হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রী শ্রী মনসুখ মান্দাবিয়ানা পোস্ত কোবিদ সিক্বেলি মোদ্যুলশিং রিলিজ তৌখ্রে
“হায়রিবা মোদ্যুলশিং অসিনা দোক্তরশিং অমদি হোল্থ কেয়র ৱর্করশিংনা কোবিদকী লোঙ্গ তর্ম ইফেক্তশিংগী ইসু অসি থেংননবা লমজিং-লমতাক পীরগনি: শ্রী মান্দাবিয়া
“করিগুম্বা ফ্রন্তলাইন ৱর্করশিং অসি নিংথিনা খঙহল্লবা অমদি ত্রেনিং মতিক চানা পীরবদি, মখোয়না পোস্ত-কোবিদ চেলেঞ্জশিংগী মাইয়োক্তা লান্থেংনবদা য়াম্না মরু ওইবা রিসোর্স অমা ওইরকপা ঙমগনি”: দা. ভারতি প্রবীন পৱার
23 SEP 2021 12:42PM by PIB Imphal
হকশেল অমসুং য়াইফ-যুম্বালগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, দা. ভারতি প্রবীন পৱার শরুক য়াদুনা হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বালগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী মনসুখ মান্দাবিয়ানা পোস্ত কোবিদ সিক্বেলি মোদ্যুলশিং রিলিজ তৌখি৷ হায়রিবা মোদ্যুলশিং অসিনা কোবিদকী লোঙ্গ তর্ম ইফেক্তশিং অসি থেংননবা ভারত্তা লৈরিবা দোক্তরশিং, নর্সশিং, পেরামেদিকশিং অমদি কম্ম্যুনিতী হেল্থ ৱর্করশিংগী কেপাসিতী শেমগৎপদা মতেং পাংলগনি৷
গাইদলাইনশিং অসি রিলিজ তৌখিবদা মহাক্কী অপাম্বশিং অদু ফোংদোক্লদুনা, কোবিদকী লোঙ্গ তর্ম ইফেক্তশিংগী ইসু অসি থেংনবদা দোক্তরশিং অমদি হেল্থ কেয়র ৱর্করশিংদা লমজিং-লমতাক পীননবা হায়রিবা মোদ্যুলশিং অসি শেমখিবনি হায়না কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রীনা ফোংদোকখি৷ ত্রিতমেন্ত অসিগী নেগেতিব ইফেক্ত লাকহন্দনবা অমদি সাইদ ইফেক্তশিংগী চাং য়াম্না নেমহন্নবা কোবিদকী প্রোএক্তিব অমদি কমপ্রিহেন্সিব ত্রিতমেন্ত দরকার ওই হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷
“ম্যুকোর্মাইকোসিসকী কেসশিংগুম্বা স্তিরোইদশিংগী দোজ কা-হেন্না চাশিনবদগী পেসেন্তশিংদা পোস্ত-কোবিদ ইফেক্তকী খুদোংথিবশিং লাকপা ঐখোয়না থেংনখ্রে৷ সাইদ ইফেক্ত লৈতবা নত্রগা য়াম্না নেম্না লৈবা হিদাক-লাংথকশিং চাবা অসি য়াম্না মরু ওই৷ ঐখোয়গী মাংজৌননা চেকশিন্না থেংনহৌরবদি, মতুং তারকপদা লাক্কদৌরিবা কোবিদকী চৈথেংশিং অসি থেংনবদা মহৈ ওইগনি৷ কোবিদনা মরম ওইদুনা লৈরিবা অকিবা, মেন্তেল হেল্থ ইসুশিংগুম্বা ঐখোয়গী সমাজ অসিদা লৈরিবা পোস্ত-কোবিদকা মরী লৈনবা পর্সেপ্সনশিং অসি থেংনবা য়াম্না মরু ওই৷ মরম অদুনা, হায়রিবা পোস্ত-কোবিদ ইসুশিং অসি খঙদোক্নবা অমদি রিসোল্ব তৌনবা হোৎনবা য়াম্না মরু ওই৷ পোস্ত কোবিদ সিক্বেলি মোদ্যুলশিং শেমদুনা হায়রিবা পোস্ত কোবিদ কমপ্লিকেসনশিং অসি য়েংশিন্নবা লৈবাক অসিদা লৈরিবা রিসোর্চ পর্সনশিংনা হোৎনখ্রে৷ হায়রিবা মোদ্যুলশিং অসি হেল্থকেয়র প্রোফেস্নেলশিংগী তোঙান তোঙানবা ফিল্দশিং অসি ৱাখলদা থমদুনা শেমখিবা অখন্নবা মোদ্যুলশিংনি৷”হায়না মহাক্না মখাতানা ফোংদোকখি৷
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা, দা. ভারতি প্রবীন পৱারনা মেন্তেল হেল্থ ইসুশিং অসি থেংনবা দরকার ওই হায়না ফোংদোকখি৷ “মসিগী লাইনা-লাইচৎ অসিনা ঐখোয়গী হেল্থ অমদি হেল্থ কেয়র সিস্তেমদা মমাংগী মতমদা অমুক্তা থেংনখিদ্রিবা চেলেঞ্জ অমা থেংনহল্লে৷ মীশিং য়াম্না লৈরিবা লৈবাক অমগী ওইনদি মেন্তেল হেল্থ কেয়র অসি অচৌবা চেলেঞ্জ অমনি৷ মসিগী মেন্তেল হেল্থগী চেলেঞ্জ অসি থেংননবা ঐখোয়না ঐখোয়গী কেপাসিতী শেমগৎপা দরকার ওই৷ করিগুম্বা ফ্রন্তলাইন ৱর্করশিং অসি নিংথিনা খঙহল্লবা অমদি ত্রেনিং মতিক চানা পীরবদি, মখোয়না পোস্ত-কোবিদ চেলেঞ্জশিংগী মাইয়োক্তা লান্থেংনবদা য়াম্না মরু ওইবা রিসোর্স অমা ওইরকপা ঙমগনি৷ পোস্ত কোবিদকী চৈথেংশিং অসি লান্থেংনবা ঙম্নবা ঐখোয়না ঐখোয় ইশা অসি ইক্ব্যুইপ তৌনবা হোৎনরিবা মতম অসিদা, চৈথেংশিং অসি অরোইবা তাংকক অমদা পুরকপা য়াম্না মরু ওই৷ স্তেত হেল্থ এক্সপর্তশিংনা ফোংদোকখিবা তঙাই ফদবশিং অসিদা বেজ তৌদুনা মেন্তেল হেল্থ অমদি অতোপ্পা ইসুশিংগীদমক ত্রেনিং মোদ্যুলশিং শেমখ্রে”হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷ কোবিদ-১৯ অসি মীওইবা জাতিগী অরোইবা লাইনা-লাইচৎ ওইহন্নবা ঐখোয় পুন্না অমতা ওইনা হোৎনমিন্নসি হায়না মহাক্না মখাতাখি৷
