ইলেক্সন কমিসন
তোঙান তোঙানবা রাজ্যশিং-রিজনগী পার্লিয়ামেন্তরী/এসেমব্লী কন্সতিত্যুন্সীশিংদা বাই-ইলেক্সনশিং পাংথোকপগী মতম
28 SEP 2021 12:23PM by PIB Imphal
লাইনা-লাইচৎ, ইশিং-ইচাউ, হরাউ-কুহ্মৈশিং, লমদম খরদা লৈরিবা ইংবগী কন্দিসনশিং, মরী লৈনবা রাজ্যশিং/য়ু.তি.দগী লাকখিবা ফিদবেক্তকা মরী লৈনবা ফিভমশিং কম্মিসন অসিনা য়েংশিনখ্রে অমদি অচুম্বা ৱারোলশিং অমসুং ফিভম পুম্নমক খন্নখ্রে অমদি মখাদা পীরিবা অকুপ্পা-মরোলশিং অসিগী মতুং ইন্না পার্লিয়ামেন্তরী কন্সতিত্যুন্সী অহুম(৩)দদ্রা অমসুং নগর হাভেলী অমদি দামন অমসুং দিউ, মধ্য প্রদেশ অমসুং হিমাচল প্রদেশ অমদি তোঙান তোঙানবা রাজ্যশিংদা লৈরিবা অহাংবা কুনথ্রা(৩০) মেনশিন্নবগীদমক বাই-ইলেক্সনশিং পাংথোক্নবা ৱারেপখ্রে:
সেরিএল নম্বর
রাজ্য/য়ু.তি.
পার্লিয়ামেন্তরী কন্সতিত্যুন্সী নম্বর অমসুং মমিং
১.
দদ্রা অমসুং নগর হাভেলী অমদি দামন অমসুং দিউগী য়ু.তি.
দদ্রা অমসুং নগর হাভেলী
২.
মধ্য প্রদেশ
২৮-খন্দৱা
৩.
হিমাচল প্রদেশ
২-মন্দি
সেরিএল নম্বর
রাজ্য
কন্সতিত্যুন্সী নম্বর অমসুং মমিং
১.
আন্ধ্র প্রদেশ
১২৪-বদবেল (এস.সি.)
২.
অসাম
২৮-গোসাইগাউন
৩.
অসাম
৪১-ভাবানিপুর
৪.
অসাম
৫৮-তমুলপুর
৫.
অসাম
১০১-মরিয়নি
৬.
অসাম
১০৭-থৌরা
৭.
বিহার
৭৮-কুশেস্বর অস্তান(এস.সি.)
৮.
বিহার
১৬৪-তরাপুর
৯.
হরিয়ানা
৪৬-ইলেনবেদ
১০.
হিমাচল প্রদেশ
০৮-ফতেপুর
১১.
হিমাচল প্রদেশ
৫০-আর্কি
১২.
হিমাচল প্রদেশ
৬৫-জুবল-কোৎখাই
১৩.
কর্নাতকা
৩৩-সিন্দগী
১৪.
কর্নাতকা
৮২-হনগল
১৫.
মধ্য প্রদেশ
৪৫-পৃথিবীপুর
১৬.
মধ্য প্রদেশ
৬২-রাইগাউন (এস.সি.)
১৭.
মধ্য প্রদেশ
১৯২-জোবাত (এস.তি.)
১৮.
মহারাস্ত্র
৯০-দেগলর (এস.সি.)
১৯.
মেঘালয়
১৩-মৌরিননেঙ্গ (এস.তি.)
২০.
মেঘালয়
২৪-মৌফলং (এস.তি.)
২১.
মেঘালয়
৪৭-রজাবালা
২২.
মিজোরাম
৪-তুরিয়ল (এস.তি.)
২৩.
নাগালেন্দ
৫৮-শম্তুর-চিশোর (এস.তি.)
২৪.
রাজস্থান
১৫৫-ভল্লবনগর
২৫.
রাজস্থান
১৫৭-ধরিয়ৱদ (এস.তি.)
২৬.
তেলঙ্গনা
৩১-হুজুরবাদ
২৭.
ৱেস্ত বেঙ্গল
৭-দিনহতা
২৮.
ৱেস্ত বেঙ্গল
৮৬-শান্তিপুর
২৯.
ৱেস্ত বেঙ্গল
১০৯-খর্দাহ
৩০.
ৱেস্ত বেঙ্গল
১২৭-গোসাবা(এস.সি.)
