প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
পিএম কিষাণ সন্মান নিধিৰ অধীনত বিত্তীয় সুবিধাৰ কিস্তি প্ৰদান অনুষ্ঠান উপলক্ষে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ বক্তব্যৰ অসমীয়া অনুবাদ
09 AUG 2021 3:20PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ,
বিগত কেইবাদিনৰ পৰা চৰকাৰৰ পৃথক আঁচনিৰ হিতাধিকাৰীসকলৰ সৈতে আলোচনা কৰি আহিছো৷ চৰকাৰে যি আঁচনি প্ৰস্তুত কৰিছে, তাৰ লাভালাভ জনসাধাৰণক কিদৰে প্ৰদান কৰিব পৰা যায়, সেয়া ভালদৰে জানিব বিচাৰিছো, যাতে জনসাধাৰণে প্ৰত্যক্ষভাৱে এই লাভ পাবলৈ সক্ষম হয়৷ এই কাৰ্যসূচীত উপস্থিত থকা কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীপৰিষদৰ মোৰ সতীৰ্থ সহযোগীবৃন্দ, দেশৰ বিভিন্ন ৰাজ্যৰ উপস্থিত মুখ্যমন্ত্ৰীসকল, উপ-ৰাজ্যপাল আৰু উপ-মুখ্যমন্ত্ৰীসকল, দেশৰ বিভিন্ন ৰাজ্যৰ মন্ত্ৰীসকল, অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তিসকল আৰু দেশৰ বিভিন্ন ঠাইৰ ভাই-ভনীসকল,
আজি দেশৰ প্ৰায় ১০ কোটি কৃষকৰ বেংক একাউণ্টত ১৯,৫০০ কোটিতকৈ অধিক টকা পোনপটীয়াকৈ তেওঁলোকৰ একাউণ্টত সোমাইছে৷ মই দেখি আছো যে একাংশ লোকে নিজৰ মোবাইলত পৰীক্ষা কৰি আছে, কিজানি পইচা সোমালে? ইজনে সিজনক হাত তালি মাৰি আছে৷ এতিয়া বাৰিষাৰ বতৰ আৰু ৰোৱা-বোৱাও চলি আছে, এই ধনে সৰু সৰু কৃষকৰ যথেষ্ট কাম আহিব৷ আজি ১ লাখ কোটি টকা কৃষি আন্তঃগাঁথনি পুঁজিতো এবছৰ সম্পূৰ্ণ হৈছে৷ ইয়াৰ জৰিয়তে হাজাৰ হাজাৰ কৃষক সংগঠনৰ সুবিধা পাইছে৷
ভাই-ভনীসকল,
চৰকাৰে কৃষকসকলৰ অতিৰিক্ত আয়ৰ সুযোগ দিবলৈ নতুন নতুন ফচল উৎপাদনত উৎসাহিত কৰাৰ প্ৰতি সম্পূর্ণ দায়বদ্ধ। ‘মৌ পালন অভিযানো’ এনে এক অভিযান। ‘মৌ পালন অভিযান’ৰ জৰিয়তে বিগত বৰ্ষত মই প্রায় ৭০০ কোটি টকাৰ মৌ ৰপ্তানি কৰিছো, ইয়াৰ জৰিয়তে কৃষকসকলৰ অতিৰিক্ত আয় হৈছে। জম্মু-কাশ্মীৰৰ কেশৰতো বিশ্ববিখ্যাত। এতিয়া চৰকাৰে এই সিদ্ধান্ত লৈছে যে জম্মু-কাশ্মীৰৰ কেশৰ সমগ্ৰ দেশত ‘নাফেড’ৰ দোকানসমূহত পোৱা যাব। ইয়াৰ ফলত জম্মু-কাশ্মীৰ কেশৰ খেতি যথেষ্ট উৎসাহিত হ’ব।
ভাই-ভনীসকল,
আপোনালোকৰ সকলোৰে সৈতে এই বার্তালাপ এনে সময়ত হৈছে, যিসময়ত আমি স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোৎসৱ পালন কৰিছো। কেইদিনমানৰ পাছতে ১৫ আগষ্ট আহিব৷ এইবাৰ দেশে ইয়াৰ ৭৫সংখ্যক স্বাধীনতা দিৱস পালন কৰিব৷ এই গুৰুত্বপূর্ণ পর্যায়ত আমাৰ বাবে গৌৰৱৰ ক্ষণ হোৱাৰ লগতে নতুন সংকল্প নতুন লক্ষ্যৰৰ বাবেও এক ডাঙৰ সুযোগ।
