Ministry of Defence
Press Statement of Raksha Mantri Shri Rajnath Singh after ‘2+2’ Ministerial Dialogue between India & Australia
11 SEP 2021 3:54PM by PIB Delhi
Key Highlights:
• In-depth discussion on bilateral & regional issues
• Afghanistan, maritime security in Indo-Pacific, cooperation in multilateral formats & other related topics discussed
• Emphasis on ensuring free flow of trade, adherence to international rules & sustainable economic growth in entire region
• Invitation to Australia to engage in India’s growing defence industry
Full text of Raksha Mantri Shri Rajnath Singh’s press statement:
“Excellency Ms Marise Payne and Excellency Mr Peter Dutton, Dr Jaishankar, Ladies and gentlemen, it is a great honor and pleasure to receive both the ministers from Australia for the inaugural 2+2 India – Australia Ministerial Dialogue. The 2+2 dialogue signifies the importance of the India – Australia Comprehensive Strategic Partnership. India and Australia share an important partnership which is based on a shared vision of free, open, inclusive and prosperous Indo-Pacific region. As two democracies we have a common interest in peace and prosperity of the entire region.
Today we have had in-depth and wide ranging discussion with Minister Payne and Minister Dutton on bilateral and regional issues. We have discussed various institutional frameworks for wide ranging collaboration including defence cooperation and fight against global pandemic. We exchanged views on Afghanistan, Maritime Security in the Indo-Pacific, cooperation in multilateral formats and other related topics.
During the discussions both sides emphasised the need to ensure free flow of trade, adherence to international rules and norms and sustainable economic growth in the entire region.
On the bilateral defence cooperation we decided to expand military engagements across services, facilitate greater defence information sharing and to work closely for mutual logistic support.
In the context of Defence Cooperation, both sides were glad to note continued participation of Australia in the Malabar Exercises. We invited Australia to engage India’s growing defence industry and to collaborate in co-production and co-development of defence equipment.
Dr Jaishankar and I thank both the Australian ministers for their visit to India despite the challenges of the pandemic. Both the sides agreed to continue the high level engagements to build a strong and robust partnership.
Thank you very much.”

ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଭାରତ ଓ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ମଧ୍ୟରେ ‘୨+୨’ ମନ୍ତ୍ରିସ୍ତରୀୟ କଥାବାର୍ତ୍ତା ପରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂହଙ୍କ ପ୍ରେସ୍ ବିବୃତି
11 SEP 2021 3:54PM by PIB Bhubaneswar
ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମୁଖ୍ୟାଂଶ
• ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଓ ଆଞ୍ଚଳିକ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଗଭୀର ଆଲୋଚନା ।
• ଆଫଗାନିସ୍ଥାନ, ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାରରେ ସାମୁଦ୍ରିକ ସୁରକ୍ଷା, ବହୁପାକ୍ଷିକ ମଞ୍ଚରେ ସହଯୋଗ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ତତ୍‌ସଂଲଗ୍ନ ବିଷୟ ଉପରେ ହୋଇଛି ବ୍ୟାପକ କଥାବାର୍ତ୍ତା ।
