লেবর অমসুং ইম্প্লোইমেন্ত মন্ত্রালয়
লৈবাক শিনবা থুংবগী অনওর্গনাইজ শিন্মীশিং রেজিস্তর তৌবগী খোঙজেল য়াঙথৎলক্লি, ই-শ্রম পোর্তেলদা করোর ১ হেন্না রেজিস্তর তৌখ্রে
বিহার, ওরিশা, উত্তর প্রদেশ অমসুং নোংচুপ বেঙ্গলনা মাংজিল থারি
কম্মন সর্ভিস সেন্তরশিংনা রেজিস্ত্রেসন তৌবগী থৌওংদা মরু ওইবা থৌদাং লৌরি, সি.এস.সি.শিংগী খুত্থাংদা চাউরাক্না ৬৮% রেজিস্তর তৌরে
লেবর মন্ত্রী, রাজ্য মন্ত্রী অমসুং সেনিয়র ওফিসিএলশিংনা তোঙান-তোঙানবা রাজ্যশিংদা চত্তুনা অনওর্গনাইজ শিন্মীশিং অমসুং ত্রেদ য়ুনিয়নগী লুচিংবশিং অমদি মীদিয়াগা ৱারী শাদুনা ই-শ্রম পোর্তেলগী থৌওং অমসুং কান্নবগী মতাংদা খঙহল্লি
19 SEP 2021 6:11PM by PIB Imphal
ই-শ্রম পোর্তেলনা ওগস্ত ২৬তা হেক লোঞ্চ তৌখিবদগী অনওর্গনাইজ শিন্মীশিং রেজিস্তর তৌহনবগী খোঙজং কনখৎলক্লি। চাউরাকপা নুমিৎ ২৪নিগী মনুংদা, পোর্তেল অসিদা শিন্মী করোর ১ (নত্ত্রগা মিলিয়ন ১০) হেন্না রেজিস্তর তৌরে। পোর্তেল অসিদা ঙসি ফাওবদা ৱর্কর ১,০৩,১২,০৯৫ রেজিস্তর তৌরক্লে। মসিগী মনুংদা, চাউরাকপা বেনিফিশরী ৪৩%না নুপীনি অমসুং ৫৭%না নুপানি।
কন্সত্রক্সন, ফীরোল পুথোকপা, ঙা-ফাবা, গিগ অমসুং প্লেৎফোর্মগী থবক, লম্বীদা পোৎ য়োনবা, য়ুমগী থবক তৌবা, লৌউবা অমসুং মরী লৈনবশিং, ত্রান্সপোর্ত সেক্তর অমসুং অতোপ্পনচিংবা তোঙান-তোঙানবা সেক্তরশিংগী অনওর্গনাইজ শিন্মীশিংগী পাক চাউবা দেতাবেজ অমা শেম্বগী খ্বাইদগী অহানবা খোংথাং ওইরিবা, ই-শ্রম পোর্তেল অসি লেবর অমসুং ইমপ্লোয়মেন্তকী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী ভুপেন্দর য়াদব অমসুং রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী রামেশ্বর তেলীনা ওগস্ত ২৬তা হৌদোকখিবনি।
মশিং থীঙমদ্রবা মাইগ্রেন্ত শিন্মীশিংগী শরুক্না মসিগী সেক্তরগী থবকশিংদা শরুক য়ারি। ইকোনোমিক সর্ভে ২০১৯-২০গী মতুং ইন্না, লৈবাক অসিদা লৈবা ওনওর্গনাইজ শিন্মীগী (য়ু.দবল্যু.) মশিংসি চাউরাক্না করোর ৩৮নি অমসুং মখোয়শিংবু পোর্তেল অসিদা রেজিস্তর তৌহন্নবা পান্দম থম্লি। হায়রিবা মাইগ্রেন্ত শিন্মীশিংনা হৌজিক্তি ই-শ্রম পোর্তেলদা রেজিস্তর তৌবগী খুত্থাংদা তোঙান-তোঙানবা সোসিএল সেক্যুরিতী অমসুং থবক্তা য়ুম্ফম ওইবা স্কিম কয়াগী কান্নবা লৌবা য়ারগনি।
শ্রী ভুপেন্দর য়াদব, শ্রী রামেশ্বর তেলী, লেবর অমসুং ইমপ্লোয়মেন্ত সেক্রেতরী, শ্রী অপুর্বা চন্দ্র অমসুং চীফ লেবর কম্মিস্নর (সেন্ত্রেল) অমসুং সি.এল.সি.গী অতোপ্পা রিজনেল ওফিসরশিংনা অনওর্গনাইজ শিন্মীশিং, ত্রেদ য়ুনিয়নগী লুচিংবশিং অমদি মীদিয়াগা ৱারী শাদুনা অনওর্গনাইজ সেক্তরগী শিন্মীশিংগী লৈবাক্কী দেতাবেজ শেম্নবগীদমক্তা হন্দক্তা লোঞ্চ তৌখিবা ই-শ্রম পোর্তেলগী থৌওং অমসুং কান্নবগী মতাংদা খঙহনখ্রে। মসিগী মথক্তা, সি.এল.সি. (সি.)না রেজিস্তর তৌবগী থৌওং হেনগৎহন্নবা অসিগুম্বা মীফম মঙা পাংথোকখি অমসুং থৌওং অসি য়াম্না মাই পাকপা ওইখি।
