AYUSH
Ayush Ministry kickstarts campaign to distribute prophylactic medicines
Medicines to boost immunity against novel corona virus
Special focus on people above 60 years of age
02 SEP 2021 5:38PM by PIB Delhi
Continuing its series of activities under the 'Azadi Ka Amrit Mahotsav', the Ministry of Ayush launched a campaign of distributing Ayush prophylactic medicines and written guidelines on diet and lifestyle today at New Delhi. The drive was jointly kick-started by Minister of Ayush and Port, Shipping & Waterways Shri Sarbananda Sonowal and Minister of State for Ayush and Woman and Child Development Dr Munjpara Mahendrabhai.
In the next one year, the immunity booster medicines and the guidelines to combat Covid-19 will be distributed to 75 lakh people across the country, with special focus on geriatric (people of 60 years and above age) population and the front line workers.
The kit of Ayurveda prophylactic medicines for Covid-19 contains Sanshamani Vati, which is also known as Guduchi or Giloy Ghan Vati and Ashwagandha Ghan Vati. The kit and the guidelines have been prepared by the Central Council for Research in Ayurvedic Medicines (CCRAS).
The drive to distribute prophylactic medicines and diet and lifestyle guidelines is a part of the ongoing 'Azadi Ka Amrit Mahotsav' campaign launched by the Government of India to commemorate 75 years of India's freedom. The year-long campaign will continue till August 2022 when India celebrates 75th anniversary of Independence.
In his virtual address, Shri Sarbananda Sonowal said that the campaign aimed at contributing to the vision and mission of Prime Minister Narendra Modi to ensure “Health for All”. The Prime Minister has listed seven tasks to fight pandemic and among those first one is taking care of elderly, he said.
“Distribution of Ayush prophylactic medicines will help citizens to boost immunity against the corona virus. During the two waves of pandemic, people of this country showed great faith in our traditional system of medicine. Their faith has encouraged us to come up with this nationwide distribution campaign. This campaign is being carried out through the robust network of more than 86 Ayush institutions across the country.”
Congratulating the CCRAS officials for successfully planning and implementing the campaign, Shri Sonowal added that with this distribution campaign of prophylactic Ayush medicines, the council has been focusing on the health of geriatric population.
Speaking on the occasion, Dr Munjpara Mahendrabhai said that the current campaign was especially focused on the 60 plus age group. “This will help boost immunity in this age group as they are considered more vulnerable in this pandemic situation,” the MoS said.
Other dignitaries present at the launch included Dr N Srikanth, Director General, CCRAS; Shri Pramod Kumar Pathak, Special Secretary, Ministry of Ayush and Shri D. Senthil Pandian, Joint Secretary, Ministry of Ayush, Dr. Anil Khurana, Chairman, National Commission for Homoeopathy and Vaidya Jayant Deopujari, Chairperson, National Commission for Indian System of Medicine among others.
The Ministry of Ayush has been allotted one week from 30th August to 5th September, 2021 for promotion of several activities including the launch of Y-Break mobile application, distribution of medicinal plants for farmers and public and various webinars.

