শেনমিৎলোন্দা মন্ত্রীমন্দলগী মীফম (সি.সি.ই.এ.)
সরকারনা নেস্নেল এক্সপোর্ত ইন্স্যুরেন্স একাউন্ত (এন.ই.আই.এ.) স্কিম মখা চত্থনবা অমসুং চহি ৫গী মনুংদা লুপা করোর ১,৬৫০গী গ্রান্ত-ইন-এদ হাপচিনবগী অয়াবা পীখ্রে
এন.ই.আই.এ. ত্রস্ততা শেল হাপচিনবনা মিৎয়েং চঙলিবা মার্কেৎকী প্রোজেক্ত এক্সপোর্ত তৌবদা লৈরিবা কান্নবা কয়া লৌবা ঙমগনি
এন.ই.আই.এ.না লুপা করোর ৩৩,০০০ ফাওবগী প্রোজেক্ত এক্সপোর্ত তৌবদা তেংবাংগনি
ফোর্মেল সেক্তরদা চাউরাকপা থবক ১২,০০০ পীদুনা অনৌবা থবক লাখ ২.৬ লৈহনগনি
হায়রিবশিং অসি মমাংগী চহি খরদা সরকারনা লৌখিবা এক্সপোর্তকা মরী লৈনবা স্কিম অমসুং খোংথাংগী পরিংগী শরুক অমা ওইবা ৱারেপ্নি
মার্চ ২০২২ ফাঅবদা ফোরেন ত্রেদ পোলিসী (২০১৫-২০) শাংদোকপা
পন্দুনা লৈরিবা এরিয়রশিং লোইথোক্নবা সেপ্তেম্বর ২০২১ ফাওবদা লুপা করোর ৫৬,০২৭ থাদোকপা
শেনবা চহি ২০২১-২২দা লুপা করোর ১২,৪৫৪গী কায়থোকপগা লোয়ননা রেমিসন ওফ দ্যুতিজ অমসুং এক্সপোর্তেদ প্রদক্ত (আর.ও.দি.তি.ই.পি.) থাদোকপা
এক্সপোর্তরশিংনা ললোন ইতিক তৌবা নুংঙাইহন্নবা অমসুং এফ.তি.এ. শিজিন্নবা হেনগৎহন্নবা অমত্তা ওইনা শিজিন্নবা য়াবা সর্তিফিকেৎ ওফ ওরিজিনগী দিজিতেল প্লেৎফোর্ম অমা লোঞ্চ তৌবা
জিলাশিংবু এক্সপোর্ত হব ওইনা পুক্নিং থৌগৎপা
ভারতকী ত্রেদ, তুরিজম, তেক্নোলোজী অমসুং ইনভেস্তমেন্ত তৌবগী পান্দম ফংবগী মাইকৈদা মীরমদা লৈবা ইন্দিয়ন মিসন্না লৌগদবা মরু ওইবা থ
29 SEP 2021 3:59PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা সরকারনা এক্সপোর্ত সেক্তর চাউখৎহন্নবা খোংথাং কয়া পায়খৎখ্রে। হীরম অসিগা মরী লৈননা, সরকারনা ঙসি হান্ননা অয়াবা পীখ্রবা নেস্নেল এক্সপোর্ত ইন্স্যুরেন্স একাউন্ত (এন.ই.আই.এ.)দা চহি ৫গী মনুংদা , হায়বদি শেনবা চহি ২০২১-২২দগী শেনবা চহি ২০২৫-২৬ ফাওবগী মনুংদা লুপা করোর ১৬৫০গী গ্রান্ত-ইন-এদকী শেল হাপচিনবগী অয়াবা পীখ্রে।
এন.ই.আই.এ. ত্রস্ত অসি ভারত্তগী স্ত্রেতজিক অমসুং নেস্নেল ইম্পোর্তেন্স ওইবা প্রোজেক্ত এক্সপোর্তশিং খুমাং চাউশিলহন্নবা ইং ২০০৬তা লিংখৎখিবনি। এন.ই.আই.এ. ত্রস্তনা মেদিয়ম অমসুং লোং তর্ম (এম.এল.তি.)/প্রোজেক্ত এক্সপোর্তপু ই.সি.জি.সি. (মমাংদা এক্সপোর্ত ক্রেদিৎ গেরেন্তী কোর্পোরেসন ওফ ইন্দিয়া লিমিতেদ কৌরম্বা)না ভারত্তগী এক্সপোর্ত তৌবগা মরী লৈনবা এম.এল.তি./প্রোজেক্ত এক্সপোর্ত অমসুং একজিম বেঙ্কততা বাইয়র ক্রেদিৎ (বি.সি.-এন.ই.আই.এ.)তা পীবা কভরশিংদা (মপুং ফানা/খরা) শৌগত্তুনা ঙাক্লৌ পীদুনা খুমাং চাউহসিনহল্লি।
এন.ই.আই.এ. ত্রস্ততা শেল হাপচিনবনা ইন্দিয়ন প্রোজেক্ত এক্সপোর্তর (আই.পি.ই.)দা মিৎয়েং চঙলিবা মার্কেৎকী প্রোজেক্ত এক্সপোর্ত তৌবদা লৈরিবা কান্নবা কয়া লৌবা ঙমহনবদা তেংবাংগনি। লৈবাক শিনবা থুংবদগী পীরক্লিবা ভারতকী পোত্থোকশিংগী প্রোজেক্ত এক্সপোর্ততা তেংবাংবনা ভারত্তা পোত্থোক শাবগী থৌওং হেনগৎহনগনি। লুপা করোর ১৬৫০গী কোর্পস কন্ত্রিব্যুসন্না ত্রস্ত অসিগী অন্দর-রাইত তৌবগী মতিক হেনগৎহন্দুনা চাউরাকপা লুপা করোর ২৫০০০গী চাংদা শেম-শারবা পোত্থোকশিংবু লৈবাক মনুংদগী পুথোকপা ঙমহন্দুনা এন.ই.আই.এ.দা লুপা করোর ৩৩০০০গী শেলফমগী প্রোজেক্ত এক্সপোর্ত তৌবদা ঙাক্লৌ পীগনি।
