প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না গুজরাত্তা ইনভেস্তর সম্মিৎতা থমখিবা ৱারোল
13 AUG 2021 1:43PM by PIB Imphal
খুরুমজরি!
কেন্দ্রগী মন্ত্রী-মন্দলদা ঐহাক্কী মরুপ ওইরিবা শ্রী নিতিন গদকারীজী, গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী বিজয় রুপানিজী, ওতো ইন্দস্ত্রীগা মরী লৈনবা স্তেকহোল্দরপুম্নমক, ও.ই.এম. এসোসিএসন পুম্নমক, মেতল অমসুং স্ক্রেপিং ইন্দস্ত্রীগী মেম্বর পুম্নমক, ইকাই খুম্নরবী অমসুং ইকাই খুম্নরবশিং!
নীংখা তম্বগী চহি ৭৫শুদ্রিঙৈ মমাংদা ঙসিগী প্রোগ্রাম অসি আত্মনির্ভর ভারতকী অচৌবা পান্দমশিং অদু থুংহন্নবা অতোপ্পা মরু ওইবা খোঙথাং অমনি। লৈবাক অসিনা নেস্নেল ওতোমোবাইল স্ক্রেপেজ পোলিসী লোঞ্চ তৌরি। পোলিসী অসিনা অনৌবা ভারতকী মোবিলিতীদা, ওতো সেক্তরদা অনৌবা মশক অমা পীরগনি। লৈবাক অসিদা ভেহিক্যূলর পোপুলেসনগী মোদর্নাইজেসন তৌবদা, মতমগা চুনদ্রবা গারীশিংবু সাইন্তিফিক ওইবা মওং অমদা লম্বীশিংদগী লৌথোকপদা পোলিসী অসিনা অচৌবা থৌদাং অমা য়াগনি। মসিনা প্রজা খুদিংমক্তা, ইন্দস্ত্রী খুদিংমক্তা, লৈবাক অসিগী সেক্তর খুদিংমক্তা অয়াম্বদা চাউনা অহোংবা অমা পুরক্লগনি।
মরুপশিং,
লৈবাক্কী শেন্মীৎলোনগীদমক্তা মোবিলিতী অসি কয়াম চাউবা ফেক্তরী অমনো হায়বা ময়াম্না খঙবীরে। তমগা চুনরবা অনৌবশিং মোবিলিতীদা য়াওরকপনা চত্থোক-চৎশিন তৌবগী অমসুং ত্রান্সপোর্তেসনগী পোৎলুম হন্থহনবতা নত্তা শেন্মীৎলোন চাউখৎহনবদা য়াম্না কান্নৈ হায়নসু উৎখ্রে। ২১শুবা ভারতনা তরুবা, কনজেসন ফ্রি ওইবা অমসুং খুদোংচাগদবা মোবিলিতীগী পান্দম থমদুনা চংশিনবা হায়বা অসি হৌজিক্কী ওইনা তঙাই ফদবা ওইরে। মরম অসিনা ঙসি সরকারনা খোঙথাং অসি লৌখৎলিবনি। অমসুং মসিগীদা ইন্দস্ত্রীদা লৈরিবা অখং-অহৈশিং, স্তেকহোল্দর পুম্নমক্কী অচৌবা থৌদাং অমা লৈ।
মরুপশিং,
অনৌবা সক্রেপিং পোলিসী অসি ৱেস্ত তু ৱেল্থ- অমোৎ-অকাইদগী লনদা ওন্থোক্নবা অভিয়ানগী সর্ক্যুলর ইকোনোমীগা মরু ওইবা লিঙ্ক অমা লৈরি। পোলিসী অসিদা লৈবাক্কী শহরশিংদা পোলুসন হন্থহন্নবা অমসুং অকোইবগী ফীভম ঙাক শেন্নবগা লোইননা খোঙজেল য়াংনা খুমাং চাউশিন্নবা ঐখোয়গী কমিতমেন্ত অদুসু মমি তারি। রিয়ুজ, রিসাইকল অমসুং রিকভরীগী প্রিন্সিপল অসি শীজিন্নদুনা পোলিসী অসিনা লৈবাক অসিনা ওতো সেক্তর অমসুং মেতল সেক্তরদা আত্মনির্ভর ওইহন্নবা অনৌবা ইনোৎ অমা পীরগনি। মসিতা নত্তনা পোলিসী অসিনা লৈবাক অসিদা লুপা করোর লিশিং ১০ হেনবগী অনৌবা ইনভেস্তমেন্ত লাকহল্লগনি অমসুং থবক লিশিং কয়া পীবা ঙম্লগনি।
মরুপশিং,
