Prime Minister's Office
PM to bring home 157 artefacts & antiquities from the US
Artefacts include cultural antiquities and figurines related to Hinduism, Buddhism and Jainism
Most of the items belong to the period of 11th CE to 14th CE as well as historic antiquities belonging to Before Common Era
Endeavour embodies continuous efforts by the Modi Government to bring back our antiquities & artefacts from across the world
25 SEP 2021 9:13PM by PIB Delhi
157 artefacts & antiquities were handed over by the United States during Prime Minister Modi’s visit. PM conveyed his deep appreciation for the repatriation of antiquities to India by the United States. PM Modi & President Biden committed to strengthen their efforts to combat the theft, illicit trade and trafficking of cultural objects.
The list of 157 artefacts includes a diverse set to items ranging from the one and a half metre bas relief panel of Revanta in sandstone of the 10th CE to the 8.5cm tall, exquisite bronze Nataraja from the 12th CE. The items largely belong to the period of 11th CE to 14th CE as well as historic antiquities such as the copper anthropomorphic object of 2000 BC or the terracotta vase from the 2nd CE. Some 45 antiquities belong to the Before Common Era.
While half of the artifacts (71) are cultural, the other half consists of figurines which relate to Hinduism (60), Buddhism (16) and Jainism (9).
Their make spreads across metal, stone and terracotta. The bronze collection primarily contains ornate figurines of the well-known postures of Lakshmi Narayana, Buddha, Vishnu, Siva Parvathi and the 24 Jain Tirthankaras and the less common Kankalamurti, Brahmi and Nandikesa besides other unnamed deities and divine figures.
The motifs include religious sculptures from Hinduism (Three headed Brahma, Chariot Driving Surya, Vishnu and his Consorts, Siva as Dakshinamurti, Dancing Ganesha etc), Buddhism (Standing Buddha, Boddhisattva Majushri, Tara) and Jainism (Jain Tirthankara, Padmasana Tirthankara, Jaina Choubisi) as well as secular motifs (Amorphous couple in Samabhanga, Chowri Bearer, Female playing drum etc).
There are 56 terracotta pieces (Vase 2nd CE, Pair of Deer 12th CE, Bust of Female 14th CE) and an 18th CE sword with sheath with inscription mentioning Guru Hargovind Singh in Persian).
This continues the efforts by the Modi Government to bring back our antiquities & artefacts from across the world.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা য়ু.এস.তগী আর্তিফেক্ত অমদি এন্তিক্বুইতী ১৫৭ ভারত্তা পুরক্লগনি
