Ministry of Railways
Cabinet approves doubling of Rajkot-Kanalus railway line
The total estimated cost of the project will be Rs.1,080.58 crore and its escalated / completion cost is Rs.1,168.13 crore.
The total length of doubling of line is 111.20 km
Doubling of the section will increase the capacity and more traffic can be introduced on the system. The proposed doubling from Rajkot to Kanalus would lead to all round development of Saurashtra region
29 SEP 2021 3:56PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs chaired by the Hon'ble Prime Minister, Shri Narendra Modi hasapproved doubling of Rajkot-Kanalus railway line. The total estimated cost of the project will be Rs.1,080.58 crore and its escalated / completion cost is Rs.1,168.13 crore. The total length of doubling of line is 111.20 km. The project will be completed in four years.
The existing goods traffic handled on the section mainly consists of POL, Coal, Cement, Fertilizer and Food grains. The freight is generated from industries connected to private sidings taking off from the project route alignment. Future substantial Goods traffic is projected by big industries like Reliance Petroleum, ESSAR oil and Tata Chemical. The single line BG section between Rajkot — Kanalus has become over saturated and there is a need for additional parallel BG line to ease out operational working.30 pairs of passenger/mail express trains are plying on the section and existing line capacity utilization with maintenance block is up to 157.5%. Detention to both Goods and Passenger traffic will be reduced considerably after doubling. Doubling of the section will increase the capacity and more traffic can be introduced on the system.The proposed doubling from Rajkot to Kanalus would lead to all round development of Saurashtra region.

ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ରାଜକୋଟ-କାନାଲୁସ ରେଳ ଲାଇନର ଦୋହରୀକରଣକୁ କ୍ୟାବିନେଟ୍ ଅନୁମୋଦନ କରିଛି
ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପର ମୋଟ ଆନୁମାନିକ ମୂଲ୍ୟ ୧୦୮୦.୫୮ କୋଟି ଟଙ୍କା ହେବ ଏବଂ ଏହା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଅତିବେଶିରେ ସମାପ୍ତି ବେଳକୁ ୧୧୬୮.୧୩ କୋଟି ଟଙ୍କା ହୋଇପାରେ ।
ଦୋହରୀକରଣ ଲାଇନର ସମୁଦାୟ ଦୈର୍ଘ୍ୟ ହେଉଛି ୧୧୧.୨୦ କିଲୋମିଟର
29 SEP 2021 3:56PM by PIB Bhubaneswar
ଏହି ସେକ୍ସନର ଦୋହରୀକରଣ ଦ୍ୱାରା କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ଏବଂ ଏଠାରେ ଅଧିକ ରେଳଗାଡି ଚଳାଚଳ କରିପାରିବ । ରାଜକୋଟରୁ କାନାଲୁସ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରସ୍ତାବିତ ଦୋହରୀକରଣ ସୌରାଷ୍ଟ ଅଞ୍ଚଳର ସାମଗ୍ରିକ ବିକାଶ ଘଟାଇବ ।
ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଅର୍ଥନୈତିକ ବ୍ୟାପାର କ୍ୟାବିନେଟ୍ କମିଟି ରାଜକୋଟ-କାନାଲୁସସ ରେଳ ଲାଇନର ଦୋହରୀକରଣକୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଛି । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପର ଆନୁମାନିକ ମୂଲ୍ୟ ୧,୦୮୦.୫୮ କୋଟି ଟଙ୍କା ହେବ ଏବଂ ଏହାର ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଅତିବେଶିରେ ସମାପ୍ତି ବେଳକୁ ୧, ୬୮୬୮.୧୩ କୋଟି ଟଙ୍କା ହୋଇପାରେ । ଦୋହରୀକରଣ ଲେଲାଇନ୍ର ସମୁଦାୟ ଦୈର୍ଘ୍ୟ ହେଉଛି ୧୧୧.୨୦ କିଲୋମିଟର । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଚାରି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବ ।
ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହି ସେକ୍ସନରେ ମୁଖ୍ୟତଃ ପିଓଏଲ୍‍, କୋଇଲା, ସିମେଣ୍ଟ, ସାର ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ଶସ୍ୟ ପରିବହନ ହେଉଛି । ଏହି ସବୁ ସାମଗ୍ରୀ ବେସରକାରୀ ସାଇଡିଂ ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ ଶିଳ୍ପଗୁଡିକରୁ ପରିବହନ ହୁଏ । ଭବିଷ୍ୟତର ରିଲାଏନ୍ସ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ, ଏସାର ଅଏଲ ଏବଂ ଟାଟା କେମିକାଲ୍ ପରି ବଡ ଶିଳ୍ପ ଦ୍ୱାରା ବିପୁଳ ମାଲ ପରିବହନର ଆକଳନ କରାଯାଇଛି । ରାଜକୋଟ - କାନଲୁସ୍ ମଧ୍ୟରେ ଏକକ ବ୍ରଡଗଜ୍ ଲାଇନ କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଗଲାଣି ଏବଂ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଅଧିକ ସହଜ କରିବା ପାଇଁ ଅତିରିକ୍ତ ସମାନ୍ତରାଳ ବ୍ରଡଗଜ୍ ଲାଇନର ଆବଶ୍ୟକତା ଅଛି । ୩୦ ଯୋଡା ଯାତ୍ରୀ / ମେଲ୍ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ଟ୍ରେନ୍ ଏହି ସେକ୍ସନରେ ଚଳାଚଳ କରିଆସୁଛି ଏବଂ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ବ୍ଲକ ସହିତ ଥିବା ଲାଇନର ୧୫୭.୫ ପ୍ରତିଶତ କ୍ଷମତା ବ୍ୟବହାର କରୁଛି । ଲାଇନର ଦୋହରୀକରଣ ହେବା ପରେ ଉଭୟ ମାଲ୍ ଏବଂ ଯାତ୍ରୀ ଭିଡ ଯଥେଷ୍ଟ ହ୍ରାସ ପାଇବ । ଦୋହରୀକରଣ ପରେ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ଏବଂ ଅଧିକ ଗାଡି ଚଳାଚଳ ହୋଇପାରିବ । ରାଜକୋଟରୁ କାନାଲୁସ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରସ୍ତାବିତ ଦୋହରୀକରଣ ଦ୍ୱାରା ସୌରାଷ୍ଟ୍ର ଅଞ୍ଚଳର ସାମଗ୍ରିକ ବିକାଶ ହୋଇପାରିବ ।