ঙসি প্রোগ্রাম অসি হৌদোকপগী মতম অসিমক য়াম্না অখন্নবা ওই। ঐখোয়না নীংখা তমখিবগী চহি ৭৫ শুরক্কদৌরে। মসিদগী হৌরগা মথংগী চহি ২৫ অসি লৈবাক্কী ওইনা য়াম্না মরু ওই। মথংগী চহি ২৫ অসিদা ঐখোয়গী থবক তৌবগী মওং, ঐখোয়গী নুংতিগী ওইবা পুন্সিরোলদা, ঐখোয়গী বিজিনেসতা অহোংবা কয়া লাক্লগনি। ঐখোয়গী পুন্সিরোল নত্ত্রগা ঐখোয়গী শেন্মীৎলোন্দা ওইরবসু তেক্নোলোজীদা হোংলক্লিবা মওং অসিনা মরম ওইরগা অনিক্তা চাউনা অহোংবা লাক্লগনি। অহোংবা লাক্লিঙৈ চৈরক অসিদা ঐখোয়গী অকোইবগী ফীভম, ঐখোয়ী লম, ঐখোয়গী রিসোর্সশিং, ঐখোয়গী রো মেতরিএলশিং পুম্নমক অসি ঙাকশেনবা অসি চপ মান্না মরু ওই।তেক্নোলোজী চল্লাইনবা রেয়র আর্থ মেতলশিং অসি ঙসিসু রেয়র ওইরি অদুবু ঙসি ফংলিবা মেতলশিং অসিসু রেয়র ওইরক্কনি হায়বদি লুনা থোক্কনি। তুংলমচৎতা ঐখোয়না তেক্নোলোজী অমসুং ইনোভেসনদা থবক তৌবা য়াগনি অদুবু মালেম ইমানা পীরিবা লন অসিদি ঐখোয়গী খুৎতা লৈতে। মরম অসিনা ঙসি নাকল অমরোমদা ভারতনা দীপ ওশিন মিসনগী খুত্থাংদা অনৌবা ওইথোকপা য়াবশিং থিজিল্লি অদুগা নাকল অমদনা সর্ক্যুলর ইকোনোমীবুসু থৌগৎলি। চাউখৎ-থৌরাংবু সস্তেনেবল ওইহন্নবা, এনভাইরনমেন্ত ফ্রেন্দলী ওইহন্নবা খোঙথাং অসি লৌখৎপনি। নুমিৎ খুদিংগী ঐখোয়না অইং-অশাগী খলদা কাইথরকপা থেংনরি। মরম অসিনা ভারতনা মশাগী প্রজাশিংগী খল্লগা অচৌবা খোঙথাংশিং লৌখৎপা মথৌ তাই। ৱাখল্লোন অসিগা লোইননা হৌখিবা চহিদা ইনর্জী সেক্তরদা মমাংদা অমুক্তা থোকখিদ্রিবা মওংদা থবক পাইখৎখি। সোলর অমসুং ৱিন্দ পাৱর নত্ত্রগা বাইওফ্যুল ওইরবসু ঙসিদি ভারতনা মালেমগী মাংজিল থারিবা লৈবাকশিংগী মরক্তা য়াওবা ঙম্লি। ৱেস্ত তু ৱেল্থকী অচৌবা কেম্পেন অমা চত্থরি। মসি লুনানবা অমসুং আত্মনির্ভর ওইবগা মরীসু লৈনহল্লি। মসিগী মহুৎ হৌজিক মতম অসিদা ঐখোয়না লম্বী শেম্বদা অমোৎ-অকাই য়াম্না শীজিন্নরি। সরকারগী বিল্দিংশিং অমসুং লায়রবশিংগী য়ুমশিং শাবদা রিসাইক্লিং তৌবা অসিসু থৌগৎলি।
মরুপশিং,
অসিগুম্বা খোঙথাংশিং অসিদা ঙসিদি ওতোমোবাইল সেক্তরগী মমিংসু হাপচিনখ্রে।পোলিসী অসিদগী অচম্বা ইমুং-মনুংশিংদা হীরম খুদিংমক্তা চাউনা কান্নবা ফংলগনি। অহানবা কান্নবা ওইনা অরিবা গারী ক্রেপ তৌবদা সর্তিফিকেৎ অমা ফংগনি। সর্তিফিকেৎ অসি পাইবা মীওই অমনা হেক্তনা অনৌবা গারী অমা লৈবা মতমদা রেজিস্ত্রেসন তৌনবগী শেল অমত্তা তিংলরোই। মসিগা লোইননা মসিনা রোদ তেক্সতগী খরা মখৈ কোকপীরগনি। অনিশুবা কান্নবা অসিনা অরিবা গারীগী মেন্তেনেন্স কোস্ত, রিপিয়র কোস্ত, ফ্যুল ইফিসিএন্সী, মসিদসু শেল চৎহল্লরোই। অহুমশুবা কান্নবা অসিনা পুন্সিগা হকথেংননা মরী লৈনৈ। অরিবা গারীশিং, অরিবা তেক্নোলোজীনা মরম ওইদুনা লম্বীগী খুদোংথিবা থোকহনবগী চাং য়াম্না ৱাংলি, মসিগী অৱাবা অসি কোকহল্লগনি। মরিশুবদা মসিনা ঐখোয়গী হকশেলদা পোলুসন্না পীবা চৈথেং হন্থহল্লগনি। অমসুং খ্বাইদগী মরু ওইবা ফম অদুসি পোলিসী অসিগী মখাদা গারীশিং অসি শুপ্নগী মখোয়গী চহি য়এংলগা স্ক্রেপ তৌরোই। ওথোরাইজ তৌবা ওওমেতেদ তেস্তিং সেন্তরশিংদা গারীশিং অসি ফরিবরা হায়না সাইন্তিফিক ওইবা মওংদা তেস্ত তৌগনি। মসিগীদমক লৈবাক শিনবা থুংবদা লৈরিবা রেজিস্তর তৌরবা ভেহিকল স্ক্রেপিং সেন্তরশিং অসি তেক্নোলোজীনা চল্লাইবা, ত্রান্সপরেন্ত ওইবা ওইহনগনি।
মরুপশিং,