হায়রিবশিং অসিগী মথক্তা, প্রোজেক্তশিংদা ভারতকী পোত্থোকশিংনা চাংচৎতা চাউরাকপা ৭৫%গী চাং য়াওই খন্নদুনা, ৱর্ল্দ বেঙ্ক অমসুং ইন্তর্নেস্নেল লেবর ওর্গনাইজেসনগী ‘এক্সপোর্ত তু জোব’ রিপোর্তকী মখাদা, চাউরাকপা শিন্মী ১২০০০না ফোর্মেল সেক্তরদা চঙগনি হায়না পানরি। মখা তানা, অপুনবা শিন্মীগী মশিং অসি (ফোর্মেল অমসুং ইনফোর্মেল অনিমক পুল্লগা) রিপোর্ত অসিদা য়ুম্ফম ওইরগা পাবদা মরী লৈনবা সেক্তরশিংদা লাখ ২.৬ হেনগৎকনি।
এন.ই.আই.এ. – পাংথোকখিবা থবকশিংগী শম্লপ্পা মরোল
১) এন.ই.আই.এ. ত্রস্ত অসি ক্রেদিৎ অমসুং পোলিতিকেল ইন্স্যুরেন্স লৈহন্দুনা মেদিয়ম অমসুং লোং তর্ম (এম.এল.তি.)/প্রোজেক্ত এক্সপোর্ত খুমাং চাউশিলহন্নবা ইং ২০০৬তা লিংখৎখিবনি
২) এন.ই.আই.এ.না কম্মর্সিএল ওইনা চত্থবা য়াবা অমসুং স্ত্রেতজিক ওইনা মরু ওইবা প্রোজেক্তশিং শৌগৎলি
৩) ভারত সরকারগী লুপা করোর ৪০০০গী কোর্পস কম্মিৎমেন্ত অমসুং মেক্সিমম লাইএবিলিতী পর্মিসন অসি তসেংবা কোর্পসকী শরুক ২০নি
৪) চহি খরসিদা ভারত সরকারদগী ফংবা তেংবাং অসি মার্চ ৩১, ২০২১ ফাওবগী ওইনা লুপা করোর ৩০৯১নি
৫) এন.ই.আই.এ.না হেক হৌদোকপদগী, ওগস্ত ৩১, ২০২১ ফাওবদা পুন্না লুপা করোর ৫৩০০০গী প্রোজেক্ত ভেল্যু লৈদুনা কভর ২১৩ পীখ্রে
৬) মসিনা প্রোজেক্ত এক্সপোর্ত লৈহন্নবা হোৎনবদা লৈখিবা চৈথেংনা অফ্রিকা অমসুং খা-এসিয়াগী মফমশিংদা খ্বাইদগী মশক থোক্না উবা ফংই
মমাংগী চহি খরদা সরকারনা পায়খৎখিবা এক্সপোর্তকা মরী লৈনবা তোঙান-তোঙানবা স্কিম অমসুং খোংথাংশিং
১) ফোরেন ত্রেদ পোলিসী (২০১৫-২০) অসি কোবিদ-১৯ লাইচৎ লৈবনা ৩০/০৯/২০২১ ফাওবা শাংদোক্লে
২) সেপ্তেম্বর ২০২১দা কোবিদ-১৯গী মতমদা লিক্বিদিতী পীনবা স্ক্রিপ বেজ স্কিম খুদিংগী মখাদা লৈবা পন্দুনা লৈবা এরিয়র খুদিংমক পীথোক্নবা লুপা করোর ৫৬,০২৭ থাদোকখ্রে
৩) রেমিসন ওফ দ্যুতিজ অমসুং তেক্স অমসুং এক্সপোর্তেদ প্রদক্ত (আর.ও.দি.তি.ই.পি.) কৌবা অনৌবা স্কিম থাদোকপা। শেনবা চহি ২০২১-২২গীদমক্তা স্কিম অসিগীদমক্তা লুপা করোর ১২,৪৫৪ কায়থখ্রে। মসি অতোপ্পা মেকানিজম অমত্তগী মখাদা হৌজিক ফাওবদা কেন্দ্র, রাজ্য অমসুং লোকেলগী থাক্তা হন্দোক্ত্রবা তেক্স দ্যুতী/লেভিজ অমুক্কা হন্না হঞ্জিন্নবা দবল্যু.তি.ও.গা চান্নবা মেকানিজম অমনি।
৪) হৌজিক্কী ওইনা মার্চ ২০২৪ ফাওবা শাংদোকখ্রবা আর.ও.এস.তি.এল. স্কিমগী খুত্থাংদা সেন্ত্রেল/স্তেত তেক্স রেমিসন্না তেক্সতাইল সেক্তরগা শৌগৎপগী চাং হেনগৎখ্রে
৫) কম্মন দিজিতেল প্লেৎফোর্ম ফোর সর্তিফিকেৎ ওফ ওরিজিন অসি ললোন ইতিক লৈহন্নবা অমসুং এক্সপোর্তরশিংনা এফ.তি.এ. শিজিন্নবা হেনগৎহন্নবা লোঞ্চ তৌখিবনি
৬) লৌউ-শিংউবা, হোর্তিকলচর, শা-উচেক য়োকপা, ঙা-য়োকপা অমসুং ফুদ প্রোসেসিংগা মরী লৈনবা এগ্রিকলচরেল এক্সপোর্ত হেন্না নুংঙাইহন্নবা পাক চাউরবা “এগ্রিকলচর এক্সপোর্ত পোলিসী” অসি হৌজিক শেম-শারি