কম্মিসন অসিনা সিৎ হাংদুনা লৈরিবশিং অসি মেনশিন্নবা হায়রিবা বাই-ইলেক্সনশিং অসি পাংথোক্নবা ৱারেপখিবনি অমদি রিপ্রজেন্তেসন ওফ দি পিপল এক্ত, ১৯৫১গী সেক্সন ৩০গী মখাদা লৈরিবা প্রোভিজনশিং অমসুং সেক্সন ৩০গী মখাদা লৈরিবা ৱিদ্রোৱলগী নুমিৎ অদুগী মতুং ইন্না ভোৎ থাদবগী নুমিৎশিং অদু লেপখ্রে৷ বাই ইলেক্সনগী মতম অদু মখাদা লৈরে:
স্কেদ্যুল ১: আন্ধ্র প্রদেশ, হরিয়ানা, হিমাচল প্রদেশ, কর্নাতকা, মধ্য প্রদেশ, মহারাস্ত্র, মেঘালয়, মিজোরাম, নাগালেন্দ, তেলঙ্গনাগী এসেমব্লী কন্সতিত্যুন্সী অমদি দদ্রা অমসুং নগর হাভেলি অমদি দামন অমসুং দিউ, হিমাচল প্রদেশ, মধ্য প্রদেশকী পার্লিয়ামেন্তরী কন্সতিত্যুন্সীগীদমক৷
পোল ইভেন্তশিং
স্কেদ্যুল ১
গেজেৎ নোতিফিকেসন থোকপা নুমিৎ
০১.১০.২০২১
(ইরাই)
নোমিনেসনশিংগী অরোইবা নুমিৎ
০৮.১০.২০২১
(ইরাই)
নোমিনেসনশিং স্ক্রুতিনী তৌবগী নুমিৎ
১১.১০.২০২১
(নিংথৌকাবা)
কেন্দিদেচরশিং ৱিৎদ্রো তৌবগী অরোইবা নুমিৎ
১৩.১০.২০২১
(য়ুমশকৈশা)
ভোৎ থাদবা নুমিৎ
৩০.১০.২০২১
(থাংজ)
মশিং থিবা নুমিৎ
০২.১১.২০২১
(লৈবাকপোকপা)
ইলেক্সন লৌগদবা মমাংগী নুমিৎ
০৫.১১.২০২১
(ইরাই)
স্কেদ্যুল ২: অসাম, বিহার অমদি ৱেস্ত বেঙ্গলগী এসেমব্লী কন্সতিত্যেুন্সীগী ওইনা
পোল ইভেন্তশিং
স্কেদ্যুল ২
গেজেৎ নোতিফিকেসন থোকপা নুমিৎ
০১.১০.২০২১
(ইরাই)
নোমিনেসনশিংগী অরোইবা নুমিৎ
০৮.১০.২০২১
(ইরাই)
নোমিনেসনশিং স্ক্রুতিনী তৌবগী অরোইবা নুমিৎ
১১.১০.২০২১
(নিংথৌকাবা)
কেন্দিদেচরশিং ৱিৎদ্রো তৌবগী অরোইবা নুমিৎ
১৬.১০.২০২১
(থাংজ)
ভোৎ থাদবা নুমিৎ
৩০.১০.২০২১
(থাংজ)
মশিং থিবা নুমিৎ
০২.১১.২০২১
(লৈবাকপোকপা)
ইলেক্সন লৌগদবা মমাংগী নুমিৎ
০৫.১১.২০২১
(ইরাই)
১. ইলেক্তোরেল রোল
মথক্তা পল্লিবা এসেমব্লী কন্সতিত্যুন্সীশিংগীদমক ০১.০১.২০২১দা ফোংখিবা ইলেক্তোরেল রোলশিং অদু হায়রিবা ইলেক্সনশিংগীদমক শিজিন্নরগনি৷
২. ইলেক্ত্রোনিক ভোতিং মেছিনশিং(ই.ভি.এম.শিং) অমদি ভি.ভি.পি.এ.তি.শিং
বাই-ইলেক্সনগী পোলিং স্তেসন পুম্নমক্তা ই.ভি.এম.শিং অমদি ভি.ভি.পি.এ.তি.শিং শিজিন্ননবা কম্মিসন অসিনা ৱারেপখ্রে৷ ই.ভি.এম.শিং অমদি ভি.ভি.পি.এ.তি. মশিং মতিক চানা ফংহনখ্রে অমদি হায়রিবা মেছিনশিং অসিগী মতেংদগী পোলশিং অসি নিংথিনা পাংথোক্নবা খোঙথাং পুম্নমক লৌখৎখ্রে৷
৩. ভোতরশিং খন্দোকপা
ভোতর অমা খন্দোকপা মতমদা ইলেক্ত্রোরেল ফোতো আইদেন্তিফাই কার্দশিং(সি.পি.আই.সি.) অসিনা মরু ওইবা দোকুমেন্ত ওইগদবনি৷ অদুমওইনমক, মখাদা পল্লিবা আইদেন্তিফিকেসন দোকুমেন্ত অমা হেক্তা পোলিং স্তেসনদা উৎপা য়াগনি:
1. আধার কার্দ,
2. এম.এন.আর.ই.জি.এ. জোব কার্দ,
