ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀକୁ ରାଜସ୍ୱ ପ୍ରାପ୍ତି ସଂକ୍ରାନ୍ତ ଆର୍ଥିକ କ୍ଷମତା ପ୍ରଦାନ ନୀତିକୁ ଅନୁମୋଦନ ଦେଲେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀରାଜନାଥ ସିଂହ
ଦେଶରେ ନିରାପତ୍ତା ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସୁଦୃଢ କରିବା ସହ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସଂସ୍କାର ଦିଗରେ ଏହା ସରକାରଙ୍କର ଏକ ବଡ ପଦକ୍ଷେପ ବୋଲି କହିଲେ ରକ୍ଷାମନ୍ତ୍ରୀ
07 SEP 2021 3:29PM by PIB Bhubaneswar
ଡିଏଫ୍ପିଡିଏସ୍ ୨୦୨୧ର ମୁଖ୍ୟାଂଶ
- ସଶସ୍ତ୍ରବାହିନୀ କାର୍ଯ୍ୟ ପରିଚାଳନା ଓ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇ ଏହି ବିତ୍ତୀୟ କ୍ଷମତାର ବିକେନ୍ଦ୍ରୀକରଣ କରାଯାଇଛି । ଏହାଫଳରେ କାମ ସହଜ ହେବ ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ବାହିନୀ ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟ ଓ ସଂହତି ଦୃଢୀଭୂତ ହୋଇପାରିବ । ଏହି କ୍ଷମତା ଫିଲ୍ଡ ଫର୍ମେସନ କ୍ଷେତ୍ରସ୍ତରୀୟ ନିର୍ମାଣକୁ ସୁଦୁଢ କରିବ ।
- ଯୋଗ୍ୟ ଆର୍ଥିକ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ପାଇଁ ସାଧାରଣ ବିତ୍ତୀୟ କ୍ଷମତାପ୍ରଦାନ ଅଧିକାର ଦୁଇଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି । ଆଉ କେତେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯଥା ଫିଲ୍ଡ ଫର୍ମେସନ(କ୍ଷେତ୍ରନିର୍ମାଣ)ସ୍ତରରେ ୫ରୁ ୧୦ଗୁଣ ବଢିଛି ।
- ସେନାର ଉପମୁଖ୍ୟଙ୍କ ବିତ୍ତୀୟ କ୍ଷମତା ୧୦ଶତାଂଶ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି ।
- ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସ୍ୱଦେଶୀକରଣ / ଗବେଷଣା ଓ ଉନ୍ନୟନ ବାବଦ ବିତ୍ତୀୟ କ୍ଷମତା ପ୍ରଦାନ ୩ଗୁଣ ବଢିଛି ।
- କମାଣ୍ଡସ୍ତର ତଳେ ଥିବା ଫିଲ୍ଡ ସ୍ତର ନିମନ୍ତେ ଜରୁରୀକାଳୀନ ଆର୍ଥିକ କ୍ଷମତା ପ୍ରଦାନର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଲାଗୁ ହୋଇଛି। ଏହାଫଳରେ ଜରୁରୀକାଳୀନ ସାମରିକ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ ପାଇଁ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସେବାର ବିଭିନ୍ନ ୟୁନିଟ୍ ଅର୍ଥ ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବାର ଅଧିକାର ପାଇଛି ।
ପ୍ରତିରକ୍ଷାମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂହ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୭ତାରିଖରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ବାହିନୀର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ତର ଓ ବର୍ଗ ନିମନ୍ତେ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସଂଶୋଧିତ ଆର୍ଥିକ କ୍ଷମତା (ଡିଏଫ୍ପିଡିଏସ୍) ନୀତିକୁ ଅନୁମୋଦନ କରିବା ସହ ତାହାକୁ ସାର୍ବଜନୀନ କରିଛନ୍ତି । ଏହାଦ୍ୱାରା ସେନାର ବିଭିନ୍ନସ୍ତରରେ ଥିବା ଯୋଗ୍ୟ ଆର୍ଥିକ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କୁ ଅଧିକ ରାଜସ୍ୱପ୍ରାପ୍ତିର କ୍ଷମତାର ମିଳିଛି । ଏହା ଫଳରେ ପୂର୍ବର ଆର୍ଥିକ କ୍ଷମତା ଅଧିକ ବିକେନ୍ଦ୍ରିତ ହୋଇଛି । ଏହି ଡିଏଫ୍ପିଡିଏସ୍-୨୦୨୧ ଫିଲ୍ଡ ଫର୍ମେସନ(କ୍ଷେତ୍ର ନିର୍ମାଣ), ସାମରିକ ଅଭିଯାନ ଓ ପରିଚାଳନା ପ୍ରସ୍ତୁତି କାମ ସହଜରେ କରିବା ଏବଂ ସେନାର ବିଭିନ୍ନ ଅଙ୍ଗ ମଧ୍ୟରେ ଅଧିକ ସମନ୍ୱୟ ଓ ସହଯୋଗ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ।
ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସେନାର ବିଭିନ୍ନ ଅଙ୍ଗର ସଦର କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ଓ ତଳସ୍ତରର ମୁଖ୍ୟମାନେ ସାମରିକ ଅଭିଯାନ ଓ ପ୍ରସ୍ତୁତି ପାଇଁ ତୁରନ୍ତ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣ କରିପାରିବେ । ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କ ଅଧୀନରେ ଥିବା ସମ୍ବଳର ସର୍ବାଧିକ ବିନିଯୋଗ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇବେ ।
ଏହି ଆର୍ଥିକ ସଂସ୍କାର ପ୍ରଦାନର ମୌଳିକ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଲା ଜରୁରୀ ବା ଯୁଦ୍ଧଭଳି ପରିସ୍ଥିତିରେ ଫିଲ୍ମ କମାଣ୍ଡରମାନେ ନିଜର ସାମରିକ ଅଭିଯାନ ଜନିତ ବ୍ୟୟ ଓ ଉପକରଣ ଆଦି କ୍ରୟ / ମହଜୁଦ୍ ପାଇଁ ଅଧିକ ଆର୍ଥିକ ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇବେ । ସେମାନେ ଟଙ୍କା ପାଇଁ ଉପରସ୍ଥ ଅଧିକାର ବା କମାଣ୍ଡଙ୍କ ଆଦେଶକୁ ଅପେକ୍ଷା କରିବେ ନାହିଁ । ୨୦୧୬ରେ ଶେଷ ଥର ପାଇଁ ଏହି ଆର୍ଥିକ କ୍ଷମତା କମାଣ୍ଡସ୍ତରରର ବିତ୍ତଅଧିକାରୀଙ୍କୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା ।
ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷାମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂହ କହିଛନ୍ତି ଯେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରୁଥିବା ବିଭିନ୍ନ ସଂସ୍କାର ମଧ୍ୟରୁ ଡିଏଫ୍ପିଡିଏସ୍-୨୦୨୧ ଅନ୍ୟତମ । ଦେଶର ନିରାପତ୍ତା ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସୁଦୃଢ କରିବା ଦିଗରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କର ଏହା ଆଉ ଏକ ବଳିଷ୍ଠ ପଦକ୍ଷେପ । ସେନାର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ ପାଇଁ ଡିଏଫପିଡିଏସ୍ ବିଶେଷ ସହାୟକ ହେବ ବୋଲି ସେ ଦୃଢ ଆଶାପୋଷଣ କରିଛନ୍ତି । ଏହା ଦ୍ୱାରା ପଦ୍ଧତିଗତ ବିଳମ୍ବ ଦୂର ହେବା ସହିତ ସେନାର ବିକେନ୍ଦ୍ରୀକରଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ଏବଂ ସାମରିକ ଅଭିଯାନ ଦକ୍ଷତା ବଢିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶର ନିରାପତ୍ତା ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଅଧିକ ସୁଦୃଢ ଓ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରିବାକୁ ସରକାର ସଂକଳ୍ପବଦ୍ଧ । ଏଥିରେ ଅର୍ଥର କୌଣସି ଅଭାବ ରହିବ ନାହିଁ । ସରକାରଙ୍କ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଓ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ପୂରଣ କରିବା ଦିଗରେ ସମ୍ବଳର ସର୍ବୋତ୍ତମ ବିନିଯୋଗ କରିବା ସହିତ ସମ୍ପୃକ୍ତ ସମସ୍ତ ପକ୍ଷ ସହଯୋଗ କରିବାକୁ ସେ ଆହ୍ୱାନ ଜଣାଇଛନ୍ତି ।
ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସେବାର ଆର୍ଥିକ ପରାମର୍ଶଦାତା ଶ୍ରୀ ସଂଜୀବ ମିତ୍ତଲ କହିଥିଲେ ଯେ ଡିଏଫପିଡିଏସ୍ ୨୦୨୧ ଫଳରେ ସେନାର
କାର୍ଯ୍ୟ ସୁଗମ ହେବ । ବିଭିନ୍ନସ୍ତରରେ ସେନାର ବ୍ୟାବସାୟିକ କାରବାର ଓ ଦକ୍ଷତା ନିର୍ମାଣ ବଢିବ । ବିତ୍ତୀୟ କ୍ଷମତା ବିକେନ୍ଦ୍ରୀକରଣ ଦ୍ୱାରା ତଳସ୍ତରଯାଏ ସବୁ ୟୁନିଟକୁ ଅଧିକ ଆର୍ଥିକ କ୍ଷମତା ମିଳିବ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ସେନାର ସାମରିକ ଅଭିଯାନ ଦକ୍ଷତା, ପ୍ରସ୍ତୁତି ଓ ସାମର୍ଥ୍ୟ ବଢିବ । ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଓ ସାମରିକ ବ୍ୟାପାର, ଏହି ଦୁଇ ବିଭାଗ ଆନୁକୂଲ୍ୟରେ ବ୍ୟାପକ ବିଚାରବିମର୍ଶ ପରେ ଏହି ଡିଏଫ୍ପିଡିଏସ୍ ନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ବିତ୍ତୀୟ ବିକେନ୍ଦ୍ରୀକରଣ ନୂଆନୀତିର ଚାରିଟି ସୂଚୀ ରହିଛି । ସେଗୁଡିକ ହେଲା - ସ୍ଥଳସେନା କ୍ଷମତା ସୂଚୀ, ବାୟୁସେବା କ୍ଷମତା ସୂଚୀ, ନୌସେନା କ୍ଷମତା ସୂଚୀ ଓ ଆଇଡିଏସ୍ କ୍ଷମତା ସୂଚୀ ।
ଯୋଗ୍ୟ ବିତ୍ତୀୟ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ସାଧାରଣ ଆର୍ଥିକ କ୍ଷମତାକୁ ଦୁଇଗୁଣ କରାଯାଇଥିବାବେଳେ କେତେକ ସୂଚୀରେ ଫିଲ୍ଡ ଫର୍ମେସନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହାକୁ ସାମରିକ ଅଭିଯାନର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ୫ରୁ ୧୦ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି । ସେନାର ଉପସ୍ତରୀୟ ଆର୍ଥିକ କ୍ଷମତା ୧୦ଶତାଂଶ ସମନ୍ୱିତ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମୁଖ୍ୟ(ଆଇଡିଏସ୍)ଙ୍କ ଠାରୁ ଚିଫ ଅଫ ଷ୍ଟାଫ କମିଟିର ଚେୟାରମ୍ୟାନ ଯାଏ ସମସ୍ତରଙ୍କର ଆର୍ଥିକ କ୍ଷମତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇ ସେନାର ଉପମୁଖ୍ୟଙ୍କ ଆର୍ଥିକ କ୍ଷମତା ସହିତ ଶ୍ରେଣୀଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି ।
କମାଣ୍ଡସ୍ତର ତଳେ ଥିବା ଫିଲ୍ଡ ୟୁନିଟ୍ ବା ଫର୍ମେସନଗୁଡିକୁ ଜରୁରୀକାଳୀନ ଆର୍ଥିକ କ୍ଷମତା ଦିଆଯାଇଛି । ପୂର୍ବରୁ ଏହା ଉପମୁଖ୍ୟ, ସି-ଇନ-ସି ବା ସମକକ୍ଷଙ୍କ ହାତରେ ଥିଲା । ସେହିଭଳି ନୂଆ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଫିଲ୍ଡ କମାଣ୍ଡରମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଆର୍ଥିକ କ୍ଷମତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ସାମରିକ ଓ ରଣଅଭିଯାନ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ ପାଇଁ ସେମାନେ ଏହି କ୍ଷମତା ପାଇଛନ୍ତି । ତିନିବାହିନୀ ପାଇଁ ଏହା ପ୍ରଯୁଜ୍ୟ ।
ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ରର ସ୍ୱଦେଶୀକରଣ, ଗବେଷଣା ଓ ଉନ୍ନୟନ ଆଦି କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଯେଉଁ ବିତ୍ତୀୟ କ୍ଷମତା ଥିଲା ତାହାକୁ ତିନିଗୁଣ କରାଯାଇଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ଏହି ଆର୍ଥିକ କ୍ଷମତା ବଢାଯାଇଛି । ଭାରତୀୟ ବାୟୁସେନାରେ ବିମାନ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଉପକରଣ ମଧ୍ୟ ଭଡାରେ ଆଣିବାକୁ ଏକ୍ ନୂଆ ସୂଚୀ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଛି । ଏଥିରେ ଏୟାର ଟୁ ଏୟାର ରିଫ୍ଳୁଏଲିଂ ମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଭଡାରେ ଅଣାଯାଇପାରିବ । ନୌସେନାରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ କମାଣ୍ଡସ୍ତରକୁ କ୍ଷମତା ହସ୍ତାନ୍ତର ହୋଇଛି । ନୂଆ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ସମନ୍ୱୟ, ବିଭ୍ରାନ୍ତିଦୂର ଓ ସ୍ପଷ୍ଟୀକରଣ ପାଇଁ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଦୁଇ ବିଭାଗର ପ୍ରଶାସନିକ ଓ ବିତ୍ତୀୟ ଅଧିକାରୀଙ୍କୁ ନେଇ ଏକ ଉଚ୍ଚ କ୍ଷମତାସମ୍ପନ୍ନ କମିଟି ଗଠିତ ହୋଇଛି । ଏହାଛଡା ଅର୍ଥ ପରିଚାଳନାର ତଦାରଖ ଓ ହିସାବପତ୍ର ଦେଖିବାକୁ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଅଡିଟ ଏବଂ ଓଭରସାଇଟ କମିଟି ଗଠନ କରାଯାଇଛି ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଚିଫ ଅଫ୍ ଡିଫେନ୍ସ ଷ୍ଟାଫ ଜେନେରାଲ ବିପିନ ରାୱତ, ନୌସେନା ମୁଖ୍ୟ ଆଡମିରାଲ କରମବୀର ସିଂହ, ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସଚିବ ଡକ୍ଟର ଅଜୟ କୁମାର ଓ ଅନେକ ବେସାମରିକ ତଥା ସାମରିକ ଅଧିକାରୀ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।

Ministry of Defence
Raksha Mantri Shri Rajnath Singh approves Delegation of Financial powers to Armed Forces for Revenue Procurement
Terms it as Government’s another big step in defence reforms to strengthen security infrastructure
07 SEP 2021 3:29PM by PIB Delhi
Key Highlights of DFPDS 2021:
• Financial powers devolved to field formations; focus on operational preparedness; promote ease of doing business & jointness among Services
• Two times general enhancement for Competent Financial Authorities; Up to 5-10 times at field formations in certain Schedules
• 10% increase in Delegated Financial Powers of Vice Chiefs of Services
• Up to three times increase in Schedules related to Indigenisation/R&D to achieve ‘Atmanirbhar Bharat’
• Enabling provision of Emergency Financial Powers to Field formations below Command level for Defence Services incorporated in Emergency Powers Schedule for ops immediate military necessities
Raksha Mantri Shri Rajnath Singh released in New Delhi on September 07, 2021 order on Delegation of Financial Powers to Defence Services (DFPDS) 2021, providing enhanced delegation of Revenue Procurement powers to the Armed Forces. The DFPDS 2021 aims to empower field formations; focus on operational preparedness; promote ease of doing business and enhance jointness among the Services.