এই উপলক্ষে আমি এইটো ঠিক কৰিব লাগিব হ’ব যে অহা ২৫ বছৰত আমি ভাৰতক ক’ত চাব বিচাৰো৷ দেশে যেতিয়া স্বাধীনতাৰ ১০০ বছৰ সম্পূৰ্ণ কৰিব ২০৪৭ত তেতিয়া ভাৰতৰ পৰিস্থিতি কি হ’ব, এইটো ঠিক কৰিবলৈ আমাৰ কৃষি, আমাৰ গাঁও, আমাৰ কৃষকসকলৰ ডাঙৰ ভূমিকা আছে। এই সময়ে ভাৰতৰ কৃষিক এটা এনে লক্ষ্য প্রদান কৰিব লাগিব, যি নতুন সমস্যাৰ সন্মুখীন হ’ব পাৰে আৰু নতুন সুযোগসমূহৰ জৰিয়তে সম্পূর্ণ লাভবান হ’ব পাৰে।
ভাই-ভনীসকল,
এই সময়ত যথেষ্ট ক্ষিপ্ৰতাৰে যি পৰিৱর্তন আহিছে আমি সকলোৱেই তাৰ সাক্ষী। পৰিৱেশেই হওক বা প্রকৃতিগত পৰিৱর্তন, খাদ্যাভ্যাসৰ সৈতে জড়িত পৰিৱর্তন বা মহামাৰীৰ কাৰণে সমগ্ৰ বিশ্বত যিবোৰ পৰিৱর্তন আহিছে; আমি বিগত ডেৰ বছৰত বছৰে ক’ৰোনা মহামাৰীৰ সময়ত এইবোৰ অনুভৱ কৰিছো৷ এই কঠিন সময়ত দেশত খাদ্য আৰু পানীয়ৰ অভ্যাসৰ পৰা আৰুম্ভ কৰি বিভিন্ন বিষয়ত যথেষ্ট সজাগতা আহিছে। গুৰু খাদ্যশস্য যেনে জোৱাৰ, বাজৰা ইত্যাদি, আৰু ফল আৰু মছলাৰ ক্ষেত্রত জৈৱ ফলনৰ চাহিদা এতিয়া দ্রুতগতিত বৃদ্ধি পাইছে৷ সেইবাবে ভাৰতীয় কৃষিকো এতিয়া এই পৰিৱর্তন প্রয়োজন আৰু চাহিদাৰ ভিত্তিত সলনি কৰিব লাগিব৷ মই সদায় বিশ্বাস কৰো আমাৰ দেশৰ কৃষকসকলে এই পৰিৱর্তনবোৰ নিশ্চিতভাৱে আহৰণ কৰিব৷
বন্ধুসকল,
এই মহামাৰীৰ সময়তো আমি ভাৰতৰ কৃষকসকলৰ সামর্থ দেখিছো৷ অভিলেখসংখ্যক উৎপাদনৰ লগতে চৰকাৰো চেষ্টা কৰিছে যাতে কৃষকসকলৰ সমস্যা ন্যূনতম হয়। কেন্দ্রীয় চৰকাৰে কৃষি আৰু সংশ্লিষ্ট ক্ষেত্রত বীজ, সাৰ সৰবৰাহৰ পৰা আৰুম্ভ কৰি তেওঁলোকৰ উৎপাদিত শস্য বজাৰলৈ আনি দিয়া যিমান পাৰি চেষ্টা কৰিছে, উপায় উলিয়াইছে। ইউৰিয়াৰৰ যোগান অব্যাহত আছে। ডিএপি, যাৰ দাম আন্তর্জাতিক বজাৰত এই ক’ৰোনাৰ সময় কেইবা গুণ বৃদ্ধি পাইছে। কিন্তু ইয়াৰ বোজাও আমাৰ চৰকাৰে কৃষকসকলৰ ওপৰত পৰিবলৈ দিয়া নাই৷ চৰকাৰে ক্ষিপ্ৰতাৰে এই সমস্যা সমাধানৰ বাবে ১২,০০০ কোটি টকাৰ ব্যৱস্থা কৰিছে।
বন্ধুসকল,
চৰকাৰে খাৰিফ বা ৰবি শস্যৰ ঋতুতে কৃষকসকলৰ পৰা ন্যূনতম সমৰ্থিত মূল্যত অভিলেখ পৰিমাণৰ শস্য ক্রয় কৰিছে। ইয়াৰ জৰিয়তে ধান খেতিয়কসকলৰ বেংক একাউণ্টত প্রায় ১.