ফোর্মেল স্ক্রেপিংগী কান্নবশিং অসি করিনো হায়বা অদু গুজরাতনা উবা ফংখ্রে অমসুং নিতিনজীনসু মসিগী মতাংদা হায়বীখ্রে। গুজরাতকী অলঙ্গ অসি শিপ রিসাইক্লিং হব অমা ওইনা খঙনৈ। অলঙ্গনা মালেমগী শিপ রিসাইক্লিং ইন্দস্ত্রীদা মাগী সিবর লেপ্তনা হেনগৎহল্লি। শিপ রিসাইক্লিং ইনফ্রাস্ত্রকচর অসিনা মফম অসিদা অনৌবা থবক্কী খুদোংচাবা লিশিং কয়া ফংহনখ্রে। মফম অসিদা ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং স্কিল মেপাৱরসু লৈ। অসিগুম্বা ফীভম অসিদা জহাজকী মতুংদা গারীশুংগী অচৌবা স্ক্রেপিং হব অমসু ওইহনবা ঙমগনি।
মরুপশিং,
স্ক্রেপিং পোলিসী অসিনা লৈবাক শিনবা থুংবদা লৈরিবা স্ক্রেপকা মরী লৈনবা সেক্তরদা অনৌবা মঙলাম অমা পীরগনি, অনৌবা ঙাকশেল অমা ফংলগনি। মরু ওইনা অপীকপা বিজিনেসমেন ওইরিবা স্ক্রেপিং তৌবদা য়াওরিবা ঐখোয়গী শিন্মীশিং অসিগী পুন্সিদা অচৌবা অহোংবা অমা লাক্লগনি। মসিনা শিন্মীশিংদা অফবা এনভাইরনমেন্ত অমা পীগনি, মখোয়না ওর্গনাইজ সেক্তরগী অতৈ কর্মচারীশিংগুম্বা কান্নবশিংসু ফংলগনি। মসিতা নত্তনা অমোৎ অকাই খুনবগী থবক তৌরিবা অপীকপা লালোনবশিংনা ওথোরাইজ তৌরবা স্ক্রেপিং সেন্তরশিংগী কলেক্সন এজেন্তশিং ওইবসু য়ারগনি।
মরুপশিং,
প্রোগ্রাম অসিদগী ওতো অমসুং মেতল ইন্দস্ত্রীনা চাউনা বুস্ত ফংলগনি। মমাং চহি খক্তদা ঐখোয়না লুপা করোর ২৩,০০০রোমগী স্ক্রেপ স্তীল ইমপোর্ত তৌখি। মরমদি ভারত্তা তৌরিবা স্ক্রেপিং অসি হৌজিক ফাওবগী ওইনা প্রদক্তিব ওইদ্রি। ইনর্জী রিকবরী অসি নেম্বা, হায়-স্ত্রেন্থ স্তীল এলোইশিং অসিগী ভেল্যু মপুং ফানা লৌবা ঙমদে অমসুং মমল অতাংবা মেতলশিং অসি রিকবর তৌবা ঙমদে। হৌজিক সাইন্তিফিক ওইবা, তেক্নোলোজীদা য়ুম্ফম ওইবা স্ক্রেপিং লৈরবদি ঐখোয়না রেয়র আর্থ মেতশিং অসিসু রিকবর তৌবা ঙম্লগনি।
মরুপশিং,
আত্মনির্ভর ভারত্তা ইনোৎ পীনবা ভারতকী ইন্দস্ত্রীবু সস্তেনেবল অমসুং প্রদক্তিব ওইহন্নবা লেপ্পা লৈতনা খোঙথাংশিং লৌখৎলি। ওতো মেন্যুফেকচরিগা মরী লৈনবা ভেল্যু চেনগীদমক্তা য়ারিবা মখৈ মীপাল তাংদনবা ঐখোয়না হোৎনরি। অদুবু ইন্দস্ত্রী অসিনা হীরম অসিদা তোঙান্না খরা হোৎনবা মথৌ তাই। মথংগী চহি ২৫ অসিগীদমক নখোয়দা আত্মনির্ভর ভারতকী ময়েক শেংবা রোদমেপ অমা লৈফম থোকই। লৈবাক অসিনা তরুবা, কঞ্জেসন ফ্রি ওইবা অমসুং খুদোংচাগদবা মোবিলিতীগী মাইকৈদা হৌজিক চংশিল্লি। মরম অসিনা অরিবা থৌশিল অমসুং অরিবা পাম্বৈশিং হোংদোকপা তাই। ঙসি ভারতনা মাগী প্রজাশিংদা সেফতী অমসুং ক্বালিতীদা গ্লোবেল স্তেন্দর্দশিং ফংহন্নবা হোৎনরি। বি.এস.-৪দগী বি.এস.-৬তা দাইরেক্ত ত্রাঞ্জিসন লাকখ্রিবা অসিসু ৱাখল্লোন অসিননি।
মরুপশিং,
লৈবাক অসিদা গ্রীন অমসুং ক্লিন মোবিলিতী লৈহন্নবা অঙম্বা থাক্তা সরকারনা রিসর্চতগী হৌরগা ইনফ্রাস্ত্রচরদা চাউনা থবক পাইখৎলি। ইথানোল, হাইদ্রোজেন ফ্যুল নত্ত্রগা ইলেক্ত্রিক মোবিলিতী ওইরবসু সরকারগী থৌরাংশিং অসিগা লোইননা ইন্দস্ত্রীনা থৱাই য়াওনা শরুক য়াবা য়াম্না মরু ওই। আর এন্দ দিদগী হৌদুনা ইনফ্রাস্ত্রকচর ফাওবা ইন্দস্ত্রীনা মখোয়গী স্তেক হেনগৎহনবা তাই। মসিগীদমক মথৌ তাবা মতেং পুম্নমক