লেবর অমসুং ইমপ্লোয়মেন্ত অমসুং ইনভাইরনমেন্তকী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী ভুপেন্দর য়াদবনা সেপ্তেম্বর ১৯, ২০২১দা ইম্ফাল, মনিপুরগী রেজিস্ত্রেসন সেন্তর অমদা অনওর্গনাইজ সেক্তরগী শিন্মীশিংগা ৱারী শাবা অমসুং ই-শ্রম কার্দ য়েন্থোকপা
রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী রামেশ্বর তেলীনা সেপ্তেম্বর ১৮, ২০২১দা জবলপুর, মধ্য প্রদেশকী রেজিস্ত্রেসন সেন্তর অমদা অনওর্গনাইজ সেক্তরগী শিন্মীশিংগা ৱারী শাবা অমসুং ই-শ্রম কার্দ য়েন্থোকপা
খ্বাইদগী নৌবা দেতাগী মতুং ইন্না, বিহার, ওরিশা, উত্তর প্রদেশ অমসুং নোংচুপ বেঙ্গলনা খ্বাইদগী য়াম্না রেজিস্তর তৌদুনা মখাদা উৎলিবা গ্রাফনা তাকপগুম্না খোঙথাং অসিদা মাংজিল থারি। অদুবু, মশিংশিং অসি খন্নবা মতমদা খরদি খন্থবা থোকই। অপিকপা রাজ্য অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরী (য়ু.তি.)না রেজিস্তর তৌরবা শিন্মীগী মশিং হন্থনা লৈ অমসুং মসিদি পুম্নমক্না খঙনরবা ৱাফম্নি।
খোঙজং অসি কেরলা, গুজরাত, উত্তরাখন্দ, মেঘালয়, মনিপুর, অরুনাচল প্রদেহস, লদাখ, জম্মু অমসুং কশ্মির অমসুং চন্দিগরগুম্বা রাজ্য অমদি য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংদা হেন্না খুমাং চাউশিলহনবগী তঙাই ফদবা লৈ। রেজিস্ত্রেসন তৌবনা অনওর্গনাইজ সেক্তর অমসুং ইমপ্লোয়মেন্তকী শিন্মীশিংগীদমক্তা শেম-শারিবা তোঙান-তোঙানবা মরু ওইবা য়াইফ-য়ুম্বালগী প্রোগ্রাম অমসুং কান্নবশিং খোঙজেল থুনা ফংহনবদা তেংবাংগদৌরিবনি।
রেজিস্তর তৌরবা শিন্মী মশিং (ক্লাস রেঞ্জ)
রাজ্য মশিং
রাজ্য অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরী
<১০,০০০
১৫
মেঘালয়, ত্রিপুরা, নাগালেন্দ, মনিপুর, হিমাচল প্রদেশ, চান্দিগর, পুদুচেরী, মিজোরম, সিক্কিম, গোৱা, অরুনাচল প্রদেশ, অন্দমান অমসুং নিকোবার ইথৎ, দদ্রা অমসুং নগর হবেলী অমসুং দামন এন্দ দ্যু, লদাখ, লক্ষদ্বীপ
১০,০০০ – ১,০০,০০০
১০
তমিল নাদু, হরিয়ানা, ছতিসগর, দিল্লী, তেলঙ্গানা, গুজরাত, উত্তরাখন্দ, জম্মু অমসুং কশ্মির, কেরলা, মেঘালয়
১,০০,০০০ – ৩,০০,০০০
মহারাস্ত্রা, ঝার্খন্দ
> ৩,০০,০০০
১০
বিহার, ওরিশা, উত্তর প্রদেশ, নোংচুপ বেঙ্গল, মধ্য প্রদেশ, রাজস্থান, পঞ্জাব, অসম, কর্নাতকা, আন্ধ্র প্রদেশ