৭০ লাখ কোটি টকা আৰু ঘেঁহু খেতিয়কৰ একাউণ্টত প্রায় ৮৫ হাজাৰ কোটি টকা প্রত্যক্ষ হস্তান্তৰৰ জৰিয়তে প্ৰদান কৰা হৈছে। কৃষক আৰু চৰকাৰৰ এই বুজাপৰাৰ ফলতে আজি ভাৰতৰ অন্ন ভাণ্ডাৰ পৰিপূর্ণ হৈ আছে। কিন্তু বন্ধুসকল, আমি দেখিছো যে কেৱল ঘেঁহু, চাউল, চেনিৰ আত্মনির্ভৰতাই যথেষ্ট নহয়। দাইল আৰু তেলৰ ক্ষেত্রতো আত্মনির্ভৰ হোৱাটো অতি প্রয়োজনীয়। ভাৰতৰ কৃষকসকলেৰা এইটো কৰি দেখুৱাব পাৰে। মোৰ মনত আছে, কেইবছৰমান পূৰ্বে যেতিয়া দেশত দাইল দুষ্প্রাপ্য হৈ পৰিছিল তেতিয়া মই দেশৰ কৃষকসকলক দাইলৰ উৎপাদন বৃদ্ধি কৰিবলৈ অনুৰোধ কৰিছিলো৷ আমাৰ সেই অনুৰোধ দেশৰ কৃষকসকলে স্বীকাৰ কৰিছিল৷ ফলত বিগত ৬ বছৰত দেশত দাইলৰ উৎপাদন প্রায় ৫০ শতাংশ বৃদ্ধি পাইছে। যি কাম আমি দাইলৰ বাবে কৰিছো বা অতীতত ঘেঁহু-ধানক লৈও কৰিছো, এতিয়া আমি সেই সংকল্পক ভোজ্য তেল উৎপাদনৰ বাবে ল’ব লাগিব৷ এই ভোজ্য তেল উৎপাদনত আমাৰ দেশক আত্মনির্ভৰ কৰি তুলিবলৈ আমিৰ দ্রুতগতিত কাম কৰিব লাগিব।
ভাই-ভনীসকল,
ভোজ্য তেলত আত্মনির্ভৰতাৰ বাবে এতিয়া ৰাষ্ট্ৰীয় খাদ্য তেল মিচন–পাম অইলৰ সংকল্প লোৱা হৈছে। আজি দেশে ‘ভাৰত ত্যাগ আন্দোলন’ৰ কথা স্মৰণ কৰিছে আৰু এই ঐতিহাসিক দিনে আমাৰ নতুন প্রাণশক্তিতে পৰিপূর্ণ কৰি তুলিব। এই মিচনৰ জৰিয়তে ভোজ্য তেলৰ সৈতে জড়িত ইক’ ছিষ্টেমত ১১,০০০ কোটিতকৈও অধিক টকা বিনিয়োগ কৰা হ’ব। চৰকাৰে কৃষকসকলক উত্তম বীজৰ পৰা আদি কৰি অত্যাধুনিক প্রযুক্তি ইত্যাদি সকলো সুবিধা সুনিশ্চিত কৰিব। এই মিচনৰ জৰিয়তে পাম তেলৰ খেতিক উৎসাহিত কৰাৰ লগতে আমাৰ যি অন্যান্য পাৰম্পৰিক তিল শস্য আছে সেইবোৰৰ খেতিও বৃদ্ধি কৰা হ’ব।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰতে কৃষি ৰপ্তানিৰ ক্ষেত্রত প্রথমবাৰ বিশ্বৰ শ্রেষ্ঠ ১০খন দেশেৰ তালিকাত উপনীত হৈছে৷ ক’ৰোনা কালতে দেশে কৃষিজাত সামগ্ৰী ৰপ্তানিত নতুন অভিলেখ সৃষ্টি কৰিছে। আজি যেতিয়া ভাৰতে এটা ডাঙৰ কৃষি ৰপ্তানিকাৰক দেশ হিচাপে পৰিচয় লাভ কৰিছে, তেনে অৱস্থাত আমি ভোজ্য তেলৰ প্রয়োজনীয়তাৰ বাবে আমদানিৰ ওপৰতে নির্ভৰ কৰি থকাটো একেবাৰে অনুচিত৷ আমাৰ দ্বাৰা আমদানিকৃত পাম তেলৰ অংশ ৫৫ শতাংশতকৈ অধিক৷ আমাৰ এই পৰিস্থিতি সলনি কৰিব লাগিব৷ ভোজ্য তেল ক্ৰয়ৰ বাবে আমি যি হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকা বিদেশৰ আনক দিব লাগে, দেশৰ কৃষকসকলে যেন সেই ধন লাভ কৰে সেয়া চাব লাগিব৷ ভাৰতত তালগাছৰ বাণিজ্যিক খেতিৰ প্রচুৰ সম্ভাৱনা আছে। উত্তৰপূব ভাৰত আৰু আন্দামান-নিকোবৰ দ্বীপপুঞ্জেত ইয়াক বিশেষভাৱে বৃদ্ধি কৰিব পাৰি। এই ক্ষেত্রত য’ত সহজে তালৰ খেতি হ’ব পাৰে, পাম-তেলৰ উৎপাদন হ’ব পাৰে।