৭) চেম্পিয়ন সর্ভিস সেক্তর ১২গী অখন্নবা এক্সন প্লান অমা চত্থদুনা সর্ভিস এক্সপোর্তপু খুমাং চাউখৎহনবা অমসুং তোঙানবা মওং চেলহনবা
৮) জিলা খুদিংগী এক্সপোর্ত তৌবা য়াবগী মতিক লৈবা পোত্থোক মশক খঙদোক্তুনা জিলাশিংবু এক্সপোর্ত হব ওইনা চাউখৎনবা হোৎনবা, পোত্থোকশিং অসি এক্সপোর্ত তৌবদা থেংনবা খুদোংচাদবশিং খঙদোকপা অসুং লোকেল এক্সপোর্তর/মেন্যুফেকচরর শৌগত্তুনা জিলা মনুংদা থবক পীবা ঙমহনবা
৯) ভারতকী ত্রেদ, তুরিজম, তেক্নোলোজী অমসুং ইঞ্চেস্তমেন্ত গোলগী মাইকৈদা মীরমদা লৈবা ভারতকী মিসনশিংনা লৌগদবা থৌদাং পাকথোক চাউথোকহনবা
১০) কোবিদ লাইচৎ য়েংদুনা তোঙান-তোঙানবা বেঙ্কিং অমসুং ফাইনেন্সিএল সেক্তর রিলিফ মিজর, মরু ওইনা এক্সপোর্ত তৌবদা অচৌবা শরুক য়ারিবা এম.এস.এম.ই., গী খুত্থাংদা লমদম অসিগী ইন্দস্ত্রী শৌগৎনবা তেংবাং লাউথোকপা
১১) ত্রেদ ইনফ্রাস্ত্রকচ্র অমসুং মার্কেত্তিং হেনগৎহন্নবা ত্রেদ ইনফ্রাস্ত্রকচ্র ফোর এক্সপোর্ত স্কিম (তি.আই.ই.এস.), মার্কেৎ এসেস ইনিসিএতিব (এম.এ.আই.) স্কিম অমসুং ত্রান্সপোর্ত অমসুং মার্কেতিং এসিস্তেন্স (তি.এম.এ.) স্কিম

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Government approves continuation of the National Export Insurance Account (NEIA) scheme and infusion of Rs. 1,650 crore Grant-in-Aid over 5 years
Capital infusion in NEIA Trust will help tap the huge potential of project exports in focus market
NEIA will be able to support project exports worth up to ₹33,000 Crore
Help create 2.6 lakh new jobs, including around 12,000 in formal sector
This decision is part of a series export related schemes and initiatives taken by the Government over the last few years
Extension of Foreign Trade Policy (2015-20) up to 31 March 2022
Release of Rs 56,027 crore in September 2021 to liquidate all pending arrears
Roll out of Remission of Duties and Taxes and Exported Products (RoDTEP) with a sanctioned amount of Rs. 12,454 crore in FY 2021-22
​​Common Digital Platform for Certificate of Origin launched to facilitate trade and increase FTA utilization by exporters
Promoting Districts as Export Hubs
Active role of Indian missions abroad towards promoting India’s trade, tourism, technology and investment goals has been enhanced
29 SEP 2021 3:59PM by PIB Delhi
Government under the leadership of Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi has undertaken a series of measures to provide a boost to the exports sector. In line with this, the Government has today approved capital infusion of has approved contribution of Grant-in-aid (Corpus) of ₹1,650 Crore to National Export Insurance Account (NEIA) over a period of five years, i.e. from FY 2021-2022 to FY 2025-2026.