3. বেঙ্ক/পোস্ত ওফিসনা ইসু তৌখিবা ফোতোগ্রাফ য়াওবা পাসবুকশিং,
4. লেবর মন্ত্রালয়গী স্কিমগী মখাদা ইসু তৌখিবা হেল্থ ইন্সুরেন্স স্মার্ত কার্দ,
5. দ্রাইবিং লাইসেন্স,
6. পান কার্দ,
7. এন.পি.আর.গী মখাদা আর.জি.আই.না ইসু তৌখিবা স্মার্ত কার্দ,
8. ইন্দিয়ন পাস্পোর্ত,
9. ফোতোগ্রাফ য়াওবা পেন্সন দোকুমেন্ত,
10. কেন্দ্র/কাজ্য সরকার/পি.এস.য়ু.শিং/পব্লিক লিমিতেদ কম্পেনীশিংনা এমপ্লোইয়ীশিংদা ইসু তৌখিবা ফোতোগ্রাফ য়াওবা সর্ভিস আইদেন্তিতী কার্দশিং, অমদি
11. এম.পি.শিং/এম.এল.এ.শিং/এম.এল.সি.শিংদা ইসু তৌখিবা ওফিসিয়েল আইদেন্তিতী কার্দশিং৷
৪. মোদেল কোদ ওফ কন্দক্ত
২০১৭, জুন ২৯দা থোকখিবা কম্মিসনগী ইন্সত্রক্সন নম্বর ৪৩৭/৬/১এন.এস.তি./২০১৬-সি.সি.এস.কী মতুং ইন্না পার্য়িএল মোদিফিকেসন তৌদুনা ইলেক্সন পাংথোক্কদৌরিবা এসেমব্লী কন্সতিত্যুন্সীগী মফম পুম্নমক নত্রগা মফম অমা হেক্তা মনুং চলহন্দুনা মোদেল কোদ ওফ কন্দক্ত জিলা অদুদা অথুবা মতমদা চৎনরগনি৷
৫. ক্রিমিনেল এন্তিসিদেন্তশিংগী ই-পাউ
ৱিদ্রোৱলগী অরোইবা নুমিৎ অদুদগী হৌদুনা পোল লোইশিন্নবগীদমক লেপখিবা অরোইবা পুংফম অদুগী পুং ৪৮ ফাওবগী মনুংদা ক্রিমিনেল এন্তিসিদেন্তশিং পব্লিসিতী তৌনবগী মতম কম্মিসননা পীখ্রে৷
হিরম অসিগী মতাংদা অপুনবা ই-পাউশিং অদু মখাগী হাইপরলিঙ্ক https://eci.gov.in/files/file/12265-broad-guidelines-of-election-commission-of-india-on-publicity-of-criminal-antecedents-by-political-parties-candidates/ অসিগী মখাদা কম্মিসনগী ৱেবসাইত্তা ফংলি৷
মসি ব্রদেশ সিংহ বর্সেস সুনিল অরোরা অমসুং ও.আর.এস. হায়না মমিং থোনখিবা ২০২০গী কন্তেম্ত পেতিসন(সি) নম্বর ৬৫৬তা ভারতকী ইকাই খুম্নরবা সুপ্রিম কোর্তনা ১৩.০২.২০২০ অমসুং ১০.০৮.২০২১দা তাখিবা রাইগী মখা চত্থরকপনি, মসি ২৬.০৮.২০২১দা কম্মিসননা চিথী থাদুনা পোলিতিকেল পার্তীশিংদা শন্দোকখ্রে৷ রাইগী পেরা ৭৩.ভিগী মখাদা পীখিবা দিরেক্সন অদু য়েংশিন্নবগীদমক, হৌজিক্তি, মীহুৎ খনবগী পুং ৪৮গী মনুংদা অমদি নোমিনেসনশিং ফাইল তৌরিবা অহানবা নুমিৎ অদুগী মমাংগী চয়োল অনিদগী ঙনখৎতনা পোলিতিকেল পার্তীশিংনা ফোর্মেত সি-৭ ফোংগদবনি৷
ৱিদ্রোৱলগী অরোইবা নুমিৎতগী হৌদুনা পোল লোইশিনবগী লেপখিবা পুংফম অদুগী পুং ৪৮গী মমাং ফাওবদা ক্রিমিনেল এন্তিসিতীশিং পব্লিসিতী তৌনবা কম্মিসননা মতম লেপখ্রে৷
হিরম অসিগী মতাংদা অপুনবা ই-পাউশিং কম্মিসনগী ৱেবসাইত্তা মখাগী হাইপরলিঙ্ক অসিদা ফংলগনি https://eci.gov.in/files/file/12265-broad-guidelines-of-election-commission-of-india-on-publicity-of-criminal-antecedents-by-political-parties-candidates/
