Cabinet
Cabinet approves Memorandum of Understanding (MoU) between India and Bangladesh on cooperation in the field of Disaster Management, Resilience and Mitigation.
18 AUG 2021 4:18PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi, was apprised of the Memorandum of Understanding (MoU) signed on March, 2021 between the National Disaster Management Authority (NDMA), Ministry of Home Affairs, the Republic of India and the Ministry of Disaster Management and Relief, People’s Republic of Bangladesh on Cooperation in the field of Disaster Management, Resilience and Mitigation.
Benefits:
The MoU seeks to put in place a system, whereby both India and Bangladesh will be benefited from the Disaster Management mechanisms of each other and it will help in strengthening the areas of preparedness, response and capacity building in the field of Disaster Management.
Salient features of the MoU :
1. Extend mutual support on the request of either Parties at the time of large scale disaster (Natural or human induced) occurring within their respective territories, in the field of relief, response, reconstruction and recovery.
2. Exchange relevant information, remote sensing data and other scientific data and share experience/best practices of disaster response, recovery, mitigation, capacity building for ensuring resilience, etc.
3. Extend cooperation in the field of advanced information technology, early warning systems, remote sensing & navigation services and expertise for disaster preparedness, response and mitigation and more towards real time data sharing.
4. Support training of officials in the field of Disaster management.
5. Conduct Joint Disaster Management Exercises bilaterally between both the countries.
6. Share standards, latest technologies and tools for creating Disaster Resilient Communities.
7. Exchange publications and materials as textbooks, guidelines in the field of Disaster Management and may conduct joint research activities in the field of Disaster management, Risk Reduction and Recovery.

মন্ত্রীমন্দল
মন্ত্রী-মন্দলনা ভারত অমসুং বাংলাদেশকী মরক্তা দিজাস্তর মেনেজমেন্ত, রেজিলেন্স অমসুং মিতিগেসনগী লমদা কোওপরেসন পীন্ননবা মেমোরেন্দম ওফ অন্দর্স্তেন্দিং (এম.ও.য়ু.) অয়াবা পীখ্রে
18 AUG 2021 4:18PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ময়াই তাংবল লৌদুনা ফমখিবা কেন্দ্রগী মন্ত্রী-মন্দলদা রিপব্লিক ওফ ইন্দিয়াগী গৃহ মন্ত্রালয়গী নেস্নেল দিজাস্তর মেনেজমেন্ত ওথোরিতী (এন.দি.এম.এ.) অমসুং পিপল্স রিপব্লিক ওফ বাংলাদেশকী দিজাস্তর মেনেজমেন্ত এন্দ রিলিফ মন্ত্রালয়গী মরক্তা দিজাস্তর মেনেজমেন্ত, রেজিলেন্স অমসুং মিতিগেসনগী লমদা কোওপরেসন পীন্ননবা মার্চ, ২০২১দা খুৎয়েক পীনখিবা মেমোরেন্দম ওফ অন্দর্স্তেন্দিং (এম.ও.য়ু.)গী মতাংদা খঙহনখ্রে।
কান্নবশিং:
এম.ও.য়ু. অসিনা ভারত অমসুং বাংলাদেশ অনিমক্কী ওইবা দিজাস্তর মেনেজমেন্ত মেকানিজমশিংদগী নাকল অনিমক্তা কান্নবা পীগদবা সিস্তেম অমা থম্নবা হোৎনরি অমসুং মসিনা দিজাস্তর মেনেজমেন্তগী লমদা শেম-শাবা, থবক লৌখৎপা অমসুং কেপাসিতী বিল্দিংগী লমশিং মপাঙ্গল কনখৎহনবদা মতেং পাংলগনি।
এম.ও.য়ু. অসিগী মওং-মতৌ:
1. তেংবাং পীবা, থবক লৌখৎপা, অমুক হন্না শেমগৎ-শাগৎপা অমসুং রিকভরীগী লমদা মখোয় মশা-মশাগী তেরিতোরীশিংদা অচৌবা খুদোংথিবা (মহৌশাগী নত্ত্রগা খুৎশেমগী ওইবনা থোকহনবা) থোকপা মতমদা পার্তী অমনা হায়জরকপা মতমদা মতেং পীনবা।
2. মরী লৈনবা ই-পাউ, রিমোৎ সেন্সিং দেতা পীথোক-পীশিন তৌনবা অমসুং অতৈ সাইন্তিফিল দেতা অমসুং দিজাস্তর রেস্পোন্স, রিকভরী, মিতিগেসন, রেজিলেন্স লৈহন্নবা কেপাসিতী বিল্দিং তৌবা অসিনচিংবগী এক্সপরিয়েন্স/খ্বাইদগী ফবা পাম্বৈ শিয়র তৌনবা।
3. এদভান্সদ ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী, অর্লী ৱর্নিং সিস্তেমশিং, রিমোৎ সেন্সিং অমসুং নেভিগেসন সর্ভিসেসকী লমদা অমসুং দিজাস্তরকী শেম-শাবা, থবক লৌখৎপা অমসুং মিতিগেসন অমসুং রিএল তাইম দেতা শিয়রিংগী অতৈ লমশিংদা মতেং পীনবা।
4. দিজাস্তর মেনেজমেন্তগী লমদা ওফিসিএলশিংগী ত্রেনিংগী সপ্পোর্ত পীবা।
5. লৈবাক অনিমক্কী মরক্তা জোইন্ত দিজাস্তর মেনেজমেন্ত এক্সর্সাইজশিং বাইলেতরেল ওইনা পাঙথোকপা।
6. দিজাস্তর রেজিলেন্ত কম্ম্যুনিতীশিং শেম্নবা স্তেন্দর্দশিং, খ্বাইদগী নৌবা তেক্নোলোজীশিং অমসুং তুলশিং শিয়র তৌবা।
• vii. দিজাস্তর মেনেজমেন্তগী লমদা তেক্সবুকশিং, গাইদলাইনশিং অসিগুম্বা পব্লিকেসনশিং অমসুং মেতরিএলশিং পীথোক-পীশিন তৌবা অমসুং দিজাস্তর মেনেজমেন্ত, রিস্ক রিদক্সন অমসুং রিকভরীগী লমদা জোইন্ত রিসর্চ এক্তিবিতীশিং পাঙথোকপা য়াগনি।