ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଭାରତୀୟ ବାୟୁସେନା ପାଇଁ ବିକଶିତ ଚାଫ୍ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିକଶିତ କଲା ଡିଆରଡିଓ
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂହ ଏହାକୁ ‘ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ’ ଅଭିମୁଖେ ଡିଆରଡିଓର ଆଉ ଏକ ପଦକ୍ଷେପ ଅଭିହିତ କଲେ
19 AUG 2021 11:46AM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରମୁଖ ବିବରଣୀ:
- ଶତ୍ରୁପକ୍ଷ ରାଡାର ବିପଦରୁ ଯୁଦ୍ଧ ବିମାନକୁ ସୁରକ୍ଷା ଯୋଗାଇବ ଏହି ପ୍ରଯୁକ୍ତି
- ବୃହତ ମାତ୍ରାରେ ଉତ୍ପାଦନ ଲାଗି ଶିଳ୍ପକୁ ହସ୍ତାନ୍ତର କରାଯାଇଛି
- ସଫଳତା ପୂର୍ବକ ବ୍ୟବହାରିକ ପରୀକ୍ଷା ସମ୍ପନ୍ନ ପରେ ଏହାକୁ ନିୟୋଜିତ ପାଇଁ ପ୍ରକି୍ରୟା ଆରମ୍ଭ କଲା ଭାରତୀୟ ବାୟୁ ସେନା
- ଏହାକୁ ‘ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ’ ଅଭିମୁଖେ ଡିଆରଡିଓର ଆଉ ଏକ ପଦକ୍ଷେପ ଅଭିହିତ କଲେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂହ
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶ ସଂଗଠନ (ଡିଆରଡିଓ) ଶତ୍ରୁପକ୍ଷ ରାଡାର ବିପଦରୁ ଭାରତୀୟ ବାୟୁସେନା (ଆଇଏଏଫ)ର ଯୁଦ୍ଧ ବିମାନକୁ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ ଲାଗି ଏକ ବିକଶିତ ଚାଫ୍ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ନିର୍ମାଣ କରିଛି । ଆଇଏଏଫ୍ର ଗୁଣାତ୍ମକ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରୁ୍ଥିବା ଏହି ବିକଶିତ ଚାଫ୍ ଉପକରଣ ଏବଂ ଚାଫ୍ କାର୍ଟି୍ରଜ-୧୧୮/୧କୁ ଡିଫେନ୍ସ ଲାବୋରେଟୋରି ଯୋଧପୁର ନାମକ ଏକ ଡିଆରଡିଓ ପରୀକ୍ଷାଗାର ଡିଆରଡିଓର ପୁଣେଭିତ୍ତିକ ଆଉଏକ ପରୀକ୍ଷାଗାର ହାଇ ଏନର୍ଜି ମ୍ୟାଟେରିଆଲ୍ସ ରିସର୍ଚ୍ଚ ଲାବୋରେଟୋରି (ଏଚଇଏମଆରଏଲ) ସହ ମିଳିତ ଭାବେ ନିର୍ମାଣ କରିଛି । ସଫଳତା ପୂର୍ବକ ବ୍ୟବହାରିକ ପରୀକ୍ଷା ସମ୍ପନ୍ନ ପରେ ଏହି ପ୍ରଯୁକ୍ତିକୁ ମୁତୟନ ପାଇଁ ପ୍ରକି୍ରୟା ଆରମ୍ଭ କରିଦେଇଛି ଭାରତୀୟ ବାୟୁ ସେନା ।
ସମ୍ପ୍ରତି ବୈଦୁ୍ୟତିକ ଯୁଦ୍ଧକୌଶଳ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ରାଡାର ଆକ୍ରମଣ ଜନିତ ବିପଦରୁ ଯୁଦ୍ଧ ବିମାନଗୁଡ଼ିକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବା ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରସଙ୍ଗ ପାଲଟିଛି । ଯୁଦ୍ଧ ବିମାନର ସୁରକ୍ଷାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ ପାଇଁ କାଉଣ୍ଟର ମେଜର ଡିସପେନ୍ସିଙ୍ଗ ସିଷ୍ଟମ (ସିଏମଡିଏସ)କୁ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଛି ଯାହା ଇନଫ୍ରାରେଡ ଓ ରାଡାର ଆକ୍ରମଣରୁ ଯୁଦ୍ଧ ବିମାନକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିପାରିବ । ଏହି ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ମହତ୍ତ୍ୱ ହେଉଛି ଯେ ବାୟୁରେ ନିୟୋଜିତ ଅତି କମ୍ ପରିମାଣର ଚାଫ୍ ସାମଗ୍ରୀ ଯୁଦ୍ଧ ବିମାନର ନିରାପତ୍ତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଲାଗି ଶତ୍ରୁପକ୍ଷର କ୍ଷେପଣାସ୍ତ୍ରକୁ ଦୂରେଇ ରଖିବା ଲାଗି କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥାଏ । ଭାରତୀୟ ବାୟୁସେନାର ବାର୍ଷିକ ରୋଲିଙ୍ଗ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ ପାଇଁ ବୃହତ ମାତ୍ରାରେ ଉତ୍ପାଦନ ନିମନ୍ତେ ଏହି ପ୍ରଯୁକ୍ତିକୁ ଶିଳ୍ପକୁ ହସ୍ତାନ୍ତର କରାଯାଇଛି ।