৬. কোবিদ-১৯গী মতমদা বাই-ইলেক্সনশিং পাংথোকপা / য়ৈথোকখিবা পোল পাংথোকপদা য়াম্লবা গাইদশিং ইনগদবনি
কম্মিসন অসিনা ২০২০গী ওগস্ত ২১দা য়াম্লবা গাইদলাইনশিং ফোংখ্রে৷ অমদি, মখাতাবা গাইদলাইনশিং ০৯.১০.২০২০, ০৯.০৪.২০২১, ১৬.০৪.২০২১, ২১.০৪.২০২১, ২২.০৪.২০২১, ২৩.০৪.২০২১ অমদি ২৮.০৪.২০২১দা ফোংদুনা কম্মিসনগী ৱেবসাইত্তা eci.gov.in or link https://eci.gov.in/candidate-political-parties/instructions-on-covid-19/ ফংহনখ্রে৷ ২০২১গী ওগস্ত ২৮দা থোকখিবা লেতর নম্বর ৪০-৩/২০২০-দি.এম.-আই(এ) য়েংলুবদা, কোবিদ মেনেজমেন্তগীদমক তার্গেতেদ অমদি প্রোম্ত এক্সনশিং ইমপ্লিমেন্ত তৌননবগীদমক লৈরিবা ইন্সত্রক্সনশিং অদু এম.ঐচ.এ.না ২০২১গী সেপ্তেম্বর ৩০ ফাওবা শাংদোকখ্রে৷ পোলিতিকেল পার্তীশিং/চীফ ইলেক্তোরেল ওফিসরশিংদগী ইনপ্যুতশিং লৌরবা মতুংদা অমদি এম.ঐচ.এ./এম.ও.ঐচ.এফ.দবল্যু.গী হৌজিক হৌজিক লৈরিবা ইন্সত্রক্সনশিং অসি য়েংলগা, কম্মিসননা হায়রিবা গাইদলাইনশিং অসি মখাতানা মপাঙ্গল লৈহনখ্রে৷
হায়রিবা ইন্সত্রক্সনশিং অসি স্তেক হোল্দর পুম্নমক্না ইনগদবনি৷ মখাদা লৈরিবা অসিগুম্না হায়রিবা ইন্সত্রক্সনশিং অসি ইন্দুনা মরী লৈনবা রাজ্য সরকারনা চান্নবা এক্সন/খোঙথাংশিং লৌখৎকদবনি৷
নোমিনেসন
প্রি অমসুং পোস্ত নোমিনেসন প্রোসেসিংগী মতমদা, পব্লিক মিতিংদা তৌবা য়ারোই/ আর.ও. ওফিসকী মিতর ১০০গী ৱাংমদা মখোং অহুম পানবা গারী খাম্বগী য়াগনি৷ নোমিনেসনদা মীয়াম পুন্না লাকপগী অয়াবা পীদে৷
কেম্পেন্দ মতম
1. মীফম
(i) ইন্দোর
হেক ঙম্লিবমখৈ ৩০% নত্রগা মীওই ২০০দগী তানা ফমহনবা৷ মীফম অদুদা শরুক য়াবা লাক্লিবা মীওইশিংগী মশিং অদু থিনবা রেজিস্তর অমা থম্লগনি৷
(ii) আউতদোর
স্তার কেম্পেনরশিং ওইরবদি ৫০% কেপাসিতী (কোবিদ-১৯ গাইদলাইনশিংগী মতুং ইন্না) নত্রগা মীওই ১০০০ অমদি অতোপ্পা কেস পুম্নমক্তা ৫০% কেপাসিতী নত্রগা মীওই ৫০০ ওইগদবনি৷ কেস অনিমক্তা, অয়াবা পীরিবা মশিং অসিদগী তানবা হোৎনগদবনি৷ মফম পুম্নমক পুলিসনা কোইশিনগনি অমদি ঙাক শেনগনি৷ মফম অদুদা চংলক্লিবা মী মশিং অদু য়েংশিনগনি৷ মফম অদু ঙাক শেনবা অমদি য়েংশিনবদা চংলিবা চাদিং অদু মীহুৎ/পার্তী অদুনা পীগনি৷ মপুং ফানা য়েংশিল্লিবা অমদি ঙাক শেল্লিবা গ্রাউন্দশিং অদু খক্তমক রেল্লীশিং চৎপদা শিজিন্নবা য়াগনি৷
(b) স্তার কেম্পেনরশিং
কোবিদ-১৯ লাইনা-লাইচৎ য়েংলবা হায়রিবা বাই-ইলেক্সনশিংগী স্তার কেম্পেনরশিংগী মশিং অসি নেস্নেল/স্তেত রিকোগনাইস পার্তীশিংগী ওইনা ২০দা অমদি অন-রিকোগনাইস রেজিস্তর পার্তীশিংগী ওইনা ১০দা অথিংবা থম্মী৷