হিন্দুইজম, বুদ্ধিজম অমদি জেনিজমদা মরী লৈনবা কল্চরেল এন্তিক্বুইতীশিং অমদি ফিগরিনশিং আর্তিফেক্তশিংগী মনুং চল্লি
আইতেম অয়াম্বশিংদি ১১শুবা সি.ই.দগী ১৪শুবা সি.ই. মতমগীনি অমদি ইতিহাসিক ওইরবা এন্তিক্বুইতীশিংনা কম্মন ইরা মমাংগীনি
মালেম অসিগী মফম পুম্নমক্তদগী ঐখোয়গী এন্তিক্বুইতীশিং অমদি আর্তিফেক্তশিং অমুক হন্না পুরক্নবা মোদী সরকারনা লেপ্প-লৈতনা য়াম্না কন্না হোৎনরি
25 SEP 2021 9:13PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী মোদীগী অমেরিকা খোঙচৎতা য়ুনাইতেদ স্তেতসনা আর্তিফেক্ত অমদি এন্তিক্বুইতী ১৫৭ খুৎশিন্নরকখি৷ য়ুনাইতেদ স্তেতসনা ভারত্তা এন্তিক্বুইতীশিং অমুক হন্না খুৎশিন্নবিরকপগীদমক প্রধান মন্ত্রীনা অদুক্কী মতিক পেঞ্জবা ফোংদোকখি৷ কল্চরেল ওবজেক্তশিং হুরাল্লিবা, নিয়ম লান্না ললোন-ইতিক তৌরিবা অমদি ত্রাফিক্কিং থেংননবা প্রধান মন্ত্রী মোদী অমদি রাস্ত্রপতি বিদেননা মখোয়গী মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা হোৎনখি৷
আর্তিফেক্ত ১৫৭কী লিস্ততা য়াওরিবশিং অদুদি ১০শুবা সি.ই.গী লৈঙোইনা শাবা রেবন্তাগী মীতর অমগা মখায় ৱাংবা বেস রিলিফ পেনেলদগী হৌদুনা সেন্তিমীতর ৮.৫ ফাওবা ৱাংবা পোৎলমশিংগী মখলশিং, ১২শুবা সি.ই.গী এক্সক্বুইসাইত ব্রোঞ্জ নতারাজানি৷ পোৎলমশিং অয়াম্বদি ১১শুবা সি.ই.দগী ১৪শুবা সি.ই.গী মতমগীনি অমদি ২০০০ বি.সি.গী কোরিনা শাবা এনথ্রোপোমোর্ফিক ওবজেক্ত নত্রগা ২শুবা সি.ই.গী তেরাকোত্তা বেস অসিনা ইতিহাসিক ওইরবা এন্তিক্বুইতীশিং মনুং চল্লি৷ এন্তিক্বুইতী ৪৫রোমদি কম্মন ইরা মমাং মতমগী মনুং চল্লি৷
আর্তিফেক্ত তংখায় অমরোমদি (৭১) কল্চরেল ওই, অতোপ্পা তংখায় অদুনা হিন্দুইজম(৬০), বুদ্ধিজম(১৬) অমদি জেনিজম(৯)দা মরী লৈনবা ফিগরিনশিং ওই৷
শেঞ্জেংগী কল্লেক্সনদা অতোপ্পা মমিং থোন্দবা লাইশিং অমদি দিবাইন ফিগরশিং য়াওবগী মথক্তা কা-হেন্না কম্মন ওইদবা কনকলামুর্তি, ব্রহ্মী অমদি নন্দিকেসা অমসুং মরু ওইনা লক্ষমী নরায়ন, বু্দ্ধ, বিশনু, শিব পর্বতি অমদি জেন তির্থঙ্করাস ২৪গী নিংথিংনা মশক খঙনরবা পোস্তরশিংগী ওর্নেত ফিগরিনশিং য়াওরি৷
মোতিফশিংগী মনুং চল্লিবশিং অদুদি হিন্দুইজম (মকোক অহুম পানবা ব্রহ্ম, দোলাই থৌবা সুর্য, বিশনু অমদি মহাক্কী খোঙলোইশিং, শিবনা দক্সিনামুর্তি, দান্সিং গনেশ), বুদ্ধিজম (স্তেন্দিং বুদ্ধ, বোদ্ধিসতভ মজুশ্রী, তরা) অমদি জেনিজম (জেন তির্থঙ্করা, পদ্মসনা তির্থঙ্করা, জেনা চৌবিসি) অমসুং সেকুলর মোতিফশিংগী(ধোন থিনবী নুপী, চৌরি বিয়রর, সমাবঙ্গাদা এমোর্ফস কপল)রিলিজিয়র্স স্কল্পচরশিংনি৷
তেরাকোত্তা পিচ ৫৬(বেস ২শুবা সি.ই., ১২শুবা সি.ই.গী শজি জুরা, ১৪শুবা সি.ই.গী নুপীগী মকোক, লেংজুম অমদি থবাক য়াওবা অহকপা) অমদি পর্সিয়ন লোন্দা গুরু হরগোবিন্দ সিংহ হায়না হক্তুনা মখুম য়াওবা ১৮শুবা সি.ই.গী থাং অমা লৈ৷
মালেম অসিগী মফম পুম্নমক্তদগী ঐখোয়গী এন্তিক্বুইতীশিং অমদি আর্তিফেক্তশিং অমুক হন্না পুরক্নবা মোদী সরকারনা লেপ্প-লৈতনা য়াম্না কন্না হোৎনরি