বন্ধুসকল,
ভোজ্য তেলৰ আত্মনির্ভৰতাৰ এই মিচনৰ বহু লাভ আছে। ইয়াৰ ফলত কৃষকসকলৰ প্রত্যক্ষ লাভতো হ’বই, দুখীয়া আৰু মধ্যবিত্ত পৰিয়ালসমূহে কম দামত উন্নতমানৰ তেল লাভ কৰিব। কেৱল ইমানেই নহয়, এই মিচনে বৃহৎ স্তৰত কর্মসংস্থাপন সৃষ্টি কৰিব, খাদ্য প্রস্তুতকৰণ উদ্যোগক উপকৃত কৰিব। বিশেষকৈ ‘ফ্রেছ ফ্রুট বাঞ্চ প্রচেচিঙৰ’ৰ সৈতে জড়িত উদ্যোগে যথেষ্ট বিস্তাৰ লাভ কৰিব। যিবোৰ ৰাজ্যত পাম তেলৰ খেতি হ’ব, তাত পৰিবহণৰ পৰা আদি কৰি খাদ্য প্রস্তুতকৰণ ইউনিটসমূহত যুৱ সম্প্রদায়ৰ যথেষ্ট কর্মসংস্থাপন হ’ব।
ভাই-ভনীসকল,
পাম তেলৰ খেতি কৰিলে দেশৰ ক্ষু্দ্ৰ কৃষকসকল যথেষ্ট বেশি লাভবান হ’ব৷ তাল গছৰ প্রতি হেক্টৰ উৎপাদন বাকী তিল প্রজাতিৰ শস্যৰ তুলনাত অধিক হয়। অর্থাৎ পাম অইল মিচনে বহু ক্ষুদ্র অংশতো অধিক ফচল উৎপাদন কৰি ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকলক অধিক লাভ প্ৰদান কৰিব পাৰে।
বন্ধুসকল,
আপোনালোকে ভালোদৰে জানে যে দেশৰ ৮০ শতাংশতকৈও অধিক কৃষকসকলৰ ওচৰত দুই হেক্টৰতকৈ অধিক ভূমি নাই। অহা ২৫ বছৰত দেশৰ কৃষিক সমৃদ্ধ কৰিবলৈ এই ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকলৰ যথেষ্ট ভূমিকা আছে৷ সেইবাবে এতিয়া দেশৰ কৃষি নীতিত এই ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকলক সর্বোচ্চ অগ্রাধিকাৰ দিয়া হৈছে। এই ভাৱনা লৈ বিগত বছৰসমূহত ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকলৰ সুবিধা আৰু নিৰাপত্তা প্রদানৰ এক প্রকৃত চেষ্টা কৰা হৈছে। পিএম কিষান নিধিৰ জৰিয়তে এতিয়ালকে ১.৬০লাখ কোটি টকাতকৈও অধিক টকা কৃষকসকলক দিয়া হৈছে। ইয়াৰ জৰিয়তে প্রায় ১লাখ কোটি টকাতো ক’ৰোনাৰ কঠিন সময়ৰ পৰাই ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকলে লাভ কৰিছে৷ কেৱল ইমানেই নহয়, ক’ৰোনা কালতে ২ কোটিতকৈ অধিক কিষান ক্রেটিড কার্ড জাৰি কৰা হৈছে, যাৰ ভিতৰত অধিকাংশই ক্ষুদ্ৰ কৃষক। এওঁলোকৰ জৰিয়তে কৃষকসকলে হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকাৰ ঋণ লৈছে। কল্পনা কৰক যদি এই সাহায্য ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকলে নাপালেহেতেন, ১০০ বছৰৰ এই সর্ববৃহৎ বিপর্যয়ত তেওঁলোকৰ কি অৱস্থা হ’লহেতেন, তেওঁলোকৰ ক্ষুদ্ৰ ক্ষুদ্ৰ প্রয়োজনৰ বাবে তেওঁলোকৰ ক’ত ক’ত ঘুৰিব লগীয়া নহ’লহেতেন?
ভাই-ভনীসকল,
আজি যি কৃষি আন্তঃগাঁথনি গঢ়ি উঠিছে যে যোগাযোগৰ আন্তঃগাঁথনি গঢ়ি উঠিছে বা আৰু ডাঙৰ ডাঙৰ ফুড পার্ক নিৰ্মাণ কৰা হৈছে এইবোৰৰ জৰিয়তেও ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকল যথেষ্ট লাভবান হৈছে৷ আজি দেশত বিশেষ কিষান ৰেল আৰম্ভ হৈছে। এই ৰে’লসমূহৰ জৰিয়তে হাজাৰ হাজাৰ কৃষকে তেওঁলোকৰ উৎপাদিত শস্য কম টকাতে পৰিবহণ কৰি দেশৰ ডাঙৰ ডাঙৰ বজাৰসমূহত প্ৰদান কৰি অধিক ধন উপার্জন কৰিছে। সেইদৰে যি বিশেষ আন্তঃগাঁথনি পুঁজি আছে তাৰ জৰিয়তেও ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকলৰ বাবে আধুনিক মজুতকৰণৰ সেৱা গঢ় লৈ উঠিছে। বিগত বছৰ চাৰে ছয় হাজাৰতকৈও অধিক প্রকল্প স্বীকৃতি দিয়া হৈছে। এই প্রকল্পসমূহ যিসকলে পাইছে তেওঁলোক মাজত কৃষকসকলো আছে৷ কৃষকসকলৰ সমাজে আৰু কিষান উৎপাদক সংঘৰ ভিতৰত আত্মসহায়ক গোটো আছে আৰু ষ্টার্টআপো আছে। বৰ্তমান আন এটা ডাঙৰ সিদ্ধান্ত চৰকাৰে ঠিক কৰিছে যে ৰাজ্যসমূহত আমাৰ যিসমূহ চৰকাৰী মাণ্ডি আছে সেইবোৰকো এই পুঁজিৰ পৰা সাহায্য দিয়া হ’ব৷ এই পুঁজি ব্যৱহাৰ কৰি আমি চৰকাৰী মাণ্ডিসমূহ উন্নততৰ আৰু অধিক শক্তিশালী কৰিম৷
ভাই-ভনীসকল,
আন্তঃগাঁথনি পুঁজিয়েই হওক বা ১০ হাজাৰ কৃষক উৎপাদক সংঘ গঠনেই হওক, সেইবোৰৰ জৰিয়তে ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকলৰ শক্তি বৃদ্ধিৰ চেষ্টা কৰা হৈছে। ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকলৰ বজাৰলৈকে যোগাযোগো যথেষ্ট ভাল হ’ব আৰু বজাৰত ইয়াৰ দামদৰ কৰাৰ ক্ষমতা আৰু অধিক বৃদ্ধি পাওক। যেতিয়া এফপিঅ’সমূহৰ জৰিয়তে চৰকাৰী ব্যৱস্থাৰ পৰা হাজাৰ হাজাৰ ক্ষুদ্ৰ কৃষক যেতিয়া একগোট হ’ব তেতিয়া তেওঁলোকৰ শক্তি হাজাৰ গুণ বৃদ্ধি পাব৷ ইয়াৰ ফলত খাদ্য প্ৰস্তুতকৰণেই হওক বা ৰপ্তানি; সকলো ক্ষেত্ৰতে কৃষকসকল আনৰ ওপৰত নির্ভৰতা হ্রাস পাব। তেওঁলোকে নিজেও পোনপটীয়াকৈ বিদেশী বজাৰত তেওঁলোকৰ উৎপাদিত সামগ্ৰী বিক্ৰীৰ সিদ্ধান্ত ল’ব পাৰিব। বন্ধন মুক্ত হৈয়েই দেশৰ কৃষকসকলে আৰু ক্ষিপ্ৰতাৰে আগুৱাই যাব পাৰিব৷ এই ভাৱনাৰে আমি অহা ২৫ বছৰত এই সংকল্পক বাস্তবায়িত কৰিব লাগিব। তিল উৎপাদনত আত্মনির্ভৰতাৰ মিচনত আমিৰ এতিয়াৰ পৰাই লাগি যাব লাগিব৷ পুনৰবাৰ পিএম কিষান সন্মান নিধিৰ সকলো হিতাধিকাৰীক মই বহুত বহুত শুভকামনা জনালো। বহুত বহুত ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at disbursement of instalment of financial benefit under PM Kisan Samman Nidhi
09 AUG 2021 3:20PM by PIB Delhi
Namaskar ji,
For the past several days, I have been discussing different schemes of the government with the beneficiaries, because this is a better way to know how the benefits of the government schemes are reaching the people. This is the advantage of the direct connection with the people. All my colleagues from the Union Cabinet present in this program, respected Chief Ministers, Lieutenant Governors and Deputy Chief Ministers from many states, Ministers of State Governments, other dignitaries, farmers and brothers and sisters from across the country,
Today, an amount of more than 19,500 crore rupees has been transferred to the bank accounts of about 10 crore farmers of the country. I can see that many of you are checking in your mobile phones whether the amount has reached and giving high five to each other. In this rainy season when sowing is in full swing, this amount will be very useful to small farmers. Today the Agriculture Infrastructure Fund worth one lakh crore rupees has also completed one year. Thousands of farmer organizations are benefiting from this fund.