• ମୁକ୍ତ ଓ ଅବାଧ ବାଣିଜ୍ୟ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ, ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ନୀତିନିୟମର ପରିପାଳନ ଏବଂ ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳରେ ନିରନ୍ତର ଅର୍ଥନୈତିକ ବିକାଶ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ସପକ୍ଷରେ ଉଭୟ ଦେଶ ।
• ଭାରତରେ ଅଭିବୃଦ୍ଧିଶୀଳ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉଦ୍ୟୋଗରେ ସାମିଲ ହେବାକୁ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆକୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ
ପ୍ରତିରକ୍ଷାମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂହଙ୍କ ପ୍ରେସ ବିବୃତିର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଷୟବସ୍ତୁ
ମହାମାନ୍ୟ ସୁଶ୍ରୀ ମାରାଇଜ୍ ପେନ୍‌, ମହାମାନ୍ୟ ଶ୍ରୀ ପିଟର ଡଟ୍ଟନ, ଡକ୍ଟର ଜୟଶଙ୍କର, ଉପସ୍ଥିତ ଭଦ୍ରମଣ୍ଡଳୀ । ଦୁଇ+ଦୁଇ ଆଲୋଚନା ପାଇଁ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆର ଦୁଇଜଣ ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ପାଇବା ଏକ ମର୍ଯ୍ୟାଦା ଓ ଆନନ୍ଦର ବିଷୟ । ଏହି ମନ୍ତ୍ରୀସ୍ତରୀୟ ବୈଠକ ଭାରତ ଓ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ପୂର୍ଣ୍ଣାଙ୍ଗ ରଣକୌଶଳାତ୍ମକ ଅଂଶୀଦାରୀର ଗୁରୁତ୍ୱ ବହନ କରେ । ଭାରତ ଓ ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର ଅଞ୍ଚଳକୁ ଏକ ସ୍ୱାଧୀନ, ଉନ୍ମୁକ୍ତ, ସମାବେଶୀ ଓ ସମୃଦ୍ଧ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ଓ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆର ମିଳିତ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ରହିଛି ଏବଂ ଏହାକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ଉଭୟପକ୍ଷ ଭାଗିଦାରୀ ଭିତ୍ତିରେ କାମ କରୁଛନ୍ତି । ଦୁଇଟି ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ରାଷ୍ଟ୍ର ହିସାବରେ ଆମ ଦୁଇଦେଶ ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳରେ ଶାନ୍ତି ଓ ସମୃଦ୍ଧି ଚାହାନ୍ତିଏବଂ ଏଥିରେ ଉଭୟ ରାଷ୍ଟ୍ରଙ୍କର ସ୍ୱାର୍ଥ ଜଡିତ ।
ଆଜି ମନ୍ତ୍ରୀ ପେନ୍ ଓ ଡଟ୍ଟନଙ୍କ ସହିତ ଆମର ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଓ ଆଞ୍ଚଳିକ ସ୍ୱାର୍ଥଜଡିତ ବିଷୟରେ ସବିଶେଷ ଓ ଗଭୀର ଆଲୋଚନା ହୋଇଛି । ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ ବିରୋଧରେ ସମ୍ବିଳିତ ଲଢେଇ ସହିତ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଂଶୀଦାର ଘେନି ବ୍ୟାପକ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରାଯାଇଛି । ଆମେ ଆଫଗାନିସ୍ଥାନ, ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର କ୍ଷେତ୍ରରେ ସାମୁଦ୍ରିକ ସୁରକ୍ଷା, ବହୁପାକ୍ଷିକ ମଞ୍ଚରେ ସହଯୋଗ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଷୟରେ ମତ ବିନିମୟ କରିଛୁ ।
ଏହି ଆଲୋଚନାରେ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସାମରିକ ସହଯୋଗକୁ ସଂପ୍ରସାରିତ କରିବା ସହିତ ପରସ୍ପରର ତିନିବାହିନୀ ମଧ୍ୟରେ ସାମରିକ ତଥ୍ୟ ବିନିମୟ ଏବଂ ସାମରିକ ସାମଗ୍ରୀ ଯୋଗାଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ କାମ କରିବାକୁ ରାଜି ହୋଇଛୁ ।
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସହଯୋଗ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପୂର୍ବପରି କାମ ଚାଲିବ ଏବଂ ମାଲବାର ସମରାଭ୍ୟାସରେ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ପୂର୍ବଭଳି ଭାଗନେବାକୁ ରାଜି ହୋଇଛି । ଭାରତର କ୍ରମବର୍ଦ୍ଧିଷ୍ଣୁ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉଦ୍ୟୋଗରେ ସାମିଲ ହେବାକୁ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆକୁ ଆମେ ନିମନ୍ତ୍ରଣ ଜଣାଇଛୁ । ସେହିଭଳି ସାମରିକ ଉପକରଣର ବିକାଶ ଓ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆକୁ ଅଂଶୀଦାର ହେବାକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଛୁ ।
କରୋନା ମହାମାରୀ ସତ୍ତ୍ୱେ ଏହି ଆଲୋଚନାରେ ଯୋଗଦେଇଥିବା ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆର ଦୁଇମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ମୁଁ ଓ ଡକ୍ଟର ଜୟଶଙ୍କର ଧନ୍ୟବାଦ ଅର୍ପଣ କରିଛୁ । ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ଅଧିକ ଦୃଢ, ବ୍ୟାପକ ଓ ନିବିଡ କରିବା ପାଇଁ ଉଚ୍ଚସ୍ତରରେ ଆଲୋଚନା ଓ ସମ୍ପର୍କ ସ୍ଥାପନ ଅବ୍ୟାହତ ରଖିବାକୁ ଉଭୟପକ୍ଷ ରାଜି ହୋଇଛନ୍ତି
ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ।