য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
কার্বি এগ্রীমেন্ত – “ইনসর্জেন্সী ফ্রী ওইবা চাওখৎপা অৱাং-নোংপোক” ওইহন্নবা প্রধান মন্ত্রীনা মংলিবা মংলানদা অতোপ্পা মাইলস্তোন: শ্রী অমিত শাহ
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহ শরুক য়াদুনা অসামগী তেরিতোরিএল ইন্তিগ্রিতীগী মতাংদা চহি খুজিং কয়াদগী য়েৎনদুনা লাক্লিবা ক্রাইসিস অসি লোইশিন্নবা ইতিহাসিক ওইরবা কার্বি এগ্রীমেন্ত শহি পীনখি
ঙসিগী কার্বি অঙ্গলোঙ্গ এগ্রীমেন্ত অসি অসামদা শান্তি অমসুং চাওখৎপা পুরক্নবগীদমক শহি পীনখিবনি, মসিগী নুমিৎ অসি অসামগী পুৱারিদা অরাবা ময়েক্না ইদুনা লৈহৌরগনি হায়না কেন্দ্রগী গৃহ অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রীনা ফোংদোকখ্রে
কার্বি এরিয়াশিং চাওখৎহন্নবগীদমক অখন্নবা প্রোজেক্তশিং পাইখৎনবা লুপা কোতি ১০০০রোমগী অখন্নবা দিবেলপমেন্ত পেকেজ মোদী সরকারনা পীরগনি
প্রধান মন্ত্রী হেক ওইরকপদগী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা অৱাং-নোংপোক্কী হিরম অমা খক্তদা মীৎয়েং চংখিদে, অৱাং-নোংপোক মাইকৈ খুদিংমক্তা চাওখৎহনবা, শান্তি পুরকপা অসিনা সরকার অসিগী মকোক থোংবা প্রাইয়োরিতী ওইখ্রে
হিংশা তৌরকপা মীওইশিং মেনস্ত্রিমদা পুরকপা অমসুং মখোয়দা ঐখোয়না ৱারি নিংথিনা শাবিবা অমসুং মখোয়না তাল্লিবা দিমান্দশিং অদুদগী হেন্না পীবা হায়বসি মোদী সরকারগী পোলিসীনি
মসিগী পোলিসী খক্তনা মরম ওইদুনা, মোদী সরকার হেক লাকপদগী অরিবা প্লোব্লেমশিং অসি অমমম্তা ওইনা ঐখো
04 SEP 2021 6:36PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী শ্রী অমিত শাহ শরুক য়াদুনা, অসামগী তেরিতেরিএল ইন্তিগ্রিতীগী মতাংদা চহি খুজিং কয়াদগী য়েৎনদুনা লাক্লবা ক্রাইসিস অসি লোইশিন্নবা ইতিহাসিক ওইরবা কার্বি অঙ্গলোঙ্গ এগ্রীমেন্ত অসি ঙসি ন্যু দিল্লীদা শহি পীনখি৷ অসাম সরকার অমসুং হোম এফিয়র্সকী কেন্দ্রগী মন্ত্রালয়গী সেনিয়র ওফিসিয়েলশিংগা লোইননা অসামগী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী হিমন্ত বিস্বাস শর্ম, অয়ুশকী মন্ত্রী অমসুং পোর্ত শিপ্পিং অমসুং ৱাতরৱেজকী কেন্দ্রগী মন্ত্রী, শ্রী সর্বানন্দ সোনোৱাল, হোম এফিয়র্সকী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী নিত্যনাদ রাই, কে.এ.এ.সি.গী চীফ এগজিক্যুতিব মেম্বর, তুলিরাম রোনঘাঙ্গ, কার্বি লোনগ্রী নোর্থ কছার হিল্স লিবরেসন ফ্রন্ত/ কে.এল.এন.এল.এফ., পিপল্স দেমোক্রেতিক কাউন্সিল ওফ কার্বি লোংগ্রী/পি.দি.সি.কে., য়ুনাইতেদ পিপল্স লিবরেসন আর্মী/ য়ু.পি.এল.এ., কার্বি পিপল্স লিবরেসন তাইগর্স/কে.পি.এল.তি. ফ্রেক্সনশিংগী মীহুৎশিংনা থৌরম অসিদা শরুক য়াখি৷
মসিগী ইতিহাসিক ওইরবা এগ্রীমেন্ত অসিগা লোইননা, আর্ম কেদর ১০০০ হেনবনা হিংশা তৌই হায়বসি য়াখিদ্রে অমসুং সমাজ অসিগী মেনস্ত্রিমদা জোইন তৌখি৷ কার্বি এরিয়াশিং অসি শেমগৎ-শাগৎনবা অখন্নবা প্রোজেক্তশিং পাংথোক্নবা অসাম সরকার অমসুং কেন্দ্র সরকারনা চহি মঙাগী ওইনা লুপা কোতি ১০০০গী অখন্নবা দিবেলপমেন্ত পেকেজ অমা পীরগনি৷
কার্বি এগ্রীমেন্ত অসি প্রধান মন্ত্রীগী ওইনদি অতোপ্পা মাইলস্তোন অমনি হায়না শ্রী অমিত শাহনা ফোংদোক্লদুনা, “ইনসর্জেন্সী ফ্রী ওইবা চাওখৎপা অৱাং-নোংপোক” অমা ওইহনবা হায়বসি প্রধান মন্ত্রীগী মংলান ওইরি৷ ঙসিগী কার্বি অঙ্গলোঙ্গ এগ্রীমেন্ত অসি অসামগী পুৱারিদা অরাবা ময়েক্না ইদুনা লৈহৌরগনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷ প্রধান মন্ত্রী হেক ওইরকপদগী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা অৱাং-নোংপোক্কী হিরম অমা খক্তদা মীৎয়েং চংখিদে, অৱাং-নোংপোক মাইকৈ খুদিংমক্তা চাওখৎহনবা, শান্তি পুরকপা অসিনা সরকার অসিগী মকোক থোংবা প্রাইয়োরিতী ওইখ্রে৷