সরকারনা পীনবা শেম-শাদুনা লৈরে। মসিদগী হৌরগা ঐখোয়গী পার্তনরশিপ অসি অনৌবা থাক্তা পুখৎপা তাই। অনৌবা প্রোগ্রাম অসিদা ইরৈবাকচাশিংদা লোইননা ওতো সেক্তরদা অনৌবা ইনোৎ, অনৌবা ইথোল অমসুং অনৌবা থাজবা শোইদনা পীরগনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ। ঙসিগী অচৌবা থৌরম অসি ইন্দস্ত্রীগী মীয়াম্না কাউবা তৌরোই হায়না ঐহাক্না থাজৈ। অরিবা গারী থৌরিবা মীওইশিংনা খুদোংচাবা অসি মাংহল্লোই হায়না ঐহাক্না থাজৈ। ঙসি প্রোগ্রাম অসি গুজরাত্তা হৌদোকখ্রে, পোলিসী অসি হৌদোকখ্রে অমসুং গুজরাত অমদি ঐখোয়গীলৈবাক্তসু সর্ক্যুলর ইকোনোমী হায়বা ৱাহৈ অসি অনৌবা অমা ওইরমগনি। অদুবু ঐখোয়না খঙই মদুদি করিগুম্বা ফিরোলশিং মল্লকপা মতমদা ঐখোয়গী য়ুমদা অবোকশিংনা মদু খুমজিন্নবা কান্থা শেম্মি। কান্থা অদুসু মল্লকপা মতমদা মদু শেগাইরগা অমোৎপা হুন্দোক্নবা ওইনা শীজিন্নৈ। রিসাইক্লিং অসি করিনো, সর্ক্যুলর ইকোনোমী করিনো। মসি ভারতকী ওইনদি অনৌবনি। ঐখোয়না সাইন্তিফিক ওইবা মওংদা শুপ্নগী মাংদা চংশিনবা তাই অমসুং ঐখোয়না সাইন্তিফিক ওইনা মাংদা চংশিনবা মতমদা মীপুম খুদিংমক্না অমোৎ-অকাইদগী লন্দা ওন্থোকপগী কেম্পেন অসিদা শরুক য়ারক্কনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ অমসুং ঐখোয়না অনৌ-অনৌবা কয়া পুথোকপদা মাইপাকপা ঙমগনি। ঐহাক্না ময়ামবু অমুক হন্না য়াইফ-মঙ্গোল পীজরি। হন্না-হন্না থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at Investor Summit in Gujarat
13 AUG 2021 1:43PM by PIB Delhi
Namaskar!
My colleague in the Union Cabinet, Shri Nitin Gadkari ji, Chief Minister of Gujarat Shri Vijay Rupani ji, all the stakeholders associated with the auto industry, all the OEM associations, all the members of the metal and scrapping industry, ladies and gentlemen!
This program, ahead of the 75th Independence Day, is another important step towards fulfilling the significant goals of the self-reliant India. Today the country is launching the National Automobile Scrappage Policy. This policy is going to provide a new identity to the mobility of new India and to the auto sector. This policy will play a huge role in the modernization of the vehicle population in the country and removal of unfit vehicles from roads in a scientific manner. This will lead to a positive change in almost every citizen, every industry and every sector of the country.
Friends,
You all know that mobility is a big factor for the country's economy. Modernity in mobility not only lessens the burden of travel and transportation, but also proves to be helpful in economic development. The 21st century India should move with the goal of clean, congestion-free and convenient mobility and it is the need of the hour. Therefore, the government has taken this step and all the stalwarts of the industry and all the stakeholders have an important role in it.
