনি মাহৰ বাবে পুৰস্কৃত কৰা উচিত, সেই চহৰবোৰক পুৰস্কৃত কৰা উচিত। দৰিদ্ৰ লোকসকলক লাভান্বিত কৰাৰ বাবে এক স্বাস্থ্যকৰ প্ৰতিযোগিতা, দৰিদ্ৰ লোকসকলক লাভান্বিত কৰাৰ বাবে এক স্বাস্থ্যকৰ প্ৰতিযোগিতা, দৰিদ্ৰ লোকসকলক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে এক স্বাস্থ্যকৰ প্ৰতিযোগিতা। আমি সকলোৱে সেই প্ৰতিযোগিতাত যোগদান কৰোঁ আহক। সকলো মেয়ৰত যোগদান কৰক, সকলো মহানগৰৰ সভাপতিৰ সৈতে যোগদান কৰক, সকলো কৰ্পোৰেটৰত যোগদান কৰক, সকলো পৰামৰ্শদাতাৰ সৈতে যোগদান কৰক।
বন্ধুসকল,
আমাৰ ওচৰত শাস্ত্ৰসমূহে কৈছে,
आस्ते भग आसीनः यः ऊर्ध्वः तिष्ठति तिष्ठतः।
शेते निपद्य मानस्य चराति चरतो भगः चरैवेति॥
অৰ্থাৎ, যদি আপুনি কৰ্মৰ পথ অনুসৰণ কৰি বহি থাকে, আপোনাৰ সফলতাও বন্ধ হ'ব। যদি আপুনি টোপনি যায়, সফলতাও টোপনি যাব। যদি আপুনি থিয় হয়, সফলতাও উদ্ভৱ হ'ব। যদি আপুনি আগবাঢ়ি যায়, সফলতা একে ধৰণে যাব। আৰু সেয়েহে, আমি আগবাঢ়ি যাব লাগিব। চৰাভেটি চৰাইভেটি। চৰাভেটি চৰাইভেটি। আপুনি চৰাভেটি চৰাইভেটিৰ মন্ত্ৰলৈ যোৱা উচিত আৰু আপোনাৰ চহৰখনক এই সকলো সমস্যাৰ পৰা মুক্ত কৰিবলৈ উদ্যোগ লোৱা উচিত। আমি এনে এখন ভাৰত গঢ়ি তুলিব লাগিব যি পৰিষ্কাৰ, সমৃদ্ধিশালী আৰু বিশ্বক বহনক্ষম জীৱনৰ দিশ প্ৰদান কৰিব লাগিব।
মই নিশ্চিত যে আমাৰ সকলোৰে প্ৰচেষ্টাৰ দ্বাৰা দেশখনে নিশ্চিতভাৱে ইয়াৰ সংকল্প প্ৰমাণ কৰিব। এই শুভকামনাবোৰৰ বাবে আপোনাক বহুত ধন্যবাদ! শুভেচ্ছা থাকিল!