নীতি আয়োগ
নিতি আয়োগ অমসুং দোনর মন্ত্রালয়না ওগস্ত ২৬, ২০২১দা নোর্থ ইস্তর্ন রিজন দিস্ত্রিক্ত এস.দি.জি. ইন্দেক্স অমসুং দেসবোর্দ ফোঙগদৌরি
24 AUG 2021 1:21PM by PIB Imphal
নিতি আয়োগ অমসুং দোনর মন্ত্রালয়না ওগস্ত ২৬, ২০২১দা নোর্থ ইস্তর্ন রিজন দিস্ত্রিক্ত এস.দি.জি. ইন্দেক্স রিপোর্ত অহানবা খুৎনম অমসুং দেসবোর্দ ২০২১-২২ ফোঙগদৌরি‍। খুৎনম অসিনা লৈবাকসিগী ওইনা রিজন পুম্বগী ওইবা দিস্ত্রিক্ত এস.দি.জি. ইন্দেক্স মখল অহানবা ওইগদৌরি অমদি অরুনাচল প্রদেশ, অসাম, মনিপুর, মেঘালয়া, মিজোরম, নগালেন্দ, সিক্কিম অমসুং ত্রিপুরা হায়রিবা স্তেত ৮সিগী দিস্ত্রিক্ত ১২০দা সস্তেনেবল দেভেলপমেন্ত গোল (এস.দি.জি.) লোকেলাইজ তৌনবগী খোঙথাঙগী পন্দোল অমা ওইগদৌরিবনি‍। দোক্তর রজিব কুমার, ভাইস চেয়রমেন, নিতি আয়োগ; শ্রী জি. কিসন রেদ্দী, দোনর, তুরিজম অমসুং কলচরগী কেন্দ্র মন্ত্রী, অমসুং শ্রী বি.এল. বর্মা, দোনর অমসুং কোওপরেসনগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রীনা ইন্দেক্স অমসুং দেসবোর্দ অসি শ্রী অমিতাব কান্ত, সি.ই.ও., নিতি আয়োগ; দোক্তর ইন্দর জিত সিংহ, সেক্রেতরী, দোনর মন্ত্রালয় অমসুং মিস নাদিয়া রসীদ, রেসিদেন্ত রিপ্রজেন্তেতিব (আই/সি), য়ু.এন.দি.পি. ইন্দিয়ানা শরুক য়াবা থৌরম অমদা পুথোক্কনি‍। এন.ই.আর. দিস্ত্রিক্ত এস.দি.জি. ইন্দেক্স অমসুং দেসবোর্দ অসি নিতি আয়োগ অমসুং দোনর মন্ত্রালয়না খুৎশম্নদুনা য়ু.এন.দি.পি.গী তেক্নিকেল সপ্পোর্তকা লোয়ননা শেম্বনি‍। মসিনা অৱাং নোংপোক লমদমগী স্তেত নিপানগী দিস্ত্রিক্তশিংনা এস.দি.জি.গী মতাঙদা লৈরিবা মখোয়গী পর্ফোর্মেন্সশিং অমসুং মখোয়গী লৈরিবা পান্দমশিং ওন্দুনা হায়রিবশিংদুদা য়ুম্ফম ওইরগা দিস্ত্রিক্তশিং অসিগী রেঙ্ক খায়দোক্লি‍। ইন্দেক্স অসি নিতি আয়োগকী এস.দি.জি. ইন্দিয়া ইন্দেক্স – লৈবাক্কী অমসুং স্তেত/য়ুনিয়ন তেরিতরীগী থাক্তা এস.দি.জি.গী খোঙজেল য়েংশিন্নবগী মরুওইবা অমদি ওফিসিএল তুল অসিদা য়ুম্ফম ওইবনি অমদি দিস্ত্রিক্তশিংগী মরক্তা হিদান্নবগী ফীভম পুরক্নবা এস.দি.জি.গী বেঞ্চমার্কিং পর্ফোর্মেন্স অমসুং রেঙ্কিংগী কম্মন ইথোস লৈ‍।
এন.ই.আর. দিস্ত্রিক্ত এস.দি.জি. ইন্দেক্স অমসুং দেসবোর্দ ২০২১-২২: চাউরকপা শক্তাক ৱারোল অমা
এন.ই.আর. দিস্ত্রিক্ত এস.দি.জি. ইন্দেক্স এন্দ দেসবোর্দ: বেজলাইন রিপোর্ত ২০২১-২২ অসি ভারতকী এস.দি.জি.গী নোদেল এজেন্সী ওইরিবা নিতি আয়োগনা তার্গেত ৫০দা মালেমগী লৈরিবা পান্দম ১৫ কোনশিনবা ইন্দিকেতর ৮৪ শীজিন্নদুনা শেম্বনি‍। ইন্দেক্স শেমবা অমদি শীজিন্নরিবা মেথোদোলোজী অসিদা দিস্ত্রিক্তশিংগী এস.দি.জি. পর্ফোরমেন্স ওন্দুনা রেঙ্কিং শেম্বা; স্তেতশিংদা হেন্না মীৎয়েঙ চঙবা মথৌ তাবা হীরমশিং খঙদোক্নবা ঙাক্লৌ পীবা; মখোয় মশেলগী মরক্তা অফবা মওংদা হিদান্নবগী ফীভম য়োকখৎনবগী নুংগী ওইপা পান্দমশিং য়াওরি‍। এন.ই.আর. দিস্ত্রিক্ত এস.দি.জি. ইন্দেক্স এন্দ দেসবোর্দ অসিগী ইন্দিকেতর অমসুং কম্প্যুতেসন মেথোদোলোজী খনবগী মরী লৈনবা ৱাফম খুদিংমক্তা লমদমসিগী স্তেত নিপানমক্কা মচা খায়না তাথোক তাশিন তৌখি‍। লমদম-লমদমদুগী ওইবা মীৎয়েঙ অমসুং ফীল্দ এক্সপিরিএন্স য়াওরবা ফীদবেক প্রোসেস লৈহন্দুনা ইন্দেক্স অসি শেম্বদা স্তেতশিংনা মরুওইবা থৌদাং য়াখি‍।
ইন্দেক্স অসিনা মরুওইবা গেপশিং খঙদোকপদা অমদি লমদমসিদা এস.দি.জি. ফংনবগীদমক খোঙজেল থুনা থবক পায়খৎনবা মরম খঙনা ইন্তরভেন্সন তৌবদা মতেং ওইরগনি অমদি হকশেল, মহৈ মশিং, জেন্দর, শেন্মিৎলোন চাউখৎপা, ইন্সতিত্যুসন, ক্লাইমেত চেঞ্জ অমসুং এনভাইরনমেন্ত অমদি অতৈ মালেমগী পান্দমশিং ফংনবগী থৌওংগী দিস্ত্রিক্তশিংদা লৈরিবা খোঙজেল ওন্ননবগী শেম শাদুনা লৈরবা খুৎপায় অমা ওইরগনি‍।
নোর্থ ইস্তর্ন রিজন দিস্ত্রিক্ত এস.দি.জি. ইন্দেক্স অসি এস.দি.জি.বু ‘গ্লোবেলদগী নেসনেল, অদুদগী লোকেল’দা পুরক্নবগী নিতি আয়োগকী থৌরাংগী পন্দোল অমনি‍।