লৌউ-শিংউ অমসুং কন্সত্রক্সনগী সেক্তর অনিসিনা ভারত্তা থবক পীরিবা য়াম্লবা ভোল্যুম অসিগী মতুং ইন্না সেক্তর অনিসিদগী রেজিস্তর তৌরকপা শিন্মী মশিংনা খ্বাইদগী য়াম্লি। মসিদা নত্তনা, য়ুমগী থবক তৌবশিং, ফিরোলগী সেক্তর, ওতোমোবিল অমসুং ত্রান্সপোর্ত সেক্তর, ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং হার্দ-ৱেয়র, কেপিতেল গুদ্‌স, এজুকেসন, হেল্থকেয়র, রিতেল, তুরিজম অমসুং হোস্পিতালিতী, ফুদ ইন্দস্ত্রী অমসুং অতোপ্পা হীরম কয়াগী শিন্মীশিংনা পোর্তেল অসিদা রেজিস্তর তৌনরকখি।
রেজিস্তর তৌরবা শিন্মীশিংগী মনুংদগী, চাউরাকপা ৪৮%তি চহি ২৫-৪০গী মরক্কী মীওইশিংনি অমসুং চহি ৪০-৫০গী মরক্কী মীওইশিংনা তুং ইন্দুনা চাউরাকপা ২১%, চহি ১৬-২৫গী কাংলুপ্না ১৯% অমসুং চহি ৫০গী মথক্কী কাংলুপ্না ১২%গী চাংদা রেজিস্তর তৌনরকখি।
রেজিস্তর তৌরিবশিংগী চাউরবা শরুক অমদি মথক্কী গ্রাফনা তাকপগুম্না সি.এস.সি.শিংনা তেংবাংদুনা পাংথোকপনি। য়াম্না নুংঙাইবা থৌওং অমা ওইনা, কেরলা, গোৱা, মেঘালয় অমসুং মনিপুরগুম্বা অৱাং-নোংপোক রাজ্যশিংদদি, রেজিস্তর তৌবগী অয়াম্বা শরুক্তি মশানা পোর্তেল অসিদা রেজিস্তর তৌরকপনা ওই। দদ্রা অমসুং নগর হবেলী, অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎ অমসুং লদাখকুম্বা য়ুনিয়ন তেরিতোরীদসু মান্নবা ওইনা মশানা রেজিস্তর তৌরকপনা অয়াম্বা ওই। অদুবু, খ্বাইদগী নৌবা পাউগী মতুং ইন্নদি, মশিং য়াম্লবা শিন্মী (৬৮%)না সি.এস.সি.গী খুত্থাংদগী রেজিস্তর তৌরকখি। মরম অদুনা, খুদোংচাবা য়াম্না লৈতবা মফমশিংদদি, সি.এস.সি.না তেংবাংবগী থৌওং অসি য়াম্না মরু ওইবা ওইখি। তোঙানবা য়াইফ য়ুম্বাল প্রোগ্রাম চলায়বা অমসুং অথাপ্পা মফমশিংদা য়ৌহনবা ঙমদুনা পীরিবা কান্নবা কয়া লৌবা ফংনবগীদমক্তা খোঙথাং অসিগী কান্নবা লৌদুনা শিন্মীশিংদা খ্বাইদগী অনকপদা লৈবা সি.এস.সি.দা চত্তুনা পোর্তেল অসিদা রেজিস্তর তৌনবা খঙহনখি।
শিন্মী মশা-মশাশিংনা ওনলাইন্দা রেজিস্ত্রেসন তৌনবগীদমক্তা ই-শ্রমগী মোবাইল এপ্লিকেসন নত্ত্রগা ৱেবসাইৎ শিজিন্নবা য়াগনি। মখোয়না কম্মন সর্ভিস সেন্তর (সি.এস.সি.), স্তেত সেবা কেন্দ্র, লেবর ফেসিলিতেসন সেন্তর, দিয়াপ্ররতমেন্ত ওব পস্তকী দিজিতেল সেবা কেন্দ্রগী খনগৎল্বা পোস্ত ওফিসশিংদা চত্তুনা অনওর্গনাইজ শিন্মীশিংনা পোর্তেল অসিদা মশাগী রেজিস্তর তৌবা য়াগনি। ই-শ্রম পোর্তেলদা রেজিস্ত্রেসন তৌরবা মতুংদা, অনওর্গনাইজ শিন্মীশিংনা দিজিতেল ই-শ্রম কার্দ অমা ফংগনি অমসুং পোর্তেল নত্ত্রগা মোবাইল এপকী খুত্থাংদা মখোয়না মশাগী প্রোফাইল/অকুপ্পা মরোলশিং অপদেৎ তৌবা য়াগনি। মখোয়না লৈবাক শিনবা থুংনা চৎনগদবা য়ুনিভর্সেল একাউন্ত নম্বর (ই-শ্রম কার্দতা) অমা ফংগনি অমসুং সোসিএল