Brothers and sisters,
The Government is fully committed to encourage new crops and provide additional income to the farmers. Mission Honey Bee is one such campaign. Due to Mission Honey Bee, we exported honey worth about Rs 700 crore last year, which has ensured additional income to the farmers. The saffron of Jammu-Kashmir is world famous anyway. Now the Government has decided that saffron of Jammu- Kashmir will be available at NAFED shops across the country. This will give a lot of impetus to the cultivation of saffron in Jammu-Kashmir.
Brothers and sisters,
This exchange with you is happening at a time when we are celebrating the Amrit Mahotsav of freedom. August 15 is approaching a few days from now. This time the country is going to celebrate its 75th Independence Day. This is not only a matter of pride for us; it is also a great opportunity for new resolutions and goals.
On this occasion, we have to decide where we want to see India in the next 25 years. Our agriculture, our villages and our farmers have an important role in determining what will be the state of affairs of India when it completes 100 years of independence in 2047. There is a need to give direction to India's agriculture, which can face new challenges and take full advantage of new opportunities.
Brothers and sisters,
All of us are witness to the rapid changes taking place in this era, whether it is changes related to weather and nature, changes related to eating habits, or changes happening all over the world due to pandemics. We have also experienced this during the corona pandemic in the last one-and-a-half years. During this period, there has been a lot of awareness about the food habits in the country itself. The demand for coarse cereals, vegetables, fruits, spices and organic products is increasing rapidly. Therefore, Indian agriculture also has to transform according to these changing needs and demands. And I have always believed that the farmers of our country will definitely assimilate these changes.
Friends,
We have seen the potential of the farmers of India even during this pandemic. In the midst of record production, the government has also tried to mitigate the problems of the farmers. The government has made every effort and taken measures for agriculture and every sector related to it, from seeds and fertilizers, to taking the produce of the farmers to the markets and ensuring uninterrupted supply of urea. Our government did not let the burden of DAP, whose prices in the international market increased manifold due to corona, to fall on the farmers. The government immediately arranged Rs 12,000 crore in this regard.