NEIA Trust was established in 2006 to promote project exports from India that are of strategic and national importance. The NEIA Trust promotes Medium and Long Term (MLT) /project exports by extending (partial/full) support to covers issued by ECGC (ECGC Ltd, formerly known as Export Credit Guarantee Corporation of India Ltd.) to MLT/project export and to Exim Bank for Buyer’s Credit (BC-NEIA) tied to project exports from India.
The capital infusion in NEIA Trust will help the Indian Project Exporters (IPE) to tap the huge potential of project exports in focus market. Support to project exports with Indian content sourced from across the country will enhance the manufacturing in India. Corpus contribution of ₹1,650 Crore will enhance the underwriting capacity of the Trust and will enable NEIA to support project exports worth ₹33,000 Crore at full capacity utilization that in turn will translate into an estimated output of domestically manufactured goods to the tune of ₹25,000 Crore approximately.
In addition, assuming an average 75% Indian content in the projects, in terms of the report ‘Export to Jobs’ by World Bank and International Labour Organisation, it is estimated that around 12000 workers will move into formal sector. Further, the total workers (number of both formal and informal) will increase by 2.6 lakh in the relevant sectors as per estimates based on the report.
NEIA- Performance highlights
1. The NEIA Trust was set up in 2006 to promote Medium and Long-Term (MLT)/ project exports by enabling credit and political insurance
2. NEIA supports projects which are commercially viable and are strategically important
3. The corpus commitment of GOI is Rs.4000 crore and Maximum Liability Permissible is 20 times of the actual corpus
4. The contribution received from the Government of India over the years, as of March 31,2021 was Rs.3,091 crore
5. Since inception, NEIA has extended 213 covers, with a consolidated project value of Rs. 53,000 crores, to 52 countries as of 31st August 2021
6. Its impact in enabling project exports has been most significant in Africa and South Asia.
Various Export Related Schemes and Initiatives taken by Govt. in last few years
1. Foreign Trade Policy (2015-20) extended upto 30-09-2021 due to the COVID-19 pandemic situation
2. Rs 56,027 crore released in September 2021 to liquidate all pending arrears under all script base Schemes to provide liquidity in the COVID-19 times
3. Roll out of a new Scheme - Remission of Duties and Taxes and Exported Products (RoDTEP). Rs 12,454 crore sanctioned for the Scheme in the FY 2021-22. It is a WTO compatible mechanism for reimbursement of taxes/ duties/ levies, which are currently not being refunded under any other mechanism, at the central, state and local level
4. Support to textiles sector was increased by the remission of Central/ State taxes through the ROSCTL scheme, which has now been extended till March 2024
5. Common Digital Platform for Certificate of Origin has been launched to facilitate trade and increase FTA utilization by exporters
6. A comprehensive “Agriculture Export Policy” to provide an impetus to agricultural exports related to agriculture, horticulture, animal husbandry, fisheries and food processing sectors, is under implementation
7. Promoting and diversifying services exports by pursuing specific action plans for the 12 Champion Services Sectors
8. Promoting districts as export hubs by identifying products with export potential in each district, addressing bottlenecks for exporting these products and supporting local exporters/manufacturers to generate employment in the district
9. Active role of Indian missions abroad towards promoting India’s trade, tourism, technology and investment goals has been enhanced
10. Package announced in light of the covid pandemic to support domestic industry through various banking and financial sector relief measures, especially for MSMEs, which constitute a major share in exports
11. Trade Infrastructure for Export Scheme (TIES), Market Access Initiatives (MAI) Scheme and Transport and Marketing Assistance (TMA) schemes to promote trade infrastructure and marketing.