খুৎলাই থাদোক্লবা মীওইশিংবু মেনস্ত্রিমদা পুরকপা অমসুং ঐখোয়না মখোয়দা চিং-লেম্না নিংথিনা ৱারি শাবিবা অমসুং মখোয়না হায়জরক্লিবা অদুদগী হেন্না পীবা অসি মোদী সরকারগী পোলিসী ওইরি হায়না শ্রী অমিত শাহনা ফোংদোকখি৷ মসিগী পোলিসী খক্তনা মরম ওইদুনা, মোদী সরকারনা হেক লাকপদগী অরিবা প্লোব্লেমশিং অসি অমমমতা ওইনা ঐখোয়না লৌথোক্লি৷ ঐখোয়গী সরকারগী মতমদা শহি পীনখিবা এগ্রীমেন্তশিংগী ক্লোজ পুম্নমক ঐখোয়না মপুং ফাহল্লি অমসুং মসি মোদী সরকারগী ত্রেক রেকোর্দ ওইখ্রে হায়না কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা ফোংদোকখি৷
এগ্রীমেন্ত অসিগী মরু ওইবা ফিচরশিং:
মসিগী মিমোরেন্দম ওফ সেত্তলমেন্ত অসিনা কার্বি অঙ্গলোঙ্গ ওতোনোমস কাউন্সিলদা ওতোনোমীগী হেন্না চাওবা শক্তি শিন্নরগনি, কার্বি মীয়ামগী আইদেন্তিতী, লোন অমসুং কল্চর ঙাক-শেল্লগনি অমসুং অসামগী তেরিতেরিএল অমসুং এদমিনিস্ত্রেতিব ইন্তিগ্রিতী অসি শোকহন্দনা কাউন্সিল এরিয়াগী দিবেলপমেন্তদা মীৎয়েং চংলগনি৷
কার্বি আর্ম গ্রুপশিংনা হিংশা তৌদনবা অমসুং লম অসিগী লৈরিবা চৎন-পথাপ অসি ইন্দুনা শান্তি লৈবা দেমোক্রেতিক প্রোসেস চত্থনবা য়ানখ্রে৷ এগ্রীমেন্ত অসিনা আর্ম গ্রপশিংগী কেদরশিং রিহেবিলিতেসন তৌরগনি৷
কে.এ.এ.সি. এরিয়াগী মপান্দা লৈরিবা কার্বি মীয়ামগী চাওখৎ-থৌরাংদা মীয়েং চংননবগীদমক অসাম সরকারনা কার্বি ৱেল্ফেয়র কাউন্সিল অমা শেমগৎলগনি৷
কে.এ.এ.সি.গী রিসোর্সশিং অসিদা মতেং পাংননবা রাজ্য অসিগী কন্সোলিদেতেজ ফন্দ অসি শিজিন্নরগনি৷
লোইন-লোইননা, প্রজেন্ত সেত্তলমেন্তনা কে.এ.এ.সি.দা লেজিস্লেতিব, এগজিক্যুতিব, এদমিনিস্ত্রেতিব অমসুং শেল-থুমগী ওইবা শক্তি হেন্না পীনবা হৌদোরকখি৷
কার্বি অঙ্গলোঙ্গ এগ্রীমেন্তগী মরু ওইবা পোইন্তশিং—

Ministry of Home Affairs
Karbi Agreement – another milestone in PM’s vision of “Insurgency free prosperous North East”: Shri Amit Shah
Historic Karbi Anglong Agreement to end the decades old crisis ensuring Assam’s territorial integrity signed in presence of the Union Home Minister, Shri Amit Shah
Union Home and Cooperation Minister says that today’s Karbi Anglong agreement is signed for the peace and prosperity of Assam, this day will be written in golden letters in Assam’s history
Modi Government to give Special Development Package of around Rs. 1000 crores to undertake specific projects for the development of Karbi areas
Since becoming Prime Minister, northeast has not only been an area of focus for Shri Narendra Modi, but all-round development of northeast, peace and prosperity there has been top priority for the Government
It is the policy of the Modi Government that those who shun violence are brought into the mainstream and we talk to them even more politely and give them more than their demands
Due to this policy only, we are getting rid of old problems one by one that the Modi Government had inherited
04 SEP 2021 6:36PM by PIB Delhi