সেক্যুরিতীগী কান্নবশিং ফংনবগীদমক্তা মখোয়না তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদা রেজিস্তর তৌবগী অমুক্ক হন্না মথৌ তাররোই। করিগুম্বা শিন্মী অমনা ই-শ্রম পোর্তেলদা রেজিস্তর তৌরবা মতুংদা এক্সিদেন্ত/খুদোংথীবা নংলবদি, শিবা নত্ত্রগা পুন্সি চুপ্পগী নাম্ম-শোইবগী ফিভম তারবদি মতমদা মহাক্না লুপা লাখ ২ অমসুং পার্সিএল দিসএবিলিতীগী ফিভম তারগনা লুপা লাখ ১ ফংগনি।

Ministry of Labour & Employment
Registration of Unorganized Workers picks pace across the Country, more than 1 crore registered on e-shram portal
States of Bihar, Odisha, Uttar Pradesh and West Bengal at the fore front
Common Service Centre’s playing crucial role in facilitating registrations, nearly 68 percent registration done via CSC’s
Labour Minister,Minister of State and senior officials visit various states interacting with the unorganised workers and leaders of trade union and media, sensitizing them about the features and benefits of e-shram portal
19 SEP 2021 6:11PM by PIB Delhi
The drive to facilitate registration of unorganized workers on E-Shram portal has received huge attention since its launch on August 26th. In almost 24 days, more than 1 crore (or 10 million) workers have registered at the portal. As of today, 1,03,12,095 workers have registered in the portal. Of these around 43% of the beneficiaries are female and 57% are male.
In a first ever concentrate step towards generating a comprehensive database of the unorganized workers from different sectors like construction, apparel manufacturing, fishing, gig and platform work, street vending, domestic work, agriculture and allied, transport sector and so on, the e-shram portal was launched by Union Minister of Labour & Employment, Shri Bhupender Yadav and Minister of State, Shri Rameshwar Teli on 26th of August.
An overwhelming proportion of migrant workers are engaged in these sectors of work. As per Economic Survey 2019-20, there are an estimated 38 crore unorganised workers (UW) in the country, which would be targeted to register on this portal.These migrant workers also can now take the benefits of various social security and employment-based schemes through registration at the e-Shram portal.
Shri Bhupender Yadav, Shri RameswarTeli, Secretary Labour and Employment ,Shri Apurva Chandra (Secretary L&E) and the Chief Labour Commissioner (Central) and other regional officers of CLC are interacting with the unorganised workers and leaders of trade union and media, to sensitize them about the features and benefits of the recently launched e-SHRAM portal for creating a national database of unorganized sector workers. Also, the CLC(C) held five such meetings to bolster the registration exercise and this met with huge success.
Union Minister of Labour & Employment and Environment, Shri Bhupender Yadav, interacting with and distributing E-Shram cards to unorganized sector workers at registration centre at Imphal, Manipur on 19th September, 2021
Minister of State, Shri RameswarTeli, interacting with and distributing E-Shram cards to unorganized sector workers at registration centre at Jabalpur, Madhya Pradesh on 18th September, 2021
As per the latest data, the states of Bihar, Odisha, Uttar Pradesh and West Bengal are at the forefront of this initiative with the highest number of registrations, as depicted by the graph below. However, putting this number into perspective must be with caution. Smaller states and union territories (UTs) understandably have lesser number of registered workforce.
The drive needs to gain momentum in states and UTs such as Kerala, Gujarat, Uttarakhand, Meghalaya, Manipur, Arunachal Pradesh, Ladakh, Jammu and Kashmir and Chandigarh. This registration would facilitate delivery and accessibility to crucial welfare programmes and various entitlements meant for the workers in the unorganized sector and employment.
Number of Workers Registered
(Class Range)
Number of States
States and Union Territories
<10,000
15
Meghalaya, Tripura, Nagaland, Manipur, Himachal Pradesh, Chandigarh, Puducherry, Mizoram, Sikkim, Goa, Arunachal Pradesh, A&N islands, D&N Haveli and Daman & Diu, Ladakh, Lakshwadeep
10,000 – 1,00,000
10
Tamil Nadu, Haryana, Chhattisgarh, Delhi, Telangana, Gujarat, Uttarakhand, Jammu & Kashmir, Kerala, Meghalaya
1,00,000 – 3,00,000
2
Maharashtra, Jharkhand
> 3,00,000
10
Bihar, Odisha, Uttar Pradesh, West Bengal, Madhya Pradesh, Rajasthan, Punjab, Assam, Karnataka, Andhra Pradesh
The largest number of workers registered are from agriculture and construction, given the sheer volume of these two sectors in employment generation in India. Besides, workers from diverse and different occupations like domestic and household workers, apparel sector workers, automobile and transport sector workers, electronics and hard ware workers, capital goods workers, education, healthcare, retail, tourism and hospitality, food industry and many more have registered at this portal.
Around 48% of these registered workers are in the age group of 25-40 years, followed by around 21% registration in the age group of 40-50 years, 19% registration in the age group of 16-25 years and 12% registration in the age group of 50 years and above.
A substantial proportion of registration has been facilitated by the CSC as depicted in the graph above. Interestingly, in certain states like Kerala and Goa and in North-East India, Meghalaya and Manipur a greater proportion of individuals have self-registered in the portal. Similar is the case with most Union Territories like Dadra & Nagar Haveli, Andaman & Nicobar and Ladakh. However, according to the latest updates an overwhelming proportion of workers (68%) have registered themselves through CSCs. Therefore, outreach of the CSCs emerges to be a crucial factor in lesser facilitated areas. Workers are encouraged to visit their nearest CSCs to register themselves at the portal and take advantage of this exercise which would lead to greater portability and last mile delivery of various welfare programmes. Migrant workers, in particular would be immensely benefitted from this.
For online registrations, individual workers can use E-Shram’s mobile application or the website. They can also visit the Common Service Centres (CSC), State Seva Kendra, Labour Facilitation Centres, selected post offices of the Department of Posts’ Digital Seva Kendras, to register themselves in this portal. After registration at e-SHRAM Portal, the unorganised workers shall receive a digital e-SHRAM card and they can update their profiles/ particulars through portal or mobile app. They will have a Universal Account Number (on eSHRAM Card) that will be acceptable across the country and now they will not be required to register at different places for obtaining social security benefits.If a worker is registered at the e-Shram portal and meets with an accident, he/she will be eligible for Rs 2.0 Lakh on death or permanent disability and Rs 1.0 lakh on partial disability.