থৌরম অসিদা এম.ও.ঐচ.এফ.দবল্যু.গী সেক্রেতরী, শ্রী রাজেশ ভুশন, দি.জি.ঐচ.এস., দা. সুনিল কুমার অমদি হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়গী অতোপ্পা সেনিয়র ওফিসরশিংসু শরুক য়াখি৷

Ministry of Health and Family Welfare
Union Health Minister Shri Mansukh Mandaviya releases Post Covid Sequelae Modules
“These modules will provide guidance to doctors and health care workers to deal with the issue of long term effects of COVID”: Shri Mandaviya
“If the Frontline workers are equipped with proper knowledge and training, they can become a valuable resource in this fight against post-COVID challenges”: Dr Bharati Pravin Pawar
23 SEP 2021 12:42PM by PIB Delhi
Union Minister for Health and Family Welfare Shri Mansukh Mandaviya released Post COVID Sequelae Modules in the presence of Dr. Bharati Pravin Pawar, Union Minister of State for Health and Family Welfare. These modules will help in building the capacity of the doctors, nurses, paramedics and community health workers across India to deal with long term effects of COVID.
Expressing his happiness on the release of guidelines, the Union Health Minister said that these have been prepared to provide guidance to doctors and health care workers to deal with the issue of long term effects of COVID. He said that proactive and comprehensive treatment of COVID is required to ensure minimum side effects and no negative effect of the treatment.
He further added, “We have witnessed the consequences of Post-COVID effect in patients due to taking higher doses of steroids like cases of Mucormycosis. It is important to take medicines, with less or negligible side effects. If we are alert beforehand, it will be fruitful in tackling the future consequences of COVID. The perceptions related to Post-COVID that are perpetuating in our society like fears, mental health issues resulting due to COVID are important to be tackled. So, it’s important to understand these Post-COVID issues and resolve them. Efforts have been made by the resource persons across the country for the management of these post COVID complications to prepare post COVID sequelae modules. These are very specialized modules prepared by keeping in mind various fields of Healthcare Professionals.”
Speaking on the occasion, Dr Bharati Pravin Pawar emphasized on the need to tackle mental health issues and to reach the last mile. She said, “This Pandemic has put an unprecedented challenge on our Health and Health Care System. Mental Health Care is a big challenge for a country with such a large population. We need to build our capacity to tackle this challenge of mental health. If the Frontline workers are equipped with proper knowledge and training, they can become a valuable resource in this fight against these post-COVID challenges. When we are trying to equip ourselves to fight against post COVID consequences, it’s also important to take these to the last mile. The training modules for mental health and other issues have been prepared based on the needs expressed by state health experts.” She added that we should all work together to ensure that COVID-19 becomes the last human Pandemic.
Shri Rajesh Bhushan, Secretary, MoHFW, Dr. Sunil Kumar, DGHS and other senior officers of the Ministry of Health and Family Welfare were also present.