In the presence of Union Home Minister, Shri Amit Shah, a historic Karbi Anglong Agreement to end the decades old crisis ensuring Assam’s territorial integrity was signed in New Delhi today. Present on the occasion were Shri Himanta Biswa Sarma, Chief Minister of Assam, Shri Sarbananda Sonowal, Union Minister of Ports, Shipping & Waterways and Minister of AYUSH, Shri Nityanad Rai, Union Minister of State for Home Affairs, Tuliram Ronghang, Chief Executive Member of KAAC, representatives of Karbi Longri North Cachar Hills Liberation Front/ KLNLF, People’s Democratic Council of Karbi Longri/ PDCK, United People’s Liberation Army/ UPLA, Karbi People’s Liberation Tigers/KPLT factions along with senior officers from Union Ministry of Home Affairs and Government of Assam.
With this historic agreement, over 1000 armed cadres have abjured violence and joined the mainstream of society. A Special Development Package of Rs. 1000 crores over five years will be given by the Union Government and Assam Government to undertake specific projects for the development of Karbi areas.
Shri Amit Shah said that the Karbi Agreement is another milestone in Prime Minister, Shri Narendra Modi’s vision of “Insurgency free prosperous North East”. He said that today’s historic Karbi Anglong agreement will be written in golden letters in the history of Assam. He said that since becoming Prime Minister, northeast has not only been an area of focus for Shri Narendra Modi, but all-round development of northeast, peace and prosperity there has been the top priority for the Government.
Shri Amit Shah said that it is the policy of the Modi Government that those who give up arms are brought into mainstream and we talk to them even more politely and give them more than they ask for. Shri Shah said that due to this policy only, we are getting rid of old problems one by one that the Modi Government had inherited. Union Home Minister said that we fulfil all clauses of agreements signed during our Government’s tenure and this has been Modi Government’s track record.
Salient features of the Agreement:
This Memorandum of Settlement will ensure greater devolution of autonomy to the Karbi Anglong Autonomous Council, protection of identity, language, culture, etc. of Karbi people and focussed development of the Council area, without affecting the territorial and administrative integrity of Assam.
​​​​​​​The Karbi armed groups have agreed to abjure violence and join the peaceful democratic process as established by law of the land. The Agreement also provides for rehabilitation of cadres of the armed groups.
The Government of Assam shall set up a Karbi Welfare Council for focussed development of Karbi people living outside KAAC area.
The Consolidated Fund of the State will be augmented to supplement the resources of KAAC.
Overall, the present settlement proposes to give more legislative, executive, administrative and financial powers to KAAC.
Salient points of Karbi Anglon Agreement—