(c) রোদ শো
রোদশোর অমতা তৌবা য়ারোই অমদি মোতোর/বাইক/সাইকল রেল্লীশিং চৎপা য়ারোই
(d) স্ত্রিত কোর্নর মীফম
য়াম্লবদা মীওই ৫০দগী হেন্না ফম্বা য়ারোই(কোবিদ-১৯ গাইদলাইনশিং ইন্দুনা ফংলিবা মফম অদুগী মতুং ইন্না)৷
(e) য়ুমথোং-য়ুমথোং চংবগী কেম্পেন্দ
কেন্দিদেৎশিং/মখোয়গী মীহুৎশিং য়াওনা য়ুমথোং-য়ুমথোং চৎতুনা কেম্পেন্দ চত্থবদা মীওই ৫দগী হেনবা য়ারোই৷
(f) ভিদিও ভেনগী খুৎথাংদা কেম্পেন্দ চত্থবা
কোবিদ গাইদলাইনশিং ইন্দুনা অমদি ফংলিবা মফমগী মতুং ইন্না মফম অদুদা মীওই ৫০দগী তানা পুনগদবনি৷
(g) কেম্পেন্দগীদমক গীরিশিং শিজিন্নবা
কেন্দিদেৎ/পোলিতিকেল পার্তী অমগীদমক অপুনবা গারী মশিং অসি (স্তার কেম্পেনর য়াওদনা):-২০নি
গারী অমদা য়াম্লবদা গারী অদুগী ৫০%দগী হেন্না তোংবা য়ারোই৷
সাইলেন্স পেরিয়র্দ
সাইলেন্স পেরিয়র্দ অসি পোল লোইশিনদ্রিঙৈ মমাংগী পুং ৭২নি৷
ভোৎ নুমিৎকী থবকশিং
১. অমমমদা মীওই ৩ তোংবা গারী য়াম্লবদা গারী ২ শিজিন্নবা য়াগনি৷
২. ই.সি.আই. গাইদলাইনশিংগী মতুং ইন্না পোল্লিং স্তেসনদা পোল দে এক্তিবিতী পাংথোকপা৷
ভোৎ মশিং থিবা নুমিৎ
মী য়াম্না চিন্দনবা দি.ই.ও.শিংনা মতিক চাবা খোঙথাংশিং লৌকৎলগনি৷ ভোৎ মশিং থিবগী মতম পুম্নমক্তা সোসিএল দিস্তেন্সিং অমদি অতোপ্পা কোবিদ সেফতী প্রোতোকোলশিং চেকশিন্না ইনগদবনি৷
৭. মরী লৈনবা ওথোরিতীশিংনা ফোংখিবা কোবিদ-১৯ গাইদলাইনশিং ইন্দুনা অসিগুম্বা থবক-থৌরম পুম্নমক চেকশিন্না পাংথোক্লগনি৷ সোসিএল দিস্তেন্সিং, মাস্ক, সেনিতাইজরশিং, থর্মেল স্কেনিং, ফেস শিল্দ, হেন্দ গ্লোবশিংনচিংবা শিজিন্নদুনা কোবিদ প্রোতোকোলশিং নিংথিনা ইনগদবনি৷ কোবিদ প্রোতোকোল নিংথিনা ইলহন্নবা প্রিবেন্তিব অমদি মিতিগেসন মিজর পুম্নমক্তা এস.দি.এম.এ.না থৌদাং লৌরগনি৷ কোবিদ-১৯ গাইদলাইনশিং য়েংশিনবা অমদি ঙাক্না চৎহনবদা চীফ সেক্রেতরী অমদি দি.জি. অমসুং দিস্ত্রিক লেবেল ওথোরিতীশিংনা থৌদাং লৌরগনি৷
৮. মথক্কী চৎন-কাংলোনশিং অসি কেন্দিদেৎ নত্রগা পোলিতিকেল পার্তী অমনা ঙাক্না চৎতবা তারবদি, মরী লৈনবা কেন্দিদেৎ/পার্তী অদুদা রেল্লী অমসুং মীফমনচিংবা ফম্বগী অয়াবা মখাতানা পীরোই৷ করিগুম্বা স্তার কেম্পেনর অমা হেক্তনা কোবিদ প্রোতোকোলশিং অসি থুগাইবা তারবদি, মহাক অদু কন্সতিত্যুন্সী/জিলা অুদা মখাতানা কেম্পেন্দ চত্থবগী অয়াবা পীরোই৷
৯. ইলেক্সন দ্যুতীদা য়াওরিবা প্রাইভেৎ মীওইশিং য়াওনা পোল্লিং পর্সোনেল অমদি ইলেক্সন ওফিসিয়েল পুম্নমক মখোয় মখোয়গী মথৌশিং অদু তৌদ্রিঙৈগী মাংওইননা দবল ভেক্সিন কাপকদবনি৷