NITI Aayog
NITI Aayog and M/o DoNER to release the first edition of North Eastern Region District SDG Index & Dashboard, 2021-22 on 26th August 2021
24 AUG 2021 1:21PM by PIB Delhi
NITI Aayog and Ministry of Development of North Eastern Region (M/DoNER) will be launching the first edition of the North Eastern Region (NER) District SDG Index Report and Dashboard 2021–22 on 26 August 2021. This inaugural edition is the first of its kind region-wide district SDG index in the country and a milestone in the efforts towards localising the Sustainable Development Goals (SDGs) in the 120 Districts of the 8 States of Arunachal Pradesh, Assam, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Nagaland, Sikkim and Tripura. Dr Rajiv Kumar, Vice Chairman, NITI Aayog; Shri G. Kishan Reddy, Union Minister of DoNER, Tourism and Culture, and Shri B. L. Verma, Union Minister of State for DoNER and Cooperation, will launch the index and dashboard in the presence of Shri Amitabh Kant, CEO, NITI Aayog; Dr. Inder Jit Singh, Secretary, Ministry of DoNER and Ms Nadia Rasheed, Resident Representative (i/c), UNDP India. The NER District SDG Index and Dashboard is a collaborative effort by NITI Aayog and Ministry of DoNER, with technical support from UNDP. It measures the performance of the districts of the eight States of the North Eastern Region on the SDGs and their corresponding targets and ranks the districts based on the same. The index is based on NITI Aayog’s SDG India Index –the principal and official tool for monitoring progress on the SDGs at the national and State/ Union Territory levels and shares the common ethos of benchmarking performance and ranking on the SDGs to foster competition among the districts.
NER District SDG Index and Dashboard 2021–22: A Brief Introduction
The NER District SDG Index and Dashboard: Baseline Report 2021-22 has been constructed by NITI Aayog, the nodal agency for SDGs in India, utilising 84 indicators which cover 15 of the Global Goals across 50 targets. The construction of the index and the ensuing methodology embody the central objectives of measuring the performance of districts on the SDGs and ranking them; supporting States in identifying areas which require more attention; and promoting healthy competition among them. All aspects related to the selection of indicators and computation methodology of the NER District SDG Index and Dashboard followed extensive consultation with all the eight States of the region. States played a crucial role in shaping the index by enriching the feedback process with localised insights and field experience.
The index will facilitate in identifying crucial gaps and inform interventions to fast track progress towards achieving the SDGs in the region and act as a ready reckoner for gauging progress of districts on the expansive set of the Global Goals on health, education, gender, economic growth, institutions, climate change and environment, among others.
The North Eastern Region District SDG Index is another milestone in NITI Aayog’s efforts in localising the SDGs from ‘global to national to local’.