The enhanced delegation of Financial Powers to functionaries in Service Headquarters and lower formations would result in quicker decision making at all levels leading to better planning and operational preparedness of the Services in a quicker time frame and optimum utilisation of resources.
The primary focus of the enhanced delegation of financial powers is to empower Field Commanders and below to procure equipment/war-like stores in a speedy manner for urgent operational necessities and meeting essential sustenance requirements. Last such enhancement at all levels for the Defence Services was done in 2016.
Speaking on the occasion, the Raksha Mantri described DFPDS 2021 as another big step in the series of defence reforms being undertaken by the Government to strengthen the security infrastructure of the country. He stressed on the need to revise the policies to cater to the needs of the Armed Forces, exuding confidence DFPDS 2021 will not only overcome procedural delays, but also bring about greater decentralisation and operational efficiency.
The Raksha Mantri reiterated the Government’s resolve to make the security system of the country strong and ‘Aatmanirbhar’ in every way. Calling for optimum use of resources, he exhorted all the stakeholders to cooperate in realising the vision of the Government.
In his introductory remarks, Financial Advisor (Defence Services) Shri Sanjiv Mittal expressed confidence that DFPDS 2021 will provide enhanced impetus towards ease of doing business right up to the grassroots level and facilitate greater decentralisation through enhanced devolution of delegated financial powers. He said it will accord greater efficiency in attaining operational preparedness of the Defence Services. He added that DFPDS 2021 was a result of wide-ranging deliberations by the Services under the aegis of Department of Military Affairs and Department of Defence.
The DFPDS 2021 consists of guidelines related to the following Schedules of Financial Powers:
• Army Schedules of Powers-2021 (ASP-2021)
• Navy Schedules of Powers-2021 (NSP-2021)
• Air Force Schedules of Powers-2021 (AFSP- 2021)
• IDS Schedules of Powers-2021 (ISP-2021)
A general enhancement of up to two times has been approved for the Competent Financial Authorities (CFAs). In certain Schedules, this enhancement at field formations is in the range of up to 5-10 times on account of operational requirements. Delegated Financial Powers of Vice Chiefs of the Services have been increased by 10 per cent, subject to an overall ceiling of Rs 500 crore. Financial Powers of Chief of Integrated Defence Staff to the Chairman Chiefs Of Staff Committee (CISC) as CFA has been enhanced substantially and aligned with that of the Vice Chiefs of the Services.
New CFAs have been added viz. Deputy Chief of Army Staff, Master General Sustenance, ADG (Procurement)/DG Air Operations/DG Naval Operations etc. in Service Headquarters and in the field formations on account of reorganisation/restructuring/functional requirements.
An enabling provision of Emergency Financial Powers to the Field formations below Command level for the Defence Services has now been incorporated in the Emergency Powers Schedule which till present was available to Vice Chiefs and C-in-Cs/equivalent.
New Schedules for Field Commanders Special Financial Powers to meet Strategic/Operational requirements, in line with the existing Army Schedule on 'Army Commanders Special Financial Powers' have been introduced for Navy and Air Force.
Substantial enhancement has been approved in the Schedules related to Indigenisation/Research & Development up to three times of the existing powers, in line with ‘Atmanirbhar Bharat’ envisioned by Prime Minister Shri Narendra Modi.
A new schedule on hiring of aircraft and associated equipment has been introduced for Indian Air Force which includes hiring of Air to Air re-fuellers. For Indian Navy, powers for replenishment of Disaster Management Bricks have been delegated to Command Level for immediate response to Natural Disasters/HADR Operations.
Clarifications or interpretation of provisions will be addressed by an Empowered Committee headed by AS&FA, Ministry of Defence with representatives of Department of Defence (DoD)/Department of Military Affairs (DMA).
A system of oversight, disclosure and internal audit mechanism will be put in place by the administrative wing of DoD/DMA in consultation with MoD (Finance). Substantial delegation has also been approved for non procurement powers.
Chief of Defence Staff General Bipin Rawat, Chief of Naval Staff Admiral Karambir Singh, Defence Secretary Dr Ajay Kumar and other senior civil & military officials of Ministry of Defence were present on the occasion.