১০. প্রজা মীয়াম/ইলেক্সন ওফিসিয়েলশিংগা শোক্ন-শম্নগদৌরিবা কেন্দিদেৎ/ইলেক্সন এজেন্ত/পোলিং এজেন্ত/কাউন্তিং এজেন্ত/দ্রাইভর অদু দবল ভেক্সিন কাপকদবনি৷
১১. পোল্লিং স্তেসন খুদিংমক্কী ওইনা হেল্থ ৱার্কর অমা কোবিদ নোদেল ওফিসর ওইনা খনগদবনি৷
১২. ভোৎ থাদাদ্রিঙৈ মমাং অমদি থাদারবা মতুংদা পোল অমতদা হিংশা থোকহন্দনবা সি.এস./দি.জি. অমদি মরী লৈনবা দি.এম.শিং/এস.পি.শিংনা চেকশিন-থৌরাং মতিক চানা লৌখৎলগনি অমদি তঙাই ফদবা এরেঞ্জমেন্তশিং শিল-লাংলগনি৷
জি.ও.আই.গী হকশেল মন্ত্রালয়না ফোংখিবা এদভাইজরী অসি য়েংলগা, ওইরক্লিবা ফিভম অসিদা ই.সি.আই.না কুপ্না য়েংশিনগনি অমদি লাক্কদৌরিবা ইলেক্সনশিংগীদমক গাইদলাইনশিং অদু মখাতানা চেৎশিনহল্লবা য়াই৷

Election Commission
Schedule for Bye-elections in Parliamentary/Assembly Constituencies of various States– reg.
28 SEP 2021 12:23PM by PIB Delhi
The Commission has reviewed the situations related to pandemic, flood, festivals, cold conditions in certain regions, feedback from concerned States/UT and taken into consideration all facts and circumstances and it has decided to hold bye-elections to fill vacancies in three (3) Parliamentary Constituencies of UT of Dadra & Nagar Haveli and Daman & Diu, Madhya Pradesh and Himachal Pradesh and thirty (30) vacancies in Assembly Constituencies of various States as per details given below:
Sl. No.
State/UT
Parliamentary Constituency No. & Name
1.
UT of Dadra & Nagar Haveli and Daman & Diu
Dadra & Nagar Haveli
1.
Madhya Pradesh
28-Khandwa
1.
Himachal Pradesh
2-Mandi
Sl. No.
State
Constituency No. & Name
1.
Andhra Pradesh
124-Badvel (SC)
1.
Assam
28-Gossaigaon
1.
Assam
41-Bhabanipur
1.
Assam
58-Tamulpur
1.
Assam
101-Mariani
1.
Assam
107-Thowra
1.
Bihar
78-Kusheshwar Asthan (SC)
1.
Bihar
164-Tarapur
1.
Haryana
46-Ellenabad
1.
Himachal Pradesh
08-Fatehpur
1.
Himachal Pradesh
50-Arki
1.
Himachal Pradesh
65-Jubbal- Kotkhai
1.
Karnataka
33-Sindgi
1.
Karnataka
82-Hangal
1.
Madhya Pradesh
45-Prithvipur
1.
Madhya Pradesh
62-Raigaon (SC)
1.
Madhya Pradesh
192-Jobat (ST)
1.
Maharashtra
90-Deglur (SC)
1.
Meghalaya
13-Mawryngkneng (ST)
1.
Meghalaya
24-Mawphlang (ST)
1.
Meghalaya
47-Rajabala
1.
Mizoram
4-Tuirial (ST)
1.
Nagaland
58-Shamtorr-Chessore (ST)
1.
Rajasthan
155-Vallabhnagar
1.
Rajasthan
157-Dhariawad (ST)
1.
Telangana
31-Huzurabad
1.
West Bengal
7-Dinhata
1.
West Bengal
86-Santipur
1.
West Bengal
109-Khardaha
1.
West Bengal
127-Gosaba(SC)
The Commission has decided to hold these bye-elections to fill vacancies and has fixed the dates of poll events as per provisions under Section 30 and date of withdrawal under Section 30(c) of the Representation of the People Act, 1951. The schedule of bye election is as follows:
Schedule 1: For Assembly Constituency of Andhra Pradesh, Haryana, Himachal Pradesh, Karnataka, Madhya Pradesh, Maharashtra, Meghalaya, Mizoram, Nagaland, Rajasthan, Telangana and Parliamentary Constituency of UT of Dadra & Nagar Haveli and Daman & Diu, Himachal Pradesh, Madhya Pradesh.
Poll Events
Schedule 1
Date of Issue of Gazette Notification
01.10.2021
(Friday)
Last Date of Nominations
08.10.2021
(Friday)
Date for Scrutiny of Nominations
11.10.2021
(Monday)
Last Date for Withdrawal of candidatures
13.10.2021 (Wednesday)
Date of Poll
30.10.2021 (Saturday)
Date of Counting
02.11.2021
(Tuesday)
Date before which election shall be completed
05.11.2021
(Friday)
Schedule 2: For Assembly Constituency of Assam, Bihar and West Bengal
Poll Events
Schedule 2
Date of Issue of Gazette Notification
01.10.2021
(Friday)
Last Date of Nominations
08.10.2021
(Friday)
Date for Scrutiny of Nominations
11.10.2021
(Monday)
Last Date for Withdrawal of candidatures
16.10.2021
(Saturday)
Date of Poll
30.10.2021 (Saturday)
Date of Counting
02.11.2021
(Tuesday)
Date before which election shall be completed
05.11.2021
(Friday)
1. ELECTORAL ROLL
The published Electoral Rolls for the aforesaid Assembly Constituencies w.r.t 01.01.2021 will be used for these elections.
1. ELECTRONIC VOTING MACHINES (EVMs) and VVPATs
The Commission has decided to use EVMs and VVPATs in the bye-election in all the polling stations. Adequate numbers of EVMs and VVPATs have been made available and all steps have been taken to ensure that the polls are conducted smoothly with the help of these machines.
1. IDENTIFICATION OF VOTERS
Electoral Photo Identity cards (EPIC) shall be the main document of identification of a voter. However, any of the below mentioned identification documents can also be shown at the polling station:
1. Aadhar Card,
2. MNREGA Job Card,
3. Passbooks with photograph issued by Bank/Post Office,
4. Health Insurance Smart Card issued under the scheme of Ministry of Labour,
5. Driving License,
6. PAN Card,
7. Smart Card issued by RGI under NPR,
8. Indian Passport,
9. Pension document with photograph,
10. Service Identity Cards with photograph issued to employees by Central/State Govt./PSUs/Public Limited Companies, and
11. Official identity cards issued to MPs/MLAs/MLCs.
1. MODEL CODE OF CONDUCT
The Model code of conduct shall come into force with immediate effect in the district(s) in which the whole or any part of the Assembly constituency going for election is included, subject to partial modification as issued vide Commission’ s instruction No. 437/6/1NST/2016-CCS, dated 29th June, 2017 (available on the commission's website).
1. INFORMATION REGARDING CRIMINAL ANTECEDENTS
The Commission has prescribed timeline for publicity of criminal antecedents during the period starting from the day following the last date of withdrawal and upto 48 hours before ending with the hour fixed for conclusion of poll.
The consolidated instructions on this matter is available on the Commission’s website under the following hyperlink https://eci.gov.in/files/file/12265-broad-guidelines-of-election-commission-of-india-on-publicity-of-criminal-antecedents-by-political-parties-candidates/
This is in furtherance of the judgment of the Hon’ble Supreme Court of India dated 13.02.2020 and 10.08.2021 in Contempt Petition (C) No. 656 of 2020 titled Brajesh Singh Vs. Sunil Arora & Ors., which has been circulated to political parties vide Commission’s letter dated 26.08.2021. In pursuance of the direction given under Para 73.v of the judgment, now, Format C-7 should be published by the political parties within 48 hours of the selection of the candidate and not prior to two weeks before the first date of filing of nominations.
The Commission has also prescribed following timeline for publicity of criminal antecedents during the period starting from the day following the last date of withdrawal and upto 48 hours before ending with the hour fixed for conclusion of poll.