আয়ুশ
আয়ুশ মিনিস্ত্রীনা প্রোফাইলাইতিক্কী হিদাক-লাংথকশিং য়েন্থোক্নবা কেম্পেইন হৌদোকখ্রে
নোভেল কোরোনা ভাইরসকী মায়োক্তা ইন্দ্রী ফগৎনবা হিদাক-লাংথকশিং
চহি ৬০ মথক্কী মীওইশিংদা অখন্ননা মিয়েং থম্লি
02 SEP 2021 5:38PM by PIB Imphal
‘অজাদী কা অমৃত মহোৎসব’কী মখাদা পরিং ওইনা চৎথরকপা থবকশিংদা, ঙসি নই দিল্লীদা আয়ুশ মিনিস্ত্রীনা প্রোফাইলাইতিক্কী হিদাক-লাংথকশিং য়েন্থোক্নবা অমসুং চিঞ্জাক অমসুং পুন্সি মহিংদা পীবা অইবা লমজিং-লমতাকশিংগী কেম্পেইন হৌদোকখ্রে। দ্রাইব অসি আয়ুশ অমসুং পোর্ত, শিপ্পিং অমসুং ৱাতরৱেজগী মিনিস্তর শ্রী সর্বানন্দা সোনোৱাল অমসুং আয়ুশ অমসুং ৱুমেন অমসুং চাইল দিবলপমেন্তগী মিনিস্তর দাঃ মঞ্জপরা মহেন্দ্রভাইনা খুৎশম্নদুনা হৌদোকপনি।
লাক্লিবা চহি অমা অসিদা, কোবিদ-১৯ লান্থেংননবা ইন্দ্রী ফগৎহনবা হিদাক-লাংথক অমসুং লমজিং-লমতাকশিং লৈবাক অসিগী মীওইশিং মরুওইনা জেরিয়াত্রিক (চহি ৬০ অমসুং মথক্কী মীওইশিং) অমসুং ফ্রন্তলাইন ৱার্কর লাখ ৭৫দা য়েন্থোক্কনি।
কোবিদ-১৯গী আয়ুর্বেদা প্রোফাইলাইতিক্কী হিদাক-লাংথকশিংগী কিত অসিদা গুদুচি নত্ত্রগা গীলোই ঘান ভতি অমসুং অশ্বাগন্ধা ঘান ভতি হায়নসু খঙনবা সনশামনি ভতি য়াওরি। কিত অমসুং লমজিং-লমতাকশিং অসি সেন্ত্রেল কাউন্সিল ফোর আর্য়ুবেদিক মেদিসিন্স (সি.সি.আর.এ.এস.)না শেম-শাবনি।
প্রোফাইলাইতিক্কী হিদাক-লাংথকশিং য়েন্থোক্নবা অমসুং চিঞ্জাক অমসুং পুন্সি মহিংদা পীবা অইবা লমজিং-লমতাকশিং য়েন্থোকপগী কেম্পেইন অসি ভারতকী নিং-খা তম্বগী চহি ৭৫শুবা নিংশিং থৌরম পাংথোক্নবা ভারত সরকারনা হৌদোক্লিবা ‘অজাদী কা অমৃত মহোৎসব’কী শরুক অমনি। চহি চুপ্না পাংথোক্লিবা কেম্পেইন অসি ভারতনা নিং-খা তম্বগী ৭৫শুবা কুমওন থৌরম পাংথোক্নবা শিল্লিবা ২০২২গী ওগস্ত ফাওবা চৎথগনি।
মহাক্কী ভর্চুএল ওইবা ৱা ঙাংবদা, শ্রী সর্বানন্দা সোনোৱালনা হায় মদুদি কেম্পেইন অসিনা পান্দম থম্লিবা অসি প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগী পান্দম অমসুং মিসন “হেলথ ফোর ওল”দা মতেং ওইনবনি। প্রধান মন্ত্রীনা লায়চৎ অসি লান্থেংননবা থবক তরেৎ খন্দোকখ্রে অমসুং হায়রিবা অসিদা অহল ওইরবশিংবু চেকশিন-থৌরাং লৌখৎপিবা অসিসু অমনি, হায়না মহাক্না হায়খি।“প্রোফাইলাইতিক্কী হিদাক-লাংথকশিং য়েন্থোক্নবা অসিনা কোরোনা ভাইরসকী মায়োক্তা ইন্দ্রী ফগৎহনবদা মতেং ওইগনি। লায়চৎ অসিগী অনিশুবা ৱেব মনুংদা, লৈবাক অসিগী মীয়াম্না ঐখোয়গী থায়নগী চৎনবী হিদাক-লাংথক্তা য়াম্না চাওনা থাজবা থম্বা উবা ফংখি। কেম্পেইন অসি লৈবক অসিগী আয়ুশ ইন্সতিত্যুসন ৮৬কী মথক্তা লৈবা য়াম্না লিংবা নেতৱার্ক অমগী মখাদা চৎথবনি।
ওফিসিএলশিংবু হরাওবা ফোংদোক্তুনা শ্রী সোনোৱালনা মখা তানা হায়খি মদুদি প্রোফাইলাইতিক্কী হিদাক-লাংথকশিং য়েন্থোকপগী কেম্পেইন অসিনা জেরিয়াত্রিক মীশিংদা কাউন্সিলনা হকশেলগী মিৎয়েং থম্লি।
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা, দাঃ মঞ্জপরা মহেন্দ্রভাইনা হায় মদুদি হৌজিক চৎথরিবা কেম্পেইন অসি মরুওইনা চহি ৬০ মথক্কী কাংলুপতা মিৎয়েং চংলি। “লায়তচৎ অসিনা চহি কাংলুপ অসিদা হেন্না খুদোংথিনিঙাই ওইবা মরম্না হায়রিবা অসিদা মখোয়দা ইন্দ্রী ফগৎহনগনি,” হায়না এম.ও.এস.না হায়খি।
থৌরম হৌদোকপদা য়াওখিবা দিগ্নিতরীশিংগী মনুংদা সি.সি.আর.এ.এস.কী দাইরেক্তর জেনেরেল, দাঃ এন. শ্রীকান্ত; আয়ুশ মিনিস্ত্রীগী, স্পেসিএল সেক্রেতরী, শ্রী প্রমোদ কুমার পাথক অমসুং আয়ুশ মিনিস্ত্রীগী, জোইন্ত সেক্রেতরী, শ্রী দি. সেন্থিল পান্দিয়ান, নেস্নেল কমিসন ফোর হোমিওপেথীগী, চেয়রমেন, দাঃ অনিল খুরানা অমসুং নেস্নেল কমিসন ফোর ইন্দিয়ন সিস্তেম ওফ মেদিসিনগী, চেয়রপর্সন বাইদ্যা জয়ান্ত দিওপুজারী অমসুং অতৈশিংসু য়াওখি।
আয়ুশ মিনিস্ত্রীনা ৱাই-ব্রেক মোবাইল এপ্লিকেসন, লৌমী অমসুং মীয়ামগীদমক হিদাক পাম্বীশিং য়েন্থোকপা অমসুং ৱেবিনার কয়া অমা হৌদোকপা য়াওনা মখল কয়ীগী থৌরমশিং হৌদোক্নবা ২০২১গী ওগস্তকী ৩০দগী সেপ্তেম্বর ৫ ফাওবা চয়োল অমা শিল্লি।