Friends,
The government has made the biggest ever purchase from farmers at MSP, whether it was the Kharif or Rabi season. It resulted in the direct transfer of about 1.70 lakh crore rupees to the accounts of paddy farmers and about 85,000 crore rupees to the accounts of wheat farmers. Today India’s granaries are brimming because of this partnership between the farmers and the government. But friends, we have seen that self-sufficiency is not enough only in wheat, rice and sugar, we need to be self-sufficient in pulses and edible oil also. And the farmers of India have the capability to do it. I remember I had urged the farmers of the country to increase the production of pulses when there was a shortage of pulses a few years back. The farmers of the country accepted my request. As a result, the production of pulses in the country has increased by almost 50 percent in the last six years. What we did in pulses, or in the past with wheat and paddy, now we have to take the same resolution for the production of edible oil also. We have to work quickly to make our country self-sufficient in edible oil.
Brothers and sisters,
With the National Edible Oil Mission-Oil Palm, the country has taken a pledge for self-reliance in edible oil. When India is commemorating the Quit India Movement today, this resolve inspires us with new energy on this historic day. More than 11,000 crore rupees will be invested in the cooking oil ecosystem through this mission. The government will ensure that the farmers get all the facilities, from quality seeds to technology. Under this mission, the cultivation of our other traditional oilseed crops will also be expanded along with promoting the cultivation of palm oil.
Friends,
For the first time, India has reached among the top-10 countries of the world in terms of agricultural exports. The country has set new records of agricultural exports during the corona period itself. When India is being recognized as a major agricultural exporting country, it is not befitting of us to depend on imports for our edible oil needs. In this too, the share of imported palm oil is more than 55 percent. We need to change this situation. The farmers of the country should get thousands of crores that we spend to buy edible oil from abroad. There is huge potential for the cultivation of palm-oil in India. It can be promoted in the North East and Andaman-Nicobar Islands. These are the regions where palm cultivation can be done easily and palm oil can be produced.
Friends,
This mission of self-sufficiency in edible oil has many advantages. This will not only benefit the farmers, poor and middle class families will also get cheaper and good quality oil. Moreover, this mission will create employment on a large scale and give a boost to the food processing industry, especially fresh fruit bunch processing industries. The youth will get jobs from transport to food processing units in the states where palm-oil will be cultivated.
Brothers and sisters,
Small farmers of the country will get huge benefits from palm-oil cultivation. The production per hectare of palm-oil is much higher than other oilseed crops. Small farmers can earn big profits as it requires a very small piece of land.
Friends,
You know very well that more than 80 percent of the farmers of the country have land up to 2 hectares only. These small farmers have a big role to play in enriching the country's agriculture in the next 25 years. Therefore, these small farmers are now being given top priority in the agricultural policies of the country. With this spirit, a serious effort has been made in the last few years to provide facilities and security to small farmers. Under the PM Kisan Samman Nidhi, Rs 1.60 lakh crores have been given to the farmers. Out of this, about one lakh crore rupees have reached the small farmers only in the challenging period of Corona. Moreover, more than two crore Kisan Credit Cards have been issued during the Corona period, mostly to small farmers. Farmers have also taken loans worth thousands of crores rupees with these cards. Imagine the plight of small farmers had they not got this help during the biggest disaster of 100 years. They would be forced to wander for small needs.
Brothers and sisters,
Today the small farmers are reaping the major benefits from the agricultural or connectivity infrastructure that is being built, or the big food parks that are being set up. Today special Kisan Rails are running in the country. As a result, thousands of farmers have sold their produce at a higher cost in the big mandis of the country due to savings in transportation cost. Similarly, modern storage facilities are being created for small farmers under the Special Infrastructure Fund. More than 6,500 projects have been approved in the last year. Among those who have got these projects are farmers, farmers' societies and farmer producer associations, self-help groups and start-ups. Recently, the government has decided that the states in which we have government mandis can also get help from this fund. Our government mandis will be better, more robust and modern by utilizing this fund.
Brothers and sisters,
The endeavor is to empower small farmers, either through the infrastructure fund or through formation of 10,000 farmer producer unions, so that they have greater access to the markets and better bargain options. When hundreds of small farmers will integrate through FPOs, through the cooperative system, their strength will multiply hundred times. This will reduce the dependence of farmers on others, whether it is food processing or exports. They themselves will be free to sell their products directly in the foreign market. The farmers of the country will be able to move forward faster only if they are freed from the shackles. With this spirit, we have to fulfill resolutions for the next 25 years. We have to get involved in the mission of self-reliance in oilseeds from now on. Once again, my best wishes to all the beneficiaries of the PM Kisan Samman Nidhi. Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.