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂହ ଏହି ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ସ୍ୱଦେଶୀ ବିକାଶ ନିମନ୍ତେ ଡିଆରଡିଓ, ଆଇଏଏଫ ଏବଂ ଶିଳ୍ପସଂସ୍ଥାର ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି । ରଣନୀତିକ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ପ୍ରଯୁକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ‘ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ’ ଅଭିମୁଖେ ଡିଆରଡିଓର ଏହା ଆଉ ଏକ ପଦକ୍ଷେପ ବୋଲି ସେ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି । ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶ ବିଭାଗର ସଚିବ ତଥା ଡିଆରଡିଓ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଡ. ଜି ସତୀଶ ରେଡ୍ଡୀ ଏହି ଉନ୍ନତ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ସଫଳ ବିକାଶ ସହ ଜଡ଼ିତ ଟିମଗୁଡ଼ିକୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଛନ୍ତି, ଯାହା ଭାରତୀୟ ବାୟୁସେନାକୁ ଆହୁରି ଶକ୍ତିଶାଳୀ କରିବ ।

Ministry of Defence
DRDO develops Advanced Chaff Technology for Indian Air Force
Raksha Mantri Shri Rajnath Singh terms it another step of DRDO towards ‘AatmaNirbhar Bharat’
19 AUG 2021 11:46AM by PIB Delhi
Key highlights:
· The technology to safeguard fighter aircraft from hostile radar threats
· Given to the industry for production in large quantities
· Indian Air Force begins process of induction following completion of successful user trials
· Raksha Mantri terms it another step of DRDO towards ‘AatmaNirbhar Bharat’
Defence Research & Development Organisation (DRDO) has developed an Advanced Chaff Technology to safeguard fighter aircraft of the Indian Air Force (IAF) against hostile radar threats. Defence Laboratory Jodhpur, a DRDO laboratory developed the advanced Chaff material and chaff cartridge-118/I in collaboration with High Energy Materials Research Laboratory (HEMRL), a Pune based laboratory of DRDO, meeting qualitative requirements of IAF. The Indian Air Force has started the process of induction of this technology after completion of successful user trials.
In today’s electronic warfare, survivability of fighter aircraft is of prime concern because of advancement in modern radar threats. To ensure survivability of aircraft, Counter Measure Dispensing System (CMDS) is used which provides passive jamming against Infra-Red and radar threats. Chaff is a critical defence technology used to protect fighter aircraft from hostile radar threats. The importance of this technology lies in the fact that very less quantity of chaff material deployed in the air acts as decoy to deflect enemy’s missiles for ensuring safety of the fighter aircraft. The technology has been given to the industry for production in large quantities to meet the annual rolling requirement of the Indian Air Force.
Raksha Mantri Shri Rajnath Singh has lauded DRDO, IAF and the industry for indigenous development of this critical technology, terming it as one more step of DRDO towards ‘AatmaNirbhar Bharat’ in strategic defence technologies. Secretary Department of Defence R&D and Chairman DRDO Dr G Satheesh Reddy congratulated the teams associated with the successful development of this advanced technology that will further strengthen the Indian Air Force.