The consolidated instructions on this matter is available on the Commission’s website under the following hyperlink https://eci.gov.in/files/file/12265-broad-guidelines-of-election-commission-of-india-on-publicity-of-criminal-antecedents-by-political-parties-candidates/
1. BROAD GUIDELINES TO BE FOLLOWED DURING THE CONDUCT OF BYE-ELECTIONS /ADJOURNED POLL DURING the period of COVID-19
The Commission has issued broad guidelines on 21st August, 2020. Also, it has issued further guidelines on 09.10.2020, 09.04.2021, 16.04.2021, 21.04.2021, 22.04.2021, 23.04.2021 and 28.04.2021 available on Commission’s website eci.gov.in or link https://eci.gov.in/candidate-political-parties/instructions-on-covid-19/. Also, vide letter No.40-3/2020-DM-I(A) dated 28th August, 2021, instructions for implementation of targeted and prompt actions for COVID management has been extended by MHA up to 30th September, 2021. After taking inputs from the political parties/Chief Electoral Officers and keeping the extant instructions of MHA/MoHFW in view, the Commission has further strengthened these guidelines. Further, the Commission’s all instructions relating to conduct of General Election in West Bengal during the COVID-19 period shall also be mutatis mutandis applicable for these bye-elections/adjourned poll.
All stake holders shall abide by these instructions. State Government concerned shall take all appropriate actions/measures in compliance to these instructions as follows.
1
Nomination
During Pre and post nomination procession, public meeting prohibited / Only three vehicles permitted within a periphery of 100 meters of RO's office. No procession for nomination shall be permitted.
2
Campaign period
(a) Meeting for
(i) Indoor
30% of allowed capacity or 200 persons, whichever is less. A register will be maintained to count the number of people attending the meeting.
(ii) Outdoor
With 50% of capacity (as per Covid-19 guidelines) or 1000 in the case of Star Campaigners and 50% of the capacity or 500 in all other cases. In either case, the allowed number is whichever is less. The entire area will be cordoned off and will be guarded by the police. The count of people entering the ground will be monitored. Expenditure for the cordoning/barricading will be borne by the candidate/party. Only those grounds which are cordoned/barricaded completely will be used for rallies.
(b) Star Campaigners
Number of Star Campaigners restricted to 20 for these bye-elections for National /State recognized parties and 10 for un-
recognized registered parties in the wake of the Covid-19 pandemic.
(c) Road show
No Roadshow shall be allowed and No Motor/Bike/Cycle rallies to be allowed
(d) Street corner meeting
Maximum 50 persons shall be allowed (Subject to availability of space and compliance to COVID-19 guidelines.)
(e) Door to door campaign
Door to door campaign with 5 persons including candidates/their representatives.
(f) Campaign through video van
Not more than 50 audiences shall be allowed in one cluster point subject to availability of space and compliance to covid guidelines.
(g) Use of vehicles for campaign
Total vehicles allowed for a candidate/political party (excluding Star Campaigner):- 20
Maximum no. of persons allowed per vehicle 50% of the capacity.
3
Silence period
The silence period is 72 hours before the end of poll.
4
Poll day activities
1. Maximum 2 vehicles with 3 persons each shall be allowed. Security as per the applicable extant guidelines.
2. Poll day activity on polling station as per ECI guidelines.
5
Counting day
DEOs to take appropriate measures to prevent crowding. Social distancing and other COVID safety protocols to be strictly adhered to at all the times during counting.
1. All such activities will be strictly complied as per the Covid-19 guidelines issued by competent authorities. Social distancing and use of mask, sanitizers, thermal scanning, face shield, hand gloves, etc., as per COVID-19 protocol, have to be complied with. SDMA is responsible for all preventive and mitigation measures to ensure adherence to COVID protocol. Chief Secretary and DG and district level authorities will be responsible for monitoring, supervision and compliance of covid-19 guidelines.
2. If a candidate or political party violates any of the above guidelines, no more permission shall be given to the concerned candidate/party for rallies, meetings etc. If any star campaigner violates the COVID protocols, he shall not be allowed to campaign further in that constituency/district.
3. All polling personnel and election officials including the private persons engaged in the election duty shall be double vaccinated before taking their services.
4. Candidate/election agent/polling agent counting agent/driver etc. whoever is coming in contact with the public or election officials have to be double vaccinated.
5. One health worker to be appointed as COVID nodal officer for each Polling Station.
6. CS/DG and concerned DMs/SPs shall take enough preventive measures and make necessary arrangements to ensure that no poll related violence occurs during pre and post poll.
In the light of advisory issued by the Health Ministry of GoI, ECI will keep a close watch on the evolving situation and may further tighten the guidelines for the upcoming elections.