Friends,
The new scrapping policy is an important part of the waste-to-wealth mission and the circular economy. This policy also reflects our commitment to reduce pollution from the cities of the country and protect the environment while ensuring rapid development. Following the principles of reuse, recycle and recovery, this policy will give new energy to the country's self-reliance in the auto and metal sectors.Moreover, this policy will bring new investmentsworth more than 10,000 crore rupees in the country and will create thousands of jobs.
Friends,
The timing of the program that we launched today is very special in itself. We are about to enter the 75th year of independence. From here onwards, the next 25 years are very important for the country. Many changes are going to happen the way we work, in our daily life and in businesses in the next 25 years. There will be a lot of changes, both in our lifestyle and in our economy, because the way technology is changing. In the midst of this change, it is equally important to protect our environment, land, resources and raw materials. When these rare earth metals that drive technology and that are available today will become rare, it is difficult to say. We can work on technology and innovation in future, but the wealth that we get from Mother Earth is not in our hands. Therefore, on one hand, India is exploring new possibilities through the Deep Ocean Mission, on the other hand, it is also encouraging a circular economy. The effort is to make development sustainable and environment friendly. We are experiencing the challenges of climate change every day. Therefore, India needs to take big steps in its own interest and in the interest of its citizens. With this thinking, unprecedented work has been done in the energy sector in the last few years. Be it solar and wind power or biofuel, today India is joining the leading countries in the world. A huge campaign of Waste to Wealth has been undertaken. It has also been linked to cleanliness and to self-reliance as well. In fact, nowadays, we are using a large amount of waste in the construction of roads. Recycling is also being encouraged in the construction of government buildings and houses for the poor.
Friends,
The automobile sector has also been added to many such endeavors. This policy will greatly benefit ordinary families in every way. The first advantage will be that a certificate will be issued on scrapping the old vehicle. The person who has this certificate will not have to pay any money for registration on the purchase of a new vehicle. Along with this, he will also be given a discount on road tax. The second advantage will be that there will be savings on maintenance and repair costs of the old vehicle andit will also ensure fuel efficiency. The third benefit is directly related to life. The risk of road accidents is very high in old vehicles due to old technology. It will get rid of that. Fourth, it will also minimize the impact of pollution on our health. Importantly, the vehicle will not be scrapped just because it is old. The vehicles will be scientifically tested for fitness at the authorized automated testing centers. If the vehicle is unfit, it will be scrapped scientifically. In this regard, registered vehicle scrapping facilities will be set up across the country and it will be ensured that these are technology driven and transparent.
Friends,
Gujarat has experienced the benefits of formal scrapping, and now Nitin ji has also explained it. Alang in Gujarat is known as the ship recycling hub. Alang is rapidly increasing its share in the world's ship recycling industry. This infrastructure of ship recycling has created thousands of new employment opportunities here. This entire region also has infrastructure and skilled manpower. Therefore, it can also emerge as a big hub for scrapping vehicles after ships.
Friends,
The sector related to scrap will get a new boost in the entire country. There will be tremendous change in the lives of people, especially our workers who are involved in scrapping and small businessmen. This will provide a safe environment to the workers and they will also get benefits like other employees of organized sectors. Small traders dealing in scrap can also act as collection agents for authorized scrapping centres.
Friends,
Auto and metal industry will get a huge boost from this policy. We had to import scrap steel worth about Rs 23,000 crore in the last year alone, because the scrapping in India till now is not productive. Energy recovery is almost negligible, high-strength steel alloys are not fully valued, and precious metals cannot be recovered. Now when there is scientific and technology-based scrapping, we will be able to recover even rare earth metals.
Friends,
Continuous steps are being taken to give impetus to AatmaNirbhar Bharat campaign and make the industry sustainable and productive in India. It is our endeavor that we have to depend on imports as little as possible for the value chain associated with auto manufacturing. But the industry also needs to put in some extra efforts. You should also have a clear roadmap of self-reliant India for the next 25 years. The country is now moving towards clean, congestion-free and convenient mobility. Therefore, the old approaches and old practices have to be changed. Today, India is committed to providing its citizens with global standards in terms of safety and quality. This is the thinking behind the direct transition from BS-4 to BS-6.
Friends,
The government is doing extensive work at every level from research to infrastructure for green and clean mobility in the country. Be it ethanol, hydrogen fuel or electric mobility. The active participation of the industry is very important in these priorities of the government. The industry will have to increase its stake in both R&D and infrastructure. The government is ready to provide whatever help you need for this. We have to take our partnership to a new level. I am sure that this new policy will infuse a new energy, new momentum, and new confidence among the countrymen as well as in the auto sector. I do not believe that the people of the industry will let go of this momentous occasion. I don't believe that people running old vehicles will let go of this opportunity. This is a system that has come with the belief of an enormous change in itself.Today this policy has been launched in Gujarat. Though the word circular economy may appear to be new to Gujarat or to the country, but we all know how our grandmother makes a quilt from our old clothes. And when the quilt becomes old, its cloth is used for mopping after tearing it apart. What is recycling?What is a circular economy?it is not new to India,we just have to take it forward in a scientific way. And if it is taken forward in a scientific way, I am sure everyone will be involved in this campaign to create wealth out of waste and we will be successful in inventing more new things. I once again wish you all the very best. Thanks a lot.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.